גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכון אהרן נגד המל"ג: "הנתונים מוטעים, הפערים בין המגזר היהודי לערבי רק גדלו"

חוקרי מכון אהרן במרכז הבינתחומי טוענים כי המדדים שהמל"ג מציג מוטעים, ובפועל הפערים ברמת ההשכלה בין המגזר הערבי ליהודי מעמיקים ● המל"ג: "שיעורם של הסטודנטים הערבים בתואר ראשון עלה מכ-10% ב-2010 לכ-18% ב-2019. אנחנו גאים על כך"

תלמידים, סטודנטים / צילום אילוסטרציה: תמר מצפי
תלמידים, סטודנטים / צילום אילוסטרציה: תמר מצפי

הפערים ברמת ההשכלה בין המגזר הערבי ליהודי מעמיקים - כך עולה ממחקר של מכון אהרן למדיניות כלכלית במרכז הבינתחומי. על פי המחקר הפער בין מקבלי התארים גדל מ-23% בשנת 2000 ל-38% בשנת 2017. לטענת החוקרים, הנתונים האבסלוטיים שמציגה המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג), לפיהם חלה עלייה במספר הלומדים ולכן צמצום בפער בין הערבים ליהודים - מטעים. זאת משום שנתוני המל"ג, שהם נכונים כשלעצמם, כוללים את המגזר החרדי שמראש לומד בעצימות נמוכה, ולכן "מקטין" את מספר היהודים הלומדים, ובכך מעוות את הבנת המציאות. מהמל"ג נמסר: "השקענו משאבים רבים לשילוב הערבים באקדמיה. שיעורם של הסטודנטים הערבים בתואר ראשון עלה מכ-10% ב-2010 לכ-18% ב-2019. אנחנו גאים על כך".

עוד מעלה המחקר שערכה ד"ר מריאן תחאוכו כי רק 16 מכל מאה גברים ערבים פונים ללימודים אקדמיים בישראל. מתוכם, רק 9 מסיימים את לימודיהם. באוכלוסיה היהודית הנתונים גבוהים הרבה יותר - כמחצית מהגברים היהודים עושים זאת. "משנת 2000", מציינים החקרים, "17% מהערבים התחילו ללמוד באקדמיה לעומת 41.2% מהיהודים, ובשנת 2018 שיעור הערבים עלה ל-25.4% לעומת 54.3% בקרב היהודים".

במכון אהרן מציינים כי קבוצת ההשוואה הנכונה של הערבים היא לאוכלוסייה היהודית שלא כוללת את החרדים, כיוון שהחלק של החרדים באוכלוסייה היהודית הולך וגדל לאורך השנים, וההשתתפות שלהם בהשכלה הגבוהה קטן יותר ביחס לאוכלוסייה הכללית, מסיבות אידאולוגיות ואחרות.

נתון נוסף שלא נלקח בחשבון, על פי מכון אהרן, הוא שיעור הערבים בקרב בני העשרים באוכלוסיה - הגיל הרלוונטי ללימודים גבוהים. המחקר מעלה כי שיעורם של בני הגיל בקרב האוכלוסייה גדל לאורך השנים והוא עומד כיום על כ-30%. מדובר, בנתון גבוה משיעור הערבים בכלל הגילאים העומד כיום על 20%. "המדד הנכון להשוואה הוא שיעור הערבים המשתלבים באקדמיה ביחס לשנתון בגילאים הרלוונטים לכניסה ללימודים באקדמיה וביחס לשיעור היהודים בלי החרדים".

אפשר לראות שמתחילת המאה הנוכחית הפער בין הערבים ליהודים הלא חרדים דווקא עלה מ-24 נקודות האחוז, ל-29 נקודות האחוז. בשנת 2,000 17% מהערבים התחילו ללמוד באקדמיה לעומת 41.2% מהיהודים, ובשנת 2018 שיעור הערבים עלה ל-25.4% לעומת 54.3% בקרב היהודים.

לבסוף קובעים החוקרים כי את האשם האמיתי בפערים הגוברים יש לתלות במערכת החינוך ולא במוסדות האקדמיה: "70% מהערבים מסיימים תיכון ללא בגרות המאפשרת להם להשתלב באוניברסיטאות, לעומת 47% בקרב היהודים (כולל החרדים, אשר בלעדיהם הפערים אף גבוהים יותר".

סיבה נוספת היא המקום של מבחר הפסיכומטרי שמשמש כסלקטור בכניסה למוסדות ההשכלה הגבוהה. "גם מבין אלה המסיימים תיכון עם בגרות מלאה ישנו חלק גדול של ערבים שלא מצליחים לעבור את הפסיכומטרי ולקבל את הציון הנדרש כדי להתקבל למקצועות אותם מעוניינים ללמוד", כותבים החוקרים. "פער משמעותי בין הציון בפועל בפסיכומטרי לבין הציון הנדרש כדי להתקבל לתחום המועדף הוא גבוה באופן משמעותי בקרב הנבחנים בערבית ביחס לנבחנים בעברית בכל תחומי הלימוד".

מכשול שלישי הוא חוסר השליטה השפה העברית. מרבית מסיימי התיכון בחינוך הערבי לא שולטים בשפה העברית אפילו ברמה שמאפשרת להם לקיים שיח בסיסי. זאת גם הודות לשיטות הוראה שפה מפגרות, מיושנות ולא מתאימות לצרכיהם של התלמידים.

"לעלייה ברמת ההשכלה, בעיקר האקדמית, תפקיד משמעותי בצמצום פערי ההכנסה, התעסוקה והפריון בין ערבים ליהודים", אומרת עורכת המחקר הד"ר מרינה תחאוכו. "לאור תוצאות מבחני הפיזה האחרונים, אין מקום לאופטימיות גם לגבי העתיד. ההישגים של הערבים בפיזה ירדו בשנים האחרונות מה שהביא להרחבת הפערים מול היהודים. ממוצע הציונים של הערבים הישראלים בכל תחומי האוריינות (קריאה, מתמטיקה ומדעים) נמצא בתחתית הרשימה ונמוך אך ממדינות כגון ירדן ולבנון".

תחאוכו מפנה אצבע מאשימה כלפי הממשלה והדרג הפקידותי במדינה. "אם קובעי המדיניות ימשיכו לטמון את הראש בחול ולהתחמק מאחריות אנו נמצא את עצמנו בעתיד הקרוב במצב מאוד עגום שיבוא לידי ביטוי בכל ההיבטים הכלכלים וישפיע על רמת החיים של כל אזרחי המדינה", אמרה.

מהמל"ג נמסר בתגובה: "מל"ג וות"ת השקיעו ומשקיעים מאמצים ומשאבים רבים לשילוב האוכלוסיה הערבית באקדמיה הישראלית, לגיוון תחומי הלימוד ולחיזוק המצוינות בכל רמות התואר. מאמצים אלה נשאו פרי. מספר הסטודנטים מהחברה הערבית הוכפל בעשור האחרון מכ-25 אלף סטודנטים לכ-50 אלף סטודנטים. שיעורם של הסטודנטים הערבים בתואר ראשון עלה מכ-10% ב-2010 לכ-18% ב- 2019. אנחנו גאים על כך.

"לצד הכפלת מספר הסטודנטים בתואר הראשון אנחנו עדים לגידולים מרשימים בעשור האחרון גם במספרי הסטודנטים הערבים בתארים המתקדמים (גידול של מעל 200% בתואר השני ושל מעל 100% בתואר השלישי) ובזכות תוכנית הנגשה להשכלה גבוהה הוליסטית ורחבת היקף שמפעילה ות"ת ב־8 השנים האחרונות, ליווי אישי והכוונה החל משלב התיכון ועד לתארים המתקדמים, ובזכות השקעה גדולה של משאבים, הצלחנו לסייע בצמצום חסמים של עשרות שנים.

"התוכנית מתחילה בשלב התיכון עם חשיפה לאקדמיה, לרבות סיוע בהכנה לפסיכומטרי, בהכנה למבחני העברית והאנגלית לאקדמיה, וממשיכה בתמרוץ ובתגבורים על פני רצף השלבים בתוך האקדמיה, החל במכינות הקדם אקדמיות, דרך התואר הראשון, המשך בתמיכה בתארים המתקדמים - תואר שני, תואר שלישי ופוסט דוקטורט ועד למינוי אנשי סגל אקדמי במוסדות.

"התכנית עוסקת רבות גם בגיוון תחומי הלימוד, כך שהסטודנטים יגיעו לתחומים מבוקשים במשק ובשוק התעסוקה. כך לדוגמה מספר הסטודנטים הערבים במקצועות הייטק הוכפל ב 5 השנים האחרונות. מל"ג וות"ת ימשיכו להרחיב גם בשנים הבאות את התמיכה בתכניות לשילוב סטודנטים מהחברה הערבית בדגש על מצוינות ועל הכוונה של הצעירים להגשמה עצמית ולמקצועות מבוקשים במשק".

עוד כתבות

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

אין לכם קליטה בממ"ד? זה מה שאפשר לעשות

כשנמצאים זמן רב בממ"ד, רבים עשויים להתקשות עם הקליטה הסלולרית ● מנקודת גישה בתוך הממ"ד, דרך מתאם רשת חשמל ועד טכנולוגיית ה-Mesh - אלו הפתרונות שקיימים בשוק וכדאי להכיר

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

בית משפט השלום - חיפה / צילום: פאול אורלייב

מתכונת חירום בבתי המשפט: יקיימו מחר דיונים דחופים בלבד

החל ממחר יפעלו בתי המשפט במתכונת מצומצמת ויתקיימו בהם הליכים דחופים בלבד ● בעליון יתקיימו רק מספר דיונים מול שופט יחיד, ובשאר הארץ יתקיימו הליכים בבתי משפט הכלולים ברשימה שעליה הודיעה הרשות השופטת

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

אילוסטרציה: כפיר סיון

החנות נפגעה מטיל, הבעלים שרק סיים מילואים ראה מרחוק איך בוזזים אותה

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במיצרי הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

בזו אחר זו: חברות הספנות הגדולות עוצרות את הפעילות במיצרי הורמוז

חברות כמו מארסק והפג-לויד, כמו גם MSC ו-CMA CGM, הורו לספינותיהם להישאר במים בטוחים ולא להתקרב לאזור המלחמה הפעיל של המפרץ הפרסי ● עפ"י דיווחים, ישנן כרגע 170 ספינות שתקועות במפרץ ● כיצד יושפעו מחירי הנפט?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ אסר שימוש בקלוד, אך הוא כיכב במתקפה על איראן

שעות לאחר שהנשיא הורה להפסיק את ההתקשרויות עם החברה ולהגדירה כסיכון בשרשרת האספקה, נעשה שימוש במודל קלוד בתקיפה באיראן ● במקביל חתמה OpenAI על הסכם חדש עם הפנטגון, בצל ביטול החוזים עם אנתרופיק

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן בנובמבר / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המדינה המפתיעה שתמכה בתקיפה באיראן והסכסוך שיכול להגיע לקיצו

"סעודיה שוקלת צעדיה מחדש לאחר המתקפה האיראנית", אומר לגלובס מומחה למפרץ הערבי ● מה מנחה את ריאד, איך משפיע המשבר מול איחוד האמירויות ולמה יורש העצר הסעודי מעדיף שהמשטר יפול?

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

עקב המצב, ארקיע תחל היום להפעיל טיסות לציבור הרחב חכורות בין טאבה לאתונה על מנת לאפשר כניסה ויציאה מישראל ● ישראייר נערכת להפעלת טיסות חילוץ המיועדות ללקוחותיה בלבד

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

עשרה סנט הפכו למיליון דולר: שישה חשבונות בפולימרקט ידעו בדיוק מתי להמר על מלחמה

חשבונות חדשים בפלטפורמת החיזוי פולימרקט רכשו חוזים במחיר של כעשרה סנט זמן קצר לפני הדיווחים הראשונים על פיצוצים בטהרן ● במקביל, היקף המסחר הכולל בחוזים שעסקו באפשרות של תקיפה חצה 529 מיליון דולר ועורר מחדש חששות לשימוש במידע פנים

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה ב"דה מרקר" ובתאגיד השידור "כאן" ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

עתליה שמלצר ז''ל, נשיאת קבוצת שלמה / צילום: עזרא לוי

עתליה שמלצר, בעלת השליטה בקבוצת שלמה, הלכה לעולמה

שמלצר כיהנה כנשיאת ובעלת השליטה של קבוצת שלמה, אחת מקבוצות האחזקות הפרטיות הבולטות והמשפיעות בישראל ● לאחר פטירתו של מייסד הקבוצה, שלמה שמלצר ז"ל, הובילה את הקבוצה והיוותה דמות מפתח בה

 

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

קיבלתם סמס מפיקוד העורף? תיזהרו - מדובר בקישור זדוני

מערך הסייבר הלאומי מזהיר מהודעות SMS המתחזות לפיקוד העורף ומכילות קישורים זדוניים. הקישורים מפנים להורדת אפליקציות מזיקות שעלולות לאפשר גישה למידע אישי ● המערך ממליץ: לא ללחוץ על קישורים, לעדכן אפליקציות רק דרך Google Play ו-App Store, ולבדוק עדכונים רק בערוצים הרשמיים של פיקוד העורף ● במקרה של פעילות חשודה ניתן לפנות למוקד 119

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מתווה הפיצויים לעסקים מוכן, אבל האוצר לא ממהר להכריז עליו

מתווה הפיצויים לעסקים ולעובדים היה מוכן עוד לפני המלחמה, אך במשרד האוצר מתכוונים להמתין כשבוע, לפני שיוצאים בבשורה למשק ● במגזר העסקי קצת פחות סבלניים, ויו"ר נשיאות המגזר מוכן להמתין לכל היותר יומיים-שלושה