גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בוכים ומרוויחים: שוק המלונות הישראלי חוגג את הרנסנס בעסקי התיירות המקומית

תוצאותיהן הכספיות של רשתות המלונות דן, פתאל וישרוטל, שמניותיהן נהנו מעליות דו-ספרתיות מתחילת 2019, יכולות להסביר את הפוטנציאל שמזהה עזריאלי בענף המלונאות ● עזריאלי חתמה על עסקה לרכישת מלון הר ציון בירושלים מידי שלמה אליהו בכ-322 מיליון שקל

למרות התלונות החוזרות ונשנות של בכירים בענף המלונאות הישראלי אודות עלויות התפעול הגבוהות, הקושי להרוויח וצרות נוספות הנופלות תדיר על הגורמים הפועלים הענף, נהנות החברות הגדולות המפעילות בתי המלון בארץ מצמיחה בעסקיהן ופוטנציאל להמשך התפתחות חיובית.

על כל אלה יכולה להעיד גם הודעתה של ענקית הנדל"ן המניב עזריאלי השבוע על כניסתה לפעילות בתחום. עזריאלי דיווחה כי חתמה על עסקה לרכישת מלון הר ציון בירושלים מידי שלמה אליהו, בעל השליטה בקבוצת מגדל, בתמורה לכ-322 מיליון שקל (275 מיליון שקל בתוספת מע"מ). המלון הניב ב-2018 הכנסות של כ-34 מיליון שקל, ובכוונת עזריאלי להשקיע עוד 500-600 מיליון שקל בהרחבתו ובשיפוצו.

בהחלטתה של עזריאלי תומכים נתוני השיא במספר התיירים הנכנסים לישראל, הצפויים בסיכום 2019 להגיע לכ-4.5 מיליון איש. נתונים שפרסמה עזריאלי כתומכים בהחלטתה להיכנס לתחום המלונאות, מעידים על עלייה במספר הלינות של ישראלים ותיירים גם בשנים קודמות.

בראון מתכננת הנפקת אג"ח בתחילת 2020

איתות נוסף למצבו המשופר של תחום בתי המלון בישראל מגיע גם מכוונתה של רשת מלונות הבוטיק הצומחת "בראון" להצטרף לזירת המסחר המקומית. אחרי שאשתקד נכשל ניסיון של רשת בראון להתמזג לשלד בורסאי, באוקטובר האחרון נחשף ב"גלובס" כי החברה התחילה לקדם הנפקת אג"ח בהיקף של מאות מיליוני שקלים המתוכננת לתחילת השנה הבאה.

נכון להיום נסחרות בבורסת תל-אביב שלוש רשתות בתי מלון גדולות: פתאל, דן וישרוטל. תוצאותיהן הכספיות לרבעון השלישי של 2019 ולתשעת החודשים הראשונים של השנה, לצד הרמות הגבוהות שבהן נסחרות מניותיהן, שנהנות מתחילת 2019 מעליות דו-ספרתיות, יכולות להסביר אף הן את הפוטנציאל שמזהים בעזריאלי בענף המלונאות.

בסיכום רבעוני, וגם מתחילת השנה, נהנו פתאל ודן מהגדלת מספר בתי המלון שבבעלותן ובניהולן, שתמכה בעליות בשיעורים דו-ספרתיים בהכנסותיהן. העלייה בהכנסות ישרוטל הייתה מתונה יחסית, אבל גם היא, כמו המתחרות, נהנתה כמגמה משיפור בשיעורי הרווח.

כמו בכל שנה, גם ב-2019 פעילותן של חברות המלונאות מושפעת מעונתיות, שבדרך-כלל תומכת בתוצאות הרבעון השני והשלישי, הכוללים את חופשת הקיץ וחלק מהחגים, ובמהלכם שיעורי התפוסה בבתי המלון (וגם המחירים) במגמת עלייה. השיפור בפעילותן השנה בולט בשל עיתוי חגי תשרי ברבעון הרביעי (אוקטובר), אחרי שב-2018 הם נחגגו ברבעון השלישי. על השינוי בעיתוי החגים הצליחו הרשתות להתגבר, ככל הנראה, בעיקר באמצעות התרחבות. השפעה מהותית נוספת על תוצאותיהן הייתה לתקן החשבונאות החדש, הקשור לחכירות נכסים (IFRS 16).

הכנסות ורווחיות רשתות המלונות בישראל

צמיחה של 33% ברווח של פתאל

בניגוד לדן ולישרוטל, לרשת פתאל, שנמצאת בשליטת המייסד דוד פתאל, המשמש יו"ר ומנכ"ל החברה, פעילות מלונאות משמעותית גם בחו"ל, בעיקר באירופה, בהיקפים גדולים יותר מאלה בישראל. ועדיין, מספר בתי המלון של פתאל בישראל הוא הגדול מבין המתחרות המקומיות, ועמד בסוף הרבעון השלישי על 46, מתוך 216 בתי מלון שיש לה, וזאת לעומת 40 מלונות שהיו לרשת בישראל בסוף 2018.

פתאל הציגה צמיחה של 17% בהכנסות ברבעון השלישי מפעילות בישראל, שהגיעו לסכום של 503 מיליון שקל, ועלייה בשיעור קרוב לכך (15%) מתחילת 2019, עם הכנסות שהצטברו לכ-1.3 מיליארד שקל בפעילות המקומית. בדרך לשורה התחתונה הכללית של פתאל, הרווח התפעולי מפעילותה בישראל (לפני פחת, הפחתות והוצאות אחרות) צמח בסיכום רבעוני ב-33% והגיע ל-108 מיליון שקל, ובין ינואר לספטמבר עלה ב-20% ל-244 מיליון שקל.

בפתאל מציינים כי "מלונות הנופש של הקבוצה בישראל מושפעים ממגמת עונתיות ברורה, כשבמהלך חודשי האביב, הקיץ ובחלק ניכר של חגי ישראל, מחזור ההכנסות גדל".

במבט קדימה, פתאל מתכננת להמשיך ולהגדית את פעילותה בישראל, ומדווחת על קידום פתיחתם של תשעה מלונות נוספים בארץ, שיכללו יחד מאות רבות של חדרים, החל בשנה הנוכחית ועד לשנת 2023, בעיקר בתל-אביב ובירושלים וכן במקומות נוספים.

בדוחותיה הכספיים (כולל הפעילות בחו"ל) הציגה פתאל צמיחה של 58% בהכנסותיה לתשעת החודשים הראשונים של 2019, שהגיעו לסכום של כ-4 מיליארד שקל, אבל בהשפעת התקן החשבונאי האמור נפגעה השורה התחתונה בתוצאות החברה, כך שרווחיה לתקופה זו צנחו ב-79% לכ-39 מיליון שקל. בפתאל ציינו כי בנטרול השפעות התקן החשבונאי, הרווח הנקי שלה היה עולה ב-4% לכ-190 מיליון שקל.

את הצמיחה בפעילות פתאל וברווחיה פרט בשבוע שעבר בעל השליטה למזומנים: דוד פתאל מכר נתח ממניותיו בחברה לגופים מוסדיים תמורת כ-233 מיליון שקל, וזאת לאחר שמאז שהתחילה המניה להיסחר, בפברואר 2018, השלימה זינוק של כ-60%. מדובר במימוש שני של פתאל, לאחר שבמרץ האחרון נפרד מחבילת מניות תמורת סכום דומה (ובסך הכל קרוב לחצי מיליארד שקל).

הרווח הרבעוני של דן זינק ב-155%

מלונות דן, "מהחברות הגדולות והוותיקות בארץ בתחום המלונאות", לדבריה, מייחסת את השיפור בהכנסותיה מפעילות המלונאות בעיקר ל"תוספת בתי מלון". זאת, אחרי שמוקדם יותר השנה רכשה את מרבית נכסיה של חברת מלונות הכשרת היישוב, שהחזיקה ברשת בתי המלון "רימונים", תמורת יותר מ-200 מיליון שקל.

רכישה זו תמכה בקפיצה של 20% בהכנסות הרבעון השלישי של דן מפעילות המלונאות, שהגיעו ל-334 מיליון שקל, נוסף על שיפור שממנו נהנתה דן גם בתחום פעילותה השני, בענף ההסעדה, בזכות תוספת לקוחות חדשים. כך, הכנסותיה הרבעוניות גדלו ב-27% ל-412 מיליון שקל, תוך ששני מגזרי הפעילות נהנו משיפור ברווחיות. מתחילת השנה הכיוון דומה, עם עלייה של 19% בהכנסות הרשת, שהגיעו לכ-1.1 מיליארד שקל, וגם בתקופה זו נהנתה דן משיפור הרווחיות.

נוסף על שיפור ההכנסות והרווחיות, הרשת שנמצאת בשליטת היו"ר, מיכאל פדרמן (בעל השליטה באלביט מערכות), מעדכנת כי תקן החשבונות החדש (IFRS 16) סייע להגדלת הרווח התפעולי שלה לפני פחת ומימון, גם ברבעון השלישי וגם מתחילת השנה. עוד נהנתה רשת דן מצמצום הוצאות המימון שלה, בעיקר בהשפעת שינויי מט"ח, ובשורה התחתונה הרווח הנקי הרבעוני שלה זינק ב-155% והגיע ל-39 מיליון שקל, ובין ינואר לספטמבר טיפס ב-90% והסתכם ב-104 מיליון שקל.

לפני רכישת פעילותה של רשת רימונים, החזיקה דן ב-14 בתי מלון ברחבי הארץ, עם יותר מ-3,900 חדרים, נוסף על בית מלון בבנגלור שבהודו. על כך, כאמור, התווספו בחודשים האחרונים כמה מאות חדרי הרשת שנרכשה.

הרווח הרבעוני של ישרוטל כמעט שלא השתנה

אצל ישרוטל , כאמור, השיפור בהכנסות, גם מתחילת השנה וגם ברבעון השלישי, מתון מזה של שתי המתחרות, ומסתכם בעלייה של כ-2%, לסכום של 426 מיליון שקל ברבעון ו-1.1 מיליארד שקל בין ינואר לספטמבר.

את עיקר השיפור בהכנסות הרבעון השלישי מייחסים בישרוטל, שנמצאת בשליטת משפחת לואיס, לפעילות מלונות היוקרה שלה ("בראשית", "יערות הכרמל", "כרמים" ו"מצפה הימים") מול השפעה שלילית של עיתוי חגי תשרי. עוד מציגה ישרוטל בדוחות שיפור ברווח הגולמי ובשיעורו מההכנסות, בעוד שיעור הרווח התפעולי נותר יציב ברבעון והשתפר מתחילת השנה.

לצד זאת, ישרוטל רשמה עלייה בהוצאות המימון שלה, שבלטה בעיקר מתחילת השנה, בהשפעת תקן IFRS 16, וכן לאחר שב-2018 נהנתה מהפחתת הוצאות מימון בקשר לתשלום ריבית בגין היטל עובדים זרים. כך, הרווח הנקי הרבעוני של החברה נותר ללא שינוי מהותי, ברמה של כ-64 מיליון שקל, אבל מתחילת השנה נשחק הרווח ב-15% ל-103 מיליון שקל.

ישרוטל מחזיקה ומנהלת 19 בתי מלון, מהם שמונה באילת, עם יותר מ-4,200 חדרים (כ-3,500 מהם בבעלות מלאה או חלקית), והיא "נמצאת בתהליך ייזום של שמונה בתי מלון נוספים", מרביתם בתל-אביב.

על רקע הכיוון החיובי שמציגות החברות בדוחותיהן, נוסף על תוכניות ההתרחבות, מניותיהן של שלוש רשתות המלונאות טיפסו מתחילת השנה בשיעורים דו-ספרתיים, המתקרבים ל-20% בדן וישרוטל, ועומדים על יותר מ-30% בפתאל, כך ששלושתן נמצאות אחוזים בודדים מרמות השיא.

מניית דן הגיעה לרמת השיא שלה בתחילת דצמבר, וכיום היא משקפת לחברה שווי של כ-2.9 מיליארד שקל; מניית פתאל הגיעה לשיא בנובמבר, וכיום משקפת לרשת שווי של כ-7.6 מיליארד שקל; ואילו מניית ישרוטל משקפת לרשת שווי של כ-3.3 מיליארד שקל, לאחר שאת רמת השיא שלה רשמה לפני קצת יותר משנה.

עוד כתבות

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ הודיע רשמית: זה יהיה יו"ר הפד הבא

הנשיא דונלנד טראמפ הודיע רשמית שקווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים, יהיה יו"ר הפד הבא ● יחליף את ג'רום פאוול שיסיים את תפקידו במאי

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

נקמה בארקיע? סומליה לא מאפשרת לחברת התעופה לטוס במרחב האווירי שלה

טיסות של ארקיע לתאילנד ולווייטנאם יצטרכו לעבור בימים הקרובים במסלול טיסה חלופי, לאחר שסומליה מעכבת אישור לחידוש מעבר במרחב האווירי שלה ● לפי הערכות, מדובר בצעד על רקע מבצע ההטסה של שר החוץ גדעון סער לסומלילנד, עליו הייתה אחראית ארקיע ● נכון לעכשיו, לאל על יש אישורים לטוס מעל סומליה עד סוף חודש מרץ

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

אפל מכה את התחזיות ומציגה מכירות שיא של מכשירי האייפון

הכנסות החברה היו 143.8 מיליארד דולר והרווח היה 2.84 דולר למניה, מעל לצפי ● הציגה תוצאות חזקות במיוחד בסין, כולל טייוואן והונג קונג שזינקו באזור ב-38% ● הכנסות אפל ממכירות האייפון הגיעו לשיא כל הזמנים של 85.3 מיליארד דולר ברבעון, הרבה מעל תחזיות האנליסטים ● המניה עולה במסחר המאוחר

טראמפ וחמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

כוננות שיא לתקיפה: משחתת אמריקנית נוספת הגיעה לאזור

לפי הדיווח, נשיא ארה"ב שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה באיראן כארגון טרור ● יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לת"א ● "מתקפה אנטישמית": אדם התנגש עם רכבו בבית כנסת של חב"ד בברוקלין ● עדכונים שוטפים

אפל / צילום: ap, Kathy Willens

אפל רוכשת חברת בינה מלאכותית ישראלית בכ־2 מיליארד דולר

חברת אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי בעסקה המוערכת בכ־2 מיליארד דולר, כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס ● Q.ai, שפיתחה טכנולוגיות מתקדמות לניתוח תקשורת והדמיה באמצעות למידת מכונה, מנוהלת בידי אביעד מייזלס, ובעברו חברה נוספת שנרכשה על ידי אפל- PrimeSense

מתוך קמפיין הפועלים / צילום: צילום מסך

הדאבל הראשון לשנת 2026: בנק הפועלים אחראי לפרסומת הזכורה והאהובה ביותר

בשבוע שעבר התברגה הפרסומת של הפועלים בכיכובן של ליאת הר לב והילה קורח כזכורה ביותר, והשבוע היא גם האהובה - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● חברות התקשורת yes ו–HOT ממשיכות לככב עם הפרסומות לקידום HBO MAX

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

השף בר צנגר / צילום: אסף קרלה

ממול ים בגיל 9, דרך פריז ובחזרה ליפו: כך נולד השף המבטיח בעיר

השף של ג'יארדינו, מתמודד בולט ב"משחקי השף", הוא פריק של חומרי גלם, ובדרך להיות אחד האנשים המעניינים בשיח הקולינרי הישראלי

ג'יימס נסביט ב''הבריחה''. קשר חזק / צילום: Ben Blackall/Netflix

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן, הפעם עם סדרה על בנות, אבות ואשמה

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן והפעם עם סדרת המתח "הבריחה", שמגוללת את סיפורה של משפחת גרין שנראית מושלמת, עד שהבת הבכורה פייג’ נעלמת ● האב יוצא לחפש אותה בכל מחיר ובדרך חושף את הסיבה לבריחה

צילומים: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט, יעל טל

שר הכלכלה מציע עוד פיקוח מיותר, הפעם על מצות

ברקת רוצה עוד מחיר מפוקח ● בסופר-פארם הגזימו עם הקמפיין ● ותרומת כליה, מלבד המצווה הראויה, חוסכת הון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

אילוסטרציה: shutterstock

פתיחת שנה חזקה במיוחד למסלולי המניות בשוק החיסכון; ב-S&P 500 נרשמה תשואה שלילית

ינואר צפוי להיות מוצלח במיוחד לחוסכים בגמל ובפנסיה במסלול הכללי והמנייתי ● אך אלה שהשקיעו במדד S&P 500 צפויות להציג תשואה שלילית בשל חולשת הדולר מול השקל

אילוסטרציה: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא זינקה בכ-10%, מיקרוסופט נפלה ב-9%

נעילה מעורבת באירופה, בורסת פרנקפורט נפלה במעל 2% ● הדולר מתאושש מעט ● מחירי הנפט מזנקים, על רקע דיווחים על תקיפה אמריקאית אפשרית באיראן ● הפדרל ריזרב השאיר את ריבית ארה"ב ללא שינוי, ולא סיפק רמזים לגבי ההמשך ● אפל תדווח היום את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת המסחר

טסלה S וטסלה X / צילום: באדיבות היצרן

רובוטים במקום מכוניות: טסלה תפסיק את ייצור דגמי היוקרה שלה

שני דגמי היוקרה של טסלה חוו בשנים האחרונות ירידה משמעותית במכירותיהם בעולם, בין השאר בשל התחרות הקשה מצד תעשיית הרכב הסינית ● אילון מאסק צייץ כי החברה עתידה להסב את שטח הייצור  בקליפורניה למפעל לייצור הרובוט דמוי האדם Optimus

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מליאת הכנסת, 28.01.26 / צילום: יצחק קלמן

סמוטריץ' לא לבד: שרי האוצר שדחקו בנגיד להוריד ולהעלות ריבית

שר האוצר הכריז שיש להאיץ את הורדות הריבית, ולא בפעם הראשונה ● אבל כשרואים איך באמת מתקבלות ההחלטות על גובה הריבית, מבינים שזה לא עניין של מה בכך ● ועדיין, המתיחות בין שר אוצר לנגיד הבנק המרכזי לא נולדה בתקופת סמוטריץ', ואפילו לא בישראל

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפ מהסולידית: כך תוכלו להרוויח מירידת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● גלובס עושים סדר