גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחירים עולים או יורדים? הממוצע הארצי מסתיר שונות רבה

בדיקה שערכו עבור "גלובס" שמאי המקרקעין רונן וגנר ועינת כרובי ב-18 ערים בארץ, מצאה כי בממוצע ארצי, כשמשווים עסקאות בדירות דומות, רמת המחירים נותרה יציבה בשנה האחרונה ● היכן ולמה נמצאו בכל אופן שינויים ● מסכמים את 2019

רכישת דירה / צילום: Shutterstock
רכישת דירה / צילום: Shutterstock

לאחרונה אנחנו שומעים על התעוררות בשוק הדירות החדשות ועל כך שבעקבות המצב הפוליטי הרוכשים "יורדים מהגדר". הנתונים האחרונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) מעידים על עלייה שחלה בשנה האחרונה במחירי הדירות - בשיעור של 2.6%.

אבל בדיקה שערכו עבור "גלובס" שמאי המקרקעין רונן וגנר ועינת כרובי ממשרד וגנר-כרובי, מציירת תמונה מורכבת יותר. וגנר וכרובי בדקו כ-60 עסקאות מכר של דירות מגורים ב-18 ערים בסוף 2018, והשוו כל אחת מהן לעסקאות מכר של דירות מגורים דומות - באותו בניין או בבניין סמוך דומה בסוף 2019. וגנר: "בדיקה כזו יש בה להמחיש ברמת מובהקות גבוהה את השינוי ברמת המחירים בין התקופות, הואיל והגורמים העיקריים המשפיעים על המחיר, כגון; מיקום, שטח הדירה, מספר חדרים, סטנדרט הבנייה ושנת הבנייה זהים".

הממוצע הארצי קפוא

וגנר וכרובי מצאו כי בעוד שבערים שונות בארץ נמצאו עליות או ירידות בשיעורים שונים, בממוצע ארצי בדירות דומות לא חל שינוי במחיר: "לאור ממצאי הסקר ניתן לקבוע כי בשנה האחרונה רמת המחירים הארצית נותרה יציבה".

טבלת העסקאות המלאה

המדגם של וגנר-כרובי בוצע לפי נתוני אתר רשות המסים. הואיל ולעתים הנתונים המוקלדים באתר שגויים, הניתוח בוצע בשתי דרכים: פעם אחת למחיר למ"ר (חלוקת מחיר הדירה לשטח הדירה המדווח) ופעם נוספת לפי מחיר לחדר (חלוקת מחיר הדירה למס' החדרים). ניתן לראות כי לא בהכרח שיעור עליית המחירים לכל אחת מהעסקאות זהה בשתי שיטות הניתוח, אך הממוצע הכולל של שתי השיטות מוביל לתוצאה זהה.

לדברי וגנר וכרובי, בשל הקושי באיתור עסקאות של נכסים זהים, מספר העסקאות שבוצעו בתאריכים הספציפיים שנדגמו בכל אחת מהערים קטן ולא בהכרח משקף את השתנות המחירים באותה עיר. אולם הצירוף והשקלול של כל העסקאות שבוצעו בתאריכים הספציפיים ב-18 הערים שנדגמו יחד, בהחלט מצביע על מגמת השוק בשנה האחרונה.

רונן וגנר / צילום: סטודיו גרופ

הבדיקה של וגנר וכרובי כללה ערים גדולות - תל אביב, ירושלים, באר שבע, חיפה וראשון לציון; ערים בינוניות בגודלן כמו רמת גן, רחובות, נס ציונה, גבעתיים, גני תקווה, פתח תקווה, חדרה, בני ברק; ערים שסובלות בתקופה האחרונה ממטחי טילים כמו אשדוד ואשקלון; וערי פריפריה כמו אילת, קריית גת ועפולה, שקרצו בשנים האחרונות למשקיעים בשל המחירים האטרקטיביים של הנכסים בהן.

עליית מחירים קלה בלבד בירושלים

הבדיקה העלתה שברוב הערים, לא נרשמו עליות או ירידות חדות במחירים. כך, בתל אביב נמכרה בדצמבר 2018 דירה ארבעה חדרים, 97 מ"ר, בקומה ה-19 של בניין מגורים ברחוב בית אל 17 בשכונת נווה שרת, בסכום של 2.825 מיליון שקל.

דירה בקומה 18 באותו בניין, גדולה מעט יותר, בשטח 106 מ"ר, נמכרה בנובמבר 2019 ב-3.08 מיליון שקל. לפי הניתוח של וגנר-כרובי, במחיר למ"ר חלה ירידה שולית של 2% (מ-29,157 ל-29,057 שקל למ"ר).

בירושלים, דירת ארבעה חדרים ברחוב הנביאים 25 בשטח 118 מ"ר נמכרה ביום האחרון של 2019 ב-4.11 מיליון שקל; ודירה באותו בניין בשטח 126 מ"ר נמכרה בסוף אוקטובר ב-4.48 מיליון שקל - מחיר כמעט זהה למ"ר.

בעיר רחובות, שמתפתחת בקצב מהיר מאוד בשנים האחרונות, הושוו שתי עסקאות באותו בניין ברחוב אפרים קציר 6, בשכונת "רחובות המדע" היוקרתית בעיר. דירת חמישה חדרים בת 126 מ"ר בקומה 8 נמכרה בדצמבר 2018 ב-2.58 מיליון שקל, ודירה באותו שטח אבל בקומה 3 נמכרה בסוף אוקטובר האחרון ב-2.5 מיליון שקל. לפי המחיר למ"ר מדובר בירידה של 4% ולפי המחיר לחדר בירידה של 3%, אבל נראה כי המחיר ירד גם בגלל הירידה בקומות - הדירות בקומות הגבוהות בבניינים החדשים בדרך כלל יקרות יותר. סך הכול בעסקאות שנדגמו ברחובות, המחירים נותרו יציבים.

אם נעבור לגני תקווה, גם היא יישוב שצומח במהירות בשנים האחרונות, לפי המחיר למ"ר זוהתה ירידה של 1% במחירי הדירות. בדרך המשי 17 נמכרה ביום האחרון של 2018 דירה בת 143 מ"ר, 6 חדרים, בקומה 11, ב-2.84 מיליון שקל. דירה זהה בקומה הראשונה בבניין נמכרה בנובמבר האחרון ב-2.73 מיליון שקל. גם כאן אפשר להסביר את הירידה במחיר בירידה בקומות.

השמאים: שיעור העלייה נמצא בטווח הסטייה

האם הקיפאון במחירים הוא תוצאה של מדיניות הממשלה?

"לא בהכרח. נראה שמדובר בקיפאון המשקף את המצב הפוליטי הנפיץ במדינה, הגורם לחוסר יציבות כלכלית ולחשש ציבורי מהלא נודע. משפרי הדיור לדוגמה, קונים פחות כתוצאה משילוב של חשש להיכנס להתחייבויות שלא יוכלו לעמוד בהן. החשש מגזרות כלכליות לכיסוי הגירעון בקופת המדינה אחרי הקמת הממשלה וכן מירידת מחירים כתוצאה מחוסר יציבות כלכלי מקפיא את השוק".

וגנר וכרובי מוסיפים כי "ציבור המשקיעים הישראלי גורש באמצעות הטלת מסים כבדים ובמקום שכספי המשקיעים 'יישאר בבית' ובאמצעותו המפעל הציוני ימשיך לשגשג, ממשלת ישראל גרמה למשקיע הישראלי לקחת חלק בבניית מזרח אירופה וארצות נכר נוספות".

עינת כרובי / צילום: סיגל מזרחי

בפריפריה הירידות בולטות יותר

בחלק מערי הפריפריה, שבהן המחירים נמוכים מלכתחילה, חלה ירידה בולטת יותר במחירים.

כך למשל בקריית גת, עיר שהייתה מוצפת במשקיעים, דירת שלושה חדרים ברחוב מלכי ישראל 133, 58 מ"ר, בקומה 2, נמכרה בדצמבר 2018 ב-730 אלף שקל ובאוקטובר 2019 נמכרה דירה זהה לה, ב-650 אלף שקל - ירידה של 11% בשני המדדים.

באילת נמכרה לפני שנה דירת ארבעה חדרים, 88 מ"ר, בקומה הרביעית של בניין ברחוב צור 5114, במחיר של 850 אלף שקל; דירה דומה בקומה השנייה של הבניין נמכרה באוקטובר 2019 ב-845 אלף שקל.
לפי ממוצע העסקאות שנדגמו באשדוד ובאשקלון, מתקפות הטילים לא פגעו במחירי הדיור השנה. באשקלון לא חל שינוי במחירים, ובאשדוד אפילו חלה עלייה. כך למשל, דירת שלושה חדרים בקומה 5 ברחוב פתח תקווה 5 בעיר, ששטחה 87 מ"ר, נמכרה ב-1.22 מיליון שקל בדצמבר 2018, ודירת שלושה חדרים, 85 מ"ר, בקומה 8 בבניין בפתח תקווה 3, נמכרה ב-1.28 מיליון שקל. אם כי גם במקרה הזה אפשר לייחס את העלייה במחיר לעלייה בקומות. 

עסקאות לדוגמה מתוך המדגם

מה אומרים המתווכים: "היו פה הרבה משקיעים אבל בגלל המיסוי הם עברו להשקיע מעבר לים"

גם המתווכים מאשרים את המגמה המסתמנת מהבדיקה שערכנו. לדברי אריאלה לאור ממשרד ישרא-מאג באשדוד, השוק תקוע. "אנשים מבקשים מחירים הרבה יותר גבוהים, אבל אין עסקאות. עם המצב הפוליטי הכול תקוע וגם המצב הביטחוני לא עוזר. מפרסמים מכירה של דירות באשקלון או בשדרות אבל אף אחד לא מתקשר. תושבי חוץ הפסיקו לקנות כאן בגלל החוק לאיסור הלבנת הון ובגלל מסי הרכישה והשבח הגבוהים".

מתווך אחר מאשקלון מספר שבשנה האחרונה הוא חש אפילו בירידה במחירים. לדבריו, דירת ארבעה חדרים חדשה בקומה שביעית, ששווקה לפני כשנה בשכונת אגמים ב-1.35 מיליון שקל, נמכרה החודש ב-1.19 מיליון שקל. "בדירות יד שנייה בשכונות ותיקות כמו ברנע נשמרת היציבות ובשכונות פחות טובות יש ירידה קטנה במחיר".

ומה עם המצב הביטחוני?

"לדעתי המצב הביטחוני לא קשור לעניין. מה שקרה הוא שהמשקיעים נעלמו מהנוף בגלל המיסוי. היו פה הרבה משקיעים והם עברו להשקיע מעבר לים, וזה חבל".

לדברי אושרי פרץ מ"אושרי נכסים" באשדוד השנה דווקא הייתה עלייה במחירי הדירות, אחרי קיפאון בשנה הקודמת. כדוגמה הוא מביא דירת שלושה חדרים ברחוב קיבוץ גלויות שנמכרה בזמן האחרון ב-1.12 מיליון שקל לעומת דירה דומה ברחוב שנמכרה לפני שנה ב-1.07 מיליון שקל. לדבריו, הזוגות הצעירים מעדיפים לרכוש דירות עם ממ"ד בפרויקטים של תמ"א 38, הזולות בהרבה מדירות חדשות. כך למשל דירות ארבעה חדרים חדישות ברובע י"ב נמכרות ב-1.85 מיליון שקל ולעומת זאת דירות בפרויקטים של תמ"א 38 ברוב ח' או ו' נמכרות ב-1.35 מיליון שקל. בדירות שלושה חדרים הפערים הם 1.65 מיליון שקל לעומת 1.12 מיליון שקל. לדברי פרץ, המצב הביטחוני לא משנה: "אנשים התרגלו לזה, במלחמת צוק איתן הייתה יותר עבודה. זה לא הפריע".

רויטל לוי ואבי דריישפון מנדל"ן ראשון, סבורים אף הם שהמגמה הכללית היא קיפאון וכי העליות נעצרו לפני כשנה עד שנה וחצי. "באזורים הוותיקים בראשון לציון יש יותר ביקוש מאשר היצע ולכן יש עליות קלות. יש מחסור בדירות ארבעה חדרים עם מרפסת וממ"ד, ולכן יש ביקוש לדירות אלה שנבנות במסגרת תמ"א 38 חיזוק. הפער במחיר בין דירות בפרויקטים של תמ"א 38 לדירות בפרויקטים חדשים עומד על 15% ואנשים מוכנים להתאמץ.

"לעומת זאת, במערב ראשון לציון אנחנו רואים שלוקח הרבה זמן למכור כי אנשים מבקשים מחירים לא שפויים, אולי כי התרגלו לשוק של עליות. לוקח הרבה זמן למכור דירה והמון קונים מגיעים לראות. היום זה שוק של קונים, הקונים הולכים ובודקים את כל מה שקורה בשוק והדירות נשארות הרבה זמן בשוק. מי שרוצה למכור מוריד את המחיר".

יגאל רודה מתיווך "אל הנכס" בבקעת אונו אומר כי דווקא בגני תקווה חלה בשנה האחרונה עלייה של 6%-9% במחירי הדירות, בעיקר בדירות ארבעה חדרים. לדבריו, הדבר קשור לעובדה שביישוב הוקם תיכון וכי הוא עומד להפוך לעיר. השינוי הוא בדירות יד 2 בנות מספר שנים, ולא בדירות מקבלנים. כך למשל, בסוף שנה שעברה נמכרה ארבעה חדרים עם שתי חניות עוקבות ומחסן ב-2.39 מיליון שקל ובחודשיים האחרונים נמכרה דירה דומה באותו רחוב, אבל עם חניה תת קרקעית ועוד חניה עילית, ב-2.55 מיליון שקל. 

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.6% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"