גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבחירות בבריטניה: 4 מסקנות בעקבות הניצחון המוחץ של ג'ונסון

ההפסד הצורב ביותר של מפלגת הלייבור מאז 1935 מראה שהציבור הבריטי דחה את הרפורמות הקיצוניות שקורבין הציע ● במה שונה ג'ונסון מתאצ'ר, והאם הוא יצליח לשמור על סקוטלנד וצפון אירלנד בממלכה? ● ניתוח "גלובס" לתוצאת הבחירות בבריטניה

בוריס ג'ונסון. שכנע את תושבי לונדון מצביעי הלייבור שהוא יכול להיות ראש העיר / צילום: רויטרס
בוריס ג'ונסון. שכנע את תושבי לונדון מצביעי הלייבור שהוא יכול להיות ראש העיר / צילום: רויטרס

1. תבוסת ה"קורביניזם"

מעודד מתוצאות הבחירות ב-2017, מנהיג ה"לייבור" ג'רמי קורבין הימר בבחירות שהתקיימו ביום חמישי בבריטניה על כל הקופה. הוא כלל במצע ה"לייבור" רפורמות שאפילו בסקנדינביה היו מתקשים לאמץ. הלאמת חברות, מיסוי עשירים, מיסוי חברות טכנולוגיה ואפילו נטיעת שני מיליארד (!) עצים נכללו במצע. רחוק מסוציאל-דמוקרטיה, רחוק עוד יותר מ"הדרך השלישית", היו אלה צעדי מדיניות סמי-סוציאליסטיים.

התוצאות שנרשמו בבחירות, ההפסד הצורב ביותר של מפלגת ה"לייבור" מאז 1935, מראות שהציבור הבריטי דחה אותן. תומכי מפלגה ותיקים שהצביעו "לייבור" עשרות שנים, שמשפחותיהם הצביעו למפלגה דורות לפניהם, פועלים ובני פועלים ועובדי המגזר הציבורי נתנו את קולם לראשונה לשמרנים. לא סתם פתח בוריס ג'ונסון את דבריו שלשום ב"דאונינג 10" בדברי תודה למצביעים החדשים, למי "שהעיפרון שלהם אולי רעד מעל לפתק ההצבעה, משום שהם שמעו את לחישות אבותיהם ואבות-אבותיהם באוזניהם", אך עדיין הצביעו בשבילו. ג'ונסון יודע עד כמה הדבר קשה.

"החומה האדומה", מעוזי השמאל הוותיקים של ה"לייבור" במרכז ובצפון אנגליה, קרסה על רקע המצע הרדיקלי של קורבין, האישיות השנויה-במחלוקת שלו וגם החלטתו ללכת למשאל עם שני על ה"ברקזיט" אם ינצח. נכון שהפרישה מהאיחוד האירופי היתה הטיעון המכריע, אבל ההסבר לתבוסה בקנה מידה היסטורי שכזה נעוץ ככל הנראה בשילוב בין שלושת הגורמים.

 

לא במקרה התמונה הראשונה שפירסם ג'ונסון בחשבון הטוויטר שלו אחרי פרסום תוצאות המדגם בחמישי היתה של עובדי צווארון כחול המניפים שלט "אנחנו אוהבים את בוריס". לא סתם נסע אתמול ג'ונסון למחוזות הבחירה בצפון שהפכו לשמרנים אחרי 80 שנה ויותר. הוא ויועציו יודעים עד כמה הדבר חריג, ועד כמה שינוי דפוסי ההצבעה יכול לשרטט מחדש את הפוליטיקה הבריטית, אפילו עשורים קדימה. המחסום הפסיכולוגי נשבר. המשוכה מאחוריהם. מצביעים רבים עזבו את המפלגה בפעם הראשונה וה"לייבור" תצטרך לשכנע אותם לחזור אליה. נטל ההוכחה יהיה הפעם עליה. כך נראית מפלגה שהפסידה את כל הקופה.

2. ג'ונסון מוביל מפלגה שמרנית חדשה

לאחר ספירת כל הקולות, בפרלמנט שיושבע מחר (ב') בבריטניה יהיו 365 חברי המפלגה השמרנית, ומהצד השני של אולם המליאה יהיו 203 חברי מפלגת ה"לייבור" בלבד. ההישג המרשים של השמרנים - התוצאה הטובה ביותר מאז 1987 בשביל המפלגה - גם צפויה לשנות את פניה, במיוחד תחת הובלתו של פוליטיקאי פרגמטי כמו ג'ונסון. זאת, משום שיותר מ-50 הנציגים החדשים, שנכנסו לפרלמנט מטעם מחוזות הבחירה שהיו באופן מסורתי "לייבור", הם שמרנים פחות, פרו-אירופאיים יותר, בעד שירותים ציבוריים רבים יותר ומייצגים קהל חדש בשביל המפלגה. נוכחותם כחלק ממפלגת השלטון תטה את הספינה השמרנית מעט שמאלה, וגם ה"ברקזיט" שיגובש בסופו של דבר עשוי להיות "רך" יותר כתוצאה מנוכחותם. זה אחד היתרונות של שיטת הבחירות האזורית - הציבור ונציגיו הם אלה שמשנים את המפלגה, ולא להיפך.

ג'ונסון עשוי להיות בדיוק הפוליטיקאי המתאים למשימה. הוא מגיע לתפקיד ללא אידיאולוגיה כלכלית קיצונית, והוכיח בעבר כי הוא פרגמטיסט מעל הכל. הפוליטיקאי ששכנע את תושבי לונדון מצביעי ה"לייבור" שהוא יכול להיות ראש העיר שלהם, פעמיים, יכול להוביל מפלגה שמרנית הפוזלת שמאלה. כבר המצע הנוכחי של השמרנים מכיל צעדים מאוד לא-טיפוסיים, כמו פריצת מסגרת הגירעון כדי לממן פרויקטי תשתית והשקעה במשאבים ציבוריים - בראש ובראשונה במערכת הבריאות הציבורית באמצעות בניית 40 בתי חולים חדשים. בסיבוב הניצחון שלו אתמול בצפון המדינה כבר הבטיח ג'ונסון להוציא מיליארדים על תשתיות ו"לגמול לתושבים על האמון שהביעו בנו". למרות שקיבל את הרוב הגדול ביותר מאז "אשת הברזל" הבריטית ב-1987, ג'ונסון הוא לא תאצ'ר.

3. "הברקזיט רק מתחיל"

אבל ההבטחה הגדולה ביותר שג'ונסון יצטרך למלא היא להוציא את בריטניה בהצלחה מהאיחוד האירופי. הדרך אולי נראית סלולה לפרישה פורמלית של בריטניה ב-31 בינואר 2020, אם הפרלמנט החדש יאשר כצפוי את הסכם ה"ברקזיט" הקיים, אבל העבודה האמיתית תתחיל רק אחר כך. כן, אחד האבסורדים הגדולים של כל הפרישה המתמשכת מהאיחוד האירופי, הדחייה הלא-נגמרת ושני סבבי הבחירות הוא, שכלום לא ישתנה אחרי תאריך זה למעט באופן פורמלי. גם אחרי שבריטניה תפרוש, הסחר ימשיך כרגיל, לא יהיו תעריפים ומכסים חדשים, אפשר יהיה לשלוח מוצרים לאירופה ללא הפרשי מע"מ, התעופה תתקיים לא הפרעות וכך גם התחבורה. הכל יהיה חלק מ"תקופת הסתגלות", שבמהלכה צריכים הצדדים לדון בהסכמי הסחר המקיפים ביניהם. בינתיים הם דנו רק במסגרת, הם אפילו לא התחילו במהות.

ג'ונסון הבטיח בקמפיין הבחירות הנוכחי כי לא ידרוש הארכה של תקופת ההסתגלות, שנכון להיום אמורה להסתיים בסוף 2020, אולם יכולה להיות מוארכת בעוד מספר שנים. זהו יעד שאפתני מאוד מצד ג'ונסון, בהתחשב בעובדה שהסכמי סחר בין מדינות לוקחים שנים, לפעמים עשרות שנים, לגבש.

המנהיג הבריטי ימצא מולו אירופה חשדנית. "הפופוליזם ניצח", היתה כותרת האתר הגרמני "דר שפיגל", לאחר פרסום התוצאות בריטניה, וגם כלי תקשורת אחרים ביבשת רואים בו "תואם-טראמפ" בריטי שניצח את הבחירות על מצע של גזענות, פלגנות ולהטוטי תקשורת.

נכון לעכשיו, הליש"ט הבריטי נמצאת בשיא של קרוב לשנתיים אחרי תוצאות הבחירות, מתוך אמונה שג'ונסון יוכל להוציא את בריטניה, עם הסכם שימנע קטסטרופה כלכלית, עד ה-31 בינואר. כעת השאלה הופכת להיות אם יוכל להשלים את גיבוש הסכמי הסחר עד סוף השנה, כפי שהבטיח, או חשוב מכך -האם במידה וייכשל הוא יאיים על האיחוד האירופי בפרישה חד-צדדית. זהו התסריט שיפחיד בחודשים הבאים את המשקיעים, אחרי שיתאוששו מהאופוריה הנובעת מכך שה"ברקזיט" צפוי להתבצע עם הסכם מסודר.

4. שלמות הממלכה המאוחדת בסכנה

הדבר השני שג'ונסון עשה אחרי שהודה לבוחרים החדשים והישנים של ה"לייבור" שלשום היה להתקשר למנהיגת המפלגה הסקוטית הלאומית (SNP), ניקולה סטרג'ן, ולהבהיר לה בשיחת טלפון שהודלפה מיד לתקשורת, כי הוא אינו מתכוון לאפשר משאל עם נוסף על עצמאות סקוטלנד. בכך, ניסה ג'ונסון לכבות את השריפה שגרמו תוצאות הבחירות, בעודנה קטנה. ה- SNP התחזקו לעומת הבחירות הקודמות וזכו ב-48 מתוך 59 מחוזות בחירה בסקוטלנד, על מצע של התנגדות ל"ברקזיט" ודרישה להיות מדינה עצמאית וחלק מהאיחוד האירופי. הפעם האחרונה שבה אישר ראש ממשלה בריטי, דייוויד קמרון (שידו על מתג משאלי העם הייתה קלה), משאל עם בנושא, הסקוטים דחו את העצמאות ברוב זעום. אבל זה היה לפני משאל העם על ה"ברקזיט", עכשיו, לפי הסקרים, תוצאות משאל עם שכזה היו באופן מובהק -תמיכה בעצמאות ובהצטרפות לאיחוד האירופי.

במקביל, הבחירות שינו את התמונה גם בצפון-אירלנד. בטריטוריה הבריטית, שהסוגיה לגבי שייכותה, לצד סוגיות דתיות, גבתה אלפי קורבנות לפני כמה עשורים בלבד, תוצאות הבחירות הראו כי בפעם הראשונה אין רוב לתומכי האיחוד עם בריטניה ("יוניוניסטים"). במקום זאת, הולך וגובר כוחם של הלאומנים האיריים, התומכים במדינה אחת באי האירי. ג'ונסון יצטרך לטפל בשתי החזיתות הללו בצורה מושכלת, במיוחד על רקע השינויים שהפרישה מהאיחוד תביא עמם לכל אזור, כדי לשמור על השלום באירלנד ועל שלמות הממלכה המאוחדת, שהוא נבחר ברוב כה מרשים להוביל.

עוד כתבות

Poco F8 Ultra מלפנים ומאחור / צילום: יח''צ

הסמארטפון הסיני שפיצח את חוויית השמיעה בטלפון

מותג POCO של שיאומי שחרר לשוק את המכשיר החדש Poco F8 Ultra, תוך הצהרה כי מדובר בכניסה רשמית לפלח מכשירי הדגל היוקרתיים ● הרמקולים, המסך והסוללה אכן מרשימים, אך תג המחיר גבוה מדי

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

שאלת המעורבות הסינית בתשתיות של ישראל חוזרת לשולחן

מכרז התשתיות הגדול בתולדות המדינה, בעלות של 65 מיליארד שקל, נפתח כשעדיין לא גובשו קווים מנחים לגבי השתתפות חברות סיניות ● בלחץ אמריקאי גובר, לצד דעיכת עניין מצד חברות אירופיות וצמצום התחרות המקומית, שאלת המעורבות הסינית חוזרת למרכז הזירה

קולקציית החורף של יוניקלו, בייג'ינג / צילום: Reuters, CFOTO/Sipa USA

סוף עונה: תעשיית האופנה מתמודדת עם מציאות אקלימית חדשה של קיץ שלא נגמר

חורפים קצרים וקייצים ארוכים מייתרים את החלפת הארונות המסורתית ומאלצים את עולם האופנה לחשוב מחדש ● מותגים ישראליים ובינלאומיים מגיבים באימוץ קולקציות רב־עונתיות גמישות, המורכבות מפריטים על־זמניים ● במקביל, הצרכן לומד שקנייה בזול עולה ביוקר: "כל הרשתות המהירות מרעילות אותנו, לא רק שיין"

ליפמוטור ו-GEELY משיקות דגמים חדשים במחירי רצפה (יחסית) / צילום: יח''צ

מלחמת המחירים בין הסיניות מסלימה: ליפמוטור ו-GEELY משיקות דגמים חדשים במחירי רצפה

קבוצת סמלת השיקה היום את הקרוס-אובר החשמלי המשפחתי החדש B10 של המותג ליפמוטור, במחיר "שובר סגמנט" של כ-139 אלף שקל לגרסת הבסיס ● המותג GEELY השיק בסוף השבוע האחרון את הקרוס-אובר החדש STARRAY ומחירו מתחיל מ-169 אלף שקל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

סבתא בת 102 הורישה הכול לנכד אחד. למה הצוואה בוטלה?

שלושה אחים פרסמו מכרז כדי לדעת כמה שווה הדירה שירשו מאביהם, אך בית המשפט המחוזי בלוד החליט שהם צריכים למכור אותה ● למה נפסלה צוואה במסגרתה הורישה הסבתא את כל רכושה לאחד מנכדיה? ● והאם הכנסה ממכירת דירות נחשבת הכנסה עסקית או פרטית לצורכי מס? ● 3 פסקי דין בשבוע

''סיח''. הפופ-אפ יהפוך למסעדה קבועה / צילום: נדב יהלומי

"קולינריה היא היום הדרך להביא אנשים לשטחי מסחר, ויזמי הנדל"ן מבינים את זה"

"רביעיית פלורנטין" היה מתחם עירוני תל אביבי שלא התרומם, עד שאנשי JTLV החליטו להפוך אותו לאתר עלייה לרגל קולינרי ● הם הציעו לאנשים עם סיפור טוב ואוכל טוב נכס לתקופה קצובה ללא שכ"ד, ומעטפת יח"צ ● עסקי האוכל ניערו את המוניטין: "אוכל זה משהו שאנשים מוכנים לנסוע בשבילו"

חנויות רחוב / אילוסטרציה: כדיה לוי

נציגי חנויות הרחוב לשר ברקת: הרחבת הפטור ממע"מ תחסל אותנו

במסגרת המאבק נגד הגדלת הפטור ממע"מ על יבוא אישי, 20 בעלי עסקים קטנים ובינוניים נפגשו הבוקר עם שר הכלכלה ניר ברקת ● "אם תקדמו את החוק, אתם מחסלים אותנו ומפקירים את הרחוב לטייקונים", טענו הנציגים בפני השר, שמתנגד אף הוא למהלך שמוביל האוצר ● נשיא איגוד לשכות המסחר: "המהלך מוצג כהקלה ביוקר המחיה, אך בפועל עושה ההפך"

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

כך הפך השקל לאחד המטבעות החזקים מול הדולר - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

למרות אי־הוודאות הביטחונית, השקל התחזק מתחילת 2025 בכ־11% ● גורמים בשוק קרנות הנאמנות מעריכים כי בקרוב צפויה עלייה רוחבית בדמי הניהול ● האנליסט שרואה בשוק הישראלי תמונה חריגה: "בשנה הבאה לא יהיה משק בעולם המערבי שיתקרב אלינו בצמיחה" ● וגם: אלו התחזיות של מנהלי בתי ההשקעות הגדולים

ביג פאשן בת ים / צילום: ענת גרוס

תודה למטרו: BIG בת ים יקבל תוספת שטח בשווי של כ-25.5 מיליון שקל

תמ"א 70 שנכנסה לתוקף מאפשרת הגדלת זכויות בנייה סמוך לתחנות המטרו ● בהתאם לכך, ועדת המשנה המחוזית אישרה תוספת של כ־10,200 מ"ר תעסוקה במתחם BIG בת ים שבבעלות ביג ואשטרום ● התוספת תאפשר הקמת מגדל משרדים בן 20 קומות סמוך לתחנת המטרו המתוכננת ● שווי הזכויות שאושרו מוערך בכ־25.5 מיליון שקל

אמבולנסים בדרך לאוניברסיטת בראון לאחר אירוע הירי / צילום: ap, Mark Stockwell

ארה"ב: הרוגים ופצועים באירוע ירי המוני באוניברסיטת בראון היוקרתית

לפחות 2 הרוגים ועוד 8 פצועים במצב קשה מאוד אך יציב, בתקרית שעדיין מתנהלת • הסטודנטים הונחו להסתגר בכיתות נעולות ולהשאיר טלפונים על שקט • מפקד המשטרה המקומית: "מנהלים מרדף אחר גבר לבוש בשחור" • גורמים רשמיים טענו שהיורה נתפס - וחזרו בהם לאחר מכן

חיפה. הובילה את מכירת הדירות בתקופת חגי תשרי האחרונים / צילום: Shutterstock

היצע הדירות על המדף מתחיל לרדת - לראשונה זה שלוש שנים וחצי

היצע הדירות החדשות הלא מכורות ירד לראשונה מאפריל 2022, מה שעשוי להעיד על כך שהקבלנים התחילו להוריד את הרגל מהגז ● במקביל, מבצעי "דירה בהנחה" שימרו את מיקומה של חיפה בראש טבלת המכירות הארצית בחודשים אוגוסט־אוקטובר, יותר מתל אביב וירושלים

לארי אליסון, מייסד ויו''ר אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

החוב של אורקל תופח, המניה צונחת, ועסקה אחת מדאיגה במיוחד את השוק כולו

אחרי חוזה הענק עם OpenAI והשקעות עתק בדאטה סנטרים, השוק מתחיל להטיל ספק בקצב החזרת ההשקעות ובתזרים המזומנים של אורקל ● האם החברה תצליח להפוך את ההבטחות הגדולות להכנסות ממשיות, ומה זה אומר על עתיד כלכלת הבינה המלאכותית?

עבאדי־בויאנג’ו / צילום: רמי זרנגר

שר האוצר החליט: מיכל עבאדי בויאנג'ו תמונה לתפקיד החשכ"ל

לאחר טענות כי תחת כהונתו של סמוטריץ' אין נשים בכירות במשרד האוצר, מנסים לגבש דיל בסביבתו למינוי אישה לתפקיד החשכ"לית תמורת אישור מינויו של מהרן פרוזנפר, המועמד של סמוטריץ' כממונה על התקציבים

העסקה נסגרה: אלביט עקפה את טורקיה, ותספק נשק לפרו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: פרו תרכוש שלוש מערכות ארטילריה של אלביט בהיקף של 60 מיליון דולר, ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל האשים את חמאס בפשעי מלחמה, ושיתוף הפעולה הצרפתי-אמריקאי שיכול לפרק את חיזבאללה מנשקו ● כותרות העיתונים בעולם

כלב-רובוט בדמות אילון מאסק / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

הלהיט הוויראלי חדש: כלב-רובוט עם פרצוף של מאסק ב-100 אלף דולר

לאמן ביפל, שהצית את טירוף ה־NFT ונחשב לאחד האמנים החיים היקרים בעולם, יש אטרקציה חדשה במחיר מופקע: רובוט דמוי כלב, שלגופו פרצוף אמיתי להפליא של מיליארדי טק כמו אילון מאסק, מארק צוקרברג וג'ף בזוס ● ביפל: "זה לא נגד אף אחד, גם אני אחד מהכלבים"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

תל אביב ננעלה בירידות קלות; מניות הטכנולוגיה והבנייה נפלו

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● מניית נקסט ויז'ן קפצה בכ-4% ● שבוע של שיאים חדשים עבר על תל אביב, אבל בוול סטריט הרוחות סוערות ● רגע אחרי הורדת הריבית, דוחות של שתי שחקניות מרכזיות בתחום ה-AI הציפו מחדש את החששות בשוק ● השקל לא מפסיק להתחזק מול הדולר, ובבנק סיטי טוענים כי הוא מוערך יתר על המידה בכ-20% ● וגם: שתי המניות הישראליות שצנחו בעשרות אחוזים - ועכשיו האנליסטים מזהים בהן הזדמנות

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם פרופ' יוסי מן / צילום: גלעד קוולרציק

למה יורש העצר הסעודי כל כך פוחד מנורמליזציה עם ישראל?

שיחה עם פרופ' יוסי מן, מומחה למפרץ הערבי מאוניברסיטת בר אילן ● על הצפי לכינון היחסים עם סעודיה, הכיוון המתון שאליו היא הולכת, השינויים שחווה הכלכלה והתפקיד הבא שלה בעזה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה שלישית בסדרה

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap

דיווח: המחבל השני שהשתתף בטבח בסידני - אזרח לבנוני ממוצא פלסטיני

משרד החוץ הצרפתי פרסם את שמו של דן אלקיים, תושב צרפת, שנרצח בפיגוע באוסטרליה ● בישראל בודקים אם הפיגוע ההמוני יצא לפועל בהכוונה של איראן או ארגון טרור ● משרד החוץ האיראני פרסם "גינוי", וטען כי "טרור והרג בני אדם בכל מקום בו בוצעו נדחים ומגונים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המדינה המצטיינת בשוק ההון": המקום המפתיע שישראל קטפה במדד של המגזין היוקרתי

למרות החששות ממיתון עולמי על רקע מלחמת הסחר של טראמפ, הכלכלה העולמית סיימה את 2025 ביציבות ● בדירוג הכלכלות החזקות של האקונומיסט ישראל מזנקת מהמקום ה-6 בשנה שעברה, למקום השלישי, בעיקר בזכות ביצועי שיא של שוק ההון המקומי

אילוסטרציה: Shutterstock

עשור לאחר ההרשעה: לירז אברג’ל תשלם כ-62 מיליון שקל לרשות המסים

10 שנים אחרי הטלת כפל המס במסגרת פרשיית סחר לא חוקי בזהב והוצאת חשבוניות פיקטיביות, בית המשפט המחוזי דחה את טענותיה של לירז אברג'ל לאי-ידיעה וחייב אותה לשלם לרשות המסים כ-62 מיליון שקל