גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תענוגות של חורף: כך חוגגים בבודפשט את חג המולד

השילוב של שוקי כריסמס מקושטים, מעיינות חמים, יופי אדריכלי, אוכל טוב ומחירים זולים הופך את בודפשט ליעד אידאלי לחופשה אורבנית עונתית קצרה

רחוב הקניות המקושט/ צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
רחוב הקניות המקושט/ צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

הארכיטקטורה המפוארת של הבירה ההונגרית מהווה תפאורה מושלמת לשוקי חג המולד הססגוניים של העיר, שבימים אלו עוטה קסם מיוחד ונראית זוהרת מתמיד בשלל האורות וקישוטי החג. עצי אשוח ודוכני עץ יפהפיים גודשים את הכיכרות. הגדול והוותיק בשוקי החג הוא זה שבכיכר וורושמרטי (Vorosmarty), שבו מצטופפים סביב עץ מנצנץ יותר ממאה ביתני עץ מקושטים, עמוסי כל טוב: חפצי נוי, כלי קדרות נהדרים, כובעי פרווה וסריגים בעבודת יד, נרות ריחניים, תכשיטים, רקמות תחרה עדינות, גילופי עץ ושאר מלאכות יד מסורתיות, מעשה ידיהם של אמנים מקומיים, ובראשם קישוטים לחג ומיני פריטים שלא ממש ברור מה עושים איתם, אבל הם חגיגה גדולה לעין וללב.

בודפשט/ צילום: רויטל חורש

ביניהם פזורים עשרות דוכני מזון שממלאים את האוויר בניחוח משכר ומפתים את העוברים ושבים במגוון מסחרר של נקניקיות ובשרים צלויים על גחלים, פירות מזוגגים ושלל מאכלי חג מסורתיים כמו כרוב ממולא ולחם הונגרי מסורתי אפוי בתנור חמר, לנגוש (מעין פיצה הונגרית על בסיס בצק מטוגן, שעליו עורמים מבחר תוספות), מרק גולש נהדר המוגש בקערית של כיכר לחם טרייה, ולקינוח בייגלי (עוגת חג מולד מסורתית במילוי פרג או אגוזים) ושאר עוגות עתירות קרם כמיטב המסורת ההונגרית.

ועוד לא אמרנו מילה על קלאסיקות כמו ערמונים קלויים וקיורטוש מתקתקים הנמכרים בכל קרן רחוב לצד יין חם מתובל, שהפך לסימן היכר של שוקי כריסמס רבים ברחבי העולם, וכמובן פאלינקה - משקה מסורתי של ברנדי פירות מקומי.

שוק חג מרכזי נוסף, קטן יותר אך מרהיב לא פחות, הוא זה שלמרגלות בזיליקת סנט סטפן, שבו לצד הדוכנים המקושטים אפשר ליהנות ממופעי מוזיקה חיה, ממשטח החלקה על הקרח וגולת הכותרת: מופע אורקולי יפהפה בתלת-ממד ולייזר, המוקרן על כותלי הבזיליקה המרשימה מדי חצי שעה. לצד שני השווקים המרכזיים הללו, פזורים ברחבי העיר שוקי חג ציוריים נוספים ומלאי אווירה, כמו בכיכר אליזבת, בפארק העירוני וברחוב האופנה Deák Ferenc, המעוטר באלפי נורות ססגוניות. חלקם סמוכים יחסית זה אל זה, כך שלא תיאלצו להתרחק מדי מדוכני היין, ובמרביתם ניתן יהיה לבלות עד סוף דצמבר.

שוק הכריסמס למרגלות  כנסיית סנט סטפן/ צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

דרך נהדרת ליהנות ממראות הכריסמס ומיופייה של העיר - במיוחד כשהחושך יורד וכל הארמונות, הגשרים ומבני הפאר ההדורים מנצנצים למרחוק באורות בוהקים - היא בהפלגה לאורך הדנובה באחת מספינות legenda שיוצאות מרציף 7 וכוללות שמפניה והסברים (גם בעברית) באוזנייה על האתרים שעל פניהם חולפים, או בשיט דומה הכולל גם ארוחת ערב (www.legenda.hu).

היכלות המים והספא

לאחר יום שלם של כיתות רגליים בין שוקי החג העליזים ואתריה המיתולוגיים של העיר, כשבחוץ הטמפרטורות מתחילות לצנוח, אחד הפינוקים האולטימטיביים הוא שכשוך במעיינות ובמרחצאות החמים שבהם התברכה בודפשט בשפע, בשל מיקומה על קו שבר גיאולוגי.

המומלצים והפופולריים מכולם הם מרחצאות סצ'ניי (Szechenyi) המעוצבים בסגנון ניאו-בארוקי ונחשבים למרחצאות הגדולים ביותר באירופה. שפע בריכות של מי מרפא חמים בטמפרטורות שונות, שחלקן מקורות ואחרות תחת כיפת השמיים, ובהן גימיקים מפתיעים כמו מפלוני מים שמתפרצים לפתע ומעסים כל נקודה בגוף, זרמים שיישאו אתכם במעגלים סביב ואפילו לוח שחמט צף שבו תוכלו לשחק תוך שאתם נהנים מחמימות המים וסגולות המרפא שלהם.
זו גם הזדמנות נהדרת להתנסות במגוון הסאונות, הכלולות אף הן במחיר הכניסה (כ-72 שקל, כולל שכירת לוקר). בסופי השבוע מתקיימות במרחצאות מסיבות בריכה סוערות עד השעות הקטנות של הלילה, עם הרבה אלכוהול, מוזיקה ואפקטים של לייזר לחימום האוויר. מרחצאות מומלצים נוספים, סולידיים יותר, הם מרחצאות רודאש (Rudas) וגלרט (Gellért) ההדורים.

דוכני ממתקים/ צילום: רויטל חורש

היכל מים וספא אחר שמומלץ בחום לא להחמיץ, במיוחד למגיעים עם ילדים, הוא פארק המים והספא ,Aquaworld שהוא אחד מפארקי המים המקורים הגדולים ביבשת וסוג של דיסנילנד של עולם הספא. בין השאר, תמצאו כאן שלל מגלשות מים עם אבובים, שטיחונים, פיתולים זוהרים בחשכה וסוגים רבים נוספים, בריכות שחייה חיצוניות ומקורות בתוך מבנה יפהפה דמוי מקדש אקזוטי, בריכות גלים וג'קוזי, חמאם טורקי ו"עיר" שלמה של סאונות מפנקות מכל סוג אפשרי, ובתוספת תשלום גם טיפולי ספא ומסאז'ים חלומיים.

לפארק צמוד גם מלון נחמד: Aquaworld Resort Budapest Hotel & Water Park שמאפשר גישה חופשית לפארק ובין השאר כולל גם דירות משפחתיות, המהוות אופציה נהדרת למגיעים עם ילדים. שאטלים חינמיים לפארק המים יוצאים מכיכר הגיבורים במרכז העיר.

לאחר הפינוק במרחצאות, הגיעה העת לגלות את התענוגות הקולינריים שבהם נודעת העיר. מרק הגולאש אומנם מעולה, במיוחד בימים קרים, וגם על קיורטוש על גחלים כמובן לא נוותר, וגם לא על שאר מאכלי הרחוב, אבל בשנים האחרונות צומחות בעיר לא מעט מסעדות גורמה משובחות. אחת המובילות שבהן היא מסעדת Liszt המעולה שנפתחה רק לפני כמה חודשים, המשכללת את נפלאות המטבח ההונגרי עם טוויסט מודרני.

לצד מנות נהדרות כגון טרטר ונציאני נפלא, פילה רוסיני עם פטריות צרובות ברוטב כמהין או חזה ברווז מעושן עם כבד אווז בקליפות תפוז וקינואה, גולת הכותרת היא מנות המוגשות בשתי גרסאות של "אז ועכשיו": מסורתית, לפי מתכונים עתיקי יומין שלוקטו בכפרים, ולצידה גרסה מודרנית ויצירתית המבוססת על מרכיבים דומים. מביניהן, מומלצות במיוחד קדירת אווז וירקות בציר עשיר בבישול ממושך שלצידה גרסה מודרנית של אווז צלוי (lisztrestaurant.hu).

דוכני מזכרות/ צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

לצד טעימות ממטעמי המטבח ההונגרי העילי מציעה בודפשט גם מבחר מפתה של אוכל רחוב נהדר. חגיגה של ממש מצפה לגרגרנים במתחם Street Food Karavan שברובע היהודי (Kazinczy u. 18) ובמתחם הסמוך המציע לא מעט אפשרויות גם לטבעונים, בשוק האיכרים הססגוני "חצרות סימפלה" (Szimpla Kert) הפעיל בימי ראשון, ובשוק המקורה המיתולוגי Nagy Vasarcsarnok, השוכן במבנה ניאו-גותי עצום ממדים בכיכר Fővám. המגיעים לעיר בימים אלו יוכלו להמשיך את חגיגת הטעימות והשופינג בשוק כריסמס מקסים נוסף הממוקם בכיכר הסמוכה לשוק.

ברים באווירה מחתרתית

את הערב אפשר לסיים באחד ממופעי האופרה או הקונצרטים הנודעים של הבירה ההונגרית או לטעום מעט מחיי הלילה התוססים שלה, שבירה ואלכוהול משובחים זורמים בה כמו הדנובה. את הברים הכי מיוחדים בעיר תמצאו במקומות הכי לא צפויים: על סיפונה של ספינת תובלה אוקראינית ישנה (A38) העוגנת בנהר, על הגגות - כמו במרפסת הגג היפהפייה של מלון Aria הסמוך לבזיליקת אישטוון הקדוש, שם ממוקם High Note SkyBar - אחד הברים היוקרתיים בעיר, שבו תוכלו ללגום קוקטייל משובח מול צריחי הבזיליקה במרחק נגיעה ממש (highnoteskybar.hu), ובמיוחד בחצרות האחוריות ובחורבות של בתים ישנים באזור הרובע היהודי, שם - באזור שפעם היה ה"מאה שערים" של היהדות ההונגרית האורתודוקסית - התפתחה סצנה ייחודית של ה-Ruins Pubs - ברים מגניבים באווירה מחתרתית.

ביניהם ה-Szimpla, שבו שרשרת של חללים אלטרנטיביים, שבכל אחד מהם אווירה מיוחדת במינה ובליל של פריטים לא שגרתיים, כמו מאזניים עתיקים או אופניים ישנים המשתלשלים מהתקרה, אמבט או מכונית ישנה מהעידן הקומוניסטי שהוסבו לפינת ישיבה.

עוד מקומות מומלצים: Szoda, שחלונותיו מכוסים במאות בקבוקי סודה, או Fogaz Haz ו-Kuplung Bar, שמתחמיהם כוללים בין השאר גלריות אמנות וגרפיטי על הקירות. במרביתם תוכלו ליהנות גם ממופעי מוזיקה שווים עד השעות הקטנות של הלילה.

מידע מעשי

הגעה: מדי יום ממריאות מהארץ לבודפשט כמה טיסות ישירות. טיסות בעלות זולה במיוחד מוצעות על-ידי חברת Wizz Air ההונגרית, המציעה שתי טיסות יומיות ישירות שמחיריהן מתחילים בפחות ממאה דולרים. אלו שדגמנו המריאו והגיעו בזמן והתגלו כאופציה משתלמת במיוחד.

התניידות: אחת הדרכים הנוחות ביותר להגעה ממקום למקום, במיוחד במזג אוויר חורפי, היא אוטובוס התיירים Big Bus Tours, שעמו ניתן להגיע בנוחות היישר לכל האטרקציות ומוקדי העניין המרכזיים בעיר, בלי הסתבכויות ניווט מיותרות או הליכה ממושכת בקור.

ניתן לרדת בכל תחנה שרוצים וכשמסיימים לטייל באזור, פשוט עולים לאוטובוס הבא שייקח אתכם היישר לאטרקציה הבאה. בין לבין, שומעים הסברים על האתרים השונים (גם בעברית!). מושלם במיוחד בעונה זו של השנה (www.bigbustours.com).

מומלץ להכיר גם את ה-Budapest Card - כרטיס משתלם שמציע נסיעה חופשית בכל אמצעי התחבורה הציבורית (אוטובוסים, רכבות, חשמלית והפלגות), וכן כניסה למרבית המוזיאונים, למעיינות חמים ומבחר אתרים, סיורים רגליים חינמיים ומגוון הנחות. אידאלי במיוחד למתכננים נסיעות רבות (budapestinfo.hu).

הגעה משדה התעופה, הסעות וסיורים: בבודפשט שוק המוניות פרוץ ואינו מפוקח, והחוק מתיר לכל מונית לגבות סכום שונה עבור אותה נסיעה, דבר המנוצל פעמים רבות לעושק של ממש.

על כן מומלץ להימנע מעצירת מונית חולפת ולהזמין מונית בטלפון מאחת החברות הגדולות או לתאם מראש הסעה עם נהג.
חברה אמינה ומומלצת במיוחד להסעות משדה התעופה וברחבי העיר, וגם לסיורים בעברית, היא קורטוש, שמציעה בנוסף לסיורים הקלאסיים המעולים באתרי התיירות המרכזיים גם סיורים קולינריים וסיור מדליק להיכרות עם חיי הלילה של בודפשט (www.kurtosh.co.il).

סיור קולינרי בעברית: עופר ורדי, עיתונאי ישראלי ואיש של אוכל, מחבר הספר "גולאש לגולש, מטעמי המטבח ההונגרי", חי בשנים האחרונות בבודפשט, דובר את השפה ועורך סיורי אוכל אישיים או בקבוצות קטנות. מומלץ. לפרטים: www.ofervardi.com.

מלונות מיוחדים

בסיום הבילוי הלילי, במיוחד בטמפרטורות הצוננות של החורף ההונגרי, אין כמו לשוב אל חיקו החמים של מלון מפנק המצוי במרחק פסיעות אחדות ממוקדי התיירות והבילויים. מלון כזה הוא מלון הבוטיק Aria Hotel, השוכן במבנה ניאו-קלאסי מרשים, צמוד לכנסיית St. Stephen ולשוק חג המולד שלמרגלותיה.

המלון הייחודי הזה, שמאז פתיחתו לפני כארבע שנים כובש בקביעות את המקום הראשון בכל דירוגי המלונות בעיר ואף הוכתר כמלון הטוב בעולם על-ידי גולשי אתר TripAdvisor, מעוצב כולו סביב מוטיבים מעולם המוזיקה, כאשר כל אחד מארבעת אגפיו מייצג ז'אנר מוזיקלי שונה. החדרים באגף הקלאסי מאופיינים בעיצוב מתוחכם עם נברשות קריסטל, חדרי אגף הג'אז מעוצבים בהשראת מועדוני הג'אז של שנות ה-20 ועם ריהוט ארט-נובו עשיר, האגף העכשווי בהשראת סגנון הפופ-ארט בשנות ה-70, ואילו חדרי אגף האופרה מאובזרים בריהוט ניאו-בארוק מהודר.

מלון Aria/ צילום: באדיבות מלון Aria

המוטיב המוזיקלי בולט גם בעיצוב הלובי, שבמרכזו פסנתר כנף נדיר, ואת ארוחת הבוקר (הנהדרת, למותר לציין) סועדים אורחי המלון ב"גן המוזיקה", שם גם מוגשים להם בכל ערב לצלילי נעימות הפסנתרן יין, גבינות משובחות ושאר כיבודים (ללא תוספת תשלום, כחלק מתפיסת האירוח של המלון).

בנוסף לפינוקים הרבים בחדר, הוא מצויד במערכות שמע מתקדמות שמהן בוקעת מוזיקה שתבחרו מתוך ספרייה מוזיקלית עצומה בסיוע מומחה מטעם המלון, והמוזיקה תמשיך ללוותכם גם בספא היפהפה, המאובזר בבריכה שסביבה מיטות רביצה מפנקות, סאונות וג'קוזי, שכיף לסיים בחומם את היום. גם אם אינכם אורחי המלון, אל תחמיצו ביקור בבר שבמרפסת הגג שלו, המספק תצפית פנורמית מרהיבה במיוחד על קו הרקיע של העיר ariahotelbudapest.com).

מלון נהדר נוסף ברמת חמישה כוכבים ובעלות משתלמת במיוחד הוא מלון קמפינסקי (Kempinski Hotel Corvinus), ששוכן בלוקיישן מנצח: ממש בפתחו ימתין לכם שוק הכריסמס המרכזי של העיר, ומצדדיו נמתחות שדרות הקניות המפורסמות של הבירה, כך שאם צברתם שקיות רבות מדי, תמיד תוכלו לקפוץ לרגע לפרוק אותן בחדר ולהמשיך הלאה. מיקומו האידאלי מאפשר להגיע בהליכה קצרצרה למרבית האטרקציות התיירותיות בעיר וכמעט לכל קו תחבורה אפשרי.

בין השיטוטים תוכלו לנוח בחדרים מרווחים עם מיטות שמולן נשקפים הגלגל הענק והבזיליקה המוארת. במתחם המלון מצויות גם גלריה ומבחר מסעדות מצוינות, שבראשן מסעדת Nobu מרשת המסעדות היפנית הנודעת, ובר "Blue Fox" הנחשב לאחד הברים המובילים באירופה. מומלץ לנסות את הקוקטייל Tast of Electrisity המוגש עם פרח קטן שמניחים על הלשון, שבשילוב עם המשקה יוצר תחושה של שוקים אלקטרוניים. מחירו המאוד סביר של המלון (החל מ-600 שקל ללילה), רמתו הגבוהה ומיקומו המושלם הופכים אותו לאחד המלונות הכדאיים בעיר (www.kempinski.com/en/budapest/hotel-corvinus).

עוד כתבות

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

וול סטריט ג'ורנל: טראמפ שוקל תקיפה מוגבלת באיראן, כדי לדחוף אותם לעסקה

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון