גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרן הישראלית שהפכה לאחת המשקיעות הדומיננטיות במדעי החיים

קרן הון הסיכון פרגרין, שהוקמה ב-2001 ע"י האחים איל ובועז ליפשיץ ומפעילה כיום את חממת אינסנטיב, גייסה קרן רביעית בסך 115 מיליון דולר ● לפי דיווחים שלה, עד היום החברות שהשקיעה בהן עשו אקזיטים בסך 2 מיליארד דולר

Eyal Lifschitz / צילום: עופר וקנין, הארץ
Eyal Lifschitz / צילום: עופר וקנין, הארץ

בימים האחרונים, בהודעה לקונית יחסית, הודיעה קרן הון הסיכון פרגרין (Peregrine Ventures) על גיוס של 115 מיליון דולר לקרן רביעית שתתמקד במדעי החיים. הצעד הזה, שמגיע אחרי גיוס קודם של 75 מיליון דולר לפני כשנתיים, הופך את פרגרין לאחת הקרנות המשמעותיות הפועלות בישראל בתחום מדעי החיים, עם כ-200 מיליון דולר הון מנוהל, ועוד כ-200 מיליון דולר זמינים להשקעה. יש היום פחות מעשר קרנות בתחום מדעי החיים שגייסו בסמיכות כזאת יותר מ-200 מיליון דולר.

פרגרין, שהוקמה ב-2001, התמקדה לאורך רוב שנותיה בתחום המכשור הרפואי. בשנים האחרונות, הרחיבה את תחום עיסוקה גם לפארמה ולבריאות דיגיטלית, ומדי פעם היא משקיעה בחברות שאינן בתחום מדעי החיים, בין היתר בחברות קלינטק ופודטק, אינטרנט ותוכנה.

הבועה וההזדמנות: הקרן הראשונה שהפריטה חממה

פרגרין נוסדה על ידי האחים איל ובועז ליפשיץ, שהיו קודם לכן יזמי ביומד, בחברות כמו ויז'ן-קר, הפועלת בתחום רפואת העיניים, וחברת ביוקונטרול. הרקע של איל הוא משפטים וחינוך, ויש לו גם תואר ראשון בפילוסופיה. בועז הגיע מתחום המדעים. איל התראיין כמה פעמים בשנים האחרונות בהקשר של קידום החממות הטכנולוגיות והשעות הסיד בישראל, אך ככלל, האחים אינם נוטים להתראיין על החברה שלהם. 

האחים הקימו את הקרן על רקע המשבר הכלכלי הגדול אחרי התפוצצות בועת האינטרנט. המטרה הייתה לנצל הזדמנויות להשקעה בחברות בשלבים מוקדמים, שיגיעו לבשלות עם סיום המשבר. על פי פרסומים באותה תקופה, משקיעי הקרן היו חברת סימנס משווייץ, קבוצת דברת, חברת ההשקעות של בנק מזרחי, מוצרי מעברות ומשקיעים פרטיים. מלבד האחים ליפשיץ, היה שותף להקמה גם איש העסקים גיל ויל.

הקמה של קרן הון סיכון להשקעה בחברות בתחום מדעי החיים, שהיקפה 20 מיליון דולר בלבד, הייתה עלולה להתגלות בהמשך כאופטימיות מוגזמת, אולם פרגרין זיהתה הזדמנות: היא הייתה הקרן הראשונה שהפריטה חממה טכנולוגית - חממת אורית (היום אינסנטיב) באריאל. עד אז כל החממות היו בבעלות המדינה.

רכישת הזיכיון לחממה ב-2002, למעשה ללא עלות, אפשרה לפרגרין להשיג אחוזים גבוהים בחברות הצעירות שבהן התכוונה להשקיע ממילא, תמורת השקעה של כמה מאות אלפי דולרים בלבד בשנים הראשונות. מודל ההפרטה היה כזה: המדען הראשי (היום רשות החדשנות) מקבל על עצמו 80% מההשקעה תמורת תמלוגים עתידיים, והזכיין מקבל 35%-50% מהחברה. חממת אינסנטיב מנוהלת זה יותר מעשור על ידי ליאור שחורי, שהוא גם שותף בקרן.

לא כל הזכייניות של חממות באותה תקופה הצליחו למנף את ההזדמנות. רובן השקיעו בחממה בלבד ולא ביצעו השקעות המשך. פרגרין, לעומת זאת, הצליחה לשמור על נתחים מהחברות שהוקמו בחממה על ידי השקעה נוספת לאחר שהחברות בגרו מהחממה.

בשנים האחרונות, הפך המודל הזה למודל של כל החממות הטכנולוגיות, לאחר שגם רשות החדשנות התרשמה שהעובדה שישנו משקיע, אפילו קטן, שמחכה לחברות הטובות הבוגרות מהחממה עם סכום של אפילו כמה מיליוני דולרים להשקעת המשך, מועילה הן להצלחת החברות והן להצלחה של הזכיין. רשות החדשנות עורכת כעת מכרזים תחרותיים לזכיינות על חממות, והיכולת לבצע השקעות המשך היא אחד הקריטריונים המשמעותיים המעניקים נקודות במכרז.

מקרן קטנה לאקזיט גדול

בתחילת הדרך, הייתה פרגרין בעיקר קרן המשך קטנה להשקעה בחברות שבגרו מחממת אינסנטיב. בזמן שהיא השקיעה 20 מיליון דולר בלבד, היא הייתה שותפה לאקזיטים בהיקף של כ-150 מיליון דולר. חלקה בחברות הללו היה קטן יחסית, משום שהיא השקיעה בעיקר בחברות החממה ולא היו לה המזומנים להשקעה מהותית בסבבי המשך, אולם הסכומים שקיבלה הספיקו כדי לגייס קרן קטנה נוספת באותו מודל.

ב-2006 גייסה קרן נוספת בסך 30 מיליון דולר, שהמשיכה להשקיע בחברות החממה. קרן זו הייתה שותפה בהמשך לאקזיטים בהיקף של יותר מ-70 מיליון דולר, הרוב דווקא מהפורטפוליו הטכנולוגי שלה ולא ממדעי החיים. חברת התוכנה יורקיפי וחברת התקשורת Kailight נמכרו ב-35 ו-30 מיליון דולר בהתאמה. קיילייט הייתה ההשקעה הראשונה של הקרן שלא דרך החממה. יורקיפי הייתה חברת חממה. ב-2017, היה גם האקזיט של Valtech, שעמד לבדו על 340 מיליון דולר, עם אופציות לתשלום אבני דרך בהיקף של מאות מיליוני דולרים נוספים. 

אחרי הגיוס של 2006 הייתה הקרן שקטה. היא המשיכה להשקיע בחברות החממה, בתקופה שלא הייתה אטרקטיבית כל כך להשקעות בתחום המכשור הרפואי. אולם לאחר האקזיט של וולטק ועל רקע התעוררות בתחום ההשקעות במכשור רפואי בשנים האחרונות, גייסה הקרן 75 מיליון דולר ב-2017, וכעת סכום נוסף של 115 מיליון דולר, בין היתר על רקע אקזיט משמעותי של 75 מיליון דולר בחברת Visionsense שנמכרה למדטרוניק.

השקעה של פרגרין שנמכרה ב2019־ למדטרוניק תמורת 75 מיליון דולר / צילום: רויטרס

קצת עזרה מפיליפ פרוסט

ב-2008 קיבלה הקרן השקעה ותמיכה ממקור לא צפוי: ד"ר פיליפ פרוסט, אז יו"ר טבע, השקיע בקרן והוביל תהליך מיזוג של שתי חברות שלה, Neovasc ו-BBaloon, לחברה שלישית שרכש בבורסה בקנדה. החברה הממוזגת ידעה עליות ומורדות, וכעת היא נסחרת לפי שווי של 30 מיליון דולר בלבד, אך יש להניח כי פרגרין יצאה מההשקעה הזו ברווח לאורך הדרך, בעיקר לאור העובדה ששתי החברות היו בוגרות חממה, כלומר, כנראה שההשקעה של פרגרין בהן הייתה לא גבוהה. היום נראה שאין לפרוסט תפקיד בקרן.

ב-2012, כאשר החלו ההליכים התחרותיים, החליטה חממת אינסנטיב לחשוף את נתוניה, שלפיהם גייסו חברות בוגרות החממה עד אז 656 מיליון שקל. היקף ההכנסות של בוגרות החממה עמד על 250 מיליון שקל. על רקע התוצאות הללו הוארך הזיכיון של פרגרין בחממה.

האקזיטים הגדולים יותר הגיעו אחר כך. כאמור, הגדול ביותר, ב-2017, היה האקזיט של וולטק, בוגרת חממה שפיתחה מערכת לתיקון מסתם הלב המיטראלי באמצעות צנתור. רוקטיק, חברה בתחום השבבים, בוגרת חממת אינסנטיב, נמכרה ל-Cadence Design Systems ב-50 מיליון דולר ב-2016. ויז'ן סנס, שנמכרה למדטרוניק ב-2018 תמורת 75 מיליון דולר, הייתה השקעה של פרגרין מהקרן הראשונה, עוד לפני החממה, ואחרי כמעט 20 שנה הגיעה למכירה. אליהן הצטרפה חברת החממה אקסימו שפיתחה קטטר לטיפול במחלות כלי דם, ונמכרה ב-2019 ב-46 מיליון דולר ל-Angio Dynamics. חברות נוספות נמכרו בסכומים קטנים יותר או שפרטי העסקאות לא פורסמו.

לפי הודעת החברה לתקשורת על גיוס הקרן הנוכחית, החברות שבהן השקיעה פרגרין עד היום הגיעו לאקזיטים בסכום מצטבר של יותר מ-2 מיליארד דולר.

בין החברות המעניינות בפורטפוליו של פרגרין, ניתן למנות את חברת הבשר המשובט Aleph Farms, חברת קרטיהיל, המפתחת סחוס מלאכותי, חברת היירסטטיקס לטיפול בהתקרחות, חברת Novus הבורסאית המפתחת תרופות לרקטום ופי הטבעת, חברת אאוטסנס, שפיתחה שיטה לאבחון מחלות מעי על בסיס ניתוח הרכב הצואה בשירותים ועוד. רבות מהחברות שבהן השקיעה פרגרין ואינן בוגרות חממות אינסנטיב, הן בוגרות של חממות אחרות, שחלקן נתקעו בגלל היעדר משקיעי המשך. העתיד יעיד אם היו בין השאריות של החממות המתפרקות הזדמנויות שפרגרין איתרה והביאה לבשלות.

בשר המעבדה של Aleph Farms / צילום: רויטרס

בהודעת החברה נמסר כי המודל של הקרן הוא הקמה של חברות על בסיס צרכים שמזהה הקרן במשותף עם חברות המכשור הרפואי הגדולות. לדברי איל ליפשיץ, "טכנולוגיות רפואיות מישראל מושכות ביקוש עצום ויוצרות הזדמנויות אדירות, ומשקיעים זרים מכירים בכך. בחרנו להגביל את היקף פרגרין 4 ל-115 מיליון דולר משום שאנחנו מאמינים שזהו הגודל המתאים ביותר לצוות הניהול שלנו וליכולתו למצוא את מיטב ההזדמנויות ולסייע באופן פעיל לחברות להשיג את יעדיהן". 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק