גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

"אם ראש הממשלה היה מזיז את האגן אחרת, החיים שלנו היו נראים אחרת"

ליאת דרור וניר בן גל עברו לשדרות עם להקת המחול שלהם ועם מרכז אדמה ללימוד מחול ומתמודדים עם מציאות ביטחונית־כלכלית חדשה

ליאת דרור וניר בן גל/ צילום: כפיר זיו
ליאת דרור וניר בן גל/ צילום: כפיר זיו

ב-11 בנובמבר 2018 בשעות הערב נסעו ליאת דרור ובתה במכונית לביתן בשדרות. שלוש שנים וחצי קודם לכן, היא ובעלה ניר בן גל העבירו ממצפה רמון לשדרות את להקת המחול שלהם ואת "מרכז אדמה", הכולל בית ספר למחול, סדנאות, פסטיבלים ואירועים, מתוך תחושת שליחות עמוקה.

הכול היה רגוע, עד שהגיעו לצומת בית הגדי-נתיבות, ופתאום התחיל ירי של רקטות מעזה כאילו השמיים נפתחו וזלגו אש. בדרך כלל תושבי האזור מקבלים התרעות מוקדמות אם משהו עומד לקרות על בסיס ידיעות מודיעיניות והנחיות להישאר ליד מרחבים מוגנים ולהיות ערניים, אבל הפעם לא הייתה שום אזהרה מפני הירי המאסיבי.

הן, ושאר תושבי עוטף עזה, לא ידעו שזמן קצר קודם נכשלה פעולת הסיירת המובחרת בחאן יונס, סא"ל מ' נהרג, קצין ישראלי נפצע קשה וחולץ במסוק, ושבעה פלסטינים נהרגו בחילופי האש עם כוחותינו, אחד מהם בכיר חמאס. התגובה מעזה הייתה נחושה וקשה.

"את נוסעת בכביש כרגיל, ופתאום נופלות עלייך מאה רקטות בבת אחת", משחזרת דרור את רגעי האימה ההם, "ובמקום לתפוס מחסה, נתתי ספרינט של עשר דקות. נסעתי כמו משוגעת הביתה, וזה אסור, אבל הרגשתי שזה הדבר הנכון לעשות באותו הרגע. פחד אלוהים, ואז את מגלה המון דברים, כמו שלאורך הדרך הזאת אין בכלל מיגוניות, והייתי בטוחה שבכניסה לעיר בטח יהיה איפה להסתתר, אבל אין שם שום דבר. הבן שלנו היה אצלנו בשבת וכשהתחיל הירי, הם רצו למקלט הכי קרוב, והוא היה סגור.

"להתעורר באמצע הלילה בגלל התרעות צבע אדום או אזעקות זה לא פשוט, אבל לילדים ולי אף פעם לא היה פחד מוות, אלא תחושת אכזבה, כמו לכל תושבי שדרות, שמשקרים אותנו, שמישהו לא מוסר לנו את האינפורמציה המלאה.

"שדרות היא המקום הכי בטוח בעולם. יש לי סטודנטים מאשקלון שאין להם ממ"ד בבניין ובכל פעם שיש צבע אדום הם רצים למדרגות, אז מפחד הם לא התקלחו שלושה ימים. אצלנו, אם קורה משהו, הממ"ד במרחק שני מטרים.

"את מוצאת את עצמך עושה חשבונות מתי לצאת מהבית. כשהייתה ההלוויה בעזה של בכיר הג'יהאד שחוסל, יצאנו לקניות, כי ידענו שאז לא יירו עלינו. נותנים לנו הוראות הפעלה מהרשות המקומית ומבית הספר, וכמו שזה מתחיל מטורף, פתאום זה נגמר בבת אחת".

לקיים עסק עצמאי בעוטף עזה - זה אתגר חסר סיכוי כמעט, ועסק שמבוסס על אמנות ונזקק לתמיכת המדינה - זה בלתי אפשרי עד מכעיס.

במקום שמשרד התרבות יעשה את המקסימום כדי לסייע לדרור ובן גל להחזיק איכשהו מעמד במציאות הבלתי נסבלת, ולהפוך את "אדמה" למרכז תרבות מקומי שישאב אליו צעירים מוכשרים מהמרכז ויחזק את שדרות, בכל שנה באים אליהם מהמשרד בטענות למה הכנסות העמותה לא עולות בקצב שהיה במצפה רמון.

בפעם האחרונה זה קרה מיד אחרי מבצע "חגורה שחורה". בן גל, הממונה על הניהול והאדמיניסטרציה, קיבל שוב טלפון נוזף ממשרד התרבות, אלא שהפעם הפיוז קפץ לו והוא כתב לחבר הוועדה שהתקשר אליו מכתב שבו תיאר לו את אותו שבוע: "ביום שלישי שעבר התעוררנו בחמש בבוקר לידיעה שאנחנו במלחמה. המשמעות היא שצריך להתקשר לכל המורים ולהודיע להם שהשיעורים מתבטלים ולהמשיך ולשלם להם, ולהתקשר לחמישים הסטודנטים שלנו ולהודיע שאין לימודים, ולרקדני הלהקה שאנחנו מחפשים סטודיו חלופי במרכז הארץ, תנועת הרכבות נסגרה ואי אפשר להגיע לשדרות.

"במשך שלושה ימים אנחנו עסוקים במזעור הנזקים של הביטולים. ביטלנו שתי הופעות בהוראת פיקוד העורף והיינו צריכים למצוא תאריך חליפי, וזה אחרי ששילמנו על פרסום, שאותו נצטרך להוציא שוב, ואיבדנו את ההכנסות. בוטל ביקור של עיתונאים ובלוגרים ואת ההכנסות העתידיות מהביקור שלהם אי אפשר לכמת, סדנאות של חברות מסחריות בוטלו, סטודנטים מבוהלים לא מגיעים ללימודים".

בן גל מתוסכל. "ההפסד שלנו מ'חגורה שחורה' עומד על 20 אלף שקל, שלא נקבל בחזרה כי אנחנו עמותה. וכאילו זה לא מספיק, תקציבי מנהל התרבות לפריפריה קוצצו בחצי".

אז למה אתם נשארים בשדרות?

"יש בעולם גישה של לתת לנו ולילדים את הכי טוב שאפשר - חינוך, חוגים, חנויות, נוחות. אנשים שוכחים שיש כאלה שמחפשים משמעות ובשבילה, כמונו, הם מוכנים לוותר על נוחות. ככה חיינו את רוב חיינו".

המציאות המורכבת שבה הם חיים הציפה את היצירה החדשה של להקתם, "עזה כמוות אהבה". את "עזה" מבטאים כשמה של העיר השכנה.

זה התחיל בחגיגות 30 שנים למרכז סוזן דלל, שדרור ובן גל היו הראשונים שהופיעו בו. מארגני האירוע ביקשו מהם לשחזר עבודות ישנות. כשדרור, הממונה על הצד האמנותי, התחילה לעבוד, היא יצרה מופע אחד משלוש יצירות אייקוניות שלהם: "דירת שני חדרים", "אינתא עומרי" ו"דה דאנס אוף נאת'ינג", עם שמונה רקדנים, ושימוש בפסקול של הווידיאו שתיעד את המופעים ההם, כולל דפיקות הרגליים והנשימות.

וכן, הם מופיעים במרכז הארץ, אחרי ששנים החרימו את תל אביב, מתוך אידיאולוגיה שהתאימה לאג'נדה הטוטאלית שלהם אז, כשעזבו את תל אביב לטובת מצפה רמון, אחרי הצלחה בינלאומית פנומנלית והערכה אמנותית עצומה. "רואה החשבון שלנו לא מבין עד היום את המהלך שעשינו", צוחקת דרור, "קפיצה למים עמוקים בלי מצופים. ידעתי שתמיד אוכל לעמוד על הרגליים, העיקר שלא אעשה את מה שנחשב אלא את מה ששווה".

אמנים חולמים להגיע למקום שבו הייתם. תסלחי לי, רואה החשבון שלכם צודק, זה לא הגיוני.

"המעבר למצפה רמון היה בידיעה ברורה שהשפע יפסיק והרווח הכלכלי יבוא ממקום אחר. אמרתי לניר, 'נחיה אפילו בדוחק אם צריך'. רציתי להרוויח ממה שאני אוהבת ולא להתיש את עצמי".

17 שנים הייתם במצפה רמון. הקמתם מרכז גדול, הפכתם לשם דבר. למה עברתם לשדרות?

"חיפשתי מקום שבו אוכל לפעול בתוך הקהילה ושדרות פתחו בפנינו את הדלת. בגלל שהאזור הזה כל-כך פגיע, לא לוקחים שום דבר כמובן מאליו. אם אנחנו לא נחיה פה, מי יהיה מוכן לחיות פה? כרגע אנחנו מגן אנושי וזה לא הגיוני, אבל זאת לקיחת אחריות. קו הגבול לא יזוז. כל זה הופך את האמנות ליותר פגיעה. ואני עובדת עם זה. אמנים אוהבים להעלות על הבמה קונפליקט, לא פגיעות".

אבל אמנות טובה היא חשיפה נפשית, שמעמידה את האמן במצב הכי פגיע.

"הווידיאו של האישה שצילמה את הילדים שלה רועדים באזעקה שבר את הלב. זאת פגיעות. אתה חייב להיות חזק על הבמה גם אם אתה פגיע".

בן גל מרגיש גם פגיע וגם חסר אונים, שילוב שמוציא ממנו זעם, בעיקר כשהוכח אמפירית, במחקר אימפקט שעשתה הרשות לפיתוח הנגב, שהפעילות העסקית סביב "מרכז אדמה" הכניסה למצפה רמון מעל 5.5 מיליון שקל בשנה מעסקים נלווים שנפתחו כמו שירותי קייטרינג, מסעדות, אטרקציות, לינה ופאבים.

בן גל: "למה שאני עושה יש כוח, כמו שקרה בסוזן דלל. נווה צדק הייתה שכונת עוני והיום יכולים לגור שם רק צרפתים. החלטנו לממן את עצמנו ולא להסתמך על משרד התרבות כדי שלא נגיע למצב של 'הבימה'. הפעילות מגוונת - הופעות של להקת המחול, סדנאות עם נכים, נפגעי חרדה, אנשים על הרצף, מבוגרים שרוצים לרקוד, בית ספר בחסות מכללת ספיר עם מסלול כוריאוגרפיה וריפוי בתנועה, פסטיבל בפסח. מחול זה לא רק להרים את הרגל הכי גבוה ולעשות המון סיבובים. אני מאמין שאם ראש הממשלה שלנו היה מזיז את האגן אחרת, החיים שלנו היו נראים אחרת".

היית נותן לנתניהו שיעורי ריקוד?

"בדיוק כמו שאני מעביר סדנה למנהלים של בנקים. לגוף יש למידה משלו".

עוד כתבות

גלית פילוסוף בכנס החברות המשפחתיות / צילום: שלומי יוסף

לא רק מניות וצוואות: זה המפתח להעברת עסק משפחתי

גלית פילוסוף, יועצת המשכיות ותכנון פיננסי רב-דורי ב-LGA, הסבירה בכנס החברות המשפחתיות מה הגורם העיקרי שמאפשר לעסק משפחתי לשרוד לאורך הדורות ● לדבריה, "הערך הייחודי של עסק משפחתי טמון ביכולת לנהל טוב שני נכסים - הרגשי והכלכלי; מורשת תרבותית זה נכס, תשמרו עליה"

תמונה מתוך סרטון התעמולה של ש''ס שנוצר ב־AI / צילום: צילום מסך מאתר ''זה ב־AI''

הילדים חזרו לבתי הספר, ומיד גויסו לקמפיינים

הליכוד ממשיכה להוביל את השימוש בבינה מלאכותית, מפלגת "ישר" מצטננת, והמפלגות הקטנות נכנסות לוואקום • ש"ס ובן גביר בקמפיין נגד היועמ"שית, והקביעה של סולברג שסימנה את הגבול לגנץ • ה-AI שמאחורי הבחירות, מדור חדש

ישראל נמצאת במחסור חמור ברופאים / צילום: Shutterstock, Steve Cukrov

דוח חדש חושף: עלייה דרמטית במספר הרופאים שעזבו את ישראל


כ־1,300 רופאים עזבו את ישראל בשנים 2023–2025, כ-3% מכלל הרופאים ● העזיבה בולטת במיוחד בקרב רופאים מנוסים, ובמקצועות כמו כירורגיה, עור, עיניים וא.א.ג. ● חוקרים: אם המגמה תימשך, היא עלולה להחריף את המחסור ברופאים ולהקשות גם על הכשרת הדור הבא

רשות המסים / צילום: איל יצהר

המדינה ציפתה למיליארדים, קיבלה מיליונים: אכזבה מנוהל הגילוי מרצון

למרות הציפייה להכנסות של 2 עד 3 מיליארד שקל, נוהל הגילוי מרצון הסתיים עם דיווחים על הון בהיקף 1.89 מיליארד שקל ומס משוער של 152.6 מיליון שקל בלבד ● גם משקיעי הקריפטו, שהיו קהל היעד המרכזי, הגישו בקשות בהיקפים נמוכים מהצפוי

דיוויד שווימר בקמפיין מיטב דש / צילום: צילום מסך

בהלה באפליקציית מיטב טרייד: התקלה שאיפסה ללקוחות את יתרת החשבון

תקלה במיטב טרייד הציגה למשקיעים יתרה אפסית ועוררה דאגה ● מיטב: "תקלה חזותית בלבד שטופלה תוך זמן קצר, הכספים לא נפגעו"

השקל הפך אדיש להפחתות הריבית / אילוסטרציה: Shutterstock

השקל הפך אדיש להפחתות הריבית: אלה הכוחות ששומרים על עוצמתו מול הדולר

גם שורה של הפחתות ריבית לא החלישו את כוחו של המטבע המקומי ● אילן גילדין, קרני פמילי אופיס: "חשיפה חסרת תקדים של המוסדיים לחו"ל, מגמדת את השפעת פער הריביות מול ארה"ב" ● המרות מט"ח ע"י יצואניות ביטחוניות תורמות ל"עודף היצע משמעותי של דולרים"

הנתון הגורלי בארה"ב, ומה צפוי היום במניות הדואליות

נתוני האינפלציה בארה"ב יכריעו את הכיוון בהחלטת הריבית של הפד בשבוע הבא ● מחירי הנפט מטפסים, תשואות האג"ח מוסיפות להיות גבוהות - והעימות בין ארה"ב לאיראן מסלים ● טראמפ מאיים על הפד לראשונה מאז מינויו של קווין וורש ● הריבית באירופה צפויה לעלות, בשווקים מתמחרים העלאה גם ביפן בשבוע הבא ● וגם: הבורסה שקיבלה שדרוג ומסתמנת כהזדמנות ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

תקיפת צה''ל בדאחיה, ביירות (ארכיון) / צילום: ap, Hussein Malla

חיזבאללה מנסה להפגין כוח מבלי לשבור את הכלים - וסופג ביקורת

המל"ל לישראלים שמתכננים חופשות: אלה ההנחיות המעודכנות ● טיהור רכס עלי טאהר והדריכות לתגובת חיזבאללה: "ימים רגישים" ● באיראן טוענים: פגענו ב-3 מכליות נפט שקשורות לארה"ב ● הותר לפרסום: לוחם מג"ב דוד הוייר עמרני נהרג באירוע הירי בנתניה ● בעזה מדווחים: צה"ל תוקף במזרח העיר עזה ● במהלך ביקורו של שגריר ארה"ב בתורמסעיא: האקבי תיעד הגעת מתנחלים סמוך לבית המשפחה הפלסטינית שבו ביקר ● עדכונים שוטפים

עדכון תוכנה במכונית / צילום: יח''צ

מי מקשיב לכם? 350 אלף מכוניות בישראל משדרות לשרתים מעבר לים

מספר כלי הרכב החכמים ומקושרי הרשת מתוצרת סין שנעים כיום בישראל עשוי להגיע בשנה הבאה לחצי מיליון ● אבל למרות הפוטנציאל לסיכון הביטחון הלאומי, הנובע מהעברת מידע לשרתים בחו"ל, התקנות שפרסם משרד התחבורה נמנעות מלתת הנחיות מחייבות

שר הפנים לשעבר, משה ארבל / צילום: משרד הפנים

שר הפנים לשעבר חושף: כך נפל אחד מפרויקטי התקשורת הגדולים של ישראל

פרויקט פריסת הסיבים האופטיים בסמוך לצינור הנפט של קצא"א מאשקלון ועד אילת, יועד כאלטרנטיבה לסיבים האופטיים המחברים כיום בין הים האדום לים התיכון, והיה יכול להפוך את אשקלון ואילת להאב של העברת מידע ו-AI ● בעוד ששר הפנים לשעבר משה ארבל לקח אחריות אישית על אי קידום הפרויקט בתקופתו, יועצו הכלכלי של רה"מ פרופ' אבי שמחון, הטיל את האחריות על פקידי אגף התקציבים, פקידי משרד האנרגיה ומפלגות האופוזיציה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: גו לייב

לנגיד יש מסר חד לקבלנים: "תורידו מחירים"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, התייחס בראיון מיוחד בערב הפתיחה של ועידת ישראל לנדל"ן למצב הענף: "בנק ישראל יעקוב אחר פערים בין האשראי למכירות" ● הנגיד הדגיש את הצורך בתקציב אחראי, הפחתת החוב, בחינה מחודשת של הוצאות הביטחון והשקעה בחינוך ובמנועי צמיחה

מגמות, השקעות והזדמנויות: ועידת ישראל לנדל"ן יוצאת לדרך

מקבלי החלטות, יזמים ומשקיעים יפגשו על במה אחת באירוע השנתי של גלובס ובנק לאומי ● הוועידה תעניק מבט עומק לצד העסקי של הענף, ויוצגו בה ניתוחים שגובשו במיוחד עבורה ● וגם: סדנאות מיוחדת על השקעות נדל"ן לצעירים ואיך נכון לבצע בדיקת נאותות

מקום הפיגוע בשומרון / צילום: מד''א

פיגוע בשומרון: מחבל דקר צעיר ישראלי והצליח להימלט

אזרח ישראלי כבן 20 נפצע קשה במרחב הכפר עוצרין ● צה"ל תקף בעזה לאחר שכלי הנדסי עלה על מטען במרחב הקו הצהוב - אין נפגעים לכוחותינו ● משרד הבריאות הפלסטיני: עמר טובאסי, בן 20, נהרג מירי של מתנחלים בכפר חג'ה שבאזור ליליה ● תרגיל ביטחוני נרחב החל הבוקר במרחב אילת והערבה ● עדכונים שוטפים

ראשי מפלגת ''אלטרנטיבה לגרמניה'' חוגגים לאחר פרסום המדגמים / צילום: Reuters

מענק של 2,000 אירו וגירוש מהגרים: הניצחון שמסעיר את גרמניה ומלחיץ את ישראל

מפלגת הימין הקיצונית זכתה בכ־43.8% מהקולות בסקסוניה־אנהלט - התוצאה הגבוהה ביותר שרשמה עד כה בגרמניה, אך לא זכתה ברוב מוחלט בפרלמנט ● מאז 7 באוקטובר נסוגה המפלגה מתמיכתה בישראל, וקראה להפסקת יצוא הנשק אליה

אילוסטרציה: Shutterstock

מה יקרה למס הרכישה? האינטרסים מאחורי הצעד שישפיע על שוק הדיור

הוראת השעה שהעלתה את מס הרכישה למשקיעים ל־8% תפוג בתחילת 2027, וההכרעה תעבור לממשלה הבאה ● אנשי המקצוע במשרד האוצר דוחפים לקיבוע המצב הנוכחי, בעוד שגורמים פוליטיים מעדיפים לחזור לשיעורי מס נמוכים שיניעו את השוק ● בינתיים המשקיעים מחכים על הגדר והקבלנים לוחצים להפחתה

פרויקט duo של אפריקה מגורים בתל אביב / הדמיה: 3d Vision

הבנקים אופטימיים לגבי הענף. האם זה הזמן להשקיע במדדי הנדל"ן?

מדד ת"א־בנייה איבד 15% מתחילת השנה, בעוד ת"א־35 זינק ב־22% ● שלוש הורדות ריבית כבר מאחורינו, ושתיים נוספות צפויות בשנה הקרובה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות מסביר למה התמחור הנוכחי נוח, ומה ההבדל המהותי בין שלושת מדדי הנדל"ן בבורסה

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

אפקט ימי שישי בבורסה: זינוק בסחר הזרים ושיפור בנזילות

מחקר חדש של רשות ניירות ערך מציג את הצלחת רפורמת ימי המסחר בבורסה בתל אביב (שני-שישי): מחזור המסחר ביום שישי הוכפל בהשוואה לימי ראשון בעבר, וחלקם של המשקיעים הזרים זינק פי 2.5 ל-38.2% מהמחזור ● למרות שעות המסחר המקוצרות בשישי, הנזילות השתפרה ומרווחי הציטוט הצטמצמו

מטוס המטען שהתרסק בנמל התעופה הבינלאומי של מיאמי / צילום: ap, Lynne Sladky

מטוס מטען של אמזון התרסק במיאמי: חמישה נהרגו

המטוס סטה מהמסלול לאחר שהגיע מפורטו ריקו, פגע בכלי רכב ועלה באש • שלושה בני אדם נפצעו באורח קשה וחמישה נהרגו • כ-250 טיסות עוכבו בנמל התעופה

עו''ד יפעת גינסבורג בכנס החברות המשפחתיות / צילום: שלומי יוסף

"העסקה הכי גדולה של אדם היא המוות שלו": למה חשוב להסדיר עסקים משפחתיים

עו"ד יפעת גינסבורג, שותפה-מנהלת במשרד GAC, הסבירה בכנס החברות המשפחתיות איך הסכמים משחררים את המשפחה ממתח מיותר ● "אם נטפח הימנעות, שתיקה וחשש - הפחד יגדל. אם נטפח שיח, בהירות ומנגנונים - האמון יגדל"

פגיעת כטב''מ ליד נמל התעופה של דובאי (ארכיון) / צילום: ap

אחרי יוון: האמירויות עשויה להיות הבאה בתור לעסקת ענק עם ישראל

כותרות העיתונים בעולם: טורקיה לא רק מספקת אכסניה לחמאס ולפעילות הפיננסית שלה, אלא גם משרתת כנתיב העברות לחיזבאללה; לאחר עסקת הענק של ישראל עם יוון, איחוד האמירויות עשויה להפוך ללקוחה הגדולה הבאה. והמערכה מול איראן עשויה לגרום לאמריקאים להפחית את השימוש במל"טים יקרים • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל