גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על רקע הופעת בכורה מרשימה: האם הנפקת ארמקו תסייע להגשמת התוכניות של בין סלמאן?

מניית ענקית האנרגיה הסעודית זינקה ב-10% ביום המסחר הראשון שלה בבורסה המקומית של ריאד ● ההנפקה, הגדולה בהיסטוריה, אמורה לשמש בסיס לשינוי הכלכלי העצום שמבקש לחולל יורש העצר הסעודי והאיש החזק בממלכה, מוחמד בין סלמאן

יורש העצר הסעודי, מוחמד בין סלמאן / צילום: Reuters
יורש העצר הסעודי, מוחמד בין סלמאן / צילום: Reuters

הופעת בכורה מרשימה הייתה היום לענקית האנרגיה הסעודית ארמקו בבורסה של ריאד. מניית החברה זינקה מעבר לכל הציפיות והגיעה לרף העלייה היומית שנקבע, 10%. המניה זינקה למחיר של 35.2 ריאל (9.38 דולרים) למניה במסחר המוקדם בריאד, לאחר מחיר התחלתי של 32 ריאל סעודי, ומחיר זה משקף לחברה שווי של 1.88 טריליון דולר.

ארמקו א־סעודיה, חברת הנפט הסעודית שראשי התיבות של שמה (החברה הסעודית-אמריקנית) מעידים על הקמתה ותפעולה על-ידי חברות נפט אמריקניות, היא מקור המזומנים העיקרי של הממלכה הסעודית. הנפקתה בשבוע שעבר, ההנפקה הגדולה בהיסטוריה, אמורה לשמש בסיס לשינוי הכלכלי העצום שמבקש לחולל יורש העצר הסעודי והאיש החזק בממלכה, מוחמד בין סלמאן.

במונחי שווי שוק, ארמקו היא החברה הגדולה בעולם, וערכה שנקבע רשמית בהנפקה על כ-1.7 טריליון דולרים, יותר משווייה של ענקית המחשבים והתוכנה אפל, השנייה בדירוג. היא מחזיקה בשדות הנפט היבשתי והימי הגדולים בעולם (גוואר וספאניה), ובעתודות הנפט הגדולות בעולם.

סעודיה, באמצעות חברת הנפט שלה, היא יצואנית הנפט הגדולה בעולם (10% מכלל השוק). ושולטת למעשה באופ"ק, ארגון המדינות יצואניות הנפט. הירידה במחירי הנפט חתכה את רווחי החברה במחצית הראשונה של השנה ב-12%, ל-46.9 מיליארד דולר, אך עדיין מדובר על שורת רווח גבוהה בהרבה מזו של אפל, שהרוויחה 31.5 מיליארד דולר. בשנה שעברה הרוויחה ארמקו 111 מיליארד דולר, כשליש יותר מהרווח המצרפי של חמש חברות הנפט המערביות הגדולות ביותר, אקסון-מוביל, רויאל דאץ'-של, BP, שברון וטוטאל, ויותר מרווחי אפל וגוגל גם יחד.

קודם להנפקה הודיעה ארמקו על רכישת חברת הפטרוכימיה הסעודית סאבק, כדי להשלים את ההיבט הזה של ענף הנפט, שחסר לה עד כה, בהשוואה לחברות האנרגיה הגדולות האחרות.

למרות כל הנתונים הללו והביקוש הרב בהנפקה (119 מיליארד דולר) התחושה בשווקים העולמיים הייתה של אכזבה מסוימת, שכדי להבינה יש ללכת שלוש שנים לאחור, אז הודיע בין סלמאן כי במסגרת הרפורמה הכלכלית הנרחבת שהוא מבקש להביא לממלכה עד 2030, יונפק נתח קטן מהחברה.

ההנפקה, לפי שווי מוערך של 2 טריליון דולר, הייתה אמורה להתחיל בשנה שעברה אך נדחתה. הסעודים לא סיפקו הסבר לכך, אבל מבקרי סעודיה טענו כי העיכוב נבע מהחשש כי לאחר ההנפקה ייחשפו ספרי הניהול של החברה והדיבידנדים העצומים שמושכים נסיכי סעודיה ממנה. לפי הדיווחים בעולם הערבי, בין סלמאן נתקל בהתנגדות של קבוצות גדולות באליטה הסעודית, שביקשו להשאיר את אופן חלוקת הכספים בידיהם.

בין סלמאן לא נרתע, ולפי אחת מההערכות, הטיהור שעשה במהלך השנה במשפחת המלוכה, שבמסגרתו נעצרו (בתנאי לוקסוס) מאות נסיכים ושאר מקורבים, נועד לפלס את הדרך להנפקה. שווי ההנפקה נקבע לבסוף על סביבות 1.7 טריליון, והוא משקף מעין פשרת שוק בין הערכות משקיעים שפורסמו לפניה, על 1.5 טריליון דולר, לבין קרוב ל-2 טריליון דולר, השווי שהסעודים ביקשו לקבע.

גם היקף ההנפקה אכזב: מ-5% שעליהם דיבר בין סלמאן בתחילה ירד הנתח ל 1.5%. במקום 100 מיליארד דולרים שיורש העצר קיווה לקבל תמורת המניות, הסכום ירד ליותר מ-25 מיליארד דולר (אף שיגיע בסופו של דבר עם מימוש האופציה על-ידי גולדמן סאקס לקרוב ל-30 מיליארד דולר).

המסחר במניה בבורסה בריאד, שהחל אמור היום, צפוי להגדיל בוודאי את היקפי המסחר, וגם יביא להתאוששות ממשית במדד טאסי (TASI) שצנח בספטמבר-אוקטובר בשל המתקפה על מתקני הנפט הסעודים, מתקפה המיוחסת לאיראן.

מסע יחסי הציבור הנרחב שעורך הממשל להנפקה ולמסחר במניה יביא בוודאי בימים הראשונים לעלייה בערכה, והבאזז סביבה יסייע לשמר את זה לפחות בטווח הזמן הקצר. אבל חובה לזכור שמדובר בבורסה הסעודית המקומית, עם הכוכבת הלאומית, וההצלחה הזו מחפה רק במעט על תחושת האכזבה המסוימת. בין סלמאן לא מריץ את המניה בשווקים הבינלאומיים, בניגוד לכוונות המקוריות, לפחות לא בשלב הזה.

הגורמים להצלחה החלקית של ארמקו 

שלושה גורמים עיקריים משפיעים על ההצלחה החלקית בלבד של ארמקו. האחד הוא ענפי: תעשיית הנפט בעולם נמצאת בתקופה של שינוי, ומדינות רבות - בהשראת הסכמי פריז להפחתת גזי החממה - מחפשות מקורות אנרגיה חלופיים. בנוסף, גילויי שדות הגז הענקיים בעשור האחרון מפחיתים את התלות ב"זהב השחור".

מחירי הנפט לכן מדשדשים, אף שהם לא יורדים לרמות נמוכות מדי, וזאת בזכות ההגבלות שכופה סעודיה באמצעות אופ"ק על היקף הפקת הנפט במדינות היצואניות, וגם בזכות העיצומים האמריקניים על יצוא הנפט מאיראן, שהביאו להגדלת ההפקה של המדינות האחרות, ובראשן סעודיה.

ועם זאת, הנפקה בינלאומית של אנרגיה מזהמת עשויה להיתקל בהתנגדות של ארגונים וממשלות במערב, ולהשיג תוצאות לא טובות.

גורם שני הוא המאבק הגיאופוליטי במזרח התיכון מול איראן, מאבק שהגיע לשיאו במתקפה על מתקני הנפט בסעודיה בספטמבר. שתי המדינות נלחמות בתימן, שכנתה של סעודיה מדרום, כשהאיראנים מסייעים למורדים החות'ים, וסעודיה לכוחות הממשלה, תוך מעורבות פעילה של חילותיה במלחמה.

המאבק מתרחש גם במימי המפרץ עצמו, כשכוחות הצי האיראני מאיימים לסגור את מיצר באב אל מנדב ולשתק חלק ניכר מאספקת הנפט העולמית. משקיעים כזכור אוהבים יציבות, והחשש הזה השפיע גם הוא על ההנפקה, ועל הכלכלה הסעודית ככלל. ארצות הברית משחקת תפקיד חשוב במיוחד: מחד העיצומים - שכמעט חיסלו את יצוא הנפט האיראני, ומנגד - היעדר תגובה ממשית להתגרויות האיראניות.

הגורם השלישי, החושב פחות, היה רצח העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י לפני שנה בידי סוכנים סעודים באיסטנבול. לכאורה חיסול של מתנגד שלטון, אולם בפועל עורר הרצח הזה זעם רב בעולם המערבי והערבי כלפי סעודיה, ופער סדק רחב בתדמיתו של יורש העצר בין סלמאן, שעד אז נתפס כמביא רפורמות ושינויים לממלכה המאובנת, שחוקיה מגבילים את הנשים כבימי הביניים.

בשל שלושת הגורמים הללו, ההנפקה הייתה רק חלקית לעומת התכנון, ורק בבורסה המקומית, במגרש הביתי. אבל עם כל ההסתייגויות והאכזבה החלקית, השפעתה הכלכלית של ההנפקה חשובה וגדולה. הסכומים, ושווי השוק שהשתקף מהם, מעניקים לכלכלה הסעודית בסיס ראשוני לצעדי הרפורמה הכלכלית הענקית שמתכנן בין סלמאן במדינה, ומטרתה הקטנת התלות ברווחי הנפט, והפיכתה של המדינה למודרנית בכל המובנים. בין השאר מבקש בין סלמאן לפתח ענפי כלכלה חדשים, לרבות תיירות, תעשייה מתקדמת שאינה מוטת נפט, בנקאות ופיננסים ועוד. מדובר גם בהקלת המגבלות על נשים, אישור לנהוג עצמאית, ביטול ההפרדה מגברים בבתי קפה ועוד. כמו כן הקים בין סלמאן קרן השקעות שתקבל את המימון מרווחי ההנפקה, אף שכאמור הרווחים קטנים לעומת המטרות הראשוניות.

עצם ההנפקה שיפר את מעמדו של בין סלמאן בממלכה, ובעיקר במשפחת המלוכה, שמאות נסיכיה נענו לקריאתו והשקיעו את כספם בהנפקה. היקף ההשקעות הפרטיות הסעודיות בהנפקה הגיע ליותר ממחציתה, כלומר הבעת אמון בה ובבין סלמאן.

בשורה התחתונה, ההנפקה עשתה טוב לבין סלמאן ולארמקו במונחים מקומיים, אך ההצלחה החלקית, והגבלת ההנפקה בכמות ובמיקום (רק בבורסה המקומית) מעידים על חשש מכישלון בזירה הבינלאומית, וזהירות מופלגת לאור הבעיות הקיימות, ובראשן המאבק הקשה מול איראן.

ההשפעה על הכלכלה והשווקים העולמיים לא גדולה בשלב הזה, אבל עם פוטנציאל לגדול בהמשך. ומה שיכול לעורר תקוות בריאד הוא העניין הרב שקיבלה ההנפקה בשני שוקי ענק, הודו וסין. חלק לא קטן מהביקוש העולמי להנפקה הגיע ממדינות אלה, צרכניות ענקיות של נפט, ובין סלמאן יכול לשאוב עידוד מכך שאם אירופה והמערב יכזיבו, המזרח ימלא את החסר.

עוד כתבות

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

שווי של כ-65 מיליון שקל: האקזיט של בעלי מסעדת ההמבורגרים מתל אביב

לאחר השקעה של 130 מיליון שקל על ידי לאומי פרטנרס ומור גמל ופנסיה, ממשיכה קבוצת נונו בהתרחבות דרך אחזקות במותגי מסעדנות ורוכשת 50% ממותג ההמבורגרים התל־אביבי GDB ● לפני כחודש רכשה גם את רשת טאקריה בעסקת מזומן של 29 מיליון שקל

ההכנסות ממיסוי רכב שברו שיאים ב-2024 / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock

המספרים שמוכיחים שהמדינה התמכרה להכנסות ממסים על הרכב הפרטי

כ־12% מסך גביית המסים ב־2024 הגיעו מתחום הרכב ● הבלו בישראל היה גבוה ב־41% מהממוצע של כלל מדינות ה־OECD ● צ'רי ולנדרובר הודיעו על תחילת היצוא של FREELANDER ● טסלה נערכת לשיווק סייברטראק בישראל ● ו-MG משיקה קרוס־אובר פלאג־אין גדול ● השבוע בענף הרכב

מעבר רפיח על גבול מצרים / צילום: ap, Sam Mednick

מעבר רפיח ייפתח: המועד הצפוי, והוויתור הישראלי

גורם ביטחוני: "ערים לשמועות סביב איראן, אין שינוי בהנחיות" ● נשיא טורקיה שוחח בטלפון עם נשיא איראן על "ההתפתחויות האחרונות באיראן" ● מת מפצעיו עשהאל באבד, לוחם המילואים שנפצע קשה בהיתקלות בשבוע הראשון להפסקת האש ● הגברת התקיפות של ישראל - והחשש בלבנון: "שלב חדש של הסלמה באזור שמצפון לליטאני" ● נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר שייפגש עם ג'ארד קושנר וסטיב וויטקוף, שליחיו של נשיא ארה"ב ● דיווחים שוטפים

דאטה סנטר / אילוסטרציה: Reuters, Noah Berger

מי שלא מבין את תשתיות המחר, מממן את האתמול

הכלכלה המודרנית כבר לא נמדדת בנפח המבנים אלא ביכולת להזרים ולעבד דאטה בזמן אמת ● דאטה סנטרים, ענן וסיבים אופטיים אינם שכבת תמיכה של הכלכלה, הם הכלכלה עצמה - והתובנה הזו מחלחלת כיום אל ליבת המערכת הבנקאית ● הטור מתפרסם לקראת כנס תשתיות לעתיד של גלובס, שייערך ביום רביעי הבא

דור 5 בסלולר: הממשלה ביצעה את ההחלטה, אך מה קרה בשטח?

תשתיות הסלולר של הדור החמישי יכולות לשפר כמעט את כל תחומי החיים ● לאחר שנים של דשדוש, הממשלה קיבלה החלטה להאיץ את הפרויקט ● היישום מרשים, אבל למה זה לא מחלחל לשטח? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי פיתוח תשתיות תקשורת סלולריות מתקדמות

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

בנקים לא יוכלו להנפיק כרטיסי אשראי? שמחון נגד משרד האוצר

בעוד חוק ההסדרים מנסה להפוך את חברות כרטיסי האשראי ל"בנקים קטנים" - מאחורי הקלעים מתחולל מאבק ● במועצה הלאומית לכלכלה דורשים לאסור על הבנקים להנפיק כרטיסי אשראי חדשים ומזהירים מ"סירוס" התחרות, אך באוצר טוענים: "המהלך יפגע בתנאי האשראי של הציבור"

לוי הלוי / צילום: ענבל מרמרי

30% יותר מקודמתו: השכר של מנכ״ל אל על החדש נחשף

אל על מבקשת לאשר ללוי הלוי שכר של 8.5 מיליון שקל בשנה שיורכב משכר, מענק חתימה ומניות ● אל על מסבירה את השכר של הלוי ב"התחשבות ברקע ובניסיון העשיר של מר לוי ותרומתו הצפוייה לקידום החברה" ● המנכ"לית היוצאת דינה בן טל גננסיה מבקשת מענק פרישה של 830 אלף שקל

קישוא בלדי / צילום: אסף קרלה

הביסטרו הכשר הטוב ביותר שפועל היום מצדיק את הפקקים של שער הגיא

מי שהתגעגע ליד של רפי כהן מ"רפאל" המיתולוגית ישמח לגלות את נורה שבקריית ענבים, שם הוא שף–מלווה שמחולל בה קסמים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

שלום מיכאלשווילי בקמפיין פריגת / צילום: צילום מסך יוטיוב

לפי הפריגתולוגיה, שלום מיכאלשווילי מככב בפרסומת האהובה ביותר השבוע

הפרסומת הזכורה ביותר של השבוע שייכת לבנק הפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● שתי המתחרות HOT ו–yes עלו בקמפיינים חדשים לקידום השירות של HBO MAX, אחת הצליחה יותר בזכירות והשנייה באהדה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בדרך לאיראן? זה המועד שבו טראמפ מעדיף לתקוף

נשיא ארה"ב הציג דפוס פעולה ברור: נטייה להכריז על צעדים נפיצים דווקא בלילות, בסופי שבוע או בחגים ● מהטלת מכסים, דרך התקיפה הקודמת של ארה"ב באיראן ועד התקיפה בונצואלה - כולם נעשו בזמן שבו לא היה מסחר וול סטריט ● בינתיים, רק 3% מהמהמרים בפולימרקט חושבים שארה"ב עשויה לתקוף מחר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מקבלן חשמל למיליארדר: איך הבעלים של אחת החברות הבולטות בת"א נותר אנונימי?

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● צבי לוי, בעל השליטה ביצרנית המרעומים ארית, הפך השקעה של 14 מיליון שקל לפני שני עשורים לכזו ששווה מיליארדים ומימש בשבוע שעבר חלק מההחזקה תמורת כ־400 מיליון שקל ● ועדיין הוא שומר על אנונימיות כמעט מוחלטת, ואפילו תמונה שלו ברשת קשה למצוא

"סימן אזהרה למשטר": המוקד המפתיע שבו התחילו המחאות באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: השמרנים באיראן היו בין הגורמים שהתחילו את המחאות, שיתוף הפעולה של ישראל ויוון, ובאירלנד לא מאמינים ש-6 מיליון יהודים נרצחו בשואה • כותרות העיתונים בעולם

כוחות צה''ל בעזה. ''זה קריטי להסתגל ולהשתנות תוך כדי לחימה'' / צילום: דובר צה''ל

"האסטרטגיה של חמאס היא להרוג את האנשים שלהם למען יח"צ"

החוקר הבריטי אנדרו פוקס צלל למערכה בעזה כדי לנתח את שדה הקרב המודרני ● בראיון לגלובס הוא עומד על הפער בין ההישגים הצבאיים לכישלון ההסברתי: "ישראל הופתעה מעוצמת התעמולה נגדה" ● מהסתגלות למנהרות ועד למהפכה הרפואית, פוקס בוחן את הלמידה של צה"ל תחת אש, ומזהיר: "חמאס לא מהווה איום כרגע, אבל הוא חוזר לשליטה מלאה"

חזית המדע / צילום: Shutterstock

אמבטיות קרח ודבק לפנים: מה מחקרים אומרים על הטרנדים החמים בבריאות?

האלגוריתמים ברשתות רוצים את מה שהכי מלהיב, קיצוני ומבטיח לשנות את החיים, אבל מה הפער בין ההבטחה למציאות? ● בדקנו אם יש אמת מחקרית מאחורי ארבעה טרנדים פופולריים

אילוסטרציה: Shutterstock

דיווח על הכנסות נמוכות כשכיר, אך התגלה כבעלי שתי דירות בכיכר המדינה ופנטהאוז בראשל"צ

רשות המסים חושדת כי תושב ת"א גרף עשרות מיליונים במטבעות וירטואליים, אך לא דיווח על הכנסותיו ולא שילם את המס הנדרש על רווחי הקריפטו ● מהחקירה עלה כי החשוד לא פתח תיק ברשות המסים, לא הגיש דוחות ולא דיווח על עיסוקו במטבעות וירטואליים

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

30 מיליון שקל: לאומי פרטנרס גרף רווח על מימוש מניות טראלייט

הבנק נותר עדיין עם החזקה של 11% בחברת האנרגיה המתחדשת ● לו היה מוכר את כל מניותיו היה מורווח כ-100 מיליון שקל על השקעתו בה

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל עקפה את צפי האנליסטים אך אכזבה בתחזית להמשך; המניה יורדת במסחר המאוחר

אינטל הרוויחה 15 סנט למניה והכנסותיה עמדו ברבעון על 13.7 מיליארד דולר, מעל הצפי ● למרות זאת החברה מאכזבת בציפיות לרבעון הראשון של 2026

ג'ילי סטאריי E-MI / צילום: יח''צ

83 ק"מ לליטר? ההבטחה של הקרוס-אובר הסיני החדש

לפלח הצפוף והפופולרי של רכבי קרוס־אובר עם הנעת פלאג־אין מצטרף מתמודד מבית ג'ילי - ג'ילי סטאריי E-MI ● יש לו ממדים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומאובזר, מערכת הנעה מעודנת ומחיר תחרותי. האם נולד כאן להיט חדש?

TOTO / צילום: מתוך אתר החברה

הסיבה המפתיעה לזינוק של מניית יצרנית האסלות הגדולה בעולם

כבר שנים שחברת טוטו היפנית מייצרת לא רק מושבי אסלה מחוממים, אלא גם רכיבים המשמשים בייצור שבבים ● הבוקר מניית החברה זינקה ביותר מ-10% בעקבות המלצה של גולדמן סאקס