גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מציאות כמעט בלתי אפשרית: דז'ה-וו למשקיעים בסלקום

למרות המציאות הענפית הקשה, רבים מאמינים כי השקעה סבלנית בפלטפורמה העסקית של סלקום עוד תביא עמה תשואות גבוהות בעתיד ● נראה כי אופוריה מוגזמת ביחס לשינוי כיוון בתנאי השוק עלולה להסתיים בפעם המי יודע כמה במפח-נפש

מנכ"ל סלקום ניר שטרן / צילום: תמר מצפי
מנכ"ל סלקום ניר שטרן / צילום: תמר מצפי

חברת סלקום  זכתה בימים האחרונים ל"זריקת חמצן" חיונית בדמות המחאה בסך כ-300 מיליון שקל כפועל יוצא מהנפקת מניות. השילוב של גיוס הון משמעותי, שמגיע שבועות ספורים לאחר פרסום תוכנית התייעלות שאפתנית והכרזה על כוונה להקטין השקעות הוניות, החזיר את הסומק ללחייהם החיוורות של מחזיקי ניירות הערך של החברה.

סלקום היא חברה ענקית במונחים ישראליים, ויש לה כ-2.76 מיליון מנויי סלולר, 276 אלפי מנויי תשתית אינטרנט ו-247 אלפי מנויי טלוויזיה. ואולם, השורה התחתונה של חברה ענקית זו "אדומה", ומלמדת על הפסד מצרפי של 53 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של 2019, ואילו המאזן שלה הוא של חברה פגיעה.

המציאות הכמעט בלתי אפשרית מבחינה תחרותית של השווקים שבהם פועלת סלקום, לצד גיבנת החוב הגדולה שהעמיסה על גבה ברבות השנים, הרעידו את עמודי היסוד שעליהם בנויה החברה, והיא הפכה בתוך שנים מועטות ממכונת מזומנים למשרפת מזומנים, שעתידה לוט בערפל.

למרות המציאות הענפית הקשה, משקיעים רבים מאמינים או מעריכים כי השקעה סבלנית בפלטפורמה העסקית של סלקום, הכוללת לקוחות רבים, פיזור עסקי ורשת תקשורת ארצית לצד מותג מוכר, עוד תביא עמה תשואות גבוהות בעתיד. ולפיכך, כל שנדרש הוא להמתין, ושינוי המגמה בוא יבוא.

אין שינוי מגמה בתוצאות הכספיות

העובדה שעתיד הרווחיות של החברות הפועלות בשוק התקשורת המקומי תלוי תלות מרכזית בהחלטות רגולטוריות, אינה מאפשרת לאנליזה לתזמן היפוך מגמה בתחום המחירים בענף הסלולר. כל מי שמתיימר לעשות כן - מהמר, ולא מנתח.

המפתח להתייצבות הזירה התחרותית וזחילה של מחירי הסלולר כלפי מעלה הוא ירידה במספר המתחרים, ולשם כך יידרש אישור רגולטורי למיזוגים בענף, או שתידרש קריסת שחקן מחולל תחרות.

התוצאות הכספיות של סלקום ברבעון השלישי של 2019, שפורסמו ערב גיוס ההון האחרון, אינן מלמדות על שינוי מגמה כלשהו בתוצאות העסקיות של החברה. לפיכך, ברור כי אלה שזינקו על עגלת הנפקת המניות של החברה, אינם מבססים את החלטתם על שינוי במומנטום העסקי, אלא מאמינים באופק העסקי של החברה, התלוי במידה רבה בהתערבות רגולטורית. כותרות בתקשורת אודות אפשרות של מיזוג בין הוט לסלקום תומכים בתזה שלפיה הבשורות הרגולטוריות המשופרות מצויות מעבר לפינה.

לבעלי הזיכרון הקצר בינינו נזכיר כי ביוני 2018 המציאות העסקית בשוק התקשורת המקומי הייתה קשה ודי דומה למציאות כיום. סלקום, הצמאה למזומנים לחיזוק הונה, פנתה למשקיעים וגייסה אז כ-275 מיליון שקל, באמצעות הנפקה של 12.1 מיליון מניות בחבילה ששילבה גם אופציות. חלפה לה פחות משנה וחצי, וכדי לגייס סכום כספי דומה הנפיקה החברה כ-30.6 מיליון מניות - נתון המלמד על הקריסה במחיר המניה, שנובעת מההידרדרות בחוסנה הפיננסי של סלקום למרות גיוס ההון לפני כשנה וחצי.

דסק"ש בחרה להגדיל את ההימור

ההפסדים העצומים של רוכשי מניות סלקום בהנפקה אשתקד, שבאותה העת נראתה כהזדמנות השקעה סבירה להיחשף למניה, מעלים את השאלה האם גם ההנפקה הנוכחית היא בגדר השקעה בסכין נופלת, או נקודת כניסה אופטימלית.

עבור בעלת השליטה בסלקום, חברת דיסקונט השקעות (דסק"ש), התשובה לשאלה הזאת קריטית. מניית סלקום מהווה החזקה מרכזית בתיק ההשקעות של דסק"ש, וקריסתה אחראית במידה רבה לפגיעה בחברת האם. דסק"ש בחרה להגדיל את ההימור על חברת סלקום בצמד גיוסי ההון שביצעה חברת התקשורת בשנה וחצי האחרונה, ושמרה על החזקתה היחסית בחברה.

אינני ממעיט בערכו של גיוס הון בהיקף של כ-300 מיליון שקל עבור סלקום, אבל נוכח האתגרים העסקיים העצומים שבפניהם ניצבת החברה, מדובר בסכום המגדיל את טווח הזמן הגלום באופציה הכלכלית על הפלטפורמה העסקית של החברה, ולא בהזרמת הון המשנה באופן ניכר את חוסנה הפיננסי.

המניה טיפסה ב-50% מאמצע ספטמבר

במסגרת תוכנית התייעלות שעליה הכריזה סלקום באחרונה, היא מכוונת, בין השאר, להקטין את עלויות התפעול שלה בשנה הבאה ב-150 מיליון שקל ולהקטין את היקף ההשקעות ההוניות שלה ב-100-150 מיליון שקל בשנה. צעדים אלה, ככל שיושלמו בהצלחה, אמורים להשיב את החברה לרווחיות בשנה הבאה. זאת, יחד עם גיוס ההון האחרון, הם הסיבה לאופטימיות המחודשת במסחר במניה, שטיפסה בכ-50% מאמצע ספטמבר האחרון ועד היום.

ואולם, הניסיון בהשקעות בתחום התקשורת בשנים האחרונות מלמד כי כל עלייה במחיר המניות במגזר זה הייתה עלייה לצורך ירידה, וכי המפתחות לשינוי המומנטום העסקי מצויים על צווארם של הרגולטורים. בהיעדר ממשלה בירושלים, נראה כי אופוריה מוגזמת ביחס לשינוי כיוון בתנאי השוק עלולה להסתיים בפעם המי יודע כמה במפח-נפש.

להבנתי, משקיע בניירות הערך של סלקום חייב להניח כי התסריט המרכזי הוא כי ברבעונים הקרובים ימשיכו התוצאות הכספיות של החברה לקרטע, גם אם החברה תציג רווח מינורי - ולפיכך, הוא נדרש לסבלנות ולאופטימיות ביחס למציאות הרגולטורית לגבי מיזוגים בענף, שככל שתתרחש, תשנה לחיוב את פני המשחק בו. 

הכותב הוא יועץ כלכלי, דירקטור וחבר ועדות השקעה בגופים מוסדיים. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בניירות הערך המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

מנה בקפה נחשון / צילום: טל בדרק

100 אלף בקבוקים בשנה: היקב הישראלי שירגיש לכם כמו ביקור בצרפת

קפה עם מאפים מושחתים וגרניטה, סיור יין טבעוני, מיני-גולף בהשראת שבעת המינים וארוחה כורדית-תימנית במרפסת של בית ● יש מה לעשות ביישובי עמק איילון ● חגית אברון תופרת יום

ארסוף. חסידות גור מחזיקה קרקעות באזורים אטרקטיביים במיוחד / צילום: איל יצהר

"אנא, תהיו כאיש אחד בלב אחד": כששר אוצר ניסה למנוע את ביטול מס רכוש

הניסיונות להחזיר לחיינו את מס רכוש על קרקעות פנויות, מזכירים את קריאתו של יעקב נאמן לתקן את העיוות ● אלא שבמקום מס שפוגע בקבוצות לחץ ברורות, בממשלה מעדיפים גזרות על כולם

מערכת משגרי רקטות ארטילריות מסוג PULS של אלביט / צילום: אלביט מערכות

757 מיליון דולר: עסקת הענק החדשה של אלביט

לפי דיווח ברויטרס, ועדת הביטחון של הפרלמנט היווני אישרה אמש רכישה של 36 מערכות PULS מתוצרת אלביט תמורת 650 מיליון אירו ● מדובר ברכישה יוונית משמעותית ראשונה מבין כמה שצפויות בקרוב, כחלק מתוכנית ההצטיידות של יוון שכוללת רכש בסך כ־32.66 מיליארד דולר עד 2036

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

תל אביב ננעלה בעליות; מדד הביטוח קפץ בכ-2.5%, ארית תעשיות זינקה

מדד ת"א 35 עלה בכ-1% ● ארית תעשיות זינקה לאחר שהודיעה על השהיית ההנפקה של חברת הבת שלה, רשף טכנולוגיות ● אלביט מערכות מציגה רצף של עסקאות גדולות ● המשקיעים בעולם דרוכים לקראת החלטת הריבית בארה"ב, והצפי הוא להורדת ריבית שלישית ברציפות ● וגם: בבנק אוף אמריקה מאמינים שאמזון בדרך לעלייה של מעל 35%

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הגרושה מרוויחה פי 3: האם האב בכל זאת חייב לשלם מזונות?

המחוזי בחיפה קבע שלא ניתן להרוס אגף בבית משותף בלי הסכמה של כל הדיירים ● בית הדין הרבני הפחית מזונות אך חזר על כך שהאב מחויב בהם גם כשפערי ההכנסות משמעותיים לטובת האם ● בית הדין לעבודה קבע שמשקיע ששימש כעובד זכאי לפיצויי פיטורים ואף חייב את בעל השליטה לשלם חלק מהחוב ● 3 פסקי דין בשבוע

אזור המשרדים של בני ברק. מה קורה ליתרון התחרותי במציאות? / צילום: Shutterstock

30 קומות שוממות מתוך 40: מגדלי המשרדים החדשים מוכנים, אבל השוכרים לא באים

למרות הסטנדרט הגבוה והנגישות התחבורתית, שיעורי התפוסה בערים שמחוץ לתל אביב בירידה ● הנסיעות הארוכות, האווירה אינה מושכת צעירים וההיצע הגדול מרחיקים את השוכרים

מה משמעות שם הסדרה Pluribus? / צילום: צילום מסך

מה משמעות שם הסדרה Pluribus?

