גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסכסוך בדרך לביהמ"ש? נשות הדסה רוצות לממש את הווטו ולהדיח את רוטשטיין

הארגון, שהוא הבעלים של ביה"ח הדסה בירושלים, מבקש לסלק מתפקידו את מנהל בית החולים בטענה שהוא פועל נגדו • בהדסה דוחים את "הניסיון לגמד את עשייתו" של רוטשטיין • במשרד הבריאות מסכימים שרוטשטיין אינו טיפוס "קל", אבל אומרים שאין לו כרגע תחליף

 בית חולים הדסה עין כרם / צילום: איל יצהר
בית חולים הדסה עין כרם / צילום: איל יצהר

בסכסוך הזה כנראה אין טובים או רעים. מצד אחד עומד ארגון נשות הדסה, הבעלים של ביה"ח הדסה, ומצד שני נמצא מנהלו הדומיננטי של ביה"ח ד"ר זאב רוטשטיין. עד היום היה נראה שהם התנהלו זה מול זה בהצלחה יחסית.

רק שלושה שבועות חלפו מאז שאישר ארגון נשות הדסה, את הארכת כהונתו של רוטשטיין, המסתיימת בסוף ינואר, לשלוש שנים נוספות. הארכה שאושרה גם על ידי משרדי הבריאות והאוצר. אלא שרגע לפני שהארכת הכהונה יוצאת לפועל, קרה משהו. ימים ספורים לאחר אותו אישור, התקיים בפלורידה אירוע התרמה לביה"ח. בארוחת ערב פרטית, שהתקיימה לאחר האירוע הגדול, שכלל כ-20 אנשים, בהם רוטשטיין ואחת מנשות הארגון - רוטשטיין, כך נטען, התבטא בבוטות. אולי כלפי אחד התורמים, אולי נגד הארגון. נשות הארגון, במכתב ששיגרו לאחר האירוע בדרישה להדיחו, ציינו כי התנהגותו מחבלת במאמצי גיוס התרומות שלהן. רוטשטיין מצידו, אמר שהארגון מפיץ עליו "פייק ניוז".

מנכ"ל הדסה, פרופ’ זאב רוטשטיין / צילום: ליאור מזרחי

בינתיים נשות הדסה לא זוכות לגיבוי ממשרד הבריאות. במשרד מגלים הבנה למצבן. "רוטשטיין הוא לא אדם קל. גם לנו לא קל איתו", אמרו גורמים במשרד והוסיפו שאין אדם במערכת שיהיה מוכן להחליף את רוטשטיין: "מי שיכול, לא רוצה, ומי שרוצה, לא יכול". לכן, כך נראה, כרגע אין על מה לדבר על החלפה, בטח לא לפני שמסתיימת תוכנית ההבראה של בית החולים בסוף 2020.

ולמה שמישהו ירצה לבוא לנהל את הדסה? גירעון גדול, רופאים דעתניים וארגון נשות הדסה שנושף בעורף. לא בדיוק "עבודה כייפית". נראה, כי רק איש השש אלי קרב, כמו רוטשטיין, ישוש למלא את התפקיד.

עם זאת, למרות תמיכתם הנחרצת של משרדי האוצר והבריאות ברוטשטיין, גורמים מקורבים לנושא אומרים כי נשות הדסה לא רואות בכך סוף פסוק, ועומדות מאחורי דרישתן להדיח את רוטשטיין, תוך שימוש בסעיף הווטו שיש להן על זהות מנכ"ל בית החולים, המצוי בהסכם ההבראה. לא מן הנמנע, כי הנושא יתגלגל גם לערכאות משפטיות.

בית חולים גירעוני שמתקשה להתאושש

רוטשטיין אינו המנהל הראשון שנכנס לעימותים מול ארגון נשות הדסה. מבנה הבעלות המוזר של הבית החולים, שנמצא בידי הארגון, יצר כבר בעבר דרמות מול מנהלים קודמים. ד"ר סמי פנחס ופרופ' שלמה מור יוסף, כיום מנכ"ל הביטוח הלאומי, גם ניהלו האשמות הדדית בשאלה מי אחראי למצב הגירעוני של ביה"ח.

ארגון נשות הדסה הוא גוף פילנטרופי ללא כוונת רווח, שהוקם לפני כ-100 שנה. ואחת ממטרותיו העיקריות היא לקדם את מערכת הבריאות בישראל. עד היום תרם הארגון מיליארדי דולרים לביסוס בית החולים.

בשלהי העשור הקודם, ספג הארגון מכה קשה, לאחר שאיבד כ-100 מיליון דולר שהושקעו בקרנות של ברנרד מיידוף, שהורשע בהונאה בארה"ב. זה הביא לצמצום תרומות הארגון לבית החולים, שב-2014 נקלע קשיים כספיים ולמעשה לפשיטת רגל. בית החולים פנה לבית המשפט, וקיבל חבילת חילוץ מהמדינה תמורת תוכנית הבראה, במסגרתה הסכים בית החולים להעביר לידי המדינה קרקעות שלא בשימוש, וכן קרקעות פרטיות בבעלות הארגון.

שנה לאחר תחילתו של הסכם ההבראה, ב-2015, מונה רוטשטיין, עד אז המנכ"ל הדומיננטי של שיבא, למנכ"ל הדסה. לרוטשטיין יש מערכת יחסים קרובה עם סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, ולמעשה, מסביר גורם מקורב לנושא, "ליצמן כפה על נשות הדסה את המינוי שלו".

לפני כשנתיים וחצי, היה רוטשטיין מעורב בעימות מהדהד בתוך הדסה, כשמספר רופאים בכירים ובראשם מנהל המחלקה ההמטו-אונקולוגית ילדים, התפטרו עקב החלטת רוטשטיין, כי השתלות מח עצם בילדים, יבוצעו במחלקה למבוגרים.

הוויכוח על תרומת רוטשטיין

לא כולם משוכנעים בתרומתו הגדולה של רוטשטיין להדסה, אך יש לו לא מעט תומכים.

אלה מצדדים בו, מסבירים את המורכבות הטמונה בניהול הדסה: "נשות הדסה מתבלבלות בין היותן אוספות תרומות לבין רצונן להיות מעורבות בניהול בית החולים, לקבוע את סדר העדיפויות שלו. הן מאוד דעתניות, והיו מקרים שהן ניסו להתערב גם בזהות מנהלי המחלקות. לבתי חולים יש המון תורמים והם מקפידים שהתרומה תוקדש למטרה שהיא יועדה לה, אבל הם לא מתערבים בניהול השוטף אל בית החולים.

"רוטשטיין הוא איש שיודע לאסוף תרומת, הוא מכיר את מערכות הניהול, הוא ניהל את שיבא ביד רמה. לא תמיד המהלכים שלו מוסכמים, אבל צריך לזכור שמנהל שהוא חביב מדי קופצים לו על הראש. עד כמה שאני יודע, ביה"ח מתנהל בצורה טובה. הוא עשה שם סדר עם השר"פ - קבע שהשר"פ לא יחל לפני השעה 3 אחה"צ. אני חושב שרוטשטיין הוא מנהל טוב ועושה את מלאכתו נאמנה, ולדעתי לא יהיה נכון להפסיק את הכהונה שלו.

"נכון שהוא אדם שלא עושה חשבון, לא סופר עד עשר. אבל אני רואה מה הוא עשה בשיבא ובאילוצים של הממשלה זה לא פשוט, ומערכת הבריאות לא משופעת בהרבה קופצים, ולא הרבה יהיו מוכנים לקפוץ לביצה של הדסה".

"אני לא מתרגש מהסיפור", אמר גורם נוסף המקורב לנושא. "מבחינתי אלה רעשי רקע. למעשה, המדינה אישרה את הארכת הכהונה, כך שלמכתב של נשות הדסה אין לדעתי תוקף. באשר לצד האמוציונאלי: ארגון הדסה הוא ארגון שתרם מיליארדי דולרים לביה"ח. אחרי רוטשילד, הם התורם הכי גדול שקם למדינה. עם זאת, זה ארגון קצת ארכאי, ביורוקרטי ופוסט-טראומתי.

"במשבר של 2013, הם העבירו נכסים למדינה במיליארדי שקלים, והמדינה הכריחה אותם להמשיך ולתרום כדי לכסות את הפורמט שבו מתנהל היום תקציב הבריאות. למעשה, נשות הדסה מממנות את הגירעון שהמדינה יוצרת ,אבל זה הסכם הבראה".

לדברי אותו גורם, "כל מי שמכיר את רוטשטיין יודע שהוא 'פרא אדם', גם הוא מעיד על עצמו שהוא כזה, כך שלא פעם נשות הדסה נעלבות ממנו. אני מבין שבארוחת הערב ההיא הוא התחיל לקשקש בלי הפסקה ואמר: אני ואני ואני, ואז הן החליטו להוציא את המכתב. רוטשטיין הוא אדם שאוהב לדבר על עצמו ותורמים לא אוהבים את זה, התורמים אוהבים שעושים להם כבוד".

יש מי שהרבה פחות סלחן כלפי ההתנהלות של רוטשטיין: "הוא אדם עם הרבה יתרונת, אבל גם הרבה בעיות. רוטשטיין בשורה התחתונה לא הועיל להדסה. ביה"ח לא עומד על הרגלים. לא ברור לי גם מתי הוא בדיוק מספיק לנהל את ביה"ח, לאור העובדה שהוא מונה באחרונה לשמש יו"ר ועדת סל התרופות. הוא מקבל הרבה מדי (משכורת של כ-150 אלף שקל לחודש) ונותן מעט מדי. הוא בכלל רצה לנהל את הדסה במקביל לניהול שיבא, ומזל שוינשטיין (יהודה וינשטיין, היועץ המשפטי לממשלה לשעבר - ה.מ) עצר את זה. מעבר לכך, כל מערכת הקשרים שלו עם ליצמן, היא דבר שדורש בדיקה.

"אני לא יודע מה בדיוק הוא אמר באותה ארוחת ערב, אבל אין ספק שהוא עשה משהו חמור, אחרת הארגון לא היה מבצע את הפנייה הזו (להדחתו). הוא כנראה עבר את הגבול. התורמים של הדסה לא מוכנים לקבל את מה שהפקידות הממשלתית מוכנה לקבל".

מארגון נשות הדסה נמסר, כי "הארגון תרם מיליארדים לבתי החולים, מתוכם נתרמו מאות מיליוני שקלים רק בחמש השנים האחרונות. סכום אסטרונומי זה נאסף שקל לשקל מתורמים כדי להבטיח את פעילות בתי החולים. הטענות שמעלים גורמים עלומי שם חסרות כל בסיס ונעשו מתוך רצון לפגוע בעבודת הארגון שכל כולה למען הציבור במדינת ישראל".

מהדסה נמסר ש"לא צריך משרד יחסי ציבור כדי להזים את מה שנטען. מספיק להסתובב בהדסה החדשה ולהשוות למצב שהיה לפני ארבע שנים כדי להבין שכל הנסיונות להשמיץ ולגמד את עשייתו של פרופ׳ רוטשטיין בהדסה נדונו לכשלון. הציבור בארץ אינו טיפש, הוא רואה מבין ומעריך עשיה למענו". 

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות