גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"גם ככה זו שנה היסטרית לחברות החדשות בכל מה שקשור להוצאות כספיות"

ההיערכות למערכת הבחירות, ובעיקר ליום השידורים המיוחד בבחירות עצמן, מאתגרים את תאגיד השידור ואת קשת ורשת ● לכולם ברור שמתכונת משדר הבחירות תהיה דומה יותר למתכונת החסכנית של בחירות ספטמבר ופחות לסבב הראשון של הבחירות בחודש אפריל

שנת 2019 הייתה אמורה להיות השנה שבה ערוצי הטלוויזיה המסחרית מתיישרים אל שגרה לאחר שנתיים של טלטלות: שנה של פיצול ערוץ 2, ושנה לאחר שערוץ עשר ורשת התמזגו. אבל השנה הזאת הייתה הכול מלבד שגרתית, ומערכת הבחירות השלישית שמתגלגלת לפתחנו עומדת להכביד על האפשרות לחזור לשגרה - בראש וראשונה מבחינה כלכלית.

עיקר הכובד הכלכלי מגיע משני אלמנטים: יום השידורים המיוחד בבחירות והפקעת זמן האוויר מבעלות הרישיון ומתאגיד השידור הציבורי לצורך שידורי התעמולה 21 יום לפני הבחירות עצמן.

במערכת הבחירות הראשונה, כשאיש לא העלה על דעתו שבעקבותיה יגיעו שתי מערכות בחירות נוספות, השקיעו קשת, רשת ותאגיד השידור למעלה מ-8 מיליון שקל במשדר הבחירות שכלל אצל כולם צילומים מרהיבים מחוץ לאולפנים והשקעות עצומות בפירוטכניקה. מערכת הבחירות השנייה כבר הייתה יותר בסגנון לואו-קוסט: חברות החדשות נשארו באולפנים שלהם והשקיעו בעיקר בנראות האולפן ואופן הצגת הנתונים. אם ניתן היה לצמצם, סביר שבפעם הבאה יקטינו תקציבים אפילו יותר אבל זה כנראה בלתי אפשרי.

"גם כך זו שנה היסטרית לחברות החדשות בכל מה שקשור להוצאות כספיות", אומר אמנון ברקאי, סמנכ"ל ההפקה בחדשות 13. "גם בלי הבחירות הנוספות שלנו, יש בחירות בארה"ב ואולימפיאדה שהם אירועים מכבידים כלכלית". 

לדבריו, "סיקור מערכת הבחירות עצמה הוא לא יותר יקרה מהשוטף. אומנם יש יותר שידורים ישירים כמו היום מהכנסת, אבל העלות הנוספת היא שולית. אולי עושים כתבות מיוחדות על הבחירות, אבל זה במקום כתבות אחרות. העלות הכבדה שתתווסף הוא יום הבחירות וההוצאות הקשיחות סביבו: ניידות שידור לכל המפלגות, אלמנטים גרפיים שהם לא בסדר היום הרגיל של הגרפיקה, כוח-אדם שעובד בשלוש משמרות ברצף 48 שעות שידור. העלות הקשיחה של יום כזה היא לפחות 1.5 מיליון שקל".

מתכונת בחירות ספטמבר

"אם היינו יודעים מראש שהולכים לשלוש מערכות בחירות, היינו הולכים על 'הנחת כמות'", מגחך בסרקסטיות בכיר בתעשייה. "כבר במערכת הבחירות הקודמת קיצצנו ככל שניתן, אבל יש דברים שאי-אפשר לקצץ בהם: עלויות המדגם, ניידות השידור ליד מטות המפלגות וכדומה. צריך לנסות לחדש במשדרים, אבל סביר שמה שהיה הוא שיהיה".

לכולם ברור שמתכונת משדר הבחירות עצמו תהיה יותר במתכונת בחירות ספטמבר, ופחות במתכונת בחירות אפריל. כלומר: שידורים מתוך האולפנים עצמם - בלי בניית סטים מתוחכמים של צילומי חוץ ועם ניסיון לייצר כמה שיותר שואו בכמה שפחות כסף. מבחינת הצורך לרענן ולחדש, עבודת מהדורות החדשות 13 ותאגיד השידור הציבורי "כאן" צפויה להיות קלה יותר: שתי המהדורות אמורות לעבור לאולפנים חדשים אי-שם בפברואר, ויש להניח שישתמשו בעיתוי המעבר כדי להשיק את האולפנים במשדר הבחירות עצמו או בימים הסמוכים לו.

נוסף על כך, על ההשקעה הצפויה במשדרי בחירות גופי השידור ייאלצו כאמור להתמודד פעם שלישית עם הפקעת זמני שידור לטובת תעמולת הבחירות. אומנם במערכת הבחירות הקודמת השתדלה ועדת הבחירות להתחשב באמצעי המדיה ולקבוע שעות שידור לתעמולת הבחירות לא במהלך שעות צפיית השיא, אבל בכל זאת מדובר בנזק כלכלי כבד ומצטבר שמוערך במיליוני שקלים.

למעשה, בעלות הרישיון נפגעות פעמיים: מצד אחד מופקע מהן זמן שידור, ומנגד הכסף החדש שמתווסף לשוק כתוצאה מהקמפיינים הפוליטיים לא מגיע אליהם. הכלי החזק ביותר לפרסום במערכות הבחירות האחרונות היה הדיגיטל, ושם פייסבוק "שותה" חלק ניכר מהכסף. אומנם בשתי המערכות האחרונות הופנו לאתרים הישראלים כמו ynet תקציבים יפים מהמפלגות שהתמודדו, אולם אלה סכומים הבטלים בשישים יחסית לסכומי הכסף שנעלמים מהטלוויזיה בגלל הבחירות.

"הפקעת זמן האוויר לצורך הבחירות מתרחשת בזמן שההשקעה באפיקים הדיגיטליים סמוך להן עומדת על עשרות מיליוני שקלים, שרובם הולך לפייסבוק וגוגל", אומרת סמנכ"לית הרגולציה של קשת, טלי גורן. "זה כסף ציבורי של מימון מפלגות שלא חוזר לציבור אלא עובר לאירלנד ולפאלו אלטו. גורמים לנו להפסדים כבדים. לו היו לוקחים חלק מהכסף שמשקיעים בפייסבוק ובגוגל ומשקיעים אותו בטלוויזיה, הוא היה חוזר לציבור, כי הערוצים המסחריים מחויבים להחזיר אחוזים מההשקעה שלהם בתוכן. זה האבסורד: השנה היא 2020, ומפקיעים זמן מסך על-פי חוק מ 1959".

לדברי ברקאי, "האתגר הגדול בשידור מערכת הבחירות הנוכחית הוא שהקהל יהיה שבע, ושאף אחד לא יפציץ אותו עם שידור מרחף מעל הר הרצל. הבעיה העיקרית היא שאחוזי הצפייה הם כבר לא כמו של אירוע שמתרחש פעם בארבע שנים. זה כמעט כמו תוכנית ריאליטי. גם לפי הסקרים אנחנו מספרים לקהל מראש איך זה ייראה. רוב המדינה מעריכה שלא תהיה הכרעה, גם אין מתמודדים שונים. אלה אותם שחקנים באותן שעות עם אותם טקסטים. צריך לקוות שהרייטינג לא ירד".

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

המבורגר בסדנא 8 / צילום: שחף סעדון

עם פסקול נוסטלגי: הבר הקטן בקיבוץ שמגיש המבורגר מבשר מקומי

פודטראק בלב כרם על שביל ישראל, ארוחה אתיופית מסורתית, סדנה של אמן יפני, חנות של 15 קיבוצניקיות ובר שמארח תערוכות מתחלפות ● שש תחנות מומלצות בחוף הכרמל ● חגית אברון תופרת יום

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

צילומים: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט, יעל טל

שר הכלכלה מציע עוד פיקוח מיותר, הפעם על מצות

ברקת רוצה עוד מחיר מפוקח ● בסופר-פארם הגזימו עם הקמפיין ● ותרומת כליה, מלבד המצווה הראויה, חוסכת הון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; המניות הביטחוניות נפלו, מניות הביטוח והבנקים עלו

המניות הדואליות עלו ● הירידות במניות החברות הבטחוניות נמשכו ● השקל נחלש הבוקר, 3.09 שקלים ● ירידות בחוזים בניו יורק ● אפל וסנדיסק עקפו את הצפי בדוחות, האחרונה מזנקת ב-20% במסחר המוקדם ● מטא זינקה אתמול ב-8%, בג'פריס אומרים שזאת רק ההתחלה ונותנים לה מחיר יעד של 1,000 דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסות וול סטריט; הזהב יורד, סנדיסק מזנקת

טראמפ הודיע על מינויו של וורש לתפקיד יו״ר הפדרל ריזרב הבא, במקום ג'רום פאוול - צעד שמסיים תקופה ממושכת של חוסר ודאות וטלטלה סביב הבנק המרכזי ● המסחר בבורסות אירופה מתנהל בעליות; בורסות אסיה ננעלו באדום ● הזהב והכסף יורדים ● סנדיסק מזנקת ב-20%

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

מדד התעשיות הביטחוניות צנח היום ביותר מ-4%. אלו הסיבות

אחרי תשואות של מאות ואלפי אחוזים, המשקיעים מממשים רווחים ● האם זו הזדמנות קנייה או אזהרה? ● אנליסטים: "יציאת אוויר טבעית" ● הירידות החדות פסחו על אלביט, האם ייתכן שהסיבה מסתתרת באיזון מחדש במשקל של המניות במדד שיתבצע בעוד שבוע?

אדן שוחט - קרן '' אלף '' / צילום: איל יצהר

התגלית ברשם החברות, ההימור, ו"תחרות היופי": מאחורי ההשקעה בחברה הישראלית שנמכרה לאפל

מייסדי Q.ai יצאו לסיבוב גיוס ענק של 200 מיליון דולר שנכשל, לכן שכרו בית השקעות וחיפשו רוכשת, ומצאו ● אדן שוחט, שותף מנהל בקרן אלף שהימר פעם נגד מייזלס המייסד והפעם השקיע בחברה: "הוא הדבר האמיתי, הפעם לא הימרתי נגדו"

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה המפתיעה שהחליטה לנקום באיראן על מתקפת טילים

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"

טסלה S וטסלה X / צילום: באדיבות היצרן

רובוטים במקום מכוניות: טסלה תפסיק את ייצור דגמי היוקרה שלה

שני דגמי היוקרה של טסלה חוו בשנים האחרונות ירידה משמעותית במכירותיהם בעולם, בין השאר בשל התחרות הקשה מצד תעשיית הרכב הסינית ● אילון מאסק צייץ כי החברה עתידה להסב את שטח הייצור  בקליפורניה למפעל לייצור הרובוט דמוי האדם Optimus

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

עסקת וויז-גוגל בסכנה? שורת ארגונים באירופה מתנגדים למיזוג

רשות ההגבלים של האיחוד האירופי צפויה לקבל עד 10 בפברואר החלטה אם לאשר את עסקת גוגל-וויז ● שורה של ארגונים אזרחיים פנו בימים האחרונים לאיחוד בבקשה לפתוח בחקירת הגבלים עסקיים שתברר לעומק את העסקה ● החשש המרכזי: ניצול הגישה שתקבל גוגל לוויז לטובת חיסול מתחרים בשוק הענן והסייבר

החל משבוע הבא: עליית מחירים בארומה / צילום: יח''צ

ארומה מעלה מחירים: כמה תשלמו על קפה ומאפה?

כשנה בלבד לאחר העלאת המחירים הקודמת: החל מ־3 בפברואר תעדכן רשת ארומה את מחירי חלק מהמאפים ומשקאות הקפה ● קפוצ’ינו קטן בתל אביב יעלה 14 שקל, דיל קפה ומאפה יעלה 27 שקל, ומספר מצומצם של מוצרים יתייקרו בשיעורים חדים של עד 50%

סיור באלנבי בעקבות כנס תשתיות לעתיד של גלובס / צילום: כפיר זיו

"רחוב אלנבי לא בתקופה הכי זוהרת שלו": כך משפיעות עבודות התשתית על תל אביב

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור ברחוב אלנבי בתל אביב, שהציג את האתגרים הנגרמים מהעבודות על רשת הרכבות הקלות והמטרו ● הסיור הדגיש את הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

כוכבית בליתי לוי / צילום: יוני רייף/אוני' בר-אילן

הישראלית שמונתה באמצע המלחמה לתפקיד בכיר במפעל השבבים הטייוואני

בענקית השבבים TSMC מבינים כנראה שהחדשנות הישראלית היא דלק קריטי בשרשרת הייצור העולמית של התחום ● זו הסיבה לכך שלצד מנהל הפעילות במזרח התיכון ובאירופה מינו בחברה לראשונה מנהלת ייעודית לחיזוק הקשרים הישראליים - כוכבית בליתי–לוי

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צעד היסטורי": האיחוד האירופי הגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור

בצעד חריף שממנו נמנעו מדינות אירופה במשך שנים, האיחוד האירופי הסכים להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● גרמניה הובילה את הצעד, איטליה הסירה את ההתנגדות וספרד נכנעה ללחץ ● מה משמעות המהלך ולמה הוא קורה דווקא עכשיו?

נעלי Nike Mind 001 / צילום: נייקי

כוכבות פופ וחוקרי מוח: נייקי מוציאה את התותחים הכבדים בדרך לקאמבק

ענקית אופנת הספורט מנסה לחזור לקדמת הבמה לאחר שסיימה את שנת 2025 עם נפילה של כ־17% במניה ● לצורך כך היא מגייסת את קים קרדשיאן לקמפיין משותף ומשיקה נעליים שמיועדות לעזור לספורטאים להתרכז

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"