גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההשעייה הרוסית הגדולה מאירועי ספורט בגלל סמים - פחות מהותית ממה שנראה

על פניו זה נשמע דרמטי - רוסיה לא תוכל להשתתף או לארח אירועי ספורט גדולים בשנים הקרובות ● הלכה למעשה, היא לא תכננה לארח אף טורניר גדול שעלול להיפגע ● בנוסף, הנוכחות של הספורטאים הרוסים בולטת - גם בלי דגל

צמד שחקני קרלינג רוסיים עם חולצות "אתלטים אולימפיים מרוסיה" באולימפיאדת החורף ב־2018 /צילום:  Shutterstock
צמד שחקני קרלינג רוסיים עם חולצות "אתלטים אולימפיים מרוסיה" באולימפיאדת החורף ב־2018 /צילום: Shutterstock

הכותרות על השעיית רוסיה לארבע שנים מהשתתפות במשחקים האולימפיים ומטורנירי ספורט בינלאומיים גדולים, ובהם מונדיאל 2022 - הן דרמטיות. סמים הרי תמיד היו בספורט, אבל הטלת עונש כל כך חמור, למדינה כל כך גדולה ומשמעותית בספורט, היא עניין אחר. אם מוסיפים לאיסור של WADA (הסוכנות העולמית למניעת סימום בספורט) את העובדה שרוסיה לא תוכל לארח בארבע השנים הקרובות אירועי ספורט בינלאומיים גדולים, וגם לא תוכל להתמודד בתקופת הזמן הזו על אירוח עתידי של אירועים - המשמעות עשויה להיות בידוד ארוך שנים.

אבל למען האמת, זה הרבה פחות דרמטי מזה. זה מוכיח בעיקר את המוסר הכפול שבו פועל עולם הספורט, שכביכול מאמץ בחום את חוסר הסובלנות לענייני סמים.

קודם כל, לרוסיה יש אפשרות לערער תוך 21 יום לבית המשפט העליון לספורט ללוזאן (CAS). בנוסף, יש לא מעט פתחים ופרצות שהופכים את ההשעיה להרבה פחות הרמטית מכפי שאפשר לחשוב.

קודם כל, הניסוח של ההרחקה מדבר באופן ספציפי על "איסור להשמעת ההמנון הרוסי והנפת הדגל של רוסיה במהלך המשחקים". במלים אחרות, ספורטאים רוסים, שיוכיחו כי לא היו חלק ממנגנון הסימום וההסתרה שהתנהל בעשור האחרון על ידי הרשויות של המדינה - יוכלו להתחרות במשחקים.

זה אולי לא נעים להיות חסר שייכות פורמלית. אבל ספורטאים פחות מוטרדים מהדגל שמתנפנף להם מעל הראש, כל עוד ניתנת להם הזכות לממש את הקריירה המקצועית שלהם. זה כבר קרה בעבר ולא מנע מספורטאים רוסים להתחרות.

השתתפות רוסית גדולה למרות האיסור

איסור ההשתתפות על רוסיה בשל אותה פרשת סימום היה קיים גם במשחקי החורף האולימפיים בפיונגצ'אנג ב-2018. גם אז לא נוגן ההמנון והספורטאים הרוסים הורשו להתחרות תחת דגל חמש הטבעות הנייטרלי של הוועד האולימפי. המשלחת לא כונתה רוסיה, אלא "אתלטים אולימפיים מרוסיה", מה שלא מנע מהרוסים להציב משלחת גדולה - 168 ספורטאים, שסיימה את התחרויות עם 17 מדליות.

הם קיבלו אז את כל הגיבוי הנדרש מהממשלה הרוסית. הנשיא ולדימיר פוטין הגיע להצטלם עם המשלחת לפני צאתה למשחקים, והרוסים ניצלו באופן לא מפתיע את מרחב הפעולה והופיעו בטקס הפתיחה עם משלחת שלא משאירה מקום לדמיון גם ללא דגל - לבושים בגדים בצבעי לבן, אדום כחול.

גם כעת הם יוכלו להגיע, והם יגיעו, למשחקי טוקיו 2020, שוב תחת דגל אולימפי נייטרלי. הפעם הכינוי שיינתן לספורטאים האולימפיים מרוסיה יהיה כללי יותר ולא יכיל את השם של המדינה ויהיו בו ספורטאים חסרי שייכות ממדינות נוספות, למשל ספורטאים מאיראן.

בימים האחרונים נשמעים קולות מצד ספורטאים רוסים, שמתכוונים להחרים את המשחקים במחאה על העוול שנעשה לטענתם. למשל, נבחרת האיגרוף האולימפית הרוסית הצהירה כי אם לא יתנפנף דגל רוסיה לצד הנבחרת, הם לא יגיעו להתמודד בטוקיו כספורטאים ללא שייכות.

עם זאת, הרוב המוחלט של הספורטאים יממשו את זכותם להתחרות. זו הבמה הגדולה ביותר. משחקי טוקיו 2020 קרובים מדי בשביל מי שעשה את כל ההכנות. חצי שנה לפני המשחקים, הרוב הגדול של הספורטאים כבר יודעים שהם "בפנים", ששלוש שנים וחצי של הכנות הגיעו סופסוף לקיצן. אף אחד לא ימנע מעצמו את השתתפות בחגיגה, באפשרות לזכות במדליה ובחוויה של פעם בחיים, רגע לפני שהגיעו הבאר. עבור חלק גדול מהם תהיה זו הזדמנות ראשונה וגם אחרונה להופיע במשחקים אולימפיים.

עניין נוסף שמרכז את תשומת הלב התקשורתית עוסק בנבחרת הכדורגל של רוסיה והאיסור על השתתפותה באירועים בינלאומיים ובכלל זה במונדיאל 2022 בקטאר. גם כאן ייתכן שהכותרות מעט גדולות מהמציאות.

מנגנון הענישה לפי הקוד הבינלאומי של הסוכנות למניעת סימום מתייחס להשעיה מ"אירועי ספורט גדולים". המינוח הזה לא תופס את האירועים שמשוחקים תחת התאחדות הכדורגל האירופית אופ"א. הרוסים צריכים, למשל, לעבור את מוקדמות המונדיאל במסגרת האירופית של אופ"א. אם תעפיל למונדיאל ב-2022, הכדור יעבור לפיפ"א שמארגנת את המונדיאל. במקרה כזה, מאחר שכבר מדובר ב"אירוע ספורט גדול", לפי הקוד של הוועדה למניעת סימום, כדי לעמוד בתנאי האיסור יידרשו הרוסים ככל הנראה להעמיד נבחרת ללא דגל ושבמשחקיה בטורניר לא יושמע ההמנון.

האם במקרה כזה יחליטו שחקני נבחרת רוסיה שאין בכוונתם להופיע בבמה הגדולה של הכדורגל? האם ממשלת רוסיה תוותר על האפשרות להופיע? כנראה שלא. אפשר לחשוב על פתרונות יצירתיים שיגיעו מלמעלה - המנון בחדר ההלבשה וסממני לבוש, שיאפשרו לכל מי שיראה את המשחקים להבין מאיפה מגיעה הנבחרת.

לגבי טורניר יורו 2020 - אין לרוסיה שום בעיה. זהו טורניר של אופ"א. במקרה הזה אין שום משמעות לכך שגמר היורו האחרון בין פורטוגל לצרפת נצפה על ידי 600 מיליון צופי טלוויזיה ברחבי העולם, והוא נחשב לאחד מאירוע הספורט הנצפים והגדולים בעולם.

אין סכנה לאירועים עתידיים

ומה לגבי האיסור על אירוח אירועים בינלאומיים גדולים? גם כאן המרחק בין הכותרות לבין המציאות גדול. ראשית, רוסיה הגיעה ליום הדין אחרי ש"עשתה את שלה". היא אירחה לאחרונה שני אירועי ענק - משחקי החורף האולימפיים ב-2014 בסוצ'י ומונדיאל ב-2018. היא אירחה ב-2013 את אליפות העולם באתלטיקה ואליפות העולם בשחייה ב-2025, שאותה תארח בקאזאן כבר תיערך מחוץ לתקופת ההשעיה.

המשחקים האולימפיים של 2024 כבר ניתנו לפאריז ומשחקי 2028 ללוס אנג'לס, אז האיסור היחיד המשמעותי שאפשרי הוא מניעת אירוח משחקי 2032, ואלו גם ככה לא הוגדרו על ידי הרוסים כאירוע שהם בונים עליו.

לגבי אירועי ספורט גדולים שכבר יש לרוסים ביד? אם נתעלם לרגע מאירועים, כמו תחרויות שחייה בינלאומיות ואליפויות יבשתיות בשחייה, שאמורות להיערך בקאזאן בשנים הקרובות, ונתמקד ב"מגה אירועים" - אז יש שניים כאלו.

ב-2020 תארח סנט פטרסבורג שני משחקים משלב הבתים בטורניר היורו בכדורגל ובנוסף עוד משחק אחד משלב רבע הגמר. האירוח כבר ניתן ונחתם, ובכל מקרה כאמור הטורניר הוא של אופ"א ואינו נכלל ברשימת ה"אירועים הגדולים" שחל לגביהם איסור. נבחרת רוסיה תופיע כמובן בטורניר.

וכך גם האירוח של סנט פטרסבורג שקיבלה את גמר ליגת האלופות בשנת 2021 - גם הוא כבר נחתם, ואין לגביו כל מגבלה. אז מה אם גמר ליגת האלופות נחשב לאחד מהאירועים הגדולים של עולם הספורט.

סיפור קטן על צביעות גדולה

המוסר הכפול של גופי הספורט ביחס לסמים מראה בדיוק את היחס לבעיה. כלפי חוץ כולם מדברים על אפס סובלנות, אבל פנימה מעדיפים שלא לנבור עמוק ומשאירים הרבה חורים פתוחים וחוסר האחדה. לעתים מה שאסור כאן בהקשר של סמים, מותר במקום אחר. גם ההיסטוריה הראתה איך ארגוני הספורט שמדברים על אפס סובלנות היו שותפים למעשי הסתרה של ספורטאים, תוך ידיעה כי גילויים וחשיפות יגררו נזקים כלכליים שלא יקומו מהם.

הנה סיפור קצר: לפני כמה שנים חזר ספורטאי ישראלי בכיר מתקופה באחת מהליגות הגדולות והיוקרתיות מאוד בחו"ל. עוד לפני הנחיתה בארץ הוא הונחה על ידי גורמי מקצוע להפסיק לקחת חומר מסוים, בונה שריר, שהיה רשאי לקחת בליגה שבה הוא שהה. החומר הזה, כך הובהר לו, למרות שמדובר באתו ענף ספורט, נחשב כסם אסור באזור הזה של העולם. 

עוד כתבות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צולל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר: "לכניסה לרפיח אין משמעות אסטרטגית. היא הפכה לפוליטית"

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו