גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שטרק נגד הבנקים: הורתה לרואי החשבון להפסיק לתת אישורים על לקוחותיהם

אחרי שנלחמה בהוראות רשות שוק ההון לרואי החשבון, מפנה כעת נשיאת הלשכה את הזרקור לבנקים, שלטענתה מנסים לגלגל על רואי החשבון את האחריות שהוטלה עליהם במאבק בהון השחור ● "הדרישה שנדע לגבי כל כסף בעולם אם הוא דווח, ידווח, האם הושג כדין ועוד - לא נורמלית"

רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי החשבון / צילום: שלומי יוסף
רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי החשבון / צילום: שלומי יוסף

לאחר שניצחה במאבק שניהלה נגד הממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון משה ברקת, מסמנת לשכת רואי החשבון את המטרה הבאה: מאבק נגד הבנקים. נשיאת לשכת רואי החשבון, רו"ח איריס שטרק, הורתה בשבוע שעבר לכלל חברי הלשכה שלא להיענות לדרישות הבנקים השונים להנפקת אישורים ללקוחותיהם, שמבקשים להפקיד כספים בחשבונם. ההנחיה להימנע מחתימה על אישורים לבנקים נולדה על רקע טענת לשכת רואי החשבון כי האישורים הנדרשים אינם עומדים בחקיקה ובתקנות המקצוע.

לטענת לשכת רואי החשבון, הבנקים מנסים לגלגל לפתחם את האחריות שהוטלה עליהם מכוח המאבק בהון השחור ובהלבנות ההון. הדרישות שמציבים הבנקים ללקוחות שמבקשים להעביר לחשבונם כספים מחו"ל או להפקיד כספים במזומן, נולדו על רקע החמרת האכיפה בתחום הלבנת הון, חילופי המידע בין המדינות וכן דרישות חוק צמצום השימוש במזומן, שמטילים על הבנקים חובות משמעותיות לזיהוי והכרת הלקוח וכן לאימות מקור הכספים המופקדים בחשבונות.

בין היתר, הבנקים דרשו מלקוחות להנפיק אישור רואה חשבון לכך שהצהרות ההון שהגיש הלקוח לרשות המסים כללה את כל החשבונות בבעלותו ובשליטתו (אישור על שלמות דיווחי הלקוח); אישור על עמידת הלקוח בחובות הדיווח שלו לרשויות על כל העסקאות שלו וההסכמים שערך, תוך דרישה כי רואה החשבון יצהיר על כך מתוך ידיעתו האישית ויכתוב "ההסכמים מוכרים לי"; אישור על כך שמקורם של הנכסים והכספים של הלקוח "כשר"; פרשנויות משפטיות של הסכמים; וכן אישורים כי הלקוח מקיים את כל החובות הנדרשות ממנו על-פי חוקי המס וחוק צמצום השימוש במזומן.

לטענת שטרק, ההוראות מנוגדות לכללי האתיקה של רואי החשבון, לחוקים הקיימים ולפסיקה בתחום. באיגרת ששיגרה ל-15 אלף חברי הלשכה כתבה, בין היתר: "מתוקף חוק איסור הלבנת הון, בו הוגדרו עבירות מס כעבירות מקור, הבנקים נדרשים לוודא שלקוחותיהם מדווחים לרשויות המס בארץ ובחו"ל, וכן לוודא שמקור הכספים אינו בעבירות פליליות. הבנקים 'גלגלו' דרישה זו לפתחם של רואי החשבון ודרשו כי רואי החשבון יצהירו/יאשרו שהלקוח עומד בכל הדרישות האמורות. הלשכה פועלת מול הבנקים להפסקת דרישות לא תקינות אלה. נזכירכם כי אין לחתום על נוסחים אלה".

שטרק מציינת כי פסק דין של בית המשפט המחוזי בתל-אביב כבר התייחס לדרישות של בנקים מרואי חשבון וקבע מפורשות כי בנק לא יכול להטיל על לקוח דרישה לספק אישור רואה חשבון, שאינה עומדת בכללים המקצועיים של רואי החשבון.

פסק הדין עסק בתביעת חברה בע"מ נגד בנק מזרחי, כדי לבטל סגירת חשבונות החברה, בטענה כי לא קיימו חובות שונים, כולל זיהוי לקוח וביצוע פעולות לא מוסברות בחשבונות. הבנק דרש מהחברה אישור רואה חשבון או עו"ד לנעשה בחברה. השופטת לימור ביבי קבעה כי דרישת הבנק לקבל אישורים מעורכי הדין או מרואי חשבון מידיעתם האישית אינה סבירה ואינה עולה בקנה אחד עם הוראות המפקח על הבנקים, וכי די באישורים בהם מפורט מקור הידיעה.

"המצב פוגע ברואי החשבון ובלקוחות"

באחד המקרים שהצליח לעצבן את הלשכה, התבקש רואה החשבון לאשר שכל הכספים במזומן שבעל עסק רוצה להפקיד בחשבונו הם כספים שהתקבלו מעסקאות צרכניות ושכל העסקאות הללו התקבלו לפי כללי חוק צמצום השימוש במזומן.

"זאת אומרת, אומרים לך כרו"ח: תפרש את החוק ותבדוק את כל ההכנסות של העסק, כל תקבול שהעסק קיבל בשנה החולפת, שהוא לא עבר את חוק צמצום השימוש במזומן. יכול להיות דבר כזה?", אומרת שטרק ל"גלובס". "הדרישות מאתנו הן שנדע לגבי כל כסף שקיים בעולם אם הוא דווח, ידווח בעתיד, האם הושג כדין והאם ישולם עליו המס העתידי. זה לא נורמלי".

שטרק מציינת כי לא תעצור עד שהבנקים יחדלו מדרישותיהם הבעייתיות מרואי החשבון. לדבריה, "המצב היום פוגע גם בלקוחות וגם ברואי החשבון. לקוחות עוזבים את רואי החשבון שלהם, כי הם אומרים להם 'לא חתמתם לי'. יש פה פגיעה עסקית גם ברואי החשבון. אבל הפגיעה המשמעותית יותר היא במשק ובעסקים שלא יכולים להפקיד כספים בחשבונותיהם, ללא הנפקת אישורים לא חוקיים שהבנקים דורשים מהם. כמות התשומות שרואי החשבון משקיעים בצורך לאשר כל דבר שזז הפך לבלתי אפשרי. הבנקים צריכים לעשות את הבדיקות שלהם ולא להעביר את האחריות אלינו".

כבר בסוף 2017 ביקשה הלשכה מהפיקוח על הבנקים ומאיגוד הבנקים לשתף פעולה בהוצאת כללים ברורים בנוגע לדרישות שבנקים יכולים לדרוש מרואי חשבון. "בעקבות זאת, בנק ישראל הוציא ב-2018 הנחיה ברורה שאומרת שרק אישור רו"ח לפי תקני ביקורת יתפוס. זאת אומרת שאם בנק דורש אישור הזוי - למשל זה שרו"ח יאשר שהלקוח ישלם את כל המס על הכספים שירוויח, שזה בכלל מידע צופה פני עתיד - אז אין לזה שום משמעות והאישור הזה לא בתוקף", אומרת שטרק.

לדבריה, ההנחיה לא יושמה. "לכן, הוצאתי את הודעות ההימנעות, שמבקשות מרואי החשבון לא להיכנע ללחץ שמפעילים הבנקים. אנחנו רואים את הלחץ שמופעל על-ידי הלקוחות על רואי החשבון, כי הם לא יכולים לקיים פעילות מול הבנקים ולהעביר כספים. הבנקים, למרות פסק דין מפורש ולמרות הוראות הפיקוח על הבנקים, ממשיכים לדרוש דרישות הזויות. לצערי אין מספקי אכיפה של הפיקוח על הבנקים ואנחנו רואים השתוללות בדרישה לאישורים מרואי חשבון".

שטרק מסבירה כי "ה-FATCA ותקנות ה-CRS מרחיבים את הקשחת העמדות של הבנקים, את ההיסטריה שלהם ואת הדרישות שלהם מהלקוחות רואי החשבון. ההסדרים הללו הטילו על הבנקים חובות זיהוי לקוח ומבחנים מחמירים לעניין תושבות ואזרחות של לקוחות הבנקים, והבנקים מנסים בצורה גורפת להטיל את האחריות שהוטלה עליהם על רואי החשבון. דרך הסנקציה של חסימות העברות של כספים מחו"ל לארץ הם מנסים להעביר אלינו את האחריות, ודורשים שנכתוב דברים שהם בעצם חוות דעת שהן בלתי אפשריות. אסור לרואי החשבון לכתוב את חוות הדעת האלה".

עוד לדברי שטרק, "במקרים רבים, אנחנו, הלשכה, מתערבים אישית בהתנהלות של רואי חשבון מול הבנקים, כשהלקוחות שלהם נתקלים בבעיות. לא פעם הלשכה עצמה התייצבה לצד רואה החשבון המטפל בלקוח, הגיעה עד קציני הציות בבנק, ואמרה לו 'אתם לא תכפו את הלחץ הזה לא על הלקוחות ולא על רואי החשבון כי אתם חוטאים לתפקיד שלכם'. בגלל זה גם ביקשנו שהמפקח על הבנקים ישב אתנו בדיונים לטיפול בבעיה הזאת, ובאמת ישבו אתנו, דיברנו והתקדמנו אבל ראינו ששוב הבנקים הולכים אחורה".

במצב שנוצר "כולם תקועים", מסבירה שטרק, "לבנק יש את הכללים שלו, שאנחנו תומכים בהם, אבל הבנק לא יכול להפוך אותנו, רואי החשבון, לחותמת גומי או לחוקרים ולדרוש מאתנו תשובות לשאלות שאין לנו תשובות עליהן. יש פה חסם ביורוקרטי לעסקים. אני בעד חוק צמצום המזומן, ושעבירות מס חמורות הם עבירות הלבנת הון, אבל בוא נעשה את זה נכון ולא ניצור חסמים מטורפים לעסקים במדינה להתנהל. לבנק יש את הלקוח והוא צריך להתנהל מולו ולבקש ממנו את המסמכים, התצהירים או כל דבר אחר שהוא צריך ממנו, ולראות אם הוא משתכנע בנוגע למקור הכסף או לא".

הבנקים: מנסים להגיע להסכמות

מאיגוד הבנקים נמסר בתגובה כי "המחוקק העמיד את הבנקים בחזית המלחמה נגד הלבנת הון, והחוק מחייב אותם לוודא את מקור הכספים שמופקדים אצלם, לפני קבלתם, כדי למנוע כניסה של כספים לא חוקיים למערכת. אי-עמידה בהוראות אלה חושפת את הבנקים לאישומים פליליים. אחת הדרכים לוודא את מקור הכספים היא קבלת אישורים מגורמים מוסמכים, כמו רואי החשבון.

"איגוד הבנקים, בשיתוף הפיקוח על הבנקים, היה זה שיזם את ההידברות עם לשכת רו"ח, כדי להגיע לפתרון מוסכם, והדיונים בין הצדדים נמצאים בישורת האחרונה. כל טענה אחרת חוטאת לאמת, ושום לחץ תקשורתי או אחר לא יגרום לבנקים לפעול באופן שנוגד את הוראות החוק".

זאת לא הפעם הראשונה ששטרק יוצאת להילחם בדרישות הרגולציה מרואי החשבון. בחודש שעבר חשף "גלובס" כי שטרק העבירה ל-15 אלף רואי החשבון חברי הלשכה הוראה שלא לציית לנוהל שפרסם הממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון, ד"ר משה ברקת, בנוגע להוצאת רישיון לנותני שירותי מטבע (צ'יינג'ים), בעקבות דרישות לאישורים לא חוקיים מרואי החשבון במסגרת הנוהל. ברקת הגיב במכתב חריף, אך בסופו של דבר פרסמה רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון נוהל מתוקן, שבמסגרתו התקבלו כל דרישות לשכת רואי החשבון. 

עוד כתבות

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

הגורמים מאחורי הצניחה של הדולר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

קרנות הנאמנות הממונפות הן השקעת אקסטרים: מי השיגה תשואה של 870% ומה קרה למי שהימר נגד השוק ● מנהל ההשקעות שמסמן מניות בארה"ב, ישראל וגרמניה ●  האינטרס של דונלד טראמפ מאחורי הדולר החלש, והמפסידים הגדולים ● וגם: המניות האירופיות שעשויות לנצוץ השנה

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

יהלי רוטנברג, החשכ''ל היוצא, בכנס גלובס השבוע / צילום: שלומי יוסף

בהסתדרות כועסים על דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס

דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס שהכעיסו את ההסתדרות ● גינדי גלובל עלתה בקמפיין נדל”ן חדש בלימסול בכיכובו של רון שחר ● ד”ר ציפי איסר־איציק מקימה משרד למשפט סביבתי ואקלים ● פקטורי 54 ומאיה קלרה-בהרב במכירה פומבית משותפת של יצירות אומנות ● וגם: מינויים חדשים בAT&T וב-iTalent ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; הכסף צנח בכמעט 30%, מחיר הזהב בירידה

טראמפ הודיע על מינויו של וורש לתפקיד יו״ר הפדרל ריזרב הבא, במקום ג'רום פאוול - צעד שמסיים תקופה ממושכת של חוסר ודאות וטלטלה סביב הבנק המרכזי ● המסחר בבורסות אירופה מתנהל בעליות; בורסות אסיה ננעלו באדום ● הזהב והכסף יורדים ● סנדיסק מזנקת ב-20%

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

מניות בעשרות מיליוני דולרים: התגמול לבכירי טבע על הקפיצה הגדולה

מניית טבע קפצה בקרוב ל-60% בשנה החולפת ובכירי החברה זוכים לתגמול על הביצועים החזקים ● חמישה בכירים יזכו לתגמול בסך 68 מיליון דולר

צילומים: AP- Alex Brandon, Ahn Young-joon, Chung Sung-Jun

לא רק איראן: האיום החדש של טראמפ על מדינה במזרח התיכון

לאחר ניסוי מוצלח צפון קוריאה מציגה תוכניות לחיזוק ההרתעה הגרעינית • טראמפ שולח איום חריג לעיראק • והגברת הראשונה של דרום קוריאה בדרך ל־20 חודשי מאסר • זום גלובלי, מדור חדש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; המניות הביטחוניות נפלו, מניות הביטוח והבנקים עלו

המניות הדואליות עלו ● הירידות במניות החברות הבטחוניות נמשכו ● השקל נחלש הבוקר, 3.09 שקלים ● ירידות בחוזים בניו יורק ● אפל וסנדיסק עקפו את הצפי בדוחות, האחרונה מזנקת ב-20% במסחר המוקדם ● מטא זינקה אתמול ב-8%, בג'פריס אומרים שזאת רק ההתחלה ונותנים לה מחיר יעד של 1,000 דולר

ירון קסטנבאום, מנכ''ל  קרן תשתיות ישראל / צילום: איל לייבל

האקזיט של קרן תש"י בזפירוס: הרוויחה 700 מיליון שקל ממכירתה לדוראל

דוראל תשלם מיליארד שקל על המניות של זפירוס שהיא רוכשת, לפי מחיר של 27.75 שקל למניית זפירוס ● זפירוס, תהווה רגל אירופאית חדשה לדוראל שעיקר פעילותה כיום הוא בישראל ובארה"ב

המבורגר בסדנא 8 / צילום: שחף סעדון

עם פסקול נוסטלגי: הבר הקטן בקיבוץ שמגיש המבורגר מבשר מקומי

פודטראק בלב כרם על שביל ישראל, ארוחה אתיופית מסורתית, סדנה של אמן יפני, חנות של 15 קיבוצניקיות ובר שמארח תערוכות מתחלפות ● שש תחנות מומלצות בחוף הכרמל ● חגית אברון תופרת יום

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

אפל מכה את התחזיות ומציגה מכירות שיא של מכשירי האייפון

הכנסות החברה היו 143.8 מיליארד דולר והרווח היה 2.84 דולר למניה, מעל לצפי ● הציגה תוצאות חזקות במיוחד בסין, כולל טייוואן והונג קונג שזינקו באזור ב-38% ● הכנסות אפל ממכירות האייפון הגיעו לשיא כל הזמנים של 85.3 מיליארד דולר ברבעון, הרבה מעל תחזיות האנליסטים ● המניה עולה במסחר המאוחר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

מדוע הודיע טראמפ שלא יגיע לסופרבול 2026?

כיצד הפך פופקורן לחטיף הרשמי של בתי הקולנוע, מתי ביטלה סין את מדיניות הילד היחיד, ומה פירוש שם המועצה המקומית דיר אל־אסד? ● הטריוויה השבועית

רחוב רבי עקיבא בבני ברק / צילום: Shutterstock

גן ילדים בבני ברק שביהמ"ש הורה לפנותו ממשיך לפעול ונאבק נגד תשלום שכירות

כמה שופטים קבעו בשורה של החלטות כי על הגן שהוקם על חלק מגג שבבעלות פרטית להתפנות, ובינתיים לשלם דמי שכירות - אך החברות המפעילות את הגן סירבו להתפנות ● מפעילי הגן: "מדובר בהחלטות טכניות, אנחנו פועלים בהתאם לפסקי הדין"

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

אילוסטרציה: shutterstock

פתיחת שנה חזקה במיוחד למסלולי המניות בשוק החיסכון; ב-S&P 500 נרשמה תשואה שלילית

ינואר צפוי להיות מוצלח במיוחד לחוסכים בגמל ובפנסיה במסלול הכללי והמנייתי ● אך אלה שהשקיעו במדד S&P 500 צפויות להציג תשואה שלילית בשל חולשת הדולר מול השקל

התקנת פאנלים סולאריים בבית מגורים / צילום: Shutterstock

בדרך ל-2040: כך ייראה פיילוט הקולטים הסולאריים בבאר שבע

המטרה של פרויקט "שכונת אנרגיה חכמה" הוא לדמות את מדינת ישראל בשנת 2040, כשחלק ניכר מייצור החשמל יגיע מגגות סולאריים ● לשם כך, התושבים מקבלים הנחה, הדרכה וגם סיוע במימון

בית זיקוק לנפט בדרום־מערב איראן / צילום: Reuters, WANA

יצוא הנפט האיראני גדל, אבל השוק מנצל את מצוקת המשטר - והרווחים יורדים

על אף שיאי יצוא מאז 2018, איראן מרוויחה פחות מנפט ● סנקציות אמריקאיות, צי צללים יקר, מתווכים שגוזרים עמלות גבוהות וקונים סינים הדורשים הנחות עמוקות שוחקים את הכנסות המשטר ומעמיקים את המשבר הכלכלי בטהרן ● גם הסיכון לשוק האנרגיה העולמי עולה

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

החשמל בנוהל חירום: מאגרי לוויתן ואנרג'יאן הושבתו בזמן שתמר בתחזוקה

בלוויתן מדובר בחיישן תקול, ובאנרג'יאן מקור התקלה עוד לא ברור ● כמה שעות אחרי תחילת התקלה, בלוויתן מדווחים על סיומה

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו