גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוב תיק 80/20? הכירו את הדור החדש של תיקי ההשקעות

תיק השקעות השואף להעניק לכם הכנסה שוטפת, או כזה המתמקד בחו"ל, או אולי בכלל תיק עם אחריות חברתית? יש מי שטוענים כי פיזור ההון בין מספר תיקים מתמחים נפרדים, מאפשר ניהול נכון יותר של הכסף ועשוי לענות על צורכי הלקוחות באופן מיטבי

פיצול תיקי השקעות מאפשר להתמקד במטרות ספציפיות / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
פיצול תיקי השקעות מאפשר להתמקד במטרות ספציפיות / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף IBI

רבים בוחרים כיום לנהל תיק בבית השקעות על ידי מנהלי השקעות מקצועיים. הדבר שכיח במיוחד בקרב משקיעים פרטיים שאינם מרגישים מספיק בטוחים בידע שלהם לגבי השוק, וגם לא מוצאים את הזמן להתעמק בנושא. הדרך הרווחת מבחינתם היא לתת לבית השקעות לנהל עבורם תיק השקעות בודד, ובו תמהיל של מניות בארץ ובחו"ל ואיגרות חוב. במרבית המקרים, השוני בין תיק של לקוח אחד למשנהו מבוסס על משקלו של רכיב המניות בתיק - הנקבע בהתאם לצרכים ולמטרות של הלקוח.

אבל, האם בחירה בתיק השקעות יחיד כללי שכזה נכונה תמיד לכל אחד ואחת? חשוב לדעת כי יש גם דרך נוספת: ניהול השקעות באמצעות מספר תיקים מתמחים, כאשר לכל אחד מהם מדיניות השקעה ממוקדת. כל תיק מנוהל על ידי מנהל השקעות אישי, המתמחה בתחום בו עוסק התיק.

תיקים שונים - מטרות שונות

"נניח שלקוח מנהל תיק בבית השקעות מסוים וכעת רוצה לפתוח תיק נוסף. במקום להציע לו עוד מאותו הדבר, באפשרותו לפתוח תיק ממוקד מטרה שיעניק לו נדבך נוסף שלא קיים אצלו כעת", מסביר אורן לוי, מנהל תחום לקוחות פרטיים בבית ההשקעות IBI.

לדבריו, בשנים האחרונות משקיעים החלו להגדיר את צורכיהם בצורה יותר מפורטת והם מבקשים לעשות סדר בהשקעותיהם. "למשל, עם חלק מהכסף הם רוצים לרוץ למרחקים ארוכים, ומהחלק האחר הם מעוניינים לקבל הכנסה שוטפת כתחליף להשקעה בדירה, שרכישתה מרתיעה רבים. החלוקה של התיקים לשתיים-שלוש התמחויות מייצרת סדר והיגיון מבחינת המטרות".

אז איך זה עובד בפועל?

"מבצעים תכנון אסטרטגי. לוקחים לקוח שיש לו X כסף ואז מגדירים, למשל, ששליש מהכסף יושקע בתיק שרמת הסיכון שלו מתאימה להשקעה לטווח בינוני או לטווח ארוך באמצעות תיק חו"ל; שליש נוסף יושקע בתיק המעניק נזילות מסוימת - עם חשיפה נמוכה של 10%-15% ממנו למניות; ואז, ניתן להוסיף נדבך שלישי - בתיק ממוקד דיבידנדים. הכל לפי הצרכים של המשקיע".

מגוון תיקים מתמחים

כחלק ממיקוד הצרכים של הלקוחות בשנים האחרונות, פיתחו בבית ההשקעות IBI שורה של תיקים מתמחים, לפי נושאים (עבור משקיעים פרטיים עם הון של מעל 500 אלף שקל). לכל תיק מוקצה מנהל השקעות מומחה בתחומו והוא ממוקד מבחינת ניירות הערך שמרכיבים אותו. כל אלו מסייעים להתנהלות מקצועית ונכונה יותר, לדברי לוי.

דוגמה אחת לתיק מהסוג הזה היא תיק IBI Dividend, השואף להעניק הכנסה שוטפת מתיק ההשקעות.

כיצד מגוונים את תיק ההשקעות? לחצ/י לפרטים נוספים>>

ניירות הערך שנכללים בתיק שכזה עוברים סינון כפול. ראשית מדובר בחברות שמחלקת המחקר של בית ההשקעות דירגה את איכותן ואת כדאיות ההשקעה בהן כגבוהות. "אנחנו בוחנים, למשל, את מערכת החזר החוב של החברה, את התוכנית העסקית, את התשואות לאורך שנים ועוד", מסביר לוי את התהליך. לאחר מכן, אנו מאגדים את המניות שמחלקות דיבידנדים למשקיעים ובוחנים את תשואת הדיבידנד - מניות שכאלה הן בסופו של דבר יותר יציבות, וכמובן, שהיתרון המשמעותי עבור המשקיע הוא שהן שואפות לייצר לו הכנסה שוטפת", הוא מוסיף.

סוג נוסף של תיק הוא IBI Global, הממוקד בהשקעות חו"ל. הוא מאפשר למשקיע חשיפה למגוון רחב של הזדמנויות השקעה בשוק הגלובלי. כך ניתן לשלב בין תיק אחד שממוקד בישראל, במטבע שקלי, לבין תיק גלובלי שמאזן את הסיכונים המקומיים. "החשיפה להשקעה בחו"ל נעשית בין היתר באמצעות קרנות ו-ETFs של חברות הניהול הטובות בעולם, כמו Vanguard, Goldman Sachs, UBS ועוד, אותם אנו מנגישים ללקוחתינו כחלק מהיותנו גוף מוסדי", אומר לוי.

הוא מזכיר בנוסף את נושא מס העיזבון בארה"ב כאחד היתרונות הגדולים של תיק זה: "אם משקיע מחזיק במניות אמריקאיות בסכום של מעל 60 אלף דולר והוא הולך מן העולם, היורשים שלו חשופים למס עיזבון שיכול להגיע ל-40% מהקרן. כדי להימנע מחשיפה בעייתית זו ועדיין להשקיע בשוק האמריקאי, אנו רוכשים את המקבילות האירופאיות של מוצרים אלו במסגרת תיק Global. אנו יודעים כיום לקנות את כל הקרנות שזהות לאלו האמריקניות, אבל נמצאות מעבר לים באזור אחר בעולם. למשל, תעודת סל שעוקבת בדיוק אחרי אותם מדדים כמו זו האמריקנית, רק שהיא ממוקמת באירלנד. זה מגן מפני הנושא של עיזבון מס".

לבסוף, תיק ייחודי נוסף בבית ההשקעות הוא IBI Impact. "מדובר בתיק חדשני שפיתחנו ב-IBI מתוך רצון לתת מענה למגמה של השקעות אחראיות. הוא נולד בזכות שיתוף פעולה שלנו עם Green Eye, חברה הבוחנת את האחריות התאגידית של ארגונים וחברות בנושאים של סביבה, חברה וממשל", אומר לוי. "רבים כיום רוצים לדעת שההשקעה שלהם אינה גורמת נזק לסביבה ולקהילה, הם מחפשים השקעות אחראיות (השקעות Impact בשפה המקצועית). במקרה זה, כדי ליצור את התיק אנו מבצעים סינון כפול: "מחלקת המחקר שלנו מדרגת את כל החברות בסקטור מסוים, על פי כדאיות ההשקעה; את ההמלצות אנחנו מסננים שוב לפי קריטריונים של אחריות תאגידית של Green Eye - כגון איזו חברה משלמת שכר הוגן לעובדים, פחות מזהמת, עושה למען הקהילה ועוד. יש פה אלמנט של חדשנות שמתיישב עם האידיאולוגיה של משקיעים רבים".

למה כדאי לשקול לבחור ביותר מתיק השקעות אחד?

לפי לוי, יש לכך מספר יתרונות בולטים: "ללקוח קל יותר כשחלק מהכסף נמצא בתיק אחד בסיכון נמוך וחלקו האחר בתיק נוסף, בסיכון גבוה. הוא מבין את המשמעות של כל תיק בנפרד. החלוקה הזו גם מסייעת לכך שהלקוח פחות רגיש לתנודות המאפיינות את שוק ההון. מעבר לכך, האחידות בלוגיקה של ההשקעה מאפשרת ניהול נכון של התיק, המכוון להשגת המטרות. לכל תיק יש מועד משיכה ידוע, מטרה ידועה והוא עובד באופן שאנחנו רוצים, אם זה קבלת דיבידנד בתיקי דיבידנד, או השקעה רק בחברות עם אחריות תאגידית, כמו בתיקי Impact".

לבסוף, כמובן, מגיע הפרמטר שמעניין את כל המשקיעים - התשואה. כמובן, שעל פי כללי רשות ניירות ערך, בתי השקעות לא יכולים להבטיח תשואה למשקיעים, וגם מבחינה מקצועית הדבר בלתי אפשרי. עם זאת, הניהול הנפרד של התיקים - עם מנהל מתמחה לכל תיק, מטרות ברורות, שירות אישי ללקוח וכמובן התמקדות במטבעות ובשווקים בהתאם לנושא התיק - מבטיח התנהלות מקצועית ומומחיות. מה שבהחלט הופך את האפשרות הזאת למעניינת.

"התיק הקלאסי עדיין קיים ופופולרי", מדגיש לוי לסיכום. "אבל הוא יכול לכלול גם רבדים נוספים שכל אחד מהם עונה על צורך אחר".

לפרטים נוספים על תיקי השקעות ייחודיים לחצ/י כאן>>

האמור לעיל אינו תחליף לייעוץ המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל משקיע ואין בו בכדי להבטיח תשואה עודפת כלשהי בתיק ההשקעות. השירות כפוף לתנאי החברה והתאמתו לנתוני או צרכי הלקוח. אי.בי.אי. אמבן- ניהול השקעות בע"מ עוסקת בניהול תיקי השקעות ושיווק השקעות בלבד ואינה עוסקת בייעוץ.

עוד כתבות

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על המוח שלכם? תשקיעו בשרירי הרגליים

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות, תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה״

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"שבועיים" גורליים: האם טראמפ ישתמש באותו טריק פעמיים?

ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ ● הפלסטינים מדווחים על ירי טנקים ממזרח למחנה אל-בוריג' שבמרכז רצועת עזה ● צה"ל תוקף תשתיות של חיזבאללה בדרום לבנון ● על רקע איומי המלחמה: טראמפ כינס דיון עם יועציו בנושא איראן ● עדכונים שוטפים

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב