גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות - ימים של אימפיצ'מנט: הפרופסורים ו"ההפיכה היהודית"

ימי האימפיצ'מנט בוושינגטון הם זמן של חרדה, של מרירות ושל פילוג ● אנשים מצביעים זה על זה ואומרים דברים לא נעימים ● למשל, "הם יהודים" ● פרשנות

ארבעת הפרופסורים שהעידו בשימוע על ההדחה / צילום: רויטרס - Mike Segar
ארבעת הפרופסורים שהעידו בשימוע על ההדחה / צילום: רויטרס - Mike Segar

בבית הנבחרים הנוכחי של ארה"ב מכהנים 27 יהודים, מתוך 435. זה יחס גדול פי 3 מחלקם של היהודים באוכלוסייה. לשם השוואה, בבית הנבחרים מכהנים 56 שחורים, או 12%, פחות או יותר יחס שווה לחלקם באוכלוסייה.

אבל אמריקה אינה עוד ארץ של מכסות. שום קבוצת אוכלוסייה אינה צריכה לעמוד בהן, ושום קבוצת אוכלוסייה אינה מנועה מהתקדמות על יסודן. מכסות לא רשמיות הגבילו עד לפני 70 שנה כניסה של סטודנטים יהודים לאוניברסיטאות הגדולות של החוף המזרחי. הן חלפו מן העולם זה כבר.

פרוטסטנטים, רוב האוכלוסייה בארה"ב, אינם מתלוננים ברצינות על היעדר שופטים פרוטסטנטים בבית המשפט העליון (שישה קתולים ושלושה יהודים), למשל.

אני מתקשה להיזכר אימתי שמעתי תלונות על עודף ייצוג יהודי. היו בהחלט רגעים מתוחים, למשל כאשר ניתן פומבי למפח הנפש של רפובליקאים בכירים לנוכח מיעוט התמיכה של יהודים במפלגתם, לפחות ב-60 השנה האחרונות. אבל לא היתה מקבילה אמריקאית של "יותר מדי אברמוביצ'ים" (תלונתו הידועה לשמצה של ניקיטה חרושצ'וב בברית המועצות באמצע המאה שעברה).

שלושה יהודים וקתולי אחד

מה שמביא אותנו אל הימים האלה ממש, ואל הערות מצמררות במדיה החברתית. הן נשמעו בעקבות השימוע הראשון בוועדת המשפטים על האימפיצ'מנט הממשמש ובא של הנשיא טראמפ. ארבעה פרופסורים למשפט חוקתי הוזמנו להעיד על מהות התהליך ועל המידה שבה החטאים המיוחסים לנשיא מצדיקים את העמדתו למשפט הסנאט.

שלושה פרופסורים הוזמנו על-ידי הרוב הדמוקרטי בוועדה. אחד הוזמן על-ידי המיעוט הרפובליקאי. המוזמנים הדמוקרטים הצדיקו את האימפיצ'מנט. המוזמן הרפובליקאי הסתייג. שלושת המצדיקים באו מאוניברסיטאות חשובות בחוף המזרחי של ארה"ב, מקלטן הידוע לשמצה של "האליטות".

היה לפרופסורים המצדיקים עוד מכנה משותף אחד, שאיש מן הנוכחים באולם הוועדה לא הזכיר: כל השלושה היו יהודים. הרביעי, המקטרג, היה קתולי.

יהודים וקתולי הם אפיונים הצריכים סיוג. איש מהם אינו ידוע בתור שכזה. הם אינם קנאים דתיים. המידה שבה אמונת אבותיהם מדריכה אותם היא עניינם הפרטי. כללית, אמריקאים נחשבים לדתיים יותר מעמיתיהם בחברות מערביות אחרות, אבל מסורת אמריקאית מן הימים הראשונים של הרפובליקה מציבה חומה בין המדינה לבין הכנסייה (או כל בית תפילה אחר).

אין זאת אומרת ששלושת הפרופסורים אינם מתעניינים בשורשיהם או בתרבותם. אחד מהם סיפר זה לא כבר איך גדל "כיהודי" בדרום העמוק של ארה"ב, בימי המאבק על זכויות האזרח של השחורים. שני, שידו לו רב בפירוש החוקה האמריקאית, התחיל תוכנית מחקר על "חוק יהודי וישראלי" באוניברסיטת הרווארד. שלישית הציגה את עצמה פעם בוועידה אקדמית כ"אחת הנשים היהודיות, הדו-מיניות, מהירות-החֵמה, הרוצות את החופש להגיד מה שאנחנו חושבות, לקרוא מה שאנחנו רוצות ולאהוב את מי שאנחנו אוהבות".

מסקרן לדעת מה חושבת הפרופסורית היהודייה, פמלה קארלן, על אישה מהירת-חמה אחרת, העומדת על חירותה להגיד מה שהיא חושבת. שמה של האחרת הוא אן קולטר (Coulter), פרשנית מפורסמת ומעוררת מחלוקת של הימין הרדיקלי, המתפרנסת למחייתה מהקנטה מרושעת של יריבים פוליטיים, בייחוד מן השמאל. קולטר כמובן מזלזלת בתקינות פוליטית ונוטלת לעצמה את הזכות לשחוט פרות קדושות.

היא צייצה כי "אין די גיוון אתני בין הפרופסורים מכדי שאני אתייחס אליהם ברצינות". לאיש לא היה ספק למה היא מתכוונת, אם כי הציון "אתני" באנגלית אמריקאית נוגע למוצא לאומי (כמו איטלקי, אירי, פולני, סיני, ערבי), ובאמריקה "יהודי" הוא בדרך כלל זיהוי דתי, לא לאומי.

"ג'רי השמן"

"היעדר גיוון אתני" היה רמז עבה לא רק ליהודיותם של הפרופסורים הרוצים להעביר את הנשיא הנבחר של ארה"ב מכהונתו. גם יושב ראש ועדת המשפטים, ציר קונגרס ותיק מניו יורק, ששמו ג'רי נאדלר, הוא יהודי עם רקורד רב שנים של איבה מרה כלפי דונלד טראמפ. הנשיא רגיל לקרוא לו "ג'רי השמן", אף כי נאדלר כבר אינו שמן, והנשיא לעומת זאת מסווג רפואית כבעל משקל יתר.

גם יושב ראש ועדת הביון של בית הנבחרים, שבה התקיים הדיון המקדים על אימפיצ'מנט, הוא יהודי, אדם שיף, ציר קונגרס ותיק מקליפורניה. יהודים, אגב, הם יושבי הראש של ועדות בולטות נוספות בבית הנבחרים: ועדת החוץ, ועדת ההקצבות, ועדת התקציב. תפקידם של יהודים יחידים בסיעת המפלגה בבית הנבחרים הוא אפוא ניכר. אין בו שום דבר קולקטיבי, הם אינם מקבלים הוראות פעולה ממרכז סודי, או מעניקים הוראות כאלה. אבל מספיק להזכיר אותם בנשימה אחת עם ג'ורג' סורוס, כפי שעושים מפעם לפעם יריבים מן הימין, כדי לעורר את הרושם של זקני ציון בפעולה.

במדיה החברתית אפשר למצוא מליצי יושר מעוטי-ניואנסים של תיאוריות קונספירציה יהודיות. ביטוי אחד שהתחיל להישמע ברשת באחרונה לתיאור האימפיצ'מנט הוא Jew Coup. כביכול, היהודים הם המנסים לחולל "הפיכה" נגד הנשיא הנבחר.

מועט הספק שרוב היהודים בארה"ב מתנגדים לנשיא. היסטורית, רוב גדול של יהודי אמריקה הם דמוקרטים, והם התנגדו לכל מועמד רפובליקאי לנשיאות במאה השנה האחרונות, גם כאשר מועמדים כאלה נהנו מתמיכה רחבה של כלל האוכלוסייה.

הנשיא טראמפ מעוט-הניואנסים מתלונן על "חוסר הנאמנות" של היהודים לישראל ומעורר בזה אי נוחות ניכרת, מפני שנאמנות כפולה היא עלילה רבת שנים של אנטישמים על יהודים, לפחות מזמן הרוטשילדים או משפט דרייפוס.

אנחנו עומדים בעיצומו של אחד המאורעות המקטבים והמפלגים ביותר בהיסטוריה הפוליטית של ארה"ב מאז ומעולם. בזמנים כאלה אנשים בוחנים זה את זה בזכוכיות מגדלת. זה זמן של מרירות וחשד, המצליח להרחיק קרובים וידידים. לעבור את האימפיצ'מנט בשלום היא משימה כל-אמריקאית. גם משימה יהודית.

עוד כתבות

אביטל פרדו בוועידת ישראל לעסקים

אביטל פרדו, שותף מייסד בפאגאיה: "בתוך עשור נוכל להפוך לאחת מחברות האשראי הצרכני הגדולות בעולם"

אביטל פרדו סיפר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס על השוק התנודתי, מעבר החברה ממודל יוניקורן למוסד פיננסי – והאתגר של השנים הבאות ● בנוסף, הכריז כי "היתרון התחרותי האמיתי של ה-AI עוד לא נחשף"

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' עירן הלפרין / צילום: פרטי

חוקר השנאה שמצהיר: "אנחנו נוסעים ב-300 קמ"ש לעבר הקצנה"

שיחה עם פרופ' עירן הלפרין, ראש המחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית ● על הקיטוב שהפך לנורמה, הסיבות לכך ומה ישראל צריכה לעשות כדי לעצור את הדהירה

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

אלונה בר און בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "גלובס, כמו הכלכלה הישראלית, הוא סיפור של חוסן מול האתגרים"

מו"ל גלובס אלונה בר און דיברה בוועידת ישראל לעסקים של גלובס על ימיו הראשונים של העיתון ב-1983 זמן קצר לאחר קריסת הבורסה, על האתגרים במציאות שמשתנה ללא הרף ועל ההתמקדות בסיקור מקצועי ואמין ● "הכלכלה הישראלית חשובה לנו מאוד, וזו גם התמה של גלובס", אמרה

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

בור ההפסדים שנוצר בגלל הנפילה בקריפטו – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הנפילות בשוק הקריפטו חשפו את ריבוי ההימורים המסוכנים בוול סטריט ● האם קרנות הגידור יצדיקו את העליות לאורך זמן ● הסיבה שהמשקיעים הישראלים בקרנות ובמסלולים מחקי מדד ה־S&P 500 פספסו השנה ובגדול ● וגם: כך הפכה אחת מקבוצות המזון הגדולות והמסתוריות בישראל ללהיט בבורסה

בנקים בישראל

הבנקים חילקו דיבידנד של 5 מיליארד שקל לציבור – אז מדוע בשוק לא מתלהבים?

הרווח של הבנקים צמח, התשואה על ההון רשמה נתונים מרשימים, וגם בחלוקת הדיבידנדים חלה עלייה חדה ● אך למרות זאת, בשוק מתריעים משינוי המגמה: "יש להיות ערים לשחיקה באיכות הנכסים ולתוצאות חלשות יותר בהמשך" ● ואיך דווקא דעיכת המלחמה עלולה לייצר קשיים כלכליים לבנקים?

קורנליוס קורנליו בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

שגריר קפריסין: "הביקורת על ישראל עצומה, אבל רק כאן מבינים את המציאות של המדינה"

שגריר קפריסין בישראל, קורנליוס קורנליו, אומר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי היחסים הכלכליים בין המדינות רחוקים ממיצוי - לא רק תיירות ונדל"ן אלא גם הייטק ואנרגיה ● עוד אמר: "אל תשכחו שיש לכם חברים באיחוד האירופי, חשוב לא לסגור דלת לאיחוד"

פול דונובן / צילום: UBS

מה הקשר בין מחירי הדיור לביטקוין? ההסבר של הכלכלן הבכיר מ-UBS

במהלך יותר מ־30 שנה ב־UBS, פול דונובן, הכלכלן הראשי של חטיבת ניהול ההון הגלובלי בבנק, ראה לא מעט משברים היסטוריים ● בראיון לגלובס הוא מציע לשמור על גישה זהירה בנוגע ל־AI, מעריך שהזהב מיצה את העליות, וגם: הקשר בין הקושי לקנות דירה להשקעה בביטקוין

מימין: הילה ויסברג, ענבל קרייס, פרופ' אסנת לב ציון קורח, קרן כהן חזן / צילום: כדיה לוי

"הגיים צ'יינג'ר לעתיד": שלוש בכירות מדברות על מנועי הצמיחה של התעשייה

בפאנל "תעשייה, חדשנות ובריאות - האבנים הגדולות של כלכלת ישראל", שהתקיים במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס, דיברו שלוש בכירות בתעשייה הישראלית על הצלחה והמנוע להוביל, על מהפכת ה-AI ויישומה, ועל תחזיות לעתיד ● וגם: מה ישמור על העליונות הטכנולוגית שלנו?

מנכ''ל דוראל, יוני חנציס, בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל קבוצת דוראל: "כל מתקן אנרגיה מתחדשת שנכנס לפעולה מוריד לכולם את חשבון החשמל"

יוני חנציס שוחח במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס על החשיבות של תחום האנרגיה המתחדשת למשק החשמל וכן על פעילותה של דוראל בארץ ובעולם ● "שוק החשמל העולמי חייב אגירה לשעות שאחרי שהשמש שוקעת. בלי זה, לא נוכל לוותר על התלות באנרגיה קונבנציונלית"

מימין: אסף זגריזק, יודפת אפק-ארזי, ינקי קוינט ורועי כחלון בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

רועי כחלון: "עובדים מסביב לשעון על הנפקת התעשייה האווירית"

במסגרת פאנל "תשתיות לישראל" בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, מנהל רמ"י ינקי קוינט אמר כי "מחירי הדירות יכולים להגיע לרמה שזוג צעיר יוכל לרכוש דירה בעלות סבירה" ● יו"ר נת"ע, יודפת אפק-ארזי: "פרויקט המטרו זה גיים צ'יינג'ר עשורים קדימה"

ידין ענתבי בוועידת ישראל / צילום: רפי קוץ

מנכ"ל בנק הפועלים: "המערכת הבנקאית איבדה את הצעירים הסוחרים בשוק ההון. הגיע הזמן ליזום ולהחזיר אותם אלינו"

מנכ"ל הפועלים ידין ענתבי הזהיר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי המיסוי שהטילה הממשלה אינו פוגע בבנקים אלא בחוסכים ובקרנות הפנסיה וההשתלמות, וטוען שהרווחיות הגבוהה הייתה אמורה לחזור לציבור ● בנוסף הציג ענתבי צעדים חדשים של הבנק שנועדו להחזיר צעירים למסחר בשוק ההון

יו'' אגד אמיר לוי / צילום: שלומי יוסף

יו"ר אגד אמיר לוי על הנפקה אפשרית: "זו חברה קלאסית לשוק ההון"

אמיר  לוי התארח בוועידת ישראל לעסקים של גלובס וקרא למנות בדחיפות ממונה חדש לאגף התקציבים, להימנע מתוספות מוגזמות לתקציב הביטחון - ורמז כי אגד במסלול להנפקה, אחרי השבחתה: "אנחנו מחזקים את הממשל התאגידי" ● על משבר התחבורה בישראל: "צריך לשטוף את המדינה עם נתיבי תחבורה ציבורית ולצאת במכרז אגרות הגודש"

מימין: חזי שטרנליכט, חגי שרייבר, עמי בם / צילום: שלומי יוסף

מנהל ההשקעות הראשי בהפניקס: "בועות לא מתפוצצות כשהתקשורת מבשרת על כך"

בפאנל בהנחיית חזי שטרנליכט בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, שוחחו חגי שרייבר, משנה למנכ"ל קבוצת הפניקס ומנהל ההשקעות הראשי, ועמי בם, יו"ר בריינסוויי ויו"ר גילת רשתות לווין, על נורות האזהרה בשוק ההון, על אסטרטגיות השקעות ועל אסטרטגיות ניהול ● ומהו הפרמטר החמקמק שלא תמיד נכנס למודלים האסטרטגיים?

מו''ל גלובס, אלונה בר און, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און: "גלובס פועל מרצון אמיתי להיות גורם שמסייע בחוסן של הכלכלה הישראלית"

בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים שתיערך היום, מו"ל גלובס אלונה בר און התייחסה לאתגרים עמם התמודדה החברה הישראלית בשנים האחרונות, וכן לאתגרים עמם התמודד העיתון ● בר און: "יצירת תוכן נקי שהוא לא מלא בסימני קריאה, ולפעמים יש בו גם סימני שאלה, הייתה קשה לעיכול לרבים"

ינון קרייז, מנכ''ל ויו''ר ענקית הצעצועים מאטל, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל ענקית הצעצועים מאטל: "התחלנו להסתכל על אנשים שקונים את המוצרים שלנו כמעריצים ולא כצרכנים"

ינון קרייז, מנכ"ל ויו"ר ענקית הצעצועים מאטל, השתתף בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים של גלובס ● הוא התייחס להצטרפותו לחברה ב-2018, לאחר שהתחלפו 3 מנכ"לים ברציפות, דיבר על השינוי האסטרטגי שהביא לחברה ועל הצלחת הסרט "ברבי" ● "מאטל מתוארת בתסריט כחברה הכי גרועה בקורפורייט האמריקאי, והתפקיד שלי כמנכ"ל החברה מגולם כשוביניסט - וזה עבד"

מנכ''ל הבורסה איתי בן זאב בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

האם לשוק יש עוד לאן לעלות? התשובה של מנכ"ל הבורסה בת"א

למרות השיאים והתשואות החזקות בבורסה המקומית, איתי בן זאב, סבור שהיא רחוקה מלבטא את הפוטנציאל העתידי, ובטוח שמפולת במדדים לא על הפרק ● כך אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס: "ירידות חדות מגיעות בדרך כלל בתקופה של בועה וזה לא המצב כרגע"

מנכ''ל אלקטרה מוצרי צריכה צביקה שווימר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה צביקה שווימר: "הצריכה בישראל חזקה, אבל אין מספיק שטחי מסחר"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר מנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה, צביקה שווימר, כי הוא קרא לקובעי המדיניות להאיץ פיתוח אזורי - בפרט בצפון ● "הצעתי להפוך את קריית שמונה לשלוש שנים ל'עיר ללא מע"מ', כמו אילת. זה היה מצית את המסחר ומחזיר חיים לאזור. בינתיים זה לא מתקדם"

פרופ' רוני גמזו, יו''ר מגדל אחזקות, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: שלומי יוסף

פרופ' רוני גמזו: "תמיד ארגיש החמצה שלא הייתי מנכ"ל הכללית"

יו"ר מגדל אחזקות, מנכ"ל בית החולים איכילוב בעבר, אמר עוד בוועידת ישראל לעסקים של גלובס: "הפער בין שיבא לאיכילוב הוא רק בכותרות; ברמת הרופאים והרפואה לא רק שאין פער - איכילוב מוביל"

איך נראים חייו של שופט בהאג שהחליט להוציא צו מעצר לנתניהו?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: השלכות הסנקציות האמריקאיות על שופטי ההאג הפעילים בהליכים נגד ישראל, סקר חדש בגרמניה מצביע על שינוי שלילי בעמדות כלפי ישראל וסימנים להיחלשות שיתוף הפעולה הביטחוני עם בריטניה ● כותרות העיתונים בעולם