גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  IBI

שוב תיק 80/20? הכירו את הדור החדש של תיקי ההשקעות

תיק השקעות השואף להעניק לכם הכנסה שוטפת, או כזה המתמקד בחו"ל, או אולי בכלל תיק עם אחריות חברתית? יש מי שטוענים כי פיזור ההון בין מספר תיקים מתמחים נפרדים, מאפשר ניהול נכון יותר של הכסף ועשוי לענות על צורכי הלקוחות באופן מיטבי

פיצול תיקי השקעות מאפשר להתמקד במטרות ספציפיות / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
פיצול תיקי השקעות מאפשר להתמקד במטרות ספציפיות / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף IBI

רבים בוחרים כיום לנהל תיק בבית השקעות על ידי מנהלי השקעות מקצועיים. הדבר שכיח במיוחד בקרב משקיעים פרטיים שאינם מרגישים מספיק בטוחים בידע שלהם לגבי השוק, וגם לא מוצאים את הזמן להתעמק בנושא. הדרך הרווחת מבחינתם היא לתת לבית השקעות לנהל עבורם תיק השקעות בודד, ובו תמהיל של מניות בארץ ובחו"ל ואיגרות חוב. במרבית המקרים, השוני בין תיק של לקוח אחד למשנהו מבוסס על משקלו של רכיב המניות בתיק - הנקבע בהתאם לצרכים ולמטרות של הלקוח.

אבל, האם בחירה בתיק השקעות יחיד כללי שכזה נכונה תמיד לכל אחד ואחת? חשוב לדעת כי יש גם דרך נוספת: ניהול השקעות באמצעות מספר תיקים מתמחים, כאשר לכל אחד מהם מדיניות השקעה ממוקדת. כל תיק מנוהל על ידי מנהל השקעות אישי, המתמחה בתחום בו עוסק התיק.

תיקים שונים - מטרות שונות

"נניח שלקוח מנהל תיק בבית השקעות מסוים וכעת רוצה לפתוח תיק נוסף. במקום להציע לו עוד מאותו הדבר, באפשרותו לפתוח תיק ממוקד מטרה שיעניק לו נדבך נוסף שלא קיים אצלו כעת", מסביר אורן לוי, מנהל תחום לקוחות פרטיים בבית ההשקעות IBI.

לדבריו, בשנים האחרונות משקיעים החלו להגדיר את צורכיהם בצורה יותר מפורטת והם מבקשים לעשות סדר בהשקעותיהם. "למשל, עם חלק מהכסף הם רוצים לרוץ למרחקים ארוכים, ומהחלק האחר הם מעוניינים לקבל הכנסה שוטפת כתחליף להשקעה בדירה, שרכישתה מרתיעה רבים. החלוקה של התיקים לשתיים-שלוש התמחויות מייצרת סדר והיגיון מבחינת המטרות".

אז איך זה עובד בפועל?

"מבצעים תכנון אסטרטגי. לוקחים לקוח שיש לו X כסף ואז מגדירים, למשל, ששליש מהכסף יושקע בתיק שרמת הסיכון שלו מתאימה להשקעה לטווח בינוני או לטווח ארוך באמצעות תיק חו"ל; שליש נוסף יושקע בתיק המעניק נזילות מסוימת - עם חשיפה נמוכה של 10%-15% ממנו למניות; ואז, ניתן להוסיף נדבך שלישי - בתיק ממוקד דיבידנדים. הכל לפי הצרכים של המשקיע".

מגוון תיקים מתמחים

כחלק ממיקוד הצרכים של הלקוחות בשנים האחרונות, פיתחו בבית ההשקעות IBI שורה של תיקים מתמחים, לפי נושאים (עבור משקיעים פרטיים עם הון של מעל 500 אלף שקל). לכל תיק מוקצה מנהל השקעות מומחה בתחומו והוא ממוקד מבחינת ניירות הערך שמרכיבים אותו. כל אלו מסייעים להתנהלות מקצועית ונכונה יותר, לדברי לוי.

דוגמה אחת לתיק מהסוג הזה היא תיק IBI Dividend, השואף להעניק הכנסה שוטפת מתיק ההשקעות.

כיצד מגוונים את תיק ההשקעות? לחצ/י לפרטים נוספים>>

ניירות הערך שנכללים בתיק שכזה עוברים סינון כפול. ראשית מדובר בחברות שמחלקת המחקר של בית ההשקעות דירגה את איכותן ואת כדאיות ההשקעה בהן כגבוהות. "אנחנו בוחנים, למשל, את מערכת החזר החוב של החברה, את התוכנית העסקית, את התשואות לאורך שנים ועוד", מסביר לוי את התהליך. לאחר מכן, אנו מאגדים את המניות שמחלקות דיבידנדים למשקיעים ובוחנים את תשואת הדיבידנד - מניות שכאלה הן בסופו של דבר יותר יציבות, וכמובן, שהיתרון המשמעותי עבור המשקיע הוא שהן שואפות לייצר לו הכנסה שוטפת", הוא מוסיף.

סוג נוסף של תיק הוא IBI Global, הממוקד בהשקעות חו"ל. הוא מאפשר למשקיע חשיפה למגוון רחב של הזדמנויות השקעה בשוק הגלובלי. כך ניתן לשלב בין תיק אחד שממוקד בישראל, במטבע שקלי, לבין תיק גלובלי שמאזן את הסיכונים המקומיים. "החשיפה להשקעה בחו"ל נעשית בין היתר באמצעות קרנות ו-ETFs של חברות הניהול הטובות בעולם, כמו Vanguard, Goldman Sachs, UBS ועוד, אותם אנו מנגישים ללקוחתינו כחלק מהיותנו גוף מוסדי", אומר לוי.

הוא מזכיר בנוסף את נושא מס העיזבון בארה"ב כאחד היתרונות הגדולים של תיק זה: "אם משקיע מחזיק במניות אמריקאיות בסכום של מעל 60 אלף דולר והוא הולך מן העולם, היורשים שלו חשופים למס עיזבון שיכול להגיע ל-40% מהקרן. כדי להימנע מחשיפה בעייתית זו ועדיין להשקיע בשוק האמריקאי, אנו רוכשים את המקבילות האירופאיות של מוצרים אלו במסגרת תיק Global. אנו יודעים כיום לקנות את כל הקרנות שזהות לאלו האמריקניות, אבל נמצאות מעבר לים באזור אחר בעולם. למשל, תעודת סל שעוקבת בדיוק אחרי אותם מדדים כמו זו האמריקנית, רק שהיא ממוקמת באירלנד. זה מגן מפני הנושא של עיזבון מס".

לבסוף, תיק ייחודי נוסף בבית ההשקעות הוא IBI Impact. "מדובר בתיק חדשני שפיתחנו ב-IBI מתוך רצון לתת מענה למגמה של השקעות אחראיות. הוא נולד בזכות שיתוף פעולה שלנו עם Green Eye, חברה הבוחנת את האחריות התאגידית של ארגונים וחברות בנושאים של סביבה, חברה וממשל", אומר לוי. "רבים כיום רוצים לדעת שההשקעה שלהם אינה גורמת נזק לסביבה ולקהילה, הם מחפשים השקעות אחראיות (השקעות Impact בשפה המקצועית). במקרה זה, כדי ליצור את התיק אנו מבצעים סינון כפול: "מחלקת המחקר שלנו מדרגת את כל החברות בסקטור מסוים, על פי כדאיות ההשקעה; את ההמלצות אנחנו מסננים שוב לפי קריטריונים של אחריות תאגידית של Green Eye - כגון איזו חברה משלמת שכר הוגן לעובדים, פחות מזהמת, עושה למען הקהילה ועוד. יש פה אלמנט של חדשנות שמתיישב עם האידיאולוגיה של משקיעים רבים".

למה כדאי לשקול לבחור ביותר מתיק השקעות אחד?

לפי לוי, יש לכך מספר יתרונות בולטים: "ללקוח קל יותר כשחלק מהכסף נמצא בתיק אחד בסיכון נמוך וחלקו האחר בתיק נוסף, בסיכון גבוה. הוא מבין את המשמעות של כל תיק בנפרד. החלוקה הזו גם מסייעת לכך שהלקוח פחות רגיש לתנודות המאפיינות את שוק ההון. מעבר לכך, האחידות בלוגיקה של ההשקעה מאפשרת ניהול נכון של התיק, המכוון להשגת המטרות. לכל תיק יש מועד משיכה ידוע, מטרה ידועה והוא עובד באופן שאנחנו רוצים, אם זה קבלת דיבידנד בתיקי דיבידנד, או השקעה רק בחברות עם אחריות תאגידית, כמו בתיקי Impact".

לבסוף, כמובן, מגיע הפרמטר שמעניין את כל המשקיעים - התשואה. כמובן, שעל פי כללי רשות ניירות ערך, בתי השקעות לא יכולים להבטיח תשואה למשקיעים, וגם מבחינה מקצועית הדבר בלתי אפשרי. עם זאת, הניהול הנפרד של התיקים - עם מנהל מתמחה לכל תיק, מטרות ברורות, שירות אישי ללקוח וכמובן התמקדות במטבעות ובשווקים בהתאם לנושא התיק - מבטיח התנהלות מקצועית ומומחיות. מה שבהחלט הופך את האפשרות הזאת למעניינת.

"התיק הקלאסי עדיין קיים ופופולרי", מדגיש לוי לסיכום. "אבל הוא יכול לכלול גם רבדים נוספים שכל אחד מהם עונה על צורך אחר".

לפרטים נוספים על תיקי השקעות ייחודיים לחצ/י כאן>>

האמור לעיל אינו תחליף לייעוץ המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל משקיע ואין בו בכדי להבטיח תשואה עודפת כלשהי בתיק ההשקעות. השירות כפוף לתנאי החברה והתאמתו לנתוני או צרכי הלקוח. אי.בי.אי. אמבן- ניהול השקעות בע"מ עוסקת בניהול תיקי השקעות ושיווק השקעות בלבד ואינה עוסקת בייעוץ.

עוד כתבות

פגישת טראמפ–נתניהו / צילום: Reuters, מעיין טואף, לע''מ

בישראל מבשרים: טראמפ לא דרש נסיגות בסוריה ובלבנון

בכיר אמריקאי: ישראל ולבנון ידונו בשבוע הבא על הרחבת "אזורי הפיילוט" בדרום לבנון  ● בסביבת רה"מ אומרים: הפגישה עם טראמפ הייתה טובה מאוד, שני המנהיגים חזרו על המחויבות המשותפת למנוע נשק גרעיני מאיראן ● טראמפ: "נכה באיראן במלוא העוצמה, אבל נראה איך זה ייגמר. כרגע מתנהלות שיחות ידידותיות" ● עדכונים שוטפים

דגם של טיל בליסטי איראני בהפגה נגד ישראל  בטהרן (ארכיון) / צילום: ap, Vahid Salemi

איך איראן הצליחה להפוך את הטילים שלה למדויקים וקטלניים יותר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: הפסקת האש לצד חוסר המוערבות של ישראל במתקפה האחרונה אפשרו לאיראן לשדרג את הטילים שלה, הפנטגון מחפש כלי נשק זולים ומהירים, והאטלנטיק מסקר את השפל בפופולריות של ראש הממשלה נתניהו בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם    

פרויקט של נתנאל גרופ בחולון / הדמיה: מצגת החברה

בר מצווה וחתונה על חשבון החברה: רשות ני"ע בוחנת את התנהלות נתנאל גרופ

רשות ני"ע פתחה בבדיקה של שני אירועים שערכו בני משפחת נתנאל, בעלי השליטה בחברת הנדל"ן למגורים, וסווגו כ"אירועי חברה" ● החברה: "משתפת פעולה עם בדיקת הרשות, ההתנהלות נעשתה בתיאום שוטף והדוק עם רשות ני"ע"

עדכון תוכנה ברכב / אילוסטרציה: Shutterstock

הפרמטר שרוכשי רכב כמעט לא בודקים ועשוי להשפיע על השווי שלו

כלי הרכב של ימינו הופכים דומים יותר ויותר לסמארטפונים, ותלויים בעדכוני תוכנה של היצרן כדי לשמור על תקינות, רלוונטיות וערך לאורך זמן ● אבל לא כל היצרנים מעניקים את אותה תמיכה, במיוחד לא לרכב שכבר עברו שנים מאז יצא מהמפעל ● מה כדאי לבדוק לפני שקונים?

רחוב בן יהודה, תל אביב / צילום: איל יצהר

בית המשפט: לא ניתן לאשר מגורים במרתף בתל אביב גם אם הוא מואר ומעל הקרקע

בית המשפט דחה עתירה של בעלת נכס במרכז תל אביב שביקשה לקבל היתר שימוש למגורים במרתף שנמצא מעל הקרקע ● נקבע כי אם הנכס הוגדר כ"מרתף" בהיתר הבנייה המקורי - חלה עליו תוכנית המרתפים העירונית האוסרת שימוש למגורים

הדמיית פרויקט הרכבת הקלה ''נופית'' / הדמיה: Alstom

סגירה פיננסית של כ-10 מיליארד שקל: הרכבת הקלה בצפון עולה שלב

לאחר עיכוב של כשנה על רקע קשיי מימון שנבעו מהמלחמה, הושלמה הסגירה הפיננסית לפרויקט התחבורה הציבורית המרכזי של צפון הארץ, הרכבת הקלה "נופית" ● הקו, שאורכו 41 ק"מ, יחבר בין חיפה, נוף הגליל ונצרת, והוא צפוי לשרת כ־100 אלף נוסעים ביום

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

השיטה החדשה של אוניברסיטת רייכמן ללמד סטודנטים לרפואה

מחקר חדש עשוי לסלול את הדרך לטיפולים חדשניים בהפרעת אישיות גבולית; בית החולים איכילוב חושף חממה חדשה לסטארט־אפים בתחום הבריאות; והפרויקט הישראלי שזכה בפרס אירופי ● השבוע בביומד

אילוסטרציה: shutterstock

הכנסת תצביע היום על חוק שיאפשר המשך השקעה בקרנות גידור בנאמנות

ענף הגידור בנאמנות, שיצא לדרך באפריל 2023 ומנהל כבר כ־6 מיליארד שקל, פועל כיום מתוקף הארכה שנייה ואחרונה של הוראת שעה, וללא חקיקה, בקרוב הייתה נשקפת סכנה להשקת קרנות חדשות ואולי גם לאלה הקיימות ● עם זאת, חוק כלכלי חשוב אחר נעדר מסדר יומה של הכנסת - החוק להקמת רשויות מטרופוליניות

נמל רוטרדם, הולנד. בקרוב יהיו פחות סחורות מישראל / צילום: Reuters, Piroschka Van De Wouw

הולנד העבירה חוק נגד סחר עם ישראל, והחריגה חברת ענק

חוק חדש שעבר בהולנד לחרם על מוצרי התנחלויות, כולל רמת הגולן, עשוי לפגוע ביחסי המסחר של המדינה האירופית עם ישראל, ואף לשמש כמדריך למדינות נוספות ששוקלות חרם דומה ● מה כולל החוק, כמה יקבל מי שיעבור עליו, ולמה בוקינג הוחרגה?

מיכה קאופמן, מייסד ומנכ''ל פייבר / צילום: רמי זרנגר

אפקט ה-AI: פייבר מפחיתה משמעותית את התחזית השנתית

תוצאות פייבר ברבעון השני היו בהתאם לטווח התחזית שהחברה מסרה בעבר, אך נמוכות מעט מתחזיות האנליסטים ● במכתב למשקיעים, המייסד והמנכ"ל מיכה קאופמן ציין כי לקוחות פייבר מאיצים את אימוץ ה-AI, ובשבועות האחרונים החברה החלה לזהות "האטה ניכרת בביקוש הכולל ובטראפיק" ● הפתרון: מעבר לפרויקטים מורכבים ובעלי ערך רב יותר ללקוח

משרדי קשת 12 ברמת החייל / צילום: אורטל דהן

קשת 12 עתרה נגד חוק התקשורת: "חקיקה להחלשת ביקורת על השלטון"

כשברקע ניפוץ דלת הכניסה של חדשות 12 הלילה, קשת 12 עתרה לבג"ץ נגד החוק של שר התקשורת שלמה קרעי ● טוענת כי מדובר בחקיקה פרסונלית ומפלה שמטרתה להחליש כלכלית את כלי התקשורת שמבקרים את השלטון - ולסייע כלכלית לאלה התומכים בו

דיון בבג''ץ בעתירות נגד החוק להקפאת מעצרי עריקים חרדים / צילום: דוברות הרשות השופטת

נציג הכנסת לבג"ץ: אין ברירה אלא לבטל את החוק להקפאת מעצרי עריקים חרדים

בג"ץ דן היום בשידור חי בחמש העתירות המבקשות לבטל את החוק המקפיא את האכיפה הפלילית נגד עריקים חרדים ● לאחר הדיון בג"ץ הוציא צו ביניים המקפיא את כניסתו לתוקף של החוק עד להחלטה אחרת ● ההערכה היא שהעתירות יתקבלו, והחוק יבוטל

איתן מדמון, מנכ''ל אגוד הבנקים / צילום: תמר מצפי

הבנקים נאלצים לעצור את החלפת מנכ"ל האיגוד

לגלובס נודע כי בעקבות פניית רשות התחרות לבכירי המערכת הבנקאית לבדיקת ההתכתבויות סביב החלפת איתן מדמון, איגוד הבנקים מקפיא את הליך איתור המנכ"ל הבא ● התערבות רשות התחרות נחשפה אמש בגלובס

קרן כליפה, מנכ''לית חטיבת הנדל''ן בחברת ג'י סיטי / צילום: ויקטור לוי

עוד לא נכנסה לתפקיד וכבר קיבלה מצנח זהב של מיליונים

רגע לפני שינוי השליטה בחברת הנדל"ן, בעל השליטה היוצא כצמן מבקש להקדים את מינויה של קרן כליפה למנכ"לית במקומו ● במידה ותפוטר לאחר העברת השליטה בג'י סיטי לצחי אבו ושותפיו, תזכה כליפה למענק בגובה 200% משכרה השנתי

נמל פוג'יירה / צילום: Reuters, Amr Alfiky

ויתרו על הורמוז: איחוד האמירויות בונה על נמל מחוץ למצר

לאיחוד האמירויות יש יתרון מהותי על פני מדינות המפרץ האחרות - נמל הנמצא מחוץ למפרץ הורמוז ● כעת האמרתים מתכננים להרחיב את תשתיות הנמל, בלי להזכיר את האיום האיראני

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

עלייה של 109% בחמישה חודשים: מי הרוויחו מהקפיצה של פאלו אלטו בת"א

עוד בטרם כניסתה למדדים בשבוע הבא ריכזה מניית הסייבר עניין רב בת"א, עם מחזור יומי ממוצע של 8.5 מיליון שקל, הכפלת מחיר המניה מאז נרשמה למסחר ושווי המהווה 30% משוק המניות כולו ● הבורסה: "הכניסה למדדים תציב אותה בליגה אחרת מבחינת ביקושים וסחירות"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: נעם ריבקין פנטון - ''הארץ''

2.7 מיליון שקל בשנה וחצי: הוצאות מעונות ראש הממשלה נחשפות

הנתונים נמסרו ממשרד רה"מ לבקשת התנועה לחופש המידע ● בין ההוצאות: כ-95 אלף שקל עבור גינון בקיסריה; שני מקרים של החלפת אמבטיה במעון הפרטי ברחוב עזה בירושלים, שעלו יחד כ-27 אלף שקל; והזמנות בוולט בחודש אוגוסט 2025 בסך 2,700 שקל ● מנכ"ל התנועה לחופש המידע: "מדיניות פזרנית תוך שימוש בכספי ציבור"

אילוסטרציה: Shutterstock

מפולת בקוריאה: הקוספי צולל 11% בהובלת מניית SK hynix

המסחר בבורסות אסיה מתנהל במגמה מעורבת: ירידות חדות נרשמות במדד קוספי בדרום קוריאה ובמדד ניקיי ביפן, לעומת עליות במדד האנג סנג בהונג קונג ● מפולת בסקטור השבבים: מניות SK הייניקס וסמסונג קורסות ● מחירי הנפט קופצים ברקע התחדשות התקיפות ההדדיות בין ארה"ב לאיראן ● באירופה, מדווח ענק הבנקאות UBS על רווח לפני מס של מעל 3.6 מיליארד דולר ברבעון השני

פאנלים אגרו-וולטאי. ניסוי של דוראל בשת''פ אוניברסיטת בר אילן / צילום: חנני לדל, דוראל אנרגיה מתחדשת

הכנסת אישרה הטבה חדשה לפאנלים סולאריים. אלה המרוויחים

לאחר שהחקיקה נפלה עם פיזור הכנסת, המליאה אישרה מחדש פטור מהיטל השבחה למיזמי אגרו־וולטאי למשך שנה ● המהלך צפוי להסיר חסם מרכזי להקמת מתקנים סולאריים מעל קרקע חקלאית, ובין המרוויחים נמצאים קיבוצים ומושבים לצד חברות אנרגיה חדשה

דווקא בדיפנס-טק יש עלייה במספר המשרות ובשכר / איור: Shutterstock

הדיפנס-טק פורח: מספר המשרות זינק ב-20%, השכר קפץ מעל 50 אלף שקל

בזמן שחברות ההייטק הישראליות מצטמצמות בעקבות מהפכת ה־AI, דוח חדש של חברת ההשמה GotFriends חושף כי הסטארט־אפים הביטחוניים דווקא מגדילים גיוסים ומעלים את השכר ● הגורם העיקרי: שינוי עולמי בתחום על רקע המלחמות באוקראינה ובמזרח התיכון