גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הסלוגן שלנו הוא 'להיות אישה זה לא באג – זה פיצ'ר'"

הדברים נאמרו בפאנל "קרב מוחות: הקשר בין ההון האנושי במעבדה - להכרעה בשעה הקרב" בכנס הוועידה לתעשיות ביטחוניות בשיתוף עם "גלובס" ● מרב דוידוביץ', אלביט מערכות: "החוכמה היא לקחת את הטכנולוגיה המתקדמת הזאת וליישם אותה אצלנו במערכות הביטחוניות וזה לא מובן מאליו"

ד"ר שלי גורדון, אל"מ במיל. מרב דוידוביץ', נעמי ישראלי, ד"ר עינת קליין - פאנל קרב מוחות / צילום: איל יצהר, גלובס
ד"ר שלי גורדון, אל"מ במיל. מרב דוידוביץ', נעמי ישראלי, ד"ר עינת קליין - פאנל קרב מוחות / צילום: איל יצהר, גלובס

הדברים נאמרו בפאנל "קרב מוחות: הקשר בין ההון האנושי במעבדה - להכרעה בשעה הקרב" בהנחיית טל שניידר שבו דיברו ד"ר שלי גורדון, סגן נשיא למשאבי אנוש, אלביט מערכות; אל"מ במיל. מרב דוידוביץ', ראש מינהל הגנה מפני טילים, אלביט מערכות; נעמי ישראלי, מנהלת מפעל ייצור הטילים של ישראל, רפאל; ד"ר עינת קליין, מהנדסת מערכת ברק 8, מפעל הגנה, התעשייה האווירית.

"כמו פוקימון גו בייצור של מעיל רוח"

שניידר: 4 נשים מרשימות ובכירות. לא תכננו פאנל נשי, אלא הנקודה היא הבכירות והמקצוענות.

נעמי ישראלי: "אני מנהלת מפעל ייצור הטילים ברפאל, מוזר לי לדבר בפנים גלויות, בד"כ מצלמים אותי מאחורה. במפעל עובדים 500 עובדים, במחלקות הייצור. המפעל שלנו אחראי על להוציא את כל המוצרים ללקוחות בארץ ובחו"ל.

"האתגרים באמת גדולים גם במוצרים, אנחנו היום מדברים על פלטפורמות בלתי מאוישות, רובוטים וכו', וזה בא לידי ביטוי גם בייצור. היום מייצרים את כיפת ברזל ומעיל רוח עם רובוטים שעוזרים לנו. הכנסנו רובוטיקה וטכנולוגיות של מציאות רבודה - אם אתם זוכרים את המשחק פוקימון גו, אז כמו פוקימון גו בייצור של מעיל רוח. העובד לובש את המשקפיים, רואה את שלבי הייצור ומתקדם. זה משפר את הייצור ומנגיש לו את קו הייצור. אנחנו משתמשים בסימולציות. אם תגידי לי אני צריכה כך וכך טילים, אנחנו עושים סימולציה שמתכננת את קו הייצור".

לכאורה צריך פחות כוח אדם, מצד שני יש מחסור בהנדסאים.

ישראלי: "יש היום יותר מוצרים ואספקות, מפעל בהיקף של 4.5 מיליארד שקל. את הרובוטים מכניסים בנקודות מסוימות בהם הייצור חוזר על עצמו, אבל צריכים כוח אדם איכותי, טכנולוגי, על מנת להבשיל את המוצרים. המחסור - רפאל נמצאת בפריפריה ומן הסתם המחסור עוד יותר גדול. יש לנו פתרונות מאוד יצירתיים כמו כיתות הנדסאים בשיתוף עם מכללת בראודה".

מרב דוידוביץ': "הנושא של בינה מלאכותית ושימוש בטכנולוגיות ביג דאטה, משין לרנינג, דיפ לרנינג, הרבה "באזז וורד" שרצים בעולם. החוכמה היא לקחת את הטכנולוגיה המתקדמת הזאת וליישם אותה אצלנו במערכות הביטחוניות וזה לא מובן מאליו. הקידום והשילוב של טכנולוגיות כאלה היא חלק מהאסטרטגיה של אלביט.

"אנחנו מחפשים איפה נכון לשלב את זה, לנצל את הטכנולוגיות שיודעות להתמודד עם מידע עצום שנאגר, פעם היה צריך כוח מחשוב מאוד חזק להתמודד עם זה, והיום בכוח מחשוב נורמלי הטכנולוגיות יכולות להביא לשיפור בביצועי המערכות. האיומים הולכים ומתפתחים, שדה הקרב הולך והופך ליותר טכנולוגי והאיומים יותר מתוחכמים ומגוונים. אם פעם דיברנו על טילים בליסטיים בטווחים מסוימים, היום הטווחים יותר גדולים, הדיוק גדל, ולא רק בליסטיים - מל"טים, רחפנים, טילי שיוט. שדה הקרב יותר מאתגר".

יש המון מקצועות חדשים, ואין מספיק כוח אדם.

דוידוביץ': "יש מקצועות חדשים כמו נושא ה-data science. האקדמיה פותחת מסלולים ייחודיים. כל אחד לוקח את זה ועושה שימוש במערכות שלו. לאלביט יש מגוון מאוד רחב של מערכות ויש מספר קבוצות עבודה בנושא, אבל הבסיס של הטכנולוגיה משותף".

ד"ר שלי גורדון, סגן נשיא למשאבי אנוש, אלביט מערכות / צילום: איל יצהר, גלובס

שלי גורדון: "אני הגעתי לאלביט לפני 5 שנים מארגונים גדולים, כך שהתמודדות עם מורכבות של ניהול הרבה עובדים היא אתגר שנתקלתי בו. אבל בוודאי בארגון של תעשיית הייטק ביטחוני עם 13 אלף עובדים בארץ ועוד 4000 בעולם, יוצר מורכבות בפני עצמה. חלק מהתמודדות עם התחרות היא בהכשרה של עובדים למקצועות שנעלמים ומקצועות חדשים, שגם האוניברסיטאות עצמן עוד לא לגמרי נמצאות שם. בעולם הטכנולוגיה מדברים על זמן מדף של ידע של שנה שנתיים. מהנדס של היום בעוד חמש שנים צריך הכשרה אחרת. ההשקעה בלמידה מאוד משמעותית.

הרבה אנשים מתחילים אצלכם כסטודנטים, ויכולים לעבור ואלביט משמרת כך כוח אדם.

גורדון: "נכון. אלביט פרוסה מתל חי בצפון ועד ערד בדרום, 25 אתרים, חטיבות מגוונות, מוצרים מגוונים. הפריסה הגדולה בפריפריה ובמרכז - נתניה, רחובות ורעננה - מאפשרת לאנשים לעבור בין חטיבות ובין גיאוגרפיות. להיות סטודנט באוני' באר שבע ולעבוד בערד, לסיים, להקים משפחה בצפון - אפשר לעבור לחיפה או כרמיאל ולהישאר בחברה.

"נכון שיש תחרות, אבל התעשייה הביטחונית בכלל ואלביט בפרט מציעה מספר מאפיינים ייחודיים ושונים ממה שמציעות חברות הייטק אחרות, אחד זה המשמעות. אצלנו מגינים על הבית. שנית, אלה מערכות מורכבות, לא צ'יפ. המורכבות והאתגר הטכנולוגיים מאוד משמעותיים וזה מייצר עניין רב ומייצר קריירה עם עומק טכנולוגי".

עינת קליין: "אתייחס לנושא הבינה המלאכותית, אני שמחה לשמוע את צמד המילים האלה. בשדה הקרב העתידי, היום אנחנו בעידן מהפכת הדאטה. יש יכולות חדשות, בכל תחום וגם בעולם הביטחוני זה נכנס חזק, וגם בתעשייה האווירית. יש גם אתגרים - הכשרה וגיוס של אנשים. דיברת על מקצועות חדשים, אחד האתגרים הוא להכשיר אותם והתעשייה האווירית עושה את זה".

"הסלוגן שלנו הוא 'להיות אישה זה לא באג - זה פיצ'ר'"

מסקרן מאוד לשמוע על העבודה שלך מול הודו, ואיך שומרים על הטכנולוגיה מול שותפים לפיתוח ומשלמים כבדים.

קליין: "העבודה מול הודו היא גם חוויה קסומה ומעניינת וגם אתגר. מזרח מול מערב. בפרויקט שלי עברנו סדנה ללמוד על התרבות ולגשר על הפערים. הנקודה החשובה שלמדנו זה הנושא של הכבוד, זה טיפ לכל מי שעובד איתם, הם רגישים לכבוד ומאוד מעריכים את היחס המכובד וזה מה שיוצר אמון שזה נכס בעבודה איתם. שמירה על הידע: אנחנו עובדים תחת פיקוח של משרד הביטחון ושומרים על הידע".

איך עושים זאת?

קליין: "לא אכנס לפרטים אבל יש נהלים מסודרים איך לעבוד מול לקוח מחו"ל".

ישראלי: "ברפאל מאוד מעודדים נשים להצטרף אלינו. הסלוגן שלנו הוא 'להיות אישה זה לא באג - זה פיצ'ר'. יש לנו פרויקט בשם במוט (בנות למדעים וטכנולוגיה), היום יש לנו 220 בנות בכיתה ט' מהפריפריה. כיתה ט' היא הנקודה שבה מחליטים אם ללכת למקצועות טכנולוגיים או לא.

"אנחנו מאמצים כיתות ב-9 בתי ספר, מדעניות ומהנדסות מרפאל מלוות את הבנות האלה, אתמול אירחנו קבוצת בנות בקווי הייצור. לדעתי להורים יש השפעה גדולה לעודד את הבנות. בשנים קודמות קרוב ל-90% שהשתתפו בתוכנית המשיכו למקצועות טכנולגיים והצליחו יפה. אנחנו ברפאל עדיין לא באחוזים שרוצים להיות, אצלי במפעל רק 10% נשים, בדרגי ניהול רבע מהסמנכ"לים נשים".

אשמח לאיזה מילה על שיתופי הפעולה בין החברות.

ישראלי: "יש יוזמה מאוד יפה שהייתה במסגרת רשות החברות הממשלתיות ומקווה שהיא תמשיך. לקחו 22 מנהלים מהחברות הממשלתיות ועברנו קורס שהיו לו שתי מטרות - לשפר את יכולות הניהול שלנו וליצור שיתוף פעולה, יצאו משם שיתופי פעולה נהדרים. בממשק שלי מול תעשייה אווירית, מול אלתא, חווים ממשקים מצוינים".

דוידוביץ': "אני באה מהתחום של הגנה מפני טילים, זאת ביצה או משפחה אחת גדולה. אנחנו אלביט עובדים עם תע"א, עם רפאל ואלתא, ומערכות היחסים ארוכות. כמו בכל משפחה לפעמים יש חיכוכים, אבל שיתופי הפעולה חזקים. המטרה ברורה לכולנו, בלי ציניות - המערכות שומרות עלינו ועל המשפחות שלנו. זה מחזיק את שיתופי הפעולה פוריים".

גורדון: "הנושא של הכנת הדור הצעיר בחינוך הטכנולוגי מאוד משמעותי, יש לנו 35 פרויקטים בתחום. אנחנו מאמינים שהחינוך הטכנולוגי מתחיל בגיל מאוד צעיר. יש לנו פרויקט בשם בבושקה, שבו מהנדסות מאלביט חונכות סטודנטיות בפקולטות להנדסה. הסטודנטיות חונכות תלמידות תיכון. יש כאן מהלך של 'תעביר את זה הלאה'".

בניהול בתע"א אין המון מנהלות. מה את מרגישה בתחום, איך מביאים עוד מנהלות?

קליין: רק על עצמי לספר ידעתי. אצלנו יש מהנדסות ראשיות, מנהלות פרויקטים, ראשות תחומים. גם בשאר התעשייה האווירית. מרגישים את השינוי, וזה חלק ממגמה כללית בחברה. הגיוון הזה הוא לא רק לטובת העובדים הוא לטובת החברה.

גילוי מלא: הוועידה לתעשיות ביטחוניות נערכה בשיתוף ובחסות הרצוג פוקס נאמן, לוקהיד מרטין, התעשייה האווירית, רפאל ואלביט מערכות.

עוד כתבות

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

CNN: תקיפה של ארה"ב באיראן אינה צפויה בקרוב

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עשרות אזרחים ישראלים חצו אמש את גדר המערכת משטח מדינת ישראל לרצועת עזה והושבו ע"י צה"ל ● עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?