גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דווקא בשלהי כהונתו של כחלון, "מחיר למשתכן" מציגה שיא במכירת דירות

בליל נתונים ממשלתיים שפורסמו היום מציג שיאי מכירות בתוכנית, קיצור משך הזמן לרכישת דירה ואת ממוצע ההנחות מול דירות "רגילות" • "גלובס" עושה סדר במספרים

משה כחלון / צילום: איל יצהר
משה כחלון / צילום: איל יצהר

2019 לקראת סיומה, ובעקבות הארכת תוקפה של תוכנית "מחיר למשתכן" בחצי שנה, ואולי גם מסיבות של פריימריז צפויים בתוך הליכוד, כינס ראש הממשלה בנימין נתניהו את שריו לסקירה בנוגע לנעשה בשוק הדירות. בין היתר שיבח את שר האוצר משה כחלון על פועלו בתחום, וציין כי כחלון הצליח "ליישר" את מחירי הדירות. כן הוסיף כי מדובר ב"הישג אדיר של הממשלה ושלך", אמר.

נתניהו, כך מדווחים גורמים שהשתתפו בישיבה, גילה עניין רב בנתוני הדיור, וזאת לאחר שנים שלא חיווה אפילו דעה לגבי ההתפתחויות בנושא ולא יזם כל תוכנית. למעשה, היוזמה האחרונה שלו בנושא הדיור הייתה הקמת של ועדה לתכנון ובנייה מיוחדת בשם וד"ל, (ועדה לדיור לאומי), ב-2011, שכונתה על ידו "סופרטנקר". ועדה זו כמעט שלא פעלה, עד שכחלון הפסיק את פעילותה סופית ב-2016, לטובת הוותמ"ל (הוועדה למתחמים מועדפים לדיור).

במקביל פרסמו היום הן הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה והן משרד הבינוי והשיכון צבר נתוני מקרו על שוק הנדל"ן, מהם עולה כי ארבע שנים אחרי שתוכנית מחיר למשתכן יצאה לדרך, ההשפעות שלה מבשילות למציאות. לראשונה, מרבית הדירות החדשות שנמכרות הן במסגרת תוכנית הדיור הממשלתית. ההשפעה גם באה לידי ביטוי במפת אזורי הביקוש, מה שמסביר את ה"התפוצצות" של יישוב לא מבוקש במיוחד כמו באר יעקב בראש טבלת מכירת הדירות. "גלובס" יצא למסע בין מספרים.

1. חגיגה במשרדי המכירות

כמות הדירות שנמכרה בעשרת החודשים הראשונים של השנה מגיעה ל-26,083 דירות. מדובר בעלייה של 45% לעומת עשרת החודשים הראשונים של 2018, וכמות שגדולה יותר מכלל המכירות השנתיות של דירות חדשות בכל האחת מהשנים 2017-2018. כך עולה מהנתונים שפרסמה הלמ"ס. סיבה מרכזית למספרים הגבוהים היא כאמור תוכנית מחיר למשתכן שבאה לידי ביטוי קיצוני בחודש אוקטובר האחרון. על אף שמדובר בחודש שבו נפלו רוב חגי תשרי, ועל כן מכירת הדירות בו נחשבת לחלשה במיוחד באופן מסורתי, כמות הדירות החדשות שנמכרו בו הגיעה ל-2,711, והיא הגבוהה ביותר מאז 2007 לפחות, זאת בהשוואה לחודשי אוקטובר.

לפי נתוני הלמ"ס, שיאנית המכירות בחודשים אוגוסט-אוקטובר היא באר יעקב כאמור, שבה נמכרו 475 דירות חדשות, חלקן הגדול במסגרת מחיר למשתכן; גם בבאר שבע ובשוהם נמכרו בחודשים הללו 338 דירות בכל אחת, כאשר הדבר נבע מכמות גדולה של דירות מחיר למשתכן; וכך גם בערים שהגיעו למקומות נמוכים יותר, כמו חריש, ראשון לציון, נתיבות ועוד, שניתן לייחס למחיר למשתכן. כך שניתן לקבוע בוודאות כי לתוכנית יש השפעה רבה על השינויים באזורי הביקוש לעומת שנים קודמות.

לאחר כשנתיים, שבהן נמנעו בלמ"ס מלפרסם מידע אודות כלל הדירות החדשות שמוצעות למכירה עקב בעיות בדיווחים של משרד השיכון, פורסם היום כי בסוף חודש אוקטובר מספר הדירות החדשות שנותרו למכירה הגיע ל-36,720, לעומת 37,560 בספטמבר. כתוצאה מהמכירות המואצות במסגרת מחיר למשתכן, היצע הדירות החדשות הלא מכורות רשם ירידה של 13% מתחילת השנה, דבר שמעיד על קצב בנייה נמוך מקצב המכירות.

2. "יותר קל לרכוש דירה"

ממצא מפתיע שהציג היום משרד הבינוי והשיכון בפני ראש הממשלה היה שיפור מסוים שנרשם ביחס שבין מחירי הדירות לבין ההכנסה (נשיגות) - דבר שהביא לירידה במספר שנות הכנסת נטו של משק בית ממוצע, לרכוש דירה. ב-2016 המספר עמד על 7.92 (כלומר 7.92 שנים, או 95 חודשי הכנסה נטו של משק בית, שקולים למחיר דירה ממוצעת). ב-2018, כך הוצג, היחס הגיע ל-7.43.

שיטת החישוב הזו שונה מהשיטה המוכרת יותר שבה נמדד מחיר דירה ממוצעת לפי מספר משכורות חודשיות ממוצעות. זו הגיעה לפני כשנתיים ל-152 משכורות וירדה השנה לכ-140 משכורות.

כיום פחות משתמשים במתודה הזו שכן ברוב משקי הבית יש יותר ממפרנס אחד, ועקב כך הצליחו משקי בית רבים להשוות את קצב הכנסתם הפנויה לקצב הגידול של התוצר לנפש.
הירידה בשתי השיטות נובעת בעיקר מעלייה שנרשמה בשכר הממוצע במשק, ובהתמתנות קצב עליית מחירי הדירות. עם זאת, הנתון שמציגים במשרד השיכון לא כולל את 2019, שבה מחירי הדירות נמצאים במגמת עלייה. גם כך, המגמה של הקטנת היחס בין מחירי הדירות לבין ההכנסה - תקפה.

כשבמשרד השיכון בודדו את הדירות שנמכרו במחיר למשתכן, מדד הנשיגות ירד ל-6.24. מספר שדומה ליחס בין מחירי הדירות להכנסה למשק בית, שהיה ב-2009.

3. הנחה ממוצעת של 285 אלף שקל

במשרד השיכון הבליטו היום את הנתונים הגדולים של התוכנית, כשאת הנתון המדבר על אכלוס דירות כחלק מהתוכנית "שכחו" להציג. מנתוני המשרד השיכון עולה כי עד כה שווקו קרקעות ל-91 אלף יח"ד, ו-33 אלף זוכים בחרו דירות בפרויקטים בהם זכו. נתון אחר, צנוע יותר, שמספר על המציאות בשטח ולפיו כ-4,400 דירות בלבד אוכלסו כחלק מהתוכנית, לא הוצג היום (חלק מהדירות הללו הן במסגרת תוכנית "מחיר מטרה" שקדמה למחיר למשתכן).

לפי משרד השיכון, ההנחה הממוצעת לדירה שמתקבלת בתוכנית מגיעה ל-285 אלף שקל, ואולם השונות בין האזורים גדולה. כך למשל, באזורי הפריפריה היו מקומות שבהם ההנחות היו נמוכות מ-200 אלף שקל, ואילו במרכז הם הגיעו במקומות מסוימים (כמו גליל ים, אך לא רק) לחצי מיליון שקל ואף ליותר.

כשמדובר באחוזי הנחה של דירות שבמבצע לעומת השוק החופשי ההנחות במחוז חיפה הן הגבוהות ביותר ומגיעות ל-24% בממוצע. במחוז הצפון ל-23% בממוצע, במרכז ל-20% בממוצע, בדרום ובירושלים ל-19% ואילו במחוז תל אביב - ל-16%. ואולם כאמור, 16% הנחה על דירה במחוז תל אביב, מגלמת הנחה כספית גבוהה בהרבה ממה שניתן בחיפה ובצפון.

הנחות ממוצעות של דירת מחיר למשתכן לפי אזור

4. שיא בתכנון? תלוי איפה

מינהל התכנון ממשיך להציג רמה גבוהה מאוד של יחידות דיור מתוכננות. ב-2019 תוכננו 135 אלף יח"ד, אמנם מדובר בירידה לעומת 2018 (שאז תוכננו 152 אלף), אך הרבה מעבר ליעד הממשלתי, שהגיע ל-104 אלף יחידות דיור.

הירידה בכמות הדירות המתוכננת הייתה צפויה, וגם באה לידי ביטוי ביעדים שמינהל התכנון הציב לעצמו בתחילת השנה, ואולם המספר הבולט בנתונים הללו, הוא שעיקר התכנון התמקד בקרקעות המדינה, ומן הסתם חלק גדול ממנו הועבר לטיפול מהיר של הוותמ"ל. 97 אלף יחידות דיור אושרו על קרקעות אלה, בדומה לשיא שנרשם ב-2018. לעומת זאת כשמדובר בקרקעות פרטיות, נרשמה ירידה גדולה באישורי התוכניות: רק 38 אלף יח"ד אושרו על קרקעות אלה, כך שמדובר במספר הנמוך ביותר מאז 2014.

5. רמ"י - ירידה בהכנסות ובשיווקים

מספרים שפורסמו היום כוללים נתוני של רמ"י (רשות מקרקעי ישראל) ל-2019. אלה מורים על ירידות בהכנסות, שנובעות מירידות משמעותיות בהיקפי שיווקי הקרקע. מנהל רמ"י, עדיאל שמרון, כבר אמר לפני כשבועיים, כי הביצועים של הרשות השנה יהיו נמוכים מאלה בשנתיים שקדמו לה, וייחס את הדבר בעיקר לקיפאון הפוליטי. ואכן לפי הנתונים רמ"י יצאה השנה עם מכרזי קרקעות ל-55 אלף יחידות דיור, מהן אושרו 38 אלף בלבד. לפחות חלק מהירידה מיוחסת להצפת הקרקעות בפריפריה בשנים שעברו, שגרמה לכך, שלרבים ממכרזי הקרקעות שהוצאו השנה באזורים אלה - קבלנים לא ניגשו. כפועל יוצא מזה, ההכנסות בגין שיווקי הקרקע ירדו ל-12.5 מיליארד שקל, לעומת כ-13 מיליארד בשנה שעברה ו-16.1 מיליארד לפני שנתיים. עקב הירידה בשיווק, גם ירדו ממדי ההנחות (אי הכנסות) על הקרקעות ובגין "מחיר למשתכן", לסכום כולל של כ-2 מיליארד שקל. זאת לעומת הנחות כוללות של 2.6 מיליארד שקל בשנה שעברה ושל 3.3 מיליארד שקל לפני שנתיים. ¿

עוד כתבות

הסכם ממון / צילום: Shutterstock

הסכם הממון קבע חלוקת רכוש שוויונית, אז מדוע האישה קיבלה רק שליש מהבית?

ביהמ"ש קבע כי מסמך שערכו בני זוג בכתב־יד, המעניק לאישה שליש בלבד משווי בית המגורים, גובר על הסכם ממון קודם שאושר בביהמ"ש ומחלק את הרכוש בחלקים שווים ● נקבע כי לא כל הסכם בין בני זוג הוא "הסכם ממון" המחייב את אישור ביהמ"ש

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

המחיר המפתיע של המלחמה עם איראן: האם לאמריקאים נגמרו המיירטים?

בהשפעת המלחמה נגד איראן, ארה"ב נותרה עם מחסור במיירטים מסוג THAAD • התעשייה האווירית מהדקת קשרים וחונכת מרכז חדשנות באזרבייג'ן ● וגם: קולומביה מבקרת את ישראל, אך במקביל רוכשת ומטמיעה מערכת הגנה אווירית ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock, orhan akkurt

נעילה חיובית בוול סטריט; S&P 500 שבר שיא בפעם ה-39 השנה

S&P 500 עלה ב-0.3%, ונאסד"ק הוסיף ● מניית נייקי קפצה לאחר שמנכ"ל אפל רכש מניות בחברה ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה 8 שנים ● בארה"ב נרשמה הצמיחה הגבוהה ביותר זה שנתיים, ובבלומברג צופים ביצועי יתר של מניות ערך ב-2026 • לא רק הזהב - גם הנחושת בשיא ● ערב חג המולד, המסחר באירופה ובוול סטריט ננעל מוקדם

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

מרוץ ההשקעות בבינה מלאכותית עשוי להפוך את 2026 לשנת גיוס האג"ח הגדולה אי פעם

ההשקעות האדירות בתשתיות בינה מלאכותית דוחפות את גיוסי החוב הקונצרני בארה"ב לשיאים חדשים ● מיקרוסופט בוחנת מהפך ב-Xbox: מקונסולה סגורה לפלטפורמת גיימינג פתוחה מבוססת Windows ● אלפאבית קונה חברת אנרגיה ב־4.75 מיליארד דולר כדי להבטיח חשמל למרכזי הנתונים שלה ● ורשות החדשנות מרחיבה את התמיכה במו"פ של התעשייה היצרנית ● חדשות ההייטק

מתחם שיכון הרופאים בתל השומר / הדמיה: Arceffect Adi Bueno

החברה שזכתה במכרז הענק לפרויקט דיור להשכרה בתל השומר

אשטרום זכתה במכרז להקמת למעלה מאלף יחידות דיור בתל השומר, הוועדה המחוזית תדון בתוכנית הענק למתחם תחנת נגה בגבעתיים, שתי עסקאות מימון גדולות נחתמו בטבריה ובירושלים, וגם: המהלך החדש של משרד השיכון לטובת אזרחים הזכאים לסיוע בשכר דירה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מתחם הבורסה ברמת גן / צילום: תמר מצפי

העלאות הארנונה ב־2026: לאילו רשויות אושרה העלאה, והיכן נדחו הבקשות

תעריף הארנונה יעלה ב־2026 בכ־1.6% - אך לרשויות רבות אושרה העלאה גבוהה הרבה יותר, לעומת אחרות שבקשותיהן נדחו ● במתחם הדולפינריום בת"א התעריף יעלה ביותר מ־100%, ומנגד, באזור הבורסה ברמת גן לא אושר שינוי ● גלובס בדק את המצב בכמה ערים גדולות

סניף יוחננוף / צילום: יח''צ

עקפה את רמי לוי: רשת יוחננוף כבר נסחרת בשווי של כ־5 מיליארד שקל

למרות שהיא מוכרת פחות מרמי לוי, שיעורי הרווח של יוחננוף גבוהים יותר: "אחד היתרונות הגדולים שלהם זה הנדל"ן, הם מתייחסים לקרקעות שבבעלותם כמו שהם מתייחסים למלגזה"

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

המרוץ ל"יהלום" של אלומיי: כולם רוצים לרכוש נתח מתחנת הכוח דוראד

האם רכישת השליטה בחברת האנרגיה אלומיי ע"י נופר מסתבכת? ריבוי הגופים שלוטשים עיניים לנכס המרכזי של החברה יוצרים איומים על השלמת העסקה - מהליך משפטי ועד פירעון מיידי של האג"ח שהנפיקה ● ועל מה דובר בפגישה שהייתה השבוע בין עופר ינאי לעמוס לוזון

יובל לנדסברג / צילום: מורג ביטן

מנכ"ל סנו פורש אחרי 15 שנה. זו הסיבה, וזה המחליף שלו

יובל לנדסברג, מנכ"ל חברת סנו ובנו של בעל השליטה, פורש מהתפקיד ויעבור לכהן כמשנה למנכ"ל כדי להתמקד ב"פיתוח עסקי וכניסה לתחומי פעילות חדשים" ● במקומו ימונה למנכ"ל סגנו, לירן נסימי

שבבים

"יקפוץ ב-30% בשנת 2026": השוק החם שמסמנים בבנק אוף אמריקה

לפי בנק אוף אמריקה, בום הבינה מלאכותית נמצא באמצע דרך ארוכה ותנודתית שתימשך כעשור ● החברות שיובילו את השוק הן אלה בעלות יתרון תחרותי חזק ועמיד שניתן למדידה בדרך פשוטה - שולי הרווח ● וגם, האם אנבידיה יקרה מדי?

מימין: גלעד יעבץ, מייסדי פאגאיה: אביטל פרדו, יהב יולזרי וגל קרובינר, ראסל אלוואנגר / צילום: ענבל מרמרי, טל שחר, רועי פרי

רוב המניות הישראליות בוול סטריט סוגרות שנה שלילית, אבל היו כמה שזהרו

לצד מספר מניות שהניבו תשואה תלת-ספרתית, בהן גם אלביט וג'יי פרוג, רוב המניות הישראליות בוול סטריט לא הצליחו להכות את תשואת המדדים, ויותר ממחציתן אף הסבו הפסדים למשקיעים ● בין המניות שאיבדו בשנה האחרונה 90% ויותר מערכן נמנות אאוטבריין, רי וגאוזי

צילום: מיטל וייזברג

לאחר שהפסידו 90% בתקופתו: משקיעי מיטרוניקס נגד מענק הסתגלות של 800 אלף שקל למנכ"ל

בתקופתו של המנכ"ל שרון גולדנברג, איבדה מיטרוניקס את מקומה במדד ת"א 35 והפכה לחברה בשווי של פחות מחצי מיליארד שקל, לעומת יותר מ-9 מיליארד שקל בעת שנכנס לתפקיד ● בעקבות התנגדות המשקיעים, החברה הסירה את נושא מענק ההסתגלות מאסיפת בעלי מניות

נשיא טורקיה ארדואן עם דגם של נושאת המטוסים / צילום: Reuters, Murad Sezer

הפרויקט הצבאי הבא של ארדואן: הקמת נושאת מטוסים באורך 300 מטרים

אחרי ההצלחה בעולם המל"טים, נשיא טורקיה ארדואן מכוון לליגת העל, עם הכרזה על נושאת מטוסים מהגדולות ביותר בנאט"ו ● בעוד שישראל שומרת על עליונות טכנולוגית במטוסים, אנקרה מצמצמת פערים בטבלאות היצוא הביטחוני העולמיות ומתבססת כמעצמת מספנות

ג'ונתן רוס, מייסד ומנכ''ל גרוק / צילום: ap, Jeff Chiu

הטאלנט ששווה 20 מיליארד דולר: האיש שסימן את עצמו כאלטרנטיבה מצטרף לאנבידיה

הוא הזהיר מהתלות בה, ביקר את הארכיטקטורה שלה ובנה חלופה טכנולוגית מצליחה משלו - ועכשיו מייסד גרוק ג'ונתן רוס עובר לצד של ג'נסן הואנג ● כך אנבידיה שמה יד על הטאלנט ועל הטכנולוגיה של סטארט־אפ השבבים במהלך עוקף רגולציה, שיחזק את מעמדה בשוק האינפרנס

המשרוקית מסבירה. דירוג האקונומיסט / צילום: Shutterstock

כלכלת ישראל במקום השלישי בעולם? חכו שתראו מי בטופ 5

ישראל הוצבה במקום השלישי והמכובד של דירוג ה"אקונומיסט". ההישג הזה נחגג כאן ע"י רבים, אבל עד כמה באמת נכון להתבשם ממנו? ● המשרוקית של גלובס

משדר המתקפה האיראנית בערוץ 12 בחודש יוני / צילום: צילום מסך יוטיוב

המערכה האיראנית, גמר הגביע וערן זהבי: המשדרים הנצפים של השנה

שעות הצפייה בטלוויזה בישראל 2025 חזרו לרמות דומות לאלה שלפני המלחמה; תחילת המלחמה עם איראן הוכתרה כאירוע הטלוויזיוני הנצפה ביותר השנה ● בכנס בת"א הזהירו רגולטורים ונציגי תעשייה מהיעדר תכנון לאומי לחוות שרתים לבינה מלאכותית ● ולמרות האתגרים בענף התיירות, רשת מלונות חדשה מושקת בישראל ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק דין: האם ניתן לחייב את הסבים ואת הדודים לשמור על קשר עם הילדה?

סיפור יוצא דופן הגיע לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, כאשר אם לילדה בת 11 הגישה תביעה לאכוף על משפחת האב לקיים קשרים אישיים עם בתה, מאחר שהם מסרבים לעשות כן ● מה נפסק?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

סמוטריץ' באיום חדש על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים, המס יוכפל

שר האוצר הודיע השבוע כי יטיל על הבנקים מס רווחי יתר של 15% ● כעת הוא מאיים: אם הטבות לצרכנים יבוטלו בעקבות המס החדש, אכפיל את המס ל-30% ● המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי יוצא נגד המהלך: "הטלת מס על הבנקים כפי שמוצע תפעל נגד התחרות"

שדה התעופה רמון בו התקינה ברנד תעשיות חשמל / צילום: מצגת החברה

אקטיבית וסלקטיבית: איך צריכה להיראות ההשקעה ב-2026 אחרי שנתיים של חגיגה

בשנתיים האחרונות ובמיוחד ב-2025 התרחש בבורסה ראלי חריג, במיוחד במניות הבנקים והביטוח ● זה הוביל לתמחור נוכחי גבוה שהופך את ניהול התיק ב-2026 והשגת תשואות עודפות למאתגרים בהרבה ● אילו התאמות נדרשות בתיקי המשקיעים, והיכן עוד נותרו הזדמנויות?

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

הלם באירופה: האמריקאים מטילים סנקציות על בכירים באיחוד

הממשל האמריקאי הטיל סנקציות על בכירים באיחוד האירופי שפעלו כדי לחייב רשתות חברתיות לנטר שיח מסית ואלים ● בין הסנקציות שהוטלו: איסור כניסה לארה"ב ● באיחוד האירופי הגיבו בתדהמה, האמריקאים טוענים כי מדובר ב"צנזורה"