גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אם ראש הממשלה היה מזיז את האגן אחרת, החיים שלנו היו נראים אחרת"

ליאת דרור וניר בן גל עברו לשדרות עם להקת המחול שלהם ועם מרכז אדמה ללימוד מחול ומתמודדים עם מציאות ביטחונית־כלכלית חדשה

ליאת דרור וניר בן גל/ צילום: כפיר זיו
ליאת דרור וניר בן גל/ צילום: כפיר זיו

ב-11 בנובמבר 2018 בשעות הערב נסעו ליאת דרור ובתה במכונית לביתן בשדרות. שלוש שנים וחצי קודם לכן, היא ובעלה ניר בן גל העבירו ממצפה רמון לשדרות את להקת המחול שלהם ואת "מרכז אדמה", הכולל בית ספר למחול, סדנאות, פסטיבלים ואירועים, מתוך תחושת שליחות עמוקה.

הכול היה רגוע, עד שהגיעו לצומת בית הגדי-נתיבות, ופתאום התחיל ירי של רקטות מעזה כאילו השמיים נפתחו וזלגו אש. בדרך כלל תושבי האזור מקבלים התרעות מוקדמות אם משהו עומד לקרות על בסיס ידיעות מודיעיניות והנחיות להישאר ליד מרחבים מוגנים ולהיות ערניים, אבל הפעם לא הייתה שום אזהרה מפני הירי המאסיבי.

הן, ושאר תושבי עוטף עזה, לא ידעו שזמן קצר קודם נכשלה פעולת הסיירת המובחרת בחאן יונס, סא"ל מ' נהרג, קצין ישראלי נפצע קשה וחולץ במסוק, ושבעה פלסטינים נהרגו בחילופי האש עם כוחותינו, אחד מהם בכיר חמאס. התגובה מעזה הייתה נחושה וקשה.

"את נוסעת בכביש כרגיל, ופתאום נופלות עלייך מאה רקטות בבת אחת", משחזרת דרור את רגעי האימה ההם, "ובמקום לתפוס מחסה, נתתי ספרינט של עשר דקות. נסעתי כמו משוגעת הביתה, וזה אסור, אבל הרגשתי שזה הדבר הנכון לעשות באותו הרגע. פחד אלוהים, ואז את מגלה המון דברים, כמו שלאורך הדרך הזאת אין בכלל מיגוניות, והייתי בטוחה שבכניסה לעיר בטח יהיה איפה להסתתר, אבל אין שם שום דבר. הבן שלנו היה אצלנו בשבת וכשהתחיל הירי, הם רצו למקלט הכי קרוב, והוא היה סגור.

"להתעורר באמצע הלילה בגלל התרעות צבע אדום או אזעקות זה לא פשוט, אבל לילדים ולי אף פעם לא היה פחד מוות, אלא תחושת אכזבה, כמו לכל תושבי שדרות, שמשקרים אותנו, שמישהו לא מוסר לנו את האינפורמציה המלאה.

"שדרות היא המקום הכי בטוח בעולם. יש לי סטודנטים מאשקלון שאין להם ממ"ד בבניין ובכל פעם שיש צבע אדום הם רצים למדרגות, אז מפחד הם לא התקלחו שלושה ימים. אצלנו, אם קורה משהו, הממ"ד במרחק שני מטרים.

"את מוצאת את עצמך עושה חשבונות מתי לצאת מהבית. כשהייתה ההלוויה בעזה של בכיר הג'יהאד שחוסל, יצאנו לקניות, כי ידענו שאז לא יירו עלינו. נותנים לנו הוראות הפעלה מהרשות המקומית ומבית הספר, וכמו שזה מתחיל מטורף, פתאום זה נגמר בבת אחת".

לקיים עסק עצמאי בעוטף עזה - זה אתגר חסר סיכוי כמעט, ועסק שמבוסס על אמנות ונזקק לתמיכת המדינה - זה בלתי אפשרי עד מכעיס.

במקום שמשרד התרבות יעשה את המקסימום כדי לסייע לדרור ובן גל להחזיק איכשהו מעמד במציאות הבלתי נסבלת, ולהפוך את "אדמה" למרכז תרבות מקומי שישאב אליו צעירים מוכשרים מהמרכז ויחזק את שדרות, בכל שנה באים אליהם מהמשרד בטענות למה הכנסות העמותה לא עולות בקצב שהיה במצפה רמון.

בפעם האחרונה זה קרה מיד אחרי מבצע "חגורה שחורה". בן גל, הממונה על הניהול והאדמיניסטרציה, קיבל שוב טלפון נוזף ממשרד התרבות, אלא שהפעם הפיוז קפץ לו והוא כתב לחבר הוועדה שהתקשר אליו מכתב שבו תיאר לו את אותו שבוע: "ביום שלישי שעבר התעוררנו בחמש בבוקר לידיעה שאנחנו במלחמה. המשמעות היא שצריך להתקשר לכל המורים ולהודיע להם שהשיעורים מתבטלים ולהמשיך ולשלם להם, ולהתקשר לחמישים הסטודנטים שלנו ולהודיע שאין לימודים, ולרקדני הלהקה שאנחנו מחפשים סטודיו חלופי במרכז הארץ, תנועת הרכבות נסגרה ואי אפשר להגיע לשדרות.

"במשך שלושה ימים אנחנו עסוקים במזעור הנזקים של הביטולים. ביטלנו שתי הופעות בהוראת פיקוד העורף והיינו צריכים למצוא תאריך חליפי, וזה אחרי ששילמנו על פרסום, שאותו נצטרך להוציא שוב, ואיבדנו את ההכנסות. בוטל ביקור של עיתונאים ובלוגרים ואת ההכנסות העתידיות מהביקור שלהם אי אפשר לכמת, סדנאות של חברות מסחריות בוטלו, סטודנטים מבוהלים לא מגיעים ללימודים".

בן גל מתוסכל. "ההפסד שלנו מ'חגורה שחורה' עומד על 20 אלף שקל, שלא נקבל בחזרה כי אנחנו עמותה. וכאילו זה לא מספיק, תקציבי מנהל התרבות לפריפריה קוצצו בחצי".

אז למה אתם נשארים בשדרות?

"יש בעולם גישה של לתת לנו ולילדים את הכי טוב שאפשר - חינוך, חוגים, חנויות, נוחות. אנשים שוכחים שיש כאלה שמחפשים משמעות ובשבילה, כמונו, הם מוכנים לוותר על נוחות. ככה חיינו את רוב חיינו".

המציאות המורכבת שבה הם חיים הציפה את היצירה החדשה של להקתם, "עזה כמוות אהבה". את "עזה" מבטאים כשמה של העיר השכנה.

זה התחיל בחגיגות 30 שנים למרכז סוזן דלל, שדרור ובן גל היו הראשונים שהופיעו בו. מארגני האירוע ביקשו מהם לשחזר עבודות ישנות. כשדרור, הממונה על הצד האמנותי, התחילה לעבוד, היא יצרה מופע אחד משלוש יצירות אייקוניות שלהם: "דירת שני חדרים", "אינתא עומרי" ו"דה דאנס אוף נאת'ינג", עם שמונה רקדנים, ושימוש בפסקול של הווידיאו שתיעד את המופעים ההם, כולל דפיקות הרגליים והנשימות.

וכן, הם מופיעים במרכז הארץ, אחרי ששנים החרימו את תל אביב, מתוך אידיאולוגיה שהתאימה לאג'נדה הטוטאלית שלהם אז, כשעזבו את תל אביב לטובת מצפה רמון, אחרי הצלחה בינלאומית פנומנלית והערכה אמנותית עצומה. "רואה החשבון שלנו לא מבין עד היום את המהלך שעשינו", צוחקת דרור, "קפיצה למים עמוקים בלי מצופים. ידעתי שתמיד אוכל לעמוד על הרגליים, העיקר שלא אעשה את מה שנחשב אלא את מה ששווה".

אמנים חולמים להגיע למקום שבו הייתם. תסלחי לי, רואה החשבון שלכם צודק, זה לא הגיוני.

"המעבר למצפה רמון היה בידיעה ברורה שהשפע יפסיק והרווח הכלכלי יבוא ממקום אחר. אמרתי לניר, 'נחיה אפילו בדוחק אם צריך'. רציתי להרוויח ממה שאני אוהבת ולא להתיש את עצמי".

17 שנים הייתם במצפה רמון. הקמתם מרכז גדול, הפכתם לשם דבר. למה עברתם לשדרות?

"חיפשתי מקום שבו אוכל לפעול בתוך הקהילה ושדרות פתחו בפנינו את הדלת. בגלל שהאזור הזה כל-כך פגיע, לא לוקחים שום דבר כמובן מאליו. אם אנחנו לא נחיה פה, מי יהיה מוכן לחיות פה? כרגע אנחנו מגן אנושי וזה לא הגיוני, אבל זאת לקיחת אחריות. קו הגבול לא יזוז. כל זה הופך את האמנות ליותר פגיעה. ואני עובדת עם זה. אמנים אוהבים להעלות על הבמה קונפליקט, לא פגיעות".

אבל אמנות טובה היא חשיפה נפשית, שמעמידה את האמן במצב הכי פגיע.

"הווידיאו של האישה שצילמה את הילדים שלה רועדים באזעקה שבר את הלב. זאת פגיעות. אתה חייב להיות חזק על הבמה גם אם אתה פגיע".

בן גל מרגיש גם פגיע וגם חסר אונים, שילוב שמוציא ממנו זעם, בעיקר כשהוכח אמפירית, במחקר אימפקט שעשתה הרשות לפיתוח הנגב, שהפעילות העסקית סביב "מרכז אדמה" הכניסה למצפה רמון מעל 5.5 מיליון שקל בשנה מעסקים נלווים שנפתחו כמו שירותי קייטרינג, מסעדות, אטרקציות, לינה ופאבים.

בן גל: "למה שאני עושה יש כוח, כמו שקרה בסוזן דלל. נווה צדק הייתה שכונת עוני והיום יכולים לגור שם רק צרפתים. החלטנו לממן את עצמנו ולא להסתמך על משרד התרבות כדי שלא נגיע למצב של 'הבימה'. הפעילות מגוונת - הופעות של להקת המחול, סדנאות עם נכים, נפגעי חרדה, אנשים על הרצף, מבוגרים שרוצים לרקוד, בית ספר בחסות מכללת ספיר עם מסלול כוריאוגרפיה וריפוי בתנועה, פסטיבל בפסח. מחול זה לא רק להרים את הרגל הכי גבוה ולעשות המון סיבובים. אני מאמין שאם ראש הממשלה שלנו היה מזיז את האגן אחרת, החיים שלנו היו נראים אחרת".

היית נותן לנתניהו שיעורי ריקוד?

"בדיוק כמו שאני מעביר סדנה למנהלים של בנקים. לגוף יש למידה משלו".

עוד כתבות

שאהד-136 (גראן-2) / צילום: Reuters, REUTERS

לרוסיה יש שיטה קטלנית חדשה לשיגור רחפנים

טורקיה מאיצה את פיתוח יכולות הלחימה הימיות שלה ומתכננת להצטייד בכ־100 כשב"מים ממולכדים ● במקביל, הצי האמריקאי מודה כי מערכות הלייזר הימיות עדיין רחוקות ממבצעיות, ובאוקראינה מתמודדים עם אסטרטגיית לחימת כטב"מים רוסית חדשה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הילה ויסברג ונבו שפיר בשיחה עם איתן יוחננוף / צילום: גבע טלמור

איתן יוחננוף בטוח: זו הסיבה ליוקר המחיה בישראל

שיחה עם איתן יוחננוף, מנכ"ל ומבעלי רשת יוחננוף ● על הסיבה שהוא כקמעונאי חושש מהמחירים הגבוהים, ההשקעות בנדל"ן והקושי בגיוס עובדים: "דור ה־Z לא יעבוד בסופר"

איוואן ספדה, מועמד השמאל לנשיאות בקולומביה / צילום: ap, Fernando Vergara

המועמד הפרו-ישראלי מול היורש של הנשיא: בחירות גורליות בקולומביה

בעיצומו של משבר ביטחוני חריף, ייצאו היום מיליוני אזרחים בקולומביה לקלפיות ● שני המועמדים המובילים הם בן בריתו של הנשיא היוצא המשתייך למחנה השמאל, ומועמד הימין המחזיק בעמדה פרו-ישראלית ● המומחים צופים שההצבעה תסתיים ללא הכרעה, ושיידרש סבב שני

הבניינים המיועדים להריסה ברחוב אילת בת''א / צילום: סמדר כלאב

המהלך שעשוי להשפיע על פרויקטי פינוי בינוי, וגם על נשיא העליון

פרויקט התחדשות עירונית בת"א הפך למאבק משפטי שהגיע עד העליון, ויש הטוענים שהוא עשוי לשנות את פני הענף ● יזמיות הנדל"ן מאלצות את המיעוט המתנגד למכור את זכויותיו באמצעות תביעה לפירוק שיתוף, וטוענות: ההליך שכיח ומקובל ● בין בעלי הזכויות בקרקע: השופט יצחק עמית

טל ברודי וליהי שני / צילום: יח''צ - לוטן

המכירה הסודית שמנסה להנגיש אמנות ישראלית לקהלים חדשים

ליהי שני, יוצרת רב־תחומית ובת למשפחת מייסדי "קולנוע לב", פתחה את ביתה ברמת השרון ל"מכירה סודית" של אמנות ● מעצב האופנה אלון ליבנה יזם אירוע ייחודי שהכנסותיו נתרמו לעמותת "פרויקט גילה" להעצמה טרנסית ● וגם: מי הגיע להשקת "בית קלינטון" בראשון לציון? ● אירועים ומינויים

נועם גרייף, מנכ''ל עמרם אברהם

"קצב קבלת החלטות מדוד מצד הרוכשים": ירידה במכירת הדירות של עמרם אברהם

ברבעון הראשון מכרה עמרם אברהם 108 דירות בלבד, לעומת 335 דירות בתקופה המקבילה אשתקד, בעיקר בשל קיפאון כמעט מוחלט במסלול "מחיר למשתכן" ● הרווח הנקי צנח ביותר מ-50% בצל זינוק בהוצאות המימון ● החברה: "הרוכשים זהירים על רקע אי-הוודאות הביטחונית והריבית"

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הרשות להגנת הצרכן ממזגת לתוכה את המועצה לצרכנות

במסגרת המהלך תפורק המועצה לצרכנות, ותחומי פעילותה וסמכויותיה יועברו לרשות להגנת הצרכן, שתהפוך לגוף הממשלתי המרכזי בתחום ההגנה על הצרכן בישראל ● הרשות תקבל תוספת תקציבית של 7.2 מיליון שקל בשנה

איתן יוחננוף / צילום: גבע טלמור

גידול של 45% ברווח: יוחננוף מסכמת את הרבעון הראשון של השנה

הנתון הבולט ביותר בדוחות יוחננוף הוא העלייה במכירות מחנויות זהות - ללא חנויות חדשות - בשיעור של כ-15% ביחס לשנה שעברה ● איך השפיע מבצע "שאגת הארי", איזה סקטור תרם להכנסות, ומה התוכניות להמשך?

ראש אגף תקציבים מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

הממונה על התקציבים שינה בהיחבא מסמך רשמי עקב לחץ פוליטי

לגלובס נודע כי הממונה על התקציבים מהרן פרוזנפר שינה לבקשת לשכת שר האוצר מסמך מקצועי והשמיט ממנו את התנגדות גורמי המקצוע ● זאת כדי לאפשר את החלת תוכנית "אופק חדש" בחינוך המוכר שאינו רשמי, דבר שיביא להעלאת שכרן של גננות חרדיות

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל / צילום: תמר מצפי

דוראל מגייסת הון בבורסה, תשקיע מעל מיליארד שקל כדי להשתלט על החברה האמריקאית

חברת האנרגיה המתחדשת מתכוונת לגייס הון ממשקיעים באמצעות מכירת מניות, כדי להגיע ליותר מ-50% בחברה האמריקאית שלה Doral LLC ● בינתיים, מניית דוראל זינקה בשבוע שעבר ב-21%, אך הרווחיות עדיין נותרת מאחור

רחוב בר כוכבא בתל אביב / צילום: רפי דלויה

שלושה בתים ישנים, עשרה יורשים: בכמה נמכר מגרש בתל אביב

שלושה צמודי קרקע ישנים על שטח קרקע כולל של 407 מ"ר, ברחוב בר כוכבא בתל אביב, נמכרו תמורת 24.5 מיליון שקל ● צמודי הקרקע ברחוב נרכשו ע"י יזם שמתכוון לבנות במקומם פרויקט חדש

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל חברת Wix / צילום: אלן צצקין

מנכ"ל וויקס האשים את הדולר בפיטורים בחברה, המציאות קצת אחרת

מנכ"ל Wix תלה את פיטורי 20% מהעובדים בזינוק השקל ובהתפתחות ה–AI, שבגללה היא נדרשת להיות רזה ומהירה יותר ● אלא שצלילה לעומק הדוחות מגלה תמונה מורכבת: מוצרים שמזדקנים בשני רבעונים, השקעות עתק בשיווק ושפל במניה שהוביל למהלך שנוי במחלוקת

ערן שכטמן, מנכ''ל מחצבות כפר גלעדי / צילום: ליאור מרזדה

ניהל את ייצור טנק המרכבה, והיום מוביל תחת אש מחצבה שמגלגלת מאות מיליוני שקלים

"70% מהחברה בבעלות הקיבוץ. יש בזה יתרונות, אבל זה גם אחד האתגרים הגדולים. המשימה היא לקחת את זה לשלב הכלכלי־קפיטליסטי - מבלי לשבור את המורשת" ● שיחה קצרה עם ערן שכטמן, מנכ"ל מחצבות כפר גלעדי

עליות בוול סטריט / צילום: Shutterstock

מאי בשווקים: טירוף השבבים העלה את וול סטריט, הכסף ברח מהקריפטו

מניות השבבים דחפו את וול סטריט לעליות בחודש מאי, אבל דווקא אנבידיה לא הייתה חלק מהחגיגה ● הנפילה במחיר הנפט הובילה לירידות במניות הסקטור ● אבל יש מי שמעריכים שדווקא מניות השבבים בדרך לירידות: "תיקון של 15%-20% בסקטור אינו תרחיש חריג" ● ומי המניות שבלטו בעליות בבורסת ת"א?

שליח וולט / צילום: Shutterstock

הפיצ’ר החדש של וולט: מזמינים יחד, משלמים בנפרד

וולט מרחיבה את שירות ההזמנות הקבוצתיות ומשיקה לכלל המשתמשים בישראל את Group Order - פיצ'ר המאפשר למספר סועדים להזמין יחד מאותה מסעדה ולשלם בנפרד ● בוולט מציינים כי כ-8% מההזמנות בפלטפורמה הן הזמנות קבוצתיות, וכי השירות מבוסס על סנכרון בזמן אמת בין כלל המשתתפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

"זה לא יימשך לנצח": לאסטרטגית שמזהירה מקזינו בשווקים יש עצה אחת למשקיעים

וול סטריט סגרה ביום שישי שבוע תשיעי של עליות רצופות במהלך עונת דוחות מצוינת, עפ"י חלק מהאנליסטים - הטובה מזה חמש שנים ● אלא שהאסטרטגית הראשית של מרכז שוואב מזהה אלמנטים של הימורים בהתנהלות, וממליצה למשקיעים לעשות דבר אחד

רכב למכירה באושר עד / צילום: אושר עד

האינטרס של קיה, המרוץ מול רמי לוי: מה עומד מאחורי המהלך החדש של אושר עד

רשת הקמעונאות אושר עד החלה למכור את דגם הבנזין של קיה ספורטאז' ב־13 מסניפיה, בשיתוף אוטו סנטר ● בענף חלוקים בשאלה אם מדובר במהפכה קמעונאית או בגימיק שיווקי ● וגם: איך המהלך החריג קשור ללחץ של היבואנים

צילום: טלי בוגדנובסקי

חכו עם התדלוק: מחיר הבנזין יורד הלילה בחדות

משרד האנרגיה מעדכן: מחירי הדלק לחודש יוני 2026 יעמוד על 7.80 שקלים לליטר - ירידה של 27 אגורות מהחודש הקודם ● הרקע להוזלה: התחזקות השקל מול הדולר לצד ירידה במחיר הבינלאומי של הבנזין

רחפן FPV מבוסס סיב אופטי / צילום: Reuters, Pavlo Bahmut/Ukrinform

ראשוני: 4 פצועים מפגיעת רחפן נפץ של חיזבאללה בבית הלל

כיבוש המבצר נתפס בארץ הארזים כאירוע משמעותי ו"נקודת מפתח בכל הסלמה צבאית" ● כ-5 יירוטים באזור הקריות, לא דווח על נזק או נפגעים ● הותר לפרסום: סמ"ר מיכאל טיוקין נפל אמש בקרב בדרום מלבנון ● טראמפ ביקש להכניס תיקונים לטיוטת ההסכם עם איראן. דרישתו נוגעת במיוחד לאורניום המועשר; בכיר אמריקאי: "יהיה הסכם" ● הנחיות פיקוד העורף בצפון הוחמרו: אלה ההגבלות המעודכנות ● טראמפ על המו"מ עם איראן: "לאט אבל בטוח אנחנו משיגים את מה שאנחנו רוצים" ● עדכונים שוטפים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בג"ץ מורה ללוין: מנה שופטים לבתי המשפט המחוזיים

ביהמ"ש העליון קבע כי על שר המשפטים יריב לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים לצורך בחירה בשופטים לבתי המשפט המחוזיים, תוך מתן קדימות למחוזיים בבאר שבע ובחיפה ● פסק הדין ניתן לאחר שבמשך שנה וחצי לוין סירב לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, בהיעדר הסכמה רחבה לגבי זהות המועמדים ● לוין בתגובה: "שלושה שופטים יצרו במו-ידיהם משבר חוקתי חסר תקדים"