גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אם ראש הממשלה היה מזיז את האגן אחרת, החיים שלנו היו נראים אחרת"

ליאת דרור וניר בן גל עברו לשדרות עם להקת המחול שלהם ועם מרכז אדמה ללימוד מחול ומתמודדים עם מציאות ביטחונית־כלכלית חדשה

ליאת דרור וניר בן גל/ צילום: כפיר זיו
ליאת דרור וניר בן גל/ צילום: כפיר זיו

ב-11 בנובמבר 2018 בשעות הערב נסעו ליאת דרור ובתה במכונית לביתן בשדרות. שלוש שנים וחצי קודם לכן, היא ובעלה ניר בן גל העבירו ממצפה רמון לשדרות את להקת המחול שלהם ואת "מרכז אדמה", הכולל בית ספר למחול, סדנאות, פסטיבלים ואירועים, מתוך תחושת שליחות עמוקה.

הכול היה רגוע, עד שהגיעו לצומת בית הגדי-נתיבות, ופתאום התחיל ירי של רקטות מעזה כאילו השמיים נפתחו וזלגו אש. בדרך כלל תושבי האזור מקבלים התרעות מוקדמות אם משהו עומד לקרות על בסיס ידיעות מודיעיניות והנחיות להישאר ליד מרחבים מוגנים ולהיות ערניים, אבל הפעם לא הייתה שום אזהרה מפני הירי המאסיבי.

הן, ושאר תושבי עוטף עזה, לא ידעו שזמן קצר קודם נכשלה פעולת הסיירת המובחרת בחאן יונס, סא"ל מ' נהרג, קצין ישראלי נפצע קשה וחולץ במסוק, ושבעה פלסטינים נהרגו בחילופי האש עם כוחותינו, אחד מהם בכיר חמאס. התגובה מעזה הייתה נחושה וקשה.

"את נוסעת בכביש כרגיל, ופתאום נופלות עלייך מאה רקטות בבת אחת", משחזרת דרור את רגעי האימה ההם, "ובמקום לתפוס מחסה, נתתי ספרינט של עשר דקות. נסעתי כמו משוגעת הביתה, וזה אסור, אבל הרגשתי שזה הדבר הנכון לעשות באותו הרגע. פחד אלוהים, ואז את מגלה המון דברים, כמו שלאורך הדרך הזאת אין בכלל מיגוניות, והייתי בטוחה שבכניסה לעיר בטח יהיה איפה להסתתר, אבל אין שם שום דבר. הבן שלנו היה אצלנו בשבת וכשהתחיל הירי, הם רצו למקלט הכי קרוב, והוא היה סגור.

"להתעורר באמצע הלילה בגלל התרעות צבע אדום או אזעקות זה לא פשוט, אבל לילדים ולי אף פעם לא היה פחד מוות, אלא תחושת אכזבה, כמו לכל תושבי שדרות, שמשקרים אותנו, שמישהו לא מוסר לנו את האינפורמציה המלאה.

"שדרות היא המקום הכי בטוח בעולם. יש לי סטודנטים מאשקלון שאין להם ממ"ד בבניין ובכל פעם שיש צבע אדום הם רצים למדרגות, אז מפחד הם לא התקלחו שלושה ימים. אצלנו, אם קורה משהו, הממ"ד במרחק שני מטרים.

"את מוצאת את עצמך עושה חשבונות מתי לצאת מהבית. כשהייתה ההלוויה בעזה של בכיר הג'יהאד שחוסל, יצאנו לקניות, כי ידענו שאז לא יירו עלינו. נותנים לנו הוראות הפעלה מהרשות המקומית ומבית הספר, וכמו שזה מתחיל מטורף, פתאום זה נגמר בבת אחת".

לקיים עסק עצמאי בעוטף עזה - זה אתגר חסר סיכוי כמעט, ועסק שמבוסס על אמנות ונזקק לתמיכת המדינה - זה בלתי אפשרי עד מכעיס.

במקום שמשרד התרבות יעשה את המקסימום כדי לסייע לדרור ובן גל להחזיק איכשהו מעמד במציאות הבלתי נסבלת, ולהפוך את "אדמה" למרכז תרבות מקומי שישאב אליו צעירים מוכשרים מהמרכז ויחזק את שדרות, בכל שנה באים אליהם מהמשרד בטענות למה הכנסות העמותה לא עולות בקצב שהיה במצפה רמון.

בפעם האחרונה זה קרה מיד אחרי מבצע "חגורה שחורה". בן גל, הממונה על הניהול והאדמיניסטרציה, קיבל שוב טלפון נוזף ממשרד התרבות, אלא שהפעם הפיוז קפץ לו והוא כתב לחבר הוועדה שהתקשר אליו מכתב שבו תיאר לו את אותו שבוע: "ביום שלישי שעבר התעוררנו בחמש בבוקר לידיעה שאנחנו במלחמה. המשמעות היא שצריך להתקשר לכל המורים ולהודיע להם שהשיעורים מתבטלים ולהמשיך ולשלם להם, ולהתקשר לחמישים הסטודנטים שלנו ולהודיע שאין לימודים, ולרקדני הלהקה שאנחנו מחפשים סטודיו חלופי במרכז הארץ, תנועת הרכבות נסגרה ואי אפשר להגיע לשדרות.

"במשך שלושה ימים אנחנו עסוקים במזעור הנזקים של הביטולים. ביטלנו שתי הופעות בהוראת פיקוד העורף והיינו צריכים למצוא תאריך חליפי, וזה אחרי ששילמנו על פרסום, שאותו נצטרך להוציא שוב, ואיבדנו את ההכנסות. בוטל ביקור של עיתונאים ובלוגרים ואת ההכנסות העתידיות מהביקור שלהם אי אפשר לכמת, סדנאות של חברות מסחריות בוטלו, סטודנטים מבוהלים לא מגיעים ללימודים".

בן גל מתוסכל. "ההפסד שלנו מ'חגורה שחורה' עומד על 20 אלף שקל, שלא נקבל בחזרה כי אנחנו עמותה. וכאילו זה לא מספיק, תקציבי מנהל התרבות לפריפריה קוצצו בחצי".

אז למה אתם נשארים בשדרות?

"יש בעולם גישה של לתת לנו ולילדים את הכי טוב שאפשר - חינוך, חוגים, חנויות, נוחות. אנשים שוכחים שיש כאלה שמחפשים משמעות ובשבילה, כמונו, הם מוכנים לוותר על נוחות. ככה חיינו את רוב חיינו".

המציאות המורכבת שבה הם חיים הציפה את היצירה החדשה של להקתם, "עזה כמוות אהבה". את "עזה" מבטאים כשמה של העיר השכנה.

זה התחיל בחגיגות 30 שנים למרכז סוזן דלל, שדרור ובן גל היו הראשונים שהופיעו בו. מארגני האירוע ביקשו מהם לשחזר עבודות ישנות. כשדרור, הממונה על הצד האמנותי, התחילה לעבוד, היא יצרה מופע אחד משלוש יצירות אייקוניות שלהם: "דירת שני חדרים", "אינתא עומרי" ו"דה דאנס אוף נאת'ינג", עם שמונה רקדנים, ושימוש בפסקול של הווידיאו שתיעד את המופעים ההם, כולל דפיקות הרגליים והנשימות.

וכן, הם מופיעים במרכז הארץ, אחרי ששנים החרימו את תל אביב, מתוך אידיאולוגיה שהתאימה לאג'נדה הטוטאלית שלהם אז, כשעזבו את תל אביב לטובת מצפה רמון, אחרי הצלחה בינלאומית פנומנלית והערכה אמנותית עצומה. "רואה החשבון שלנו לא מבין עד היום את המהלך שעשינו", צוחקת דרור, "קפיצה למים עמוקים בלי מצופים. ידעתי שתמיד אוכל לעמוד על הרגליים, העיקר שלא אעשה את מה שנחשב אלא את מה ששווה".

אמנים חולמים להגיע למקום שבו הייתם. תסלחי לי, רואה החשבון שלכם צודק, זה לא הגיוני.

"המעבר למצפה רמון היה בידיעה ברורה שהשפע יפסיק והרווח הכלכלי יבוא ממקום אחר. אמרתי לניר, 'נחיה אפילו בדוחק אם צריך'. רציתי להרוויח ממה שאני אוהבת ולא להתיש את עצמי".

17 שנים הייתם במצפה רמון. הקמתם מרכז גדול, הפכתם לשם דבר. למה עברתם לשדרות?

"חיפשתי מקום שבו אוכל לפעול בתוך הקהילה ושדרות פתחו בפנינו את הדלת. בגלל שהאזור הזה כל-כך פגיע, לא לוקחים שום דבר כמובן מאליו. אם אנחנו לא נחיה פה, מי יהיה מוכן לחיות פה? כרגע אנחנו מגן אנושי וזה לא הגיוני, אבל זאת לקיחת אחריות. קו הגבול לא יזוז. כל זה הופך את האמנות ליותר פגיעה. ואני עובדת עם זה. אמנים אוהבים להעלות על הבמה קונפליקט, לא פגיעות".

אבל אמנות טובה היא חשיפה נפשית, שמעמידה את האמן במצב הכי פגיע.

"הווידיאו של האישה שצילמה את הילדים שלה רועדים באזעקה שבר את הלב. זאת פגיעות. אתה חייב להיות חזק על הבמה גם אם אתה פגיע".

בן גל מרגיש גם פגיע וגם חסר אונים, שילוב שמוציא ממנו זעם, בעיקר כשהוכח אמפירית, במחקר אימפקט שעשתה הרשות לפיתוח הנגב, שהפעילות העסקית סביב "מרכז אדמה" הכניסה למצפה רמון מעל 5.5 מיליון שקל בשנה מעסקים נלווים שנפתחו כמו שירותי קייטרינג, מסעדות, אטרקציות, לינה ופאבים.

בן גל: "למה שאני עושה יש כוח, כמו שקרה בסוזן דלל. נווה צדק הייתה שכונת עוני והיום יכולים לגור שם רק צרפתים. החלטנו לממן את עצמנו ולא להסתמך על משרד התרבות כדי שלא נגיע למצב של 'הבימה'. הפעילות מגוונת - הופעות של להקת המחול, סדנאות עם נכים, נפגעי חרדה, אנשים על הרצף, מבוגרים שרוצים לרקוד, בית ספר בחסות מכללת ספיר עם מסלול כוריאוגרפיה וריפוי בתנועה, פסטיבל בפסח. מחול זה לא רק להרים את הרגל הכי גבוה ולעשות המון סיבובים. אני מאמין שאם ראש הממשלה שלנו היה מזיז את האגן אחרת, החיים שלנו היו נראים אחרת".

היית נותן לנתניהו שיעורי ריקוד?

"בדיוק כמו שאני מעביר סדנה למנהלים של בנקים. לגוף יש למידה משלו".

עוד כתבות

שקל - דולר / צילום: Shutterstock

הדולר צולל ל-2.84 שקלים: "היצואנים נותרו לבד במערכה"

הפחתת הריבית המתונה לא שינתה את הכיוון, והדולר המשיך לאבד גובה בדרך לשיאים שליליים חדשים ● ההסברים של הנגיד והוועדה המוניטרית מבהירים ששיקולי האינפלציה הם שמכתיבים את הטון ● ואיך קשור הזינוק המטאורי בוול סטריט לעניין? ● שאלת השעה

צחי בוורמן / צילום: תמר מצפי

בחשד להפרת אמונים ושיבוש הליכי משפט: צחי ברוורמן זומן לשימוע לפני כתב אישום

ראש הסגל של רה"מ, החשוד בשיבוש הליכי חקירה בפרשת הדלפת המסמכים המסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני, זומן לשימוע לפני כתב אישום בפרשת הפגישה הלילית ● אלי פלדשטיין, לשעבר יועץ התקשורת של נתניהו, חשף בעבר כי ברוורמן נפגש איתו בחניון בקריה וטען כי יוכל "לכבות" חקירה שנפתחה נגדו ● עורכי דינו של ברוורמן: "החלטה שגויה"

משכנתא / אילוסטרציה: Shutterstock

אפריל 2026: ירידה בהיקף המשכנתאות - ועלייה בהיקפי הפיגורים

לפי בנק ישראל, שוק המשכנתאות בחודש החולף היה מצומצם כצפוי עקב חג הפסח, וסך המשכנתאות שנלקחו בו הגיע ל-7.9 מיליארד שקל - כ-15% פחות מממוצע שלושת החודשים שקדמו לו ● תופעת הפיגורים במשכנתאות ממשיכה לצמוח בקצב של יותר מ-1% בחודש ● ציבור המשקיעים ממשיך להוביל את גובה המשכנתאות שנלקחו

רועי אלון, מנהל השקעות הנוסטרו של מנורה מבטחים / צילום: יעל צור

"לא לפספס ראלי מאוד מהיר": למנהל ההשקעות הזה יש המלצה משמעותית

רועי אלון ממנורה מבטחים מציע לחפש הזדמנויות גם מחוץ למדדים המובילים בת"א, ומעריך שהאג"ח של ממשלת ארה"ב בתמחור אטרקטיבי ● למרות רמות השיא הוא לא ממליץ לצאת כעת מהשוק: "הסייקלים נהיו מאוד קצרים ומהירים" ● ועל אילו 3 סקטורים הוא ממליץ להשקעה?

כותרות העיתונים בעולם

ישראל מאותתת לגאורגיה: התקרבות לאיראן לא תעבור בשקט

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן טוענת שישראל דוחפת לחזרה ללחימה, ישראל מנסה למנוע מגאורגיה להתקרב לאיראן, ובדרום אפריקה חוששים שתוכנית הגרעין שלהם תהיה הבאה על הכוונת של טראמפ • כותרות העיתונים בעולם 

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

בעלי מניות לאומי אישרו ברוב של 98% את תוכנית האופציות של חנן פרידמן

אספת בעלי מניות הבנק אישרה את תוכנית התגמול של המנכ"ל, שתכרוך את שכרו בביצועי לאומי פרטנרס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

סמוטריץ' מנסה להציל את הטבות המס ליו"ש – ומציע להרחיב אותן גם לישובי הצפון

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', טען בוועדת הכספים כי הסיכום להרחבת הטבות המס ליישובי הצפון הוסדר מול משרד ראש הממשלה ויש לכך מקורות תקציביים ● מנגד, חוות דעת חריפה של היועצת המשפטית לוועדה, מצביעה על כך שהקריטריונים בהצעת שר האוצר "נתפרו לצורך מסוים" ופוגעים בעקרון השוויון ביחס ליישובים אחרים בעלי איום ביטחוני דומה

בצלאל (בוצי) מכליס, נשיא ומנכ''ל אלביט / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אלביט מודה: משרד הביטחון לא משלם לנו; המניה קופצת לאחר דוחות חזקים ועסקה חדשה

החברה הביטחונית דיווחה לצד פרסום הדוחות על עסקה בהיקף כ-1.4 מיליארד דולר עם לקוח אירופי ● צבר ההזמנות של החברה זינק מעל ל-30 מיליארד דולר ברבעון ● המנכ"ל בצלאל מכליס התייחס להיקף החובות הגדול של משרד הביטחון לחברה: "עם הגידול בחו"ל אנחנו יכולים לאזן, אבל אני בהחלט מקווה שזה ייפתר"

רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקיה / צילום: Reuters, Cemal Yurttas

הבורסה בטורקיה צונחת וארדואן מסלק יריבים

הצרות הכלכליות של טורקיה לא מפסיקות - הלירה בשפל והבורסה צונחת ● ברקע המצב, ארדואן נוקט צעדים להקדמת הבחירות ב־2028, שאמורות להיות הקדנציה האחרונה שלו, ושופך עוד שמן למדורה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ על רקע מצר הורמוז / צילום: ap, Alex Brandon

אחרי התקיפה האמריקאית הבוקר באיראן: מה יעלה כעת בגורל המו"מ?

האמריקאים תקפו לפנות בוקר תשתיות טילים וספינות שפעלו לפריסת מוקשים ימיים, בנמל בנדר עבאס ובאי קשם באיראן. כיצד הדבר ישפיע על המגעים לסיום המלחמה? ● מומחה לאיראן: "הבעיה היא שההנהגה החדשה של איראן מתנהגת כמו ההנהגה לאחר המהפכה; הם מתנהלים אידאולוגית, לא פרגמטית"

שי קיוויתי / איור: גיל ג'יבלי

שיטות עבודה ושכר מההייטק: משרד האוצר מקים חטיבת ניהול מוצר

המהלך יכלול ניהול 80 מערכות דיגיטליות, ויתמקד במאבק בפשיעה כלכלית וייעול מערכות הרכש והשכר ● בראש האגף יעמוד שי קיוויתי, שהגיע מענף ההייטק

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שרשמה עלייה דו־ספרתית ברווח הנקי, וזו שהרווח שלה נשחק

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● חברת מוצרי הבנייה אינרום דיווחה על צמיחה של 14% ברווח הנקי, בתמיכת גידול במכירות מוצרי גמר בנייה ● הרווח של מספנות ישראל, שעוסקות ביצוא ספינות, ירד בכ-7% בעקבות היחלשות הדולר ●  ההכנסות של קיסטון ירדו ב-20% ברבעון הראשון ל-68 מיליון ברבעון האחרון

כנסת ישראל / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עד כמה חברי הכנסת חסינים מהעמדה לדין?

היועמ"שית הגישה כתב אישום, וח"כ טלי גוטליב התחילה את המסע להשגת חסינות ● איך זה עובד? ● המשרוקית מסבירה

משפחת רייסלר / צילום: תמונה פרטית

הסטודנטים שמשלמים חצי מהמשכורת על שכר דירה: "לא אכלנו בחוץ חודשים"

כחלק מפרויקט "בין המאקרו למיקרו", גלובס מדבר עם הישראלים על מה שמאחורי המספרים היבשים ● והפעם: פז וזכריה רייסלר מכניסים כ־8,000 שקל נטו בחודש ומעולם לא היו במינוס, אבל דירה? "אין על מה לדבר"

BigID לוגו / צילום: אתר החברה

חד הקרן הישראלי שמפטר 20% בגלל AI - "השינוי הטכנולוגי הגדול ביותר בקריירה שלנו"

החברה, שהוערכה לפני כשנתיים בשווי של מיליארד דולר, תפטר כ-150 עובדים מתוך כ-650 ברחבי העולם, בהם עשרות עובדים מישראל ● הפיטורים מגיעים על רקע גל קיצוצים מחודש בענף ההייטק, לאחר מהלכים דומים בוויקס, מטא ואינטואיט בשבועות האחרונים

הדמיית אאורה סיטי חדרה / הדמיה: באדיבות אאורה

החברה שרוכשת 52 דירות בחדרה במכה. כמה היא שילמה?

קרן הריט למגורים רנט איט רוכשת מאאורה 52 דירות בפרויקט אאורה סיטי בחדרה תמורת 108.5 מיליון שקל, בעסקה הכוללת מזומן והקצאת מניות שתהפוך את אאורה לבעלת מניות מהותית בחברה ● הדירות ייועדו להשכרה ארוכת טווח, והעסקה מצטרפת למגמה מתרחבת של רכישת מקבצי דירות בידי קרנות ריט

אבי באום, יו''ר קבוצת חילן / צילום: חילן

בן זוגה של עורכת כלכליסט הפורשת הציע לרכוש את העיתון, אך בידיעות סירבו

יו"ר חילן אבי באום, בן זוגה של גלית חמי, הציע לרכוש את העיתון הכלכלי מקבוצת ידיעות אחרונות, אך נוני מוזס סירב ● לאחר פרישת חמי והמו"ל יואל אסתרון, הודיעו השבוע בידיעות על מיזוג מסחרי של כלכליסט עם הקבוצה

רומן גופמן / צילום: דובר צה''ל

בניגוד לעמדת גרוניס: הוועדה למינוי בכירים אישרה שוב את מינוי רומן גופמן לראש המוסד

הוועדה קבעה ברוב דעות - מול דעתו החולקת של נשיא העליון לשעבר אשר גרוניס - כי לא נפל דופי בטוהר המידות של האלוף גופמן ● לאחר החלטה זו, שופטי בג"ץ יחליטו אם להתערב בהחלטת ראש הממשלה בנושא מינויו של גופמן

דורון אביב ודפנה הרלב / צילום: סיון פרג'

עם מגדלים יוקרתיים בתל אביב: האחים שבדרך לאקזיט שלישי

האחים דורון אביב ודפנה הרלב פועלים להנפיק בת"א את חברת הנדל"ן המשפחתית, לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל ● אילו נכסים נותרו בבעלות המשפחה, שבונה כבר יותר מ־60 שנה, אחרי שמכרה בעבר חלק מעסקיה לידי ארקדי גאידמק וליאורה עופר במחירים גבוהים?

מימין: ליאת שטראוס, יפית חיון ומור חלוץ / צילום: סיון פרג', עופר חג'יוב, יח''צ

סמנכ"לי שירות בחברות מובילות משתפים: מסעותיי עם ה-AI

אחראי השירות בחברות גדולות במשק משתפים באתגר הגדול שהעידן הנוכחי מציב לפתחם: שילוב סוכני בינה מלאכותית מבלי לאבד את הקשר האנושי עם הלקוח ● מחר (ד') נחשוף את החברות המובילות בשירות בשבע קטגוריות, לפי סקר שנערך בקרב 2,000 משתתפים ● כנס השירות של גלובס ייערך ב-27.5 בתל אביב