גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"גם ככה זו שנה היסטרית לחברות החדשות בכל מה שקשור להוצאות כספיות"

ההיערכות למערכת הבחירות, ובעיקר ליום השידורים המיוחד בבחירות עצמן, מאתגרים את תאגיד השידור ואת קשת ורשת ● לכולם ברור שמתכונת משדר הבחירות תהיה דומה יותר למתכונת החסכנית של בחירות ספטמבר ופחות לסבב הראשון של הבחירות בחודש אפריל

שנת 2019 הייתה אמורה להיות השנה שבה ערוצי הטלוויזיה המסחרית מתיישרים אל שגרה לאחר שנתיים של טלטלות: שנה של פיצול ערוץ 2, ושנה לאחר שערוץ עשר ורשת התמזגו. אבל השנה הזאת הייתה הכול מלבד שגרתית, ומערכת הבחירות השלישית שמתגלגלת לפתחנו עומדת להכביד על האפשרות לחזור לשגרה - בראש וראשונה מבחינה כלכלית.

עיקר הכובד הכלכלי מגיע משני אלמנטים: יום השידורים המיוחד בבחירות והפקעת זמן האוויר מבעלות הרישיון ומתאגיד השידור הציבורי לצורך שידורי התעמולה 21 יום לפני הבחירות עצמן.

במערכת הבחירות הראשונה, כשאיש לא העלה על דעתו שבעקבותיה יגיעו שתי מערכות בחירות נוספות, השקיעו קשת, רשת ותאגיד השידור למעלה מ-8 מיליון שקל במשדר הבחירות שכלל אצל כולם צילומים מרהיבים מחוץ לאולפנים והשקעות עצומות בפירוטכניקה. מערכת הבחירות השנייה כבר הייתה יותר בסגנון לואו-קוסט: חברות החדשות נשארו באולפנים שלהם והשקיעו בעיקר בנראות האולפן ואופן הצגת הנתונים. אם ניתן היה לצמצם, סביר שבפעם הבאה יקטינו תקציבים אפילו יותר אבל זה כנראה בלתי אפשרי.

"גם כך זו שנה היסטרית לחברות החדשות בכל מה שקשור להוצאות כספיות", אומר אמנון ברקאי, סמנכ"ל ההפקה בחדשות 13. "גם בלי הבחירות הנוספות שלנו, יש בחירות בארה"ב ואולימפיאדה שהם אירועים מכבידים כלכלית". 

לדבריו, "סיקור מערכת הבחירות עצמה הוא לא יותר יקרה מהשוטף. אומנם יש יותר שידורים ישירים כמו היום מהכנסת, אבל העלות הנוספת היא שולית. אולי עושים כתבות מיוחדות על הבחירות, אבל זה במקום כתבות אחרות. העלות הכבדה שתתווסף הוא יום הבחירות וההוצאות הקשיחות סביבו: ניידות שידור לכל המפלגות, אלמנטים גרפיים שהם לא בסדר היום הרגיל של הגרפיקה, כוח-אדם שעובד בשלוש משמרות ברצף 48 שעות שידור. העלות הקשיחה של יום כזה היא לפחות 1.5 מיליון שקל".

מתכונת בחירות ספטמבר

"אם היינו יודעים מראש שהולכים לשלוש מערכות בחירות, היינו הולכים על 'הנחת כמות'", מגחך בסרקסטיות בכיר בתעשייה. "כבר במערכת הבחירות הקודמת קיצצנו ככל שניתן, אבל יש דברים שאי-אפשר לקצץ בהם: עלויות המדגם, ניידות השידור ליד מטות המפלגות וכדומה. צריך לנסות לחדש במשדרים, אבל סביר שמה שהיה הוא שיהיה".

לכולם ברור שמתכונת משדר הבחירות עצמו תהיה יותר במתכונת בחירות ספטמבר, ופחות במתכונת בחירות אפריל. כלומר: שידורים מתוך האולפנים עצמם - בלי בניית סטים מתוחכמים של צילומי חוץ ועם ניסיון לייצר כמה שיותר שואו בכמה שפחות כסף. מבחינת הצורך לרענן ולחדש, עבודת מהדורות החדשות 13 ותאגיד השידור הציבורי "כאן" צפויה להיות קלה יותר: שתי המהדורות אמורות לעבור לאולפנים חדשים אי-שם בפברואר, ויש להניח שישתמשו בעיתוי המעבר כדי להשיק את האולפנים במשדר הבחירות עצמו או בימים הסמוכים לו.

נוסף על כך, על ההשקעה הצפויה במשדרי בחירות גופי השידור ייאלצו כאמור להתמודד פעם שלישית עם הפקעת זמני שידור לטובת תעמולת הבחירות. אומנם במערכת הבחירות הקודמת השתדלה ועדת הבחירות להתחשב באמצעי המדיה ולקבוע שעות שידור לתעמולת הבחירות לא במהלך שעות צפיית השיא, אבל בכל זאת מדובר בנזק כלכלי כבד ומצטבר שמוערך במיליוני שקלים.

למעשה, בעלות הרישיון נפגעות פעמיים: מצד אחד מופקע מהן זמן שידור, ומנגד הכסף החדש שמתווסף לשוק כתוצאה מהקמפיינים הפוליטיים לא מגיע אליהם. הכלי החזק ביותר לפרסום במערכות הבחירות האחרונות היה הדיגיטל, ושם פייסבוק "שותה" חלק ניכר מהכסף. אומנם בשתי המערכות האחרונות הופנו לאתרים הישראלים כמו ynet תקציבים יפים מהמפלגות שהתמודדו, אולם אלה סכומים הבטלים בשישים יחסית לסכומי הכסף שנעלמים מהטלוויזיה בגלל הבחירות.

"הפקעת זמן האוויר לצורך הבחירות מתרחשת בזמן שההשקעה באפיקים הדיגיטליים סמוך להן עומדת על עשרות מיליוני שקלים, שרובם הולך לפייסבוק וגוגל", אומרת סמנכ"לית הרגולציה של קשת, טלי גורן. "זה כסף ציבורי של מימון מפלגות שלא חוזר לציבור אלא עובר לאירלנד ולפאלו אלטו. גורמים לנו להפסדים כבדים. לו היו לוקחים חלק מהכסף שמשקיעים בפייסבוק ובגוגל ומשקיעים אותו בטלוויזיה, הוא היה חוזר לציבור, כי הערוצים המסחריים מחויבים להחזיר אחוזים מההשקעה שלהם בתוכן. זה האבסורד: השנה היא 2020, ומפקיעים זמן מסך על-פי חוק מ 1959".

לדברי ברקאי, "האתגר הגדול בשידור מערכת הבחירות הנוכחית הוא שהקהל יהיה שבע, ושאף אחד לא יפציץ אותו עם שידור מרחף מעל הר הרצל. הבעיה העיקרית היא שאחוזי הצפייה הם כבר לא כמו של אירוע שמתרחש פעם בארבע שנים. זה כמעט כמו תוכנית ריאליטי. גם לפי הסקרים אנחנו מספרים לקהל מראש איך זה ייראה. רוב המדינה מעריכה שלא תהיה הכרעה, גם אין מתמודדים שונים. אלה אותם שחקנים באותן שעות עם אותם טקסטים. צריך לקוות שהרייטינג לא ירד".

עוד כתבות

כוחות צה''ל בעזה. ''זה קריטי להסתגל ולהשתנות תוך כדי לחימה'' / צילום: דובר צה''ל

"האסטרטגיה של חמאס היא להרוג את האנשים שלהם למען יח"צ"

החוקר הבריטי אנדרו פוקס צלל למערכה בעזה כדי לנתח את שדה הקרב המודרני ● בראיון לגלובס הוא עומד על הפער בין ההישגים הצבאיים לכישלון ההסברתי: "ישראל הופתעה מעוצמת התעמולה נגדה" ● מהסתגלות למנהרות ועד למהפכה הרפואית, פוקס בוחן את הלמידה של צה"ל תחת אש, ומזהיר: "חמאס לא מהווה איום כרגע, אבל הוא חוזר לשליטה מלאה"

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הבנקים מסתערים על העולם: מזרחי-טפחות גייס 4.6 מיליארד שקל באג"ח בחו"ל

אתמול גייס הבנק 2.2 מיליארד שקל אג"ח, כאשר לפני שבועיים גייס אג"ח קוקו בסך של 2.4 מיליארד שקל ממשקיעים בינלאומיים ● המהלך של מזרחי-טפחות הוא חלק ממגמה מעניינת שמתרחשת מתחילת החודש: שלושה מהבנקים הגדולים במשק מגייסים אג"ח בעולם, תוך שימוש בחברות חיתום בינלאומיות, והשתתפות ערה של משקיעים מכל העולם

בית המעצר בברוקלין בתחילת ינואר, בסמוך להגעת מדורו / צילום: Shutterstock

"גיהנום עלי אדמות": הצצה לכלא הידוע לשמצה שבו כלוא הרודן מוונצואלה

עברייני מין מפורסמים, נאשמים ברצח, ברוני סמים ונשיאים לשעבר: בית המעצר המטרופוליטני בברוקלין מאכלס שורת דמויות קצה, אך נודע בעיקר בשל תנאי כליאה קשים והזנחה מתמשכת ● "לא אנושי": כך נראה המקום שאפילו שופטים מהססים לשלוח אליו נאשמים

באר שבע. דבקה במודל הפרברי / צילום: Shutterstock

71% צמודי קרקע: המתכון הבטוח לעיר בלי ביטחון, בלי תחבורה ובלי עתיד

בזמן שיתר הערים מצטופפות, בירת הנגב דבקה במודל פרברי שהולך נגד הזרם ● עם כישלון המכרזים בשכונת רקפות, מתברר שהמרדף אחרי בית עם גינה רק מייצר פקקים, פוגע בביטחון וחונק את פריון העבודה ● כך, הלקח שנלמד בתל אביב - נשכח בדרך לבאר שבע

הרובר הגדול והמתקדם ביותר של נאס''א נוחת במאדים. חוקר גיאולוגיה ומחפש סימני חיים, יולי 2020 / צילום: Reuters, NASA/Cover Images

שתי קריאות על החיים בעולמות אחרים: מצפה לנו הרפתקה שם בחוץ

לאחרונה ראו אור שני ספרים שצוללים לשאלות הגדולות של היקום ● בעוד האחד מתמקד באדם וסבור שיש לחשוב על מאדים כעל כוכב הלכת הראשון המאוכלס על ידי מכונות, השני מעדיף שרובוטים יחפשו אחר חוצנים בשבילנו

מיכאל קלמן וערן גריפל / צילום: נטי לוי, גיא חמוי

אלו שני הבכירים הנוספים במנורה שנחקרו בפרשת ההסתדרות

ערן גריפל ומיכאל קלמן נחקרו ביום רביעי השבוע בלהב 433 במסגרת פרשת השחיתות "יד לוחצת יד" של ההסתדרות וסוכן הביטוח עזרא גבאי ● במשטרה אומרים שמנורה מבטחים חשודה "בביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

מעבר רפיח על גבול מצרים / צילום: ap, Sam Mednick

מעבר רפיח ייפתח: המועד הצפוי, והוויתור הישראלי

גורם ביטחוני: "ערים לשמועות סביב איראן, אין שינוי בהנחיות" ● נשיא טורקיה שוחח בטלפון עם נשיא איראן על "ההתפתחויות האחרונות באיראן" ● מת מפצעיו עשהאל באבד, לוחם המילואים שנפצע קשה בהיתקלות בשבוע הראשון להפסקת האש ● הגברת התקיפות של ישראל - והחשש בלבנון: "שלב חדש של הסלמה באזור שמצפון לליטאני" ● נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר שייפגש עם ג'ארד קושנר וסטיב וויטקוף, שליחיו של נשיא ארה"ב ● דיווחים שוטפים

KLM / צילום: Shutterstock

מחשש להסלמה: חברות התעופה שמבטלות טיסות עד יום ראשון

על רקע המתיחות הביטחונית חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו הערב על ביטול הטיסות לישראל במהלך סוף השבוע הקרוב ● מדובר בביטול של טיסות בודדות אך עלול להתרחב אם תימשך אי היציבות במזרח התיכון

רשת החשמל בישראל מתקשה להדביק את הזינוק בביקושים / צילום: Shutterstock

שמש זה לא מספיק: המכשול המרכזי שתוקע את מהפכת החשמל הסולארי

אחרי שנים של הזנחה, רשת החשמל בישראל מתקשה להדביק את הזינוק בביקושים ואת קצב ההקמה של מתקנים סולאריים ● "אנחנו יודעים לרוץ הרבה יותר מהר מהרשת", אומר יזם בתחום, וברשות החשמל מודים ש"זה המכשול המרכזי היום" ● התוצאה: צוואר בקבוק תשתיתי שמאיים על התחרות במשק, על אמינות האספקה ועל המעבר לאנרגיה זולה ונקייה

ידין קאופמן / צילום: יח''צ תמורה

למד בישיבה, היה בן בית אצל אהרן ברק - והופך אופציות של חברות לתרומות במיליונים

"כמה שנים אחרי האינתיפאדה השנייה גייסתי קרן לסטארט־אפים ברמאללה. עזרנו בהקמה, והשקענו בחברות פלסטיניות. שום חברה לא שרדה" ● שיחה קצרה עם ידין קאופמן, מייסד קרן תמורה, שמתרימה אופציות מסטארט־אפים למטרות אימפקט

סאטיה נאדלה, מנכ''ל מיקרוסופט / צילום: AP, Charles Rex Arbogast

מניית מיקרוסופט בקיפאון: האם היא המפסידה הגדולה של המרוץ ל-AI?

איך קורה שמיקרוסופט, שהייתה מהראשונות לזהות את מהפכת הבינה המלאכותית, מוצאת את עצמה משתרכת מאחורי גוגל ואמזון? ● בין הסיבות: עיכובים קריטיים בפיתוח שבבים עצמאיים, תלות גוברת ב–OpenAI של סם אלטמן וצניחה בנתח השוק של קופיילוט ● האם המודל העסקי המנצח יצליח להציל את המניה המדשדשת?

חגיגות פתיחת 2016. חזרה שהיא מקלט / צילום: Reuters, Darren Ornitz

הטרנד שלא מפסיק ברשתות: איך שוב הגענו ל-2016

בוודאות נתקלתם בטרנד שמחזיר את 2016 לפיד שלכם: תמונות מלפני עשור, פילטרים ישנים, ותחושה מוזרה של "כבר היינו פה" ● זה לא סתם געגוע נוסטלגי אלא ניסיון אנושי לברוח מהעומס של חדשות רעות, פוליטיקה וחששות מבינה מלאכותית

ביקוש גבוה ברשתות. מבחר פוסטים של אספני דמויות ''חברים'' / צילום: צילומי מסך מפייסבוק

מי הם ה"קידולטס", ולמה הם מסתערים על הבובות של "חברים" במקדונלד'ס

מבוגרים וצעירים בגילאים שונים עסוקים כרגע בדבר אחד: השלמת סדרת הדמויות של כוכבי הסדרה "חברים", שמוענקות במתנה עם ארוחה במקדונלד'ס - ומוכנים גם להשקיע בכך מאות שקלים ● מומחים מסבירים מאיפה מגיע הטרנד, ולמה הוא תפס כל כך

דונלד טראמפ וראש ממשלת קנדה מארק קרני / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ מאיים במכס של 100% על קנדה אם תחתום על הסכם סחר עם סין

הנשיא מחריף את המתיחות עם קנדה, מכנה את ראש הממשלה קרני "מושל" ומאיים במכסים של 100% במידה ואוטווה תחתום על הסכם עם הסינים ● האיום של טראמפ מגיע שבוע לאחר שהציג עמדה מפויסת ואמר כי על קנדה להגיע לעסקה עם סין

טיקטוק / אילוסטרציה: Shutterstock

הושלמה מכירת הפעילות של טיקטוק בארה״ב: כך זה יעבוד

חברת האם הסינית חתמה רשמית על העברת חלקים מפעילות טיקטוק לארה"ב, ובכך הסתיימה סאגה של שנים ● החשש בארה"ב היה שהממשלה הסינית תנצל לרעה נתונים רבים, וכעת נתונים אלו יאחוסנו בסביבת ענן מאובטחת ● טראמפ הודה לנשיא סין על ההחלטה: "הוא היה יכול לבחור בדרך אחרת, אבל לא עשה זאת"

מייסדי למונייד, דניאל שרייבר ושי וינינגר / צילום: דור מלכה

שיתוף הפעולה עם טסלה שהזניק את המניה הישראלית בוול סטריט

למונייד אספה מידע שהראה שמערכת הנהיגה האוטונומית של טסלה מפחיתה תאונות ● מייסד למונייד שי וינינגר: "רכב שיכול לראות ב‑360 מעלות, שלעולם לא נרדם ומגיב בשברירי שנייה, פשוט אינו ניתן להשוואה לבני אדם" ● מניית החברה זינקה ב-13%

ג'ילי סטאריי E-MI / צילום: יח''צ

83 ק"מ לליטר? ההבטחה של הקרוס-אובר הסיני החדש

לפלח הצפוף והפופולרי של רכבי קרוס־אובר עם הנעת פלאג־אין מצטרף מתמודד מבית ג'ילי - ג'ילי סטאריי E-MI ● יש לו ממדים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומאובזר, מערכת הנעה מעודנת ומחיר תחרותי. האם נולד כאן להיט חדש?

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

חגיגת המימושים בבורסה, והשכירים שהפכו למיליונרים – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

באיזה בנק תקבלו יותר ריבית, אילו ני"ע סולידיים ניתן לרכוש בבורסה, ואיזו אפליקציית תשלומים מתנה ריבית גבוהה בהוצאות בכרטיס האשראי ● בבתי השקעות שמניותיהם זינקו במאות אחוזים, בכירים מימשו אופציות ומניות ● סקירה שפרסם בנק אוף אמריקה, מציעה לבחון השקעות בפריפריה של תחום הבינה המלאכותית ● וגם: יועצת ההשקעות הבכירה שמציעה חשיפה למט"ח דווקא משום שהשקל התחזק כל כך

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: אינטל

הציפייה הייתה בשמיים, אבל ההתאוששות של אינטל עוד רחוקה

אינטל רשמה בשבועות האחרונים עלייה פנומלית ובתי ההשקעות שדרגו את המלצת הקנייה שלהם למנייה ● אלא שעם פרסום התוצאות לרבעון הרביעי ההתלהבות נבלמה והמשקיעים קיבלו תזכורת למשבר הגדול בו מצויה החברה ● האם 2026 תהיה שנת המפנה?