גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמו בפריז ובניו יורק: לשמר שכונות ולא בתים

מנכ"לית מינהל התכנון הכריזה בשבוע שעבר על מעבר משימור נקודתי של מבנים לשימור מתחמי ● איך זה יעבוד ומה המשמעות של העניין מבחינה כלכלית

טיילת ההיי־ליין בניו יורק / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
טיילת ההיי־ליין בניו יורק / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

בכנס החמישי הבינלאומי לשימור מבנים, שהתקיים בשבוע שעבר ביוזמת המועצה לשימור אתרים, הכריזה דלית זילבר, מנכ"לית מינהל התכנון, כי בכוונת המינהל לשים דגש על נושא השימור בקידום תוכניות חדשות. הבשורה המעניינת היא על המעבר מ"שימור נקודתי" ל"שימור מתחמי". כלומר, אם עד כה השימור התייחס בעיקר למבנים בודדים, המגמה החדשה של מינהל התכנון היא לעודד שימור של מתחמים, של שכונות ואפילו של יישובים. על מי השינוי צפוי להשפיע וכיצד הדברים יעבדו - "גלובס" עושה סדר.

● מה בעצם המשמעות של שימור מתחמי?

אדריכלית סיגי בארי, מנהלת אגף פרויקטים לאומיים לתכנון אסטרטגי במינהל התכנון, מסבירה: "אנחנו עוברים מתפיסת המבנה הבודד לתפיסת המרחב, והעיר. לקנה מידה רחב שמכניס לשימוש את המושג של נוף תרבות. הכוונה היא שאתה מזהה את הערכים שקיימים במרחב. מדובר בהכנסת הפן התרבותי ושילוב שלו בתוך הבנייה. זה יכול להיות בכל מיני קנה מידה: שכונה, רובע, ישוב עתיק. שאתה פחות מדבר על המבנה ויותר על הערכים, על התוכן. זה לרוב מגיע עם פן יותר ציבורי".

תמר טוכלר, מנהלת מחוז תל אביב במועצה לשימור אתרים, יודעת לספר ששימור מתחמי היא לא המצאה חדשה, גם בארץ. היא נותנת כדוגמה את מרכזי המושבות מזכרת בתיה וזכרון יעקב, את המושבה הטמפלרית שרונה וגם את שכונת נווה צדק. לטענתה, "דלית זילבר הכניסה את השימור לשיח. ברמה הארצית זה דבר חדש".

המדרחוב בזכרון יעקב / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

● מה האתגרים העיקריים בפרויקט של שימור מתחמי?

עמיקם ברגר, סמנכ"ל חברת בנייני העיר הלבנה, אומר ש"אנחנו מטפלים כבר כמה שנים במתחם מעונות עובדים א' ב' ו-ג' ברחוב מזא"ה בתל אביב. יש שם חמישה בניינים. אנחנו וגם העירייה רצינו לראות את הפרויקט כמקשה אחת, אך אחרי כמה שנים הבנו שזה לא אפשרי. קשה מאוד להגיע להסכמות כשיש בניינים לשימור עם ריבוי בעלים. בסופו של דבר חילקנו את המתחם לשלושה חלקים, שיקודמו בקצב שונה.

"צריך להיות ברור שמה שיאפשר התחדשות עירונית זה היתכנות כלכלית. אם לוקחים מתחם בנוי בגובה של ארבע קומות ומאפשרים בנייה של עוד קומה אחת, אז ברור שלא תהיה כלכליות. אם לוקחים שכונת וילות ומאפשרים לה לצמוח לגובה של ארבע קומות, אז ברור שהמכפיל הגיוני ותהיה כדאיות. שכשמכריזים על מתחם כלשהו שהוא לשימור חשוב מאוד שיבדקו, מעבר לשיקולים תכנוניים, שיש לכך היתכנות כלכלית"

● מי יממן את זה? איזה מנגנון כלכלי יאפשר שימור ברמה כל כך רחבה?

שמאי המקרקעין איציק רפאל, ממשרד קמיל טרשנסקי רפאל, היה שותף, בין היתר להכנת תוכנית השימור של העיר רמת גן, המקודמת בימים אלה ומציעה שימור של כמה שכונות ותיקות.

לדבריו, "כשאנחנו מכריזים על מתחם לשימור אנחנו צריכים לדאוג לכך שהתוכנית לא תגרום לתביעות ירידות ערך. ברמת גן עוד לא הגיעו לכלל הכרעות של איך הדבר ייושם. ברור שיצטרכו לתת תמריצים למבנים שירצו לשמר.

"במתחם שרונה בתל אביב, המבנים הטמפלרים הם לשימור מחמיר, וכדי לאזן נתנו את הזכויות לבנייני המגורים הגבוהים. לעומת זאת, ברמת גן מדובר על מתחמים בתוך העיר. למשל, תל בנימין ורמת אפעל. אין לנו עדיין תשובות איך זה יעבוד מבחינה כלכלית.

"עם כל הדיבורים על התביעות על ירידת ערך עקב ההכרזה על השימור בתחום העיר הלבנה, הרי שזו עובדה שיש לא מעט בתים בסגנון באוהאוס ששופצו אף שלא הוכרזו לשימור. תראה מה קורה בשכנות - כולן מיהרו והכינו תוכניות שימור. יש היום ניסיונות, אפילו מצד אדריכלים צעירים, לחזור לסגנון הבאוהאוס".

בארי אומרת כי "הטענה שלנו היא שאם אתה יודע לשמר את הערכים המוקדמים ולשלב אותם בבנייה החדשה אז האיכות של השכונה היא יותר טובה, וזה כמובן משפיע על הפן הכלכלי. יש דוגמאות מהעולם לשילוב של ערכי שימור שגרמו לשכונות לצעוד בצורה מוצלחת קדימה. למשל, ההיי ליין בניו יורק, או האקוודוקט בפריז. כל המנגנונים הכלכליים, כמו ניוד זכויות, קרן, נמצאים בבדיקה".

טוכלר מוסיפה כי "אנחנו מאמינים שמתחם לשימור נחלק לשלושה חלקים: מבנים פרטיים, מבנים ציבוריים ושטחים ציבוריים. התפקיד של הרשות זה לקדם את החזון של המתחם כולו ואז היא נותנת את התקציב לשיקום הפיתוח הציבורי והשאר נעשה על ידי השוק הפרטי".

● אז מה לא טוב?

האדריכל פרופ' הלל שוקן מסויג מיוזמת השימור המרחבי. לטענתו, "במדינה שבה מרבית המצאי הבנוי הוא בן פחות מ-100 שנה, זה לא סביר לדבר על שימור של מתחמים. צריכה להיות למתחמים שאותם רוצים לשמר הצלחה מסחררת. למעט תוכנית גדס בתל אביב אני לא מכיר כאלה.

"כשעוסקים בתכנון עירוני אז אי אפשר ואסור לשקול שיקולים של הטווח הקצר. אנחנו מדינה משוגעת. מצד אחד קטנה מאוד, עם ריבוי האוכלוסין הגבוה ביותר במדינות האיחוד האירופאי, פיזור אוכלוסין מטורף וניצול קרקע בזבזני.

"אנחנו לא יכולים להמשיך לטעות, כי עוד רגע, אין לנו איפה לגדל ירקות. אם המדינה רוצה להתאבד, אז שתמשיך להתייחס למתחמים האלה כאל קדושים.

"כשלוקחים מתחמים כמו יד אליהו או רמת אביב ג' ואומרים שרוצים לשמר את המרקם, שערי סומר. לדעתי, האינטרס של התושבים הוא הדבר האחרון שצריך להתחשב בו. הם תמיד יתנגדו לכל שינוי". 

רמת אביב ג' / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

עוד כתבות

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון