גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הימור לא מוצלח: תבעה לקבל מניות בשווי 10 מיליון שקל, אבל קיבלה במקום את חובות החברה של בעלה לשעבר

ביהמ"ש קיבל תביעה של אישה שדרשה 50% ממניות שהחזיק בן זוגה לשעבר בחברה, לאחר שקבע כי הוא ניסה להסתירן ● אלא שהחברה נמצאת בחובות, ובתביעה שהגישה אחת הנושות נקבע שהאישה לא תקבל את שווי המניות, ושגם היא אחראית כעת לחובות

החלטות גירושים / צילום: שאטרסטוק
החלטות גירושים / צילום: שאטרסטוק

איך קרה שאישה שזכתה בתביעה לשותפות במניות בשווי של כ-10 מיליון שקל, הפכה לכתובת עבור הנושים של אותה חברה שמנסים לגבות ממנה מיליוני שקלים? התשובה טמונה בתיק שמתנהל בימים אלה בין כתליו של בית המשפט לענייני משפחה.

בסיפור הזה מככבים בני זוג שנמצאים בהליך גירושים ממושך ועמוס הליכים משפטיים, וחברה שהנכס היחיד שלה הוא נכס מסחרי ברמת גן, המוערך בשווי של יותר מ-100 מיליון שקל. אותה חברה נקלעה לחובות עתק, העולים על שווי הנכס, בגינם היא נכנסה להליכי כינוס בהוצאה לפועל, שהובילו להליך מכירת הנכס המסחרי.

בשעה שהנכס הועמד למכירה, הגישה האישה תביעה נגד בעלה, במסגרתה ביקשה מבית המשפט לענייני משפחה לקבוע כי בעלה הוא בעל המניות בחברה המחזיקה במקרקעין ובנכס ברמת גן.

האישה טענה בתביעתה כי בינה ובין בעלה התקיים שיתוף רכושי במהלך נישואיהם, וכי הנכס ברמת גן והמניות בחברה אינם של אחי בעלה, אשר על שמו רשומות המניות, אלא של בעלה ושלה, ומכאן שהיא זכאית למחצית מהחברה.

שופט בית המשפט לענייני משפחה בתל-אביב, ארז שני, קיבל את תביעתה של האישה וקבע כי בעלה הוא בעל המניות המוחזקות על-ידי אחיו בחברה, וכי היא זכאית למחצית שוויין. המשמעות הכספית של קביעה זו הייתה לכאורה כי האישה זכאית לכ-10 מיליון שקל מכספי מכירת הנכס - שווי מחצית מחלקו של בעלה במניות.

אולם זמן קצר לאחר שניתן פסק הדין, הגישה נושה של החברה בקשה להצטרף להליך המתנהל בבית המשפט לענייני משפחה, וכן בקשה לביטול פסק הדין שניתן לטובת האישה. לטענת החברה הנושה, באמצעות עו"ד מיטל אמסטר ממשרד אמסטר רן-יה ושות', החברה המצויה בהליך כינוס הנכסים חייבת לה יותר מ-5 מיליון שקל, ומשמעות פסק הדין לטובת האישה תהיה "גזר דין מוות" ביחס לחובותיה של החברה בכינוס כלפיה.

עוד נטען בבקשה לביטול פסק הדין כי לא מדובר כלל בסכסוך משפחתי בין גרוש לגרושה, אלא בסכסוך מסחרי שכל מהותו היא הנכס ברמת גן הנמצא בהליך כינוס. החברה טענה כי האישה, המצויה בסכסוך עם הבעל במשך כ-30 שנה, "התעוררה לחיים" פתאום עם טענות לזכאות בנכס שכביכול הוברח ממנה, כאשר בפועל ידעה על הנכס הזה, כמו גם על כל הנכסים האחרים של הבעל, וניהלה מאבקים משפטיים ממושכים בנוגע לנכסים רבים אחרים שהיו לבעל.

עוד נטען כי מטרת בקשת האישה היא להבריח את הנכס משאר הנושים, בשיתוף עם הגרוש שלא התייצב להביע עמדה, וכי מדובר למעשה ב"מזימה".

בתגובתה לבקשה טענה האישה, באמצעות עו"ד שלי גרשט, כי החברה המסחרית המבקשת להצטרף להליך אינה צד לו, וכי מערכת היחסים בין החברה לבין הגרוש אינה נוגעת כלל לענייניה של האישה.

עוד טענה האישה כי זכותה לגבות את הכספים ולממש את הנכסים המגיעים לה במסגרת הגירושים, מבלי להיפגע מחובותיו ומימוש נכסיו. לטענת האישה, חובותיו של הגרוש כלפי החברה המבקשת את ביטול פסק הדין אינה מעניינה כלל. באשר לטענות "המזימה", השיבה האישה כי מדובר בטענות הגובלות בלשון הרע.

הנתבעת גררה רגליים עשרות שנים

השופט ארז שני דחה את הבקשה לביטול פסק הדין שניתן לטובת האישה, ואולם פסק דינו רחוק מלהוות ניצחון עבור האישה. זאת לאחר שקבע כי כמו שהאישה זכאית בזכויות הגרוש בנכס - כך היא גם חייבת בחובותיו. כלומר: בעוד האישה ביקשה להיות זכאית בחלקה במניות בלבד, ללא כל חוב עליהן - בית המשפט קבע כי הזכות נושאת בצידה גם את החובות לנושים.

השופט שני ציין כי אחת הטענות המרכזיות בבקשה לביטול פסק הדין הייתה כי האישה מבקשת, באמצעות פסק הדין, "לתחבל תחבולה" של העדפת נושים, והוא אכן התרשם כי זו מטרת האישה. 

עוד הוסיף השופט שני כי האישה ובעלה מוכרים לו זה מכבר, כי התנהלו בפניו 11 תיקים קשורים נוספים בעניינם, וכי תחילתו של הסכסוך ביניהם משנת 1989 ועד 1999. "אין עורר שהנתבעת (האישה - א.ל.ו) 'גררה רגליים' על פני עשרות בשנים, אין גם עורר שהכירה היא את הנכס ואת מצבו, וטיעונים לגביו כהנה וכהנה גם נשמעו בפניי בהליכים השונים כבר לפני שנים", כתב השופט. לכן הוא קבע כי טענת החברה הנושה כי האישה לקתה בשיהוי מאחר שידעה על קיומו של הנכס וזכויותיה בו על פני עשרות בשנים - היא מוצדקת.

אולם, ציין השופט, אין בכך בכדי לגרוע מזכותה של האישה לתבוע את זכויותיה בנכסים גם לאחר שנים ארוכות. "הדין הישראלי מאפשר באופן כללי לבן זוג לתבוע זכויות משותפות ברכוש גם שנים רבות לאחר פרוץ הסכסוך, וכל טענה לשיהוי או להתיישנות נדונה לגופה", קבע.

גם לאישה אחריות לחובות החברה

בשלב זה הנימה לטובת האישה השתנתה, כאשר השופט שני ציין כי דווקא השתהותה של האישה בהגשת התביעה לזכויותיה בנכס "פועלת נגדה", וזאת לאחר שאפשרה על פני עשרות בשנים לבעלה או לאחיו או לאחרים לבצע פעולות עסקיות כאלה ואחרות ולהיקלע למצב שבו קיימים חובות הרובצים על הנכס. "לפיכך, כאשר זכתה לבסוף הנתבעת בפסק דין, קיבלה היא לא רק את הזכויות - אלא אף את ההתחייבויות כפי שהיו ביום מתן פסק הדין", כתב השופט.

על הרקע הזה הסביר השופט לחברה המבקשת את ביטול פסק הדין, כי עדיף לה כי פסק הדין לטובת האישה יישאר על כנו ולא יבוטל. "כללו של דין שכאשר תובע אדם ומקבל מחצית נכס, מקבל הוא אותו על זכויותיו ועל חובותיו", כתב השופט.

השופט אף דחה את טענתה של באת-כוחה של האישה כי לא זו הייתה כוונת מרשתה, ולמרות ניסוח כתב התביעה, אין היא מתכוונת אלא שיעניקו לה מחצית שווי הנכס, ללא שותפות בחובות. "הנתבעת (האישה - א.ל.ו) לא באה בשעתו בפתחו של בית המשפט ואמרה כי אינה רוצה במחצית הנכס, אלא רוצה במחצית שווי הנכס בלבד, וזאת מבלי שתחוב בחובות אשר הנכס מייצר. לו כך הייתה אומרת במפורש הנתבעת, עם או ללא הגנה, לא הייתה מקבלת היא פסק דין, שהרי הדין אינו מתפשט ופוגע בזכויותיהם של נושים לגבי נכס, וברור שהחברה לא הייתה צריכה לתור אחר בן זוגו של מי שכלל לא היה רשום כבעלים בנכס (לאמור, חברה שבבעלות אחי הנתבע) עוד טרם זכתה בחיוביה", כתב השופט.

עוד ציין השופט כי בנסיבות דומות הוא לא היה מחייב את הצד המפסיד בהוצאות, אך מכיוון שאינו מסוגל להסכים עם עמדתה של האישה, "אשר אומרת 'רק זכויות' ובהתעלם מהתחייבויות" - הוא בוחר לחייב את האישה גם בהוצאות בסך 6,000 שקל לטובת החברה הנושה. "הלכה פסוקה היא כי חוסר תום-לב דיוני הוא כשלעצמו מהווה עילה לחיוב בהוצאות", כתב השופט שני. 

עוד כתבות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

מכה לרשות המסים: פסק דין חדש קובע כי תשיב מאות מיליוני שקלים לקבלנים

ועדת הערר למיסוי מקרקעין קבעה כי על רשות המסים להשיב לקבלנים שזכו במכרזי מחיר למשתכן את מס הרכישה ששילמו ● זאת, לאחר שהתקבלה עמדת הקבלנים לפיה זכייתם במכרז אינה מהווה רכישה של זכות במקרקעין, אלא הסכם למתן שירותי בנייה למדינה, שאינו מחייב במס רכישה

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמ"שית: לוין מונע מינוי שופטים ואלפי תיקים מצטברים

בהרב-מיארה הגישה לבג"ץ את עמדתה בעתירה נגד סירובו של לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, והפנתה לנתונים של הנהלת בתי המשפט על מחסור כבד במערכת ● לדבריה, הציבור נפגע ואלפי תיקים "ממתינים על המדף"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירוק; הדאו בשיא כל הזמנים, מניית אמזון צנחה אחרי הדוחות

נעילה ירוקה בבורסות אירופה ● אמזון צנחה אחרי דוחות מעורבים שפרסמה אתמול: החברה עקפה את התחזיות בשורת ההכנסות, אך פספסה קלות בשורת הרווח למניה ● גוגל הצטרפה לירידות לאחר פרסום הדוחות, וביטקוין רשם את אחת הצלילות החדות בתולדותיו וירד ל-65 אלף דולר, במהלך היום רשם התאוששות קלה וטיפס חזרה מעל 70 אלף דולר

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

המשקיע האמריקאי מעולמות הבריאות שלוטש עיניים לארקיע

האחים נקש מנהלים מגעים למכירת השליטה בחברת התעופה לפי שווי של כ-50 מיליון דולר ● המשקיע שנמצא במשא ומתן סופי הוא אליוט זמל, אמריקאי עם פעילות בענפי הבריאות וההשקעות

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שוקי החיזוי מגלגלים מיליארדים בניבוי העתיד, אך בישראל אין עליהם פיקוח

שוקי החיזוי דוהרים למחזור של טריליון דולר והופכים ללהיט התורן של עולם ההשקעות ● הכניסה של Plus500 הישראלית מעוררת את המשקיעים, אך בישראל הרגולציה נותרה מאחור

BYD ATTO 2

ישאיר לכם עודף מ-150 אלף שקל: קרוס-אובר חשמלי מאובזר במיוחד

BYD ATTO 2, הקרוס־אובר הקומפקטי החשמלי החדש של BYD, שומר על ממדים חיצוניים מותאמים היטב לעיר ● יש לו תא נוסעים מרווח ומאובזר, נוחות נסיעה טובה וטווח חשמלי מכובד ● המחיר נגיש אבל הפלח צפוף

הדמיית הפרויקט של חג'ג' בשדה דב. יאושר ברישוי עצמי / הדמיה: FIRST

עשרה היתרים כבר ניתנו במסלול רישוי עצמי: "מקצר 3 שנים לפחות מהתהליך"

מתחילת השנה ניתן להגיש היתרים במסלול הרישוי העצמי גם עבור בניינים גבוהים. לשניים כאלו, ברובע שדה דב, כבר הוגשו בקשות להיתר ● עד היום אושרו רק היתרים בודדים, והבניין הגבוה ביותר בן 4 קומות ● היזמים מרוצים: "סכומים אדירים שנחסכים"

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

מרחיבה את המשרדים ביקנעם: עסקת הענק של אנבידיה ומליסרון

ענקית השבבים חתמה על הסכם שכירות חדש מול מליסרון, ובכך ממשיכה במגמת ההתרחבות בישראל ובצפון בפרט ● מדובר בבניין חדש בעל 11 קומות, סמוך למטה הקיים של אנבידיה ביקנעם ולקמפוס הענק שיוקם בטבעון במרחק כמה דקות נסיעה

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

המחיר הכבד של התחרות עם אנבידיה: הסיבות לנפילת מניית AMD

מניית AMD צנחה אתמול לאחר פרסום הדוחות: התוצאות אומנם הרשימו, אך התחזית שידרה האטה זמנית ותחושה שפריצת הדרך הגדולה עדיין רחוקה ● התקווה הגדולה של החברה נמצאת בעיקר בהמשך השנה, כאשר היא תנסה לצאת ממכירת השבב הבודד וליצור פתרונות שלמים ● בדרך לשם, היא תצטרך להיזהר מתלות גדולה מדי ב-OpenAI

זום גלובלי / צילום: Reuters

מילה אחת מיותרת ברוסיה עלתה בשש שנות מאסר

ארה"ב והודו הגיעו להסכם מכסים חדש - לפחות לטענת טראמפ • גזר הדין החריג שהוטל על קומיקאי רוסי • ומי רצח את בנו של קדאפי? פרטים חדשים נחשפים • זום גלובלי, מדור חדש

כלים בלתי מאוישים במצעד צבאי בבייג'ינג, ספטמבר. גרסאות חמושות של כלבים רובוטיים וכטב''מים / צילום: Reuters, Sheng Jiapeng/China News Service/VCG

סין ערכה מצעד מרהיב של זאבים רובוטיים - הנשק החדש שלה למלחמה

מהנדסים סינים שרצו לאמן כלים לא מאוישים בלחימה החליטו לשאוב השראה מהטבע ● התוצאות הכניסו את המדינה למרוץ, שבסופו נחילי רחפנים שמדמים יונים, להקות זאבים רובוטיים ומערכות דומות יציפו את שדה הקרב העתידי במדינה ● המודל שואף לשפר את כשירותו של הצבא, שלא נלחם כבר 50 שנה

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

תשובה חושף את עסקיו בניו יורק ופלורידה לקראת גיוס אג״ח של 100 מיליון דולר

ארבע שנים אחרי שהגיע להסכמות עם מחזיקי האג"ח, איש העסקים יצחק תשובה רוצה להחזיר את פעילות הנדל"ן שלו בארה"ב לבורסה המקומית ● החברה, המחזיקה בארבעה נכסי נדל"ן למגורים בהקמה, תבקש לגייס מהמוסדיים 100 מיליון דולר

שילוט של פולימרקט לקראת הבחירות לראשות עיריית ניו יורק / צילום: ap, Olga Fedorova

"מכונת האמת" של פולימרקט: איך פלטפורמת ההימורים הפכה לענקית בשווי 9 מיליארד דולר

שיין קופלן, מייסד פלטפורמת ההימורים פולימרקט, הצליח להפוך מיזם קריפטו שנוי במחלוקת לאחד המדדים המשפיעים ביותר באמריקה ● בין הימורים על מלחמות לטענות על מניפולציות בפרסי נובל, הפלטפורמה שהוגדרה כ"מכונת אמת" כבשה את המיינסטרים והכניעה את הרגולטורים ● האם זהו עוד קזינו או עתיד המידע?

המלחמה עם איראן מתקרבת? זה הסימן שמספקת גרמניה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: גרמניה מסיגה כוחות מבסיסים אמריקאים בעיראק, לפי דיווח אלביט רוצה לייצר משגרי רקטות בגרמניה, אתרי השכרת מלונות בספרד הסירו מודעות מעבר לקו הירוק, ובבריטניה בודקים אם המושבעים שזיכו פעילים פרו-פלסטינים הושפעו מלחץ ציבורי • כותרות העיתונים בעולם

עיוות מידע בויקיפדיה / עיצוב: אלישע נדב

מחקר מצא: 100 עורכים בכירים הפכו את ויקיפדיה לנשק נגד ישראל

מחקר מצא כי 100 עורכים בכירים בוויקיפדיה פועלים בנחישות כדי לייצר נרטיב אנטי־ישראלי מובהק - ומתנכלים למי שעומד בדרכם ●  הערך "ציונות", שעורר סערה בעבר ואף הוגבל לשינויים לפני שנה, ייפתח החודש שוב, והצדדים מתכוננים לחידוש הקרבות ● כשמודלי AI מסתמכים על האנציקלופדיה השיתופית - האיום הופך גדול הרבה יותר

הבקבוקים של יקב ליבנה / צילום: בני גם זו לטובה

בר ליבנה לקח את הכרם המשפחתי ולא הפסיק לנסות עד שהוציא ממנו את היין הכי טוב שאפשר

נתוני הפתיחה של יקב ליבנה היו מאתגרים, אך על הטרואר הצנוע חיפו מסירות ומגוון מרהיב של זנים ● עם כישרון ניכר, סבלנות לתהליך למידה, ויכולת מקצועית לא מבוטלת, הגיע הנכד לבית ליבנה ליינות ייחודיים ומוצלחים

פרסומת של ארטליסט לסופרבול / צילום: צילום מסך

יותר מ-8 מיליון דולר ל-30 שניות: אף אחד כמעט לא מזפזפ בפרסומות הסופרבול

הסופרבול, שישודר ביום ראשון הקרוב, הוא לא רק אירוע ספורט משמעותי עם 120 מיליון צופים - אלא גם אחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● השנה יקחו בו חלק שלוש חברות ישראליות, והטרנד הבולט הוא מעבר מפרסומת חד-פעמית לחוויה אינטראקטיבית "360"

קמפיין לאומי / צילום: צילום מסך

ראש בראש: איזה בנק אחראי לפרסומת הזכורה ביותר, ואיזה בנק לאהובה ביותר?

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לגל תורן ובנק לאומי, והאהובה ביותר - זה השבוע השני - שייכת לבנק הפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, מפעל הפיס הוא הגוף המפרסם שהשקיע השבוע את התקציב הגדול ביותר, בקמפיין הספרותי עם עידן עמדי

פרסומים לדירות חדשות כשהמחיר המצוין הוא למ''ר / צילום: צילומי מסך

במקום סכום כולל לדירה, מפרסמים מחיר למ"ר: מה עומד מאחורי השינוי השיווקי

עוד ועוד חברות שמוכרות דירות נוקבות במחיר למ"ר, ולא במחיר של הדירה ● המספרים האלה היו בדרך כלל שמורים לשמאים ולאנשי מקצוע, ולא לקהל הרחב ● המטרה: לעשות סטנדריטזציה למחירים ● מומחים: "המגמה כבר חורגת מתחום תל אביב"

מחקר אלצהיימר / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה מה הגורם שמכריע אם יהיה לכם אלצהיימר או לא

שני מחקרים חדשים מנסים לשפוך אור על השאלה - מדוע חלק מהאנשים מפתחים אלצהיימר וחלק לא, למרות שיש להם את אותם גורמי סיכון עיקריים למחלה ● הממצאים, שבין היתר מתייחסים לכמות חלבון TAU במוח, עשויים לעזור ביצירת תרופות חדשות