גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלחמה על קרן העושר: רשות המסים בדרך לחקיקה נגד כיל; שוקלת גם הליכים משפטיים

במשרד האוצר זועמים על כיל: השומה שהגישה לשנת 2018 כוללת תרגילים חשבונאיים שחוסכים ממנה תשלום מס לקרן העושר • גורם ממשלתי: "יש כאן כמעט חצייה של הגבול הפלילי" • באוצר אומרים כי חברות נוספות מתחמקות מתשלום תמלוגים • כיל: אנחנו פועלים בשקיפות ולפי חוק

מפעלי ים המלח / צילום: רויטרס
מפעלי ים המלח / צילום: רויטרס

רשות המסים צפויה להודיע לכיל על דחיית שומות המס שהגישה בנוגע למס רווחי היתר המוטל עליה, לפי חוק מיסוי אוצרות טבע. ל"גלובס" נודע כי ברשות שוקלים ליזום תיקון חקיקה במטרה למנוע מכיל ומחברות נוספות לבצע מהלכים חשבונאיים של שיערוך נכסים, שיכולים להקטין במאות מיליוני שקלים את תשלומי המס המיועדים לקרן העושר.

גורמים ממשלתיים אמרו ל"גלובס" כי "יש כאן כמעט חצייה של הגבול הפלילי". לגישתם, החוק מאוד ברור וכיל מפרה אותו.

ברשויות המדינה ישנה התקוממות על הפוזיציה שלקחה כיל בדוח שהגישה בנוגע לתשלומי ההיטל בגין משאבי הטבע. המבקרים טוענים כי השאלה כיצד לחשב את ההיטל בגין משאבי הטבע עלתה לא פעם גם בוועדת הכספים וגם בדיונים אחרים שהתקיימו בין כיל למדינה, והעמדה של המדינה הובהרה לנציגי כיל פעם אחר פעם. ובכל זאת, בכיל בחרו לנקוט גישה אחרת. כיל הודיעה בתגובה כי היא פועלת על-פי החוק ובשקיפות מלאה מול רשות המסים ובכלל.

כפי שדווח ב"גלובס" בשבוע שעבר, ההכנסות לקרן העושר מהיטלי ששינסקי נמוכות מהצפוי ולמרות שהמועד הרשמי לתחילת פעולתה של הקרן עומד עדיין על 2020, בפועל צפויה הקרן להגיע לסף המינימלי שיאפשר את הפעלתה רק ב-2021. קרן העושר אמורה לקלוט את כל ההכנסות ממס רווחי היתר המוטל על מפיקי גז ואוצרות טבע - מס שהוטל בעקבות יישום המלצות ועדת ששינסקי 1 (2011) ו-ועדת ששינסקי 2 (2014). הקרן אמורה לחלק בכל שנה 3.5% מהכנסותיה למטרות חברתיות, חינוכיות וכלכליות.

מס רווחי יתר לא מגיע לקרן העושר

במקרה של מס רווחי היתר על אוצרות הטבע ציפתה המדינה לקבל הכנסות בהיקף של 400 מיליון שקל מכיל, בגין רווחי היתר שלה על הפקת אשלג ואוצרות טבע נוספים.

כיל הייתה אמורה להתחיל לשלם את המס ב-2016 והגישה שומות בגין המס בכל שנה מאז. ואולם, במסגרת דוחותיה הכספיים השנתיים ל-2018 הודיעה החברה שלשיטתה אין עליה חבות מס כלל - זאת לאור חוות דעת שמאי, הקובעת כי שווי הרכוש הקבוע שלה ("עלות השחלוף") עומד על 6 מיליארד דולר - סכום גבוה בהרבה מכפי שהניחה המדינה בתחשיביה. החברה ציינה בדוחותיה הכספיים כי "לא קיימת חבות מס בגין מס רווחי היתר", אך הוסיפה כי "עמדת רשות המס עשויה להיות שונה באופן מהותי ואף בסכומים מהותיים כתוצאה מפרשנות שונה באשר לאופן יישום החוק".

בחברה הוסיפו כי "ככל שעמדת המס האמורה לעיל תידחה על-ידי רשות המס, התוצאה תהיה עלייה בחבויות המס בסכום מצטבר של כ-100 מיליון דולר לשנים 2016-2018". עם זאת, בכיל העריכו כי "הסיכוי כי עמדת החברה תתקבל עולה על הסיכוי כי תידחה" והפרישו כספים בגין חברות המס בהתאם לכך.

ואולם מתברר כי המדינה אינה שותפה להערכה האופטימית של כיל. גורמים ממשלתיים אמרו ל"גלובס" כי לכיל לא היה מקום לפרש את החוק באופן שבו פירשה אותו ואף הגדירו את פרשנותה "מעשה שלא ייעשה". על-רקע אמרו אותם גורמים כי רשות המסים תפעל על-מנת לגבות את השומה המגיעה למדינה, העומדת כאמור על כ-400 מיליון שקל.

מחצי מיליארד שקל לאפס

לצד זאת נודע ל"גלובס" כי במסגרת דיונים פנימיים ברשות המסים ובאוצר נשקלת גם האפשרות ליזום תיקון חקיקה, זאת כיון שחברות נוספות, מתחום הפקת הגז הציגו שיערוכי נכסים.

חוק המיסוי על אוצרות טבע נחקק בעקבות המלצות וועדת ששינסקי 2 מ-2014. במסגרת דוח הביניים המליצה הוועדה להטיל מס רווחי יתר על הפקת משאבי טבע. המס עליו המליצה הוועדה בדוח הביניים בגובה 42% היה אמור להיות מוטל על כל שקל רווח שמעבר לרווח בסיסי, השווה ל-11% משווי הרכוש הקבוע של החברה.

בדוח הסופי של הוועדה רוכך המס פעמיים: סף המס הועלה ל-14% משווי הרכוש הקבוע וגובה המס פוצל למדרגה של 25% על רווח שבין 14% ל-20% משווי הרכוש הקבוע, ומס בגובה 42% על רווח שמעבר ל-20% מהרכוש הקבוע.

בעקבות שינויים אלה צמצמה המדינה את תחזיותיה להכנסות הצפויות מהמס - מ-500 מיליון שקל ל-400 מיליון בלבד. למרות ריכוך ההמלצות עתרה כיל לבג"ץ, אולם ההמלצות אושרה בממשלה בנובמבר 2014.

תרגיל המס מאחורי שיערוך הנכסים

השומה של כיל תגיע בהמשך לבחינה שיפוטית, בהנחה שברשות המסים יוציאו לכיל צווים לתשלום המס שלכאורה נגרע מהמדינה בשל החישוב של כיל.

לעמדת רשות המסים אין בכלל אפשרות לחשב את ההיטל על-פי חוק מיסוי משאבי הטבע על בסיס שיערוך נכסים (שיטת ההערכה מחדש או שיטת שווי הוגן). המסלול הזה, נטען, לא רלוונטי לצורך ההיטל.

לדברי גורם באוצר, "יש לנו עוד מחלוקות עם גורמים שמרוויחים ממשאבי הטבע. כל שותפויות הגז עושות לנו בעיות. זה גם חלק מהסיבות לדחייה של קרן משאבי הטבע - דחיית חלק מהדוחות של החברות ומחלוקות המס של רשות המסים עם החברות שמרוויחות ממשאבי הטבע. רשות המסים מחכה שהדוחות יהיו סופיים כדי שלא יהיו התחכמויות. זה נכון לגבי שותפויות הגז וזה נכון לגבי כיל. בכיל לקחו פוזיציה קיצונית שיהיה קשה להם לעמוד מול רשות המסים איתה. החברות מנסות להימנע מתשלומי התמלוגים עד כדי התעלמות מהדברים שהוחלטו בוועדת הכספים ובחקיקה ונותנים פרשנות מאוד אגרסיבית רק כדי להימנע מתשלומי המס. חברות הגז בכללותן מאתגרות אותנו, וגם אחרות. חברות הגז מתחכמות, וכיל נקטה פוזיציה מאוד אגרסיביות, אבל המדינה לא תוותר".

מרשות המסים נמסר בתגובה: "בשל חובת הסודיות אנחנו מנועים מלהתייחס". 

על איזה תמלוגים רבים וכמה הם שווים?

■ על מה הוויכוח?

מודל המס שמוטל על כיל מבוסס על שווי הנכסים של החברה, שמשמשים אותה להפקת משאבי הטבע. כיל גורסת כי החוק מאפשר לה לאמוד את שווי הנכסים ("עלות חישוב ההון המושקע" בעגה החשבונאית) בהתאם לשיטת IFRS, כלומר על-ידי השווי ההוגן שלהם. המדינה גורסת כי הדרך היחידה לאמוד את שווי הנכסים היא בהתאם לשוויים ההיסטורי.

משמעות ההבדלים בין הגישות היא דרמטית - לגישת כיל חשוב המס שלה אפסית, בעוד שלגישת המדינה כיל אמורה לשלם כ-400 מיליון שקל רק עבור השנים 2016-2018.

■ מה זה מס ששינסקי 1?

בעקבות תגליות הגז והרווחים הצפויים ליזמים, החליטה המדינה להטיל מס כדי שהציבור יזכה לקבל חלק גדול יותר בהכנסות ממכירת המשאב הלאומי. ועדה ציבורית שמינה שר האוצר דאז ד"ר יובל שטייניץ בראשות הכלכלן פרופ’ איתן ששינסקי המליצה, שבנוסף לתמלוגים ולמס חברות, יוטל על מפיקי הגז מס רווחי יתר בגובה 20%-50% (בפועל 45%). המלצות הוועדה אושרו בחוק ב-2011.
בפועל מפיקי הגז משלמים את המס רק לאחר שהרוויחו מעל 150%-200% מהשקעותיהם בגילוי ובפיתוח המאגר.
מאגר תמר, המאגר הגדול הראשון שפותח מאז שנחקק החוק, צפוי להתחיל לשלם מס ביולי 2020.

■ מה זה מס ששינסקי 2?

לאחר שהוטל המיסוי על משאבי הגז, הוחלט להרחיב את המיסוי למשאבי טבע אחרים ובראשם האשלג והפוספטים שקבוצת כיל מפיקה מים המלח. ועדת ששינסקי שנייה המליצה ב-2014 להטיל גם על הפקת משאבי הטבע מס רווחי יתר.

כיל, הגורם הכמעט יחיד שהמס מוטל עליו - התנגדה להטלתו. גורמים בליכוד, בשלטון המקומי ובסביבת ראש הממשלה הזהירו כי הטלת המס תביא לאובדן השקעות מתוכננות בהיקף של מיליארדי דולרים בנגב - אך בסופו של דבר המס אושר במסגרת חוק ההסדרים 2015-2016 הודות להתעקשותם של שר האוצר משה כחלון והממונה על התקציבים אמיר לוי. כיל הצליחה לרכך במידה משמעותית את הנוסח הסופי של המס, לעומת זה שהציעה הוועדה.

■ מה זה קרן העושר?

כספי המסים שישלמו מפיקי הגז ומשאבי הטבע על רווחי היתר שלהם אמורים להצטבר בקרן למען אזרחי ישראל, קרן עושר לאומית שאמורה להבטיח כספים למען הדורות הבאים, אך תהיה רשאית גם לחלק בכל שנה 3.5% מהכנסותיה למטרות חברתיות חינוכיות וכלכליות. הקרן אמורה להתחיל לפעול כשבקופתה יצטברו 1 מיליארד שקל. נכון להיום הסכום הזה יושג רק במהלך 2021 מאוחר יותר מכפי שצפו תחילה. יחד עם זאת גם לפי התחזיות העדכניות הקרן צפויה לצבור בקופתה כ-250 מיליארד שקל בעשורים הקרובים. 

עוד כתבות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש