גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

פרשנות: שוק הליסינג "העצמאי" ממשיך לעשות את דרכו לידיהן של יבואניות הרכב

מכירת קל אוטו איננה הפתעה גדולה לעוסקים בענף; מה שיותר מעניין בסיפור הוא דווקא המוטיבציה של קרסו מוטורס בעסקה ● פרשנות

רכב ליסינג / צילום: תמר מצפי
רכב ליסינג / צילום: תמר מצפי

בפברואר אשתקד התראיין שמוליק קליין, המייסד ובעל השליטה בחברת הליסינג קל אוטו, למגזין G של "גלובס", על רקע ניסיון, שלא יצא לפועל בסופו של דבר, לבצע גיוס אג"ח מסיבי בבורסה. וכך נכתב בראיון: "קשה לשכנע את קליין בקיומה של בועת אשראי בשוק הרכב. לא הנחיות בנק ישראל להקשיח מתן אשראי לרכב; לא סקירת הבנק המרכזי שלפיה מדובר בהיקף אשראי של עשרות מיליארדי שקלים, שאליו חשופים הבנקים, חברות כרטיסי האשראי והגופים המוסדיים; ואפילו לא העובדה שההנחיות הללו שלחו אותו בעצם לגייס כסף בהנפקת אג"ח בעתיד הקרוב - אף אחת מהעובדות האלה לא מזיזות את קליין: 'אני לא חושב שיש בועת אשראי. יש דרישה צרכנית.... ענף הרכב זה הענף הכי בטוח והכי נזיל, ואם את רוצה להיפגש עם הכסף, תורידי כמה שקלים ותיפגשי עם הכסף. זה לא כמו בית, שאתה יכול להיתקע עם המכירה שלו'".

בדיעבד, עסקת המכירה של קל-אוטו לקבוצת קרסו, שבוצעה ללא תשלום מזומן אלא בנטילת חוב בלבד, משדרת מסר שונה, במיוחד לגבי אותה "נזילות". מסתבר ששוק הרכב הישראלי של ימינו, ובעיקר שוק הליסינג, הוא כבר לא אותה מכונת להדפסת כסף שהיה בעבר. שוק הליסינג נמצא כבר מזה כעשור בסטגנציה, עם צמיחה מזערית ואף שלילית בחלק מהשנים, ומתמודד עם מכבש של כוחות ולחצים מכל הכיוונים.

הלקוח הוא המלך, גם הבנקים

מצד אחד, "הלקוח הוא המלך" בשוק הליסינג, בעיקר הלקוחות הגדולים, שמודעים היטב לכוחם. רובם כבר לא שומרים על נאמנות עיוורת והם מבצעים בין חברות הליסינג התמחרות אגרסיבית על כל חוזה - שלעתים מסתיימת במחירים על גבול הרווחיות - מפצלים חוזים בין חברות ודורשים תנאי שירות מקיפים ויקרים.

מצד שני, תחת משטר הפיקוח על האשראי לענף הליסינג, שהחל בנק ישראל להנהיג בענף לפני כשנתיים, פחתה הנדיבות של גופי המימון - הבנקים וחברות האשראי - כלפי השוק הרעב למימון. כתוצאה מכך, חברות ליסינג שאינן חשופות לשוק האג"ח, פונות לגייס מימון חוץ-בנקאי בתנאים פחות נוחים ובמקביל מגדילות את התלות שלהן במימון ובאשראי של יבואני הרכב עצמם.

התלות הזו מגיעה עם מחיר: מחויבות "לדחוף" לשוק מלאים, שעימם נתקעים היבואנים המלווים. אנחנו גם לא שוכחים, שחלק לא מבוטל מחברות הליסינג בישראל ממילא נמצאות בשליטה ישירה או עקיפה של יבואני הרכב עצמם, ולפיכך נהנות מתנאי רכישה ותחזוקה מועדפים - מה שמציב קושי תחרותי לא מבוטל בפני חברות הליסינג העצמאיות, דוגמת קל אוטו. הוסיפו לכך את הרגולטור, שפעולותיו הקפריזיות לעיתים, כמו הקטנת הטבות המס על רכב היברידי ועדכונים תכופים של המס הירוק, מקשות על תכנון ארוך טווח וקיבלתם מצב מאתגר מאוד, שמקשה לייצר רווחיות יציבה.

שני גורמים הצילו את ענף הליסינג בשנים האחרונות מאובדן יציבות. הראשון היה העלייה המטאורית של שוק ה"אפס קילומטרים", שבו חברות הליסינג הופכות למעשה למעין סופרמרקט של כלי רכב חדשים מסוגים שונים הנמכרים בהנחות משמעותיות על בסיס הנחות הליסינג של יבואני הרכב.

זוהי "קומבינה" אידיאלית לחברות הליסינג, שבעצם חותכות כאן קופון מתיווך במכירת הרכב כמעט ללא עלות מצידן. קל אוטו, אגב, הייתה שחקנית פעילה מאוד בצינור השיווק העקיף הזה, שעל פי הערכות היה אחראי בשנתיים-שלוש האחרונות ליותר מ-20% ממכירות הרכב החדש בישראל. עיון בדוחות הכספיים של חברות ליסינג דוגמת אלבר ואלדן מגלה שההכנסות וכנראה גם הרווחים מהפעילות הזו כמעט מאפילות על ההכנסות והרווחים מתחום הליבה, הליסינג תפעולי. מנגד, צריך לזכור שכל השוק הענק הזה נשען על הנחות יבואן, כשלעצמן נשענות על חוזקו יוצא הדופן והמתמשך של השקל. אם וכאשר נדנדת המטבעות תשנה כיוון, השוק הזה יכול להיעלם מהיום למחר.

הסכמה שבשתיקה: אסור לליסינג ליפול

הגורם השני שמסייע לייצב את ענף הליסינג, הוא החשש של המלווים, הן בשוק האג"ח והן בשוק האשראי, מאפקט דומינו שיונע על ידי חוליה חלשה אחת ויגרום לקריסת הר אשראי הליסינג כולו. בהערת אגב נזכיר שעיקר הביטחונות כנגד האשראי לחברות רבות בענף הם ערך צי הרכב שלהן, שערך הבסיס על פיו הוא מחושב הוא המחירון הרשמי של היבואנים.

מכיוון שקיים כיום פער גדול, לעתים של עשרות אחוזים, בין הערך הרשמי לבין הערך הריאלי בו נמכרים כלי הרכב בפועל (ע"ע שוק האפס קילומטר), ברור שמצב בו מלווה ינסה לממש את הביטחונות של חברה באמצעות מכירת הצי שלה - וייצור בכך עודף היצע בשוק רווי ובעייתי מלכתחילה - הוא התרחיש הגרוע ביותר בשוק, שיכול להניע את אותו אפקט דומינו. לפיכך קיימת בשוק מעין הסכמה שבשתיקה, שאסור לתת לחברות ליסינג גדולות "ליפול", גם אם המאזנים שלהן לא מזהירים, בלשון המעטה. לא נופתע אם זה היה אחד השיקולים בעסקה הנוכחית.

מכירת קל אוטו איננה הפתעה גדולה לעוסקים בענף. שמועות על כך שהחברה "נמצאת על המדף" רווחו בענף מזה זמן, במיוחד לאור המהלכים שלה בשנה האחרונה, שכללו את צמצום פעילות ההשכרה וסגירת סניפי מפתח, צמצום בכוח האדם והורדת פרופיל בשוק ה"אפס קילומטר". מה שיותר מעניין בסיפור הוא דווקא המוטיבציה של קרסו מוטורס בעסקה. לקבוצה, כמו ליבואני רכב אחרים, יש כבר פעילות ליסינג משלה שאף רושמת בשנים האחרונות צמיחה.

אין ספק שסיפוח מאגר תיקי הלקוחות המשמעותי של קל אוטו יעניק לקרסו יתרונות לגודל לצד נגישות לשוק ההשכרה. את היתרונות הללו היא יכולה למנף להגדרת ההחדרה של מותגי הרכב שלה, בעיקר רנו וניסאן, לציי הליסינג, כמו שעושים יבואנים רבים. נזכיר בהערת אגב, שכיום הביקוש הער ביותר של ציי הרכב מתמקד בכלי רכב היברידיים. יבואנים, שאין להם מה לספק בפלח הזה - כמו קרסו - מוצאים את עצמם נדחקים מהשוק. בנוסף להרחבת פעילות הליסינג, יש גם יתרון בהזרמת "פעילות" למוסכי השירות של היבואן.

השורה התחתונה של העסקה היא ששוק הליסינג "העצמאי" הולך ומתכווץ, והופך להיות בהדרגה שלוחה של יבואני הרכב הגדולים. השחקניות העצמאיות הבולטות שנותרו בו הן קבוצת שלמה, אלבר ואלדן - כולן חברות שהנפיקו אג"ח בבורסה בת"א.

עוד כתבות

עו''ד סיימון ג'פה / צילום: נמרוד גליקמן

לאחר 23 שנה: עו"ד סיימון ג'פה מסיים את דרכו במשרד ברנע שייסד

מייסד ברנע ג'פה לנדה, שהיה שותף מרכזי בבנייתו, עוזב לאחר החלטה משותפת עם המשרד ● עוה"ד מיקי ברנע וזוהר לנדה: "מודים לו על השותפות, החברות והתרומה המשמעותית"

קרפור, צרפת / צילום: Shutterstock

"מצב חסר תקדים בצרפת": קרפור חתכה את התחזית בגלל המהומות

ענקית הקמעונאות הצרפתית מעריכה כי הפגיעה ברווח התפעולי שלה עשויה להגיע ל-200 מיליון אירו, בשל הנזקים הישירים לחנויות, הירידה בתנועת הקונים, צמצום שעות הפעילות והעלייה בהוצאות האבטחה ● על רקע הורדת התחזיות, מניית קרפור איבדה הבוקר כ-12% במסחר בפריז

ליעד אגמון בקמפיין הפניקס / צילום: צילום מסך מיוטיוב

מה עושה ליעד אגמון בקמפיין של הפניקס אינווסט?

ליעד אגמון, שמכר את הסטארט־אפ שלו למקדונלד'ס בכ־300 מיליון דולר, מככב בפרסומת של הפניקס ● האוניברסיטה הפתוחה העניקה תואר דוקטור לשם כבוד לאיליה סוצקבר, ממייסדי OpenAI, שהחל ללמוד בה בגיל 13 ● וגם: הקמפיין החדש של עידן אלתרמן וההתרחבות של רשת בייגל קפה ● אירועים ומינויים

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

"לבטל את השטר של 200 שקל"? מה עומד מאחורי ההכרזה של רשות המסים

מסתבר כי הטור שפורסם בסוף השבוע בגלובס, שהציג את הגידול החד שחל בכמות המזומנים שבידי הציבור, הוא שהקפיץ את מנהל הרשות שי אהרונוביץ'

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית נגד הממשלה: לא ממצה את האכיפה נגד 110 אלף משתמטים

היועמ"שית דורשת מבג"ץ להורות על צעדים נוספים לשלילת הטבות כלכליות מחייבי הגיוס שמפרים את החוק ● זאת בניגוד להתנהלות הממשלה, שמעכבת לפי שעה צעדים כמו ביטול ההנחות בארנונה ובתחבורה הציבורית ● "המצב הנוכחי אינו עולה בקנה אחד עם המצופה מהמדינה", כתבה

מרקש, מרוקו / צילום: דובי זכאי

אחרי ישראייר: גם ארקיע עוצרת את מכירת הכרטיסים ליעד המבוקש

אחרי שבשבוע שעבר הודיעה ישראייר על הקפאת הקו למרקש שבמרוקו בעקבות דרישת גורמי הביטחון בישראל, כעת גם ארקיע עוצרת את מכירת הכרטיסים בקו עד להודעה חדשה ● ארקיע: "החברה עומדת בקשר עם הרשויות וגורמי הביטחון הרלוונטיים ובוחנת מולם את האפשרות להמשך הפעלת הקו ואת המשמעויות בנוגע לטיסות שכבר נמכרו"

אנחנו שאלנו, המפלגות ענו: אילו צעדים מעשיים תעשו כדי להקל על יוקר המחיה?

המשרוקית של גלובס פנתה למפלגות בסדרה של 18 שאלות כלכליות שנוגעות בלב הסוגיות שעל הפרק ● למי פנינו? לכל המפלגות שעוברות את אחוז החסימה בסקרים של כלי התקשורת המרכזיים ● הפרויקט יובא בהרחבה בגיליון סוף השבוע

סם אלטמן, דריו אמודיי, אילון מאסק / צילום: ap, Franck Robichon, Markus Schreiber

ענקיות ה-AI מסתערות על השוק הישראלי. היעד: בנקים, קופות חולים ומשרדי ממשלה

3 ענקיות הבינה המלאכותית רואות פוטנציאל בשוק הישראלי, ומחפשות דרכים חדשות להיכנס אליו ● מ-OpenAI ששכרה שני בכירים ישראלים, ועד שיתוף הפעולה של אילון מאסק עם מלם תים ● הדרישות של החברות הישראליות: עמידה בכללי רגולציה מקומיים וכללי סייבר חמורים

התחרות מקזזת את עליית מחירי הדלק. ניו יורק / צילום: Shutterstock

נשארים עם עודף מ־700 דולר: מחירי הטיסות לניו יורק צונחים

חזרתן של דלתא ויונייטד לצד כניסת ישראייר מובילות לירידת מחירים ממוצעת של כ־25% בקו הישיר לניו יורק ● ומי שיזמין ב־2027 יוכל למצוא טיסות ישירות גם ב־650 דולר ● למרות התייקרות הדלק השנה, הנתונים מראים שמגמת ההוזלה צפויה להימשך

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

כפי שנחשף בגלובס: רשות שוק ההון עוצרת את התגמול ליועצי המשכנתאות

רשות שוק ההון הודיעה כי תאסור באופן סופי על גופים חוץ־בנקאיים לתת טובות הנאה ליועצי המשכנתאות ● כך, הגופים החוץ־בנקאיים שמתחרים על מתן משכנתאות לציבור לא יוכלו עוד להבטיח טיסות לחו"ל ליועצי המשכנתאות כדי לגרום להם להביא אליהם לקוחות

ערן ענבים, מנכ''ל אזורים Living / צילום: ליאור גרונדמן

בהנחה של כ־15%: אזורים Living רוכשת 80 דירות מצבי צרפתי ב־198 מיליון שקל

על רקע ההאטה במכירת דירות חדשות, רכשה אזורים Living 80 דירות בפרויקט AZOR בכ־198 מיליון שקל, במהלך שצפוי לייצר רווח משמעותי למוכרת צבי צרפתי ובניו

קן גריפין, מנכ''ל קרן הגידור סיטאדל / צילום: Reuters, Lucy Nicholson

קן גריפין: "כמעט בוודאות" שאנחנו בתוך בועת AI

מייסד סיטאדל אומר שאמריקה התאגידית בוחנת מחדש את חשבונות ה-AI שלה, אך מעריך שהחברות שישרדו את הבועה יובילו את השוק לעשורים: "הלוואי שהייתי מחזיק במניות אמזון שלי" ● מנכ"ל דויטשה בנק חושב אחרת, "זו ההזדמנות של המאה"

דריו אמודיי, מנכ''ל אנתרופיק / צילום: ap, Jeff Chiu

הפסד נקי של 80 מיליארד דולר: נחשף התשקיף של אנתרופיק

טיוטת התשקיף של אנתרופיק חושפת הפסד של 80 מיליארד דולר והתחייבויות עתק של כ-450 מיליארד דולר לעשור הקרוב, לצד זינוק חד בהכנסות החברה

שימוש באפליקציית Waze / צילום: Shutterstock

המדינה המוסלמית שאוסרת את השימוש בווייז בגלל "קשרים לישראל"

כותרות העיתונים בעולם: מלזיה אוסרת על עובדי ציבור להשתמש באפליקציית הניווט של גוגל, בריטניה תשלח מטוסים לסעודיה אבל רק למטרות הגנה, והצעד של בריטניה נגד אנטישמיות בבתי ספר • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

חן והראל שפירא / איור: גיל ג'יבלי

שפיר הנדסה יצרה עושר דמיוני של 10 מיליארד שקל לאחים שפירא

שפיר הנדסה סיכמה על מכירת פעילות חלוקת הגז הטבעי שלה לאלייד תמורת 230 מיליון שקל, אולי בדרך להשתלטות על בית הזיקוק באשדוד ● נסחרת בשווי של כ-15 מיליארד שקל, הרבה מעל יתר חברות התשתיות ● וגם: העושר הדמיוני שנוצר לארבעת האחים שפירא

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מעיין טואף, לע״מ

נתניהו: "איראן מנסה שוב לפתח את פצצות המוות"; גורם ביטחוני: לא מכירים את הדברים

שר הביטחון כ"ץ: "בימים האחרונים אנחנו מזהים ניסיונות של אויבינו, ובראשם איראן ושלוחיה, לקדם פיגועים שישפיעו על תוצאות הבחירות בישראל" ● הכניסה למרחב האווירי של ישראל נאסרה על טייס ממוצא איראני המועסק ביונייטד איירליינס ● מפקד צבא פקיסטן ביקר בטהרן והגיע עם הצעת פשרה, אך פריצת הדרך עדיין נראית רחוקה ● דיווח: בצל אפשרות של הסלמה ישראלית, חיזבאללה העלה את רמת הכוננות שלו בימים האחרונים ● גורם ממשלתי עיראקי לאל-ג'זירה: ראש ממשלת עיראק הורה על סגירה הדרגתית של כמה מעברי גבול עם איראן בימים הקרובים ● עדכונים שוטפים

בני גנץ / צילום: אלעד מלכה

היום שאחרי הפרישה: מה יעשה בני גנץ?

אחרי ההודעה על פרישה מהמרוץ לכנסת, עולה השאלה מה יהיה הצעד הבא של יו"ר כחול לבן ● עוד לפני כניסתו לפוליטיקה השתלב גנץ בעולם העסקי, כיהן בתפקידים בחברות והשקיע בסטארט־אפים - כעת ייתכן שיחזור אליו

פרופ' אביחי מנדלבליט, לשעבר היועץ המשפטי לממשלה, מעיד במשפט נתניהו / צילום: חיים גולדברג, פלאש90

מנדלבליט במשפט נתניהו: ביקשתי לעצור את הקשר של המשטרה עם בן כספית

ביום הרביעי לעדותו במשפט נתניהו אישר היועמ"ש לשעבר כי ביקש לעצור את הקשר עם בן כספית: "הייתה לי תחושה שבמקום שהמשטרה תחקור, הוא מפעיל את המשטרה" ● אתמול, ביום עדותו השלישי, העיד מנדלבליט כי רה"מ לא הוזהר בחקירה שהוא חשוד בעבירת שוחד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; מניות הבנייה והקלינטק טיפסו

מדד ת"א 35 ירד קלות, מדד ת"א 90 קפץ בכ-1.5% ● בנק ישראל השאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 3.25% ● מדדי הבנייה, הנדל"ן והקלינטק רשמו עליות של כ-2% ● מדד ת"א־נפט וגז נחלש בכ-1% על רקע ירידות במחירי הנפט בעולם ● תומר מזון צללה בכ-15% ביום חזרתה למסחר, לאחר שהופסק בעקבות חששות לאי סדרים

מנכ''ל מטא, מארק צוקרברג / צילום: ap, Alex Brandon

מכה למטא: נדרשת לשלם קנס של 25 מיליארד דולר בפרשת קיימברידג' אנליטיקה

קנס בסך 25 מיליארד דולר הוטל על מטא בעקבות פרשת קיימברידג' אנליטיקה שהחלה לפני כמעט עשור ● העונש נקבע לאחר שחבר מושבעים בבית משפט בסנטה פה מצא את מטא כאחראית להטעיית תושבי המדינה באשר לאופן שבו היא אוספת מידע על משתמשים ומגינה עליו