גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוב תיק 80/20? הכירו את הדור החדש של תיקי ההשקעות

תיק השקעות השואף להעניק לכם הכנסה שוטפת, או כזה המתמקד בחו"ל, או אולי בכלל תיק עם אחריות חברתית? יש מי שטוענים כי פיזור ההון בין מספר תיקים מתמחים נפרדים, מאפשר ניהול נכון יותר של הכסף ועשוי לענות על צורכי הלקוחות באופן מיטבי

פיצול תיקי השקעות מאפשר להתמקד במטרות ספציפיות / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
פיצול תיקי השקעות מאפשר להתמקד במטרות ספציפיות / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף IBI

רבים בוחרים כיום לנהל תיק בבית השקעות על ידי מנהלי השקעות מקצועיים. הדבר שכיח במיוחד בקרב משקיעים פרטיים שאינם מרגישים מספיק בטוחים בידע שלהם לגבי השוק, וגם לא מוצאים את הזמן להתעמק בנושא. הדרך הרווחת מבחינתם היא לתת לבית השקעות לנהל עבורם תיק השקעות בודד, ובו תמהיל של מניות בארץ ובחו"ל ואיגרות חוב. במרבית המקרים, השוני בין תיק של לקוח אחד למשנהו מבוסס על משקלו של רכיב המניות בתיק - הנקבע בהתאם לצרכים ולמטרות של הלקוח.

אבל, האם בחירה בתיק השקעות יחיד כללי שכזה נכונה תמיד לכל אחד ואחת? חשוב לדעת כי יש גם דרך נוספת: ניהול השקעות באמצעות מספר תיקים מתמחים, כאשר לכל אחד מהם מדיניות השקעה ממוקדת. כל תיק מנוהל על ידי מנהל השקעות אישי, המתמחה בתחום בו עוסק התיק.

תיקים שונים - מטרות שונות

"נניח שלקוח מנהל תיק בבית השקעות מסוים וכעת רוצה לפתוח תיק נוסף. במקום להציע לו עוד מאותו הדבר, באפשרותו לפתוח תיק ממוקד מטרה שיעניק לו נדבך נוסף שלא קיים אצלו כעת", מסביר אורן לוי, מנהל תחום לקוחות פרטיים בבית ההשקעות IBI.

לדבריו, בשנים האחרונות משקיעים החלו להגדיר את צורכיהם בצורה יותר מפורטת והם מבקשים לעשות סדר בהשקעותיהם. "למשל, עם חלק מהכסף הם רוצים לרוץ למרחקים ארוכים, ומהחלק האחר הם מעוניינים לקבל הכנסה שוטפת כתחליף להשקעה בדירה, שרכישתה מרתיעה רבים. החלוקה של התיקים לשתיים-שלוש התמחויות מייצרת סדר והיגיון מבחינת המטרות".

אז איך זה עובד בפועל?

"מבצעים תכנון אסטרטגי. לוקחים לקוח שיש לו X כסף ואז מגדירים, למשל, ששליש מהכסף יושקע בתיק שרמת הסיכון שלו מתאימה להשקעה לטווח בינוני או לטווח ארוך באמצעות תיק חו"ל; שליש נוסף יושקע בתיק המעניק נזילות מסוימת - עם חשיפה נמוכה של 10%-15% ממנו למניות; ואז, ניתן להוסיף נדבך שלישי - בתיק ממוקד דיבידנדים. הכל לפי הצרכים של המשקיע".

מגוון תיקים מתמחים

כחלק ממיקוד הצרכים של הלקוחות בשנים האחרונות, פיתחו בבית ההשקעות IBI שורה של תיקים מתמחים, לפי נושאים (עבור משקיעים פרטיים עם הון של מעל 500 אלף שקל). לכל תיק מוקצה מנהל השקעות מומחה בתחומו והוא ממוקד מבחינת ניירות הערך שמרכיבים אותו. כל אלו מסייעים להתנהלות מקצועית ונכונה יותר, לדברי לוי.

דוגמה אחת לתיק מהסוג הזה היא תיק IBI Dividend, השואף להעניק הכנסה שוטפת מתיק ההשקעות.

כיצד מגוונים את תיק ההשקעות? לחצ/י לפרטים נוספים>>

ניירות הערך שנכללים בתיק שכזה עוברים סינון כפול. ראשית מדובר בחברות שמחלקת המחקר של בית ההשקעות דירגה את איכותן ואת כדאיות ההשקעה בהן כגבוהות. "אנחנו בוחנים, למשל, את מערכת החזר החוב של החברה, את התוכנית העסקית, את התשואות לאורך שנים ועוד", מסביר לוי את התהליך. לאחר מכן, אנו מאגדים את המניות שמחלקות דיבידנדים למשקיעים ובוחנים את תשואת הדיבידנד - מניות שכאלה הן בסופו של דבר יותר יציבות, וכמובן, שהיתרון המשמעותי עבור המשקיע הוא שהן שואפות לייצר לו הכנסה שוטפת", הוא מוסיף.

סוג נוסף של תיק הוא IBI Global, הממוקד בהשקעות חו"ל. הוא מאפשר למשקיע חשיפה למגוון רחב של הזדמנויות השקעה בשוק הגלובלי. כך ניתן לשלב בין תיק אחד שממוקד בישראל, במטבע שקלי, לבין תיק גלובלי שמאזן את הסיכונים המקומיים. "החשיפה להשקעה בחו"ל נעשית בין היתר באמצעות קרנות ו-ETFs של חברות הניהול הטובות בעולם, כמו Vanguard, Goldman Sachs, UBS ועוד, אותם אנו מנגישים ללקוחתינו כחלק מהיותנו גוף מוסדי", אומר לוי.

הוא מזכיר בנוסף את נושא מס העיזבון בארה"ב כאחד היתרונות הגדולים של תיק זה: "אם משקיע מחזיק במניות אמריקאיות בסכום של מעל 60 אלף דולר והוא הולך מן העולם, היורשים שלו חשופים למס עיזבון שיכול להגיע ל-40% מהקרן. כדי להימנע מחשיפה בעייתית זו ועדיין להשקיע בשוק האמריקאי, אנו רוכשים את המקבילות האירופאיות של מוצרים אלו במסגרת תיק Global. אנו יודעים כיום לקנות את כל הקרנות שזהות לאלו האמריקניות, אבל נמצאות מעבר לים באזור אחר בעולם. למשל, תעודת סל שעוקבת בדיוק אחרי אותם מדדים כמו זו האמריקנית, רק שהיא ממוקמת באירלנד. זה מגן מפני הנושא של עיזבון מס".

לבסוף, תיק ייחודי נוסף בבית ההשקעות הוא IBI Impact. "מדובר בתיק חדשני שפיתחנו ב-IBI מתוך רצון לתת מענה למגמה של השקעות אחראיות. הוא נולד בזכות שיתוף פעולה שלנו עם Green Eye, חברה הבוחנת את האחריות התאגידית של ארגונים וחברות בנושאים של סביבה, חברה וממשל", אומר לוי. "רבים כיום רוצים לדעת שההשקעה שלהם אינה גורמת נזק לסביבה ולקהילה, הם מחפשים השקעות אחראיות (השקעות Impact בשפה המקצועית). במקרה זה, כדי ליצור את התיק אנו מבצעים סינון כפול: "מחלקת המחקר שלנו מדרגת את כל החברות בסקטור מסוים, על פי כדאיות ההשקעה; את ההמלצות אנחנו מסננים שוב לפי קריטריונים של אחריות תאגידית של Green Eye - כגון איזו חברה משלמת שכר הוגן לעובדים, פחות מזהמת, עושה למען הקהילה ועוד. יש פה אלמנט של חדשנות שמתיישב עם האידיאולוגיה של משקיעים רבים".

למה כדאי לשקול לבחור ביותר מתיק השקעות אחד?

לפי לוי, יש לכך מספר יתרונות בולטים: "ללקוח קל יותר כשחלק מהכסף נמצא בתיק אחד בסיכון נמוך וחלקו האחר בתיק נוסף, בסיכון גבוה. הוא מבין את המשמעות של כל תיק בנפרד. החלוקה הזו גם מסייעת לכך שהלקוח פחות רגיש לתנודות המאפיינות את שוק ההון. מעבר לכך, האחידות בלוגיקה של ההשקעה מאפשרת ניהול נכון של התיק, המכוון להשגת המטרות. לכל תיק יש מועד משיכה ידוע, מטרה ידועה והוא עובד באופן שאנחנו רוצים, אם זה קבלת דיבידנד בתיקי דיבידנד, או השקעה רק בחברות עם אחריות תאגידית, כמו בתיקי Impact".

לבסוף, כמובן, מגיע הפרמטר שמעניין את כל המשקיעים - התשואה. כמובן, שעל פי כללי רשות ניירות ערך, בתי השקעות לא יכולים להבטיח תשואה למשקיעים, וגם מבחינה מקצועית הדבר בלתי אפשרי. עם זאת, הניהול הנפרד של התיקים - עם מנהל מתמחה לכל תיק, מטרות ברורות, שירות אישי ללקוח וכמובן התמקדות במטבעות ובשווקים בהתאם לנושא התיק - מבטיח התנהלות מקצועית ומומחיות. מה שבהחלט הופך את האפשרות הזאת למעניינת.

"התיק הקלאסי עדיין קיים ופופולרי", מדגיש לוי לסיכום. "אבל הוא יכול לכלול גם רבדים נוספים שכל אחד מהם עונה על צורך אחר".

לפרטים נוספים על תיקי השקעות ייחודיים לחצ/י כאן>>

האמור לעיל אינו תחליף לייעוץ המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל משקיע ואין בו בכדי להבטיח תשואה עודפת כלשהי בתיק ההשקעות. השירות כפוף לתנאי החברה והתאמתו לנתוני או צרכי הלקוח. אי.בי.אי. אמבן- ניהול השקעות בע"מ עוסקת בניהול תיקי השקעות ושיווק השקעות בלבד ואינה עוסקת בייעוץ.

עוד כתבות

גלית שקאלו אופנברג / צילום: ינאי יחיאל

היא התחילה לעבוד בגיל 12, היום היא מנהלת 50 סניפים עם שיא של הכנסות

"ב-2024 אמא שלי עברה ניתוח ראש ונכנסה לתרדמת. עזבתי הכל, ישבתי על ידה עד שהתעוררה והמשכתי ללוות אותה בשיקום. לא עבדתי שבעה חודשים, אבל אמא שלי בחיים" ● שיחה קצרה עם גלית שקאלו-אופנברג, מנכ"לית רשת דינמיקה וסמנכ"לית הקמעונאות של סלקום

לירן צביבל, מייסד ווקה / צילום: באדיבות WEKA

שוק של מיליארדים: כך חברה ישראלית מנסה להשתלט על כאב הראש הגדול של אנבידיה

עם תג שווי של 1.6 מיליארד דולר ודיווחים על לקוחות כמו אורקל וטסלה, לירן צביבל, מייסד ווקה, מנסה לנצח את בעיית הזיכרון בשבבי ה-AI של אנבידיה ● בראיון הוא מספר על האקזיט שעשה לו בסוף בית ספר ולמה העבודה שלו דומה לזו של אלכימאי ● הצצה לתעשיית ענק שמגלגלת מיליארדים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אחרי 30 שנות זוגיות, האישה קיבלה רק רבע מהבית. איך זה קרה?

למרות קשר של 30 שנה והשקעה של יותר ממיליון שקל בבניית הבית, ידועה בציבור תקבל רק רבע מהנכס שנרשם על שם בן זוגה ● בפסק דין נוסף נקבע כי ועד בית אינו יכול לחלק עלויות שיפוץ באופן שווה בין דירות בגדלים שונים ● וגם: ביהמ"ש דחה ניסיון לחייב בעל חברת משחקי ילדים באופן אישי בחובות של מיליוני שקלים, לאחר שקבע כי מדובר בכישלון עסקי ולא בהונאה ● 3 פסקי דין בשבוע 

סולן רדיוהד תום יורק בהופעה. ''מפיק שלא יפחד'' / צילום: Reuters, Udndata

חלומות על מדונה וסיינפלד: מה יכול להציל פה את שוק ההופעות הבינלאומי

מאז נמלט ברונו מארס מישראל ב-7.10, ההופעות מחו"ל דממו ● המפיקים ואנשי התעשייה סופגים נזקים כלכליים כבדים: "למה שאומן יסתכן כשהוא יכול לעשות 4 הופעות בטוחות בוומבלי?" ● התמונה עגומה, אבל יש נקודת אור קטנה

ראש ממשלת בריטניה, קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

כך תוצאות הבחירות המקומיות בבריטניה עשויות לשנות את המדיניות הכלכלית

תוצאות הבחירות המקומיות בבריטניה מטלטלות את מפלגת הלייבור ומציבות את עתידו של ראש הממשלה קיר סטארמר בסימן שאלה ● במפלגה גובר הלחץ לנטוש את הקו הכלכלי הנוכחי, וההערכות הן כי הממשלה תפנה למדיניות שמאלית יותר ותתמקד בחיזוק קשרי הסחר עם האיחוד האירופי, הרחבת מעורבות המדינה בכלכלה ותמריצים לצעירים ולעובדים ● גם אם סטארמר יודח, מרבית המועמדים להחליפו צפויים להוביל קו דומה, אבל יש מי שמנסים גם למשוך ימינה

לרוב הישראלים יש חשבון בנק אחד בלבד. האם הם מפספסים משהו? / צילום: Shutterstock

לרוב הישראלים יש חשבון בנק אחד בלבד. האם הם מפספסים משהו?

בעוד בארה"ב יש לאדם 5.3 חשבונות בממוצע ובאנגליה 2.8, בישראל הממוצע הוא 1.1 חשבונות לאדם בוגר בלבד ● מומחים עונים אם פתיחה של חשבון נוסף מקנה כוח מיקוח, ועד כמה זה מתאים להתנהלות בישראל

מצר הורמוז / צילום: ap, Asghar Besharati

למשקיעים בוול סטריט יש ראשי תיבות חדשים. אלה הסקטורים שירוויחו

לפי CNBC, אל ה-TACO, הסלוגן המפורסם שתאר את מדיניות הסחר ההפכפכה של טראמפ הצטרף אחד חדש: NACHO ● מה זה ואיך אפשר לעשות מזה כסף?

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

המטרו נכנס הביתה: עשרות אלפי דירות יקבלו מיגון אקוסטי עוד לפני תחילת העבודות

כ־25 אלף דירות, יותר מ־2.5 מיליארד שקל ושנתיים של עבודה בתוך בתים פרטיים: עוד לפני חפירת המנהרות, המדינה נדרשת לשפץ אלפי דירות כדי להתמודד עם הרעש הצפוי

מנכ''ל גלובל-אי אמיר שלכט, מנכ''ל ג'יי פרוג שלומי בן-חיים ומנכ''ל טידס דיוויד קוסטמן / צילום: אייל יצהר, ג'ייפרוג, נועם גלאי

הישראלית שזינקה בחדות אחרי הדוחות, ומקבלת המלצה חיובית

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע • ג'יי פרוג זינקה ביותר מ-23% אחרי דוחות טובים ותחזית חזקה, טידס בשבוע תנודתי במיוחד אחרי הדוחות, והמייסדים של גלובל-אי מממשים חלק מהחזקות שלהם

ליאור פרנקל בשיחה עם יובל פסוב, Global Founder Advocate בגוגל / צילום: פרטי

אחרי שינוי קריירה מדהים, יש לו המלצה - תעשו את הדבר הקטן הזה לפני השינה ולא תישחקו

עם מי מדברים? יובל פסוב, Global Founder Advocate בגוגל ● על מה מדברים? המפות שיכולות לעזור להגשים מטרות, איך להפוך את ה-AI ליועץ האסטרטגי שלך, ההבדל ביחס למנהל בין תרבויות שונות - וגם על הרגע בו הבין מדוע אסור לשכוח את הלב בקריירה

תמיר מנדובסקי / צילום: יונתן בלום

״עצלנות למשקיעים״: הסולידית יוצאת נגד תמיר מנדובסקי

"הסולידית", משפיענית ההשקעות האנונימית ואושיית הרשת יצאה בביקורת חדשה נגד רב המכר "השקעות לעצלנים" שחיבר תמיר מנדובסקי ● לדבריה, הוא מעודד "בורות מרצון ואי-שאלת שאלות" ● מנדובסקי הגיב: "מעריך מאוד את 'הסולידית'. הדיון בינינו הוא פשוט: האם צריך דוקטורט כדי להתחיל להשקיע, או שאפשר פשוט לצאת לדרך?"

אליזבת בנקס ומת'יו מקפדיין, ''האישה המיניאטורית''. מערכת יחסים לא מאוזנת / צילום: באדיבות יס

"האישה המיניאטורית" היא סדרה קטנה ומקטינה

מאחורי הרעיון הביזארי של "האישה המיניאטורית" מסתתרת אלגוריה שקופה על נישואים, כוח ושליטה: אישה עצמאית שמבקשת להתפתח הופכת לפתע קטנה, תלויה וכלואה בתוך הבית ● אולם, שינוי הצורה גם מאפשר לה לבחון את חייה מחדש

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

וול סטריט ננעלה בשיא; בדרך להסכם עם אפל: מניית אינטל זינקה בחדות

נעילה שלילית באירופה על רקע האיום של טראמפ במכסים ● מחיר הנפט עולה לכ-100.5 דולר לחבית ● הדולר מתחזק בעולם ● פורסמו נתוני התעסוקה בארה"ב: מספר המשרות החדשות עומד על 115 אלף משרות, שיעור האבטלה עומד על 4.3% ● בורסות אסיה ננעלו בירידות

רביב צולר / צילום: נטלי כהן־קדוש

הפעם זה סופי? רביב צולר מונה ליו"ר מגדל ביטוח

לאחר חיכוכים ארוכים מול הפיקוח על שוק ההון סביב זהות היו"ר, דירקטוריון מגדל אישר את מינויו של מנכ"ל ICL וביטוח ישיר לשעבר ● מגדל של שלמה אליהו החליפה בעשור האחרון לא פחות מ-15 יו"רים ומנכ"לים

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בדרך ל"חודש מטורף" - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

גלובס שאל את המומחים איזה מדד בבורסה משתלם למשקיעים לאורך זמן, והתשובה הייתה מפתיעה ● בשוק מנסים להסביר שיא של מעל 3 שנים בקרנות הכספיות ● עשרות תשקיפים הוגשו לקראת חודש עמוס בהנפקות בת"א ● וגם: יועצת ההשקעות שממליצה לא לצמצם את רכיב המניות

הבניין ברחוב פרנץ קפקא בשכונת המשתלה בתל אביב / צילום: תמר מצפי

בקצה תל אביב נמכרה דירה במחיר שמשקף את הקיפאון בעיר

הדירה בת 4 חדרים, והמחירים בשכונה נמוכים משמעותית מאלה של לב העיר ● מחיר העסקה סביר לשוק הדירות בשכונת המשתלה בימים אלה, אך נראה כי השוק מצוי בתהליך של ירידות מחירים מסוימות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם ים מכל חלון, בהנחה של 300 אלף שקל: הדירה שנמכרה תוך שבועיים

דירת 4 חדרים בשטח 105 מ"ר עם מרפסת בשטח של 12 מ"ר נמכרה תמורת 3.3 מיליון שקל ● המוכרים הם מצמצמי דיור, והרוכשים הם זוג עם שני ילדים - משפרי דיור מהעיר ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

ג'וני מיטשל. המוזיקה תרמה לקידוד מחדש של המוח / צילום: Reuters, Ed Thrasher / mptvimages.com

על התרופה הנגישה והזולה שמחכה לנו במגירה - המוזיקה

בספרו החדש "מוזיקה כתרופה", חוקר המוח דניאל לויטין מבקש להפסיק להתייחס למוזיקה כאל אמצעי בידור בלבד: היא מפעילה מערכות של כאב, זיכרון, רגש ותנועה ויכולה להפוך לכלי טיפולי נגיש וזול ● אז מה הקסם של המוזיקה? "היא מדליקה כמעט כל אזור במוח"

כך הפך מסי למנוע הכסף של מיאמי / צילום: Reuters, Sam Navarro

מושך מיליארדי דולרים: כך הפך מסי למנוע הכסף של מיאמי

מאז שנכנס הכוכב לאינטר מיאמי זינק שווי הקבוצה מ-585 מיליון דולר ל-1.45 מיליארד ● אבל האפקט של מסי לא נעצר בקו הדשא ● הוא מושך המוני תיירים, מניע את הנדל"ן והמסחר ועומד בלב פרויקט אצטדיון Nu החדש – עם השפעה שנאמדת במיליארדי דולרים ● כך הפך מסי למנוע הכסף של מיאמי

רחפן נפץ / צילום: Reuters, Pavlo Bahmut/Ukrinform

עשור של אזהרות, מחדל בביצוע: כך נרדמה מערכת הביטחון מול איום רחפני הנפץ

כבר ב־2017 הוגדרו הרחפנים כאיום לאומי, אך דוחות המבקר חושפים כיצד מלחמות תקציב וסמכות עיכבו את המענה המבצעי ● כעת, כשרחפני סיב זולים גובים מחיר דמים בלבנון, מערכת הביטחון מנסה לגשר על הפער ברכש טכנולוגי מהיר ● בשטח נותרה השאלה הבוערת: איך מעצמת הייטק לא מצליחה להכריע איום טקטי שעולה 400 דולר בלבד?