גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקחי בריטניה: איך נפלו החומה האדומה והחומה הכחולה

בדומה למה שהוא עשה במשאל העם על ברקזיט, בבריטניה חזר המעמד העובד והעדיף ימין קשוח על פני שמאל קיצוני ● זה מה שעשו האמריקאים בבחירות 2016, האם זה מה שהם יעשו ב-2020? ● ומה ישראלים יכולים ללמוד משיטת בחירות ש"מזייפת" את התוצאות לטובת הגדולים?

בוריס ג’ונסון/  צילום: רויטרס
בוריס ג’ונסון/ צילום: רויטרס

הסקרים היו מדויקים עד כאב. הם חזו ניצחון מכריע של השמרנים על הלייבור בבחירות בבריטניה מהיום הראשון של המערכה עד הבוקר שלפני ההצבעה. כה גדול היה ההפרש עד שאנשים זהירים ומלומדי­־ניסיון חזרו וצבטו את עצמם.

גם כאשר הסקרים הראו הפרש של 10 עד 12 אחוז, הזהירים הזהירו שמוטב להיזהר, וההפרש לאמתו של דבר קטן בהרבה, ואין זה מן הנמנע שאף אחת משתי הגדולות לא תזכה ברוב. בבריטניה ניצחון מתחרז עם רוב מוחלט של המושבים. אין זה מספיק להיות המפלגה הגדולה ביותר כדי להיחשב למנצחים.

כאשר הוכרזו התוצאות של המדגמים, ביום חמישי בלילה, נפלטה קריאת השתאות קולקטיבית. לא זו בלבד שהשמרנים הוכרזו למנצחים, אלא שהרוב החזוי שלהם היה הגדול ביותר זה 30 שנה.

קריאת ההשתאות לוותה בדרגה כלשהי של ספקנות. איך זה יכול להיות. ההשתאות הסתיימה זמן קצר אחר כך, כאשר הוכרזו התוצאות במחוז בחירה אחד בצפון־מזרח אנגליה. מאז נוצר, ב־1950, מפלגת העבודה, או בעלי בריתה, חזרו וניצחו בו ללא קושי. פעם, ממוצע נצחונם עמד על 75%. הוא ירד בהדרגה, אבל הוסיף להיות חד־משמעי. ביום ה', בפעם הראשונה ב־70 שנות קיומו, המחוז עבר לידי השמרנים. רוב של 56% התאדה בן לילה, והפך למיעוט של 41%. אגב, המנצח השמרני נקרא אייאן לוי.

המקרה הזה חזר בעשרות מחוזות בחירה בצפון אנגליה. לפנים, זאת אומרת עד לפני שלושה ימים, הם נחשבו ל"חומה האדומה", אשר תגן על הלייבור מפני התמוטטות אלקטורלית. היא עצמה התמוטטה בקול רעש איום. 'דיילי מירור', הצהובון היחיד התומך בלייבור, הכריז למחרת על פני כל עמודו הראשון, "חלום ביעותים ערב חג המולד".

השמרנים סחפו את בריטניה לניצחון היסטורי

התנשאותם האליטיסטית

הבחירות בבריטניה היו זוכות ללא ספק בסיקור רחב מאוד בארה"ב אילמלא התנגשו בלוח הזמנים של האימפיצ'מנט. ועדת המשפטים של בית הנבחרים בוושינגטון ניהלה את דיוניה המסכמים בעצם השעות שבהן הבריטים הצביעו. אבל גם כך, הבחירות האלה הידהדו בתקשורת האמריקאית, ועוררו עניין מיוחד אצל אסטרטגים פוליטיים.

משאל־העם בבריטניה ב־2016 על פרישה מן האיחוד האירופי נערך ארבעה חודשים וחצי לפני הבחירות לנשיאות בארה"ב. לאחר מעשה נמצאו הקבלות מרעישות בין שתי ההצבעות. אילו ההקבלות היו נמצאות לפני מעשה, אולי התוצאות היו שונות.

במשאל הבריטי ובבחירות האמריקאיות, ליברלים וגלובליסטים החמיצו כמעט לחלוטין את היקף ההתקוממות האלקטורלית נגד התנשאותם האליטיסטית. מהיותם להוטים להקשיב לבאי דאבוס הם חדלו להקשיב לפרולטריון של ערי התעשייה השוקעות שלהם.

הבחירות של השבוע שעבר אישרו את מגמת 2016. ההתקוממות נמשכה. פרולטריון תעשייתי, שהיה קשור בטבורו אל השמאל, והצביע מעשה שיגרה בעד הלייבור מאז ומעולם, פנה עורף לבסיס־האם שלו במספרים מעוררי השתאות. התקשורת הבריטית מלאה עדויות על כורי פחם, על ילדיהם של כורי פחם, על נכדיהם ועל ניניהם של כורי פחם, שנשכו את שפתיהם עד זוב דם והצביעו בפעם הראשונה לטובת השמרנים. לא בפעם הראשונה בחייהם, אלא בפעם הראשונה בחיי משפחותיהם, שלושה או ארבעה דורות אחורה. היה אפשר לשמוע בוחרים עם מבטא צפון אנגלי כבד מגחכים במבוכה, או בעצב, כאשר הודו, "אבי מתהפך בקברו".

צריך למהר ולהזכיר, שכבר היו דברים מעולם. ראינו עריקה מסיבית של מעמד עובד ממפלגות שמאל רדיקליות אל מפלגות ימין רדיקליות. זה קרה באירופה בין שתי מלחמות העולם. זה קרה ומוסיף לקרות בצרפת בדור האחרון. זה קרה וקורה באיטליה. אין זה כלל מן הנמנע שזה קורה גם בגרמניה. זה קרה גם בישראל, באופנים אחרים ולאורך זמן. במידה שהיתה "חומה אדומה" בישראל, היא התחילה להתמוטט ב־1969, בבחירות לרשויות המקומיות, צברה תנופה מסחררת ב־1973, וסיימה את ההגמוניה של מפא"י/עבודה ב־1977.

80 אלף שווים יותר מ־3 מיליון

אסטרטגים פוליטיים בארה"ב תוהים עכשיו אם "החומה הכחולה", שנפלה ב־2016, היא בת תקומה. אגב, היא "כחולה", מפני שמישהו החליט שרירותית לפני 20 שנה (אם אינני טועה) לצבוע את הדמוקרטים בכחול ואת הרפובליקאים באדום (אדום?! האמריקאים האלה חסרים כל מטען של אסוציאציות היסטוריות).

עמידותה של "הכחולה" עמדה במרכז הנוסחה הדמוקרטית לנצחון במוסד הארכאי המשונה הנקרא "חבר הבוחרים" (או באנגלית תקינה, "קולג' האלקטורים"). שם צריך לאסוף 270 צירים, כדי לנצח בבחירות לנשיאות. חשוב אפוא פחות להבטיח הפרשים גדולים במדינות בטוחות, ויותר, הרבה יותר, לנצח בהפרשים זערוריים במדינות מתנדנדות, מפני שהמנצח ב־48 מ­־50 המדינות גורף את כל הקופה. הנוסחה הדמוקרטית כללה שלוש מדינות שהרקורד רב השנים שלהן הראה נטייה ברורה לטובת הדמוקרטים. כל השלוש הצביעו לטובת טראמפ בהפרשים קטנים עד גיחוך. אבל מגחך מי שמגחך אחרון. לא הועיל להילרי קלינטון יתרון שלושת מיליוני הקולות במניין הכללי. טראמפ ניצח בזכות 80 אלף קולות בשלוש הנ"ל.

שלוש הכחולות האדימו ב־2016, מפני שערי התעשייה הקטנות שלהן ופרווריהן עברו אל הרפובליקאים. אלה היו לפנים מעוזים של תנועת העבודה האמריקאית. המוציאים והמביאים היו איגודים מקצועיים, שהבטיחו רמת מחיה גבוהה יחסית והטבות נדיבות. כשקווי הייצור התחילו לעבור אל מעבר לים, או אל מעבר לגבול מקסיקו, כוח האיגודים ירד פלאים, וההרגלים האלקטורליים השתנו.

השקיעה הכלכלית הזינה תרעומת חברתית ותרבותית כלפי "האליטות", במרכזים העירוניים של החוף המזרחי ושל החוף המערבי. הרפובליקאים מגבירים עכשיו את ניסיונם לתאר את הדמוקרטים כמפלגת "האליטה הדו-חופית". בהצלחת הקו הזה תלויות לא מעט תוצאות הבחירות בעוד 11 חודשים ופחות.

הפיתוי גדול, הסכנות גדולות

הבחירות בבריטניה היו הניסיון השלישי של המפלגה השמרנית בתוך ארבע שנים להשיג רוב יציב בבית הנבחרים. שני הקודמים לא עלו יפה, או עלו בקושי. הניסיון השלישי הצליח מעבר לכל הציפיות. למפלגה יהיה יתרון של 80 מושבים על פני כל יריבותיה ביחד.

איך הם עושים את זה, הבריטים האלה? ובכן, הם "מזייפים" את הבחירות לטובת המפלגות הגדולות, ומקווים שהגדולה ביותר תיהנה מן הזיוף הגדול ביותר. על פי השיטה הבריטית המנצח בכל מחוז מקבל את המושב בפרלמנט והאחרים "נמחקים". השמרנים קיבלו קצת פחות מ־44%, שהניבו 56% מן המושבים. הליברלים־דמוקרטים קיבלו 11.6%, אבל רק 1.7% מן המושבים. השיטה הזו מבטיחה יציבות, אם כי לא הצליחה להניב רוב יציב מאז 2010. היא גם מביאה אנשים להצביע טקטית. רבים שהיו מוכנים לתמוך בליברלים הצביעו בסופו של דבר לטובת השמרנים, מפני שהילך עליהם פחד ג'רמי קורבין, המנהיג המרקסיסטי שונא המערב ומוחל-האנטישמיות של הלייבור.

הלקח הבריטי לישראלים הוא שיציבות פוליטית מצריכה שינויים דרמטיים בשיטת הבחירות. הפיתוי גדול, אבל גם הסכנות גדולות. עיוות קבוע של רצון הבוחר עובד בבריטניה הדו־מפלגתית, אבל לא ברור כלל שיעבוד בישראל, המזהה את הפלורליזם שלה עם פיצול רב־מפלגתי.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל

העיצומים יתמקדו בתוכנית הטילים והכטב"מים האיראנית • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • שר החוץ האיראני נחת בניו יורק • מנהיגי הארגון הכלכלי הבין-לאומי (G7) גינו את המתקפה האיראנית על ישראל • עדכונים שוטפים 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה חיובית בוול סטריט; טסלה יורדת ב-3%, TSMC ב-5%

דאו ג'ונס עולה ב-0.4% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● בגוגל פוטרו 30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● ירידה תלולה במכירות הבתים בארה"ב ● נטפליקס תפרסם הלילה את תוצאותיה הרבעוניות, מה מצפים האנליסטים?

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה