גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: שאלת מדינת הלאום או מדינת כל תושביה, גרסת הודו

שינוי בחוק האזרחות, השולל מעמד של פליט ממוסלמים, מעורר התנגדות גוברת ואלימה ● מדוע החליטה ממשלת הימין הדתי בדלהי להאיץ פעילות המעוררת רושם אנטי-מוסלמי ועולה לה בביקורת גם מצד ידידים? הייתכן שהיא רוצה לשנות את אופייה של הודו? ● פרשנות

מפגינים בעיר אחמדאבאד במדינת גוג'אראט בהודו. מוחים נגד השינוי בחוק שפוגע במוסלמים / צילום: רויטרס, AMIT DAVE
מפגינים בעיר אחמדאבאד במדינת גוג'אראט בהודו. מוחים נגד השינוי בחוק שפוגע במוסלמים / צילום: רויטרס, AMIT DAVE

להגיד על הודו שהיא מסובכת להפליא, זה ייתור-לשון. מובן שהיא מסובכת להפליא. איך ייתכן אחרת בארץ של 1.3 מיליארד איש שמדברים ב־150 לשונות גדולות, קטנות וקטנטנות מדוברות על אדמתה ושבע דתות מרכזיות מקשרות את תושביה עם ההשגחה העליונה.

אף על פי כן, עוצר נשימה הוא האופן שבו קליפות הבצל מתקלפות מכל שאלה רצינית הנוגעת להודו. כמעט כל עניין הנידון בה מצריך התחלה כה מוקדמת, עד שאנציקלופדיה, לא עיתון יומי, היא הכלי הראוי ביותר.

בימים האחרונים מתפשטות מהומות אלימות על פני כל הודו. הן נוגעות לחוק חדש על מירשם תושבים. הן התחילו בצפון מזרח הודו, איזור נידח והגיעו בינתיים עד הבירה המדינית דלהי ועד הבירה הפיננסית מומבאיי. הן התחילו על רקע מקומי לחלוטין, והן צוברות תנופה על רקע שאין מנוס מלתאר כ"קיומי" - קיומי במובן הזה שהבירור מחייב אותנו להציג שאלות על זהות, מהות ותכלית. כמו למשל, מה היא הודו? מדוע קמה? לאן היא הולכת?

הבית ההינדואי

שלושה רבעים מתושביה מסווגים כהינדו, שזה גם סיווג לאומי וגם סיווג דתי. האם זה הופך אותה למדינת־לאום? האם היא קמה כדי להעניק הגדרה עצמית להינדו, שתור הזהב המדיני הקודם שלהם הסתיים במאה החמישית? והאם הממשלה הנוכחית בהודו גמרה אומר להפוך את בני המיעוטים לאורחים דה־פקטו ב"הינדו ראשטרה", הבית ההינדואי?

"בני המיעוטים", עוד צירוף המצדיק אסוציאציות, מאפיין בראש ובראשונה את המוסלמים. הודו המודרנית היא אמנם תוצאה של חלוקה טריטוריאלית, אשר נועדה להפריד מוסלמים מהינדו, אבל יש בה כיום אולי 200 מיליון מוסלמים, פי שניים ויותר ממספרם בטורקיה, באיראן או במצרים (זו הערכה המיוסדת על הנחה סטטיסטית, ש־14% מן התושבים הם מוסלמים. המיפקד חדל לפקוד דתות. אין כמעט ספק שההנחה הזו התיישנה, מפני שהריבוי הטבעי אצל מוסלמים גדול מזה של ההינדו).

התשובה על השאלה הקיומית הראשונה היא שמייסדי הודו המודרנית לא חשבו אותה למדינת־לאום, ולא הגדירו אותה על פי דתם של רוב תושביה. חוקת הודו, בניגוד לחוקת פקיסטן, ולימים חוקת בנגלאדש, הגדירה אותה כארץ "חילונית". בלשון פוסט־מודרנית היא נועדה להיות "מדינת כל אזרחיה".

ההגדרות האלה עוררו מלכתחילה התנגדות עזה, לפעמים אלימה, מצד הימין הדתי. אבל הוא היה שולי. בכיפה משלה, ביד רמה, מפלגת הקונגרס. זו המפלגה שהנהיגה את מאבק העצמאות, מפלגתם של המהטמה גאנדהי ושל ראש הממשלה הראשון ג'ווהרלל נהרו. לימים בתו של נהרו, אחד מנכדיו ואלמנתו של הנכד ינהיגו את הודו. הם שמרו אמונים לחילוניות.

"אנטי-מוסלמי קיצוני"

האופוזיציה הימנית השולית הגיחה מן השוליים, והתחילה לתבוע השפעה וכוח בשנות ה־90 של המאה ה־20. ב־2014, האגף הימני־לאומני שלה עלה לשלטון, בהנהגת נרנדרה מודי. עד ניצחונו הוא היה מוקצה מחמת מיאוס בשורה של ארצות, כולל ארה"ב ורוב מערב אירופה. הסיבה: המוניטין שיצא לו כאנטי־מוסלמי קיצוני.

הוא הוחזק אחראי, לפחות פוליטית ומוסרית, לטבח של מאות מוסלמים במדינת גוג'אראט, שהוא היה ראש הממשלה (צ'יף מיניסטר) שלה. מודי הביא אתו לדלהי אוסף של רדיקלים גוג'אראטיים עם מוניטין דומים לשלו, בייחוד האסטרטג הפוליטי הראשי שלו, אמיט שאה.

נרנדרה מודי / צילום: רויטרס, ALTAF HUSSAIN

בחירת מודי עוררה חששות כבדים בין מוסלמים, נוצרים (5%) והינדו חילוניים. לפנים רווחה ההנחה שקואליציה של היסודות האלה תספיק להשאיר את מפלגת הקונגרס בשלטון. ההנחה התבדתה ב־2014 והופרכה לחלוטין ב־2019, כאשר מפלגת העם ההודית (BJP) של מודי חזרה ומחצה את הקונגרס.

זה קרה במאי השנה. אמיט שאה הנ"ל, אדריכל הניצחון, הועלה למעלת שר הפנים רב הכוח.

מודי ושאה התחילו את הפרק החדש והמסעיר של שלטונם: כל מה שהובטח לפני 2014, אבל לא קוים בין 2014 ל־2019, נכנס בן לילה להילוך גבוה. שאיפה בת 70 שנה של הימין הדתי התממשה בתחילת אוגוסט, כאשר הממשלה המרכזית ביטלה את המדינה היחידה בפדרציה ההודית (אחת מ־29) שהיה בה רוב מוסלמי: קשמיר, בקצה הצפוני של הודו. הוטל בה משטר צבאי, כל הפוליטיקאים המוסלמיים הבכירים נעצרו, היא נותקה מן האינטרנט ומשירות טלפון סלולרי, והוכנסה להקפאה עמוקה.

בחודש שעבר, בית המשפט העליון של הודו סמך את ידו על הריסת מסגד מוסלמי בן 400 שנה בעיר קדושה בצפון הודו והחלפתו במקדש לאל ההינדואי ראם. ההריסה התרחשה עוד ב־1992, וקירבה בשעתה את הודו למלחמת דתות. הפוגרום בגוג'אראט, המוזכר למעלה, היה תוצאה ישירה אם גם לא מיידית שלה. מודי ואנשיו התברכו בניצחונם ההיסטורי, והמוסלמים חרקו שיניים בעקבות פסק הדין.

שש דתות, בלי השביעית

בשבוע שעבר, הפרלמנט ההודי אימץ ברוב גדול תיקון לחוק האזרחות מ־1955. התיקון הזה מעניק אופציית התאזרחות לפליטים מפקיסטן, בנגלדש ואפגניסטן, ובלבד שהם שייכים לאחת משש הדתות הבאות: הינדואיזם, סיקיזם, בודהיזם, ג'ייניזם, זורואסטריאניזם ונצרות. לשון אחר, כל דת חוץ מאשר אסלאם, שהיא השניה בגודלה בדרום אסיה.

הגיון אי־ההכללה פשוט אם גם שנוי במחלוקת: מוסלמים אינם יכולים לטעון למעמד של נרדפים בארצות עם רוב מוסלמי. בצפון מזרח הודו החוק עורר התנגדות בגלל עצם הנכונות להעניק אזרחות לפליטים כלשהם, על חשבון המאזן הדמוגרפי המקומי. אבל עיקר ההתנגדות בשאר הודו קשורה באי הכללת המוסלמים. קודם כול, כמוה כהתכחשות לאופי החילוני של הודו, האוסר על העדפת דת. שנית, החוק הזה מעורר חשש כי תועמד בסכנה אזרחותם של מוסלמים באשר הם, והם יידרשו להוכיח את חוקיותם גם אם נולדו על אדמת הודו, וגם אם בילו בה כל חייהם.

זה חוק מסובך מלכתחילה. אני הייתי עד ראיה לפני ארבע שנים לציד של מהגרים בנגלדשיים בדלהי, כולל אחזקת משפחות שלמות במשך חודשים בבתי מעצר עד גירושן, זקנים וטף, לארץ שהיתה זרה להם לחלוטין. "אתם בנגלדשים", הוא דיבור שכיח בלקסיקון ההודי, ומוסלמים חוששים שתורם יגיע.

קיימת גם קיצוניות מוסלמית

אבל שטות תהיה להקל ראש בחששותיהם של ההינדו. להודו יש בעיה דמוגרפית ויש בעיה גיאוגרפית. קיצוניות מוסלמית, המודרכת וממומנת מעבר לגבול, היא עובדה ממשית. הנטייה להקל ראש בחששות של מעמד עובד, משכיל פחות ולאומני-דתי יותר, גבתה מחירים כבדים משמאל ומליברלים בארה"ב, בבריטניה, בגרמניה, באיטליה, בספרד על רקע הגירה; ובישראל על רקע אחר.

אף על פי כן, שאלה חשובה היא מדוע נרנדרה מודי והאסטרטג הפוליטי שלו, אמיט שאה, החליטו להאיץ את קצב הפעילות הפוליטית והמשפטית, הטבועה בחותם אנטי-מוסלמי, מכוון או לא־מכוון. קשה לראות איזו מטרה ההאצה הזו משרתת מחוץ לקיטוב ולפילוג מבית ולביקורת גוברת על הודו אפילו מצד ארצות ידידותיות. הודים לא מעטים חוששים שמודי ושאה, על אף הכחשותיהם, חותרים להפוך את הודו למדינת ההינדו. להתפתחות כזאת כי תבוא ייוודעו תוצאות מפליגות, שקשה אפילו לשער. אמנם קיומה של הודו לא יועמד בסכנה, אבל שלומה יועמד גם יועמד.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

האם נרנדרה מודי יהיה בין אנשי העשור בעולם? הצביעו והשפיעו על בחירת הגולשים

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

תיקון והתנצלות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"