גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבקר המדינה החדש מרוקן מתוכן את הדוח על הגירעון

ל"גלובס" נודע כי מהדוח שצפוי להתפרסם בסוף החודש הוסרו פרקים שלמים, והוא לא יכלול אמירות אישיות שהופיעו בטיוטה, על התערבות פוליטית בעבודת הדרג המקצועי במשרד האוצר • בדיון בכנסת גילה המבקר כי הוא התערב באופן אישי במחלוקת שנוצרה במשרדו בנושא

שי באב"ד ומשה כחלון / צילום: ליאור מזרחי
שי באב"ד ומשה כחלון / צילום: ליאור מזרחי

מבקר המדינה מעקר את דוח הביקורת על הגירעון. ל"גלובס" נודע כי הדוח שצפוי להיות מוגש בסוף החודש עבר ריכוך מסיבי בשלב תגובות המבוקרים, והוא צפוי להיות רזה ותמציתי בהרבה ולא צפוי להכיל ביקורת פרסונלית על שר האוצר משה כחלון או על מנכ"ל משרדו שי באב"ד.

גורמים שנחשפו לפרטיו סיפרו ל"גלובס" כי חלק מהמבוקרים הצליחו לשכנע את המבקר כי הביקורת שהופיעה במקור לא הייתה מוצדקת, או לא חוסה תחת ההגדרות המצומצמות של נושאים שביקורת המדינה אמורה לעסוק בהם. יחד עם זאת, על פי הערכות מלבד החלקים שירדו מהדוח לאחר דין ודברים עם המבוקרים, יש חלקים נכבדים שרוככו בו כחלק מהגישה המקלה שבה נוקט המבקר החדש במוצהר. המבקר אמר היום כי המיקוד של הדוח צריך להיות בהמלצות כיצד לשפר את נוהלי העבודה באוצר בעתיד.

הגירעון בתקציב המדינה הוא אחת הסוגיות הכלכליות המורכבות והרגישות איתן מתמודד משרד האוצר בימים אלה. השאלה כיצד נולד הגירעון מפלגת את האגפים השונים במשרד האוצר כאשר בכירים באגף התקציבים אף העידו בפני המבקר על מה שהם תפסו כלחצים פסולים שהופעלו עליהם ועל מהלכים שבוצעו באגף החשב הכללי המקביל כדי "לסדר" את המספרים של הגירעון.

בנוסף שורר באוצר דם רע סביב האירועים שהובילו לפרסום תחזית הגירעון לשנת 2019. שר האוצר משה כחלון הסתייג מפרסום התחזית שצפתה כי הגירעון יחרוג בצורה משמעותית מהיעד, ולטענת גורמים באוצר אף פעל למנוע את פרסומה לפני הבחירות לכנסת ה-21. התחזית פורסמה לבסוף בינואר לאחר התעקשות הממונה על התקציבים באוצר שאול מרידור והיועץ המשפטי של המשרד עו"ד אסי מסינג.

האם האוצר ניסה לשפץ את נתוני הגירעון

כחלון שכר עו"ד פרטי

נזכיר כי שר האוצר משה כחלון, שעל פי כל ההערכות צפוי לפרוש מהחיים הפוליטיים בימים הקרובים, אף שכר עו"ד פרטי שילווה אותו במגעים עם מבקר המדינה. מי שליווה את כחלון במגעים הוא עו"ד אלון גלרט, שייעץ בעבר ל'כולנו' ומתמחה בייצוג מבוקרים מול מבקר המדינה. הידיעה על שכירתו של גלרט פורסמה לראשונה על-ידי כתב "גלי צהל" ניתאי ענבי.

מנכ"ל האוצר שי באב"ד, מנהל רשות המסים ערן יעקב והחשב הכללי באוצר רוני חזקיהו הופיעו לבקשתם בפני המבקר והציגו את עמדתם בהתייחס לדוח. אנגלמן שנכנס לתפקידו לאחר הפצתה הטיוטה, ב-4 ליולי, כבר החליט בעבר לעכב את פרסום הדוח, מהלך שספג ביקורת לאור החשיבות של הדוח.

