גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

"אם ראש הממשלה היה מזיז את האגן אחרת, החיים שלנו היו נראים אחרת"

ליאת דרור וניר בן גל עברו לשדרות עם להקת המחול שלהם ועם מרכז אדמה ללימוד מחול ומתמודדים עם מציאות ביטחונית־כלכלית חדשה

ליאת דרור וניר בן גל/ צילום: כפיר זיו
ליאת דרור וניר בן גל/ צילום: כפיר זיו

ב-11 בנובמבר 2018 בשעות הערב נסעו ליאת דרור ובתה במכונית לביתן בשדרות. שלוש שנים וחצי קודם לכן, היא ובעלה ניר בן גל העבירו ממצפה רמון לשדרות את להקת המחול שלהם ואת "מרכז אדמה", הכולל בית ספר למחול, סדנאות, פסטיבלים ואירועים, מתוך תחושת שליחות עמוקה.

הכול היה רגוע, עד שהגיעו לצומת בית הגדי-נתיבות, ופתאום התחיל ירי של רקטות מעזה כאילו השמיים נפתחו וזלגו אש. בדרך כלל תושבי האזור מקבלים התרעות מוקדמות אם משהו עומד לקרות על בסיס ידיעות מודיעיניות והנחיות להישאר ליד מרחבים מוגנים ולהיות ערניים, אבל הפעם לא הייתה שום אזהרה מפני הירי המאסיבי.

הן, ושאר תושבי עוטף עזה, לא ידעו שזמן קצר קודם נכשלה פעולת הסיירת המובחרת בחאן יונס, סא"ל מ' נהרג, קצין ישראלי נפצע קשה וחולץ במסוק, ושבעה פלסטינים נהרגו בחילופי האש עם כוחותינו, אחד מהם בכיר חמאס. התגובה מעזה הייתה נחושה וקשה.

"את נוסעת בכביש כרגיל, ופתאום נופלות עלייך מאה רקטות בבת אחת", משחזרת דרור את רגעי האימה ההם, "ובמקום לתפוס מחסה, נתתי ספרינט של עשר דקות. נסעתי כמו משוגעת הביתה, וזה אסור, אבל הרגשתי שזה הדבר הנכון לעשות באותו הרגע. פחד אלוהים, ואז את מגלה המון דברים, כמו שלאורך הדרך הזאת אין בכלל מיגוניות, והייתי בטוחה שבכניסה לעיר בטח יהיה איפה להסתתר, אבל אין שם שום דבר. הבן שלנו היה אצלנו בשבת וכשהתחיל הירי, הם רצו למקלט הכי קרוב, והוא היה סגור.

"להתעורר באמצע הלילה בגלל התרעות צבע אדום או אזעקות זה לא פשוט, אבל לילדים ולי אף פעם לא היה פחד מוות, אלא תחושת אכזבה, כמו לכל תושבי שדרות, שמשקרים אותנו, שמישהו לא מוסר לנו את האינפורמציה המלאה.

"שדרות היא המקום הכי בטוח בעולם. יש לי סטודנטים מאשקלון שאין להם ממ"ד בבניין ובכל פעם שיש צבע אדום הם רצים למדרגות, אז מפחד הם לא התקלחו שלושה ימים. אצלנו, אם קורה משהו, הממ"ד במרחק שני מטרים.

"את מוצאת את עצמך עושה חשבונות מתי לצאת מהבית. כשהייתה ההלוויה בעזה של בכיר הג'יהאד שחוסל, יצאנו לקניות, כי ידענו שאז לא יירו עלינו. נותנים לנו הוראות הפעלה מהרשות המקומית ומבית הספר, וכמו שזה מתחיל מטורף, פתאום זה נגמר בבת אחת".

לקיים עסק עצמאי בעוטף עזה - זה אתגר חסר סיכוי כמעט, ועסק שמבוסס על אמנות ונזקק לתמיכת המדינה - זה בלתי אפשרי עד מכעיס.

במקום שמשרד התרבות יעשה את המקסימום כדי לסייע לדרור ובן גל להחזיק איכשהו מעמד במציאות הבלתי נסבלת, ולהפוך את "אדמה" למרכז תרבות מקומי שישאב אליו צעירים מוכשרים מהמרכז ויחזק את שדרות, בכל שנה באים אליהם מהמשרד בטענות למה הכנסות העמותה לא עולות בקצב שהיה במצפה רמון.

בפעם האחרונה זה קרה מיד אחרי מבצע "חגורה שחורה". בן גל, הממונה על הניהול והאדמיניסטרציה, קיבל שוב טלפון נוזף ממשרד התרבות, אלא שהפעם הפיוז קפץ לו והוא כתב לחבר הוועדה שהתקשר אליו מכתב שבו תיאר לו את אותו שבוע: "ביום שלישי שעבר התעוררנו בחמש בבוקר לידיעה שאנחנו במלחמה. המשמעות היא שצריך להתקשר לכל המורים ולהודיע להם שהשיעורים מתבטלים ולהמשיך ולשלם להם, ולהתקשר לחמישים הסטודנטים שלנו ולהודיע שאין לימודים, ולרקדני הלהקה שאנחנו מחפשים סטודיו חלופי במרכז הארץ, תנועת הרכבות נסגרה ואי אפשר להגיע לשדרות.

"במשך שלושה ימים אנחנו עסוקים במזעור הנזקים של הביטולים. ביטלנו שתי הופעות בהוראת פיקוד העורף והיינו צריכים למצוא תאריך חליפי, וזה אחרי ששילמנו על פרסום, שאותו נצטרך להוציא שוב, ואיבדנו את ההכנסות. בוטל ביקור של עיתונאים ובלוגרים ואת ההכנסות העתידיות מהביקור שלהם אי אפשר לכמת, סדנאות של חברות מסחריות בוטלו, סטודנטים מבוהלים לא מגיעים ללימודים".

בן גל מתוסכל. "ההפסד שלנו מ'חגורה שחורה' עומד על 20 אלף שקל, שלא נקבל בחזרה כי אנחנו עמותה. וכאילו זה לא מספיק, תקציבי מנהל התרבות לפריפריה קוצצו בחצי".

אז למה אתם נשארים בשדרות?

"יש בעולם גישה של לתת לנו ולילדים את הכי טוב שאפשר - חינוך, חוגים, חנויות, נוחות. אנשים שוכחים שיש כאלה שמחפשים משמעות ובשבילה, כמונו, הם מוכנים לוותר על נוחות. ככה חיינו את רוב חיינו".

המציאות המורכבת שבה הם חיים הציפה את היצירה החדשה של להקתם, "עזה כמוות אהבה". את "עזה" מבטאים כשמה של העיר השכנה.

זה התחיל בחגיגות 30 שנים למרכז סוזן דלל, שדרור ובן גל היו הראשונים שהופיעו בו. מארגני האירוע ביקשו מהם לשחזר עבודות ישנות. כשדרור, הממונה על הצד האמנותי, התחילה לעבוד, היא יצרה מופע אחד משלוש יצירות אייקוניות שלהם: "דירת שני חדרים", "אינתא עומרי" ו"דה דאנס אוף נאת'ינג", עם שמונה רקדנים, ושימוש בפסקול של הווידיאו שתיעד את המופעים ההם, כולל דפיקות הרגליים והנשימות.

וכן, הם מופיעים במרכז הארץ, אחרי ששנים החרימו את תל אביב, מתוך אידיאולוגיה שהתאימה לאג'נדה הטוטאלית שלהם אז, כשעזבו את תל אביב לטובת מצפה רמון, אחרי הצלחה בינלאומית פנומנלית והערכה אמנותית עצומה. "רואה החשבון שלנו לא מבין עד היום את המהלך שעשינו", צוחקת דרור, "קפיצה למים עמוקים בלי מצופים. ידעתי שתמיד אוכל לעמוד על הרגליים, העיקר שלא אעשה את מה שנחשב אלא את מה ששווה".

אמנים חולמים להגיע למקום שבו הייתם. תסלחי לי, רואה החשבון שלכם צודק, זה לא הגיוני.

"המעבר למצפה רמון היה בידיעה ברורה שהשפע יפסיק והרווח הכלכלי יבוא ממקום אחר. אמרתי לניר, 'נחיה אפילו בדוחק אם צריך'. רציתי להרוויח ממה שאני אוהבת ולא להתיש את עצמי".

17 שנים הייתם במצפה רמון. הקמתם מרכז גדול, הפכתם לשם דבר. למה עברתם לשדרות?

"חיפשתי מקום שבו אוכל לפעול בתוך הקהילה ושדרות פתחו בפנינו את הדלת. בגלל שהאזור הזה כל-כך פגיע, לא לוקחים שום דבר כמובן מאליו. אם אנחנו לא נחיה פה, מי יהיה מוכן לחיות פה? כרגע אנחנו מגן אנושי וזה לא הגיוני, אבל זאת לקיחת אחריות. קו הגבול לא יזוז. כל זה הופך את האמנות ליותר פגיעה. ואני עובדת עם זה. אמנים אוהבים להעלות על הבמה קונפליקט, לא פגיעות".

אבל אמנות טובה היא חשיפה נפשית, שמעמידה את האמן במצב הכי פגיע.

"הווידיאו של האישה שצילמה את הילדים שלה רועדים באזעקה שבר את הלב. זאת פגיעות. אתה חייב להיות חזק על הבמה גם אם אתה פגיע".

בן גל מרגיש גם פגיע וגם חסר אונים, שילוב שמוציא ממנו זעם, בעיקר כשהוכח אמפירית, במחקר אימפקט שעשתה הרשות לפיתוח הנגב, שהפעילות העסקית סביב "מרכז אדמה" הכניסה למצפה רמון מעל 5.5 מיליון שקל בשנה מעסקים נלווים שנפתחו כמו שירותי קייטרינג, מסעדות, אטרקציות, לינה ופאבים.

בן גל: "למה שאני עושה יש כוח, כמו שקרה בסוזן דלל. נווה צדק הייתה שכונת עוני והיום יכולים לגור שם רק צרפתים. החלטנו לממן את עצמנו ולא להסתמך על משרד התרבות כדי שלא נגיע למצב של 'הבימה'. הפעילות מגוונת - הופעות של להקת המחול, סדנאות עם נכים, נפגעי חרדה, אנשים על הרצף, מבוגרים שרוצים לרקוד, בית ספר בחסות מכללת ספיר עם מסלול כוריאוגרפיה וריפוי בתנועה, פסטיבל בפסח. מחול זה לא רק להרים את הרגל הכי גבוה ולעשות המון סיבובים. אני מאמין שאם ראש הממשלה שלנו היה מזיז את האגן אחרת, החיים שלנו היו נראים אחרת".

היית נותן לנתניהו שיעורי ריקוד?

"בדיוק כמו שאני מעביר סדנה למנהלים של בנקים. לגוף יש למידה משלו".

עוד כתבות

מונדיאל 2026 / צילום: Reuters, Kai Pfaffenbach

המונדיאל יצא לדרך, וענף אחד הרוויח מזה השבוע במיוחד

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 25% במכירת מוצרי חשמל החל מיום רביעי

שיגור לווין של SPACEX / צילום: SPACEX

בשיתוף SpaceX: דלויט נכנסת לעסקי החלל

פירמת הייעוץ דלויט נכנסת לתחום החלל עם שיגור לווייני AI בשיתוף SpaceX, במהלך שממחיש כיצד גבולות הפעילות של חברות השירותים המקצועיים ממשיכים להתרחב ● בכנס לשכת רואי החשבון דנו בהשפעת הבינה המלאכותית על המשק הישראלי ● וגם: פמינה חוזרת לעבוד עם משרד פרסום ופלפוט משיקה שיתוף פעולה עם נטפליקס ● אירועים ומינויים

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

מיליארדרית גרמנייה בתביעה נגד לנדא: חוב של 16 מיליון אירו לא הוחזר

המיליארדרית הגרמנייה סוזן קלאטן הגישה לבית המשפט המחוזי בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון נגד לנדא לאבס, חברת פיתוח הטכנולוגיה של היזם הסדרתי בני לנדא ● מדובר בהלוואה של 16 מיליון אירו שלא נפרעה כבר יותר משנה מאז חלף המועד לכך

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב ומוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

עיקרי מזכר ההבנות בין ארה"ב לאיראן נחשפים

10 סעיפים מרכזיים מההסכם הראשוני חושפים פרטים חדשים על ההסכמות בין הצדדים ● בין עיקרי מזכר ההבנות: הפסקת "מעשי האיבה" גם בלבנון, התחייבות לפתור את סוגיית סילוק מאגר האורניום המועשר בעתיד - והסרת המצור הימי במצר הורמוז ● אחרי החתימה על הסכם המסגרת הזה, ארה"ב ואיראן מתחייבות לדון במשך 60 יום על הסכם סופי שיכלול גם את תוכנית הגרעין  ● עדכונים שוטפים

מתוך הסדרה ''יורשים'' של HBO / צילום: באדיבות yes

ככה לא בונים עסק משפחתי: שיעור מסדרת הדרמה "יורשים"

בתאגיד התקשורת של משפחת רוי בסדרת הטלוויזיה "יורשים" חסרים כל הכוחות החיוניים לקיומו של מפעל חיים רב־דורי משגשג ● מלמידה ועד מנהיגות - מהם שבעת המנועים הדרושים להמשכיות של עסק משפחתי? ● טור חודשי חדש

ספינות במפרץ  הפרסי מחכות  לפתיחת מצר הורמוז / צילום: Reuters, Stringer

בדרך לפתיחת הורמוז, באירופה קורצים לטראמפ. ורק מדינה אחת מתלבטת

בעקבות הסכם סיום המלחמה בין ארה"ב ואיראן, שצפוי להיחתם ביום שישי, באירופה חושבים על היום שאחרי ● מדינות היבשת הציעו לשלוח להורמוז ספינות לפינוי מוקשים והגנה על מכליות נפט ● אבל התכנון מלווה בחשש שהמצר יישאר סגור בעתיד הקרוב

אסף בנאי / צילום: ענבל מרמרי

מייסד קבוצת הפיננסים מציג: הטוויסט בעלילה, הטעות הגדולה והתחזית להמשך השנה

אסף בנאי, מייסד פרופיט המנהלת כמאה מיליארד שקל, מנתח את התפניות שתפסו את מנהלי ההשקעות בהפתעה, ומסביר מדוע שער הדולר לא באמת צריך להטריד את החוסכים ● המסלול לצמיחה פיננסית, סדרת מפגשים בשיתוף פרופיט

מה לעשות עם תיק ההשקעות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"טראמפ עושה בכאילו, אבל על הבורסה אי אפשר לעבוד. המלחמה תחזור"

חודש מאי המשיך את המומנטום החיובי בחסכונות הציבור ● מובילי התשואות: אנליסט, כלל, הראל ואינפיניטי, בעוד מור ומיטב נותרו מאחור ● ומה לגבי העתיד? אמיר איל יו"ר קבוצת אינפיניטי אילים מעריך כי עוד לא נאמרה המילה האחרונה במלחמה מול איראן

סניף של פיצה האט בארה''ב / צילום: Shutterstock

פיצה האט נמכרת לקרן השקעות ב-2.7 מיליארד דולר

פעילות הרשת תימכר לקרן LongRange Capital תמורת 1.5 מיליארד דולר, בעוד ש־Yum China תרכוש את הפעילות בסין ב־1.2 מיליארד דולר • המהלך מגיע לאחר שנים של שחיקה במעמדה של הרשת מול המתחרות וירידה בביקושים

צילום: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המשקיע שמזהה סיכוי לקריסה של 35% במדד הפופולרי

מנהל קרנות מוביל סבור כי מדד הנאסד"ק בשל לקריסה דרמטית בשל שילוב של לחצי אינפלציה ומחסור בנזילות ● הסימנים המקדימים לדבריו כבר כאן

חן ליכטנשטיין

השכר של מנכ"ל צים החדש ב-2026: עד 4.3 מיליון שקל

בכפוף לאישור בעלי המניות בחברת התובלה הימית צים, ד"ר חן ליכטנשטיין יקבל שכר חודשי של 240 אלף שקל, יהיה זכאי לבונוס שנתי של עד 4.3 מיליון שקל ויקבל מענק הצטרפות לחברה בסך 1.44 מיליון שקל

יפה בן דויד, מזכ''לית הסתדרות המורים / צילום: איל יצהר

נכסים במאות מיליונים: הצצה לדוחות של הסתדרות המורים

דוח כספי של הסתדרות המורים לשנת 2024 שהגיע לידי גלובס חושף את היקף הפעילות וההתנהלות התקציבית של הארגון ● כך למשל, בכירים נהנו משכר של כ-650 אלף שקל ברוטו בשנה ● הסתדרות המורים: "פועלת לפי כללי החשבונאות המקובלים"

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

מאגר תמר הגדיל תפוקה ב-45%; יפיק יותר מלוויתן

מאגר תמר צפוי להגיע להפקה של כ-16 BCM בשנה, שהם מעט מעל ההפקה של מאגר לוויתן, שעלה לאחרונה בעקבות הרחבה דומה ל-15.8 BCM בשנה ● בכך, מאגר תמר עולה לראשונה על קצב ההפקה של מאגר לוויתן הגדול ממנו ● בעקבות ההכרזה, מניות תמר פטרוליום וישראמקו עולות היום בבורסה

נמל חיפה / צילום: דוברות נמל חיפה

השאלות שכדאי להפנות ל־AI לפני רכישת רכב ממותג לא מוכר

40% מהמכוניות החדשות בישראל הן מתוצרת סין, אך השינויים המהירים מציבים סימן שאלה סביב הערך שלהן בשוק המשומשות ● ממותגים "רדומים" ועד זינוק טכנולוגי שמיישן את הדגמים במהירות: הכלים הדיגיטליים שיעזרו לכם לגלות אם היצרן שלכם בדרך לברוח מהשוק

קניות בקניון / אילוסטרציה: Shutterstock

התמ"ג מתעדכן כלפי מטה: ירידה של 3.8% ברבעון הראשון

התמ"ג ברבעון הראשון של 2026 התכווץ וירד ב-3.8% בחישוב שנתי ברבעון הראשון של השנה - כך עפ"י ההערכה השנייה של הלמ"ס ● בחישוב לנפש, התוצר נמצא כעת 5% נמוך יותר בחישוב שנתי, לעומת הרבעון האחרון של 2025 ● מדובר בירידה משמעותית כלפי מטה ביחס להערכה הראשונה, לפיה התוצר ירד ב-3.3% בלבד

מצלמות אכיפה / צילום: Shutterstock

דוח מבקר המדינה: רשויות מקומיות עשו שימוש שלא כדין במצלמות אכיפה

ממצאי דוח מבקר המדינה על הרשויות המקומיות מגלים כשלים בהתנהלות הנוגעת למצלמות אכיפה ● אלה כוללים הפעלת מצלמות שלא לצורך אכיפה ושמירת צילומים לתקופות ממושכות ● ביקורת מופנית גם אל משרד התחבורה, שלא מקדם אכיפת חוקי נת"צ ברשויות המקומיות

אילוסטרציה: Shutterstock

חוששים מבועה במניות הטכנולוגיה וריכוזיות יתר? הגיע הזמן לגלות את אירופה

בזמן שארה"ב והשווקים המתעוררים מנפחים בועה במניות הבינה המלאכותית, יש שוק שנותר מאחור במרוץ הזה ● המדדים באירופה הרבה פחות מרוכזים בטכנולוגיה, זולים באופן משמעותי וגם סובלים מבריחת משקיעים ● גלו איך מייצרים תשואה חדשה ב"עולם הישן"

התחדשות עירונית בתל אביב / צילום: דיויד לוין

הכסף הממשלתי לא מנוצל – ופרויקטי התחדשות עירונית ממשיכים להתעכב; "רק כ־33% מתקציב הסכמי המסגרת נוצלו"

דוח מבקר המדינה חושף כי על אף שהתקציבים להתחדשות עירונית קיימים – הם לא ממומשים בפועל ● 24% מתקציבי הסכמי המסגרת טרם הוקצו לרשויות המקומיות ● ברשויות טוענים לקשיי נזילות בשל הצורך לממן הקמת תשתיות ● ברשות להתחדשות עירונית אומרים: "הרשות פעלה ופועלת לאיתור חסמים ולהסרתם מעת הקמתה"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים מתמחרים הסכם עם איראן; הבורסה בת"א ירדה יום שני ברציפות

בתום יום תנודתי, מדד ת"א 35 ירד ב1% ● למרות ירידת מחירי הנפט, מדד נפט וגז זינק בכ-3%, מדדי הביטוח והקלינטק נפלו ● מאגר תמר הגדיל משמעותית את ההפקה שלו, בכ-45%, מניות תמר פטרוליום וישראמקו זינקו

ד''ר יפעת בן חי שגב / צילום: רמי זרנגר

בג"ץ ידון היום בעתירות נגד שינוי הרכב הרשות השנייה

העתירות מבקשות גם למנוע את מינויה של ד"ר יפעת בן חי שגב ליו"ר הרשות השנייה, לאחר שהייתה עדה במשפטו של ראש הממשלה ● הייעוץ המשפטי לממשלה הביע את עמדתו כי נתניהו לא היה צריך להיות מעורב במינויה של בן חי שגב נוכח ניגוד עניינים