גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

"אם ראש הממשלה היה מזיז את האגן אחרת, החיים שלנו היו נראים אחרת"

ליאת דרור וניר בן גל עברו לשדרות עם להקת המחול שלהם ועם מרכז אדמה ללימוד מחול ומתמודדים עם מציאות ביטחונית־כלכלית חדשה

ליאת דרור וניר בן גל/ צילום: כפיר זיו
ליאת דרור וניר בן גל/ צילום: כפיר זיו

ב-11 בנובמבר 2018 בשעות הערב נסעו ליאת דרור ובתה במכונית לביתן בשדרות. שלוש שנים וחצי קודם לכן, היא ובעלה ניר בן גל העבירו ממצפה רמון לשדרות את להקת המחול שלהם ואת "מרכז אדמה", הכולל בית ספר למחול, סדנאות, פסטיבלים ואירועים, מתוך תחושת שליחות עמוקה.

הכול היה רגוע, עד שהגיעו לצומת בית הגדי-נתיבות, ופתאום התחיל ירי של רקטות מעזה כאילו השמיים נפתחו וזלגו אש. בדרך כלל תושבי האזור מקבלים התרעות מוקדמות אם משהו עומד לקרות על בסיס ידיעות מודיעיניות והנחיות להישאר ליד מרחבים מוגנים ולהיות ערניים, אבל הפעם לא הייתה שום אזהרה מפני הירי המאסיבי.

הן, ושאר תושבי עוטף עזה, לא ידעו שזמן קצר קודם נכשלה פעולת הסיירת המובחרת בחאן יונס, סא"ל מ' נהרג, קצין ישראלי נפצע קשה וחולץ במסוק, ושבעה פלסטינים נהרגו בחילופי האש עם כוחותינו, אחד מהם בכיר חמאס. התגובה מעזה הייתה נחושה וקשה.

"את נוסעת בכביש כרגיל, ופתאום נופלות עלייך מאה רקטות בבת אחת", משחזרת דרור את רגעי האימה ההם, "ובמקום לתפוס מחסה, נתתי ספרינט של עשר דקות. נסעתי כמו משוגעת הביתה, וזה אסור, אבל הרגשתי שזה הדבר הנכון לעשות באותו הרגע. פחד אלוהים, ואז את מגלה המון דברים, כמו שלאורך הדרך הזאת אין בכלל מיגוניות, והייתי בטוחה שבכניסה לעיר בטח יהיה איפה להסתתר, אבל אין שם שום דבר. הבן שלנו היה אצלנו בשבת וכשהתחיל הירי, הם רצו למקלט הכי קרוב, והוא היה סגור.

"להתעורר באמצע הלילה בגלל התרעות צבע אדום או אזעקות זה לא פשוט, אבל לילדים ולי אף פעם לא היה פחד מוות, אלא תחושת אכזבה, כמו לכל תושבי שדרות, שמשקרים אותנו, שמישהו לא מוסר לנו את האינפורמציה המלאה.

"שדרות היא המקום הכי בטוח בעולם. יש לי סטודנטים מאשקלון שאין להם ממ"ד בבניין ובכל פעם שיש צבע אדום הם רצים למדרגות, אז מפחד הם לא התקלחו שלושה ימים. אצלנו, אם קורה משהו, הממ"ד במרחק שני מטרים.

"את מוצאת את עצמך עושה חשבונות מתי לצאת מהבית. כשהייתה ההלוויה בעזה של בכיר הג'יהאד שחוסל, יצאנו לקניות, כי ידענו שאז לא יירו עלינו. נותנים לנו הוראות הפעלה מהרשות המקומית ומבית הספר, וכמו שזה מתחיל מטורף, פתאום זה נגמר בבת אחת".

לקיים עסק עצמאי בעוטף עזה - זה אתגר חסר סיכוי כמעט, ועסק שמבוסס על אמנות ונזקק לתמיכת המדינה - זה בלתי אפשרי עד מכעיס.

במקום שמשרד התרבות יעשה את המקסימום כדי לסייע לדרור ובן גל להחזיק איכשהו מעמד במציאות הבלתי נסבלת, ולהפוך את "אדמה" למרכז תרבות מקומי שישאב אליו צעירים מוכשרים מהמרכז ויחזק את שדרות, בכל שנה באים אליהם מהמשרד בטענות למה הכנסות העמותה לא עולות בקצב שהיה במצפה רמון.

בפעם האחרונה זה קרה מיד אחרי מבצע "חגורה שחורה". בן גל, הממונה על הניהול והאדמיניסטרציה, קיבל שוב טלפון נוזף ממשרד התרבות, אלא שהפעם הפיוז קפץ לו והוא כתב לחבר הוועדה שהתקשר אליו מכתב שבו תיאר לו את אותו שבוע: "ביום שלישי שעבר התעוררנו בחמש בבוקר לידיעה שאנחנו במלחמה. המשמעות היא שצריך להתקשר לכל המורים ולהודיע להם שהשיעורים מתבטלים ולהמשיך ולשלם להם, ולהתקשר לחמישים הסטודנטים שלנו ולהודיע שאין לימודים, ולרקדני הלהקה שאנחנו מחפשים סטודיו חלופי במרכז הארץ, תנועת הרכבות נסגרה ואי אפשר להגיע לשדרות.

"במשך שלושה ימים אנחנו עסוקים במזעור הנזקים של הביטולים. ביטלנו שתי הופעות בהוראת פיקוד העורף והיינו צריכים למצוא תאריך חליפי, וזה אחרי ששילמנו על פרסום, שאותו נצטרך להוציא שוב, ואיבדנו את ההכנסות. בוטל ביקור של עיתונאים ובלוגרים ואת ההכנסות העתידיות מהביקור שלהם אי אפשר לכמת, סדנאות של חברות מסחריות בוטלו, סטודנטים מבוהלים לא מגיעים ללימודים".

בן גל מתוסכל. "ההפסד שלנו מ'חגורה שחורה' עומד על 20 אלף שקל, שלא נקבל בחזרה כי אנחנו עמותה. וכאילו זה לא מספיק, תקציבי מנהל התרבות לפריפריה קוצצו בחצי".

אז למה אתם נשארים בשדרות?

"יש בעולם גישה של לתת לנו ולילדים את הכי טוב שאפשר - חינוך, חוגים, חנויות, נוחות. אנשים שוכחים שיש כאלה שמחפשים משמעות ובשבילה, כמונו, הם מוכנים לוותר על נוחות. ככה חיינו את רוב חיינו".

המציאות המורכבת שבה הם חיים הציפה את היצירה החדשה של להקתם, "עזה כמוות אהבה". את "עזה" מבטאים כשמה של העיר השכנה.

זה התחיל בחגיגות 30 שנים למרכז סוזן דלל, שדרור ובן גל היו הראשונים שהופיעו בו. מארגני האירוע ביקשו מהם לשחזר עבודות ישנות. כשדרור, הממונה על הצד האמנותי, התחילה לעבוד, היא יצרה מופע אחד משלוש יצירות אייקוניות שלהם: "דירת שני חדרים", "אינתא עומרי" ו"דה דאנס אוף נאת'ינג", עם שמונה רקדנים, ושימוש בפסקול של הווידיאו שתיעד את המופעים ההם, כולל דפיקות הרגליים והנשימות.

וכן, הם מופיעים במרכז הארץ, אחרי ששנים החרימו את תל אביב, מתוך אידיאולוגיה שהתאימה לאג'נדה הטוטאלית שלהם אז, כשעזבו את תל אביב לטובת מצפה רמון, אחרי הצלחה בינלאומית פנומנלית והערכה אמנותית עצומה. "רואה החשבון שלנו לא מבין עד היום את המהלך שעשינו", צוחקת דרור, "קפיצה למים עמוקים בלי מצופים. ידעתי שתמיד אוכל לעמוד על הרגליים, העיקר שלא אעשה את מה שנחשב אלא את מה ששווה".

אמנים חולמים להגיע למקום שבו הייתם. תסלחי לי, רואה החשבון שלכם צודק, זה לא הגיוני.

"המעבר למצפה רמון היה בידיעה ברורה שהשפע יפסיק והרווח הכלכלי יבוא ממקום אחר. אמרתי לניר, 'נחיה אפילו בדוחק אם צריך'. רציתי להרוויח ממה שאני אוהבת ולא להתיש את עצמי".

17 שנים הייתם במצפה רמון. הקמתם מרכז גדול, הפכתם לשם דבר. למה עברתם לשדרות?

"חיפשתי מקום שבו אוכל לפעול בתוך הקהילה ושדרות פתחו בפנינו את הדלת. בגלל שהאזור הזה כל-כך פגיע, לא לוקחים שום דבר כמובן מאליו. אם אנחנו לא נחיה פה, מי יהיה מוכן לחיות פה? כרגע אנחנו מגן אנושי וזה לא הגיוני, אבל זאת לקיחת אחריות. קו הגבול לא יזוז. כל זה הופך את האמנות ליותר פגיעה. ואני עובדת עם זה. אמנים אוהבים להעלות על הבמה קונפליקט, לא פגיעות".

אבל אמנות טובה היא חשיפה נפשית, שמעמידה את האמן במצב הכי פגיע.

"הווידיאו של האישה שצילמה את הילדים שלה רועדים באזעקה שבר את הלב. זאת פגיעות. אתה חייב להיות חזק על הבמה גם אם אתה פגיע".

בן גל מרגיש גם פגיע וגם חסר אונים, שילוב שמוציא ממנו זעם, בעיקר כשהוכח אמפירית, במחקר אימפקט שעשתה הרשות לפיתוח הנגב, שהפעילות העסקית סביב "מרכז אדמה" הכניסה למצפה רמון מעל 5.5 מיליון שקל בשנה מעסקים נלווים שנפתחו כמו שירותי קייטרינג, מסעדות, אטרקציות, לינה ופאבים.

בן גל: "למה שאני עושה יש כוח, כמו שקרה בסוזן דלל. נווה צדק הייתה שכונת עוני והיום יכולים לגור שם רק צרפתים. החלטנו לממן את עצמנו ולא להסתמך על משרד התרבות כדי שלא נגיע למצב של 'הבימה'. הפעילות מגוונת - הופעות של להקת המחול, סדנאות עם נכים, נפגעי חרדה, אנשים על הרצף, מבוגרים שרוצים לרקוד, בית ספר בחסות מכללת ספיר עם מסלול כוריאוגרפיה וריפוי בתנועה, פסטיבל בפסח. מחול זה לא רק להרים את הרגל הכי גבוה ולעשות המון סיבובים. אני מאמין שאם ראש הממשלה שלנו היה מזיז את האגן אחרת, החיים שלנו היו נראים אחרת".

היית נותן לנתניהו שיעורי ריקוד?

"בדיוק כמו שאני מעביר סדנה למנהלים של בנקים. לגוף יש למידה משלו".

עוד כתבות

ASOS / צילום: יח''צ

הודעה חריגה באפליקציית ASOS: האקרים טוענים כי פרצו למאגרי החברה

לקוחות של ענקית האופנה המקוונת ASOS קיבלו היום התראה חריגה באפליקציה, שבה נטען כי האקרים הצליחו לחדור למערכות המידע של החברה ● ASOS טרם אישרה שהתרחשה פריצה למאגרי המידע שלה, בשלב זה לא ברור איזה מידע, אם בכלל, הגיע לידי התוקפים

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

משרד התחבורה הגן אתמול על ראש אגף התחבורה. היום הוא חזר בו

יממה בלבד לאחר שטען כי ראש אגף הביטחון, אברי כהן, פעל באישור כששימש כקב"ט בחברות תעופה ישראליות בחו"ל מאז 2018 - במשרד התחבורה חוזרים בהם ומודים: "הובהר לו כי עליו להפסיק באופן מיידי כל עבודה נוספת כל עוד לא ניתן היתר"

עו''ד אפי נוה והדס שטייף / צילום: כדיה לוי, שלומי יוסף

אחרי פסיקת הפיצויים: כמה תשלם הדס שטייף לעו"ד אפי נוה?

בית המשפט קבע כי הדס שטייף וגלי צה"ל ישלמו לעו"ד אפי נוה בגין הפגיעה בפרטיותו 450 אלף שקל והוצאות "ביחד ולחוד". אבל כמה מתוך זה תשלם גלי צה"ל, וכמה תשלם שטייף באופן אישי? ● אירועים ומינויים

שמואל בן אריה, סמנכ''ל השקעות בפיוניר / צילום: מאיה חבקין

"אפסייד של עשרות אחוזים": המשקיע שמאמין במניה ביטחונית מפתיעה

לפני כשנה המליץ שמואל בן אריה מפיוניר על טבע ועל מניות הביטוח - וקצר תשואות פנומנליות של עד 120% ● כעת הוא מעריך שהבורסה המקומית מיצתה את מהלך העליות, ומציע לעבור בעיקר לשוק האמריקאי ● וגם: מניית המיגון שצפויה לדעתו לעלות בעשרות אחוזים

תיקים בבית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: תמר מצפי

הגישו תביעת סרק ייצוגית וחטפו הוצאות חריגות של 100 אלף שקל

באפריל האחרון פסק העליון כי יש להחמיר את הפיקוח על תובענות ייצוגיות ● לראשונה יושם הקו החדש בשטח, כשהמחוזי ת"א פסק הוצאות נגד תובע ייצוגי במסגרת סכסוך עסקי מתואם בין מתחרים ● "הבקשה הוגשה ממניע זר ולא על־מנת לשרת את טובת הקבוצה", קבע השופט

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

עליות באירופה ובחוזים בניו יורק; הנפט נסחר מתחת ל-100 דולר

גם תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסוגות לאחור ● בורסות אסיה נסחרו במגמה מעורבת, אחרי שהנאסד"ק טיפס אמש לשיא חדש - מניות ענקיות הטכנולוגיה הובילו את הראלי ● וגם: SpaceX של אילון מאסק זינקה לאחר המלצה של מורגן סטנלי, והחזירה לו את סטטוס הטריליונר

ג'נסן הואנג מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

עובדי חברת השבבים שנמכרה לאנבידיה במיליארדים טוענים: העסקה לא חוקית - ויש גם זווית ישראלית

שני עובדי גרוק לשעבר, שמחזיקים במניות החברה, טוענים כי החברה נמכרה בהליך לא חוקי ● לטענת התובעים, גרוק נמכרה ללא הצבעת בעלי מניות כנדרש, וללא תהליך תחרותי שהיה יכול להעלות את מחיר החברה ● כך עובדת השיטה החדשה בעמק הסיליקון

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות בתל אביב; נקסט ויז'ן מוחקת מערכה מעל 2 מיליארד שקל

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.1%, ת"א 90 נחלש בכ-1.7% ● יצרנית המצלמות לרחפנים נקסט ויז'ן נופלת אחרי מימוש הענק של פידליטי ● ענקיות הטק הובילו את הנאסד"ק לשיא חדש, ויש מי שמצביע על כך שהפכו לנכסי המקלט הבטוח החדשים ● משבר החוב בצרפת מכביד על גוש האירו ומעצים את החשש גם בשוק החוב האמריקאי - המיליארדר ריי דליו מזהיר מהאטה נוספת בביקושים

אלחנדרו ויינשטיין / איור: גיל ג'יבלי

המשקיע הצ'יליאני שהרוויח הון ממניות סמארט שוטר אך הצליח פחות ביתר השקעותיו בישראל

אלחנדרו ויינשטיין מימש את השקעתו בחברה הביטחונית ב–58 מיליון שקל וברווח יפה, אך מופסד במניות פלורי וגאוזי שרכש

מתוך המיקרו-ריאליטי של מיכל הקטנה ויהודה בוחבוט / צילום: צילום מסך

קצר ולעניין: בישראל בידור ישקיעו מיליוני שקלים בתחום המיקרו-דרמה

פורמט המיקרו-דרמה צובר תאוצה בישראל, וכעת גם חברת התוכן הדיגיטלי שרכש אסף רפפורט מרחיבה את השקעותיה בתחום השורטס - במטרה להפוך אותו למנוע צמיחה

שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי / צילום: יוסי זמיר

התוכנית החדשה של האוצר: מס רכוש, "מס נטפליקס" ומיסוי של מוצרי יוקרה

צוות מיוחד בראשות הכלכלן הראשי מגבש כיווני מדיניות חדשים להתמודדות עם השפעות הבינה המלאכותית על המשק ● באוצר מציעים להסיט את הכובד להעלאת המסים על הון, מוצרי יוקרה וקרקעות פנויות - אך מתנגדים בתוקף להטלת מס ייעודי על רובוטים ומחשוב

מנכ''ל נקסט ויז'ן חן גולן / צילום: רמי זרנגר

מה עומד מאחורי מימוש הענק בנקסט ויז'ן, ומה חושב עליו היו"ר?

ענקית ההשקעות פידליטי מכרה 65% מהחזקותיה ביצרנית המצלמות המיוצבות לרחפנים, בדיסקאונט של 7% על מחיר המניה ● בתגובה, המניה צוללת במעל 10% במסחר בתל אביב, ומוחקת משווייה קרוב ל-3 מיליארד שקל

טקס חתימת הסכם הגג עם חולון. 10,700 יח''ד חדשות / צילום: עיריית חולון

הדוח הכספי מגלה: כמעט 600 אלף יח"ד נכללו בהסכמי הגג - אך רק כ־44% שווקו

במשך 13 שנים, מאז החלטת הממשלה על קידום הסכמי גג מול הרשויות המקומיות, נחתמו 46 הסכמים - אבל רבים מהם מציגים שיעור שיווק נמוך של יחידות דיור בפועל ● במקומות שבהם שיעור השיווק גבוה, הסכמי הגג סיפקו תרומה משמעותית לרשות המקומית

עגלה חכמה של A2Z Cust2Mate / צילום: A2Z Cust2Mate

עגלות חכמות ושטחי פרסום: מיזוג משמעותי בענף הריטייל מדיה

חברת A2Z Cust2Mate רוכשת את חברת הדיה תמורת 15 מיליון דולר ● הרכישה נועדה לשלב את טכנולוגיית העגלות החכמות של Cust2Mate, שטחי הפרסום הדיגיטליים שלה בחנויות ויכולות המדידה שלה, עם מערך המכירות, קשרי המפרסמים ויכולות ביצוע הקמפיינים של הדיה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; מניות הבנייה איבדו גובה

מדד ת"א 90 נחלש בכ-1.4% ● מניות הבנייה ירדו במקביל להמשך העלייה בתשואות האג"ח בארה"ב והציפיות להעלאת ריבית של הפד; נתוני המכירות של אאורה העיבו על הסנטימנט בסקטור ● דוראל קיבלה היתרי בנייה לשלב ב' להאב האנרגיה באינדיאנה ● טלטלה בבזא: משרד האנרגיה דורש בעל שליטה אסטרטגי, המניה צנחה ● וגם: למרות ספטמבר ההפכפך, שלוש המניות שג'יי.פי מורגן מסמן לחודש אוקטובר

מסעדת רוז' במלון פרא. דוגמה לניהול מוצלח / צילום: אסף קרלה

10 העקרונות להקמת מסעדה מוצלחת ורווחית בישראל

המלחמה, יוקר המחיה והמחסור בעובדים מכבידים על המסעדות ובתי הקפה בארץ, אך זהו מסך עשן לתופעה עמוקה יותר: רק שליש מהם שורדים חמש שנים רצופות של פעילות ● הדרך להצלחה עוברת דרך תכנון כלכלי, שיווקי ותפעולי, לצד תרבות אירוח והשקעה בהון האנושי

מייק קוהאן ונתנאל לורנצי / איורים: גיל ג'יבלי

השורטיסט שעם פחות מ־10 מיליון דולר השתלט על חברת נדל"ן שהסתבכה

המיליארדר מייק קוהאן איבד את השליטה בחברת הנדל"ן הנושאת את שמו שנקלעה לאחרונה לסחרור, לאחר שלא עמד בהחזר חוב שכנגדו שיעבד את מניותיו בחברה ● הבעלים החדש של קוהאן, נתנאל לורנצי, ינסה להשכיח את הסיבוב הקודם שלו בשוק ההון, שלא הסב נחת למשקיעים

צבי סטפק / צילום: רמי זרנגר

סטפק: "צעירים אומרים 'למה לי להשקיע באג"ח ולקבל 5% בשנה, כשאני יכול לעשות את זה ביום'"

צבי סטפק, ממייסדי ובעלי השליטה בבית ההשקעות מיטב, מסביר מדוע המשבר בשוק החוב האמריקאי לא גלש עד היום בעוצמה לשוק המניות, ומה עלול לשנות את התמונה ● וגם: עד כמה חשופה הבורסה בתל אביב למשבר, והאסטרטגיה שתאפשר למשקיעים ליהנות מהתשואות הגבוהות באג"ח האמריקאיות: "עשויים להרוויח פעמיים"

רחפן הנושא מצלמה של נקסט ויז'ן / צילום: נקסט ויז'ן

אנליסטים מעריכים: למה פידליטי מימשה מניות בנקסט ויז'ן?

בבנק ההשקעות אופנהיימר מעריכים כי עסקת הענק במסגרתה מכרה פידליטי מניות נקסט ויז'ן בסך כולל של 1.3 מיליארד שקל משקפת מימוש רווחים, ולא משהו שהשתנה בעסקי החברה ● עמרי עפרוני, אנליסט התחום הביטחוני של הבנק: "רואים שכל המכפילים של החברות הביטחוניות ירדו בכ-30% בממוצע, אבל בישראל זה קצת יותר חזק" ● יו"ר נקסט ויז'ן: "קיבלנו את זה בהפתעה. מכרו בצורה טכנית"

חיים שטפלר, מנכ''ל ארית / צילום: מירי פייבר

בעלי החברה הביטחונית מכר מניות בשיא, והמוסדיים הפסידו כרבע מיליארד שקל

בתחילת השנה מכר צבי לוי, בעל השליטה בארית, נתח של 7% ממניותיו ביצרנית המרעומים משדרות תמורת 400 מיליון שקל ● אלא שמאז צנחה המניה במעל 70%, על רקע ירידה בתוצאות ולמרות הכרזה על דיבידנד גדול, והסבה לרוכשים, בהם מנורה, הפניקס ומור, הפסד משמעותי