גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בוכים ומרוויחים: שוק המלונות הישראלי חוגג את הרנסנס בעסקי התיירות המקומית

תוצאותיהן הכספיות של רשתות המלונות דן, פתאל וישרוטל, שמניותיהן נהנו מעליות דו-ספרתיות מתחילת 2019, יכולות להסביר את הפוטנציאל שמזהה עזריאלי בענף המלונאות ● עזריאלי חתמה על עסקה לרכישת מלון הר ציון בירושלים מידי שלמה אליהו בכ-322 מיליון שקל

למרות התלונות החוזרות ונשנות של בכירים בענף המלונאות הישראלי אודות עלויות התפעול הגבוהות, הקושי להרוויח וצרות נוספות הנופלות תדיר על הגורמים הפועלים הענף, נהנות החברות הגדולות המפעילות בתי המלון בארץ מצמיחה בעסקיהן ופוטנציאל להמשך התפתחות חיובית.

על כל אלה יכולה להעיד גם הודעתה של ענקית הנדל"ן המניב עזריאלי השבוע על כניסתה לפעילות בתחום. עזריאלי דיווחה כי חתמה על עסקה לרכישת מלון הר ציון בירושלים מידי שלמה אליהו, בעל השליטה בקבוצת מגדל, בתמורה לכ-322 מיליון שקל (275 מיליון שקל בתוספת מע"מ). המלון הניב ב-2018 הכנסות של כ-34 מיליון שקל, ובכוונת עזריאלי להשקיע עוד 500-600 מיליון שקל בהרחבתו ובשיפוצו.

בהחלטתה של עזריאלי תומכים נתוני השיא במספר התיירים הנכנסים לישראל, הצפויים בסיכום 2019 להגיע לכ-4.5 מיליון איש. נתונים שפרסמה עזריאלי כתומכים בהחלטתה להיכנס לתחום המלונאות, מעידים על עלייה במספר הלינות של ישראלים ותיירים גם בשנים קודמות.

בראון מתכננת הנפקת אג"ח בתחילת 2020

איתות נוסף למצבו המשופר של תחום בתי המלון בישראל מגיע גם מכוונתה של רשת מלונות הבוטיק הצומחת "בראון" להצטרף לזירת המסחר המקומית. אחרי שאשתקד נכשל ניסיון של רשת בראון להתמזג לשלד בורסאי, באוקטובר האחרון נחשף ב"גלובס" כי החברה התחילה לקדם הנפקת אג"ח בהיקף של מאות מיליוני שקלים המתוכננת לתחילת השנה הבאה.

נכון להיום נסחרות בבורסת תל-אביב שלוש רשתות בתי מלון גדולות: פתאל, דן וישרוטל. תוצאותיהן הכספיות לרבעון השלישי של 2019 ולתשעת החודשים הראשונים של השנה, לצד הרמות הגבוהות שבהן נסחרות מניותיהן, שנהנות מתחילת 2019 מעליות דו-ספרתיות, יכולות להסביר אף הן את הפוטנציאל שמזהים בעזריאלי בענף המלונאות.

בסיכום רבעוני, וגם מתחילת השנה, נהנו פתאל ודן מהגדלת מספר בתי המלון שבבעלותן ובניהולן, שתמכה בעליות בשיעורים דו-ספרתיים בהכנסותיהן. העלייה בהכנסות ישרוטל הייתה מתונה יחסית, אבל גם היא, כמו המתחרות, נהנתה כמגמה משיפור בשיעורי הרווח.

כמו בכל שנה, גם ב-2019 פעילותן של חברות המלונאות מושפעת מעונתיות, שבדרך-כלל תומכת בתוצאות הרבעון השני והשלישי, הכוללים את חופשת הקיץ וחלק מהחגים, ובמהלכם שיעורי התפוסה בבתי המלון (וגם המחירים) במגמת עלייה. השיפור בפעילותן השנה בולט בשל עיתוי חגי תשרי ברבעון הרביעי (אוקטובר), אחרי שב-2018 הם נחגגו ברבעון השלישי. על השינוי בעיתוי החגים הצליחו הרשתות להתגבר, ככל הנראה, בעיקר באמצעות התרחבות. השפעה מהותית נוספת על תוצאותיהן הייתה לתקן החשבונאות החדש, הקשור לחכירות נכסים (IFRS 16).

הכנסות ורווחיות רשתות המלונות בישראל

צמיחה של 33% ברווח של פתאל

בניגוד לדן ולישרוטל, לרשת פתאל, שנמצאת בשליטת המייסד דוד פתאל, המשמש יו"ר ומנכ"ל החברה, פעילות מלונאות משמעותית גם בחו"ל, בעיקר באירופה, בהיקפים גדולים יותר מאלה בישראל. ועדיין, מספר בתי המלון של פתאל בישראל הוא הגדול מבין המתחרות המקומיות, ועמד בסוף הרבעון השלישי על 46, מתוך 216 בתי מלון שיש לה, וזאת לעומת 40 מלונות שהיו לרשת בישראל בסוף 2018.

פתאל הציגה צמיחה של 17% בהכנסות ברבעון השלישי מפעילות בישראל, שהגיעו לסכום של 503 מיליון שקל, ועלייה בשיעור קרוב לכך (15%) מתחילת 2019, עם הכנסות שהצטברו לכ-1.3 מיליארד שקל בפעילות המקומית. בדרך לשורה התחתונה הכללית של פתאל, הרווח התפעולי מפעילותה בישראל (לפני פחת, הפחתות והוצאות אחרות) צמח בסיכום רבעוני ב-33% והגיע ל-108 מיליון שקל, ובין ינואר לספטמבר עלה ב-20% ל-244 מיליון שקל.

בפתאל מציינים כי "מלונות הנופש של הקבוצה בישראל מושפעים ממגמת עונתיות ברורה, כשבמהלך חודשי האביב, הקיץ ובחלק ניכר של חגי ישראל, מחזור ההכנסות גדל".

במבט קדימה, פתאל מתכננת להמשיך ולהגדית את פעילותה בישראל, ומדווחת על קידום פתיחתם של תשעה מלונות נוספים בארץ, שיכללו יחד מאות רבות של חדרים, החל בשנה הנוכחית ועד לשנת 2023, בעיקר בתל-אביב ובירושלים וכן במקומות נוספים.

בדוחותיה הכספיים (כולל הפעילות בחו"ל) הציגה פתאל צמיחה של 58% בהכנסותיה לתשעת החודשים הראשונים של 2019, שהגיעו לסכום של כ-4 מיליארד שקל, אבל בהשפעת התקן החשבונאי האמור נפגעה השורה התחתונה בתוצאות החברה, כך שרווחיה לתקופה זו צנחו ב-79% לכ-39 מיליון שקל. בפתאל ציינו כי בנטרול השפעות התקן החשבונאי, הרווח הנקי שלה היה עולה ב-4% לכ-190 מיליון שקל.

את הצמיחה בפעילות פתאל וברווחיה פרט בשבוע שעבר בעל השליטה למזומנים: דוד פתאל מכר נתח ממניותיו בחברה לגופים מוסדיים תמורת כ-233 מיליון שקל, וזאת לאחר שמאז שהתחילה המניה להיסחר, בפברואר 2018, השלימה זינוק של כ-60%. מדובר במימוש שני של פתאל, לאחר שבמרץ האחרון נפרד מחבילת מניות תמורת סכום דומה (ובסך הכל קרוב לחצי מיליארד שקל).

הרווח הרבעוני של דן זינק ב-155%

מלונות דן, "מהחברות הגדולות והוותיקות בארץ בתחום המלונאות", לדבריה, מייחסת את השיפור בהכנסותיה מפעילות המלונאות בעיקר ל"תוספת בתי מלון". זאת, אחרי שמוקדם יותר השנה רכשה את מרבית נכסיה של חברת מלונות הכשרת היישוב, שהחזיקה ברשת בתי המלון "רימונים", תמורת יותר מ-200 מיליון שקל.

רכישה זו תמכה בקפיצה של 20% בהכנסות הרבעון השלישי של דן מפעילות המלונאות, שהגיעו ל-334 מיליון שקל, נוסף על שיפור שממנו נהנתה דן גם בתחום פעילותה השני, בענף ההסעדה, בזכות תוספת לקוחות חדשים. כך, הכנסותיה הרבעוניות גדלו ב-27% ל-412 מיליון שקל, תוך ששני מגזרי הפעילות נהנו משיפור ברווחיות. מתחילת השנה הכיוון דומה, עם עלייה של 19% בהכנסות הרשת, שהגיעו לכ-1.1 מיליארד שקל, וגם בתקופה זו נהנתה דן משיפור הרווחיות.

נוסף על שיפור ההכנסות והרווחיות, הרשת שנמצאת בשליטת היו"ר, מיכאל פדרמן (בעל השליטה באלביט מערכות), מעדכנת כי תקן החשבונות החדש (IFRS 16) סייע להגדלת הרווח התפעולי שלה לפני פחת ומימון, גם ברבעון השלישי וגם מתחילת השנה. עוד נהנתה רשת דן מצמצום הוצאות המימון שלה, בעיקר בהשפעת שינויי מט"ח, ובשורה התחתונה הרווח הנקי הרבעוני שלה זינק ב-155% והגיע ל-39 מיליון שקל, ובין ינואר לספטמבר טיפס ב-90% והסתכם ב-104 מיליון שקל.

לפני רכישת פעילותה של רשת רימונים, החזיקה דן ב-14 בתי מלון ברחבי הארץ, עם יותר מ-3,900 חדרים, נוסף על בית מלון בבנגלור שבהודו. על כך, כאמור, התווספו בחודשים האחרונים כמה מאות חדרי הרשת שנרכשה.

הרווח הרבעוני של ישרוטל כמעט שלא השתנה

אצל ישרוטל , כאמור, השיפור בהכנסות, גם מתחילת השנה וגם ברבעון השלישי, מתון מזה של שתי המתחרות, ומסתכם בעלייה של כ-2%, לסכום של 426 מיליון שקל ברבעון ו-1.1 מיליארד שקל בין ינואר לספטמבר.

את עיקר השיפור בהכנסות הרבעון השלישי מייחסים בישרוטל, שנמצאת בשליטת משפחת לואיס, לפעילות מלונות היוקרה שלה ("בראשית", "יערות הכרמל", "כרמים" ו"מצפה הימים") מול השפעה שלילית של עיתוי חגי תשרי. עוד מציגה ישרוטל בדוחות שיפור ברווח הגולמי ובשיעורו מההכנסות, בעוד שיעור הרווח התפעולי נותר יציב ברבעון והשתפר מתחילת השנה.

לצד זאת, ישרוטל רשמה עלייה בהוצאות המימון שלה, שבלטה בעיקר מתחילת השנה, בהשפעת תקן IFRS 16, וכן לאחר שב-2018 נהנתה מהפחתת הוצאות מימון בקשר לתשלום ריבית בגין היטל עובדים זרים. כך, הרווח הנקי הרבעוני של החברה נותר ללא שינוי מהותי, ברמה של כ-64 מיליון שקל, אבל מתחילת השנה נשחק הרווח ב-15% ל-103 מיליון שקל.

ישרוטל מחזיקה ומנהלת 19 בתי מלון, מהם שמונה באילת, עם יותר מ-4,200 חדרים (כ-3,500 מהם בבעלות מלאה או חלקית), והיא "נמצאת בתהליך ייזום של שמונה בתי מלון נוספים", מרביתם בתל-אביב.

על רקע הכיוון החיובי שמציגות החברות בדוחותיהן, נוסף על תוכניות ההתרחבות, מניותיהן של שלוש רשתות המלונאות טיפסו מתחילת השנה בשיעורים דו-ספרתיים, המתקרבים ל-20% בדן וישרוטל, ועומדים על יותר מ-30% בפתאל, כך ששלושתן נמצאות אחוזים בודדים מרמות השיא.

מניית דן הגיעה לרמת השיא שלה בתחילת דצמבר, וכיום היא משקפת לחברה שווי של כ-2.9 מיליארד שקל; מניית פתאל הגיעה לשיא בנובמבר, וכיום משקפת לרשת שווי של כ-7.6 מיליארד שקל; ואילו מניית ישרוטל משקפת לרשת שווי של כ-3.3 מיליארד שקל, לאחר שאת רמת השיא שלה רשמה לפני קצת יותר משנה.

עוד כתבות

צינוק העינויים הסודי של אגדת הוול סטריט / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

מה שהתגלה בצינוק של הכוכב מוול סטריט אף אחד לא יכול היה לדמיין

הווארד רובין נודע לשמצה ככוכב שוק ההון האמריקאי בשנות השמונים, שאהב לקחת סיכונים וגם הפסיד רבע מיליארד דולר למריל לינץ' ● אלא שאיש לא ציפה למה שנחשף בפנטהאוז שלו במנהטן: מנגנון משומן של התעללות מינית קשה בנשים, חלקן דוגמניות, שגייסה עבורו שותפה תמורת מיליונים ● כעת הוא עשוי להישלח למאסר עולם

השבוע. לנצח את הפחד עבור מעסיק / צילום: באדיבות נטפליקס Skyscraper Live

איך סיכון חיים הפך לפורמט

השבוע נטפליקס שידרה אתגר אקסטרים: המטפס אלכס הונולד טיפס בלייב וללא אמצעי הגנה על מגדל טאייפי 101 שבטיוואן ● הקהל צפה מרותק, אבל מהקריינות ומהספונסרים עבר מסר אחר - לא מדובר בתיעוד של הישג, אלא הפקה שממירה סיכון לפורמט ● בעידן שבו AI יכולה לייצר כל פעלול בצורה מושלמת, נטפליקס מהמרת על הדבר היחיד שעדיין לא ניתן לשכפול: האפשרות לאסון מול המצלמה

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינוייה אושר לאחר עזיבת הדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה וכדי למנוע התנגדות אפשרית ● תגובת רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

משבבים דרך אנרגיה ועד מותגי יוקרה: 25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

אילוסטרציה: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא זינקה בכ-10%, מיקרוסופט נפלה ב-9%

נעילה מעורבת באירופה, בורסת פרנקפורט נפלה במעל 2% ● הדולר מתאושש מעט ● מחירי הנפט מזנקים, על רקע דיווחים על תקיפה אמריקאית אפשרית באיראן ● הפדרל ריזרב השאיר את ריבית ארה"ב ללא שינוי, ולא סיפק רמזים לגבי ההמשך ● אפל תדווח היום את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת המסחר

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

מזכיר המועצה לביטחון לאומי באיראן: "מתגבש מתווה למו"מ"

טראמפ אישר בריאיון לפוקס ניוז: "הם מדברים איתנו - נראה מה אפשר לעשות" ● דיווח: פיצוץ עז נשמע בנמל בנדר עבאס שבדרום איראן - כלי תקשורת במדינה הכחישו דיווח על תקיפת מפקד במשמרות המהפכה ● גורמים בישראל טוענים שאין למדינה קשר לפיצוצים באיראן ● צה"ל תקף ברצועת עזה במה שמסתמן כגל שני של תקיפות על רקע הפרת הסכם הפסקת האש מצד חמאס ● עדכונים שוטפים

מה מביא לירידות בשוק הקריפטו? / צילום: Shutterstock

111 מיליארד דולר נמחקו ביממה: מה עומד מאחורי הירידות החדות בקריפטו?

הביטקוין צנח מתחת ל-80 אלף דולר, הרמה הנמוכה שלו מאז אפריל ● גם יתר המטבעות רושמים ירידות חדות ● בין הסיבות: נזילות נמוכה ואכזבה מכך שהתחום לא מתפקד כ״מקלט בטוח״ כמו בעבר

המבורגר בסדנא 8 / צילום: שחף סעדון

עם פסקול נוסטלגי: הבר הקטן בקיבוץ שמגיש המבורגר מבשר מקומי

פודטראק בלב כרם על שביל ישראל, ארוחה אתיופית מסורתית, סדנה של אמן יפני, חנות של 15 קיבוצניקיות ובר שמארח תערוכות מתחלפות ● שש תחנות מומלצות בחוף הכרמל ● חגית אברון תופרת יום

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

הגורמים מאחורי הצניחה של הדולר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

קרנות הנאמנות הממונפות הן השקעת אקסטרים: מי השיגה תשואה של 870% ומה קרה למי שהימר נגד השוק ● מנהל ההשקעות שמסמן מניות בארה"ב, ישראל וגרמניה ●  האינטרס של דונלד טראמפ מאחורי הדולר החלש, והמפסידים הגדולים ● וגם: המניות האירופיות שעשויות לנצוץ השנה

בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין / צילום: הילה דגן

"עדיין שוק של קונים": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין?

דירת 4 חדרים בשטח של 87 מ"ר עם מרפסת נמכרה תמורת 2.39 מיליון, לאחר שמחיר השיווק עמד על 2.79 ● "מרגישים שינוי בעקבות ירידת הריבית. יש יותר פניות וגם נסגרות יותר עסקאות", אומרת זכיינית רימקס יוניק ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

גלופה של שטרות של חמש דולר במטבעה של ארה''ב בוושינגטון הבירה / צילום: Reuters, Gary Cameron

קריסת הדולר מגלה לאמריקאים שהם לא המעצמה שעליה פינטזו

התחזיות סברו שהעשור הנוכחי יטלטל את העולם, ובינתיים הוא מקיים את המצופה ממנו ● תהיות על מצב הדולר האמריקאי מול סל המטבעות, ציפיות הריבית וגם האפשרויות שיוצרת הבינה המלאכותית - כל אלה ישפיעו עמוקות על הכלכלה בשנה הקרובה ● כתבה ראשונה בסדרה

סיור באלנבי בעקבות כנס תשתיות לעתיד של גלובס / צילום: כפיר זיו

"רחוב אלנבי לא בתקופה הכי זוהרת שלו": כך משפיעות עבודות התשתית על תל אביב

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור ברחוב אלנבי בתל אביב, שהציג את האתגרים הנגרמים מהעבודות על רשת הרכבות הקלות והמטרו ● הסיור הדגיש את הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר שירה עפרון / צילום: דיאן בולדווין - ראנד

החוקרת שמסבירה: איך מתכוננים האמריקאים לשלב ב' בעזה ולתקיפה באיראן?

שיחה עם ד"ר שירה עפרון, ראש קתדרת ישראל והמזרח התיכון במכון ראנד ● על הניסיון הבינלאומי לייצב את עזה, המכשולים והסכנות שבדרך

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

נכסי אנרגיה ונמל אסטרטגי: האזורים שבהם התחוללו הפיצוצים באיראן

הפיצוצים באהוואז ובבנדר עבאס אירעו באזורים אסטרטגיים במיוחד - משדות הנפט הגדולים של איראן ועד לנמל המרכזי במיצר הורמוז ● בטהרן מנסים להציג את האירועים כ"תקלות", אך הרגישות של המוקדים שנפגעו מעוררת תהיות בזירה הבינלאומית

עוני / צילום: תמר מצפי

דוח העוני: בישראל שני מיליון עניים; עלייה בשיעור הילדים מתוכם

לפי הביטוח הלאומי שיעור העוני בישראל שומר על יציבות בשנים האחרונות למרות העלייה בקו העוני ● ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת: "עדיין לא באות לידי ביטוי במלואן השלכות המלחמה ויוקר המחיה המשקפות מצב חמור הרבה יותר בשטח"

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

בג"צ: ICL תשלם קנס של 16 מיליון על מחסור בסולר לחירום, פחות מהקנס המקורי

הקנס מהווה תקדים חשוב עבור רשות החשמל, ששואפת להרתיע מפני אי החזקת סולר לחירום, ששימש רק היום בתקלה במספר אסדות גז ● לאחר פשרה, איי.סי.אל תשלם קנס, אך הופחתו ממנו 18%

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

מניות בעשרות מיליוני דולרים: התגמול לבכירי טבע על הקפיצה הגדולה

מניית טבע קפצה בקרוב ל-60% בשנה החולפת ובכירי החברה זוכים לתגמול על הביצועים החזקים ● חמישה בכירים יזכו לתגמול בסך 68 מיליון דולר

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy

מודי׳ס מעלה את תחזית הדירוג של ישראל

חברת הדירוג הבינלאומית הודיעה הלילה כי היא משנה את התחזית מ"שלילית" ל"יציבה" ● הטיעונים של מודי׳ס להחלטה הם בראש ובראשונה ירידת הסיכון הביטחוני