גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבקר המדינה החדש מרוקן מתוכן את הדוח על הגירעון

ל"גלובס" נודע כי מהדוח שצפוי להתפרסם בסוף החודש הוסרו פרקים שלמים, והוא לא יכלול אמירות אישיות שהופיעו בטיוטה, על התערבות פוליטית בעבודת הדרג המקצועי במשרד האוצר • בדיון בכנסת גילה המבקר כי הוא התערב באופן אישי במחלוקת שנוצרה במשרדו בנושא

שי באב"ד ומשה כחלון / צילום: ליאור מזרחי
שי באב"ד ומשה כחלון / צילום: ליאור מזרחי

מבקר המדינה מעקר את דוח הביקורת על הגירעון. ל"גלובס" נודע כי הדוח שצפוי להיות מוגש בסוף החודש עבר ריכוך מסיבי בשלב תגובות המבוקרים, והוא צפוי להיות רזה ותמציתי בהרבה ולא צפוי להכיל ביקורת פרסונלית על שר האוצר משה כחלון או על מנכ"ל משרדו שי באב"ד.

גורמים שנחשפו לפרטיו סיפרו ל"גלובס" כי חלק מהמבוקרים הצליחו לשכנע את המבקר כי הביקורת שהופיעה במקור לא הייתה מוצדקת, או לא חוסה תחת ההגדרות המצומצמות של נושאים שביקורת המדינה אמורה לעסוק בהם. יחד עם זאת, על פי הערכות מלבד החלקים שירדו מהדוח לאחר דין ודברים עם המבוקרים, יש חלקים נכבדים שרוככו בו כחלק מהגישה המקלה שבה נוקט המבקר החדש במוצהר. המבקר אמר היום כי המיקוד של הדוח צריך להיות בהמלצות כיצד לשפר את נוהלי העבודה באוצר בעתיד.

הגירעון בתקציב המדינה הוא אחת הסוגיות הכלכליות המורכבות והרגישות איתן מתמודד משרד האוצר בימים אלה. השאלה כיצד נולד הגירעון מפלגת את האגפים השונים במשרד האוצר כאשר בכירים באגף התקציבים אף העידו בפני המבקר על מה שהם תפסו כלחצים פסולים שהופעלו עליהם ועל מהלכים שבוצעו באגף החשב הכללי המקביל כדי "לסדר" את המספרים של הגירעון.

בנוסף שורר באוצר דם רע סביב האירועים שהובילו לפרסום תחזית הגירעון לשנת 2019. שר האוצר משה כחלון הסתייג מפרסום התחזית שצפתה כי הגירעון יחרוג בצורה משמעותית מהיעד, ולטענת גורמים באוצר אף פעל למנוע את פרסומה לפני הבחירות לכנסת ה-21. התחזית פורסמה לבסוף בינואר לאחר התעקשות הממונה על התקציבים באוצר שאול מרידור והיועץ המשפטי של המשרד עו"ד אסי מסינג.

האם האוצר ניסה לשפץ את נתוני הגירעון

כחלון שכר עו"ד פרטי

נזכיר כי שר האוצר משה כחלון, שעל פי כל ההערכות צפוי לפרוש מהחיים הפוליטיים בימים הקרובים, אף שכר עו"ד פרטי שילווה אותו במגעים עם מבקר המדינה. מי שליווה את כחלון במגעים הוא עו"ד אלון גלרט, שייעץ בעבר ל'כולנו' ומתמחה בייצוג מבוקרים מול מבקר המדינה. הידיעה על שכירתו של גלרט פורסמה לראשונה על-ידי כתב "גלי צהל" ניתאי ענבי.

מנכ"ל האוצר שי באב"ד, מנהל רשות המסים ערן יעקב והחשב הכללי באוצר רוני חזקיהו הופיעו לבקשתם בפני המבקר והציגו את עמדתם בהתייחס לדוח. אנגלמן שנכנס לתפקידו לאחר הפצתה הטיוטה, ב-4 ליולי, כבר החליט בעבר לעכב את פרסום הדוח, מהלך שספג ביקורת לאור החשיבות של הדוח.

השאלה כיצד תבחר הממשלה החדשה, כשזו תוקם,לסגור את הגירעון אף העסיקה רבות את המערכת הפוליטית בחודשים האחרונים על רקע התנגדות והבטחות של חלק מהפוליטיקאים לא להעלות מסים.

מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן הופיע היום בכנסת ואמר כי הדוח עצמו יוגש בסוף החודש. במהלך דיון בוועדת הכספים על אישור תקציב משרד מבקר המדינה אמר אנגלמן כי במסגרת הדוח "עלה שההתנהלות של האגפים במשרד האוצר הייתה במסגרת החוק בסך הכול. היו ליקויים, והם יצוינו, זה נושא משמעותי וצריך לקחת אותו ברציניות המתאימה".

המבקר גילה כי התערב אישית בעבודה על הדוח על רקע חילוקי דעות פנימיים במשרדו. "באשר לממצאי הדוח והמלצותיו אומר כי במסגרת הדוח הייתה התלבטות לגבי סוגיות מסוימות, הצוות אמר כך, ייעוץ משפטי אמר אחרת, ואני הכרעתי בחלק מהסוגיות", אמר אנגלמן.

מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן / צילום: יוסי זמיר

הדרג המקצועי באוצר התעקש לפרסם

בדיקת מבקר המדינה נפתחה בתחילת 2019 בעקבות חשד כי להתנהלות לא תקינה באוצר שהביאה לדיווח כי הגירעון הסופי בתקציב המדינה 2018 לא חרג מהיעד שנקבע לו (2.9%). החשד התחזק לנוכח העובדה שנתוני הגירעון השוטף של החודשים שלפני דצמבר 2018 ואחריו היו גבוהים מ-3%.

חלקה השני של בדיקת המבקר עסק בעיכוב בפרסום תחזית הגירעון ל-2019 - התחזית שהייתה אמורה להיות מוצגת לממשלה בנובמבר, אך התפרסמה בסופו של דבר בינואר, לאחר התעקשות הדרג המקצועי באוצר ולמרות התנגדות מצד שר האוצר משה כחלון. שני הנתונים - גירעון 2018 ותחזית הגירעון המעודכנת ל-2019 - התפרסמו לאחר שהוחלט על עריכת בחירות לכנסת ה-21.

טיוטת דוח הביקורת שהופצה למבוקרים ביוני וכללה אמירות בעייתיות מבחינת שר האוצר ובכירים במשרד, כך לפחות התרשמו גורמים שנחשפו לה. בין היתר עלה מהטיוטה כי אנשי המבקר חושדים כי כחלון וגורמים מטעמו התערבו בתהליכי עבודה מקצועיים באוצר ממניעים זרים. אנגלמן ציין בדבריו כי הדוח יתמקד בהפקת לקחים לעתיד - זאת על רקע הממצאים שעלו בטיוטה. נזכיר כי דוח קודם של המבקר שעסק בגורמים שהביאו לגירעון הגדול ב-2014 חולל שינויים מרחיקי לכת בהליכי העבודה המקצועיים באוצר.

אנגלמן השתתף היום בדיון ועדת הכספים של הכנסת בראשות ח"כ משה גפני, לעניין תקציב משרד מבקר המדינה, והשיב לביקורת מצד ח"כ מיקי לוי, על הימשכות ההליכים במסגרת דוח הביקורת לעניין תקציב המדינה בשנת 2018, ואופן הצגת הגירעון בתקציב המדינה בסוף שנה זו.

אנגלמן אמר בתגובה לביקורת כי "על כל הדוחות מתקיימת עבודה, גם דוחות שעברו מהמבקר הקודם, צוותים עוסקים ועובדים עליהם. הדוח המדובר עתיד להיות מוגש בסוף חודש זה, אחרי שהושלמה עליו העבודה, בסוף דצמבר". 

עוד כתבות

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

מבעלי השליטה ועד לתגובת המניה: ההצעה לרכישת צים שנחשפה בגלובס מסעירה את המשקיעים

בענף הספנות הבינלאומית מפנים תשומת לב רבה להתפתחויות בנוגע להתעניינות הרחבה של ענקיות הספנות בצים, שהרי עסקאות בסדר גודל שכזה לא מדוברות באופן שגרתי בתחום המסורתי ● כל זה מתרחש בעת שבהשפעת הזינוקים האחרונים במניה, שווי החברה הנוכחי עומד על כ־2.46 מיליארד דולר ● יו"ר ועד העובדים: "רכישת צים ע"י הפג לויד, שנשלטת בידי קטאר וסעודיה, היא סכנה ישירה לביטחון המדינה"

וואלה

עיתונאי וואלה במכתב קשה להנהלה: "לא יכולים להמשיך במסלול הנוכחי שמוביל אותנו אל התהום"

יותר מ־20 כתבים ועורכים מתריעים מפני שינוי עמוק באופי אתר החדשות בחודשים האחרונים, לחצים לעמידה ביעדים ו"כתבות מטעם" הפוגעות באמון הציבור ● המכתב מגיע על רקע תקופה סוערת במיוחד במערכת וואלה, שהתאפיינה בעזיבות רבות ומתוקשרות

ארסוף. חסידות גור מחזיקה קרקעות באזורים אטרקטיביים במיוחד / צילום: איל יצהר

"אנא, תהיו כאיש אחד בלב אחד": כששר אוצר ניסה למנוע את ביטול מס רכוש

הניסיונות להחזיר לחיינו את מס רכוש על קרקעות פנויות, מזכירים את קריאתו של יעקב נאמן לתקן את העיוות ● אלא שבמקום מס שפוגע בקבוצות לחץ ברורות, בממשלה מעדיפים גזרות על כולם

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

ניו יורק טיימס: כלי רכב אוטונומיים מעורבים ב-91% פחות תאונות

לפי דו"ח חדש, כלי הרכב האוטונומיים של ווימו מעורבים בעשרות אחוזים פחות תאונות, ורופאים קוראים למהפכה רגולטורית ● במהלך מימון אסטרטגי מהגדולים שיצאו מישראל, צ'ק פוינט מגייסת עד שני מיליארד דולר בהנפקת אג"ח להמרה ● טיקטוק תשקיע כ-37 מיליארד דולר באחד מפרויקטי התשתית הגדולים בדרום אמריקה ● וגם: מייסד PerimeterX חושף סטארט־אפ חדש ● חדשות ההייטק

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

פחות מה-OECD: בבנק אוף אמריקה צופים לישראל צמיחה של 4.2% בשנת 2026

הבנק האמריקאי מעריך כי התאוששות הכלכלה הישראלית תימשך בשנתיים הקרובות, אך בשיעור נמוך מזה שצפו בארגון המדינות המפותחות ● בנוסף, בבנק צופים המשך שמירה על הסטטוס קוו, אך מציינים כי המתיחות בין ישראל לאיראן עשויה לשוב ולצוף

התחדשות עירונית בתל אביב. להבטיח את הזכויות בחוזה / צילום: דיויד לוין

להגן על זכויות הדיירים: מה עושים כשיזם של פרויקט התחדשות עירונית נקלע לקשיים?

לאחרונה נקלעו כמה פרויקטים של התחדשות עירונית ברובעים 3 ו־4 בתל אביב לקשיים שהובילו לעצירתם ● אילו סעיפים חשובים כדאי לדיירים להוסיף לחוזה ההתקשרות עם היזם כדי להגן על עצמם, ומה עושים כשהפרויקט נתקע?

''משתפים הכל וכל היום''. חייל צה''ל בשטח / צילום: AP- Lefteris Pitarakis

לוחות זמנים, תנועות כוחות ותיעודים מהשטח: צה"ל התמכר לוואטסאפ, וזה כל מה שחמאס צריך

בעוד צה"ל אוסף מקצינים כלי רכב סיניים ומגביל שימוש במכשירי אנדרואיד, דווקא וואטסאפ הפכה לזירה העיקרית להעברת מידע רגיש, בלי נהלים או בקרה ● מומחי סייבר ומודיעין מבהירים ש"הסודות הגדולים לא מעניינים את האויב כמו מידע טקטי חי" ● נראה שלא למדנו כלום מהאזהרות החוזרות ונשנות

חוזרים הביתה / צילום: Shutterstock

לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון

רס"ל רן גואילי הוא החלל החטוף האחרון שנותר ברצועת עזה ● חוסל יאסר אבו שבאב, מנהיג המיליציה העזתית ששיתף פעולה עם ישראל ● אחרי התרעת הפינוי: חיל האוויר החל לתקוף מטרות של חיזבאללה בדרום לבנון ● צה"ל מאשר: חוסלו מג"ד מזרח רפיח, סגנו ומפקד פלוגה בחמאס ● המתווך טוען: חמאס מוכן להתפרק מנשקו ● עדכונים שוטפים

פרופ' יצחק פריד / צילום: רמי זרנגר

אחד מחוקרי המוח המובילים בעולם מקים מרכז מחקר חדש בישראל: "בעוד 20 שנה העולם יופתע ממה שעושים היום במעבדה"

פרופ' יצחק פריד גויס על ידי אוניברסיטת רייכמן כדי לעמוד בראש מכון מחקר שיתמקד בממשק שבין המוח האנושי לבינה מלאכותית ● בראיון לגלובס הוא מדבר על רצון חופשי, על הבעיה עם עודף מידע והאפשרות לתת לחולי דמנציה עוד כמה שנות זיכרון ● על המיזם החדש הוא אומר: "אני מקווה שימנע עזיבת מדענים"

זום גלובלי / צילום: Reuters

ענקית הקמעונאות נגד טראמפ, והמחאה שעצרה תקציב מדינה

לאחר הפגנות סוערות, ממשלת בולגריה נסוגה מתוכנית התקציב ל־2026 ● באוסטרליה נערכים לאסור על בני נוער שימוש ברשתות החברתיות, ומטא נוקטת בצעד ראשון ● והאם דרום וצפון קוריאה בדרך לאירוע תקדימי? ● זום גלובלי, מדור חדש

סכום שיא שעבר ליורשים המיליארדרים / צילום: Shutterstock

"משימור הון להעצמת הדור הבא": הטרנד החדש של המיליארדרים

מנהלת ההון הגלובלית, UBS, פרסמה היום (ה') את דוח המיליארדרים שלה לשנת 2025, שמצביע על עלייה של 8.8% במספר האולטרה-עשירים בעולם ● מלבד אלו שיצרו את הונם בעצמם, 91 יורשים הפכו למיליארדרים כאשר ירשו סכום שיא של 297.8 מיליארד דולר ● ומה קורה בישראל?

גל תורן בקמפיין בנק לאומי / צילום: צילום מסך יוטיוב

למרות שלא היו השבוע כלל באוויר, גל תורן מוביל את בנק לאומי לפרסומת האהובה ביותר

הפרסומת הזכורה ביותר גם השבוע שייכת לבנק דיסקונט, לאומי מתמקם שני בזכירות - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר שייכת לחברת התעופה אל על, עם כ–2.7 מיליון שקל, אך היא נותרת מחוץ למדד

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

למה מניית ארית התרסקה אחרי שהודיעה על הנפקת החברה הבת?

מניית ארית תעשיות צללה בבורסה בכמעט 20% לאחר ההחלטה להנפיק לציבור את החברה הבת רשף ● ארית מציעה להנפיק את רשף בשווי נמוך משמעותית מהשווי של חברת ההחזקות עצמה, בניגוד למקובל בשוק ● אנליסט מסביר: "השוק התאים את התמחור לכזה של חברת החזקות"

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: צילום מסך יוטיוב

תקציב הפרסום של יד2 עובר למקאן תל אביב

בשמונה השנים האחרונות טופל תקציב יד2 בראובני-פרידן, והחל מ-2026 הוא יעבור למשרד פרסום חדש ● השבוע נמכרה פלטפורמת היד השנייה לקרן אייפקס העולמית תמורת 3.1 מיליארד שקל

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: Associated Press, Ross D. Franklin

נטפליקס תרכוש את אולפני הקולנוע וורנר ברדרס ופעילות הסטרימינג ב-72 מיליארד דולר

שירות הסטרימינג הגדול בעולם רוכש את האולפן המיתולוגי ב-72 מיליארד דולר, לפי שווי של 82.7 מיליארד דולר - ומקבל לידיו את HBO, "הארי פוטר", "חברים" וקטלוג מהעשירים בתעשייה ● רשתות CNN, TBS ו-TNT יפוצלו לפני השלמת העסקה

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

פתיחה חיובית בוול סטריט; מניית נטפליקס יורדת

מגמה מעורבת באירופה ● נטפליקס הודיעה על רכישת וורנר ברדרס דיסקברי בעסקה היסטורית שמאחדת בין שירות הסטרימינג המוביל בעולם לבין אחד האולפנים הוותיקים והמשפיעים ביותר בהוליווד ● בהמשך היום יפורסמו נתוני מדד המחירים לצריכה פרטית (PCE) ● בורסות אסיה ננעלו במגמה מעורבת: הקוספי בדרום קוריאה קפץ

פרידה עבאס-יוסף / צילום: ענבל מרמרי

"החברות המונפקות הן קטנות יחסית ועם גישה מוגבלת למימון": מנהלת מחלקת הנדל"ן ברשות ני"ע בראיון

ראש תחום נדל"ן ברשות ניירות ערך, פרידה עבאס־יוסף, מתארת כיצד מחנק המימון, המינוף הגבוה והעלאת הריבית הובילו לשנת שיא בהנפקות, ומבהירה כי הרשות תתעקש על גילוי מלא של המצב הפיננסי של החברות וצפויה אף להחמיר את ההנחיות

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה האירופית שהותירה את אלביט מחוץ למכרז הגדול

הענקית הביטחונית הגרמנית קיבלה ממדינת נאט"ו הזמנה של חימושים משוטטים מסדרת הירו של UVISION הישראלית ● נורבגיה החליטה להשאיר בחוץ את המערכת הרקטית של אלביט, במסגרת מכרז שהיא מבצעת למערכות רקטיות ארוכות־טווח ● השקעת המיליארדים של טורקיה במערכות נשק חדשות ● וגם: במסגרת המלחמה עם רוסיה, אוקראינה צברה 100 אלף רחפנים במודל רכש ייחודי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'אקו 8 / צילום: יח''צ

שבעה מקומות וטווח חשמלי חריג: האם המכונית ההיברידית הזו מצדיקה את המחיר?

ג'אקו 8, הקרוס־אובר של ג'אקו, מציע עיצוב מרשים, אבזור שופע, מערכת הנעה מתוחכמת וטווח חשמלי ארוך ● יש מרווחים ממנו, אבל ברמת המחיר יש לו מעט מתחרים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בבורסה: ת"א 35 מעל 3,500 נקודות; ארית צנחה בכ-20%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.1% וננעל בשיא חדש, ומדד ת"א 90 איבד 1.1% ● מדד הבנייה נפל ב-1.8% ● ארית תעשיות צנחה אחר שהודיעה שמתכננת להנפיק את החברה הבת ● מחירי הנפט עולים על רקע דשדוש המגעים לסיום מלחמת רוסיה-אוקראינה ● וגם: המניה הקטנה בתחום ה-AI שמכה את השוק, עם עלייה של 180% מתחילת השנה