גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

"אם ראש הממשלה היה מזיז את האגן אחרת, החיים שלנו היו נראים אחרת"

ליאת דרור וניר בן גל עברו לשדרות עם להקת המחול שלהם ועם מרכז אדמה ללימוד מחול ומתמודדים עם מציאות ביטחונית־כלכלית חדשה

ליאת דרור וניר בן גל/ צילום: כפיר זיו
ליאת דרור וניר בן גל/ צילום: כפיר זיו

ב-11 בנובמבר 2018 בשעות הערב נסעו ליאת דרור ובתה במכונית לביתן בשדרות. שלוש שנים וחצי קודם לכן, היא ובעלה ניר בן גל העבירו ממצפה רמון לשדרות את להקת המחול שלהם ואת "מרכז אדמה", הכולל בית ספר למחול, סדנאות, פסטיבלים ואירועים, מתוך תחושת שליחות עמוקה.

הכול היה רגוע, עד שהגיעו לצומת בית הגדי-נתיבות, ופתאום התחיל ירי של רקטות מעזה כאילו השמיים נפתחו וזלגו אש. בדרך כלל תושבי האזור מקבלים התרעות מוקדמות אם משהו עומד לקרות על בסיס ידיעות מודיעיניות והנחיות להישאר ליד מרחבים מוגנים ולהיות ערניים, אבל הפעם לא הייתה שום אזהרה מפני הירי המאסיבי.

הן, ושאר תושבי עוטף עזה, לא ידעו שזמן קצר קודם נכשלה פעולת הסיירת המובחרת בחאן יונס, סא"ל מ' נהרג, קצין ישראלי נפצע קשה וחולץ במסוק, ושבעה פלסטינים נהרגו בחילופי האש עם כוחותינו, אחד מהם בכיר חמאס. התגובה מעזה הייתה נחושה וקשה.

"את נוסעת בכביש כרגיל, ופתאום נופלות עלייך מאה רקטות בבת אחת", משחזרת דרור את רגעי האימה ההם, "ובמקום לתפוס מחסה, נתתי ספרינט של עשר דקות. נסעתי כמו משוגעת הביתה, וזה אסור, אבל הרגשתי שזה הדבר הנכון לעשות באותו הרגע. פחד אלוהים, ואז את מגלה המון דברים, כמו שלאורך הדרך הזאת אין בכלל מיגוניות, והייתי בטוחה שבכניסה לעיר בטח יהיה איפה להסתתר, אבל אין שם שום דבר. הבן שלנו היה אצלנו בשבת וכשהתחיל הירי, הם רצו למקלט הכי קרוב, והוא היה סגור.

"להתעורר באמצע הלילה בגלל התרעות צבע אדום או אזעקות זה לא פשוט, אבל לילדים ולי אף פעם לא היה פחד מוות, אלא תחושת אכזבה, כמו לכל תושבי שדרות, שמשקרים אותנו, שמישהו לא מוסר לנו את האינפורמציה המלאה.

"שדרות היא המקום הכי בטוח בעולם. יש לי סטודנטים מאשקלון שאין להם ממ"ד בבניין ובכל פעם שיש צבע אדום הם רצים למדרגות, אז מפחד הם לא התקלחו שלושה ימים. אצלנו, אם קורה משהו, הממ"ד במרחק שני מטרים.

"את מוצאת את עצמך עושה חשבונות מתי לצאת מהבית. כשהייתה ההלוויה בעזה של בכיר הג'יהאד שחוסל, יצאנו לקניות, כי ידענו שאז לא יירו עלינו. נותנים לנו הוראות הפעלה מהרשות המקומית ומבית הספר, וכמו שזה מתחיל מטורף, פתאום זה נגמר בבת אחת".

לקיים עסק עצמאי בעוטף עזה - זה אתגר חסר סיכוי כמעט, ועסק שמבוסס על אמנות ונזקק לתמיכת המדינה - זה בלתי אפשרי עד מכעיס.

במקום שמשרד התרבות יעשה את המקסימום כדי לסייע לדרור ובן גל להחזיק איכשהו מעמד במציאות הבלתי נסבלת, ולהפוך את "אדמה" למרכז תרבות מקומי שישאב אליו צעירים מוכשרים מהמרכז ויחזק את שדרות, בכל שנה באים אליהם מהמשרד בטענות למה הכנסות העמותה לא עולות בקצב שהיה במצפה רמון.

בפעם האחרונה זה קרה מיד אחרי מבצע "חגורה שחורה". בן גל, הממונה על הניהול והאדמיניסטרציה, קיבל שוב טלפון נוזף ממשרד התרבות, אלא שהפעם הפיוז קפץ לו והוא כתב לחבר הוועדה שהתקשר אליו מכתב שבו תיאר לו את אותו שבוע: "ביום שלישי שעבר התעוררנו בחמש בבוקר לידיעה שאנחנו במלחמה. המשמעות היא שצריך להתקשר לכל המורים ולהודיע להם שהשיעורים מתבטלים ולהמשיך ולשלם להם, ולהתקשר לחמישים הסטודנטים שלנו ולהודיע שאין לימודים, ולרקדני הלהקה שאנחנו מחפשים סטודיו חלופי במרכז הארץ, תנועת הרכבות נסגרה ואי אפשר להגיע לשדרות.

"במשך שלושה ימים אנחנו עסוקים במזעור הנזקים של הביטולים. ביטלנו שתי הופעות בהוראת פיקוד העורף והיינו צריכים למצוא תאריך חליפי, וזה אחרי ששילמנו על פרסום, שאותו נצטרך להוציא שוב, ואיבדנו את ההכנסות. בוטל ביקור של עיתונאים ובלוגרים ואת ההכנסות העתידיות מהביקור שלהם אי אפשר לכמת, סדנאות של חברות מסחריות בוטלו, סטודנטים מבוהלים לא מגיעים ללימודים".

בן גל מתוסכל. "ההפסד שלנו מ'חגורה שחורה' עומד על 20 אלף שקל, שלא נקבל בחזרה כי אנחנו עמותה. וכאילו זה לא מספיק, תקציבי מנהל התרבות לפריפריה קוצצו בחצי".

אז למה אתם נשארים בשדרות?

"יש בעולם גישה של לתת לנו ולילדים את הכי טוב שאפשר - חינוך, חוגים, חנויות, נוחות. אנשים שוכחים שיש כאלה שמחפשים משמעות ובשבילה, כמונו, הם מוכנים לוותר על נוחות. ככה חיינו את רוב חיינו".

המציאות המורכבת שבה הם חיים הציפה את היצירה החדשה של להקתם, "עזה כמוות אהבה". את "עזה" מבטאים כשמה של העיר השכנה.

זה התחיל בחגיגות 30 שנים למרכז סוזן דלל, שדרור ובן גל היו הראשונים שהופיעו בו. מארגני האירוע ביקשו מהם לשחזר עבודות ישנות. כשדרור, הממונה על הצד האמנותי, התחילה לעבוד, היא יצרה מופע אחד משלוש יצירות אייקוניות שלהם: "דירת שני חדרים", "אינתא עומרי" ו"דה דאנס אוף נאת'ינג", עם שמונה רקדנים, ושימוש בפסקול של הווידיאו שתיעד את המופעים ההם, כולל דפיקות הרגליים והנשימות.

וכן, הם מופיעים במרכז הארץ, אחרי ששנים החרימו את תל אביב, מתוך אידיאולוגיה שהתאימה לאג'נדה הטוטאלית שלהם אז, כשעזבו את תל אביב לטובת מצפה רמון, אחרי הצלחה בינלאומית פנומנלית והערכה אמנותית עצומה. "רואה החשבון שלנו לא מבין עד היום את המהלך שעשינו", צוחקת דרור, "קפיצה למים עמוקים בלי מצופים. ידעתי שתמיד אוכל לעמוד על הרגליים, העיקר שלא אעשה את מה שנחשב אלא את מה ששווה".

אמנים חולמים להגיע למקום שבו הייתם. תסלחי לי, רואה החשבון שלכם צודק, זה לא הגיוני.

"המעבר למצפה רמון היה בידיעה ברורה שהשפע יפסיק והרווח הכלכלי יבוא ממקום אחר. אמרתי לניר, 'נחיה אפילו בדוחק אם צריך'. רציתי להרוויח ממה שאני אוהבת ולא להתיש את עצמי".

17 שנים הייתם במצפה רמון. הקמתם מרכז גדול, הפכתם לשם דבר. למה עברתם לשדרות?

"חיפשתי מקום שבו אוכל לפעול בתוך הקהילה ושדרות פתחו בפנינו את הדלת. בגלל שהאזור הזה כל-כך פגיע, לא לוקחים שום דבר כמובן מאליו. אם אנחנו לא נחיה פה, מי יהיה מוכן לחיות פה? כרגע אנחנו מגן אנושי וזה לא הגיוני, אבל זאת לקיחת אחריות. קו הגבול לא יזוז. כל זה הופך את האמנות ליותר פגיעה. ואני עובדת עם זה. אמנים אוהבים להעלות על הבמה קונפליקט, לא פגיעות".

אבל אמנות טובה היא חשיפה נפשית, שמעמידה את האמן במצב הכי פגיע.

"הווידיאו של האישה שצילמה את הילדים שלה רועדים באזעקה שבר את הלב. זאת פגיעות. אתה חייב להיות חזק על הבמה גם אם אתה פגיע".

בן גל מרגיש גם פגיע וגם חסר אונים, שילוב שמוציא ממנו זעם, בעיקר כשהוכח אמפירית, במחקר אימפקט שעשתה הרשות לפיתוח הנגב, שהפעילות העסקית סביב "מרכז אדמה" הכניסה למצפה רמון מעל 5.5 מיליון שקל בשנה מעסקים נלווים שנפתחו כמו שירותי קייטרינג, מסעדות, אטרקציות, לינה ופאבים.

בן גל: "למה שאני עושה יש כוח, כמו שקרה בסוזן דלל. נווה צדק הייתה שכונת עוני והיום יכולים לגור שם רק צרפתים. החלטנו לממן את עצמנו ולא להסתמך על משרד התרבות כדי שלא נגיע למצב של 'הבימה'. הפעילות מגוונת - הופעות של להקת המחול, סדנאות עם נכים, נפגעי חרדה, אנשים על הרצף, מבוגרים שרוצים לרקוד, בית ספר בחסות מכללת ספיר עם מסלול כוריאוגרפיה וריפוי בתנועה, פסטיבל בפסח. מחול זה לא רק להרים את הרגל הכי גבוה ולעשות המון סיבובים. אני מאמין שאם ראש הממשלה שלנו היה מזיז את האגן אחרת, החיים שלנו היו נראים אחרת".

היית נותן לנתניהו שיעורי ריקוד?

"בדיוק כמו שאני מעביר סדנה למנהלים של בנקים. לגוף יש למידה משלו".

עוד כתבות

אילה חסון / צילום: רונן אקרמן

קרב גרסאות על המסך: מאחורי הפיצוץ בין אילה חסון להנהלת התאגיד

אחרי שוועדת האתיקה קיבלה את התנצלותה של חסון על התבטאויותיה, מנהל חטיבת החדשות דרש ממנה להבהיר את הדברים בשידור כתנאי להמשך הגשת התוכנית ● חסון טוענת שניסו לכפות עליה טקסט משפיל, בתאגיד טוענים שהיא חצתה קו אדום מקצועי - ושר התקשורת שלמה קרעי כבר נכנס לעימות ומאיים בצעדים נגד התאגיד

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

הקאמבק של נובו: העלתה את התחזית השנתית בזכות גלולת ההרזיה

חברת הפארמה הדנית רושמת רבעון שלישי מוצלח מהמצופה עם הכנסות של 11.9 מיליארד דולר ועלייה חדה בביקוש לגלולת הווגובי, המפצה על ירידה במכירות הזריקה בארה"ב ● במקביל למאבק מול המתחרה לילי, נובו מודיעה כי תוזיל את מחירון התרופה בכ-50% החל מ-2027.

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

צ'כיה מאשרת את חשיפת גלובס: תרכוש ארבע מערכות נשק מרפאל

המדינה האירופית מקדמת רכישה של ארבע מערכות הגנה אווירית מסוג ספיידר All in One מחברת רפאל, בהמשך לשיתוף הפעולה הביטחוני בין המדינות ● ההתקשרות החדשה נועדה להרחיב את יכולות ההגנה האווירית של צ'כיה, וכוללת גם פיתוח מערכת שליטה ובקרה לאומית שתאחד את מערכי ההגנה במדינה ● המהלך צפוי להניב לרפאל הכנסות נוספות בהיקף של מיליארדי שקלים

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

נייס מורידה את תחזית הצמיחה בענן; המניה ירדה במסחר בת"א

הכנסות החברה צמחו ב-8% ל-791 מיליון דולר והרווח הנקי למניה הסתכם ב-2.84 דולר, מעל ציפיות האנליסטים ● נייס מעלה מעט את תחזית הרווח השנתית, אך מותירה ללא שינוי את תחזית ההכנסות ● הקיצוץ בכוח האדם נועד לייעל את המבנה הארגוני ולאפשר המשך השקעה בתחומי הצמיחה

פורת בן דוד / צילום: צילום עצמי

הצעיר שהכפיל את סכום התיק ב-5 שנים ומתקשה לשחרר מניות "שהתאהב בהן"

פורת בן דוד (24), ספג מגיל צעיר מאביו תשוקה לתחום ההשקעות, אבל את ההשקעה הראשונה ביצע אחרי הצבא, במדדים ● עם הזמן גבר העניין שלו במניות, מגובה בקריאת דוחות ומחקר לעומק ● איזה שיעור הוא למד מהפסד במניה, ואיך ה–AI משמש אותו ● המשקיעים החדשים 

ג'יימס טלריקו, מלאט קירוס,  עבדול אל סייד, ג'ינה הינוחוסה / צילומים: AP-Eric Gay,  AP, Eric Gay רויטרס Jesse Paul,  Brian Snyder,

ההפתעה בטקסס והאיום על חוות השרתים: הסיפורים והתובנות מארבעה ניצחונות

בחירות האמצע בארה"ב לקונגרס האמריקאי ולתפקידי המושלים במדינות הסתיים עם מספר ניצחונות לא צפויים למפלגה הדמוקרטית ● מהמהפך הכפול בטקסס, והניצחון למועמדים האנטי־ישראלים

תיעוד של הסיגריות שנתפסו / צילום: דוברות רשות המסים

הברחת ענק: 8 מכולות סיגריות בשווי של יותר מ-200 מיליון נתפסו במכס

מדובר באחת מהברחות הטבק הגדולות ביותר שנתפסו אי פעם, וסכום המס שהיה משולם לקופת המדינה אילו הוכנסו הסיגריות הללו באופן חוקי לארץ מוערך בעשרות מיליוני שקלים

נשיא המדינה יצחק הרצוג / צילום: גו לייב

הרצוג בעקבות הפשיעה הלאומנית: "ללא אכיפה נגיע לאסון"

במכתב ששלח ביממה האחרונה הנשיא לרה"מ ובכירים נוספים: "החיילים מוצאים עצמם מול דילמות ערכיות ומבצעיות שעלולות להוביל למלחמת אזרחים" ● טראמפ: "זה נכון שהפסדנו את הבחירות בגלל המלחמה באיראן אבל זה היה שווה את זה" ● שתי האינדיקציות שהתקבלו לפני טבח 7 באוקטובר ● עדכונים שוטפים

מתחם שורק / צילום: יח''צ

ב-5.6 מיליארד שקל: תחנת הכוח שורק סגרה פיננסית

אדלטק, מנורה וקיסטון השלימו את גיוס המימון להקמת תחנת כוח חדשה סמוך למתקן ההתפלה שורק, שתספק 870 מגה־וואט לגוש דן ● התחנה צפויה להתחיל לפעול ב-2029 והיזמים יקימו אותה בעצמם, בין היתר כדי לצמצם את התלות בקבלנים זרים על רקע המצב הגיאופוליטי

אילוסטרציה: Shutterstock

פחות הייטקיסטים - ביותר כסף: מה קרה לשכר בענף ההייטק?

השכר הממוצע של העובדים בישראל עלה ב-3.8% מספטמבר שעבר והגיע ל-14,515 שקל ● מנגד, מספר משרות השכיר במשק ובהייטק יורד, כאשר בענף ההייטק נרשמת ירידה במספר המועסקים לצד עלייה בשכר הממוצע ● המגמה עשויה להעיד על העמקת משבר הג'וניורים, על רקע השפעת הבינה המלאכותית

מייסדי סנטרה: רון רייטר (מימין), אסף כהן, יאיר כהן ויואב רגב / צילום: יפעת גולן

חברת הסייבר סנטרה מכריזה על גיוס של 150 מיליון דולר

חברת הסייבר הישראלית סנטרה, השלימה סבב גיוס שלישי בהובלת Capital One Ventures, שהביא את סך גיוסיה ליותר מ־250 מיליון דולר ● החברה, שמעסיקה 130 עובדים, מדווחת על צמיחה שנתית של 300% ומתכננת להתרחב באירופה ● המנכ"ל יואב רגב: "אני מעריך שהגיוס הבא יהיה הרבה יותר קרוב, פשוט כי העולם טס הרבה יותר מהר"

הטיל ''ח'ייבר שכן'' מוצג בעת מצעד בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl/NurPhoto

באיראן מאיימים לתקוף בטילים בסיסים אמריקאיים באירופה

לדברי חבר ועדת הביטחון הלאומי בפרלמנט באיראן, איראן תתקוף כל בסיס שישמש לפעולה נגדה, ותפגע גם ב"נכסים החומריים והלא חומריים של מדינות המסייעות לארצות הברית" ● ניסיון חטיפת מטוס פליי-דובאי: הדיווח בקשר לטייסי אל על: "לסגור דלתות, אין פתיחת קוקפיט"; "משהו שאנחנו צריכים לדעת?" ● בלבול ודאגה במערכת הביטחון בעקבות אמירת טראמפ על עצירת כספי הסיוע ● עדכונים שוטפים

אמדוקס פארק / צילום: מיכה לובטון

מנכ"ל אמדוקס לשעבר מכר מניות ב-22 מיליון דולר בחודשים שלפני הצניחה

חברת הטכנולגיה הלמה במשקיעים כשדיווחה על סכסוך עם לקוח מרכזי, T-Mobile, וסיפקה תחזית לירידה דו ספרתית בהכנסות וברווח ● מניית אמדוקס צנחה למחיר בו לא נסחרה מאז 2013 ● וגם: המנכ"ל לשעבר שוקי שפר מכר מניות ב-22 מיליון דולר לפני הנפילה

רז, עידן ומור אבידן / צילום: קבוצת אבידן

מסעדה ברוטשילד הפילה רשת שלמה: כל המספרים והסיבות

קבוצת האחים אבידן, שמפעילה מסעדות ובתי קפה אייקונים וותיקים, פנתה השבוע לביהמ"ש בבקשה לעיכוב הליכים על רקע חובות של כ־14 מיליון שקל ● ההשקעה שהסתבכה, העובדים שממתינים ולאן הולכים מכאן ● גלובס צולל למספרים ולסיבות

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א נחתכה בכמעט 15% מהשיא: האם הגיע הזמן לקנות את הדיפ?

ההיסטוריה מלמדת שלאחר ירידה של מעל 10% מהשיא השוק מתאושש במהירות ● אבל האם זה הזמן לקנות סחורה? בבתי ההשקעות מזהים הזדמנות במניות השורה השנייה, ומנגד סמנכ"ל הבורסה מציע להמתין: "בדיעבד כולם חכמים, אבל אף אחד לא שולח SMS כשהשפל מגיע"

בודפשט / צילום: Shutterstock

הפניקס מציגה: חופשה לכל עובד במימון של עד 7,200 שקל

בחברת הביטוח יממנו חופשות לכ–3,400 עובדים בעלות שעשויה להסתכם בכ–25 מיליון שקל ● בלעדי: רשת 13 משקיעה חצי מיליון שקל במיקרו ריאליטי ל"הישרדות" ● וקפה טורקי עלית מחליף, שוב, פרזנטור ● אירועים ומינויים

ישראייר רוכשת השליטה בארקיע / צילום: מוני שפיר, ארקיע

עסקת הענק בתעופה: הדרך של רמי לוי להשתלטות על ארקיע

חשיפת גלובס: ישראייר בוחנת את רכישת המתחרה שלה ברקע ההערכות להפסדים של עשרות מיליוני דולרים, כשגם אל על לוטשת עיניים ● זהו לא הניסיון הראשון של ארקיע לחתום על עסקת מיזוג בשנים האחרונות, וגם הפעם, הדרך למימוש העסקה נראית עדיין מאוד ארוכה

אילוסטרציה: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות חדות; מדד ת"א 35 מתחת ל-4,000 נקודות לראשונה מינואר

ת"א 90 ירד ב-1.8% ● ישראייר במו"מ לרכישת ארקיע ● מניית דוראל זינקה ברקע הפעלת פרויקט בארה"ב, אפולו פאוור חתמה על הסכם חדש ● בדיסקונט תולים את היחלשות השקל במצב השוק בארה"ב ומעריכים מתי המטבע המקומי יתאושש

משרדי גוגל / צילום: ap, Kena Betancur

גוגל מרחיבה את תוכנית הפרישה מרצון לעובדים בחמש מדינות

ענקית הטכנולוגיה מציעה חבילות פרישה לעובדים באירופה, קנדה ויפן, על רקע ניסיונות לצמצם עלויות בעקבות השקעות הענק בבינה מלאכותית ● בשווייץ הוצעו לעובדים מענקים של עד 12 משכורות, בעוד שחטיבות הבינה המלאכותית והענן נותרות ככל הנראה מחוץ לתוכנית

תומכיו של טרוי ג'קסון, המועמד הדמוקרטי לסנאט מטעם מדינת מיין, במהלך אירוע ליל הבחירות בפורטלנד, מיין / צילום: ap

בתוך מסיבות הצפייה בתוצאות הבחירות, כשהדמוקרטים גרפו ניצחונות בבחירות אמצע הכהונה

כתבי הוול סטריט ג'ורנל בילו את ליל הבחירות באירועים ברחבי ארה"ב, שבהם חלק מהמצביעים צעקו משמחה ואחרים נותרו המומים ומאוכזבים