השאלה כיצד תבחר הממשלה החדשה, כשזו תוקם,לסגור את הגירעון אף העסיקה רבות את המערכת הפוליטית בחודשים האחרונים על רקע התנגדות והבטחות של חלק מהפוליטיקאים לא להעלות מסים.

מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן הופיע היום בכנסת ואמר כי הדוח עצמו יוגש בסוף החודש. במהלך דיון בוועדת הכספים על אישור תקציב משרד מבקר המדינה אמר אנגלמן כי במסגרת הדוח "עלה שההתנהלות של האגפים במשרד האוצר הייתה במסגרת החוק בסך הכול. היו ליקויים, והם יצוינו, זה נושא משמעותי וצריך לקחת אותו ברציניות המתאימה".

המבקר גילה כי התערב אישית בעבודה על הדוח על רקע חילוקי דעות פנימיים במשרדו. "באשר לממצאי הדוח והמלצותיו אומר כי במסגרת הדוח הייתה התלבטות לגבי סוגיות מסוימות, הצוות אמר כך, ייעוץ משפטי אמר אחרת, ואני הכרעתי בחלק מהסוגיות", אמר אנגלמן.

מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן / צילום: יוסי זמיר

הדרג המקצועי באוצר התעקש לפרסם

בדיקת מבקר המדינה נפתחה בתחילת 2019 בעקבות חשד כי להתנהלות לא תקינה באוצר שהביאה לדיווח כי הגירעון הסופי בתקציב המדינה 2018 לא חרג מהיעד שנקבע לו (2.9%). החשד התחזק לנוכח העובדה שנתוני הגירעון השוטף של החודשים שלפני דצמבר 2018 ואחריו היו גבוהים מ-3%.

חלקה השני של בדיקת המבקר עסק בעיכוב בפרסום תחזית הגירעון ל-2019 - התחזית שהייתה אמורה להיות מוצגת לממשלה בנובמבר, אך התפרסמה בסופו של דבר בינואר, לאחר התעקשות הדרג המקצועי באוצר ולמרות התנגדות מצד שר האוצר משה כחלון. שני הנתונים - גירעון 2018 ותחזית הגירעון המעודכנת ל-2019 - התפרסמו לאחר שהוחלט על עריכת בחירות לכנסת ה-21.

טיוטת דוח הביקורת שהופצה למבוקרים ביוני וכללה אמירות בעייתיות מבחינת שר האוצר ובכירים במשרד, כך לפחות התרשמו גורמים שנחשפו לה. בין היתר עלה מהטיוטה כי אנשי המבקר חושדים כי כחלון וגורמים מטעמו התערבו בתהליכי עבודה מקצועיים באוצר ממניעים זרים. אנגלמן ציין בדבריו כי הדוח יתמקד בהפקת לקחים לעתיד - זאת על רקע הממצאים שעלו בטיוטה. נזכיר כי דוח קודם של המבקר שעסק בגורמים שהביאו לגירעון הגדול ב-2014 חולל שינויים מרחיקי לכת בהליכי העבודה המקצועיים באוצר.

אנגלמן השתתף היום בדיון ועדת הכספים של הכנסת בראשות ח"כ משה גפני, לעניין תקציב משרד מבקר המדינה, והשיב לביקורת מצד ח"כ מיקי לוי, על הימשכות ההליכים במסגרת דוח הביקורת לעניין תקציב המדינה בשנת 2018, ואופן הצגת הגירעון בתקציב המדינה בסוף שנה זו.