באיזה מדינה מלבד גרמניה נבחר פוליטיקאי בשם אדולף היטלר, באיזו סדרת ספרים נוהגים ללכת אל "פונדק שלושת המטאטאים" ואיזה נהר מפריד בין מקסיקו לארצות הברית? ● הטריוויה השבועית

בית השקעות  IBI / צילום: תמר מצפי

האקזיט של עובדי IBI: מכרו אופציות בכ-50 מיליון שקל

עובדי בית ההשקעות הוותיק מכרו אופציות שניתנו להם כחלק מחגיגות היובל להקמת החברה ● בין המוכרים: המשנה למנכ"ל, מנכ"לי חברות הבת ושורה של סמנכ"לים בכירים

הציור ''החלום (מיטה'') של פרידה קאלו מוצג בסותבי'ס, ניו יורק. נכס לאומי / צילום: Reuters, Lev Radin

על פער המחיר בין אומן לאומנית, בין פרידה קאלו לגוסטב קלימט

על אף השיא המרשים ששברה פרידה קאלו עם מכירת הציור היקר ביותר של אומנית אי־פעם, שוק האומנות רחוק מלהעניק לנשים מקום שוויוני ● דוחות מצביעים על עלייה במספר האומניות הפעילות, אך הן עדיין מהוות רק כרבע מהשוק, בעוד שהמכירות הגבוהות ביותר נותרות ברובן נחלתם של גברים ● ד"ר רות מרקוס מסבירה: "זהו לא פער של כישרון, אלא תוצאה של הדרה מערכתית רבת שנים"

פרופ' יצחק פריד / צילום: רמי זרנגר

אחד מחוקרי המוח המובילים בעולם מקים מרכז מחקר חדש בישראל: "בעוד 20 שנה העולם יופתע ממה שעושים היום במעבדה"

פרופ' יצחק פריד גויס על ידי אוניברסיטת רייכמן כדי לעמוד בראש מכון מחקר שיתמקד בממשק שבין המוח האנושי לבינה מלאכותית ● בראיון לגלובס הוא מדבר על רצון חופשי, על הבעיה עם עודף מידע והאפשרות לתת לחולי דמנציה עוד כמה שנות זיכרון ● על המיזם החדש הוא אומר: "אני מקווה שימנע עזיבת מדענים"

ד''ר גלית קאופמן / צילום: יונתן בלום

האחות ששברה את תקרת הזכוכית - ומונתה לראשונה למנכ"לית בית חולים

ענף הבריאות סוער בימים האחרונים לאחר שלראשונה בישראל נבחרה אחות לנהל בית חולים, ובהסתדרות הרפואית אף כינו זאת "יום שחור" ● אבל לד"ר גלית קאופמן יש תוכניות גדולות לאסותא אשדוד ● עכשיו היא עונה למבקרים: "מי שמאוים לא מכיר את הרקע שלי" ● ראיון

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המניות בת"א שזינקו ביותר מ-100% – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בבורסה בת"א מעריכים כי לאחר שנת שיא בשוק המניות המקומי, משקיעים עשויים לנצל את דצמבר למימוש רווחים ● הכלכלנית שממליצה להגדיל החזקות מעבר לים ● מבט על גוגל ואנבידיה מגלה דינמיקה חדשה בשוק ● והאם בשנה ששום דבר בה לא התנהג כרגיל, "ראלי סנטה קלאוס" ייחגג כהלכתו?

המייסדים: יונתן פסס, נדב שץ, יהלי סער, תום להט וגל שלזינגר / צילום: MNG

הם פרשו מהלימודים והקימו אתר שביקש לחולל מהפכה. זה הפך אותם למכונת מזומנים

טיילור ברנדס סיפקה לעסקים קטנים פתרונות מיתוג, וחלקה את השוק עם ענקיות כמו וויקס ופייבר ● שינוי כיוון כשברקע מהפכת ה-AI הביא אותה לתחום ביורוקרטי בארה"ב - שמייצר לה בשנה 100 מיליון דולר בהכנסות ו-40% צמיחה במכירות ● המנכ"ל יהלי סער: "הצלנו את העצמאים משעמום"

עדי קיסר. גם בשירה וגם בספרות ילדים, אי אפשר לרמות את קהל / צילום: גנדי שקולניק

גלעד כהנא בשלושה סיפורים בועטים ועדי קיסר משכיבה לישון: המלצות קריאה לסופ"ש

ארבעה ספרים עבריים חדשים מביטים על הפצע הישראלי מזוויות שונות ● רון דהן המתמודד עם טראומה צבאית ב"אחרי הנעורים" ● גיבורת "סיום מדומה" של נועה סוזנה מורג - רווקה המחפשת משמעות בעולם של סרטונים מוזרים ● גלעד כהנא, סולן הג'ירפות, מציג שלושה סיפורים פרועים ובהם שחזור שיחה עם אביו רגע לפני מותו ● עדי קיסר חותמת בספר ילדים עדין על שיחה אינטימית בין אם לבתה רגע לפני השינה

האלופה יפעת תומר-ירושלמי / צילום: דובר צה''ל

הפצ"רית לשעבר שוחררה מביה"ח לאחר חודש באשפוז

יפעת-תומר ירושלמי שוחררה מאיכילוב לאחר שנטלה כדורים ואיבדה את ההכרה ● תנאי המעצר שלה הסתיימו, המשטרה צפויה לבקש להחמיר אותם ● גורמים המעורבים בחקירה: "היא תזומן לחקירה - ותעומת עם עדויות וגילויים חדשים בפרשה"

אתי אלישקוב מנכלית ליברה / צילום: אבי מועלם

מנכ"לית חברת הביטוח: "אחיינית שלי רצתה לקנות את האוטו הזה. אמרתי לה 'בשום פנים ואופן לא'"

כשמניית הביטוח ליברה צנחה בכמעט 90% מהשיא, מספרת המנכ"לית ומייסדת החברה אתי אלישקוב: "לקחתי הלוואות וקניתי עוד מניות" ● היום החזקותיה בחברה שוות כ־370 מיליון שקל ● בפודקאסט כוחות השוק של גלובס, אלישקוב מדברת על מחירי הביטוח הגבוהים ועל התוכניות להיכנס לשוק הפנסיה

ג'אקו 8 / צילום: יח''צ

שבעה מקומות וטווח חשמלי חריג: האם המכונית ההיברידית הזו מצדיקה את המחיר?

ג'אקו 8, הקרוס־אובר של ג'אקו, מציע עיצוב מרשים, אבזור שופע, מערכת הנעה מתוחכמת וטווח חשמלי ארוך ● יש מרווחים ממנו, אבל ברמת המחיר יש לו מעט מתחרים

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניית נטפליקס ירדה בכ-3%

נעילה מעורבת באירופה ● נטפליקס הודיעה על רכישת וורנר ברדרס דיסקברי בעסקה היסטורית שמאחדת בין שירות הסטרימינג המוביל בעולם לבין אחד האולפנים הוותיקים והמשפיעים ביותר בהוליווד ● פורסמו נתוני מדד המחירים לצריכה פרטית (PCE)

כמה שווה התחזקות של מטבע / איור: גיל ג'יבלי

מאות מיליונים נמחקו: אלה המפסידים הגדולים של התחזקות השקל, ולא כולם יצואנים

התחזקות השקל ביותר מ־10% מול הדולר בשנה האחרונה, הסבה פגיעה לשורה ארוכה של חברות נסחרות - החל מענקית המזון שטראוס, דרך אל על ועד חברות תעשייה כמו מיטרוניקס ופלרם ● בזמן שבחברות מנסים למתן את עוצמת הפגיעה באמצעות עסקאות גידור, ויש מי שכבר מאיימים: "אם זה יימשך עוד ועוד חברות יעבירו פעילויות לחו"ל"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters

התוכנית של טראמפ לקרב בין מצרים לישראל - והתנאי

גורם ישראלי מאשר: חודשו החיפושים אחר החטוף האחרון רן גואילי בשכונת זייתון ● השיחות הליליות של בכירי צה"ל ב-7.10 - גילויים חדשים, וההנחיות שלא בוצעו ● מסוק קרב פגע ב-7.10 ברכב מחבלים שהיו בו גם חטופות, שנפצעו מהתקיפה ● עדכונים שוטפים