גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבחירות בבריטניה: 4 מסקנות בעקבות הניצחון המוחץ של ג'ונסון

ההפסד הצורב ביותר של מפלגת הלייבור מאז 1935 מראה שהציבור הבריטי דחה את הרפורמות הקיצוניות שקורבין הציע ● במה שונה ג'ונסון מתאצ'ר, והאם הוא יצליח לשמור על סקוטלנד וצפון אירלנד בממלכה? ● ניתוח "גלובס" לתוצאת הבחירות בבריטניה

בוריס ג'ונסון. שכנע את תושבי לונדון מצביעי הלייבור שהוא יכול להיות ראש העיר / צילום: רויטרס
בוריס ג'ונסון. שכנע את תושבי לונדון מצביעי הלייבור שהוא יכול להיות ראש העיר / צילום: רויטרס

1. תבוסת ה"קורביניזם"

מעודד מתוצאות הבחירות ב-2017, מנהיג ה"לייבור" ג'רמי קורבין הימר בבחירות שהתקיימו ביום חמישי בבריטניה על כל הקופה. הוא כלל במצע ה"לייבור" רפורמות שאפילו בסקנדינביה היו מתקשים לאמץ. הלאמת חברות, מיסוי עשירים, מיסוי חברות טכנולוגיה ואפילו נטיעת שני מיליארד (!) עצים נכללו במצע. רחוק מסוציאל-דמוקרטיה, רחוק עוד יותר מ"הדרך השלישית", היו אלה צעדי מדיניות סמי-סוציאליסטיים.

התוצאות שנרשמו בבחירות, ההפסד הצורב ביותר של מפלגת ה"לייבור" מאז 1935, מראות שהציבור הבריטי דחה אותן. תומכי מפלגה ותיקים שהצביעו "לייבור" עשרות שנים, שמשפחותיהם הצביעו למפלגה דורות לפניהם, פועלים ובני פועלים ועובדי המגזר הציבורי נתנו את קולם לראשונה לשמרנים. לא סתם פתח בוריס ג'ונסון את דבריו שלשום ב"דאונינג 10" בדברי תודה למצביעים החדשים, למי "שהעיפרון שלהם אולי רעד מעל לפתק ההצבעה, משום שהם שמעו את לחישות אבותיהם ואבות-אבותיהם באוזניהם", אך עדיין הצביעו בשבילו. ג'ונסון יודע עד כמה הדבר קשה.

"החומה האדומה", מעוזי השמאל הוותיקים של ה"לייבור" במרכז ובצפון אנגליה, קרסה על רקע המצע הרדיקלי של קורבין, האישיות השנויה-במחלוקת שלו וגם החלטתו ללכת למשאל עם שני על ה"ברקזיט" אם ינצח. נכון שהפרישה מהאיחוד האירופי היתה הטיעון המכריע, אבל ההסבר לתבוסה בקנה מידה היסטורי שכזה נעוץ ככל הנראה בשילוב בין שלושת הגורמים.

 

לא במקרה התמונה הראשונה שפירסם ג'ונסון בחשבון הטוויטר שלו אחרי פרסום תוצאות המדגם בחמישי היתה של עובדי צווארון כחול המניפים שלט "אנחנו אוהבים את בוריס". לא סתם נסע אתמול ג'ונסון למחוזות הבחירה בצפון שהפכו לשמרנים אחרי 80 שנה ויותר. הוא ויועציו יודעים עד כמה הדבר חריג, ועד כמה שינוי דפוסי ההצבעה יכול לשרטט מחדש את הפוליטיקה הבריטית, אפילו עשורים קדימה. המחסום הפסיכולוגי נשבר. המשוכה מאחוריהם. מצביעים רבים עזבו את המפלגה בפעם הראשונה וה"לייבור" תצטרך לשכנע אותם לחזור אליה. נטל ההוכחה יהיה הפעם עליה. כך נראית מפלגה שהפסידה את כל הקופה.

2. ג'ונסון מוביל מפלגה שמרנית חדשה

לאחר ספירת כל הקולות, בפרלמנט שיושבע מחר (ב') בבריטניה יהיו 365 חברי המפלגה השמרנית, ומהצד השני של אולם המליאה יהיו 203 חברי מפלגת ה"לייבור" בלבד. ההישג המרשים של השמרנים - התוצאה הטובה ביותר מאז 1987 בשביל המפלגה - גם צפויה לשנות את פניה, במיוחד תחת הובלתו של פוליטיקאי פרגמטי כמו ג'ונסון. זאת, משום שיותר מ-50 הנציגים החדשים, שנכנסו לפרלמנט מטעם מחוזות הבחירה שהיו באופן מסורתי "לייבור", הם שמרנים פחות, פרו-אירופאיים יותר, בעד שירותים ציבוריים רבים יותר ומייצגים קהל חדש בשביל המפלגה. נוכחותם כחלק ממפלגת השלטון תטה את הספינה השמרנית מעט שמאלה, וגם ה"ברקזיט" שיגובש בסופו של דבר עשוי להיות "רך" יותר כתוצאה מנוכחותם. זה אחד היתרונות של שיטת הבחירות האזורית - הציבור ונציגיו הם אלה שמשנים את המפלגה, ולא להיפך.

ג'ונסון עשוי להיות בדיוק הפוליטיקאי המתאים למשימה. הוא מגיע לתפקיד ללא אידיאולוגיה כלכלית קיצונית, והוכיח בעבר כי הוא פרגמטיסט מעל הכל. הפוליטיקאי ששכנע את תושבי לונדון מצביעי ה"לייבור" שהוא יכול להיות ראש העיר שלהם, פעמיים, יכול להוביל מפלגה שמרנית הפוזלת שמאלה. כבר המצע הנוכחי של השמרנים מכיל צעדים מאוד לא-טיפוסיים, כמו פריצת מסגרת הגירעון כדי לממן פרויקטי תשתית והשקעה במשאבים ציבוריים - בראש ובראשונה במערכת הבריאות הציבורית באמצעות בניית 40 בתי חולים חדשים. בסיבוב הניצחון שלו אתמול בצפון המדינה כבר הבטיח ג'ונסון להוציא מיליארדים על תשתיות ו"לגמול לתושבים על האמון שהביעו בנו". למרות שקיבל את הרוב הגדול ביותר מאז "אשת הברזל" הבריטית ב-1987, ג'ונסון הוא לא תאצ'ר.

3. "הברקזיט רק מתחיל"

אבל ההבטחה הגדולה ביותר שג'ונסון יצטרך למלא היא להוציא את בריטניה בהצלחה מהאיחוד האירופי. הדרך אולי נראית סלולה לפרישה פורמלית של בריטניה ב-31 בינואר 2020, אם הפרלמנט החדש יאשר כצפוי את הסכם ה"ברקזיט" הקיים, אבל העבודה האמיתית תתחיל רק אחר כך. כן, אחד האבסורדים הגדולים של כל הפרישה המתמשכת מהאיחוד האירופי, הדחייה הלא-נגמרת ושני סבבי הבחירות הוא, שכלום לא ישתנה אחרי תאריך זה למעט באופן פורמלי. גם אחרי שבריטניה תפרוש, הסחר ימשיך כרגיל, לא יהיו תעריפים ומכסים חדשים, אפשר יהיה לשלוח מוצרים לאירופה ללא הפרשי מע"מ, התעופה תתקיים לא הפרעות וכך גם התחבורה. הכל יהיה חלק מ"תקופת הסתגלות", שבמהלכה צריכים הצדדים לדון בהסכמי הסחר המקיפים ביניהם. בינתיים הם דנו רק במסגרת, הם אפילו לא התחילו במהות.

ג'ונסון הבטיח בקמפיין הבחירות הנוכחי כי לא ידרוש הארכה של תקופת ההסתגלות, שנכון להיום אמורה להסתיים בסוף 2020, אולם יכולה להיות מוארכת בעוד מספר שנים. זהו יעד שאפתני מאוד מצד ג'ונסון, בהתחשב בעובדה שהסכמי סחר בין מדינות לוקחים שנים, לפעמים עשרות שנים, לגבש.

המנהיג הבריטי ימצא מולו אירופה חשדנית. "הפופוליזם ניצח", היתה כותרת האתר הגרמני "דר שפיגל", לאחר פרסום התוצאות בריטניה, וגם כלי תקשורת אחרים ביבשת רואים בו "תואם-טראמפ" בריטי שניצח את הבחירות על מצע של גזענות, פלגנות ולהטוטי תקשורת.

נכון לעכשיו, הליש"ט הבריטי נמצאת בשיא של קרוב לשנתיים אחרי תוצאות הבחירות, מתוך אמונה שג'ונסון יוכל להוציא את בריטניה, עם הסכם שימנע קטסטרופה כלכלית, עד ה-31 בינואר. כעת השאלה הופכת להיות אם יוכל להשלים את גיבוש הסכמי הסחר עד סוף השנה, כפי שהבטיח, או חשוב מכך -האם במידה וייכשל הוא יאיים על האיחוד האירופי בפרישה חד-צדדית. זהו התסריט שיפחיד בחודשים הבאים את המשקיעים, אחרי שיתאוששו מהאופוריה הנובעת מכך שה"ברקזיט" צפוי להתבצע עם הסכם מסודר.

4. שלמות הממלכה המאוחדת בסכנה

הדבר השני שג'ונסון עשה אחרי שהודה לבוחרים החדשים והישנים של ה"לייבור" שלשום היה להתקשר למנהיגת המפלגה הסקוטית הלאומית (SNP), ניקולה סטרג'ן, ולהבהיר לה בשיחת טלפון שהודלפה מיד לתקשורת, כי הוא אינו מתכוון לאפשר משאל עם נוסף על עצמאות סקוטלנד. בכך, ניסה ג'ונסון לכבות את השריפה שגרמו תוצאות הבחירות, בעודנה קטנה. ה- SNP התחזקו לעומת הבחירות הקודמות וזכו ב-48 מתוך 59 מחוזות בחירה בסקוטלנד, על מצע של התנגדות ל"ברקזיט" ודרישה להיות מדינה עצמאית וחלק מהאיחוד האירופי. הפעם האחרונה שבה אישר ראש ממשלה בריטי, דייוויד קמרון (שידו על מתג משאלי העם הייתה קלה), משאל עם בנושא, הסקוטים דחו את העצמאות ברוב זעום. אבל זה היה לפני משאל העם על ה"ברקזיט", עכשיו, לפי הסקרים, תוצאות משאל עם שכזה היו באופן מובהק -תמיכה בעצמאות ובהצטרפות לאיחוד האירופי.

במקביל, הבחירות שינו את התמונה גם בצפון-אירלנד. בטריטוריה הבריטית, שהסוגיה לגבי שייכותה, לצד סוגיות דתיות, גבתה אלפי קורבנות לפני כמה עשורים בלבד, תוצאות הבחירות הראו כי בפעם הראשונה אין רוב לתומכי האיחוד עם בריטניה ("יוניוניסטים"). במקום זאת, הולך וגובר כוחם של הלאומנים האיריים, התומכים במדינה אחת באי האירי. ג'ונסון יצטרך לטפל בשתי החזיתות הללו בצורה מושכלת, במיוחד על רקע השינויים שהפרישה מהאיחוד תביא עמם לכל אזור, כדי לשמור על השלום באירלנד ועל שלמות הממלכה המאוחדת, שהוא נבחר ברוב כה מרשים להוביל.

עוד כתבות

דירת פנטהאוז במגדל בראשל''צ / הדמיה: 3Division

מחיר שיא לדירה בבנייה רוויה בראשל"צ: 11.2 מיליון שקל

דירת פנטהאוז בסמוך לכביש 4 בראשון לציון נמכרה ב־11.2 מיליון שקל ● מדובר בדירת פנטהאוז בת 5 חדרים ובשטח של 178 מ"ר, בקומה ה־29 במגדל חדש במערב העיר ● הפרויקט יכלול לאחר השלמתו שלושה מגדלים, פארק ו־15 בתים דו־משפחתיים

בורסת נאסד''ק, ניו יורק / צילום: Shutterstock

וול סטריט בשיא כל הזמנים, על רקע אופטימיות לעסקת סחר בין ארה"ב לסין

הנאסד"ק מזנק בכ-1.5% ● קוואלקום מזנקת במעל 10%, לאחר שהודיע כי תשיק שבבים שיתחרו עם אלו של אנבידיה ● ארה"ב בישרה על הסכם מסגרת מול סין, לקראת הפגישה הצפויה בין הנשיא טראמפ לנשיא שי ג'ינפינג ● טראמפ החל את הביקור באסיה וייפגש עם ראש ממשלת יפן, אשר צפויה להכריז על הסכמי סחר עם ארה"ב ● מחירי הזהב צונחים

חידושים בטיפול באלצהיימר / צילום: Shutterstock

חיסון לאלצהיימר: מתי יצא לשוק ומי יהיה זכאי?

אחרי שנים של קיפאון, שתי תרופות חדשות עוררו מחדש את שוק הטיפול באלצהיימר ● עשרות ניסויים בוחנים תרופות שתוקפות 15 מנגנוני פעולה אפשריים שונים של המחלה ● התקוות לעתיד נעות בין חיסון, דרך שימוש בתרופות קיימות ועד לבוטים לשמירה על המצב הקוגניטיבי ועריכה גנטית

בנקים מול בתי השקעות / צילום: Shutterstock

בנקים מול בתי השקעות: איפה עדיף לסחור במניות

למרות הפערים התהומיים בעמלות ובדמי הניהול למול בתי ההשקעות, הבנקים עדיין שולטים בשוק המסחר ● כעת בתי ההשקעות מדווחים על זינוק בפתיחת חשבונות אצלם. האם אנו בתחילת מהפך? ● פרויקט מיוחד

עבודות בטיחות ברכבת ישראל / צילום: רכבת ישראל

פרומו לפרויקט המטרו? הקשר בין התקלות ברכבת להנהלה החסרה

בחודשים האחרונים נרשמה שורת תקלות שהשביתו את קווי הרכבת, האחרונה שבהן הייתה בסוף השבוע בשפלה ● "כשאין משנה או מנכ"ל קבוע בגוף כה גדול - אין פלא שהתקלות יתרבו", אומר בכיר לשעבר במשרד התחבורה ● בינתיים, ההשפעות מורגשות כבר בפרויקטים נוספים

עו''ד דני גבע, עו''ד רלי לשם ועו''ד דודי תדמור / צילום: איל יצהר

שיקולים כלכליים וחשש מניגודי עניינים: למה נפל מיזוג הענק בשוק עריכת הדין

אחרי שבספטמבר פורסם כי מתנהלים למיזוג בין מיתר, משרד עורכי הדין הגדול בישראל, לבין ארנון תדמור-לוי, באחרונה החליטו הצדדים שלא להתקדם עם העסקה ● ברקע ההחלטה: חשש מפני ניגודי עניינים, עזיבות של עורכי דין ורווחים שילכו לקבוצה מצומצמת של שותפים בכירים

אחד מהבניינים ברחוב  לה גווארדיה. ''אנחנו מוחזקים כבני ערובה כבר שנתיים'' / צילום: יח''צ

מה קורה כשדייר אחד מעכב מאות דירות בפרויקט פינוי־בינוי

למרות תמיכה רחבה, אישורים מלאים וליווי בנקאי, שני פרויקטים של פינוי־בינוי בשכונת יד אליהו בת"א נתקעו לשנים בגלל התנגדות של דייר אחד בכל מקרה

יו''ר הפד, ג'רום פאוול, נשיא סין, שי ג'ינפינג, ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ, פאוול והענקיות: 3 אירועים השבוע יקבעו לאן הולכת וול סטריט

ביום רביעי יו"ר הפד צפוי לבשר על הורדת ריבית נוספת שתתמוך בשווקים ● ביום חמישי ייפגש הנשיא האמריקאי עם נשיא סין, במה שצפויה להיות "הפסקת אש" במלחמת הסחר בין המדינות ● וגם: 5 ענקיות יפרסמו דוחות. למה צריך לשים לב?

מושגים לאזרחות מיודעת. נבחרת הדירקטורים / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

אמסלם פועל לחזק מעורבות פוליטית בחברות הממשלתיות. מה המשמעות?

בימים אלה מקודמות שתי הצעות חוק שמבקשות לשנות את שיטת מינוי הדירקטורים בחברות הממשלתיות, ולהגדיל את כוחה של הממשלה בהליך ● מהי "נבחרת הדירקטורים" הניצבת במרכז שיטה זו, ולמה היא חשובה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

פיצ'רים שונים של הדפדפן אטלס / צילום: צילום מסך

זה מה שחשבנו על דפדפן ה-AI החדש שהושק

חברת OpenAI השיקה את הדפדפן אטלס, שמבוסס על בינה מלאכותית ומטמיע את ChatGPT כמעט בכל פעולה ● כרגע הוא קיים רק במחשבי אפל, אבל אפשר כבר לדבר על תחרות לכרום

מייסדי לייטריקס. מימין: ניר פוצ’טר, עמית גולדשטיין, זאב פרבמן, ירון אינגר, איתי צידון / צילום: אייל מרילוס

לייטריקס מפטרת 85 עובדים ומגייסת 30 עובדים חדשים למשרות AI

חברת לייטריקס הירושלמית משנה את המבנה הארגוני ותקים מחלקה ייעודית למודלי בינה מלאכותית ● המהלך ייכנס לתוקף ב-3 בנובמבר

אביב צידון, יו''ר ומייסד פינרג'י / צילום: יח''צ

בעקבות ההסכם עם גוגל ומיקרוסופט - המניה הקטנה שמזנקת ב-20%

הטכנולוגיה של פינרג'י נבחרה ע"י קונסוציום בהובלת גוגל ומיקרוסופט כפתרון לגיבוי בדאטה סנטרס ● בפינרג'י מקווים שהצלחה בהדגמה תוביל להאצה באימוץ הטכנולוגיות שנבחרו ע"י ענקיות הטכנולוגיה והגעתם לפריסה מסחרית נרחבת

אהרון פרנקל. מבעלי מאגר תמר / צילום: עמית באום, מתוך ויקיפדיה

פרנקל מגדיל יצוא, תשובה מצפה להיתר: למה כולם רוצים נתח מצינור הגז למצרים

רגע לפני המועד האחרון, חברות הגז המחזיקות במאגרים הישראליים הודיעו על חתימת ההסכם להקמת צינור ניצנה, שישמש ליצוא גז למצרים ● תמורת 2 מיליארד שקל סה"כ, יקבלו החברות הגדלה של היקפי היצוא, שנחשבים רווחיים יותר מהמשק המקומי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

שר האוצר מקדם פטור חדש ממס. ומה הוא חושב על מחירי הדירות?

בכנס לשכת יועצי המס חשף שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי בכוונתו לעודד עלייה באמצעות פטור ממס לעולים חדשים גם על הכנסות בישראל ● בנוסף הכריז סמוטריץ' כי הוא מתכנן הורדות מס, אך לא פירט מעבר לכך

נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי לאחר הניצחון בבחירות האמצע / צילום: ap, Rodrigo Abd

בניגוד לתחזיות: נשיא ארגנטינה ניצח בבחירות האמצע. מה יהיו מהלכיו הבאים?

הנשיא הארגנטינאי חאבייר מיליי רשם ניצחון קריטי בבחירות האמצע במדינה וקיבל זריקת תמיכה מהציבור ● זאת לאחר בלימת האינפלציה ובתמיכה אמריקאית - וחרף המחאות על מדיניות הצנע בהובלתו ועל היחלשות הפסו ● השאלה הגדולה: האם יצליח לשמר את ההצלחה?

השדות הסולאריים של חברת דוראל / צילום: תמר מצפי

חוזה בשווי מיליארד וחצי שקל: דוראל אנרגיה תקים שדה סולארי בטקסס

דוראל אנרגיה חתמה עם קבלן אמריקאי על חוזה בשווי מיליארד וחצי שקל להקמת שדה סולארי בטקסס, ארה"ב ● בנוסף, חברת סולאיר קיבלה את האישור הסביבתי האחרון להקמת שדה סולארי משמעותי במדבר טקמה שבצפון צ'ילה ● וגם: חברת האנרגיה הסולארית ערבה פאוור סיימה סבב השקעות בשווי 115 מיליון שקל

נתב''ג. השבוע נרשמו עליות בענף התיירות / צילום: ap, Matias Delacroix

מחכים למבצעי נובמבר: הנתונים המתעתעים על רכישות הישראלים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים לכאורה על שבוע של עליות, אך בנטרול שמחת תורה מדובר בירידות

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

סערה באחרון הנמלים הממשלתיים: רשות החברות מקדמת פיצול של נמל אשדוד

לאחר שניסיונות הפרטת נמל אשדוד נכשלו בעקבות התנגדות משרד התחבורה, רשות החברות בוחנת מתווה חלופי - פיצול לקבוצות רציפים שיתופעלו בזיכיונות נפרדים ● ברשות מקווים שהמהלך יעודד תחרות וישפר את היעילות בדרום בדומה להצלחה שנרשמה בנמלי חיפה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, בטקס קבלת הפנים במלזיה / צילום: Reuters

מאמצי החיזור אחרי טראמפ ברחבי העולם: עסקאות, חנופה ומטוסי קרב

טקסי קבלת-פנים מפוארים ומועמדויות לפרס נובל לשלום הם חלק מניסיונותיהם של מנהיגים זרים למצוא חן כאשר נשיא ארה"ב מגיע לעיר ● מאחורי ניסיונות אלו עומדים אינטרסים כלכליים כבדי-משקל כמו רצון להקלה במכסים אמריקאים וסיוע כלכלי מארה"ב

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

מאות אלפי לקוחות של בנק לאומי הופתעו לקבל 500 שקל לחשבון. זו הסיבה

ההטבה ניתנה במסגרת מתווה ההקלות שדרש בנק ישראל מהבנקים בתחילת השנה ● ההטבה שניתנה ללקוחות בנק לאומי היא עבור מי שהוציאו בחודש ספטמבר לפחות 7,000 שקל בכרטיס האשראי הבנקאי שלהם ושמעבירים משכורת לבנק