גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך להפוך פסולת של מפעל אחד לחומר גלם של מפעל אחר

עד 2020 יגיש האיחוד האירופי "תוכנית כלכלה מעגלית" שתשנה את האופן שבו אנחנו מייצרים וקונים • במקום לקנות בזול, להשתמש ולזרוק, החברות יישאו בעלויות הפיכת המוצר לפסולת וירוויחו ממיחזור המוצר לאחר שייצא משימוש

פסולת / צילום: א.ס.א.פ קריאייטיב, Shutterstock
פסולת / צילום: א.ס.א.פ קריאייטיב, Shutterstock

בשבוע שעבר הציג האיחוד האירופי "גרין דיל" חדש משלו - תוכנית רחבה השואפת להוביל את כלכלת אירופה לניטרליות פחמנית עד שנת 2050 ולייצר פתרונות הוליסטיים למשבר האקולוגי. "המטרה שלנו היא ליישב את הכלכלה עם כדור הארץ שלנו, ולגרום לה לעבוד עבור האנשים שלנו", אמרה נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, ותיארה את מדיניות האקלים כאסטרטגיית הצמיחה החדשה של אירופה. כחלק מהתוכנית ומאסטרטגיה תעשייתית חדשה, יגיש האיחוד עד 2020 "תוכנית כלכלה מעגלית", שתשנה את האופן שבו אנחנו מייצרים וגם קונים מוצרים. אותה תוכנית עתידה גם לייצר רווחים נאים; לפי מקינזי - תחום הכלכלה המעגלית עתיד לייצר רווחי נטו של מעל 1.6 טריליון דולר עבור כלכלת האיחוד האירופי עד שנת 2030.

דוח קרן אלן מקארתור מספטמבר האחרון היטיב לתאר את הסוגיה; כדי להתמודד עם המשבר האקולוגי, לא די בעיסוק בייצור אנרגיה מתחדשת, יש צורך בשינוי גישה פונדמנטלי, שבו לכלכלה המעגלית תפקיד מכריע. בזמן שהמעבר לאנרגיות מתחדשות יחתוך 55% מפליטות גזי החממה, ה-45% הנותרים תלויים בדרך שתהליכי הייצור ובדרך שבה אנחנו משתמשים במוצרים. לפי הקרן, התגובה של המדינות למשבר האקלים לא מייצרת תמונה מלאה, ומעבר לכלכלה מעגלית הוא צעד קדימה מעבר להורדת הפליטות, לעבר גישה סיסטמטית לטיפול במשבר. לדברי הקרן, כלכלה מעגלית יכולה להוריד את פליטות גזי החממה מתעשיות המשתמשות בבטון, פלדה, פלסטיק ואלומיניום ב-40% עד שנת 2050 - כמחצית מיעדי התעשיות הללו לאיפוס פליטות הפחמן. בנוסף, צמצום האשפה במעבר לכלכלה המעגלית יחסוך כמעט 900 מיליון טון של גזי חממה בשנה.

"החברות מרוויחות והסביבה נפגעת פחות"

הכלכלה המעגלית צמחה מתוך ההבנה שכמות המשאבים שלנו היא מוגבלת, ולכן, אם לא נתחשב בהשלכות של הייצור, בסופו של דבר לא יהיו לנו משאבים להשתמש בהם. ולכן הדרך היחידה להבטחת רווחיות בטווח הארוך היא מיצוי ושימוש חוזר מרבי של משאבים וחומרים, והתייחסות מעגלית למוצרים - משלב בחירת חומרי הגלם, דרך תהליך הייצור של המוצר, השימוש בו ועד סיום חייו. 

בכלכלה הלינארית הנוכחית, אנחנו לא מתייחסים לתופעות הלוואי שיוצר מוצר שנמכר ללקוח קצה - המטרה היא רק למכור מספר מוצרים מקסימלי בעלות מינימלית. אנחנו קונים בזול, משתמשים וזורקים. מהרגע שהמוצר עזב את החנות, דרכו אל המזבלות עשויה להיות קצרה לעתים, ולאחר שנדרשו משאבי סביבה כדי לייצר אותו - הוא הופך לנטל סביבתי נוסף. בשנה אחת, אם בוחנים רק את תעשיית אריזות הפלסטיק, מגלים כי יוצאים מהמעגל הכלכלי ויורדים לטמיון 95% מכלל האריזות, בשווי של עד 120 מיליארד דולר בשנה - לאחר שימוש חד פעמי קצר. מנגד, בתחום הבנייה, אם נמשיך בהתנהלות בזבזנית של משאבים, בשנת 2060 נשתמש ביותר מ-90 מיליארד טון של חומרי גלם לבנייה - מקביל לבניית העיר פריז בכל שבוע מחדש.

השלב הראשון בכלכלה מעגלית היא להפחית צריכה של מוצרים שאינם נדרשים, לתעדף תיקון על פני רכישה חדשה ומוצרים יד שנייה על פני חדשים. אך הכלכלה המעגלית מזמינה גם את היצרנים להפוך את תהליך הייצור שלהם למעגל סגור; שימוש מחדש בחומרים או השבתם לטבע אם הדבר מתאפשר. זאת, בנוסף לשינוי מודלים עסקיים של בעלות משותפת על מוצרים, חידוש מוצרים, הארכת חיי המוצרים הנמכרים, הפיכת פסולת של מפעל אחד לחומר גלם של מפעל אחר. חומרי גלם מופרדים ועוברים לשימוש חוזר בתעשיות השונות; מחומרי בנייה לתעשיית החקלאות, המזון ומוצרי הצריכה. שימוש יצירתי במשאבים מוגבלים הוא גם עניין עירוני, ולא רק עסקי; פריז וסן פרנסיסקו למשל משתמשות במים שאינם ראויים לשתייה עבור ניקוי הרחובות ושטיפת האסלות.

"היום, בכל העולם המקצועות הטכניים לא מכשירים אותך לחשיבה על סוף חיי המוצר בזמן התכנון שלו. אם אתה לא חושב על מה יקרה איתו בעוד חמש שנים, אתה מתכנן מוצר שלא מתוכנן להיות מושב לתוך הכלכלה אחר כך, ומישהו צריך להתמודד עם הבעיה שיצרת", אומר אבי בלאו, ראש מכון אפקה להנדסה וכלכלה מעגלית. "דוגמה אחת היא הבגדים שלנו, העשויים משילוב של כותנה ופלסטיק, ואז אי אפשר למחזר אותם כי לא יודעים ממה הם עשויים. כשמוצר לא נועד לכלכלה המעגלית הוא נתקע בכלכלה הלינארית. הרגל הנוספת היא שינוי המודל העסקי; החברה רוצה למכור כמה שיותר, ואחרי שהיא מוכרת היא לא מתעניינת בו - הוא בעיה של הצרכן. כך, לחברה יש מוטיבציה שהמוצר שהיא מוכרת יתקלקל כמה שיותר מהר. בכלכלה מעגלית אני משנה את המודל העסקי - היא מאפשרת לחברות להרוויח כסף ולסביבה להיפגע פחות. לא סתם אפל פיתחה רובוט שממחזר את הטלפון שלה - היא לא רוצה שוב ללכת לקונגו ולהעביד ילדים כדי להפיק קובולט (מתכת לייצור הטלפון). היא רוצה למחזר את החומרים שלה. אבל בשביל זה צריך לתכנן את המוצר כדי שיהיה נוח להפריד ולמחזר את הרכיבים".

איפה זה עומד היום?

"היום שום דבר שקשור לסוף חייו של המוצר לא מעניין את מפתח המוצר. זה מתחיל להשתנות בגלל חקיקה - בצרפת ובהולנד למשל, אריזה לא ידידותית לסביבה מחויבות במיסוי והופכות יקרות. כיום, המחיר של האריזה והמוצר מגולם במחיר שהצרכן משלם, והסביבה משלמת כשזה הופך לפסולת ולזיהום. לכן אין לו שום מוטיבציה. אם נצליח לסנכרן את הכלים ולהטיל את האחריות על היצרן וגם לתת למתכננים את הכלים לפתח פתרונות שלא גורמים לו להפסיד כסף, נייצר סיגנל בשוק של מי שמזהם משלם, ושמי שחשב על זה בשלב התכנון הוא חלק מהפתרון והוא לא צריך לשאת בעלויות. הצעד הראשון הוא לדבר עם התעשייה כבר בשלב התכנון, כדי שידעו עם מה מתמודדים אלו שצריכים להתמודד עם הפסולת, ויתוכננו מוצרים שיהיו מיועדים לשימוש חוזר, מיחדוש או מיחזור".

יש לכך השלכות על מחירי המוצרים?

"מדינות מתחילות להבין שפסולת עולה להן כסף. אם הן משיתות עלויות על היצרן, התהליך הזה יתחזק. אם לא תתמודד עם זה, אתה תצא מהשוק. חברות יתחילו למחזר כי זה יהיה יותר זול מאשר לכרות משאבים חדשים, היות שהעלויות ילכו ויעלו. יש בזה היגיון כלכלי. כבר הפקנו את החומר, צריך להשתמש בו שוב".

זה רלוונטי לישראל? הרי, מרבית המוצרים שאנחנו רוכשים לא מיוצרים כאן.

"ישראל היא לא מדינה גדולה, אבל התפקיד שלה הוא להפוך את הפתרונות המעגליים לאפשריים ולזולים, באמצעות פיתוח טכנולוגיה ולהציע את זה לעולם באמצעות כלי דאטה. אם מכרתי כיסא, שיושב אצל לקוח שלי במדינה אחרת, ואותו לקוח רוצה להחזיר אותו לכלכלה המעגלית, אני צריך לדעת איפה הכיסא נמצא, מה מצבו, האם נכון לשפץ אותו או לזרוק או להחזיר למעגל. אם אין לי דאטה, אני לא יכול לעשות את זה. דוגמה נוספת היא הבגד - איך אני יודע כשהבגד מגיע למפעל ממה הוא עשוי ואיך למחזר אותו. אז היום יש פתרונות שמשלבים סיבים בתוך הבגד שמשדרים בגלי רדיו למתקן המיחזור מה החומר שממנו החולצה עשויה. אם אנחנו זורקים 98% מהבגדים שלנו, זה כי אנחנו לא יודעים ממה הם עשויים. יש פתרונות לוגיסטים; אנחנו הופכים מדבר לצמחים, והפינים הופכים צמחים לסיבים. הם הגיעו לכאן כדי ללמוד את הטכנולוגיות שלנו ולהשתמש בהן עבור יצירה של חומרים ביולוגיים ומתפרקים".

"להשיג את שורת הרווח, אבל אחרת"

בסוף חודש יולי, ציינה האנושות את "יום החריגה העולמי"; היום שבו סיימנו לכלות את המשאבים המתחדשים של כדור הארץ לשנה הנוכחית והתחלנו להשתמש ברזרבות. יום סיום המשאבים חל מוקדם מהצפוי, והמשמעות היא שכדי לשמר את סגנון החיים ותרבות הצריכה שלנו, האנושות זקוקה לכ-1.75 כדורי ארץ. "שעון החול שלנו אוזל, בגלל משבר האקלים, בגלל זיהום הימים ומשאבי הטבע שלנו שהולכים ואוזלים. אם עד עכשיו פעלנו במתכונת של עסקים כרגיל - הגיע הזמן שנבין שאנחנו צריכים לפעול במתכונת חירום", אומרת ד"ר אור קרסין, מומחית למדיניות סביבתית מהאוניברסיטה הפתוחה. "הכלכלה המעגלית מציעה שינוי של הדפוס הכלכלי הקיים, מבלי לשנות את ממדי הצמיחה, אבל תוך שינוי האופנים שבהם השגנו את הצמיחה הזו עד היום. בזמן שאוכלוסיית כדור הארץ גדלה, לא סביר שנפסיק להשתמש במשאבים הולכים וגדלים, אבל אנחנו ללא ספק יכולים לצמצם את קצב הגידול של השימוש באותם משאבים ובעיקר את קצב הסילוק של הפסולות שלהם לסביבה.

"בכלכלה הישנה יש פער בין לומר שחשוב לשמור על הסביבה, לבין האופן שבו הכלכלה ממשיכה לעבוד. ההנחה היא שמה שימשיך להניע את הכלכלה הוא שיקול אחד ויחיד: שורת הרווח ולא שיקולים אתיים, גם לא סביבתיים. הכלכלה המעגלית היא הזדמנות ליישב בין ההבנה הזו שהרווח בכלכלה הוא המלך וימשיך להכתיב את צורת ההתנהלות לבין הצורך הגובר להפחתת העומס על הטבע והשימוש בחומרי גלם ראשוניים. הכלכלה המעגלית היא לא 'דת'. היא באה ואומרת: אנחנו מקבלים את הנחות היסוד של הכלכלה הישנה שבה שורת הרווח היא הדבר החשוב, אך מערערים על האופן שבו ניתן להשיג את שורת הרווח ומציעים דרך אלטרנטיבית חדשנית ויעילה יותר לעשות זאת.

 "כלכלנים מבינים שיצירת החצנות שליליות על הסביבה הוא גורם מחולל לאי יעילות כללית של השוק. אם כמפעל יש לך עלויות שליליות ואתה מחצין אותן כלפי הקהילה שלך, בסופו של דבר אתה תייצר באופן לא יעיל - כשאתה לא משלם על הזיהומים שאתה מייצר. אתה לא נושא בכל העלויות. הרגולטור חייב לדאוג לכך שישלמו היטלים, כך שהמפעלים יתומרצו לפעול ביעילות עם תוצרי הלוואי שלהם". 

האם גרטה טונברג תהיה בין אנשי העשור בעולם? הצביעו והשפיעו על בחירת הגולשים

עוד כתבות

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני