גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: שוק הליסינג "העצמאי" ממשיך לעשות את דרכו לידיהן של יבואניות הרכב

מכירת קל אוטו איננה הפתעה גדולה לעוסקים בענף; מה שיותר מעניין בסיפור הוא דווקא המוטיבציה של קרסו מוטורס בעסקה ● פרשנות

רכב ליסינג / צילום: תמר מצפי
רכב ליסינג / צילום: תמר מצפי

בפברואר אשתקד התראיין שמוליק קליין, המייסד ובעל השליטה בחברת הליסינג קל אוטו, למגזין G של "גלובס", על רקע ניסיון, שלא יצא לפועל בסופו של דבר, לבצע גיוס אג"ח מסיבי בבורסה. וכך נכתב בראיון: "קשה לשכנע את קליין בקיומה של בועת אשראי בשוק הרכב. לא הנחיות בנק ישראל להקשיח מתן אשראי לרכב; לא סקירת הבנק המרכזי שלפיה מדובר בהיקף אשראי של עשרות מיליארדי שקלים, שאליו חשופים הבנקים, חברות כרטיסי האשראי והגופים המוסדיים; ואפילו לא העובדה שההנחיות הללו שלחו אותו בעצם לגייס כסף בהנפקת אג"ח בעתיד הקרוב - אף אחת מהעובדות האלה לא מזיזות את קליין: 'אני לא חושב שיש בועת אשראי. יש דרישה צרכנית.... ענף הרכב זה הענף הכי בטוח והכי נזיל, ואם את רוצה להיפגש עם הכסף, תורידי כמה שקלים ותיפגשי עם הכסף. זה לא כמו בית, שאתה יכול להיתקע עם המכירה שלו'".

בדיעבד, עסקת המכירה של קל-אוטו לקבוצת קרסו, שבוצעה ללא תשלום מזומן אלא בנטילת חוב בלבד, משדרת מסר שונה, במיוחד לגבי אותה "נזילות". מסתבר ששוק הרכב הישראלי של ימינו, ובעיקר שוק הליסינג, הוא כבר לא אותה מכונת להדפסת כסף שהיה בעבר. שוק הליסינג נמצא כבר מזה כעשור בסטגנציה, עם צמיחה מזערית ואף שלילית בחלק מהשנים, ומתמודד עם מכבש של כוחות ולחצים מכל הכיוונים.

הלקוח הוא המלך, גם הבנקים

מצד אחד, "הלקוח הוא המלך" בשוק הליסינג, בעיקר הלקוחות הגדולים, שמודעים היטב לכוחם. רובם כבר לא שומרים על נאמנות עיוורת והם מבצעים בין חברות הליסינג התמחרות אגרסיבית על כל חוזה - שלעתים מסתיימת במחירים על גבול הרווחיות - מפצלים חוזים בין חברות ודורשים תנאי שירות מקיפים ויקרים.

מצד שני, תחת משטר הפיקוח על האשראי לענף הליסינג, שהחל בנק ישראל להנהיג בענף לפני כשנתיים, פחתה הנדיבות של גופי המימון - הבנקים וחברות האשראי - כלפי השוק הרעב למימון. כתוצאה מכך, חברות ליסינג שאינן חשופות לשוק האג"ח, פונות לגייס מימון חוץ-בנקאי בתנאים פחות נוחים ובמקביל מגדילות את התלות שלהן במימון ובאשראי של יבואני הרכב עצמם.

התלות הזו מגיעה עם מחיר: מחויבות "לדחוף" לשוק מלאים, שעימם נתקעים היבואנים המלווים. אנחנו גם לא שוכחים, שחלק לא מבוטל מחברות הליסינג בישראל ממילא נמצאות בשליטה ישירה או עקיפה של יבואני הרכב עצמם, ולפיכך נהנות מתנאי רכישה ותחזוקה מועדפים - מה שמציב קושי תחרותי לא מבוטל בפני חברות הליסינג העצמאיות, דוגמת קל אוטו. הוסיפו לכך את הרגולטור, שפעולותיו הקפריזיות לעיתים, כמו הקטנת הטבות המס על רכב היברידי ועדכונים תכופים של המס הירוק, מקשות על תכנון ארוך טווח וקיבלתם מצב מאתגר מאוד, שמקשה לייצר רווחיות יציבה.

שני גורמים הצילו את ענף הליסינג בשנים האחרונות מאובדן יציבות. הראשון היה העלייה המטאורית של שוק ה"אפס קילומטרים", שבו חברות הליסינג הופכות למעשה למעין סופרמרקט של כלי רכב חדשים מסוגים שונים הנמכרים בהנחות משמעותיות על בסיס הנחות הליסינג של יבואני הרכב.

זוהי "קומבינה" אידיאלית לחברות הליסינג, שבעצם חותכות כאן קופון מתיווך במכירת הרכב כמעט ללא עלות מצידן. קל אוטו, אגב, הייתה שחקנית פעילה מאוד בצינור השיווק העקיף הזה, שעל פי הערכות היה אחראי בשנתיים-שלוש האחרונות ליותר מ-20% ממכירות הרכב החדש בישראל. עיון בדוחות הכספיים של חברות ליסינג דוגמת אלבר ואלדן מגלה שההכנסות וכנראה גם הרווחים מהפעילות הזו כמעט מאפילות על ההכנסות והרווחים מתחום הליבה, הליסינג תפעולי. מנגד, צריך לזכור שכל השוק הענק הזה נשען על הנחות יבואן, כשלעצמן נשענות על חוזקו יוצא הדופן והמתמשך של השקל. אם וכאשר נדנדת המטבעות תשנה כיוון, השוק הזה יכול להיעלם מהיום למחר.

הסכמה שבשתיקה: אסור לליסינג ליפול

הגורם השני שמסייע לייצב את ענף הליסינג, הוא החשש של המלווים, הן בשוק האג"ח והן בשוק האשראי, מאפקט דומינו שיונע על ידי חוליה חלשה אחת ויגרום לקריסת הר אשראי הליסינג כולו. בהערת אגב נזכיר שעיקר הביטחונות כנגד האשראי לחברות רבות בענף הם ערך צי הרכב שלהן, שערך הבסיס על פיו הוא מחושב הוא המחירון הרשמי של היבואנים.

מכיוון שקיים כיום פער גדול, לעתים של עשרות אחוזים, בין הערך הרשמי לבין הערך הריאלי בו נמכרים כלי הרכב בפועל (ע"ע שוק האפס קילומטר), ברור שמצב בו מלווה ינסה לממש את הביטחונות של חברה באמצעות מכירת הצי שלה - וייצור בכך עודף היצע בשוק רווי ובעייתי מלכתחילה - הוא התרחיש הגרוע ביותר בשוק, שיכול להניע את אותו אפקט דומינו. לפיכך קיימת בשוק מעין הסכמה שבשתיקה, שאסור לתת לחברות ליסינג גדולות "ליפול", גם אם המאזנים שלהן לא מזהירים, בלשון המעטה. לא נופתע אם זה היה אחד השיקולים בעסקה הנוכחית.

מכירת קל אוטו איננה הפתעה גדולה לעוסקים בענף. שמועות על כך שהחברה "נמצאת על המדף" רווחו בענף מזה זמן, במיוחד לאור המהלכים שלה בשנה האחרונה, שכללו את צמצום פעילות ההשכרה וסגירת סניפי מפתח, צמצום בכוח האדם והורדת פרופיל בשוק ה"אפס קילומטר". מה שיותר מעניין בסיפור הוא דווקא המוטיבציה של קרסו מוטורס בעסקה. לקבוצה, כמו ליבואני רכב אחרים, יש כבר פעילות ליסינג משלה שאף רושמת בשנים האחרונות צמיחה.

אין ספק שסיפוח מאגר תיקי הלקוחות המשמעותי של קל אוטו יעניק לקרסו יתרונות לגודל לצד נגישות לשוק ההשכרה. את היתרונות הללו היא יכולה למנף להגדרת ההחדרה של מותגי הרכב שלה, בעיקר רנו וניסאן, לציי הליסינג, כמו שעושים יבואנים רבים. נזכיר בהערת אגב, שכיום הביקוש הער ביותר של ציי הרכב מתמקד בכלי רכב היברידיים. יבואנים, שאין להם מה לספק בפלח הזה - כמו קרסו - מוצאים את עצמם נדחקים מהשוק. בנוסף להרחבת פעילות הליסינג, יש גם יתרון בהזרמת "פעילות" למוסכי השירות של היבואן.

השורה התחתונה של העסקה היא ששוק הליסינג "העצמאי" הולך ומתכווץ, והופך להיות בהדרגה שלוחה של יבואני הרכב הגדולים. השחקניות העצמאיות הבולטות שנותרו בו הן קבוצת שלמה, אלבר ואלדן - כולן חברות שהנפיקו אג"ח בבורסה בת"א.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; חומרים: shutterstock

ההייטק הישראלי פתח את 2026 עם גיוסים של 3.1 מיליארד דולר

לפי דוח לאומיטק ו-IVC שמתפרסם היום, גיוסי ההון עלו ב-34% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, אך חלק מהעלייה מוסבר בעיתוי עסקאות, עונתיות וריכוזיות גוברת בשוק

האי ח'ארג / צילום: Reuters, Science Photo Library

מכת הסיום? ארבעה תרחישים אפשריים למהלך הבא של טראמפ

לפי דיווחים, האי הקטן, שמרכז את רוב יצוא הנפט מאיראן, הפך למטרה המרכזית של הבית הלבן ● עם תוכניות לכיבוש קרקעי ופריסת אלפי לוחמים, וושינגטון נערכת להכרעה - ולמומחים יש השגות בנושא

לוחמי אש מכבים את האש שפרצה לאחר פגיעת חלק יירוט באזור נאות חובב / צילום: כבאות והצלה לישראל

למה האיראנים יורים כל כך הרבה לדרום?

בימים האחרונים מספר השיגורים לדרום גובר ● מומחים מעריכים: "איראן מזהה שם יעד אסטרטגי"

ניר כהן, מנכ''ל הראל ביטוח / צילום: טל שחר

הראל תשקיע עשרות מיליוני שקלים בקבוצת ההנדסה וקסמן גרופ

הראל ביטוח ופיננסים הודיעה על רכישת 19% ממניות וקסמן גרופ העוסקת בהנדסה ובתשתיות ● ההערכות בענף מדברות על כך שפעילות החברה תגבר בעקבות המלחמה, עקב הצורך לתכנן מחדש ולשקם מבנים רבים

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

הרווח של מנורה מבטחים קפץ ב-2025. כמה קיבלו בכירי הקבוצה?

מנורה מבטחים סיכמה את 2025 עם תשואה חריגה על ההון - 31.5% ● הרווח לאחר מס טיפס ב-34% ל-2.3 מיליארד שקל ● עלות השכר של חמשת בכירי הקבוצה: מעל 22.5 מיליון שקל

העברת תקציב המדינה לשנת 2026 / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

תקציב המדינה אושר; הקואליציה העבירה 800 מיליון שקל לחרדים ועוררה סערה

מדובר בתקציב הגבוה בתולדות ישראל, שעומד על 699 מיליארד שקל ● רגע לפני אישורו התחוללה דרמה במליאה עם העברת 800 מיליון שקל במסלול עוקף ייעוץ משפטי - לחרדים

ביטקוין / צילום: ap, Petr David Josek

אופציות ב־14 מיליארד דולר: למה הביטקוין התייצב כשהשווקים סערו

פקיעת ענק של חוזים ביום שישי הסירה את בולם הזעזועים המלאכותי שמנע מהביטקוין להגיב למתרחש בחזית ● כעת, המטבע נותר חשוף להסלמה הביטחונית ולזינוק במחירי האנרגיה

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

מה צפוי היום במסחר, ואילו סקטורים יהיו המרוויחים הגדולים ביום שאחרי המלחמה?

הבורסה בת"א תפתח את השבוע לאחר שרשמה ביום שישי את הביצועים החלשים ביותר מזה שנה ● מדד הביטחוניות בלט לשלילה עם ירידה שבועית של כ-12% ● השווקים הגלובליים הפכו אדישים להצהרות של טראמפ, וירדו בחדות למרות הארכת האולטימטום לאיראן ● בנק ישראל צפוי להשאיר מחר את הריבית ללא שינוי ● וגם: האנליסט שמעריך: הסקטורים שירוויחו ביום שאחרי המלחמה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

אייל גפני, מנכ''ל בנק ONE ZERO / צילום: כדיה לוי

מפסידים, אבל קצת פחות: וואן זירו מסמן מתי יעבור לרווחיות

הבנק הדיגיטלי של אמנון שעשוע מסכם את 2025 עם ירידה של 20% בהפסדים וזינוק של 100% בהכנסות, שהסתכמו ב-109 מיליון שקל ● ההכנסות מריבית עלו ב-53% ל-61 מיליון שקל, ופקדונות הציבור צמחו ב-38% ל-3.6 מיליארד שקל ● המנכ"ל אייל גפני: "קצת חבל לנו על רכישת בנק אש בידי ישראכרט, אנחנו מעוניינים להישאר עצמאיים"

נמל פיראוס / צילום: Shutterstock

הפתרון לזינוק במחירי התובלה - מטענים שמגיעים דרך נמל פיראוס

רוב התובלה האווירית לישראל מתבצעת בבטן מטוסי נוסעים, לכן, עם עצירת רוב הטיסות האזרחיות בשבועות האחרונים, נחתכה גם קיבולת המטען ואלפי טונות של סחורות נתקעו ברחבי העולם ● הקומה השלישית של קניון רמת אביב טרם הושקה רשמית, אבל קבוצת פקטורי 54 של משפחת אירני כבר פתחה את מתחם הדגל שלה החדש שם ● אירועים ומינויים

סניף רמי לוי סטוק בפרדס חנה / צילום: יוני דימרי

2,000 מ"ר בקצה של פרדס חנה: ההימור של רמי לוי בשוק עם תחרות "מטורפת"

זה לקח כמה שנים, אבל בחודש שעבר רמי לוי השיק סוף-סוף את סניף הסטוק הראשון שלו בפרדס חנה - ושוב נכנס לתוך שוק תחרותי, רווי בשחקנים ● יוני דימרי, המנכ"ל שמונה לפעילות: "אנחנו מייצרים סלים שהם זולים ב-25%-30% מהמתחרים שלנו"

זוג מתחבק בחניון תת-קרקעי בתל אביב בעת התקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

ישראל תקפה 8,500 פעמים באיראן. כמה משגרים היא הצליחה להשמיד?

אלפי נפגעים, מאות אלפים לא הולכים לעבודה, והחוב תופח - אבל דווקא שוקי ההון לא מאבדים את האמון בישראל ● איך משפיע מבצע "שאגת הארי" על כל העולם, והיכן עומדים ההישגים שלו ביחס למערכות קודמות? ● המשרוקית של גלובס עם הנתונים שמספרים את סיפורו של חודש אחד במלחמה מול איראן

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בפעם השנייה בתוך פחות משעה: אזעקות הופעלו במרכז הארץ

הבית הלבן: "השיחות עם איראן נמשכות ומתקדמות היטב" ● נשיא ארה"ב באולטימטום חדש לאיראן: "הסכם בקרוב - או שנסיים את המלחמה בהשמדת כל מתקני האנרגיה שלכם" ● סמל לירן בן ציון ז"ל נפל מירי נ"ט בדרום לבנון, בתקרית נפצע קשה קצין שריון ● שיגורים מלבנון לחיפה, לקריות ולעכו - לא דווח על נפגעים ● מטח משולב לצפון מאיראן ומלבנון: פגיעות בבתי הזיקוק בחיפה וכן בקריות ובשפרעם ● התרעות הופעלו בדרום בעקבות ירי מאיראן - בפעם החמישית היום ● עדכונים שוטפים

בצלאל סמוטריץ' ואמיר ירון / צילום: דני שם טוב - דוברות הכנסת, שלומי יוסף

הנקודה שמטרידה את בנק ישראל בתקציב והסעיף שקפץ בחדות בגלל המלחמה

תקציב 2026 עלה להצבעה כשבתוכו גירעון תופח, כספים קואליציוניים והוצאות ביטחון ענקיות, אך ללא בשורת צמיחה ● במקביל, בנק ישראל יפרסם תחזיות מעודכנות וצפוי להותיר את הריבית בלי שינוי ● האם השמרנות של הנגיד תצליח לאזן את כלכלת הבחירות של האוצר?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ברוב של 62 תומכים מול 48 מתנגדים: אושר חוק עונש מוות למחבלים

כמעט שבוע לאחר שאושר בוועדה לביטחון לאומי, מליאת הכנסת הצביעה על ההצעה שקובעת כי "מחבל שגרם בכוונה למותו של אדם במסגרת מעשה טרור – דינו מוות" ● למרות שהובטח רוב גם בלעדיו: רה"מ נתניהו הצביע בעד החוק ● ישראל ביתנו מהאופוזיציה הצביעה בעד, יהדות התורה מהקואליציה הצביעה נגד החוק

מייסדי קבוצת הפיננסים פרופיט, אסף בנאי ושלומי אלברג / צילום: קבוצת הפיננסים פרופיט

פי 5 בעשר שנים: השקעת הענק בפרופיט יוצאת לדרך

לאומי פרטנרס ושסטוביץ נכנסות כשותפות בקבוצת הפיננסים פרופיט לפי שווי של 670 מיליון שקל ● לאומי פרטנרס תרכוש 10% ושסטוביץ נכסים תרכוש 5% ● פרופיט נחשבת לאחד מבתי הסוכן העצמאיים הגדולים ביותר בישראל, עם היקף נכסים מנוהלים של כ-100 מיליארד שקל ● השלמת העסקת תלויה באישור הרגולטורים

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המס המופחת על הבנקים אושר: הפועלים ולאומי ישלמו כמעט מיליארד שקל כל אחד

במסגרת חוק ההסדרים עוגנה בחקיקה הפשרה בין שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לבכירי המערכת הבנקאית ● הבנקים ישלמו יחד מס של 3 מיליארד שקל בשנת 2026 והחלו לדווח על ההשפעה על תוצאותיהם ● כמה ישלם כל בנק?

טעינת רכב חשמלי / צילום: Shutterstock

משבר הנפט הצית רעיון ישן: רכבים חשמליים ישמשו כרשת גיבוי בחירום

הסיכוי הממשי לפגיעה במערכת ייצור והולכת החשמל בישראל מעלה לסדר היום את האפשרות להשתמש בסוללות כלי הרכב החשמליים כמקור כוח בחירום - בתמורה לתמריצים ● הטכנולוגיה קיימת, אבל בינתיים, הרגולציה בנושא מתקדמת בעצלתיים

ירידות חדות בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בתל אביב ננעלה בירידות חדות; מדד הבנקים צנח בקרוב ל-4%

מדד ת"א 35 נפל בכ-1.9% ● מדדי הביטוח והפיננסים נחלשו בכ-3.5%, המניות הביטחוניות נחלשו ● שבוע המסחר המקוצר נפתח על רקע אי-הוודאות הגאופוליטית, הירידות באסיה ועליית מחירי הנפט ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● מיטב: תשואות האג"ח הממשלתיות משקפות הערכת חסר של הסיכון ● סיגמא קלאריטי: הסקטורים שיזנקו כתוצאה מהמלחמה

נתיב תחבורה ציבורית / צילום: מעיין סלע

עשרות אזרחים קיבלו קנסות על נסיעה בנת"צ לפני כמעט שנתיים. האם זה חוקי?

עיריית חולון טוענת כי שלחה הודעות קנס קודמות, אולם קשה להסביר מדוע הם לא צברו ריבית מאז ● עו"ד אילון אורון: המסקנה ברורה וחד-משמעית: על העירייה להוכיח את אמיתות הדיווח"