אנגלמן אמר בתגובה לביקורת כי "על כל הדוחות מתקיימת עבודה, גם דוחות שעברו מהמבקר הקודם, צוותים עוסקים ועובדים עליהם. הדוח המדובר עתיד להיות מוגש בסוף חודש זה, אחרי שהושלמה עליו העבודה, בסוף דצמבר". 

עוד כתבות

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם שרית זהבי / צילום: רמי זרנגר

החוקרת שסבורה: חיזבאללה מתכונן לסיבוב הבא, ואיראן שולטת בכל צעד

שיחה עם שרית זהבי, נשיאת מרכז עלמא להנגשת מידע על הזירה הצפונית ● על היכולות הצבאיות והכלכליות של חיזבאללה, השליטה והמעורבות של איראן והגישה של נשיא סוריה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה רביעית בסדרה

LEPAS. בהכנות להשקה באירופה / צילום: יח''צ

קמפיין הריכוזיות נושא פירות? קבוצת צ'רי הסינית בוחנת מינוי יבואן שלישי לשני מותגים חדשים שלה

על רקע הצעדים להגבלת הריכוזיות בענף הרכב, צ'רי בוחנת מינוי יבואן שלישי בישראל לשני מותגים חדשים ב־2026, בנוסף לקרסו מוטורס וכלמוביל ● סמארט משיקה בישראל את הקרוס־אובר החשמלי הגדול והיקר ביותר שלה עד כה ● BYD מתכננת להביא לאירופה - ובהמשך גם לישראל - את מכונית הסופר־מיני הראשונה עם הנעת פלאג־אין ● השבוע בענף הרכב

זום גלובלי / צילום: AP

קרב אגרופים בפרלמנט הבולגרי ו"סדר חדש" בבוליביה

מנהל נאס"א הנבחר ובעל בריתו של אילון מאסק גורם לחשש בארה"ב ● בעקבות ירידה בילודה, בסין מטילים מס חדש על האוכלוסייה ● ובצד השני של העולם - ממשלת בוליביה מפסיקה לסבסד את הדלק אחרי 20 שנה ● זום גלובלי, מדור חדש 

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

זה ייגמר רע: "ביג שורט" מצביע על הנתון המדאיג בוול סטריט

משקי הבית בארה"ב נוהרים לשוק המניות, ומייקל ברי מזהיר שבפעמים האחרונות שכך היה, זה נגמר רע מאוד ● הוא גם טוען כי שוק ה-AI הוא בועה, והימר על ירידות במניות אנבידיה ופלנטיר ● לעומת זאת, הוא מאמין גדול בענקית טכנולוגיה אחרת

רופי תורפ. כל קו עלילה מטופל באופן אמין / צילום: ליינה אמברון

"מרגו צריכה כסף": כמה חופש באמת נשאר לאישה כשהגוף הופך למטבע

הרומן "מרגו צריכה כסף" מאת רופי תורפ שואל בחדות ובהומור מה מותר ומה אסור לאישה לעשות עם הגוף שלה ● במרכז העלילה אם חד־הורית צעירה שמוצאת חבל הצלה כלכלי במכירת תמונות עירום ב"אונליפאנס" ● ה"רעים" אינם גברים בודדים אלא הממסד הרפובליקאי האמריקאי - ואם נרצה, גם אמריקה של טראמפ

על דמי חנוכה: הזדמנות לתת יופי של שיעור לחיים

דמי החנוכה הם הרבה יותר משטר מקופל שמחליק לכף יד קטנה ● מדובר במסורת יהודית בת מאות שנים, שנולדה מתוך חינוך לנדיבות ועזרה לזולת ואף סמלה אמצעי שיקום לנפש הלאומית ● כיום למטבעות החנוכה יש ערך מוסף מפתיע: הזדמנות ראשונה ללמד ילדים על כסף, אחריות וחיסכון 

גיל שי / צילום: עומר הכהן

בגיל 14 הוא כבר כתב קוד. היום הוא אחרי שני אקזיטים ומנהל מאות מיליוני דולרים

"בכיתה ד' עברנו לברוקלין. אבא חשב שיהיה שם טוב יותר כלכלית, אבל נאבק לשרוד במכירת מקלטי רדיו בדוכנים. גרנו בשכונה לא טובה. גנבו ממני כסף באיומי סכין וקראו לי 'יהודי מלוכלך' בבית הספר" ● שיחה קצרה עם גיל שי, שותף-מנהל בקרן מירון קפיטל

iRobot. חשש ביחס לתפעול האפליקציה / צילום: Reuters, St Petersburg Times

המתחרות, המכסים וחבל ההצלה שנלקח: קריסת שואב האבק שחולל מהפכה בשוק

זה היה סיפור הצלחה קלאסי: שוק חדש, חברה שייסדו חוקרים מ-MIT, הצלחה בנאסד"ק ומכירות של עשרות מיליוני מכשירים בעולם ● אבל iRobot לא הצליחה לעמוד מול השטף מסין ולא התאוששה מביטול הרכישה של אמזון. המכסים המוגדלים שהטילה ארה"ב היו הקש האחרון

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

המשקיעים הזרים נוהרים לבורסה, ואלו המניות האהובות עליהם – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הביטקוין רחוק בעשרות אחוזים מהשיא, אך זה קרה כבר 7 פעמים בעשור האחרון ● גופי ההשקעות הזרים הזרימו מתחילת השנה מעל 2.3 מיליארד דולר לשוק המניות בת"א ● 2025 מסתמנת בתור השנה של חברות הביטוח ● רוב מומחי ההשקעות בוול סטריט צופים ש-2026 תהיה חיובית ● וגם: מה יעשה בנק ישראל לאור התחזקות השקל?

סטיב ויטקוף, השליח המיוחד של ארה''ב למזרח התיכון. דוחא (מאי) / צילום: ap, Alex Brandon

פסגת מיאמי: וויטקוף והמתווכות ידונו על ההסכם בעזה

ארה"ב והמתווכות סבורות: ישראל וחמאס גוררות רגליים ● עדויות שורדי השבי בשב"כ חושפות: כך פועל חמאס מבפנים ● בממשלה דנים באפשרות להקמת טריבונל צבאי ייעודי להעמדת מחבלי הנוח'בה לדין ● המאבק פנימי שמאיים על עתיד חיזבאללה ● בנט: "פרצו לי לטלגרם, צ'אטים ומספרים אמיתיים הופצו" ● חשש במערכת הביטחון: יש בידי הפורצים שמות ומספרים של בכירים ביטחוניים ● עדכונים שוטפים

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

הדמיה של הקמפוס / הדמיה: באדיבות אנבידיה

העיירה המנומנמת שתהפוך לאנבידיה-סיטי: עשרת אלפים עובדים בדרך לעיר הווילות של הצפון

ג'נסן הואנג, האיש שעומד מאחורי מהפכת ה־AI, הודיע רשמית כי קריית טבעון תהפוך לבית החדש של 10,000 עובדי אנבידיה ● הקמפוס החדש שיוקם בשטחה של המועצה המנומנמת, עשוי לשנות את הרכב היישוב הקטן בעל 20 אלף איש ● "יהיו כאלה שיעזבו", חוששים התושבים, "אבל מן הצד השני בעלי דירות ירוויחו מעלייה חדה במחירי הנדל"ן"

פינוי פצועים משדה הקרב / צילום: דובר צה''ל

הכשרה ממומנת ועבודה מובטחת: כך המדינה משלבת פצועי צה"ל בענף הסייבר הלוהט

מיזם ייחודי של משרד הביטחון מכשיר בשנה האחרונה פצועי צה"ל בתחום הסייבר, במטרה להעניק להם נתיב תעסוקתי חדש ● גם המדינה מרוויחה מכך - כוח אדם איכותי בתחום שזקוק לו ● מאור, משתתף בתוכנית: "הרגשנו שקופים, וראו אותנו"

בחזית המדע. FOFO / צילום: Shutterstock

לא מסתכלים על תוצאות בדיקות? החוקר שמגלה מתי אנחנו נמנעים ממידע

אחרי ה־FOMO, הכירו את ה־FOFO, תופעה שמתארת את הפחד לדעת (Fear of finding out) ● פרופ' יניב שני חוקר בשנים האחרונות מה גורם לנו להימנע ממידע חשוב כמו תוצאות בדיקות או מבחנים, אבל גם מה מביא אותנו לחפש מידע חסר תועלת ● בראיון לגלובס הוא טוען: "אנחנו לא מחפשים מידע כדי לקבל החלטות, אלא לשם ויסות רגשי"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח הסופי של האוצר: מס מדורג על רווחי הבנקים שמעל ל-50% ביחס לשנים קודמות

לפי הדו"ח הסופי של הצוות הבין משרדי: העלייה החריגה בשיעורי הרווחיות של הבנקים נובע מהריבית הגבוהה ומסביבה תחרותית מוגבלת וריכוזית ■ אגף התקציבים ונציג בנק ישראל התנגדו: "הכיוון שהתגבש בדוח הסופי, לא שיקף את הלך הרוח במהלך דיוני הצוות"

רה''מ בנימין נתניהו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Chip Somodevilla

דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן

ביוון דנים על שליחת כוחות הנדסיים לעזה וביצירת כוח צבאי משותף עם ישראל וקפריסין ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, ארצות הברית מקדמת יוזמה לשיקום רצועת עזה בהשקעה מוערכת של יותר מ-112 מיליארד דולר לאורך עשור ● צבא ארה"ב פתח בגל תקיפות נרחב הלילה נגד יעדי ארגון דאעש ברחבי סוריה ● ראש ממשלת לבנון אמר כי השלב הראשון לפירוז חיבאללה יסתיים בעוד ימים ספורים ● דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן ● עדכונים שוטפים 

אנדרו סטנטון ודמותו של וול-E. ''נתיב אחר לגמרי בכביש המהיר'' / צילום: Reuters, Martin Klimek

יוצר "וול-E" של פיקסאר ראה שחורות בנוגע לעבודה בעתיד, וצדק

לבמאי והתסריטאי-המשותף אנדרו סטנטון היה חזון של עולם דיסטופי, שנראה כעת נבואי באופן מטריד ● בראיון כעת הוא אומר שבעיניו הבינה המלאכותית לא תמחק את היוצרים: "המגע האנושי צריך תמיד להיות מעורב איכשהו"

השדות הסולאריים של חברת דוראל / צילום: תמר מצפי

מכרז החשמל האמריקאי ננעל על מקסימום והקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות

הביקוש הגדול לחשמל בארה"ב מואץ בעיקר בשל בנייה מהירה של חוות שרתים ● היצרניות הישראליות הפועלות בארה"ב, כמו OPC שזכתה היום בחלקים ממכרז של רשת אספקה מרכזית, נהנות מהמצב בשוק באופן מובהק

אביגדור קפלן / צילום: יונתן בלום

"אנחנו עם של בכיינים. רבים ממי שעוזבים היום, יחזרו": אביגדור קפלן מציג את הפתרונות לבעיות הכי בוערות בישראל

האיש שניהל את גופי הבריאות והביטוח מהגדולים במשק, החליט לחזור להיות סטודנט כדי להתמודד עם פצצה מתקתקת של החברה הישראלית: משבר הביטוח הסיעודי ● בראיון מיוחד הוא מנתח את הזינוק בעלויות המערכת ומציע רפורמה שתאחד את כלל תקציבי הטיפול תחת קורת גג אחת ● וגם: איך להישאר חיוני בגיל השלישי וכמה חשובה המלחמה בבדידות