גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת השבוע בשווקים: סין וארה"ב צפויות לקבוע מועד לחתימה; "הדרך להסכם סחר כולל עדיין רחוקה"

אחרי זינוק של 11% מהשפל באוגוסט, האם הליש"ט תמשיך לזנק על רקע הברקזיט המתקרב? ● הדרמה בשוק הריפו נמשכת ● שלל נתוני מאקרו יפורסמו בעולם, בהם הריבית ביפן והייצור בסין ● בשוק המקומי, בנק ישראל ימשיך להתערב בשוק המט"ח ● התחזית השבועית של "גלובס"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, ודונלד טראמפ, נשיא ארה"ב / צילום: KEVIN LAMARQUE, רויטרס
שי ג'ינפינג, נשיא סין, ודונלד טראמפ, נשיא ארה"ב / צילום: KEVIN LAMARQUE, רויטרס

המסחר בשוקי העולם צפוי להיפתח מחר (ב') בסימן ההסכמות אליהם הגיעו סין וארה"ב לגבי השלב הראשון בהסכם סחר, עליו המעצמות צפויות לחתום בהמשך. המדדים המובילים בוול סטריט ננעלו בסוף השבוע האחרון ברמת שיא כל הזמנים על רקע האופטימיות, אם כי בשוק מעריכים כי הסכם הסחר לא מחדש הרבה, מעבר לדחיית המכסים שתוכננו להיכנס לתוקף היום. 

הפד השאיר בשבוע שעבר, כצפוי, את הריבית ללא שינוי ברמה של 1.50%-1.75%. יו"ר הפד, ג'רום פאוול, ציין שהן כלכלת ארה"ב והן מדיניות הפד נמצאות ב"מקום טוב". המסר שעולה מהפד הוא שהריבית תיוותר בטווח הקרוב ללא שינוי, אלא אם כן יהיו שינויים מהותיים במצבה של הכלכלה. גם בגוש האירו לא צפוי שינוי בריבית בחודשים הקרובים. בהחלטת הריבית הראשונה של כריסטין לגארד כיו"ר הבנק המרכזי, הריבית נותרה ללא שינוי, והריבית על הפיקדונות נותרה ברמה שלילית של 0.5%. 

אלו האירועים שצפויים לרכז עניין השבוע:

1. הסכם הסחר - מתי יחתמו המעצמות על השלב הראשון?

מסיבת העיתונאים שנערכה על ידי נציגי המשלחת הסינית ביום שישי האחרון נתנה את הגושפנקא להסכמות על השלב הראשון בהסכם הסחר מול ארה"ב. הנשיא טראמפ לא יישם את הטלת המכסים בשיעור 15% שאמורים היו להיכנס היום לתוקף, וארה"ב תחתוך ב-50% ל-7.5% את גובה המכסים שהטילה ב-1 בספטמבר על מוצרים סיניים בהיקף של 120 מיליארד דולר. עם זאת, ארה"ב הותירה ללא שינוי את המכסים בגובה של 25% על רשימת סחורות סיניות בשווי 250 מיליארד דולר.

לעומתה, סין ביטלה את מכסי הנגד שאמורים היו להיכנס לתוקף גם הם ביום ראשון, כולל מכס בסך 25% על מכוניות אמריקאיות, ותתחייב לייבא כל שנה מארה"ב מוצרים חקלאיים בערך של 40 מיליארד דולר, המהווים תוספת של כ-16 מיליארד דולר לעומת היבוא השנתי של מוצרים אלה כיום. סין גם צפויה להתחייב להידוק הפיקוח על שמירת זכויות הקניין הרוחני. כלכלני בנק פועלים כותבים בהקשר זה, כי "למרות ההתפתחות החיובית, חשוב לזכור שמדובר בפרק הראשון של מה שמתוכנן להיות הסכם סחר בין שתי המדינות, והדרך להסכם סחר כולל עדיין רחוקה מאד. אנו מעריכים שהמתיחות בין הצדדים תימשך על רקע המאבק על הדומיננטיות הכלכלית והטכנולוגית בעולם. ההסכם שייחתם כנראה בינואר אינו מתייחס לכל הסוגיות שיוצרות מתיחות גדולה בין המדינות".

2. הליש"ט מזנק לקראת הברקזיט

הניצחון המוחץ שנרשם למפלגת השלטון השמרנית בבריטניה הקפיץ את הליש"ט הבריטית בחדות כבר עם פרסום תוצאות המדגם, ובכך השלים המטבע התחזקות של כ-11% לעומת השפל שנרשם באוגוסט. מפלגתו של ראש הממשלה בוריס ג'ונסון קיבלה רוב גדול של 365 מושבים בפרלמנט הבריטי (לעומת 203 למפלגת הלייבור), מה שיאפשר ככל הנראה לבריטניה לצאת מהאיחוד האירופי עד סוף חודש ינואר הקרוב. עם זאת, בשוק יעקבו מקרוב לגבי הפרטים המדויקים של היחסים החדשים בין שני הצדדים.

3. שוק הריפו: הפד שוב מרחיב

בספטמבר האחרון נרשמה דרמה בשוק הריפו והפד נאלץ להזרים למערכת הפיננסית עשרות מיליארדי דורלים. הדעה הרווחת היתה כי מדובר באירוע זמני וטכני, אם כי ככל שעובר הזמן הפד נאלץ להזרים עוד ועוד מיליארדים למערכת הפיננסית. "לא רק שלא היה מדובר על אירוע זמני אלא שבעיית הנזילות בשווקים חמורה מכפי שהיה נדמה קודם לכן כאשר בעיית הנזילות בשווקים היא תוצאה שילוב בין רגולציה על הבנקים, הגדלת היצע האג"ח הממשלתיות והמרדף אחר תשואות בשווקים", כותב אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות. "מצד אחד, הבנקים מדורגים בסוף השנה לפי היקף הנזילות העודפת שלהם ומקבלים ציון שנקרא Global systematic international bank, שנועד למנוע קריסה של בנק שהוא גדול מדי מכדי ליפול. ככל שהבנק מחזיק בסוף השנה יותר נזילות כך גם הציון שלו יהיה טוב יותר, מה שיאפשר לו לאחר מכן תשואה על ההון גבוהה יותר. לכן, לקראת סוף השנה הבנקים לא ממהרים לוותר על הנזילות שלהם ובכך יוצרים מחסור בהיצע נזילות בשוק הריפו.

"מהצד השני, גופים שונים ובכללם קרנות גידור ממונפות שחייבים נזילות באופן שוטף מוצאים את עצמם נאלצים לשלם ריביות גבוהות תמורת הנזילות ונקלעים לקשיים. לכן, בסוף השבוע הפד הודיע כי עד אמצע ינואר הוא יזרים לשווקים דרך מכרזי הריפו עוד 500 מיליארד דולר (!!!) משמעות ההכרזה היא שבעוד חודש מאזן הפד יחזור לעמוד על 4.5 טריליון דולר, אותה רמה בה עמד לפני שהפד החל בתהליך צמצום המאזן, אי שם בשלהי 2017. החדשות הרעות: בלון הניסוי של הפד לעשות "נורמליזציה" בשווקים התפוצץ. החדשות הטובות: הפד חוזר לנפח את הבלון הישן שלו ולא יתן לאף גוף פיננסי לקרוס בגלל מחסור בנזילות", סיכם גרינפלד.

4. מאקרו

לאחר שמפלגת השלטון בסין סיימה שלושה ימי דיונים לקראת גיבוש התוכנית הכלכלית לשנים הקרובות, מחר צפויים להתפרסם נתוני הייצור התעשייתי לחודש נובמבר. התחזיות הן לעלייה של 5%. 

בגרמניה יפורסם מחר מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור לחודש דצמבר, ולפי התחזיות המדד צפוי להצביע על עלייה ל-44.5 נקודות. עדיין מדובר בקריאה שמסמנת את התכווצות הפעילות הכלכלית. בבריטניה יפורסם מחר מדד מנהלי הרכש למגזר הייצור והשירותים. ביום שלישי יפורסמו בבריטניה נתוני השכר הממוצע לשעה לחודש אוקטובר.

בארה"ב יפורסמו ביום שלישי נתוני אישורי הבנייה לחודש נובמבר, ונתוני התחלות הבנייה לחודש נובמבר. בנוסף יפורסם בארה"ב סקר מחזור משרות פתוחות ותעסוקה לחודש אוקטובר. 

ביום רביעי יפורסמו נתוני האינפלציה בגוש האירו לחודש נובמבר. בארה"ב יפורסמו ברביעי נתוני מלאי הנפט הגולמי.

ביום שישי יפן תפרסם את החלטת הריבית, על רקע הזרמות ההון שמבצע הבנק המרכזי למערכת הפיננסית, ולאחר ההודעה יקיים הבנק מסיבת עיתונאים. באותו היום גם בריטניה תפרסם את החלטת הריבית, ועיני המשקיעים נשואות לדברי הבנק המרכזי נוכח הברקזיט המתקרב. 

בארה"ב יפורסם בחמישי מדד הייצור של פילדלפיה, כאשר הצפי הוא לקריאה של 8 נקודות. עוד יפורסמו בארה"ב נתוני מכירות הבתים הקיימים בחודש נובמבר. ביום שישי יפורסמו בבריטניה נתוני הצמיחה לרבעון השלישי של השנה.

5. בנק ישראל ימשיך להתערב בשוק המט"ח

בנק ישראל ממשיך לרכוש מט"ח ומעביר מסר לשוק שלא יהסס לרכוש מט"ח גם בהיקפים נוספים של 3-5 מיליארד דולר, בכדי לקזז את השפעת כניסת המט"ח לישראל בעקבות ההצטרפות למדד ה-WGBI, כך פורסם ב"גלובס" ביום חמישי האחרון.

על-פי נתונים מעודכנים שמפרסמת היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נרשמו בחודש אוקטובר במשק 97.6 אלף משרות פנויות (לעומת 97.4 אלף בחודש הקודם). שיעור המשרות הפנויות עומד על כ-3.42% (לעומת 3.43% בחודש קודם).

בתוך כך, יצוא שירותי ההייטק של ישראל רשם ברבעון השלישי של השנה גידול של 12% לעומת התקופה המקבילה ב-2018.

עוד כתבות

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"