גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

"אם ראש הממשלה היה מזיז את האגן אחרת, החיים שלנו היו נראים אחרת"

ליאת דרור וניר בן גל עברו לשדרות עם להקת המחול שלהם ועם מרכז אדמה ללימוד מחול ומתמודדים עם מציאות ביטחונית־כלכלית חדשה

ליאת דרור וניר בן גל/ צילום: כפיר זיו
ליאת דרור וניר בן גל/ צילום: כפיר זיו

ב-11 בנובמבר 2018 בשעות הערב נסעו ליאת דרור ובתה במכונית לביתן בשדרות. שלוש שנים וחצי קודם לכן, היא ובעלה ניר בן גל העבירו ממצפה רמון לשדרות את להקת המחול שלהם ואת "מרכז אדמה", הכולל בית ספר למחול, סדנאות, פסטיבלים ואירועים, מתוך תחושת שליחות עמוקה.

הכול היה רגוע, עד שהגיעו לצומת בית הגדי-נתיבות, ופתאום התחיל ירי של רקטות מעזה כאילו השמיים נפתחו וזלגו אש. בדרך כלל תושבי האזור מקבלים התרעות מוקדמות אם משהו עומד לקרות על בסיס ידיעות מודיעיניות והנחיות להישאר ליד מרחבים מוגנים ולהיות ערניים, אבל הפעם לא הייתה שום אזהרה מפני הירי המאסיבי.

הן, ושאר תושבי עוטף עזה, לא ידעו שזמן קצר קודם נכשלה פעולת הסיירת המובחרת בחאן יונס, סא"ל מ' נהרג, קצין ישראלי נפצע קשה וחולץ במסוק, ושבעה פלסטינים נהרגו בחילופי האש עם כוחותינו, אחד מהם בכיר חמאס. התגובה מעזה הייתה נחושה וקשה.

"את נוסעת בכביש כרגיל, ופתאום נופלות עלייך מאה רקטות בבת אחת", משחזרת דרור את רגעי האימה ההם, "ובמקום לתפוס מחסה, נתתי ספרינט של עשר דקות. נסעתי כמו משוגעת הביתה, וזה אסור, אבל הרגשתי שזה הדבר הנכון לעשות באותו הרגע. פחד אלוהים, ואז את מגלה המון דברים, כמו שלאורך הדרך הזאת אין בכלל מיגוניות, והייתי בטוחה שבכניסה לעיר בטח יהיה איפה להסתתר, אבל אין שם שום דבר. הבן שלנו היה אצלנו בשבת וכשהתחיל הירי, הם רצו למקלט הכי קרוב, והוא היה סגור.

"להתעורר באמצע הלילה בגלל התרעות צבע אדום או אזעקות זה לא פשוט, אבל לילדים ולי אף פעם לא היה פחד מוות, אלא תחושת אכזבה, כמו לכל תושבי שדרות, שמשקרים אותנו, שמישהו לא מוסר לנו את האינפורמציה המלאה.

"שדרות היא המקום הכי בטוח בעולם. יש לי סטודנטים מאשקלון שאין להם ממ"ד בבניין ובכל פעם שיש צבע אדום הם רצים למדרגות, אז מפחד הם לא התקלחו שלושה ימים. אצלנו, אם קורה משהו, הממ"ד במרחק שני מטרים.

"את מוצאת את עצמך עושה חשבונות מתי לצאת מהבית. כשהייתה ההלוויה בעזה של בכיר הג'יהאד שחוסל, יצאנו לקניות, כי ידענו שאז לא יירו עלינו. נותנים לנו הוראות הפעלה מהרשות המקומית ומבית הספר, וכמו שזה מתחיל מטורף, פתאום זה נגמר בבת אחת".

לקיים עסק עצמאי בעוטף עזה - זה אתגר חסר סיכוי כמעט, ועסק שמבוסס על אמנות ונזקק לתמיכת המדינה - זה בלתי אפשרי עד מכעיס.

במקום שמשרד התרבות יעשה את המקסימום כדי לסייע לדרור ובן גל להחזיק איכשהו מעמד במציאות הבלתי נסבלת, ולהפוך את "אדמה" למרכז תרבות מקומי שישאב אליו צעירים מוכשרים מהמרכז ויחזק את שדרות, בכל שנה באים אליהם מהמשרד בטענות למה הכנסות העמותה לא עולות בקצב שהיה במצפה רמון.

בפעם האחרונה זה קרה מיד אחרי מבצע "חגורה שחורה". בן גל, הממונה על הניהול והאדמיניסטרציה, קיבל שוב טלפון נוזף ממשרד התרבות, אלא שהפעם הפיוז קפץ לו והוא כתב לחבר הוועדה שהתקשר אליו מכתב שבו תיאר לו את אותו שבוע: "ביום שלישי שעבר התעוררנו בחמש בבוקר לידיעה שאנחנו במלחמה. המשמעות היא שצריך להתקשר לכל המורים ולהודיע להם שהשיעורים מתבטלים ולהמשיך ולשלם להם, ולהתקשר לחמישים הסטודנטים שלנו ולהודיע שאין לימודים, ולרקדני הלהקה שאנחנו מחפשים סטודיו חלופי במרכז הארץ, תנועת הרכבות נסגרה ואי אפשר להגיע לשדרות.

"במשך שלושה ימים אנחנו עסוקים במזעור הנזקים של הביטולים. ביטלנו שתי הופעות בהוראת פיקוד העורף והיינו צריכים למצוא תאריך חליפי, וזה אחרי ששילמנו על פרסום, שאותו נצטרך להוציא שוב, ואיבדנו את ההכנסות. בוטל ביקור של עיתונאים ובלוגרים ואת ההכנסות העתידיות מהביקור שלהם אי אפשר לכמת, סדנאות של חברות מסחריות בוטלו, סטודנטים מבוהלים לא מגיעים ללימודים".

בן גל מתוסכל. "ההפסד שלנו מ'חגורה שחורה' עומד על 20 אלף שקל, שלא נקבל בחזרה כי אנחנו עמותה. וכאילו זה לא מספיק, תקציבי מנהל התרבות לפריפריה קוצצו בחצי".

אז למה אתם נשארים בשדרות?

"יש בעולם גישה של לתת לנו ולילדים את הכי טוב שאפשר - חינוך, חוגים, חנויות, נוחות. אנשים שוכחים שיש כאלה שמחפשים משמעות ובשבילה, כמונו, הם מוכנים לוותר על נוחות. ככה חיינו את רוב חיינו".

המציאות המורכבת שבה הם חיים הציפה את היצירה החדשה של להקתם, "עזה כמוות אהבה". את "עזה" מבטאים כשמה של העיר השכנה.

זה התחיל בחגיגות 30 שנים למרכז סוזן דלל, שדרור ובן גל היו הראשונים שהופיעו בו. מארגני האירוע ביקשו מהם לשחזר עבודות ישנות. כשדרור, הממונה על הצד האמנותי, התחילה לעבוד, היא יצרה מופע אחד משלוש יצירות אייקוניות שלהם: "דירת שני חדרים", "אינתא עומרי" ו"דה דאנס אוף נאת'ינג", עם שמונה רקדנים, ושימוש בפסקול של הווידיאו שתיעד את המופעים ההם, כולל דפיקות הרגליים והנשימות.

וכן, הם מופיעים במרכז הארץ, אחרי ששנים החרימו את תל אביב, מתוך אידיאולוגיה שהתאימה לאג'נדה הטוטאלית שלהם אז, כשעזבו את תל אביב לטובת מצפה רמון, אחרי הצלחה בינלאומית פנומנלית והערכה אמנותית עצומה. "רואה החשבון שלנו לא מבין עד היום את המהלך שעשינו", צוחקת דרור, "קפיצה למים עמוקים בלי מצופים. ידעתי שתמיד אוכל לעמוד על הרגליים, העיקר שלא אעשה את מה שנחשב אלא את מה ששווה".

אמנים חולמים להגיע למקום שבו הייתם. תסלחי לי, רואה החשבון שלכם צודק, זה לא הגיוני.

"המעבר למצפה רמון היה בידיעה ברורה שהשפע יפסיק והרווח הכלכלי יבוא ממקום אחר. אמרתי לניר, 'נחיה אפילו בדוחק אם צריך'. רציתי להרוויח ממה שאני אוהבת ולא להתיש את עצמי".

17 שנים הייתם במצפה רמון. הקמתם מרכז גדול, הפכתם לשם דבר. למה עברתם לשדרות?

"חיפשתי מקום שבו אוכל לפעול בתוך הקהילה ושדרות פתחו בפנינו את הדלת. בגלל שהאזור הזה כל-כך פגיע, לא לוקחים שום דבר כמובן מאליו. אם אנחנו לא נחיה פה, מי יהיה מוכן לחיות פה? כרגע אנחנו מגן אנושי וזה לא הגיוני, אבל זאת לקיחת אחריות. קו הגבול לא יזוז. כל זה הופך את האמנות ליותר פגיעה. ואני עובדת עם זה. אמנים אוהבים להעלות על הבמה קונפליקט, לא פגיעות".

אבל אמנות טובה היא חשיפה נפשית, שמעמידה את האמן במצב הכי פגיע.

"הווידיאו של האישה שצילמה את הילדים שלה רועדים באזעקה שבר את הלב. זאת פגיעות. אתה חייב להיות חזק על הבמה גם אם אתה פגיע".

בן גל מרגיש גם פגיע וגם חסר אונים, שילוב שמוציא ממנו זעם, בעיקר כשהוכח אמפירית, במחקר אימפקט שעשתה הרשות לפיתוח הנגב, שהפעילות העסקית סביב "מרכז אדמה" הכניסה למצפה רמון מעל 5.5 מיליון שקל בשנה מעסקים נלווים שנפתחו כמו שירותי קייטרינג, מסעדות, אטרקציות, לינה ופאבים.

בן גל: "למה שאני עושה יש כוח, כמו שקרה בסוזן דלל. נווה צדק הייתה שכונת עוני והיום יכולים לגור שם רק צרפתים. החלטנו לממן את עצמנו ולא להסתמך על משרד התרבות כדי שלא נגיע למצב של 'הבימה'. הפעילות מגוונת - הופעות של להקת המחול, סדנאות עם נכים, נפגעי חרדה, אנשים על הרצף, מבוגרים שרוצים לרקוד, בית ספר בחסות מכללת ספיר עם מסלול כוריאוגרפיה וריפוי בתנועה, פסטיבל בפסח. מחול זה לא רק להרים את הרגל הכי גבוה ולעשות המון סיבובים. אני מאמין שאם ראש הממשלה שלנו היה מזיז את האגן אחרת, החיים שלנו היו נראים אחרת".

היית נותן לנתניהו שיעורי ריקוד?

"בדיוק כמו שאני מעביר סדנה למנהלים של בנקים. לגוף יש למידה משלו".

עוד כתבות

גולדמן זאקס / צילום: Reuters, Andrew Kelly

בנק ההשקעות הפסיק במפתיע את השימוש בכלי AI - וספג זעם מהעובדים

בחודשים האחרונים, עובדי גולדמן זאקס פיתחו לשימוש עצמי כלים למעקב אחר פעולות מסחר ומידול של שינויים בשוק באמצעות וייב קודינג, תוך שימוש בקלוד קוד של אנתרופיק או בגיטהאב של מיקרוסופט ● כעת הבנק ביקש מעובדיו להפסיק זאת, לאחר שבדיקות שערך הניבו חששות לפרודוקטיביות מוגבלת ולסיכונים

אילוסטרציה: Shutterstock

בחירות ה־AI הראשונות הסתיימו. מה למדנו מהן?

המפלגות התחרו על הפיד באמצעות תמונות וסרטונים שנוצרו בבינה מלאכותית • לא תמיד מי שפרסם יותר זכה לתהודה רבה יותר ● המשרוקית של גלובס

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג הנדל"ן הגדול יצא לדרך, והשווי התכווץ בעשרות אחוזים

הבוקר הושלם המיזוג בין ישראל קנדה ואקרו, שסיימה את דרכה כחברה ציבורית בבורסה בתל אביב ● שווי החברה הממוזגת עומד הבוקר על כ-5.5 מיליארד שקל בלבד, בעוד שבעת הכרזת המיזוג, בפברואר האחרון, הוא הוערך בכ-10 מיליארד שקל

תור להצבעה מוקדמת באלסקה / צילום: ap, Lindsey Wasson

מס על מיליארדרים והקלות לבעלי בתים: ההכרעות הכלכליות בקלפיות בארה"ב

מס של 5% על הון המיליארדרים בקליפורניה, קרן השקעות ממשלתית שתאפשר לבטל מסים במיזורי והקלות לבעלי בתים בפלורידה במחיר של מיליארדים לרשויות ● לצד בחירת הפוליטיקאים, האמריקאים יכריעו גם בניסויים כלכליים מרחיקי לכת ● מי ירוויח, ומי ישלם?

שרוליק דבורסקי ואדם סיטון, מייסדי טיילורמד / צילום: מישל קלייר גבינט

טיילורמד הישראלית נמכרת בכ-250 מיליון דולר

קרן GrowthCurve Capital רוכשת את השליטה בחברת טיילורמד, שפיתחה מערכת שעוזרת לחולים בארה"ב במימון טיפולים רפואיים וכך מהווה ערוץ לחברות התרופות לתקשר איתם ● שרוליק דבורסקי, מייסד ומנכ"ל החברה: "מה שקרה לנו בעצם לא היה אמור לקרות"

ג'ף ארונסון, מנהל קרן סנטרברידג';  גיל אגמון, מנכ''ל ובעל השליטה בדלק רכב; ג'ורג' חורש, בעל השליטה ביוניון / צילום: wikimedia, אוהד רומנו, יח''צ

המרוץ לרכישת כאל נפתח מחדש: המועמדים, הדד־ליין והשווי שיתכווץ

דיסקונט נערך לחידוש המכרז למכירת חברת האשראי לאחר קריסת העסקה הקודמת ● ביוניון־הראל צפויים להתמודד גם הפעם במתכונת שונה כדי לעמוד בדרישות רשות התחרות, וגיל אגמון נמצא גם בתמונה ● ברקע: הדד־ליין שנמצא מעבר לפינה וסיכויי הבנק לקבל אורכה

מערכת כיפת ברזל (ארכיון) / צילום: דוברות משרד הביטחון

העסקה הבאה של רפאל? המדינה המפתיעה שמתעניינת במיירטי כיפת ברזל

בצל הלחימה המתמשכת באוקראינה ובמזרח התיכון, בכירים ביטחוניים באוסטרליה אמרו בדיון בפרלמנט כי ברצונם להעמיד מערך הגנה משופר מפני טילים עד תחילת העשור הבא ● המיירטים שבהם מתעניינים האוסטרלים אינם מיירטי טמיר שמיוצרים בישראל, כי אם כאלה שמיוצרים בארה"ב בשיתוף ריית'און האמריקאית

אילוסטרציה: Shutterstock

המניות שצנחו בעד 70% והמסר של השוק

התרסקות של עד 70% במניות של חברות גדולות ודוחות מאכזבים של ענקיות הטכנולוגיה מוכיחים: הסבלנות של וול סטריט מתחילה לפקוע ● במקום הבטחות להכנסות עתידיות משירותי AI, המשקיעים עוברים יותר ויותר למניות שנחשבות דפנסיביות ולחברות עם תזרים מוכח ● וגם: איך הפכה אפל למרוויחה הגדולה?

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

"החל ממחר נחל בנקיטת צעדים": ארקיע בדרך לסכסוך עבודה?

איגוד עובדי התחבורה ונמלי הים שלח היום מכתב התראה טרם הכרזה על סכסוך עבודה לנציג בעלי החברה, אבי חורמרו, ולמנכ"ל עוז ברלוביץ' והודיע כי ממחר יחלו בנקיטת צעדים נגדם ● "עולה חשש כי בכוונתם להטיל את מחיר כשלי הניהול על כתפי העובדים", כך נכתב ● בנוסף מאיימים הכותבים, שלא במפורש, על שביתה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הנאסד"ק וה-S&P 500 ננעלו באדום; הקריסה באינטל נמשכה, מניות השבבים ירדו לשפל של חצי שנה

הנאסד"ק ירד בכ-1.1% בהובלת מניות השבבים ● המשקיעים נערכו לבחירות האמצע בארה"ב ● מחירי הנפט צנחו בשל אופטימיות לעסקה מול איראן ● תשואות האג"ח הממשלתיות הארוכות בארה"ב ירדו לשפל של כחודשיים ● מניית אורקל נפלה לאחר הכרזה על גיוס הון ענק ● עסקת ענק: מארוול רוכשת את יצרנית הרכיבים האופטיים לומנטום - שתי המניות נפלו במסחר ● צ'ק פוינט וטאואר איבדו גובה אחרי הדוחות

שדרות רוטשילד בתל אביב / צילום: Shutterstock

מרכז ת"א מתחדש באלפי דירות, והפעם העירייה דאגה להיטל השבחה שמן

תוכנית רובעי 5 ו־6 צפויה להוסיף אלפי דירות מחוף הים ועד איילון ● התוכנית נשענת על חלופת שקד, ותאפשר לעירייה לגבות מיליארדי שקלים בהיטלי השבחה כבר בעת מכירת הדירות

מונה חשמל / צילום: Shutterstock

ההודעה שקיבלו אלפי לקוחות שעברו ספק חשמל: אתם חייבים מאות שקלים

פער בין הערכות חברת נגה הממשלתית לבין קריאת האמת של חברת החשמל מוביל לחיובים או זיכויים בדיעבד של עד אלף שקל בחודש ● הבעיה רלוונטית לבעלי מונים ישנים שאינם "חכמים", ובספקיות מתוסכלים: "הלקוחות לא מבינים ומאשימים אותנו, המוניטין נפגע" ● נגה: "אין מדובר בחיוב נוסף אלא בהתחשבנות מתקנת"

יוסי דיין, מנכ''ל משרד האנרגיה והתשתיות / צילום: חיים לוי

מנכ"ל משרד האנרגיה נגד ועדת הריכוזיות: לאפשר לשפיר להשתלט על בית זיקוק אשדוד

יוסי דיין במכתב חריף לרשות החברות: בז"א הוא נכס קריטי לביטחון האנרגטי שיהפוך לבית הזיקוק היחיד בארץ עם פינוי בזן ● "נדרש בעל שליטה שיזרים כ-2 מיליארד שקל לשדרוג המתקן" ● בוועדת הריכוזיות מזהירים מדריסת רגל רחבה מדי של שפיר בתשתיות הלאומיות ● ברקע: שרשרת אסונות, קנסות ותקלות קשות שהביאו את בית הזיקוק למצב רעוע

מגדל דניאל בתל אביב / הדמיה: 3 division

יזם הייטק צרפתי רכש שתי קומות בתל אביב תמורת כ-120 מיליון שקל

יזם הייטק יהודי־צרפתי, המתגורר בפריז, רכש שתי קומות במגדל דניאל בתל אביב של קבוצת יוסי אברהמי ● משרד הפרסום מקאן ת"א ממנה לראשונה משנה למנכ"לית אתי עבדי ● ועו"ד שמואל סנראי, היועץ המשפטי של NSO, מצטרף למשרד הרצוג ● אירועים ומינויים

דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Evan Vucci

טראמפ יאבד את השליטה בקונגרס? התרחיש שמפחיד את השווקים

יוקר המחיה מכביד על טראמפ, והתחזיות מצביעות על אפשרות שהדמוקרטים ישתלטו על שני בתי הקונגרס ● נתוני העבר מראים שכשיש נשיא רפובליקאי, רוב לדמוקרטים בשני הבתים הוא התרחיש שמניב את התשואה הנמוכה ביותר למניות

אוטווה, בירת קנדה / צילום: Shutterstock, Iryna Tolmachova

המדינה המערבית שבה 3 מיליון עובדים מחרימים את ישראל

כותרות העיתונים בעולם: חברת הקונגרס ממישיגן החליטה לתמוך במועמד הרפובליקאי, ארגון קנדי המייצג כ־3 מיליון עובדים החליט לסרב לטפל במשלוחי נשק לישראל, ופרשן ביטחוני מזהיר מפני המחיר של המלחמות המתמשכות • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

בר המים של אלקטרה / צילום: אתר מחסני חשמל

נכנסת לקרב מול שטראוס: אלקטרה חוזרת לשוק ברי המים

אלקטרה חוזרת לשוק ברי המים ומאתגרת את תמי 4 ● החברה תשיק מספר דגמים, עם יעד למכור 33 אלף מכשירים בשנה עד 2029 ולהרחיב את פעילות היבוא הישיר ומותגי הבית

צחי דידי, מנכ''ל אביב מליסרון / צילום: תמר מצפי

אביב מליסרון מציעה לרוכשים הלוואה כנגד נכס קיים. למי המתווה מתאים, ומי מסתכן?

אחרי מבצעי 20/80 והלוואות קבלן, אביב מליסרון לוקחת את המודל צעד נוסף קדימה ומציעה לרוכשי דירות מתווה מימון שיאפשר להם להתקדם לעסקה בלי להעמיד בתחילתה הון עצמי ממקורות נזילים ● במקום זאת, הרוכשים יוכלו לקבל הלוואה כנגד שיעבוד נכס קיים, כאשר החברה תישא בעלויות המימון ובריבית עד למועד האכלוס

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: Reuters

בזכות ה-AI: ההכנסות של פלנטיר זינקו בכמעט 100% ליותר מ-2 מיליארד דולר ברבעון

חברת ה-AI עקפה את תחזיות האנליסטים בשורה העליונה והתחתונה, עם הכנסות בגובה 2.31 מיליארד דולר ● החברה העלתה גם את תחזיתה לשנת 2026 המלאה וסיפקה תחזית אופטימית לרבעון הרביעי של השנה

מפעילות של קווי אוטובוסים / צילום: Shutterstock

בהיקף של 28 מיליארד שקל: האם זה המהלך שישדרג את התחבורה הציבורית בישראל?

מפת קווי השירות תעודכן כך שקווים בעלי ביקוש נמוך יצומצמו, והשירות יוסט לאזורים שבהם הביקוש גבוה יותר ● בנוסף, מודל התגמול ישתנה כך שכ-15% ממנו יתבססו על תיקופי נסיעות של נוסעים, ו-85% על קילומטרים של נסיעה ● תקופת הפעלת ארבעת אשכולות התחבורה של מטרופולין הוארכה בארבע שנים נוספות