גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבחירות בבריטניה: 4 מסקנות בעקבות הניצחון המוחץ של ג'ונסון

ההפסד הצורב ביותר של מפלגת הלייבור מאז 1935 מראה שהציבור הבריטי דחה את הרפורמות הקיצוניות שקורבין הציע ● במה שונה ג'ונסון מתאצ'ר, והאם הוא יצליח לשמור על סקוטלנד וצפון אירלנד בממלכה? ● ניתוח "גלובס" לתוצאת הבחירות בבריטניה

בוריס ג'ונסון. שכנע את תושבי לונדון מצביעי הלייבור שהוא יכול להיות ראש העיר / צילום: רויטרס
בוריס ג'ונסון. שכנע את תושבי לונדון מצביעי הלייבור שהוא יכול להיות ראש העיר / צילום: רויטרס

1. תבוסת ה"קורביניזם"

מעודד מתוצאות הבחירות ב-2017, מנהיג ה"לייבור" ג'רמי קורבין הימר בבחירות שהתקיימו ביום חמישי בבריטניה על כל הקופה. הוא כלל במצע ה"לייבור" רפורמות שאפילו בסקנדינביה היו מתקשים לאמץ. הלאמת חברות, מיסוי עשירים, מיסוי חברות טכנולוגיה ואפילו נטיעת שני מיליארד (!) עצים נכללו במצע. רחוק מסוציאל-דמוקרטיה, רחוק עוד יותר מ"הדרך השלישית", היו אלה צעדי מדיניות סמי-סוציאליסטיים.

התוצאות שנרשמו בבחירות, ההפסד הצורב ביותר של מפלגת ה"לייבור" מאז 1935, מראות שהציבור הבריטי דחה אותן. תומכי מפלגה ותיקים שהצביעו "לייבור" עשרות שנים, שמשפחותיהם הצביעו למפלגה דורות לפניהם, פועלים ובני פועלים ועובדי המגזר הציבורי נתנו את קולם לראשונה לשמרנים. לא סתם פתח בוריס ג'ונסון את דבריו שלשום ב"דאונינג 10" בדברי תודה למצביעים החדשים, למי "שהעיפרון שלהם אולי רעד מעל לפתק ההצבעה, משום שהם שמעו את לחישות אבותיהם ואבות-אבותיהם באוזניהם", אך עדיין הצביעו בשבילו. ג'ונסון יודע עד כמה הדבר קשה.

"החומה האדומה", מעוזי השמאל הוותיקים של ה"לייבור" במרכז ובצפון אנגליה, קרסה על רקע המצע הרדיקלי של קורבין, האישיות השנויה-במחלוקת שלו וגם החלטתו ללכת למשאל עם שני על ה"ברקזיט" אם ינצח. נכון שהפרישה מהאיחוד האירופי היתה הטיעון המכריע, אבל ההסבר לתבוסה בקנה מידה היסטורי שכזה נעוץ ככל הנראה בשילוב בין שלושת הגורמים.

 

לא במקרה התמונה הראשונה שפירסם ג'ונסון בחשבון הטוויטר שלו אחרי פרסום תוצאות המדגם בחמישי היתה של עובדי צווארון כחול המניפים שלט "אנחנו אוהבים את בוריס". לא סתם נסע אתמול ג'ונסון למחוזות הבחירה בצפון שהפכו לשמרנים אחרי 80 שנה ויותר. הוא ויועציו יודעים עד כמה הדבר חריג, ועד כמה שינוי דפוסי ההצבעה יכול לשרטט מחדש את הפוליטיקה הבריטית, אפילו עשורים קדימה. המחסום הפסיכולוגי נשבר. המשוכה מאחוריהם. מצביעים רבים עזבו את המפלגה בפעם הראשונה וה"לייבור" תצטרך לשכנע אותם לחזור אליה. נטל ההוכחה יהיה הפעם עליה. כך נראית מפלגה שהפסידה את כל הקופה.

2. ג'ונסון מוביל מפלגה שמרנית חדשה

לאחר ספירת כל הקולות, בפרלמנט שיושבע מחר (ב') בבריטניה יהיו 365 חברי המפלגה השמרנית, ומהצד השני של אולם המליאה יהיו 203 חברי מפלגת ה"לייבור" בלבד. ההישג המרשים של השמרנים - התוצאה הטובה ביותר מאז 1987 בשביל המפלגה - גם צפויה לשנות את פניה, במיוחד תחת הובלתו של פוליטיקאי פרגמטי כמו ג'ונסון. זאת, משום שיותר מ-50 הנציגים החדשים, שנכנסו לפרלמנט מטעם מחוזות הבחירה שהיו באופן מסורתי "לייבור", הם שמרנים פחות, פרו-אירופאיים יותר, בעד שירותים ציבוריים רבים יותר ומייצגים קהל חדש בשביל המפלגה. נוכחותם כחלק ממפלגת השלטון תטה את הספינה השמרנית מעט שמאלה, וגם ה"ברקזיט" שיגובש בסופו של דבר עשוי להיות "רך" יותר כתוצאה מנוכחותם. זה אחד היתרונות של שיטת הבחירות האזורית - הציבור ונציגיו הם אלה שמשנים את המפלגה, ולא להיפך.

ג'ונסון עשוי להיות בדיוק הפוליטיקאי המתאים למשימה. הוא מגיע לתפקיד ללא אידיאולוגיה כלכלית קיצונית, והוכיח בעבר כי הוא פרגמטיסט מעל הכל. הפוליטיקאי ששכנע את תושבי לונדון מצביעי ה"לייבור" שהוא יכול להיות ראש העיר שלהם, פעמיים, יכול להוביל מפלגה שמרנית הפוזלת שמאלה. כבר המצע הנוכחי של השמרנים מכיל צעדים מאוד לא-טיפוסיים, כמו פריצת מסגרת הגירעון כדי לממן פרויקטי תשתית והשקעה במשאבים ציבוריים - בראש ובראשונה במערכת הבריאות הציבורית באמצעות בניית 40 בתי חולים חדשים. בסיבוב הניצחון שלו אתמול בצפון המדינה כבר הבטיח ג'ונסון להוציא מיליארדים על תשתיות ו"לגמול לתושבים על האמון שהביעו בנו". למרות שקיבל את הרוב הגדול ביותר מאז "אשת הברזל" הבריטית ב-1987, ג'ונסון הוא לא תאצ'ר.

3. "הברקזיט רק מתחיל"

אבל ההבטחה הגדולה ביותר שג'ונסון יצטרך למלא היא להוציא את בריטניה בהצלחה מהאיחוד האירופי. הדרך אולי נראית סלולה לפרישה פורמלית של בריטניה ב-31 בינואר 2020, אם הפרלמנט החדש יאשר כצפוי את הסכם ה"ברקזיט" הקיים, אבל העבודה האמיתית תתחיל רק אחר כך. כן, אחד האבסורדים הגדולים של כל הפרישה המתמשכת מהאיחוד האירופי, הדחייה הלא-נגמרת ושני סבבי הבחירות הוא, שכלום לא ישתנה אחרי תאריך זה למעט באופן פורמלי. גם אחרי שבריטניה תפרוש, הסחר ימשיך כרגיל, לא יהיו תעריפים ומכסים חדשים, אפשר יהיה לשלוח מוצרים לאירופה ללא הפרשי מע"מ, התעופה תתקיים לא הפרעות וכך גם התחבורה. הכל יהיה חלק מ"תקופת הסתגלות", שבמהלכה צריכים הצדדים לדון בהסכמי הסחר המקיפים ביניהם. בינתיים הם דנו רק במסגרת, הם אפילו לא התחילו במהות.

ג'ונסון הבטיח בקמפיין הבחירות הנוכחי כי לא ידרוש הארכה של תקופת ההסתגלות, שנכון להיום אמורה להסתיים בסוף 2020, אולם יכולה להיות מוארכת בעוד מספר שנים. זהו יעד שאפתני מאוד מצד ג'ונסון, בהתחשב בעובדה שהסכמי סחר בין מדינות לוקחים שנים, לפעמים עשרות שנים, לגבש.

המנהיג הבריטי ימצא מולו אירופה חשדנית. "הפופוליזם ניצח", היתה כותרת האתר הגרמני "דר שפיגל", לאחר פרסום התוצאות בריטניה, וגם כלי תקשורת אחרים ביבשת רואים בו "תואם-טראמפ" בריטי שניצח את הבחירות על מצע של גזענות, פלגנות ולהטוטי תקשורת.

נכון לעכשיו, הליש"ט הבריטי נמצאת בשיא של קרוב לשנתיים אחרי תוצאות הבחירות, מתוך אמונה שג'ונסון יוכל להוציא את בריטניה, עם הסכם שימנע קטסטרופה כלכלית, עד ה-31 בינואר. כעת השאלה הופכת להיות אם יוכל להשלים את גיבוש הסכמי הסחר עד סוף השנה, כפי שהבטיח, או חשוב מכך -האם במידה וייכשל הוא יאיים על האיחוד האירופי בפרישה חד-צדדית. זהו התסריט שיפחיד בחודשים הבאים את המשקיעים, אחרי שיתאוששו מהאופוריה הנובעת מכך שה"ברקזיט" צפוי להתבצע עם הסכם מסודר.

4. שלמות הממלכה המאוחדת בסכנה

הדבר השני שג'ונסון עשה אחרי שהודה לבוחרים החדשים והישנים של ה"לייבור" שלשום היה להתקשר למנהיגת המפלגה הסקוטית הלאומית (SNP), ניקולה סטרג'ן, ולהבהיר לה בשיחת טלפון שהודלפה מיד לתקשורת, כי הוא אינו מתכוון לאפשר משאל עם נוסף על עצמאות סקוטלנד. בכך, ניסה ג'ונסון לכבות את השריפה שגרמו תוצאות הבחירות, בעודנה קטנה. ה- SNP התחזקו לעומת הבחירות הקודמות וזכו ב-48 מתוך 59 מחוזות בחירה בסקוטלנד, על מצע של התנגדות ל"ברקזיט" ודרישה להיות מדינה עצמאית וחלק מהאיחוד האירופי. הפעם האחרונה שבה אישר ראש ממשלה בריטי, דייוויד קמרון (שידו על מתג משאלי העם הייתה קלה), משאל עם בנושא, הסקוטים דחו את העצמאות ברוב זעום. אבל זה היה לפני משאל העם על ה"ברקזיט", עכשיו, לפי הסקרים, תוצאות משאל עם שכזה היו באופן מובהק -תמיכה בעצמאות ובהצטרפות לאיחוד האירופי.

במקביל, הבחירות שינו את התמונה גם בצפון-אירלנד. בטריטוריה הבריטית, שהסוגיה לגבי שייכותה, לצד סוגיות דתיות, גבתה אלפי קורבנות לפני כמה עשורים בלבד, תוצאות הבחירות הראו כי בפעם הראשונה אין רוב לתומכי האיחוד עם בריטניה ("יוניוניסטים"). במקום זאת, הולך וגובר כוחם של הלאומנים האיריים, התומכים במדינה אחת באי האירי. ג'ונסון יצטרך לטפל בשתי החזיתות הללו בצורה מושכלת, במיוחד על רקע השינויים שהפרישה מהאיחוד תביא עמם לכל אזור, כדי לשמור על השלום באירלנד ועל שלמות הממלכה המאוחדת, שהוא נבחר ברוב כה מרשים להוביל.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים