גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבחירות בבריטניה: 4 מסקנות בעקבות הניצחון המוחץ של ג'ונסון

ההפסד הצורב ביותר של מפלגת הלייבור מאז 1935 מראה שהציבור הבריטי דחה את הרפורמות הקיצוניות שקורבין הציע ● במה שונה ג'ונסון מתאצ'ר, והאם הוא יצליח לשמור על סקוטלנד וצפון אירלנד בממלכה? ● ניתוח "גלובס" לתוצאת הבחירות בבריטניה

בוריס ג'ונסון. שכנע את תושבי לונדון מצביעי הלייבור שהוא יכול להיות ראש העיר / צילום: רויטרס
בוריס ג'ונסון. שכנע את תושבי לונדון מצביעי הלייבור שהוא יכול להיות ראש העיר / צילום: רויטרס

1. תבוסת ה"קורביניזם"

מעודד מתוצאות הבחירות ב-2017, מנהיג ה"לייבור" ג'רמי קורבין הימר בבחירות שהתקיימו ביום חמישי בבריטניה על כל הקופה. הוא כלל במצע ה"לייבור" רפורמות שאפילו בסקנדינביה היו מתקשים לאמץ. הלאמת חברות, מיסוי עשירים, מיסוי חברות טכנולוגיה ואפילו נטיעת שני מיליארד (!) עצים נכללו במצע. רחוק מסוציאל-דמוקרטיה, רחוק עוד יותר מ"הדרך השלישית", היו אלה צעדי מדיניות סמי-סוציאליסטיים.

התוצאות שנרשמו בבחירות, ההפסד הצורב ביותר של מפלגת ה"לייבור" מאז 1935, מראות שהציבור הבריטי דחה אותן. תומכי מפלגה ותיקים שהצביעו "לייבור" עשרות שנים, שמשפחותיהם הצביעו למפלגה דורות לפניהם, פועלים ובני פועלים ועובדי המגזר הציבורי נתנו את קולם לראשונה לשמרנים. לא סתם פתח בוריס ג'ונסון את דבריו שלשום ב"דאונינג 10" בדברי תודה למצביעים החדשים, למי "שהעיפרון שלהם אולי רעד מעל לפתק ההצבעה, משום שהם שמעו את לחישות אבותיהם ואבות-אבותיהם באוזניהם", אך עדיין הצביעו בשבילו. ג'ונסון יודע עד כמה הדבר קשה.

"החומה האדומה", מעוזי השמאל הוותיקים של ה"לייבור" במרכז ובצפון אנגליה, קרסה על רקע המצע הרדיקלי של קורבין, האישיות השנויה-במחלוקת שלו וגם החלטתו ללכת למשאל עם שני על ה"ברקזיט" אם ינצח. נכון שהפרישה מהאיחוד האירופי היתה הטיעון המכריע, אבל ההסבר לתבוסה בקנה מידה היסטורי שכזה נעוץ ככל הנראה בשילוב בין שלושת הגורמים.

 

לא במקרה התמונה הראשונה שפירסם ג'ונסון בחשבון הטוויטר שלו אחרי פרסום תוצאות המדגם בחמישי היתה של עובדי צווארון כחול המניפים שלט "אנחנו אוהבים את בוריס". לא סתם נסע אתמול ג'ונסון למחוזות הבחירה בצפון שהפכו לשמרנים אחרי 80 שנה ויותר. הוא ויועציו יודעים עד כמה הדבר חריג, ועד כמה שינוי דפוסי ההצבעה יכול לשרטט מחדש את הפוליטיקה הבריטית, אפילו עשורים קדימה. המחסום הפסיכולוגי נשבר. המשוכה מאחוריהם. מצביעים רבים עזבו את המפלגה בפעם הראשונה וה"לייבור" תצטרך לשכנע אותם לחזור אליה. נטל ההוכחה יהיה הפעם עליה. כך נראית מפלגה שהפסידה את כל הקופה.

2. ג'ונסון מוביל מפלגה שמרנית חדשה

לאחר ספירת כל הקולות, בפרלמנט שיושבע מחר (ב') בבריטניה יהיו 365 חברי המפלגה השמרנית, ומהצד השני של אולם המליאה יהיו 203 חברי מפלגת ה"לייבור" בלבד. ההישג המרשים של השמרנים - התוצאה הטובה ביותר מאז 1987 בשביל המפלגה - גם צפויה לשנות את פניה, במיוחד תחת הובלתו של פוליטיקאי פרגמטי כמו ג'ונסון. זאת, משום שיותר מ-50 הנציגים החדשים, שנכנסו לפרלמנט מטעם מחוזות הבחירה שהיו באופן מסורתי "לייבור", הם שמרנים פחות, פרו-אירופאיים יותר, בעד שירותים ציבוריים רבים יותר ומייצגים קהל חדש בשביל המפלגה. נוכחותם כחלק ממפלגת השלטון תטה את הספינה השמרנית מעט שמאלה, וגם ה"ברקזיט" שיגובש בסופו של דבר עשוי להיות "רך" יותר כתוצאה מנוכחותם. זה אחד היתרונות של שיטת הבחירות האזורית - הציבור ונציגיו הם אלה שמשנים את המפלגה, ולא להיפך.

ג'ונסון עשוי להיות בדיוק הפוליטיקאי המתאים למשימה. הוא מגיע לתפקיד ללא אידיאולוגיה כלכלית קיצונית, והוכיח בעבר כי הוא פרגמטיסט מעל הכל. הפוליטיקאי ששכנע את תושבי לונדון מצביעי ה"לייבור" שהוא יכול להיות ראש העיר שלהם, פעמיים, יכול להוביל מפלגה שמרנית הפוזלת שמאלה. כבר המצע הנוכחי של השמרנים מכיל צעדים מאוד לא-טיפוסיים, כמו פריצת מסגרת הגירעון כדי לממן פרויקטי תשתית והשקעה במשאבים ציבוריים - בראש ובראשונה במערכת הבריאות הציבורית באמצעות בניית 40 בתי חולים חדשים. בסיבוב הניצחון שלו אתמול בצפון המדינה כבר הבטיח ג'ונסון להוציא מיליארדים על תשתיות ו"לגמול לתושבים על האמון שהביעו בנו". למרות שקיבל את הרוב הגדול ביותר מאז "אשת הברזל" הבריטית ב-1987, ג'ונסון הוא לא תאצ'ר.

3. "הברקזיט רק מתחיל"

אבל ההבטחה הגדולה ביותר שג'ונסון יצטרך למלא היא להוציא את בריטניה בהצלחה מהאיחוד האירופי. הדרך אולי נראית סלולה לפרישה פורמלית של בריטניה ב-31 בינואר 2020, אם הפרלמנט החדש יאשר כצפוי את הסכם ה"ברקזיט" הקיים, אבל העבודה האמיתית תתחיל רק אחר כך. כן, אחד האבסורדים הגדולים של כל הפרישה המתמשכת מהאיחוד האירופי, הדחייה הלא-נגמרת ושני סבבי הבחירות הוא, שכלום לא ישתנה אחרי תאריך זה למעט באופן פורמלי. גם אחרי שבריטניה תפרוש, הסחר ימשיך כרגיל, לא יהיו תעריפים ומכסים חדשים, אפשר יהיה לשלוח מוצרים לאירופה ללא הפרשי מע"מ, התעופה תתקיים לא הפרעות וכך גם התחבורה. הכל יהיה חלק מ"תקופת הסתגלות", שבמהלכה צריכים הצדדים לדון בהסכמי הסחר המקיפים ביניהם. בינתיים הם דנו רק במסגרת, הם אפילו לא התחילו במהות.

ג'ונסון הבטיח בקמפיין הבחירות הנוכחי כי לא ידרוש הארכה של תקופת ההסתגלות, שנכון להיום אמורה להסתיים בסוף 2020, אולם יכולה להיות מוארכת בעוד מספר שנים. זהו יעד שאפתני מאוד מצד ג'ונסון, בהתחשב בעובדה שהסכמי סחר בין מדינות לוקחים שנים, לפעמים עשרות שנים, לגבש.

המנהיג הבריטי ימצא מולו אירופה חשדנית. "הפופוליזם ניצח", היתה כותרת האתר הגרמני "דר שפיגל", לאחר פרסום התוצאות בריטניה, וגם כלי תקשורת אחרים ביבשת רואים בו "תואם-טראמפ" בריטי שניצח את הבחירות על מצע של גזענות, פלגנות ולהטוטי תקשורת.

נכון לעכשיו, הליש"ט הבריטי נמצאת בשיא של קרוב לשנתיים אחרי תוצאות הבחירות, מתוך אמונה שג'ונסון יוכל להוציא את בריטניה, עם הסכם שימנע קטסטרופה כלכלית, עד ה-31 בינואר. כעת השאלה הופכת להיות אם יוכל להשלים את גיבוש הסכמי הסחר עד סוף השנה, כפי שהבטיח, או חשוב מכך -האם במידה וייכשל הוא יאיים על האיחוד האירופי בפרישה חד-צדדית. זהו התסריט שיפחיד בחודשים הבאים את המשקיעים, אחרי שיתאוששו מהאופוריה הנובעת מכך שה"ברקזיט" צפוי להתבצע עם הסכם מסודר.

4. שלמות הממלכה המאוחדת בסכנה

הדבר השני שג'ונסון עשה אחרי שהודה לבוחרים החדשים והישנים של ה"לייבור" שלשום היה להתקשר למנהיגת המפלגה הסקוטית הלאומית (SNP), ניקולה סטרג'ן, ולהבהיר לה בשיחת טלפון שהודלפה מיד לתקשורת, כי הוא אינו מתכוון לאפשר משאל עם נוסף על עצמאות סקוטלנד. בכך, ניסה ג'ונסון לכבות את השריפה שגרמו תוצאות הבחירות, בעודנה קטנה. ה- SNP התחזקו לעומת הבחירות הקודמות וזכו ב-48 מתוך 59 מחוזות בחירה בסקוטלנד, על מצע של התנגדות ל"ברקזיט" ודרישה להיות מדינה עצמאית וחלק מהאיחוד האירופי. הפעם האחרונה שבה אישר ראש ממשלה בריטי, דייוויד קמרון (שידו על מתג משאלי העם הייתה קלה), משאל עם בנושא, הסקוטים דחו את העצמאות ברוב זעום. אבל זה היה לפני משאל העם על ה"ברקזיט", עכשיו, לפי הסקרים, תוצאות משאל עם שכזה היו באופן מובהק -תמיכה בעצמאות ובהצטרפות לאיחוד האירופי.

במקביל, הבחירות שינו את התמונה גם בצפון-אירלנד. בטריטוריה הבריטית, שהסוגיה לגבי שייכותה, לצד סוגיות דתיות, גבתה אלפי קורבנות לפני כמה עשורים בלבד, תוצאות הבחירות הראו כי בפעם הראשונה אין רוב לתומכי האיחוד עם בריטניה ("יוניוניסטים"). במקום זאת, הולך וגובר כוחם של הלאומנים האיריים, התומכים במדינה אחת באי האירי. ג'ונסון יצטרך לטפל בשתי החזיתות הללו בצורה מושכלת, במיוחד על רקע השינויים שהפרישה מהאיחוד תביא עמם לכל אזור, כדי לשמור על השלום באירלנד ועל שלמות הממלכה המאוחדת, שהוא נבחר ברוב כה מרשים להוביל.

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הרש גולדברג פולין

אות חיים מעזה: חמאס פרסם סרטון של הרש שנחטף מהנובה

ביידן חתם על הסיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים ● שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא ● פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● בלבנון דיווחו על עשרות מטרות שהותקפו בבת אחת בדרום המדינה ● צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח ● עדכונים שוטפים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם