גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

"אם ראש הממשלה היה מזיז את האגן אחרת, החיים שלנו היו נראים אחרת"

ליאת דרור וניר בן גל עברו לשדרות עם להקת המחול שלהם ועם מרכז אדמה ללימוד מחול ומתמודדים עם מציאות ביטחונית־כלכלית חדשה

ליאת דרור וניר בן גל/ צילום: כפיר זיו
ליאת דרור וניר בן גל/ צילום: כפיר זיו

ב-11 בנובמבר 2018 בשעות הערב נסעו ליאת דרור ובתה במכונית לביתן בשדרות. שלוש שנים וחצי קודם לכן, היא ובעלה ניר בן גל העבירו ממצפה רמון לשדרות את להקת המחול שלהם ואת "מרכז אדמה", הכולל בית ספר למחול, סדנאות, פסטיבלים ואירועים, מתוך תחושת שליחות עמוקה.

הכול היה רגוע, עד שהגיעו לצומת בית הגדי-נתיבות, ופתאום התחיל ירי של רקטות מעזה כאילו השמיים נפתחו וזלגו אש. בדרך כלל תושבי האזור מקבלים התרעות מוקדמות אם משהו עומד לקרות על בסיס ידיעות מודיעיניות והנחיות להישאר ליד מרחבים מוגנים ולהיות ערניים, אבל הפעם לא הייתה שום אזהרה מפני הירי המאסיבי.

הן, ושאר תושבי עוטף עזה, לא ידעו שזמן קצר קודם נכשלה פעולת הסיירת המובחרת בחאן יונס, סא"ל מ' נהרג, קצין ישראלי נפצע קשה וחולץ במסוק, ושבעה פלסטינים נהרגו בחילופי האש עם כוחותינו, אחד מהם בכיר חמאס. התגובה מעזה הייתה נחושה וקשה.

"את נוסעת בכביש כרגיל, ופתאום נופלות עלייך מאה רקטות בבת אחת", משחזרת דרור את רגעי האימה ההם, "ובמקום לתפוס מחסה, נתתי ספרינט של עשר דקות. נסעתי כמו משוגעת הביתה, וזה אסור, אבל הרגשתי שזה הדבר הנכון לעשות באותו הרגע. פחד אלוהים, ואז את מגלה המון דברים, כמו שלאורך הדרך הזאת אין בכלל מיגוניות, והייתי בטוחה שבכניסה לעיר בטח יהיה איפה להסתתר, אבל אין שם שום דבר. הבן שלנו היה אצלנו בשבת וכשהתחיל הירי, הם רצו למקלט הכי קרוב, והוא היה סגור.

"להתעורר באמצע הלילה בגלל התרעות צבע אדום או אזעקות זה לא פשוט, אבל לילדים ולי אף פעם לא היה פחד מוות, אלא תחושת אכזבה, כמו לכל תושבי שדרות, שמשקרים אותנו, שמישהו לא מוסר לנו את האינפורמציה המלאה.

"שדרות היא המקום הכי בטוח בעולם. יש לי סטודנטים מאשקלון שאין להם ממ"ד בבניין ובכל פעם שיש צבע אדום הם רצים למדרגות, אז מפחד הם לא התקלחו שלושה ימים. אצלנו, אם קורה משהו, הממ"ד במרחק שני מטרים.

"את מוצאת את עצמך עושה חשבונות מתי לצאת מהבית. כשהייתה ההלוויה בעזה של בכיר הג'יהאד שחוסל, יצאנו לקניות, כי ידענו שאז לא יירו עלינו. נותנים לנו הוראות הפעלה מהרשות המקומית ומבית הספר, וכמו שזה מתחיל מטורף, פתאום זה נגמר בבת אחת".

לקיים עסק עצמאי בעוטף עזה - זה אתגר חסר סיכוי כמעט, ועסק שמבוסס על אמנות ונזקק לתמיכת המדינה - זה בלתי אפשרי עד מכעיס.

במקום שמשרד התרבות יעשה את המקסימום כדי לסייע לדרור ובן גל להחזיק איכשהו מעמד במציאות הבלתי נסבלת, ולהפוך את "אדמה" למרכז תרבות מקומי שישאב אליו צעירים מוכשרים מהמרכז ויחזק את שדרות, בכל שנה באים אליהם מהמשרד בטענות למה הכנסות העמותה לא עולות בקצב שהיה במצפה רמון.

בפעם האחרונה זה קרה מיד אחרי מבצע "חגורה שחורה". בן גל, הממונה על הניהול והאדמיניסטרציה, קיבל שוב טלפון נוזף ממשרד התרבות, אלא שהפעם הפיוז קפץ לו והוא כתב לחבר הוועדה שהתקשר אליו מכתב שבו תיאר לו את אותו שבוע: "ביום שלישי שעבר התעוררנו בחמש בבוקר לידיעה שאנחנו במלחמה. המשמעות היא שצריך להתקשר לכל המורים ולהודיע להם שהשיעורים מתבטלים ולהמשיך ולשלם להם, ולהתקשר לחמישים הסטודנטים שלנו ולהודיע שאין לימודים, ולרקדני הלהקה שאנחנו מחפשים סטודיו חלופי במרכז הארץ, תנועת הרכבות נסגרה ואי אפשר להגיע לשדרות.

"במשך שלושה ימים אנחנו עסוקים במזעור הנזקים של הביטולים. ביטלנו שתי הופעות בהוראת פיקוד העורף והיינו צריכים למצוא תאריך חליפי, וזה אחרי ששילמנו על פרסום, שאותו נצטרך להוציא שוב, ואיבדנו את ההכנסות. בוטל ביקור של עיתונאים ובלוגרים ואת ההכנסות העתידיות מהביקור שלהם אי אפשר לכמת, סדנאות של חברות מסחריות בוטלו, סטודנטים מבוהלים לא מגיעים ללימודים".

בן גל מתוסכל. "ההפסד שלנו מ'חגורה שחורה' עומד על 20 אלף שקל, שלא נקבל בחזרה כי אנחנו עמותה. וכאילו זה לא מספיק, תקציבי מנהל התרבות לפריפריה קוצצו בחצי".

אז למה אתם נשארים בשדרות?

"יש בעולם גישה של לתת לנו ולילדים את הכי טוב שאפשר - חינוך, חוגים, חנויות, נוחות. אנשים שוכחים שיש כאלה שמחפשים משמעות ובשבילה, כמונו, הם מוכנים לוותר על נוחות. ככה חיינו את רוב חיינו".

המציאות המורכבת שבה הם חיים הציפה את היצירה החדשה של להקתם, "עזה כמוות אהבה". את "עזה" מבטאים כשמה של העיר השכנה.

זה התחיל בחגיגות 30 שנים למרכז סוזן דלל, שדרור ובן גל היו הראשונים שהופיעו בו. מארגני האירוע ביקשו מהם לשחזר עבודות ישנות. כשדרור, הממונה על הצד האמנותי, התחילה לעבוד, היא יצרה מופע אחד משלוש יצירות אייקוניות שלהם: "דירת שני חדרים", "אינתא עומרי" ו"דה דאנס אוף נאת'ינג", עם שמונה רקדנים, ושימוש בפסקול של הווידיאו שתיעד את המופעים ההם, כולל דפיקות הרגליים והנשימות.

וכן, הם מופיעים במרכז הארץ, אחרי ששנים החרימו את תל אביב, מתוך אידיאולוגיה שהתאימה לאג'נדה הטוטאלית שלהם אז, כשעזבו את תל אביב לטובת מצפה רמון, אחרי הצלחה בינלאומית פנומנלית והערכה אמנותית עצומה. "רואה החשבון שלנו לא מבין עד היום את המהלך שעשינו", צוחקת דרור, "קפיצה למים עמוקים בלי מצופים. ידעתי שתמיד אוכל לעמוד על הרגליים, העיקר שלא אעשה את מה שנחשב אלא את מה ששווה".

אמנים חולמים להגיע למקום שבו הייתם. תסלחי לי, רואה החשבון שלכם צודק, זה לא הגיוני.

"המעבר למצפה רמון היה בידיעה ברורה שהשפע יפסיק והרווח הכלכלי יבוא ממקום אחר. אמרתי לניר, 'נחיה אפילו בדוחק אם צריך'. רציתי להרוויח ממה שאני אוהבת ולא להתיש את עצמי".

17 שנים הייתם במצפה רמון. הקמתם מרכז גדול, הפכתם לשם דבר. למה עברתם לשדרות?

"חיפשתי מקום שבו אוכל לפעול בתוך הקהילה ושדרות פתחו בפנינו את הדלת. בגלל שהאזור הזה כל-כך פגיע, לא לוקחים שום דבר כמובן מאליו. אם אנחנו לא נחיה פה, מי יהיה מוכן לחיות פה? כרגע אנחנו מגן אנושי וזה לא הגיוני, אבל זאת לקיחת אחריות. קו הגבול לא יזוז. כל זה הופך את האמנות ליותר פגיעה. ואני עובדת עם זה. אמנים אוהבים להעלות על הבמה קונפליקט, לא פגיעות".

אבל אמנות טובה היא חשיפה נפשית, שמעמידה את האמן במצב הכי פגיע.

"הווידיאו של האישה שצילמה את הילדים שלה רועדים באזעקה שבר את הלב. זאת פגיעות. אתה חייב להיות חזק על הבמה גם אם אתה פגיע".

בן גל מרגיש גם פגיע וגם חסר אונים, שילוב שמוציא ממנו זעם, בעיקר כשהוכח אמפירית, במחקר אימפקט שעשתה הרשות לפיתוח הנגב, שהפעילות העסקית סביב "מרכז אדמה" הכניסה למצפה רמון מעל 5.5 מיליון שקל בשנה מעסקים נלווים שנפתחו כמו שירותי קייטרינג, מסעדות, אטרקציות, לינה ופאבים.

בן גל: "למה שאני עושה יש כוח, כמו שקרה בסוזן דלל. נווה צדק הייתה שכונת עוני והיום יכולים לגור שם רק צרפתים. החלטנו לממן את עצמנו ולא להסתמך על משרד התרבות כדי שלא נגיע למצב של 'הבימה'. הפעילות מגוונת - הופעות של להקת המחול, סדנאות עם נכים, נפגעי חרדה, אנשים על הרצף, מבוגרים שרוצים לרקוד, בית ספר בחסות מכללת ספיר עם מסלול כוריאוגרפיה וריפוי בתנועה, פסטיבל בפסח. מחול זה לא רק להרים את הרגל הכי גבוה ולעשות המון סיבובים. אני מאמין שאם ראש הממשלה שלנו היה מזיז את האגן אחרת, החיים שלנו היו נראים אחרת".

היית נותן לנתניהו שיעורי ריקוד?

"בדיוק כמו שאני מעביר סדנה למנהלים של בנקים. לגוף יש למידה משלו".

עוד כתבות

מערכת תותח רועם של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

מתקן חדש לחיל התותחנים: אלביט חתמה על חוזה של 600 מיליון שקל עם משרד הביטחון

החוזה נחתם ל־15 שנה במהלך שנועד לשפר את הכשרת הלוחמים והמפקדים, לקצר זמני הסמכה ולחסוך בעלויות באמצעות סימולטורים ותשתיות טכנולוגיות ● ההסכם מצטרף להתרחבות פעילותה הבינלאומית של אלביט, הכוללת שיתופי־פעולה בארה"ב וחוזה בהיקף 235 מיליון דולר לאספקת מערכות PULS ורקטות לאזרבייג'ן

מונה חשמל / צילום: Shutterstock

ההודעה שקיבלו אלפי לקוחות שעברו ספק חשמל: אתם חייבים מאות שקלים

פער בין הערכות חברת נגה הממשלתית לבין קריאת האמת של חברת החשמל מוביל לחיובים או זיכויים בדיעבד של עד אלף שקל בחודש ● הבעיה רלוונטית לבעלי מונים ישנים שאינם "חכמים", ובספקיות מתוסכלים: "הלקוחות לא מבינים ומאשימים אותנו, המוניטין נפגע" ● נגה: "אין מדובר בחיוב נוסף אלא בהתחשבנות מתקנת"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט נערכת לשבוע נפיץ: כך המשקיעים מנסים להגן על עצמם

המשקיעים דרוכים אחרי הטלטלה במניות הטכנולוגיה ולקראת בחירות האמצע בארה"ב, ומחירי הביטוח מפני ירידות בשווקים קופצים

הדירה  ברחוב רעות בשכונת ''בצוותא'' בחריש / צילום: יעקב קדם

מחיר חריג: בכמה נמכרה דירת גן עם 5 חדרים בחריש?

בשכונת "בצוותא" בחריש נמכרה דירת גן בת 5 חדרים, בשטח בנוי של 141 מ"ר תמורת 3.035 מיליון שקל ● הדירה נמכרה על רקע ירידת מחירים של כ־12% בעיר בדירות רגילות ● מדובר במחיר גבוה מאוד יחסית לשוק דירות הגן בחריש

שרוליק דבורסקי ואדם סיטון, מייסדי טיילורמד / צילום: מישל קלייר גבינט

טיילורמד הישראלית נמכרת בכ-250 מיליון דולר

קרן GrowthCurve Capital רוכשת את השליטה בחברת טיילורמד, שפיתחה מערכת שעוזרת לחולים בארה"ב במימון טיפולים רפואיים וכך מהווה ערוץ לחברות התרופות לתקשר איתם ● שרוליק דבורסקי, מייסד ומנכ"ל החברה: "מה שקרה לנו בעצם לא היה אמור לקרות"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג הנדל"ן הגדול יצא לדרך, והשווי התכווץ בעשרות אחוזים

הבוקר הושלם המיזוג בין ישראל קנדה ואקרו, שסיימה את דרכה כחברה ציבורית בבורסה בתל אביב ● שווי החברה הממוזגת עומד הבוקר על כ-5.5 מיליארד שקל בלבד, בעוד שבעת הכרזת המיזוג, בפברואר האחרון, הוא הוערך בכ-10 מיליארד שקל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בבורסת תל אביב; טאואר וישראל קנדה צללו

מדד ת"א 35 ננעל בירידה של כ-0.5%, בעוד ת"א 90 הוסיף כ-0.2% ● מניית טאואר צנחה למרות דוחות שעקפו את התחזיות, ישראל קנדה איבדה מעל 9% ביום השלמת המיזוג עם אקרו ● פריון מזנקת בעקבות ההודעה על מכירתה ב-420 מיליון דולר ל-Affle ההודית ● הדולר נחלש קלות ● בנק אוף אמריקה: מניות ה-AI מאבדות גובה, וההזדמנות מסתתרת במקום לא צפוי

אוטווה, בירת קנדה / צילום: Shutterstock, Iryna Tolmachova

המדינה המערבית שבה 3 מיליון עובדים מחרימים את ישראל

כותרות העיתונים בעולם: חברת הקונגרס ממישיגן החליטה לתמוך במועמד הרפובליקאי, ארגון קנדי המייצג כ־3 מיליון עובדים החליט לסרב לטפל במשלוחי נשק לישראל, ופרשן ביטחוני מזהיר מפני המחיר של המלחמות המתמשכות • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

מגדל דניאל בתל אביב / הדמיה: 3 division

יזם הייטק צרפתי רכש שתי קומות בתל אביב תמורת כ-120 מיליון שקל

יזם הייטק יהודי־צרפתי, המתגורר בפריז, רכש שתי קומות במגדל דניאל בתל אביב של קבוצת יוסי אברהמי ● משרד הפרסום מקאן ת"א ממנה לראשונה משנה למנכ"לית אתי עבדי ● ועו"ד שמואל סנראי, היועץ המשפטי של NSO, מצטרף למשרד הרצוג ● אירועים ומינויים

ג'ף ארונסון, מנהל קרן סנטרברידג';  גיל אגמון, מנכ''ל ובעל השליטה בדלק רכב; ג'ורג' חורש, בעל השליטה ביוניון / צילום: wikimedia, אוהד רומנו, יח''צ

המרוץ לרכישת כאל נפתח מחדש: המועמדים, הדד־ליין והשווי שיתכווץ

דיסקונט נערך לחידוש המכרז למכירת חברת האשראי לאחר קריסת העסקה הקודמת ● ביוניון־הראל צפויים להתמודד גם הפעם במתכונת שונה כדי לעמוד בדרישות רשות התחרות, וגיל אגמון נמצא גם בתמונה ● ברקע: הדד־ליין שנמצא מעבר לפינה וסיכויי הבנק לקבל אורכה

נטלי משען-זכאי, מנכ''לית גב ים / צילום: איליה מלניקוב

מנכ"לית גב-ים בשיחת המשקיעים: "במגורים כל השוק בקיפאון, אבל במשרדים יש מגדלים עם רשימות המתנה"

הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות הסתכם ב-151 מיליון שקל ברבעון ● במקביל, אמות וגב-ים הודיעו על השכרת כ-10,000 מ"ר למתחם WeWork בעסקה שמוערכת בכ-180 מיליון שקל ל-10 שנים ● המנכ"לית נטלי משען-זכאי אמרה בשיחת המשקיעים: "היו לנו שני נכסים עם סימן שאלה לגביהם. היום יש סימן קריאה"

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

"החל ממחר נחל בנקיטת צעדים": ארקיע בדרך לסכסוך עבודה?

איגוד עובדי התחבורה ונמלי הים שלח היום מכתב התראה טרם הכרזה על סכסוך עבודה לנציג בעלי החברה, אבי חורמרו, ולמנכ"ל עוז ברלוביץ' והודיע כי ממחר יחלו בנקיטת צעדים נגדם ● "עולה חשש כי בכוונתם להטיל את מחיר כשלי הניהול על כתפי העובדים", כך נכתב ● בנוסף מאיימים הכותבים, שלא במפורש, על שביתה

המועמדת הדמוקרטית, מרי פלטולה. חלק מקמפיין המפלגה היה לגייס מועמדים ששמם זהה לשמו של הסנאטור הרפובליקני כדי לבלבל בוחרים / צילום: ap, Becky Bohrer

לא רק פוליטיקה: הסיפורים יוצאי הדופן של הבחירות בארה"ב

שני מועמדים בעלי אותו שם באלסקה, אחות שמבקשת להמשיך את דרכו של אחיה בדרום קרוליינה וספורטאים שעברו לזירה הפוליטית ● המרוץ לקונגרס, מזווית קצת אחרת

מקררים בסופרמרקט בצרפת לאחר מתקפת הטרור האחרונה באוקטובר / צילום: ap, Teresa Suarez

נזק של מיליונים: גל נוסף של התקפות סייבר על מערכות קירור בסופרמרקטים באירופה

גל חדש של מתקפות סייבר פגע במערכות הקירור של עשרות סופרמרקטים בבלגיה, בהולנד ובשבדיה וגרם להתחממות המקררים עד ל-70 מעלות ולהשמדת סחורה בשווי מאות אלפי אירו ● המתקפות מגיעות לאחר אירועים דומים בצרפת, בהם נפגעו מאות חנויות, ונגרמו נזקים של מיליונים ● זהות התוקפים עדיין אינה ידועה

מצביע בבחירות / צילום: ap, David Goldman

עושה את זה שוב: העיר שחזתה את התוצאות של הבחירות

רחובות ממשיכה להיות העיר שבה דפוס ההצבעה דומה ביותר לזה של כלל המדינה ● חיפה, פתח תקווה ולוד בולטות גם הן בדמיון לתוצאות הארציות, בין היתר בשל עלייה בשיעור ההצבעה בחברה הערבית ● הנתונים העירוניים, עם זאת, מסתירים פערים משמעותיים בין שכונות בעלות מאפיינים חברתיים וכלכליים שונים

דליה קורקין, מנכ''לית ושותפה בחברת עמל ומעבר, בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס / צילום: שלומי יוסף

דליה קורקין, מנכ"לית עמל ומעבר: "15% מהאוכלוסייה שלנו עברה את גיל מאה"

דליה קורקין, מנכ"לית ושותפה בקבוצת עמל ומעבר, שממעטת להתראיין בתקשורת, סיפרה בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס על הדרך שעשתה מגזברית בקיבוץ עני לניהול חברה שהונפקה לפי שווי של 2.6 מיליארד שקל ● על המשבר הכלכלי בקיבוצים: "כל שבוע הייתי צריכה לחפש את הדרך להביא כסף ולשרוד" ● ועל המעבר לבורסה: "אחריות עצומה כלפי המדינה וכלפי המשקיעים"

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Chiang Ying-ying

היום הגרוע של אינטל: מיליארדי דולרים נמחקו, ועובדים רבים בישראל נפגעו

תחזית מאכזבת והשבתת המפעל בקריית גת גררו את אינטל ליום המסחר הגרוע ביותר שלה זה 50 שנה ● הצניחה החדה קטעה רצף דוחות חזקים ומחקה סכומי עתק משווי המניות של העובדים, קרנות ההשקעה ובעל המניות הגדול ביותר שלה - הממשל האמריקאי

מליאת הכנסת, ארכיון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האוצר נערך לתקציב המשכי: הביטחון לא צפוי להיפגע, המשרדים האזרחיים כן

השבוע יחלו ההתייעצויות בבית הנשיא לגבי הרכבת הממשלה, אך באוצר כבר נערכים לתקציב המשכי בתחילת 2027 ● למשרדי הממשלה יהיה קושי להתנהל בתקופה הזו, וגם חבילות המיסוי יצטרכו להמתין ● ומה יקרה לגירעון? ● גלובס עושה סדר

חי גאליס, מנכ''ל ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג נכנסת לבולגריה: רוכשת 7 נכסים תמורת 223 מיליון אירו

חברת המרכזים המסחריים מרחיבה את פעילותה באירופה, באמצעות רכישת נכסים שחלקם מצויים בהקמה, וצפויים לייצר NOI שנתי של כ-16.8 מיליון אירו ● המהלך מגיע כחלק מהתרחבותה של ביג מעבר לים, בדגש על מדינות הבלקן ומזרח אירופה

הבניינים הישנים בשכונת דורה בנתניה / צילום: מתן סימון

המאבק על התמורות: מתי עירייה יכולה להגביל את הדיירים?

פסק דין של המחוזי בעניין פרויקט פינוי־בינוי בנתניה גרם לעירייה להסיר את התנגדותה לתמורות המוגדלות שקיבלו הדיירים - עד 40 מ"ר לכל דירה ● מה ניתן ללמוד מהמקרה על פרויקטים אחרים?