גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביקורת מאדריכל: "כל הערים נראות אותו דבר. קקפוניה של מבני קופסאות שנופחו לגובה"

האדריכל הבכיר מיקלה פסקה די מגליאנו ממשרד זאהה חדיד, הגיע לביקור בארץ ויש לו הרבה מה להגיד על בנייה לגובה ועל תפקידה של האדריכלות במלחמה במשבר האקלים

"פעם התמודדנו רק עם אתגרי הקונסטרוקציה, כיום אנחנו משתמשים בידע שלנו כדי לייצר בניינים שהם גם מתאימים יותר לאקלים המשתנה", אומר מיקלה פסקה די מגליאנו, אדריכל בכיר במשרד האדריכלים הלונדוני והמצליח שהקימה זאהה חדיד.

"אנחנו לוקחים על עצמנו עבודה יותר קשה, שלוקחת יותר זמן וכוח אדם, אבל מנסים לייצר משהו אחר", מוסיף די מקליאנו. הפגישה איתו התקיימה בתל אביב, בכנס ה-11 לבנייה ותשתיות של איגוד המהנדסים, והעניקה הצצה לעבודה של אחד ממשרדי האדריכלים המובילים בעולם היום.

המבנים של משרד זאהה חדיד מאוד שונים ממה שאנחנו מכירים בארץ. הם פיסוליים, אקסטרווגנטים והקמתם עולה תמיד ממון רב. מצד שני, מההרצאה של די מגליאנו ניתן ללמוד שבכל העולם מתמודדים כעת עם בעיות דומות: גידול משמעותי ומהיר של הערים, הזנחה ארוכת שנים של מרכזי הערים, בעיות תחבורה קשות והתמודדות עם משבר האקלים.

חדיד, שנפטרה לפני כשנתיים, הייתה אחת מהאדריכלים-כוכבים - סטארכיטקטים - שצמחו בשנות ה-90. היא אחראית לתכנון של המוזיאון לאמנות עכשווית MAXXI ברומא, של אצטדיון אל וכרה בקטאר, מגדל CMA CGM במרסיי, ושדה התעופה החדש של בייג'ין (Daxing Airport).

מיקלה פסקה די מגליאנו הוא יליד העיר נפולי באיטליה, בן של אדריכל. הוא למד בנפולי לתואר ראשון באדריכלות ואחר עבר ללונדון ללימודי תואר שני ב-AA, אחד מבתי הספר הטובים בעולם ללימודי אדריכלות. ב-2004 הוא החל לעבוד במשרד האדריכלים של זאהה חדיד וכיום הוא שותף בכיר במשרד.

קומפלקס D'Leedon המונה שבעה מגדלים בסינגפור   / צילום:  Aaron Pocock

מה לדעתך מושך את הקליינטים לעבוד דווקא עם משרדכם? האם זו האיכות יוצאת הדופן, הניסיון, המוניטין?

"70% מהעבודה שלנו מגיעה דרך תחרויות. באירופה יש מסורת של בחירת אדריכל באמצעות תחרות, ובסידני, אוסטרליה, מי שמקיים תחרות מקבל בונוס של תוספת זכויות. תחרות דוחפת אותנו להצטיין. מבחינתנו, הזמנה לתחרות מאפשרת לנו על פי רוב לזכות. הקליינטים מכירים אותנו, ובכל זאת התחרות מאפשרת להם לראות מה אנחנו מציעים. בסופו של דבר האדריכל הולך, כך שהם בוחרים במבנה המוצלח ביותר, באיכות. כמובן שיש כאלה שמגיעים אלינו בגלל המוניטין, אבל גם בגלל היכולות שלנו".

הבסיס שלכם הוא בלונדון, איך אתם מצליחים לנהל פרויקטים בכל רחבי העולם?

"זה מאוד קשה. המודל שלנו הוא ייחודי. למרבית משרדי האדריכלים הגלובליים יש סניפים במקומות המרוחקים. אנחנו, לעומת זאת, יושבים בלונדון. זה קשור לכך שרוב האדריכלים שעובדים אצלנו הם בוגרי ה-AA, שממוקם בלונדון והוא בית הספר הטוב בעולם לאדריכלות.

"זאהה חדיד לימדה שם ואנחנו מלקטים משם את הסטודנטים המוכשרים ביותר בכל שנה. במשרד שלנו עובדים 300 אנשים. פטריק שומאכר, האדריכל הבכיר שלנו, נמצא שם ויכול לפקח על כל מה שקורה, ונוסף לכך שאנחנו נוסעים הרבה. אנחנו עובדים תמיד עם משרדי אדריכלות מקומיים. פרט כמובן למקומות שבהם אין כוח אדם מתאים".

מה ההבדל בעבודה במדינות עולם שלישי מול מדינות עשירות, מערביות?

"אנחנו עובדים לפי רוב בערים הגדולות, כך שזה לא כל כך משנה מה קורה בשאר הארץ. בייג'ין, טוקיו, סידני, מומביי - אלה ערי ענק, צפופות, שגדלות מהר מאוד, ושבהן יש דרישה לטיפולוגיה חדשה של מבנים. הייתי אומר שאנחנו מגיעים ברגע שבו האדריכלות בערים האלה מתנתקת מהרוח המודרניסטית, המסורתית. אנחנו מביאים איתנו משהו שונה".

אילו מרכיבים משפיעים על התכנון של המגדלים? אתם הלא יושבים בלונדון ומתכננים במקומות מרוחקים.

"מצד אחד, במידה מסוימת אנחנו כמו אמן שיש לו מוטיבציה עצמית עזה. מצד שני, אנחנו מקבלים פרוגרמה מהלקוח. במגדלים אנחנו מתמודדים עם עניינים טכניים, כמו למשל תנועה ורטיקאלית, רוחות.

בניין מגורים ליד טיילת ההיי־ליין במנהטן/ צילום:Hufton Crow

"אנחנו תמיד מחכים לאתגר, לדבר שבו עדיין לא התנסינו. יש המון שיקולים שאנחנו מביאים בחשבון.

"אנחנו מבזבזים הרבה זמן על עיצוב. אנחנו לומדים הרבה מהתפיסה המקומית בכל מה שקשור להתייחסות לאקלים, אבל ברור שפחות מהצורניות המסורתית.

"דוגמה מוצלחת להשפעה של הסביבה ניתן למצוא בפרויקט Galaxy Soho בבייג'ין. זהו מרכז עסקים וקניות בשטח של 333 אלף מ"ר ובו ארבעה מגדלים בגובה של 67 מטר. המראה הוא מאוד מודרני, אפילו פוטוריסטי, אבל הארגון של המבנה נעשה סביב חצרות פנימיות, שמזכירות באופן מאוד מופשט את החצרות הסיניות המסורתיות. המבנה הזה זכה להצלחה רבה ואנחנו מבינים שזה קשור לכך שהצענו אזור נקי, פחות מזוהם, בטוח".

מיומנויות הבנייה, לפחות בישראל, אינן גבוהות במיוחד. יש לנו פה מחסור אמיתי בכוח אדם מקצועי. איך אתם מתמודדים עם בנייה במדינות עולם שלישי?

"הבעיות האלה משותפות אפילו לאנגליה, שם יש חסר בכוח אדם מקצועי - נגרים, צבעים. כשאנחנו עובדים במדינות מתפתחות, בסין ובאפריקה, יש לנו אפשרות לחדש, להמציא פרטים שלא נעשו קודם. אנחנו מאוד מודעים לאיך מקובל לעשות דברים, אך זה לא אומר שנעשה זאת בדרך המסורתית, אלא בדרך הנכונה".

אדריכלים נוטים לבקר את האדריכלות של משרד זאהה חדיד בטענות שהמבנים שלכם הם כמו פסלים, מנותקים מקונטקסט. תוכל להגיב לטענה הזאת?

"אנחנו מתכננים בדרך שאנחנו מאמינים שהיא מאפשרת לנו לייצר את הבניין היפה ביותר, מבפנים, מבחוץ, באופן שבו המבנה נראה מהעיר. אנחנו מנסים להביא את הצורה למרכז השיח. הצד האחר הוא ללכת על הבנאלי, הפשוט - זה מה שהופך ערים למכוערות. מה שקורה כרגע זה שכל הערים צומחות לגובה אבל נראות אותו דבר. קקופוניה של מבני קופסאות שנופחו לגובה.

האם כאדריכלים יש לכם הזדמנות לחוות דעה על ענייני השעה? אקלים, פוליטיקה, זכויות אדם.

"עבודתנו היא לתכנן בניינים ועלינו להגיב למה שקורה באמצעות עיצוב, פחות בדיבורים. אנחנו משלבים תחבורה ציבורית בבניינים שלנו, אנחנו חושבים על ציפוף, וגם על ההתחממות הגלובלית.

תוכל לציין שם של פרויקט שהצליח לייצר שינוי בסביבתו? "לרפא" עיר?

"יש לנו כמה בניינים שהפכו לסמל. למשל, Dongdaemun Design Plaza בסיאול. מדובר במרכז קניות וכנסים שנפתח בשנת 2014. האתר היה מאוד מסובך ואנחנו יצרנו מבנה שהפך למזוהה מאוד עם סיאול. אייקון של העיר. גם MAXXI Museum, שתכננו ברומא, שהיא עיר מלאה במונומנטים נהדרים, הצליח לייצר שינוי בסביבתו. זה אזור שהוא קצת מרוחק וקשה להגעה והוא הפך ממש מקום חי. הוא הביא את אירופה לרומא".

מוזיאון MAXXI ברומא     / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

באיטליה די נדיר לראות מבנים מודרניים, לא כל שכן מגדלים. איך אתה מסביר את זה?

"באיטליה אין ממש אדריכלות מודרנית. אחרי גל הבנייה של שנות ה-60, שבו נבנו פרברי שיכונים, באיטליה יש היום אפס סובלנות לפגיעה במרכזי הערים. מצד שני, אנחנו בונים לא מעט באיטליה, יש לנו חמישה פרויקטים ענקיים באיטליה. כולם פוטוריסטים. אני מודה שאני מופתע מכך בעצמי".

האם משהו השתנה בשגרת העבודה מאז מותה של זאהה חדיד?

"זאהה חדיד לא הייתה רק בוס, אלא אמא עבורנו, מישהו שאפשר ללכת אליו כשיש בעיות, מקור השראה. פטריק שומאכר ניהל את המשרד יחד עם זאהה, ככה שהייתה המשכיות. מצד שני, אני חייב להגיד שכשהיא נלקחה מאיתנו הבנו שאנחנו צריכים לעבוד יותר קשה. אנחנו מרגישים שיש לנו הרבה יותר אחריות". 

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת ״יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה״ל״

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו