גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: ישראל בדרך להאג – אבל הפעם זו בשורה טובה במיוחד

ישראל אמנם פוסעת באיטיות בתחום ההגנה על הקניין הרוחני, אולם היא בהחלט נמצאת בכיוון הנכון ● החתימה על הסכם האג היא צעד נוסף וקריטי בדרך להשלמת מטריית ההגנה המשפטית הבין-לאומית על היוצרים והמעצבים הישראלים

זכויות יוצרים/ צילום:  Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב
זכויות יוצרים/ צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

בעוד חודש, ב-3 בינואר 2020, תתרחש אחת מקפיצות הדרך הגדולות ביותר אי פעם בתחום דיני הקניין הרוחני עבור יוצרים ישראלים: הצטרפותה של מדינת ישראל ל'הסכם האג לרישום בין-לאומי של עיצובים תעשייתיים'.

השם אולי נשמע מסובך, אבל חכו עד שתשוחחו עם מעצב ישראלי ותבינו עד כמה מסובך עבורו כיום להגן על זכויות הקניין הרוחני שלו בחו"ל. למזלנו, הסכמים מורכבים נבראו כדי לפתור בעיות מורכבות, וכששני המורכבויות מתקזזות זו עם זו, החיים נעשים לפתע פשוטים להפליא.

במה מדובר? ובכן, הסכם האג מאפשר לאזרחים, תושבים וחברות הפעילים במדינות החברות בו, להגיש בקשות לרישום עיצובים תעשייתיים שפותחו באותן מדינות באמצעות הגשת בקשה בין-לאומית אחת ויחידה, מעין 'הגשה בקליק'. ההסכם יפשט משמעותית את תהליך רישום הזכויות על עיצובים תעשייתיים (בעבר כונו מדגמים') במדינות שונות בעולם, ויקשה על גורמים זרים להעתיק עיצובים כאלה שיוצרו בישראל.

הרישום הבין-לאומי של קניין רוחני הוא חלק חיוני בפעילותה של חברה מודרנית. הרישום מעניק ליוצר את המונופול על מעשה ידיו - המצאה, עיצוב או סימן מסחר - גם בטריטוריות זרות, ובכך מרחיב למעשה את הפוטנציאל המסחרי אל מעבר לגבולות ישראל. הרישום גם מגדיל משמעותית את שווי החברה. בעידן בו נכסי הקניין הרוחני הינם הסעיפים החשובים והיקרים ביותר במאזן של כל חברה, לפני שתאגיד בין-לאומי רוכש חברה ישראלית, הוא בודק תחילה את הפטנטים, העיצובים וסימני המסחר הרשומים שלה, כדי להעריך את שוויה ולהחליט האם העסקה כדאית.

המצב הנוכחי, שיסתיים כאמור בעוד כחודש, בעייתי מאוד עבור החברות והיוצרים הישראליים. ניקח לשם הדוגמה את נועם, יוצר ישראלי בעל ידי זהב שעיצב בקבוק חדש עבור חברת משקאות ישראלית. הבקבוק כל כך נוח לאחיזה ומושך את העין, כך שנציג של תאגיד משקאות רוסי שביקר בארץ לקח עמו בקבוק ריק כזה בטיסה חזור, כדי לשכפל אותו ברוסיה עבור החברה שלו. למזלו הרע של נועם, הוא לא יכול לתבוע את התאגיד בבית משפט ברוסיה, משום שבעת ההעתקה ובמקום ההעתקה, העיצוב הייחודי שלו לא היה נתון לשום הגנה משפטית.

נועם גם יודע שלהבא, אם הוא ירצה למנוע העתקה כזו ברוסיה, הוא יצטרך לשכור משרד עו"ד רוסי שמתמחה בדיני קניין רוחני, כדי לרשום את העיצוב כסמל מסחרי מוגן בשירות הפדרלי הרוסי לקניין רוחני, 'רוֹספָּטֶנְט'. אבל כמובן, סכנת ההעתקה אינה רק ברוסיה. היא יכולה להתרחש בהולנד, באנגולה, בטאיוואן, בקוסטה ריקה או באיים המלדיביים באותה מידה. לנועם אין זמן ואין משאבים ואין יכולת לשכור משרד עורכי דין מתאים בכל אחת מ-209 מדינות העולם, מה גם שרבות מהן מחולקות למחוזות אוטונומיים נפרדים רבים. מישהו מכיר עורך דין מוכשר בפרובינציה הדרומית של זמביה?

הבעיה הזו לא התחילה בישראל ולא התחילה היום, כמובן. כבר לפני כמאה שנה הבינו מדינות רבות שעליהן לאחד כוחות כדי לשמור על זכויות הקניין הרוחני של תושביהן. לשם כך נחתם בשנת 1925 ההסכם הבין-לאומי הראשון בעניין, בעיר ההולנדית האג. במהלך השנים נוספו עליו הסכמים, אמנות וחוקים נוספים - האחרון שבהם ביולי 1999 בז'נבה. מספר המדינות החברות בהסכם הולך וגדל, ומניינן העדכני עומד כיום על 88.

ישראל אמנם פוסעת באיטיות בתחום ההגנה על הקניין הרוחני, אולם היא בהחלט נמצאת בכיוון הנכון. לפני כעשור הצטרפה ישראל לאמנת מדריד המאפשרת רישום של סימני מסחר בעשרות מדינות, ועוד קודם לכן היא הצטרפה לאמנת וושינגטון, הפועלת באופן דומה בתחום הפטנטים. החתימה על הסכם האג היא צעד נוסף וקריטי בדרך להשלמת מטריית ההגנה המשפטית הבין-לאומית על היוצרים והמעצבים הישראלים.

הכותב הוא עורך דין, בעל משרד המתמחה בדיני קניין רוחני

עוד כתבות

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה