גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בוכים ומרוויחים: שוק המלונות הישראלי חוגג את הרנסנס בעסקי התיירות המקומית

תוצאותיהן הכספיות של רשתות המלונות דן, פתאל וישרוטל, שמניותיהן נהנו מעליות דו-ספרתיות מתחילת 2019, יכולות להסביר את הפוטנציאל שמזהה עזריאלי בענף המלונאות ● עזריאלי חתמה על עסקה לרכישת מלון הר ציון בירושלים מידי שלמה אליהו בכ-322 מיליון שקל

למרות התלונות החוזרות ונשנות של בכירים בענף המלונאות הישראלי אודות עלויות התפעול הגבוהות, הקושי להרוויח וצרות נוספות הנופלות תדיר על הגורמים הפועלים הענף, נהנות החברות הגדולות המפעילות בתי המלון בארץ מצמיחה בעסקיהן ופוטנציאל להמשך התפתחות חיובית.

על כל אלה יכולה להעיד גם הודעתה של ענקית הנדל"ן המניב עזריאלי השבוע על כניסתה לפעילות בתחום. עזריאלי דיווחה כי חתמה על עסקה לרכישת מלון הר ציון בירושלים מידי שלמה אליהו, בעל השליטה בקבוצת מגדל, בתמורה לכ-322 מיליון שקל (275 מיליון שקל בתוספת מע"מ). המלון הניב ב-2018 הכנסות של כ-34 מיליון שקל, ובכוונת עזריאלי להשקיע עוד 500-600 מיליון שקל בהרחבתו ובשיפוצו.

בהחלטתה של עזריאלי תומכים נתוני השיא במספר התיירים הנכנסים לישראל, הצפויים בסיכום 2019 להגיע לכ-4.5 מיליון איש. נתונים שפרסמה עזריאלי כתומכים בהחלטתה להיכנס לתחום המלונאות, מעידים על עלייה במספר הלינות של ישראלים ותיירים גם בשנים קודמות.

בראון מתכננת הנפקת אג"ח בתחילת 2020

איתות נוסף למצבו המשופר של תחום בתי המלון בישראל מגיע גם מכוונתה של רשת מלונות הבוטיק הצומחת "בראון" להצטרף לזירת המסחר המקומית. אחרי שאשתקד נכשל ניסיון של רשת בראון להתמזג לשלד בורסאי, באוקטובר האחרון נחשף ב"גלובס" כי החברה התחילה לקדם הנפקת אג"ח בהיקף של מאות מיליוני שקלים המתוכננת לתחילת השנה הבאה.

נכון להיום נסחרות בבורסת תל-אביב שלוש רשתות בתי מלון גדולות: פתאל, דן וישרוטל. תוצאותיהן הכספיות לרבעון השלישי של 2019 ולתשעת החודשים הראשונים של השנה, לצד הרמות הגבוהות שבהן נסחרות מניותיהן, שנהנות מתחילת 2019 מעליות דו-ספרתיות, יכולות להסביר אף הן את הפוטנציאל שמזהים בעזריאלי בענף המלונאות.

בסיכום רבעוני, וגם מתחילת השנה, נהנו פתאל ודן מהגדלת מספר בתי המלון שבבעלותן ובניהולן, שתמכה בעליות בשיעורים דו-ספרתיים בהכנסותיהן. העלייה בהכנסות ישרוטל הייתה מתונה יחסית, אבל גם היא, כמו המתחרות, נהנתה כמגמה משיפור בשיעורי הרווח.

כמו בכל שנה, גם ב-2019 פעילותן של חברות המלונאות מושפעת מעונתיות, שבדרך-כלל תומכת בתוצאות הרבעון השני והשלישי, הכוללים את חופשת הקיץ וחלק מהחגים, ובמהלכם שיעורי התפוסה בבתי המלון (וגם המחירים) במגמת עלייה. השיפור בפעילותן השנה בולט בשל עיתוי חגי תשרי ברבעון הרביעי (אוקטובר), אחרי שב-2018 הם נחגגו ברבעון השלישי. על השינוי בעיתוי החגים הצליחו הרשתות להתגבר, ככל הנראה, בעיקר באמצעות התרחבות. השפעה מהותית נוספת על תוצאותיהן הייתה לתקן החשבונאות החדש, הקשור לחכירות נכסים (IFRS 16).

הכנסות ורווחיות רשתות המלונות בישראל

צמיחה של 33% ברווח של פתאל

בניגוד לדן ולישרוטל, לרשת פתאל, שנמצאת בשליטת המייסד דוד פתאל, המשמש יו"ר ומנכ"ל החברה, פעילות מלונאות משמעותית גם בחו"ל, בעיקר באירופה, בהיקפים גדולים יותר מאלה בישראל. ועדיין, מספר בתי המלון של פתאל בישראל הוא הגדול מבין המתחרות המקומיות, ועמד בסוף הרבעון השלישי על 46, מתוך 216 בתי מלון שיש לה, וזאת לעומת 40 מלונות שהיו לרשת בישראל בסוף 2018.

פתאל הציגה צמיחה של 17% בהכנסות ברבעון השלישי מפעילות בישראל, שהגיעו לסכום של 503 מיליון שקל, ועלייה בשיעור קרוב לכך (15%) מתחילת 2019, עם הכנסות שהצטברו לכ-1.3 מיליארד שקל בפעילות המקומית. בדרך לשורה התחתונה הכללית של פתאל, הרווח התפעולי מפעילותה בישראל (לפני פחת, הפחתות והוצאות אחרות) צמח בסיכום רבעוני ב-33% והגיע ל-108 מיליון שקל, ובין ינואר לספטמבר עלה ב-20% ל-244 מיליון שקל.

בפתאל מציינים כי "מלונות הנופש של הקבוצה בישראל מושפעים ממגמת עונתיות ברורה, כשבמהלך חודשי האביב, הקיץ ובחלק ניכר של חגי ישראל, מחזור ההכנסות גדל".

במבט קדימה, פתאל מתכננת להמשיך ולהגדית את פעילותה בישראל, ומדווחת על קידום פתיחתם של תשעה מלונות נוספים בארץ, שיכללו יחד מאות רבות של חדרים, החל בשנה הנוכחית ועד לשנת 2023, בעיקר בתל-אביב ובירושלים וכן במקומות נוספים.

בדוחותיה הכספיים (כולל הפעילות בחו"ל) הציגה פתאל צמיחה של 58% בהכנסותיה לתשעת החודשים הראשונים של 2019, שהגיעו לסכום של כ-4 מיליארד שקל, אבל בהשפעת התקן החשבונאי האמור נפגעה השורה התחתונה בתוצאות החברה, כך שרווחיה לתקופה זו צנחו ב-79% לכ-39 מיליון שקל. בפתאל ציינו כי בנטרול השפעות התקן החשבונאי, הרווח הנקי שלה היה עולה ב-4% לכ-190 מיליון שקל.

את הצמיחה בפעילות פתאל וברווחיה פרט בשבוע שעבר בעל השליטה למזומנים: דוד פתאל מכר נתח ממניותיו בחברה לגופים מוסדיים תמורת כ-233 מיליון שקל, וזאת לאחר שמאז שהתחילה המניה להיסחר, בפברואר 2018, השלימה זינוק של כ-60%. מדובר במימוש שני של פתאל, לאחר שבמרץ האחרון נפרד מחבילת מניות תמורת סכום דומה (ובסך הכל קרוב לחצי מיליארד שקל).

הרווח הרבעוני של דן זינק ב-155%

מלונות דן, "מהחברות הגדולות והוותיקות בארץ בתחום המלונאות", לדבריה, מייחסת את השיפור בהכנסותיה מפעילות המלונאות בעיקר ל"תוספת בתי מלון". זאת, אחרי שמוקדם יותר השנה רכשה את מרבית נכסיה של חברת מלונות הכשרת היישוב, שהחזיקה ברשת בתי המלון "רימונים", תמורת יותר מ-200 מיליון שקל.

רכישה זו תמכה בקפיצה של 20% בהכנסות הרבעון השלישי של דן מפעילות המלונאות, שהגיעו ל-334 מיליון שקל, נוסף על שיפור שממנו נהנתה דן גם בתחום פעילותה השני, בענף ההסעדה, בזכות תוספת לקוחות חדשים. כך, הכנסותיה הרבעוניות גדלו ב-27% ל-412 מיליון שקל, תוך ששני מגזרי הפעילות נהנו משיפור ברווחיות. מתחילת השנה הכיוון דומה, עם עלייה של 19% בהכנסות הרשת, שהגיעו לכ-1.1 מיליארד שקל, וגם בתקופה זו נהנתה דן משיפור הרווחיות.

נוסף על שיפור ההכנסות והרווחיות, הרשת שנמצאת בשליטת היו"ר, מיכאל פדרמן (בעל השליטה באלביט מערכות), מעדכנת כי תקן החשבונות החדש (IFRS 16) סייע להגדלת הרווח התפעולי שלה לפני פחת ומימון, גם ברבעון השלישי וגם מתחילת השנה. עוד נהנתה רשת דן מצמצום הוצאות המימון שלה, בעיקר בהשפעת שינויי מט"ח, ובשורה התחתונה הרווח הנקי הרבעוני שלה זינק ב-155% והגיע ל-39 מיליון שקל, ובין ינואר לספטמבר טיפס ב-90% והסתכם ב-104 מיליון שקל.

לפני רכישת פעילותה של רשת רימונים, החזיקה דן ב-14 בתי מלון ברחבי הארץ, עם יותר מ-3,900 חדרים, נוסף על בית מלון בבנגלור שבהודו. על כך, כאמור, התווספו בחודשים האחרונים כמה מאות חדרי הרשת שנרכשה.

הרווח הרבעוני של ישרוטל כמעט שלא השתנה

אצל ישרוטל , כאמור, השיפור בהכנסות, גם מתחילת השנה וגם ברבעון השלישי, מתון מזה של שתי המתחרות, ומסתכם בעלייה של כ-2%, לסכום של 426 מיליון שקל ברבעון ו-1.1 מיליארד שקל בין ינואר לספטמבר.

את עיקר השיפור בהכנסות הרבעון השלישי מייחסים בישרוטל, שנמצאת בשליטת משפחת לואיס, לפעילות מלונות היוקרה שלה ("בראשית", "יערות הכרמל", "כרמים" ו"מצפה הימים") מול השפעה שלילית של עיתוי חגי תשרי. עוד מציגה ישרוטל בדוחות שיפור ברווח הגולמי ובשיעורו מההכנסות, בעוד שיעור הרווח התפעולי נותר יציב ברבעון והשתפר מתחילת השנה.

לצד זאת, ישרוטל רשמה עלייה בהוצאות המימון שלה, שבלטה בעיקר מתחילת השנה, בהשפעת תקן IFRS 16, וכן לאחר שב-2018 נהנתה מהפחתת הוצאות מימון בקשר לתשלום ריבית בגין היטל עובדים זרים. כך, הרווח הנקי הרבעוני של החברה נותר ללא שינוי מהותי, ברמה של כ-64 מיליון שקל, אבל מתחילת השנה נשחק הרווח ב-15% ל-103 מיליון שקל.

ישרוטל מחזיקה ומנהלת 19 בתי מלון, מהם שמונה באילת, עם יותר מ-4,200 חדרים (כ-3,500 מהם בבעלות מלאה או חלקית), והיא "נמצאת בתהליך ייזום של שמונה בתי מלון נוספים", מרביתם בתל-אביב.

על רקע הכיוון החיובי שמציגות החברות בדוחותיהן, נוסף על תוכניות ההתרחבות, מניותיהן של שלוש רשתות המלונאות טיפסו מתחילת השנה בשיעורים דו-ספרתיים, המתקרבים ל-20% בדן וישרוטל, ועומדים על יותר מ-30% בפתאל, כך ששלושתן נמצאות אחוזים בודדים מרמות השיא.

מניית דן הגיעה לרמת השיא שלה בתחילת דצמבר, וכיום היא משקפת לחברה שווי של כ-2.9 מיליארד שקל; מניית פתאל הגיעה לשיא בנובמבר, וכיום משקפת לרשת שווי של כ-7.6 מיליארד שקל; ואילו מניית ישרוטל משקפת לרשת שווי של כ-3.3 מיליארד שקל, לאחר שאת רמת השיא שלה רשמה לפני קצת יותר משנה.

עוד כתבות

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

המחיר הכבד של התחרות עם אנבידיה: הסיבות לנפילת מניית AMD

מניית AMD צנחה אתמול לאחר פרסום הדוחות: התוצאות אומנם הרשימו, אך התחזית שידרה האטה זמנית ותחושה שפריצת הדרך הגדולה עדיין רחוקה ● התקווה הגדולה של החברה נמצאת בעיקר בהמשך השנה, כאשר היא תנסה לצאת ממכירת השבב הבודד וליצור פתרונות שלמים ● בדרך לשם, היא תצטרך להיזהר מתלות גדולה מדי ב-OpenAI

סניך של רשת המשחקיות פאנקי וורלד / צילום: דוד גולדשטיין

הסכם של יותר מ-50 מיליון שקל: השוכרת במתחם הענק בראשל"צ

קבוצת מבנה חתמה עם רשת המשחקיות פאנקי וורלד על הסכם להקמת סניף בשטח של כ-5,000 מ"ר בראשון לציון ● הוועדה המחוזית תל אביב אישרה תוכנית להקמת 990 דירות בצפון-מערב רמת השרון ● וגם: במקום האומן 17 - קניון לב תלפיות בירושלים יורחב, ומעליו ייבנו שני מגדלי מגורים ● חדשות השבוע בנדל"ן

מניות התוכנה יורדות אל מול האיום החדש / אילוסטרציה: Shutterstock

מנכ"ל אנבידיה מנסה להרגיע, אבל בשוק בטוחים: "החפיר של המניות הללו נפרץ"

הכלי החדש שעליו הכריזה חברת אנתרופיק הצית סערה מושלמת בוול סטריט ובת"א, שמחקה מאות מיליארדי דולרים משווי חברות התוכנה ● המשקיעים, שחוששים כי עוזרי בינה מלאכותית יחליפו מיומנויות של עשרות שנים, מתחילים לתמחר מחדש את ענקיות התוכנה כ"נכס רעיל"

המלחמה עם איראן מתקרבת? זה הסימן שמספקת גרמניה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: גרמניה מסיגה כוחות מבסיסים אמריקאים בעיראק, לפי דיווח אלביט רוצה לייצר משגרי רקטות בגרמניה, אתרי השכרת מלונות בספרד הסירו מודעות מעבר לקו הירוק, ובבריטניה בודקים אם המושבעים שזיכו פעילים פרו-פלסטינים הושפעו מלחץ ציבורי • כותרות העיתונים בעולם

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הממשלה צפויה לאשר: שדה תעופה בינלאומי יוקם בציקלג שבנגב

לאחר שנים של מחלוקות, הממשלה צפויה לאשר ביום ראשון את הקמת שדה התעופה הבינלאומי המשלים הראשון בישראל ● ההכרעה התקבלה בדיון שקיים ראש הממשלה עם שרת התחבורה ובכירים נוספים, חרף הסתייגויות מקצועיות וביקורת בענף התעופה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

זו תהיה הטעות הכי גדולה לתיק ההשקעות שלכם

בין המתיחות הגאו־פוליטית בעולם לראלי הארוך בשווקים, הניסיון "לתזמן את השוק" הוא טעות שעלולה לעלות ביוקר ולחתוך לכם חלק משמעותי מהתשואה ● וגם: מי שברח ל־S&P 500 גילה שהעוצמה הישראלית השאירה לו אבק ● עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

המניות הלוהטות נפלו בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה מעורבת בתל אביב; מניות התוכנה מחקו 5.6 מיליארד שקל מהשווי

ת"א 35 ננעל ביציבות, ת"א 90 ירד בכ-0.7% ● מניות התוכנה קרסו בעקבות הירידות וול סטריט אתמול: מג'יק צנחה בכ-20%, לצד מטריקס, וואן טכנולוגיות ומלם תים ● מייקל ברי: קריסת הביטקוין עלולה להתפתח ל"ספירלת מוות" שמזינה את עצמה ● הזהב מעל 5,000 דולר לאונקיה; למרות רכבת ההרים - הבנקים הגדולים בטוחים שמחירו יזנק מעל ל-6,000 דולר

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

הדיווח שהגדיל את הונו של צדיק בינו בחצי מיליארד שקל בתוך יום

בעקבות דיווח על כוונת פיבי של צדיק בינו להתמזג עם הבנק הבינלאומי שבשליטתה, זינקה מניית חברת ההחזקות בכ־17% וצמצמה את הדיסקאונט העמוק בו נסחרה ביחס לשווי החזקותיה בבנק ● אי.בי.אי: "השוק חיכה למהלך הזה. בינו מעוניין לסגור את הדיסקאונט ו'להתקרב לצלחת'"

מרטין שלגל, נגיד הבנק המרכזי השוויצרי / צילום: Reuters, Maximilian Schwarz

הדילמה השוויצרית: איך להגן על הכלכלה, לשמור על הפרנק ולא לעצבן את טראמפ

בעוד שהדולר מוסיף ונחלש, והעולם מחפש יציבות, שווייץ ניצבת בפני "צרות של עשירים": המטבע המקומי בשיא של עשור, האינפלציה במדינה אפסית, והחשש מפגיעה ביצוא גובר ● האם הנגיד מרטין שלגל יחזור לריבית שלילית ויסתכן בעימות חזיתי מול ממשל טראמפ?

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? / אילוסטרציה: Shutterstock

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? הנתונים מנפצים כמה מיתוסים

האם הורים לילדים קטנים לוקחים יותר ימי מחלה מאחרים, ובאילו ימים ישראלים נוטים להיעדר? ● חברת חילן Value ניתחה את דיווחי ימי המחלה של מאות אלפי עובדים מסקטורים שונים, וחלק מהמסקנות מפתיעות ● שוק העבודה במספרים, מדור חדש

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

המכה שתיפול על הבנקים, ומה יקרה ל"חוק הפיננסי החשוב ביותר"?

בעוד שחוק ההסדרים מתרוקן מרפורמות, משרד האוצר רשם ניצחון עם העברת החוק שיפתח את תחום הערבויות לגופים חוץ־בנקאיים ויגביר את התחרות ● לאחר דיון הכנסת בחבילת החוקים הפיננסיים הכלולה בחוק ההסדרים, רפורמת מאגר אשראי לעסקים פוצלה

סונדר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: ap, Jose Luis Magana

תחרות באנבידיה או מיזם חלל: על מה תוציא גוגל 180 מיליארד דולר?

מנכ"ל גוגל הפתיע אמש כאשר חשף את הסכום העצום שהוא מתכנן לשים השנה על השקעות הוניות ● המשקיעים קצת פחות אהבו את זה, אך מה בעצם פיצ'אי מתכנן? ● שלושה תסריטים אפשריים

עו''ד שגית אפק ויו''ר ועדת הכנסת, ח''כ אופיר כץ, בדיון על פיצול חוק ההסדרים / צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חוק ההסדרים נותר ללא בשורה אמיתית: אילו רפורמות נשארו בפנים, והמאבקים שטרם הוכרעו

במשך 15 שעות דנו חברי ועדת הכספים של הכנסת בחוק ההסדרים, שלבסוף נותר רזה למדי ● מרפורמת החלב, דרך המיסוי הנוסף על הבנקים ועד הסעיף שהיה בקונצנזוס - אך לא עבר ● הרפורמות שנותרו בחוץ, אלו שנשארו והמשמעויות הקריטיות

האם רגולציית הסייבר לרכב תחסום יבוא דגמים מסוימים? / אילוסטרציה: Shutterstock

הממשלה מקדמת: רגולציית סייבר מחמירה כתנאי ליבוא דגמי רכב

יבוא רכבים לישראל יחוייב השנה באישורי סייבר, לפי תקנות משרד התחבורה ● ב-2025, ישראל הובילה ביבוא רכבים סיניים מופחתי זיהום ודורגה 14 בעולם ביצוא מוחלט ● וגם: עודפים מוזלים של "אפס ק"מ" גם בחודש פברואר ● השבוע בענף הרכב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

הרפורמה לריווח מדרגות המס לא פוצלה מחוק ההסדרים

הרפורמה תגדיל את שכר הנטו לעובדים המרוויחים מעל 16 אלף שקל, ומוצע כי היא תיכנס לתוקף כבר מתחילת השנה הנוכחית ● ההקלה במדרגות המס צפויה להקטין את הכנסות המדינה ב-4.5 מיליארד שקל בשנת 2026 וב-5 מיליארד שקל בשנים שלאחר מכן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

גוגל מכה את התחזיות ומכריזה על השקעת עתק

אלפאבית עקפה את תחזיות האנליסטים בשורה העליונה והתחתונה, עם הכנסות של 111.3 מיליארד דולר ורווח למניה של 2.82 ● החברה דיווחה על הגדלה משמעותית של הוצאות ההון שלה ב-2026 ל-175-185 מיליארד דולר - משמעותית מעל צפי האנליסטים ● המניה יורדת במסחר המאוחר

מחקר אלצהיימר / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה מה הגורם שמכריע אם יהיה לכם אלצהיימר או לא

שני מחקרים חדשים מנסים לשפוך אור על השאלה - מדוע חלק מהאנשים מפתחים אלצהיימר וחלק לא, למרות שיש להם את אותם גורמי סיכון עיקריים למחלה ● הממצאים, שבין היתר מתייחסים לכמות חלבון TAU במוח, עשויים לעזור ביצירת תרופות חדשות

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

המדינה לא מסתפקת במניית זהב ומגבשת מודל חדש בצים

ברקע מגעים למכירת צים, רשות החברות מקדמת מעבר מ"מניית זהב" לצו אינטרסים חיוני ● הרגולציה שנבחנת תאפשר למדינה להשתלט על ניהול החברה במקרה של פגיעה באינטרס הלאומי

מי עומד מאחורי קמפיין החוצות נגד המנהל המורשה של סלייס?

בשלטי חוצות שעלו בת"א ובנתיבי איילון מופיעות התקפות אישיות נגד רו"ח אפי סנדרוב, המוביל בשנתיים האחרונות את המהלכים לאיתור והשבת 850 מיליון שקל בכספי עמיתים שנעלמו ● סנדרוב: "נסיונות הכפשה שקריים לא ירתיעו אותי"

חבר הכנסת אחמד טיבי יומן השבוע, כאן ב', 04.02.26 / צילום: איל יצהר

עד כמה הרצח בחברה הערבית חריג ביחס לעולם?

ח"כ אחמד טיבי אמר ששיעור הרצח בחברה הערבית גבוה ביחס לעולם ● הנתונים מראים שהוא צודק - ויש רק שלוש מדינות שרשמו שיעורי רצח גבוהים יותר ● המשרוקית של גלובס