גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חמש שנים ל"רפורמת המרפסות": אישור התוכניות עדיין איטי ומקרטע

ראש הממשלה בנימין נתניהו הוביל רפורמה מקיפה בתחום התכנון והבנייה בניסיון לקצר את ההליכים הביורוקרטיים להוצאת היתר בנייה. אלא שכל הצעדים האופרטיביים לא הועילו, ובענף אומרים שהמצב הורע עוד יותר ● מסכמים את 2019

"רפורמת המרפסות" או "רפורמת הפרגולות", הייתה אחת החביבות על ראש הממשלה בנימין נתניהו, תחת הסלוגן, "תוכנית אחת בוועדה אחת". המרפסות והפרגולות היו סמלים לפעולות בנייה בקנה מידה קטן, שקידומן ומימושן, כלומר הוצאת היתר הבנייה עבורן, אורכים זמן רב מדי ומעידים על סירבול שלא לצורך.

הרפורמה, שאושרה ב-2014, קבעה בין היתר שהליך הרישוי יהיה מקוון - כלומר, באמצעות האינטרנט, ובלי ניירת - שיהיו לוח זמנים ודד ליין ברורים לכל שלב בתוכנית, שיוקמו מכוני בקרה לבחינת תכן (איכות) הבנייה במסגרת היתר הבנייה והביצוע בפועל ושלכל רשות יוכן מסמך הנחיות מרחביות שיתייחס לחזותו ולמראהו החיצוני של בניין. כל המנגנונים הללו נועדו לייעל את הליך התכנון - ייעול ששווה כסף לכל הצדדים.

ההבטחה של נתניהו הייתה שעם הביצוע בפועל, יזורזו הליכי אישור התוכניות, הבנייה תואץ ומחירי הדיור ירדו, אבל שום דבר מאלה לא קרה.

רישוי מקוון: "היתרי בנייה רק מתעכבים"

מערכת "רישוי זמין" מעבירה את תהליכי קבלת היתרי הבנייה לאינטרנט. הליך העבודה הוא שהאדריכל שולח באמצעות המערכת את התוכניות לוועדה המקומית, וזאת בוחנת אותן לפי לוחות זמנים קשוחים שנקבעו מראש, במטרה לייעל ולקצר את הזמן שלוקח להשלים את הליכי ההיתר.

עם כניסת נוהל העבודה של הרישוי המקוון לתוקף, התחילו תלונות רבות, מצד מתכננים ויזמים, שטענו שהמערכת החדשה מסורבלת, מסבכת את תהליכי הרישוי וגורמת לעיכובים. בעקבות לחץ רב שהופעל בנושא החליטו במשרד האוצר לצמצם את אופיו המחייב של הסעיף לשנתיים ולאפשר להגיש תוכניות מקוונות שלא דרך מערכת רישוי זמין, ובמקרים מסוימים אף על נייר.

חיים פייגלין, סגן נשיא ויו"ר אגף יזמות ובנייה בהתאחדות בוני הארץ, אומר: "הרישוי המקוון, או הזמין כפי שקוראים לו, הוא לא ממש זמין. זמן הוצאת היתרי בנייה, שהיה עד לפני חמש שנים בסביבות שנה, התארך. היום כבר לא מדברים על פחות משנתיים. המערכת המקוונת גם לא אחידה. תל אביב פיתחה לעצמה מערכת משלה, וכך גם ירושלים. אנחנו מוצאים את עצמנו רצים ויותר ויותר כדי לפתור באגים של המערכת המקוונת".
האדריכלית דנה כהן-וישקין הקימה לפני כשנה את הקבוצה "רישוי שפוי" בפייסבוק, ומובילה את המשא ומתן מול משרד האוצר בנושא: "המערכת המקוונות היא פרימיטיבית, ואינה מאפשרת פעולות בסיסיות כמו שיתוף בין גורמים, בדיקת סמכויות המגיש או קבלת סטטיסטיקה. היא לא צמצמה את כמות ההדפסות או הטרטורים, להפך, וגם ברמה הטכנית היא מקרטעת ולעיתים קרובות מושבתת".

חיים פייגלין, מנכ"ל חברת צמח המרמן/ צילום: איל יצהר

מכוני הבקרה: דחייה נוספת ברגע האחרון

מכוני הבקרה נועדו לבחון את תכן (איכות) הבנייה במסגרת היתר הבנייה והביצוע בפועל. כמו כן, מכוני הבקרה אמורים לזרז באופן משמעותי את קידום אישור היתרי הבנייה. לעומת הוועדות המקומיות לתכנון ולבנייה, שקצב עבודתן איטי, המכונים מחויבים לספק תשובה בלוחות זמנים מהירים. עד חודש וחצי במקרה שבו הבקשה תואמת את תוכנית בניין העיר, ועד שלושה חודשים כשהיזם ביקש הקלה המקנה לו תוספת זכויות בנייה.

אף שחלפו כמעט חמש שנים מאז ההחלטה על הקמת מכוני הבקרה הרי שעד כה הוקמו רק שישה מכונים. בשנה האחרונה הייתה בדיקת התכן וביקורת המבנה של בניינים בגובה של עד תשע קומות וולונטרית. אולם, החל מחודש ינואר 2020 הייתה אמורה להיות הבדיקה בגדר של חובה. בשבוע שעבר החליטו במשרד האוצר לפעול לדחייה נוספת של תחילת פעילות מכוני הבקרה.

פייגלין סבור שכדאי לבחון את כל הרעיון מחדש: "במקומות רבים בעולם, הגיעו למסקנה שבקרה על בקרה לא מביאה לתוצאה יותר טובה בתכנון, אלא לפעמים אפילו להיפך. מי שצריך לקחת אחריות זה רק הקונסטרוקטור שמתכנן את המבנה בעצמו. אי אפשר להחליף אותו".

כהן-וישקין: "מכוני הבקרה היו אמורים לרסן את כל הגורמים המאשרים, שמפרסמים חיקוקים ונהלים, מטרטרים את הציבור וסוחטים אותו. הרפורמה תוכננה כמהלך רחב, הכולל ריכוז סמכויות החקיקה בידי גורם אחד, קוד בנייה שיכיל את כל ההנחיות, ומכוני בקרה שיהוו One Stop Shop עבור כל האישורים - הרציונל היה קיצור, פישוט וייעול ההליך, וכך החוק הוצג לחברי הכנסת שאישרו אותו.

"מכוני הבקרה הוקמו, אבל ריכוז החקיקה לא בוצע, קוד הבנייה לא הוכן, והגורמים המאשרים סירבו לוותר על הסמכות. משרד האוצר תקוע עם מכוני בקרה חסרי סמכות מטעם הגורמים המאשרים, ומאיים להפעיל אותם כגורם מאשר נוסף, בניגוד לתכלית שלשמה אישרה הכנסת את הקמתם. בינתיים הממשלה דוחה שוב ושוב את הפעלתם, וכולנו ממשיכים לממן את הפיצויים עבורם".

דנה וישקין כהן, / צילום: פרטי

ההנחיות המרחביות: "גולם שקם על יוצרו"

מסמך הנחיות מרחביות נועד להגדיר בצורה ברורה לאדריכלים עורכי התוכניות וגם ליזמים את חזותו של המבנה וגם את השתלבותו בסביבה.

לכאורה מדובר בתוכנית מבורכת, שמביאה שקיפות והתייעלות וגם שפה אורבנית ברורה ואפילו מציבה דרישות לקידום בנייה ירוקה ובת קיימא. אולם ככל שהתאשרו עוד מסמכי הנחיות מרחביות עלו מהשטח עוד ועוד בעיות וקשיים מצד אדריכלים ויזמים, שהעמידו את תועלת היוזמה בספק.

בכנס שהקיים בחודש נובמבר האחרון הודתה סמנכ"לית הרגולציה במינהל התכנון כי הרשויות העירוניות לקחו את ההנחיות המרחביות לכיוונים לא נכונים ובמקום לייצר ודאות הן משמשות ככלי לצמצום היצירתיות.
פייגלין: "ההנחיות המרחביות הן גולם שקם על יוצרו. בפועל הרשויות יצרו עשרות של הנחיות שסתם מכבידות, מגבילות, לפעמים זה בנושאים שסותרים תב"עות".

כהן-וישקין: "ברשויות רבות נסחפו, והוציאו ספרים עם הנחיות מטורללות, החורגות מהסמכות, וסותרות חקיקה ותב"עות. במקרים רבים נראה שהפקידים ברשויות התבלבלו, והם בטוחים שהם האדריכלים של הבניינים.

"המחדל הוא לפני הכול בחוק עצמו, לפיו ההנחיות נכנסות לתוקף אוטומטית בתום 30 יום מפרסומן לציבור, במהלכם יכול מי שרואה עצמו נפגע לערער לוועדת הערר. החוק מתעלם מהעובדה שהליך הערר הוא פרוצדורה יקרה שאורכת שנים, ובינתיים ההנחיות נכנסות לתוקף ופוגעות בציבור. לו מטרת החוק הייתה לשרת את הציבור, הנחיה שהוגש עליה ערר לא הייתה נכנסת לתוקף אוטומטית, ומגיש הערר היה מפוצה".
ממינהל הבטיחות לא נמסרה תגובה לדברים. 

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35