גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יומיים לבחירות בבריטניה: בוריס ג'ונסון מנסה בכל הכוח להימנע משערוריות של הרגע האחרון ומבטיח שהברקזיט קרוב

בניסיון להימנע מטעויות של הרגע האחרון, ג'ונסון הציג מצע כלכלי שמרני דל שקורא להעלות את הפנסיות, להגדיל את מערכת הבריאות ולהקפיא את שכר הלימוד באקדמיה • ובעוד שהשמרנים מובילים ב–10% בסקרים, האסטרטגיה של יועציו היא להזהיר את השמרנים מפני שאננות של הרגע האחרון

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון / צילום: Tom Nicholson, רויטרס
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון / צילום: Tom Nicholson, רויטרס

בימים האחרונים לפני הבחירות בבריטניה, בישורת האחרונה של קמפיין המפלגה השמרנית, המשימה העיקרית שהוטלה על העומד בראשה בוריס ג'ונסון היתה לא לעשות טעויות. זו לא נחשבה למשימה קלה מלכתחילה, בהתחשב בהיסטוריה רוויית השערוריות והמבוכות הפומביות של ראש הממשלה הבריטי. הפוליטיקאי בן ה-55, שלא ברור לחלוטין כמה ילדים מחוץ לנישואים יש לו, שערב בחירתו ליושב ראש המפלגה תועד מתווכח בקולניות עם בת זוגו עד שהמשטרה נקראה לביתה, מי שצולם מתרסק עם אופניים ונתקע בין שמיים לארץ על מתקן אומגה, וידוע כמי שמאלתר ואוהב לזעזע - היה זקוק למשמעת ברזל בשבועות האחרונים כדי לא לספק נשק לאופוזיציה.

כעת, אחרי התרופפות המתח שהגיעה עם סיום פסגת נאט"ו מוצלחת מבחינתו - שבה ג'ונסון נמנע בהצלחה מחיבוק דב של נשיא ארה"ב, המהווה סדין אדום אפילו לרבים מתומכיו - התמונה השתנתה. לפני יומיים חרג ג'ונסון מהמסרים המנוסחים בקפידה והירהר בקול רם בראיון רדיו, בסגנון "בוריסי" טיפוסי, שהפרישה מהאיחוד האירופי תביא ל"בייבי בום" ברחבי בריטניה, כאשר "הרומנטיקה תלבלב על פני האומה כולה". הוא גם התפאר שחזה גל ילודה דומה אחרי האולימפיאדה בלונדון, בעת שהיה ראש עיר, אלא שכלי התקשורת מיהרו לבדוק והבהירו ששיעור הילודה דווקא ירד.

הטעות החמורה יותר אירעה אתמול. במהלך סיור בצפון אנגליה עומת ג'ונסון על ידי כתב רשת ITV עם תמונה של ילד השוכב על הרצפה בבית חולים עם אינפוזיה, על מצע של בגדים במקום במיטת אשפוז סטנדרטית. התמונה ממחישה את המצב הקשה של מערכת הבריאות הציבורית (NHS), הנושא החשוב ביותר לבוחרים לפי הסקרים. ג'ונסון סירב בתחילה בעקשנות להסתכל בתמונה, לאחר מכן לקח את הטלפון של הכתב לכיסו, ולבסוף התעשת, אמר את "הדברים הנכונים" מבחינת קמפיין המפלגה לגבי השקעה עתידית במערכת הבריאות, והחזיר את הטלפון.

זה לא הספיק, מיליונים צפו עד כה בווידיאו, התקשורת בבריטניה דיווחה על הסיפור בהרחבה ויו"ר ה"לייבור" ג'רמי קורבין ניצל את ההזדמנות כדי לעלות לאוויר ולתקוף את הממשלה בנושא רגיש זה מבחינתה. שלושה ימים לפני הבחירות, ג'ונסון ביצע את הטעות הגדולה הראשונה של הקמפיין שלו.

כעת נותר לראות אם זו תהיה גם הטעות האחרונה, במה שהסתמן עד כה כקמפיין שמרני זהיר ומוצלח, שהפך את ג'ונסון לפייבוריט לזכות בבחירות שיתקיימו ביום חמישי. השמרנים בהנהגתו הציגו בשבועות הקצרים שהוקדשו לקמפיין הבזק מצע כלכלי, שאינו כולל מהפכות גדולות או רפורמות חשובות, בעיקר בגלל הזיכרון הטרי של טעויות סיבוב הבחירות הקודם, לפני כשנתיים. אז, שבועיים לפני הבחירות, הובילה מנהיגת המפלגה תרזה מיי בפער דו-ספרתי מול ה"לייבור" מהאופוזיציה. אבל תמונת המצב השתנתה כשפירסמה מצע מלא הצעות לא בשלות לשינוי, שנקרע לגזרים על ידי מכוני מחקר ולא תואם מראש עם שריה. פרסום המצע היה נקודת הפתיחה להידרדרות בסקרים שהובילה להתחזקות ה"לייבור" ולפרלמנט שבו למפלגה השמרנית אין רוב. ג'ונסון מנסה בכל כוחו להימנע מכך. "הקמפיין של ג'ונסון אופיין עד כה בכלל אחד", נכתב ב"טיימס" הלונדוני בשבוע שעבר, "מה שתרזה מיי עשתה ב-2107 - תעשה הפוך".

"לשחרר את הפוטנציאל של בריטניה"

אז מה בכל זאת כולל המצע השמרני? תחת הכותרת "לבצע את ברקזיט. לשחרר את הפוטנציאל של בריטניה" מתמקדים השמרנים בהובלת ג'ונסון בארבעה נושאים עיקריים - לפרוש מהאיחוד האירופי, להשקיע בבתי הספר ובגנים, לשפר את ה-NHS ולתגבר את המשטרה. באופן מפורט, ג'ונסון מבטיח תוספת של 50 אלף אחיות ל-NHS, השקעה של מיליארד ליש"ט בחינוך וגם תוספת של 20 אלף שוטרים למשטרה, כדי "להשיב את תחושת הביטחון" לתושבי בריטניה.

מבחינת תקציבית, ג'ונסון והשמרנים מבטיחים את הגדלת הוצאות הממשלה באופן צנוע שידרוש שלושה מיליארד ליש"ט נוספים לתקציב השנה הבאה. בהשוואה להבטחות הלייבור או הליברל-דמוקרטים, מדובר בסכום נמוך. על כל ליש"ט נוספת שה"לייבור" התחייבו להוציא, למשל, השמרנים יוציאו 3 פני בלבד. מדיניות שקולה היא שם המשחק גם בתחומים אחרים, בעוד ה"לייבור" עוררו ביקורת עם הבטחה לא לגמרי ריאלית לשתול שני מיליארד עצים בבריטניה בשנים ספורות, השמרנים נקבו ב-2050 כשנה שבה יהפכו את בריטניה לנייטרלית מבחינת פליטת פחמן דו חמצני - רחוק מספיק בעתיד.

"קורבין וצוותו מפריחים הבטחות באוויר כמו קונפטי בחתונה", נכתב ב"פייננשייל טיימס" בשבוע שעבר, "בעוד בוריס ג'ונסון, אדם שבדרך כלל מתעקש לנסח משפטים מוזרים, מאופיין על ידי משמעת ברזל ומחויבות מוחלטת למסרים". בימים האחרונים שלפני הבחירות, קורבין התעקש כי "הבוחרים קיבלו את המסר" של ה"לייבור" וכי המפלגה לא הציפה רעיונות רבים מדי, בעוד ג'ונסון הגביר את התחייבותו לשפר את ה-NHS, והוסיף למצע הקמת בין 20 ל­­־40 בתי חולים חדשים בבריטניה.

גם אם הבטחות האלה נחשבת לצנועות בהשוואה לאופוזיציה, הן אינן כאלה בהשוואה למדיניות הניאו-ליברלית של המפלגה השמרנית. אמנם, המצע כולל התחייבות לא להעלות מסים כלל - כולל לא את המע"מ או הביטוח הלאומי - אבל הוא גם קורא לשים קץ לצעדי הצנע של השנים האחרונות, להעלות את הפנסיות, להקפיא את שכר הלימוד באוניברסיטאות וללוות 100 מיליארד ליש"ט בהנפקת אגרות חוב ממשלתיות לטובת פרויקטי תשתית במדינה. לפי טורסטן בל, כלכלן שמרני שצוטט בתקשורת הבריטית, "זוהי ההגדלה המשמעותית ביותר של המגזר הציבורי תחת ממשלה שמרנית מאז הרולד מקמילן".

מעל הכל, נראה כי ג'ונסון וצוות הקמפיין שלו התרכזו בהבטחה שחשבו שהיא המשמעותית ביותר לבוחרים - לשים סוף לסאגת ה"ברקזיט". בעוד ה"לייבור" וקורבין מציעים לדון מחדש עם האיחוד האירופי על הסכם אחר, ולהביא אותו לאישור במשאל עם, מה שעשוי לארוך שנים רבות, לג'ונסון יש הסכם מוכן ביד, שיכול להיות מאושר מיידית בבית הנבחרים הבריטי אם השמרנים ינצחו בבחירות. לפי הסקרים האחרונים, אפילו היום יש בבריטניה כמעט שוויון בין מחנה התומכים בפרישה (47%) מול מחנה המעדיפים להישאר (50%); רבים בממלכה פשוט מעוניינים לשים סוף לעניין, שמשתק את המערכת הפוליטית בבריטניה בשלוש וחצי השנים שעברו מאז ההחלטה לפרוש במשאל עם.

מבחינה זו, ג'ונסון שב וחוזר על הבטחתו לבצע את ה"ברקזיט" ואף מסתובב ברחבי הממלכה באוטובוס שמסר זה כתוב על צדו. בשבוע האחרון לקמפיין ג'ונסון אף העלה הילוך, והבטיח גם שממשלה שמרנית בראשותו תסיים את המשא ומתן על הסכמי הסחר עם האיחוד האירופי כבר עד סוף 2020, ולא תדרוש הארכה של תקופת ההסתגלות שנקבעה בהסכם הנוכחי.

האסטרטגיה - להזהיר את המצביעים השמרנים מפני שאננות

עד כה, המסרים הללו התקבלו היטב בציבור הבריטי. סקר מקיף שפורסם לפני כשבועיים (של חברת YouGov) העלה כי השמרנים בדרך לניצחון בבחירות, עם רוב של 359 מושבים לעומת 293 מושבים של הלייבור (בפרלמנט הבריטי 650 מושבים). שיטת הבחירות המסובכת של בריטניה תלויה בהצבעות מקומיות, אך הסקר - שהצליח לחזות לפני כשנתיים את התוצאות המפתיעות של הבחירות - חוזה שהשמרנים ייקחו כ-40 מושבים ממפלגות אחרות במחוזות שונים, רובם מה"לייבור". סקרים אחרים מעניקים יתרון נמוך יותר, של 20-30 מושבים בלבד.

מבחינת אחוזים, בימים האחרונים מצביעים הסקרים על הצטמצמות הפער בין שתי המפלגות, והשמרנים צפויים ל-43% אחוזי תמיכה, מול 33% ללייבור, 13% ל"ליברל-דמוקרטים", הרצים על מצע של ביטול ה"ברקזיט" לחלוטין, ועוד כ-11% המתפלגים על פני שלל מפלגות אחרות.

האסטרטגיה ליומיים האחרונים, כפי שפירט אותה יועצו רב ההשפעה של ג'ונסון - דומיניק קאמינגס - היא להזהיר את המצביעים השמרנים מפני שאננות, על סף קמפיין "גוועלד" נוסח בריטניה. הדלפות בעיתונים שמרניים בימים האחרונים מדברות על הסכנה שב"הצבעה טקטית" מצד האופוזיציה - בגלל שיטת הבחירה הבריטית, מועמדים שמרנים יכולים להיזרק ממושבם אם מפלגות האופוזיציה באזור מסוים יחברו וידאגו לתת את כל הקולות למועמד מוסכם.

השמרנים גם מזכירים את הפער המצטמק בסקרים בין שתי המפלגות ואת הסכנה שהרוב בפרלמנט יהיה כה זעום עד שלא יספיק לבצע את מדיניות המפלגה. "זה קרוב יותר ממה שאתם חושבים" הוא קו המפלגה הרשמי, שמופיע גם בווידיאו ויראלי שפורסם אמש, שבו ג'ונסון משחזר את אחת מסצינות הסיום של סרט חג המולד "אהבה זה כל הסיפור" כדי לשכנע להצביע לשמרנים. בנוסף, מסר אחד חוזר ומהדהד בשלל כלי התקשורת, מימין ומשמאל: בגלל החשיבות של הפרישה האפשרית מהאיחוד האירופי והדרך העצמאית אליה תפנה בריטניה, מדובר ב"בחירות המכריעות ביותר" מאז תום מלחמת העולם השנייה.

עוד כתבות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן