גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צינור הגז השאפתני של שטייניץ לאירופה עוד עלול לגרור את ישראל לעימות אזורי

ההחלטה של טורקיה להרחיב את שטח המים הכלכליים מסכנת את "פרויקט EastMed" • עם זאת, בישראל מבינים כי ייתכן שהתסבוכת המדינית שבדרך לא מצדיקה פרויקט שהוצאתו לפועל תהיה יקרה וכמעט בלתי אפשרית לביצוע

יובל שטייניץ / צילום: שלומי יוסף
יובל שטייניץ / צילום: שלומי יוסף

האם ישראל תיגרר לסכסוך האזורי המתפתח במזרח הים התיכון בין טורקיה ליוון, מצרים וקפריסין? גורמים ישראלים ביקשו להבהיר, כי לישראל אין כל רצון בעימות עם טורקיה בנושא המים הכלכליים במזרח הים התיכון.

טורקיה היא זו שיזמה את ההסלמה הנוכחית, כשהכריזה על סיפוח שטחי ים נרחבים לאזור הכלכלי הבלעדי שלה - שטחים שמוכרים על ידי הקהילה הבינלאומית כשייכים ליוון ולקפריסין.

המהלך הטורקי התפרש ככזה שנועד לסכל את "פרויקט EastMed" לבניית צינור תת-ימי ממאגרי הגז של ישראל, מצרים וקפריסין לדרום איטליה. שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ נחשב להוגה הרעיון ולמי שתומך ומקדם את המיזם, למרות סימני שאלה גדולים לגבי ההיתכנות הכלכלית וההנדסית שלו.

ממשלת ישראל לא הגיבה עד היום על המהלכים של טורקיה, אולם לפני שבועיים תדרכו גורמים ממשלתיים כי פרויקט צינור הגז ייצא לדרך בקרוב.

המהלך הטורקי: הרחבת הגבול הכלכלי

בשבוע שעבר, ב-11 בדצמבר, הודיעה טורקיה לאו"ם כי היא מבקשת ממנו לרשום את הגבול הימי המשותף של האזורים הכלכליים של טורקיה, לוב ומצרים, כפי שנקבע בהסכם בינה לבין לוב. קו הגבול החדש עובר בים התיכון דרומית לקפריסין, ומספח למעשה את כל השטח הימי שבין קפריסין לכרתים לאזור הכלכלי הבלעדי של טורקיה.

כך חוסם המהלך הטורקי את פרויקט צינור הגז המתוכנן מישראל לאירופה

טורקיה הבהירה כי מרגע השגת ההסכם, כל פעילות של מדינה אחרת בשטח האזור הכלכלי הבלעדי שלה, תחייב את הסכמתה. טורקיה גם הזהירה כי תפעיל צבא נגד כל פעילות של חיפושי נפט וגז בשטח שבאזור קפריסין.

המהלך הטורקי לא נולד היום - הוא החל בסוף נובמבר, בעת חתימת ההסכם מול ממשלת האחים המוסלמים בטריפולי - ממשלה שאינה מוכרת על-ידי מדינות המערב. ההסכם אושר ב-5 בדצמבר השנה בפרלמנט הטורקי, בחקיקת בזק, והפך לחוק מדינה טורקי.

התגובות למהלך: זעם כללי נגד טורקיה

מצרים, יוון וקפריסין הכריזו כי להסכם בין טורקיה לממשלה בטריפולי אין שום תוקף והוא מנוגד לחוק הבינלאומי. יוון הודיעה כי היא מגרשת את שגריר לוב מאתונה. מצרים ויוון החליטו להאיץ את המגעים ביניהן לקראת חתימת הסכם חלוקת אזורי מים כלכליים ביניהן. יוון הגישה תלונה על המהלך למועצת הביטחון של האו"ם.

העיניים נשואות כעת לאיחוד אירופי: על פי "ניו יורק טיימס", שרי האיחוד דנו בסוף השבוע בטיוטת הודעת גינוי חריפה למהלך הטורקי.

הרקע לסכסוך: עליית הכוח המצרי

"טורקיה, הרואה את עצמה כמדינת צומת (HUB) למעבר אנרגיה מאסיה לאירופה, מאבדת בשנים האחרונות את מעמדה לטובת מצרים", כך אומרת ג'ינה כהן, יועצת עצמאית בתחום הגז. בין היתר מציינת כהן חתימת הסכם בין-ממשלתי ליצוא גז מקפריסין וממצרים, חתימת הסכמים בין חברות מסחריות ליצוא גז ממאגרי "תמר" ו"לוויתן" הישראליים למצרים, את הקמת פורום הגז של מזרח הים התיכון, בהשתתפות כל מדינות האזור, למעט טורקיה ולבנון.

מחיר הסכסוך: פרויקט יקר ובעייתי לביצוע

התוכנית שנחשבת ל"בייבי" של שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ היא להניח צינור תת-ימי שיאפשר יצוא גז מהמאגרים בישראל, קפריסין וממצרים אל איטליה. הפרויקט זוכה לתמיכה של האיחוד האירופי, שגם הסכים לממן את בדיקות ההיתכנות שלו. בכלי תקשורת ישראליים הכריזו לאחרונה כי הפרויקט עומד לצאת לדרך, אך המציאות רווייה סימני שאלה גדולים לגבי האפשרות ליציאתו לפועל.

על מנת שייצא לדרך, יידרש פרויקט EastMed להתגבר על מכשולים הנדסיים, כלכליים, סביבתיים ומדיניים כמעט בלתי עבירים. הנדסית, מדובר בצינור התת-ימי הארוך מסוגו בעולם. התוואי המתוכנן מקפריסין דרך כרתים ומשם לאיטליה, עובר במקומות שעומק המים בהם לא אפשר עד היום הנחת צינורות. עלות הפרויקט מוערכת ב-7 מיליארד דולר ויותר, מה שאומר שאין לו היתכנות כלכלית במחירי הגז הנוכחיים באירופה.

מאחר שהתוכנית היא שאת הצינור יקימו חברות מסחריות, לא ברור כיצד ניתן יהיה לממן את הפרויקט ללא הסכמי גז עם לקוחות עוגן באירופה. מוקד התנגדות נוסף שמתפתח לאחרונה הוא סביבתי - באירופה הולכים וגוברים הקולות נגד המשך השימוש בגז, בגלל ההשפעה על התחממות כדור הארץ.

דיוויד קורנבלות', מומחה לדיני אנרגיה באוניברסיטה העברית, אומר כי גם ללא ההכרזה הטורקית האחרונה לא הייתה אפשרות אמיתית להניח את הצינור ללא הסכמת טורקיה, בהיותה המדינה החופית. מלבד טורקיה, הפרויקט מעורר התנגדות גם ברוסיה שמעוניינת להבטיח את המשך התלות של מדינות אירופה בגז הרוסי.

עמדת ישראל: שומרים על פרופיל נמוך

בישראל מבקשים לשמור על פרופיל נמוך. גורמים ממשלתיים אמרו ל"גלובס", כי "לישראל אין עימות עם טורקיה. פרויקט צינור הגז הוא מיזם בעל חשיבות אסטרטגית לאירופה, והוא גם חשוב לישראל. יש לנו שיתוף פעולה מצוין עם יוון, קפריסין ומצרים, בין היתר סביב פרויקט צינור הגז, ונשמח אם גם טורקיה תרצה לקחת בו חלק".

האינטרס הישראלי שלא להיגרר לסכסוך ברור: הוא מעמיד בסכנה את נתיבי הסחר הימיים של ישראל, עניין בעייתי לאור העובדה כי הרוב המוחלט של הסחר לישראל, פנימה והחוצה, עובד דרך הים התיכון. "ישראל צריכה לשקול בזהירות רבה מאוד את צעדיה בסכסוך הזה", אומר קורנבלות'.

עוד כתבות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים