גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  IBI

שוב תיק 80/20? הכירו את הדור החדש של תיקי ההשקעות

תיק השקעות השואף להעניק לכם הכנסה שוטפת, או כזה המתמקד בחו"ל, או אולי בכלל תיק עם אחריות חברתית? יש מי שטוענים כי פיזור ההון בין מספר תיקים מתמחים נפרדים, מאפשר ניהול נכון יותר של הכסף ועשוי לענות על צורכי הלקוחות באופן מיטבי

פיצול תיקי השקעות מאפשר להתמקד במטרות ספציפיות / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
פיצול תיקי השקעות מאפשר להתמקד במטרות ספציפיות / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף IBI

רבים בוחרים כיום לנהל תיק בבית השקעות על ידי מנהלי השקעות מקצועיים. הדבר שכיח במיוחד בקרב משקיעים פרטיים שאינם מרגישים מספיק בטוחים בידע שלהם לגבי השוק, וגם לא מוצאים את הזמן להתעמק בנושא. הדרך הרווחת מבחינתם היא לתת לבית השקעות לנהל עבורם תיק השקעות בודד, ובו תמהיל של מניות בארץ ובחו"ל ואיגרות חוב. במרבית המקרים, השוני בין תיק של לקוח אחד למשנהו מבוסס על משקלו של רכיב המניות בתיק - הנקבע בהתאם לצרכים ולמטרות של הלקוח.

אבל, האם בחירה בתיק השקעות יחיד כללי שכזה נכונה תמיד לכל אחד ואחת? חשוב לדעת כי יש גם דרך נוספת: ניהול השקעות באמצעות מספר תיקים מתמחים, כאשר לכל אחד מהם מדיניות השקעה ממוקדת. כל תיק מנוהל על ידי מנהל השקעות אישי, המתמחה בתחום בו עוסק התיק.

תיקים שונים - מטרות שונות

"נניח שלקוח מנהל תיק בבית השקעות מסוים וכעת רוצה לפתוח תיק נוסף. במקום להציע לו עוד מאותו הדבר, באפשרותו לפתוח תיק ממוקד מטרה שיעניק לו נדבך נוסף שלא קיים אצלו כעת", מסביר אורן לוי, מנהל תחום לקוחות פרטיים בבית ההשקעות IBI.

לדבריו, בשנים האחרונות משקיעים החלו להגדיר את צורכיהם בצורה יותר מפורטת והם מבקשים לעשות סדר בהשקעותיהם. "למשל, עם חלק מהכסף הם רוצים לרוץ למרחקים ארוכים, ומהחלק האחר הם מעוניינים לקבל הכנסה שוטפת כתחליף להשקעה בדירה, שרכישתה מרתיעה רבים. החלוקה של התיקים לשתיים-שלוש התמחויות מייצרת סדר והיגיון מבחינת המטרות".

אז איך זה עובד בפועל?

"מבצעים תכנון אסטרטגי. לוקחים לקוח שיש לו X כסף ואז מגדירים, למשל, ששליש מהכסף יושקע בתיק שרמת הסיכון שלו מתאימה להשקעה לטווח בינוני או לטווח ארוך באמצעות תיק חו"ל; שליש נוסף יושקע בתיק המעניק נזילות מסוימת - עם חשיפה נמוכה של 10%-15% ממנו למניות; ואז, ניתן להוסיף נדבך שלישי - בתיק ממוקד דיבידנדים. הכל לפי הצרכים של המשקיע".

מגוון תיקים מתמחים

כחלק ממיקוד הצרכים של הלקוחות בשנים האחרונות, פיתחו בבית ההשקעות IBI שורה של תיקים מתמחים, לפי נושאים (עבור משקיעים פרטיים עם הון של מעל 500 אלף שקל). לכל תיק מוקצה מנהל השקעות מומחה בתחומו והוא ממוקד מבחינת ניירות הערך שמרכיבים אותו. כל אלו מסייעים להתנהלות מקצועית ונכונה יותר, לדברי לוי.

דוגמה אחת לתיק מהסוג הזה היא תיק IBI Dividend, השואף להעניק הכנסה שוטפת מתיק ההשקעות.

כיצד מגוונים את תיק ההשקעות? לחצ/י לפרטים נוספים>>

ניירות הערך שנכללים בתיק שכזה עוברים סינון כפול. ראשית מדובר בחברות שמחלקת המחקר של בית ההשקעות דירגה את איכותן ואת כדאיות ההשקעה בהן כגבוהות. "אנחנו בוחנים, למשל, את מערכת החזר החוב של החברה, את התוכנית העסקית, את התשואות לאורך שנים ועוד", מסביר לוי את התהליך. לאחר מכן, אנו מאגדים את המניות שמחלקות דיבידנדים למשקיעים ובוחנים את תשואת הדיבידנד - מניות שכאלה הן בסופו של דבר יותר יציבות, וכמובן, שהיתרון המשמעותי עבור המשקיע הוא שהן שואפות לייצר לו הכנסה שוטפת", הוא מוסיף.

סוג נוסף של תיק הוא IBI Global, הממוקד בהשקעות חו"ל. הוא מאפשר למשקיע חשיפה למגוון רחב של הזדמנויות השקעה בשוק הגלובלי. כך ניתן לשלב בין תיק אחד שממוקד בישראל, במטבע שקלי, לבין תיק גלובלי שמאזן את הסיכונים המקומיים. "החשיפה להשקעה בחו"ל נעשית בין היתר באמצעות קרנות ו-ETFs של חברות הניהול הטובות בעולם, כמו Vanguard, Goldman Sachs, UBS ועוד, אותם אנו מנגישים ללקוחתינו כחלק מהיותנו גוף מוסדי", אומר לוי.

הוא מזכיר בנוסף את נושא מס העיזבון בארה"ב כאחד היתרונות הגדולים של תיק זה: "אם משקיע מחזיק במניות אמריקאיות בסכום של מעל 60 אלף דולר והוא הולך מן העולם, היורשים שלו חשופים למס עיזבון שיכול להגיע ל-40% מהקרן. כדי להימנע מחשיפה בעייתית זו ועדיין להשקיע בשוק האמריקאי, אנו רוכשים את המקבילות האירופאיות של מוצרים אלו במסגרת תיק Global. אנו יודעים כיום לקנות את כל הקרנות שזהות לאלו האמריקניות, אבל נמצאות מעבר לים באזור אחר בעולם. למשל, תעודת סל שעוקבת בדיוק אחרי אותם מדדים כמו זו האמריקנית, רק שהיא ממוקמת באירלנד. זה מגן מפני הנושא של עיזבון מס".

לבסוף, תיק ייחודי נוסף בבית ההשקעות הוא IBI Impact. "מדובר בתיק חדשני שפיתחנו ב-IBI מתוך רצון לתת מענה למגמה של השקעות אחראיות. הוא נולד בזכות שיתוף פעולה שלנו עם Green Eye, חברה הבוחנת את האחריות התאגידית של ארגונים וחברות בנושאים של סביבה, חברה וממשל", אומר לוי. "רבים כיום רוצים לדעת שההשקעה שלהם אינה גורמת נזק לסביבה ולקהילה, הם מחפשים השקעות אחראיות (השקעות Impact בשפה המקצועית). במקרה זה, כדי ליצור את התיק אנו מבצעים סינון כפול: "מחלקת המחקר שלנו מדרגת את כל החברות בסקטור מסוים, על פי כדאיות ההשקעה; את ההמלצות אנחנו מסננים שוב לפי קריטריונים של אחריות תאגידית של Green Eye - כגון איזו חברה משלמת שכר הוגן לעובדים, פחות מזהמת, עושה למען הקהילה ועוד. יש פה אלמנט של חדשנות שמתיישב עם האידיאולוגיה של משקיעים רבים".

למה כדאי לשקול לבחור ביותר מתיק השקעות אחד?

לפי לוי, יש לכך מספר יתרונות בולטים: "ללקוח קל יותר כשחלק מהכסף נמצא בתיק אחד בסיכון נמוך וחלקו האחר בתיק נוסף, בסיכון גבוה. הוא מבין את המשמעות של כל תיק בנפרד. החלוקה הזו גם מסייעת לכך שהלקוח פחות רגיש לתנודות המאפיינות את שוק ההון. מעבר לכך, האחידות בלוגיקה של ההשקעה מאפשרת ניהול נכון של התיק, המכוון להשגת המטרות. לכל תיק יש מועד משיכה ידוע, מטרה ידועה והוא עובד באופן שאנחנו רוצים, אם זה קבלת דיבידנד בתיקי דיבידנד, או השקעה רק בחברות עם אחריות תאגידית, כמו בתיקי Impact".

לבסוף, כמובן, מגיע הפרמטר שמעניין את כל המשקיעים - התשואה. כמובן, שעל פי כללי רשות ניירות ערך, בתי השקעות לא יכולים להבטיח תשואה למשקיעים, וגם מבחינה מקצועית הדבר בלתי אפשרי. עם זאת, הניהול הנפרד של התיקים - עם מנהל מתמחה לכל תיק, מטרות ברורות, שירות אישי ללקוח וכמובן התמקדות במטבעות ובשווקים בהתאם לנושא התיק - מבטיח התנהלות מקצועית ומומחיות. מה שבהחלט הופך את האפשרות הזאת למעניינת.

"התיק הקלאסי עדיין קיים ופופולרי", מדגיש לוי לסיכום. "אבל הוא יכול לכלול גם רבדים נוספים שכל אחד מהם עונה על צורך אחר".

לפרטים נוספים על תיקי השקעות ייחודיים לחצ/י כאן>>

האמור לעיל אינו תחליף לייעוץ המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל משקיע ואין בו בכדי להבטיח תשואה עודפת כלשהי בתיק ההשקעות. השירות כפוף לתנאי החברה והתאמתו לנתוני או צרכי הלקוח. אי.בי.אי. אמבן- ניהול השקעות בע"מ עוסקת בניהול תיקי השקעות ושיווק השקעות בלבד ואינה עוסקת בייעוץ.

עוד כתבות

יהב שפינרד / צילום: אמיר סוננברג

הפרויקט שסיבך את המשקיע: "אם אפסיד רק 200 אלף שקל אני אהיה מרוצה"

מה שהיה נראה כמו הזדמנות לקנות דירה ביפו במחיר שנמוך ב־300 אלף שקל ממחיר השוק, הפך לכאב ראש ולהשקעה הפסדית ● פרויקט ההתחדשות העירונית יאפא נתקע וקרס, והסיכוי לרווח גבוה הפך להפסד של מאות אלפי שקלים

צ'יי טאי-וון, יו''ר תאגיד SK / צילום: ap

גירושי המאה: יו"ר תאגיד הענק ישלם לגרושתו 644 מיליון דולר

בית המשפט העליון של דרום קוריאה קבע כי יו״ר תאגיד השבבים SK ישלם לגרושתו סכום עתק. יחד עם זאת מדובר בסכום מופחת ביחס למה שנקבע במקור

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

היא זכתה בדירה במתנה. השומה של רשות המסים בדרך

חברת אנשי העיר הודיעה כי תגריל מבין 50 רוכשיה בתל אביב דירה אך בפועל מכרה 13 דירות בלבד ● אתמול נערכה ההגרלה - כמה מס תשלם הזוכה על דירת שני חדרים בסמוך לכיכר המדינה?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

דיווח: טראמפ החליט שלא להסלים את המערכה עם איראן

באיראן מאיימים על ישראל: "כל השטח שלה קטן יותר מאשר מחוז אילאם שלנו" ● צבא ארה"ב הודיע שכוחותיו השביתו ספינה שהייתה בדרכה לאיראן וניסתה להפר שוב ושוב את המצור הימי ● זלנסקי: רוסיה מסייעת לאיראן בבחירת יעדי תקיפות ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ: באיראן עוד לא מוכנים לעסקה, מדברים איתם גם עכשיו

שני נרצחים בחוות גלעד, המחבל חוסל על ידי כוחות צה"ל ● שגרירות ארצות הברית בירושלים מודיעה כי עקב המתיחות הגוברת במזרח התיכון ופוטנציאל להסלמה בלתי צפויה - אזרחי ארצות הברית צריכים לנקוט זהירות, להישאר ערניים ולהיות מוכנים לביטולי טיסות אפשריים • טראמפ: רוסיה וסין הבטיחו לי שלא ימכרו נשק לאיראן • עדכונים שוטפים

אריק שטילמן, מנכ''ל ראפיד / איור: גיל ג'יבלי

תמורת 100 מיליון דולר: מייסד ראפיד אריק שטילמן מציע לרכוש את מניות רקנאטי במכבי ת״א

פרסום ראשון: אריק שטילמן מציע לרכוש את אחזקות משפחת רקנאטי במועדון הכדורסל ולהפוך לבעל השליטה ● זאת, לאחר מהלך מפתיע מצד רקנאטי שהפעיל את זכות הסירוב ורכש את מניות משפחת פדרמן

עמית הראל. מנכ''ל ZEEKER / צילום: אריק סולטן

"לקחתי דגם מכוער ומכרתי לכל סדרני המוניות באזור": הטריק של מנכ"ל מותג הרכב החשמלי

"בצומת מול אולם התצוגה של סיאט היו הרבה תאונות. אז הכנתי ערכה עם מסמכים לביטוח, שמשכה את הנהגים למשרד שלי. הגשתי להם קפה, ועל הדרך מכרתי להם רכב" ● שיחה קצרה עם עמית הראל, מנכ"ל מותג הרכב החשמלי ZEEKR

טחב על עצים / צילום: Shutterstock

אם תנווטו באמצעות טחב, אתם תלכו לאיבוד

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: האם הטחב צומח לפי כיוון מסוים ובכך מאפשר התמצאות במרחב? לא באמצע היער

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

"להיערך לאפשרות של ביטולי טיסות": ההודעה החריגה של שגרירות ארה"ב

בצל המצב הביטחוני והדריכות לקראת סוף השבוע, שגרירות ארה"ב בישראל פרסמה הודעה חריגה לאזרחיה, בה התבקשו לשמור על עירנות ולהיערך לאפשרות של ביטולי טיסות ושיבושים ● בישראל שומרים על דריכות אך אין הודעה רשמית על ביטולי טיסות אפשריים

מי הייתה ''תינוקת המבחנה'' הראשונה בעולם? / אילוסטרציה: Shutterstock

מי הייתה "תינוקת המבחנה" הראשונה בעולם?

איזו עיר גדולה הוגדרה השבוע כ"מזוהמת ביותר בעולם", מה שמו הרשמי של "מדד הפחד", ומה הכינוי הנוסף לימי בין המצרים? ● הטריוויה השבועית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אישה תשלם 180 אלף שקל לגרוש שלה, לאחר שהסיתה את ילדיו נגדו

בית המשפט הורה לאח לפנות את הדירה ששכר מאחיו לאחר שדחה טענות לזכויות בעל פה בנכס ● חברת נדל"ן תפצה רוכשי קרקע חקלאית לאחר שהציגה להם מצג מוטעה לגבי סיכויי הבנייה ● וגם: אם תשלם 180 אלף שקל לגרושה לאחר שנקבע כי סיכלה את הקשר בינו לבין ילדיה • 3 פסקי דין בשבוע

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי יורה לכל הכיוונים - מצרף מוסדיים ומקדם רכישת תחנת כוח

מתחילת השבוע הספיק ינאי לצרף לחברה את מנכ"לית אל על לשעבר דינה בן טל-גננסיה כדח"צ, להיכנס למו"מ עם בית ההשקעות מיטב על השקעה בנופר ישראל, ועם מגדל ביטוח להשקעה בנופר אירופה ● ובתוך כך לנסות לרכוש מהפניקס ומשקיעים נוספים את חלקן בתחנת הכח ריינדיר

אחרי כיממה של חיפושים: אותר יובל קוגן בן ה-4 שנעלם באשקלון / צילום: לפי סעיף 27א'

אחרי כיממה של חיפושים: אותר יובל קוגן בן ה-4 שנעלם באשקלון

יובל נעלם בטיול משפחתי בחוף אשקלון ואותר באזור ניצנים אחרי חיפושים נרחבים • כוחות הביטחון חידשו הבוקר את החיפושים אחריו, שבסופם אותר • "הילד עמד פה מתחת לעץ, הסתכל עלינו", אמר אחד האנשים שאיתרו אותו

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"ירידות מחיר של עד 5%": בכמה נמכר פנטהאוז ענק בשוהם?

בשכונת כרמים ביישוב שוהם, נמכר פנטהאוז בשטח של 140 מ"ר, עם מרפסת בשטח של 40 מ"ר תמורת 5.3 מיליון שקל ● הפנטהאוז עבר שיפוץ יסודי והקונים הוסיפו עוד 50 אלף שקל לקניית הריהוט והתאורה בדירה ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

מצעד הגאווה בברלין, אתמול / צילום: ap, Markus Schreiber

חשד לפיגוע טרור איסלמי בברלין: מצוד אחרי צעיר שדרס חוגגים במצעד הגאווה


לפי הדיווחים, קצת אחרי השעה 22:00 אתמול, רכב מסחרי לבן דרס במכוון חוגגים שהתכנסו כחלק מהחגיגות באירועי מצעד הגאווה המתקיימים בסוף השבוע בברלין • לפחות אישה אחת נהרגה ועוד 16 בני אדם נפצעו, חלקם במצב קריטי ● התקרית חשודה כפיגוע טרור איסלמי

רק סקר אחד מעניק לאופוזיציה את הממשלה. מה שונה בו?

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת • מי מתחזק, מי נחלש ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? • והפעם: איזנקוט נוטל את ההובלה על חשבון הליכוד, אך הרכבת הממשלה עדיין לא בהישג יד. למעט בסקר אחד

דוויין ג'ונסון בלייב–אקשן של מואנה. הפאה של מאווי הפכה לבדיחת רשת / צילום: ap

עוד פלופ לייב-אקשן מוכיח שדיסני שכחה מה בנה אותה

כישלון הלייב־אקשן של "מואנה" ממחיש כיצד נוסחת הנוסטלגיה שהכניסה לדיסני מיליארדים מתחילה לאבד מכוחה ● האם האולפן שהגדיר מחדש את עולם האנימציה שכח מה הפך אותו לאימפריה?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט, אינטל נפלה ב-8%; מחירי הנפט בירידה

מחיר הזהב מטפס במתינות, הנפט יורד ● ארה"ב תטיל מכסים של 10%-12.5% על יבוא מרוב שותפות הסחר הגדולות שלה ● קבוצת "שבע המופלאות" רשמה אתמול את יום הירידות החד ביותר שלה מאז טלטלת המכסים באפריל 2025

האזור שבו התרחשה סכנת הקריסה בניו יורק. ''אירוע שיכול להרחיק משקיעים'' / צילום: ap, Angelina Katsanis

החשש מקריסת גורד שחקים בניו יורק הוא תזכורת לבעיות שבהסבת משרדים לדירות

מטה פייזר לשעבר עמד לאחרונה בסכנת קריסה חלקית, וכעת יזמים צופים שבדיקות הבטיחות יתייקרו ושעלויות הביטוח יעלו

רובע 4 בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

ניתוח: ירידות מחירים חדות בשוק היד השנייה ברובעים 3 ו־4 בת"א

בדיקה שערך השמאי ד"ר אסף גסטפרוינד מראה: מתחילת 2023 ירדו מחירי דירות יד שנייה ברובע 3 ביותר מ־20%, וברובע 4 - בכמעט 8% ● "במונחים ריאליים שחיקת הערך משמעותית יותר"