גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכנית של האוצר נחשפת: אגרת גודש ביד האחת, עידוד מכוניות פרטיות ביד האחרת

לפי התוכנית, ההכנסות מאגרת הגודש, שיעמדו על 1.5 מיליארד שקל בשנה, ישמשו להוזלת אגרת רישוי הרכב לנהגים ולהעלאת התקציבים לתחבורה הציבורית ● באוצר שוקלים גם למסות שווי השימוש בחניה

פקק בכניסה לתל אביב / צילום: איל יצהר
פקק בכניסה לתל אביב / צילום: איל יצהר

תוכנית אגרת הגודש בגוש דן שהאוצר מתכוון להציג לממשלה הבאה במסגרת חוק ההסדרים 2020, צפויה להכניס לקופת המדינה 1.5 מיליארד שקל לשנה, כך עולה מהערכות פנימיות במשרד האוצר וברשות המסים. לפי התוכנית, הכנסות אגרת הגודש ישמשו להוזלת אגרת רישוי הרכב לנהגים ולהגדלת תקציבים לתחבורה הציבורית. בנוסף שוקלים באוצר צעדים למיסוי שווי השימוש בחנייה.

על מנת לסייע לממשלה הבאה להעביר את התוכנית, שצפויה להיתקל בהתנגדות ציבורית, מציע האוצר להשתמש בתקבולי האגרה לצורך מתן הנחות לנהגים באגרות רישוי לרכב ולהשקעות בתחבורה הציבורית. החלוקה המוצעת בין שתי המטרות היא לייעד כשני שלישים מהסכום (1.1 מיליארד שקל) להפחתה יחסית של אגרות הרישוי של כלל הנהגים ואת השליש הנותר (400 מיליון שקל)  כתוספת תקציב לתגבור התחבורה הציבורית בשעות העומס, בעיקר אוטובוסים, וזאת בנוסף לתקצוב הרגיל במסגרת תקציב.

לפי הערכות באוצר, ההיערכות לקראת יישום מס הגודש תארוך כשנתיים מרגע קבלת ההחלטה. היא תכלול ככל הנראה הקמה של מכרז לטכנולוגיות זיהוי כלי רכב, סליקה אוטומטית וצ'יפים לזיהוי אלחוטי שיותקנו בכל כלי הרכב החדשים שיימכרו בישראל ובכלי רכב משומשים כתנאי לטסט השנתי. בנוסף המערכת תיתמך ככל הנראה על ידי אפליקציה סלולרית, שתדווח לנהגים על תעריפי הגודש המשתנים בהתאם למיקום ולשעה, ותאפשר להם לחשב עלויות נקודתיות ומצטברות.

אגרת הגודש היא חלק מתוכנית מקיפה שהאוצר מתכוון להציג לממשלה הבאה לצמצום השימוש ברכב פרטי. התוכנית אמורה לסייע בהתמודדות עם בעיית הגודש, בעיקר בכניסות לגוש דן בשעות השיא. התוכנית נוצרה על רקע ההבנה באוצר ובמשרד התחבורה כי ההשקעות הגדולות הנוכחיות בבניית רכבות קלות ובעתיד גם רכבת תחתית (מטרו), לא יביאו להקלה בגודש בשנים הקרובות ואולי אף יחריפו את הבעיה, בגלל העבודות הנרחבות בצירי התנועה. על רקע זה הוחלט באוצר ליישם בשלב המידי צעדים להפחתת הגודש באמצעות תמריצים שליליים לשימוש ברכב פרטי, בנוסח נתיב התחבורה השיתופית - נתיב פלוס או נתיב האגרה בכניסה לתל אביב מכביש מספר אחת.

היטל הגודש אמור להיות המרכיב המרכזי בתוכנית הכוללת, מהלך שהאוצר מנסה לקדם כבר מספר שנים, אך נמנע עד כה בגלל התנגדותו של שר התחבורה לשעבר ישראל כ"ץ. שר התחבורה הנוכחי בצלאל סמוטריץ' אינו מתנגד בפומבי להטלת אגרת הגודש, אך הסיכויים שיהיה גם שר התחבורה בממשלה שתידרש לאשר את התוכנית אינם גבוהים כרגע.

ה-OECD: הציבור יתרגל עם הזמן

בשבוע שעבר הציגו בתל אביב מומחים של ה-OECD נייר עבודה הממליץ למדינה להטיל אגרת גודש בתל אביב במתכונת של הגדרת רדיוס ממרכז העיר ולהטיל אגרה על כל בעל רכב פרטי שרכבו נכנס לאזור הרדיוס. אפשרות נוספת שהציעו המומחים לבחון, היא הגדרת שלושה מעגלים ממרכז תל אביב החוצה והטלת אגרת גודש דיפרנציאלית ביניהם.

הנייר הוצג בכנס של חברת פיוצ'ר מוביליטי העוסקת בקידום מדיניות תחבורה. לפי המחקר, הניסיון הבינלאומי שנצבר בשנים האחרונות בערים בהן מיושמת התוכנית - לונדון, שטוקהולם וסינגפור הן דוגמאות בולטות - מראה כי אגרות גודש המוטלות במתכונת דומה לזו המוצעת בתל אביב יכולה להביא לצמצום של 30% בזמן ההמתנה בפקקים בשעות השיא.

הבעיה העיקרית של התוכנית היא ההתנגדות הציבורית הרבה שהיא מעוררת. ב-OECD טוענים כי ההתנגדות הציבורית שוככת עם הזמן, ככל שהציבור לומד להתרגל לאגרת הגודש וככל שהיא מיושמת בצורה אחידה. כ"ץ טען כי הטלת אגרת גודש מהווה מס לכל דבר, כל עוד אין לנהגים אלטרנטיבה תחבורתית ראויה לכניסה לתל אביב בשעות השיא.

הנחה של עד 25% באגרת הרישוי

הכנסות המדינה מאגרות הרישוי לרכב מגיעות כיום ל-4 עד 5 מיליארד שקל בשנה, כך שתאורטית מדובר בהנחה של עד 25% באגרת הרישוי. בפועל מחירי האגרות משתנים בהתאם לסוג הרכב וקריטריונים נוספים כך שקשה לדעת מה יהיה שיעור ההנחה שיקבל בעל רכב ספציפי.

ההוזלה הצפויה אמורה לא רק לרכך את ההתנגדות להטלת אגרת הגודש אלא גם משרתת את מדיניות התחבורה הנוכחית משום שמההנחה ייהנו באופן שוויוני גם נהגים שלא משלמים אגרת גודש משום שהם עושים שימוש ברכב באזורי הפריפריה או מחוץ לשעות השיא.

ככל הנראה תמליץ רשות המסים שלא להכיר את בהוצאות הגודש למעסיקים, שיבחרו לגלם את ההוצאה לעובדיהם, מכיוון שהיא רואה בכך הוצאה פרטית של העובד ולא הוצאה לצורך עבודה או ייצור הכנסה המוכרת במס.

עוד המלצה היא להטיל מס שווי שימוש גם על הטבת החנייה החופשית, שמעניקים כיום חלק מהמעבידים לעובדים. שווי ההטבה יחושב לפי העלות הממוצעת של מקום חניה ובמקומות ביקוש עלות זו יכולה להגיע לעשרות אלפי שקלים בשנה. עדיין לא ברור לפי איזו שיטה יחושב שווי השימוש על ההטבה הזו. 

השאלות הפתוחות

גובה האגרה: לפי הערכות, כניסה יומית לגוש דן תעלה 10 שקלים
אזורי האגרה: עדיין לא ידוע על אילו אזורים יוטל המס והאם יהיה מדרג עלויות בין האזורים
הטכנולוגיה: האם יותקנו מצלמות לזיהוי רכבים או שיותקנו צ’יפים על רכבים

עוד כתבות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

העליות בבורסה מתמתנות; מדד הבנקים יורד ב-1%

ההתפתחות הבטחונית בצפון מעיקה על הבורסה ●  השקל שהתחזק הבוקר, נחלש עתה ונסחר ב-3.766 שקלים ● אלארום מזנקת ב-20%, נובה ב-4% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צונחת ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה