גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לתוספת לביטחון? לוקהיד מרטין מפעילה לחצים למכירת 50 מטוסי F–35 נוספים לישראל

נציג בכיר מטעם החברה האמריקאית הגיע לאחרונה לארץ לקדם הצטיידות בשתי טייסות של מטוסי קרב מסוג "חמקן"; עלות העסקה: כ–4 מיליארד דולר • בחיל האוויר מתלבטים בין שתי הצעות רכש, כאשר גם ה–F–15 של בואינג על השולחן

מטוס F–35 / צילום: לוקהיד מרטין
מטוס F–35 / צילום: לוקהיד מרטין

לוקהיד מרטין האמריקאית מנסה לקדם עסקת ענק למכירה של 50 מטוסי F-35 נוספים לחיל האוויר הישראלי, כך נודע ל"גלובס". מדובר על הצטיידות בעוד מטוסי קרב, בנוסף ל-50 מטוסים מסוג זה שישראל כבר הזמינה ממנה.

ההצעה של לוקהיד מרטין הונחה באחרונה על שולחנם של בכירים במערכת הביטחון וחיל האוויר. זאת, בזמן שבישראל נערכים לפני קבלת החלטה אם לרכוש טייסת נוספת של מטוסי F-35 או טייסת F-15 IA של החברה המתחרה בואינג, כשכל טייסת מורכבת מ-25 מטוסים.

עד כה סופקו לחיל האוויר הישראלי כ-20 מטוסי F-35, "חמקן", ובמהלך ינואר הקרוב תחל ההקמה של טייסת שנייה של מטוסים אלה. על פי תוכנית האספקה של לוקהיד מרטין, עד שנת 2024 יימסרו לישראל כל 50 המטוסים שהוזמנו ממנה במהלך השנים האחרונות, והם יסופקו בקצב של שישה מטוסים בשנה. כעת, כאמור, דוחפת לוקהיד מרטין את חיל האוויר הישראלי להצטיידות נוספת שבסיומה יעמוד סד"כ מטוסי ה-F-35 על 100 מטוסים בסך הכול.

דוחפים לעסקה: לובי אינטנסיבי

גורמים ביטחוניים בישראל אמרו ל"גלובס", כי המאמצים של לוקהיד מרטין לקדם עסקה נרחבת של מטוסי F-35 לישראל מתבטאים בפעילויות לובי אינטנסיביות, תוך הבטחה שרכש של 50 מטוסים נוספים יבטיח הגדלה משמעותית של רכש הגומלין של הענקית האמריקאית במשק הישראלי. 

מאז 2010, השנה שבה השלימה ישראל את הסבב הראשון מבין שלושה לרכש מטוסי F-35, ביצעה לוקהיד מרטין במשק הישראלי רכש גומלין בהיקף של כ-1.75 מיליארד דולר. בשנים הקרובות היקף רכש הגומלין צפוי להתרחב. הוא כולל בעיקר קסדות לטייסי מטוסי ה-F-35 מתוצרת אלביט מערכות וחברות רוקוול קולינס האמריקאית, וכנפיים למטוסים אלה שמיוצרים בתעשייה האווירית.

גורמים ביטחוניים אמרו כי במסגרת המסרים שהגיעו מלוקהיד מרטין - בתרחיש שבו תיגש ישראל לעסקת ענק לרכש של שתי טייסות F-35, רכש הגומלין במשק הישראלי יגדל משמעותית, אם כי הם התקשו להעריך את היקפו.

בשבוע שעבר הגיע גנרל (בדימוס) גארי נורת', מבכירי לוקהיד מרטין, לביקור בישראל, במהלכו השתתף גם בוועידת התעשיות הביטחוניות של "גלובס", והתייחס למגוון האיומים הביטחוניים שצפויים לאתגר את ישראל בשנים הקרובות, ובהם טילי שיוט. בין היתר אמר נורת' בעת ביקורו, כי למטוסי ה-F-35 קיימת יכולת לזהות וליירט איומים שטסים בגבהים נמוכים ולטווחים ארוכים, וזאת באמצעות המכ"ם המתקדם שמותקן בהם.

דבריו של נורת' בנושא זה באו על רקע המתיחות הביטחונית בתקופה האחרונה מול איראן, והחשש בישראל מפני אפשרות לתקיפה איראנית באמצעות טילי שיוט וכלי טיס בלתי מאוישים במתווה שדומה לתקיפה שביצעה איראן בספטמבר השנה נגד מתקני הנפט בסעודיה.

עסקת מטוסי הקרב העתידיים של חיל האוויר צפויה להיות ממומנת באמצעות כספי הסיוע הביטחוני האמריקאי, סכום שהיקפו המצטבר לעשור הקרוב הוא 38 מיליארד דולר.

באחרונה דיווחה לוקהיד מרטין על ירידה במחיר הדגם הבסיסי של ה-F-35, שעומד כעת על כ-79.9 מיליון דולר למטוס. במסגרת עסקת הצטיידות גדולה של מטוסים מסוג זה, כמו במקרה של העסקה המדוברת עם חיל האוויר הישראלי, המחיר עשוי לרדת עוד.

ההתלבטות: לוקהיד מרטין או בואינג

זה תקופה ארוכה שבישראל מתלבטים אם לגשת לרכש של טייסת שלישית של מטוסי F-35 או לרכוש מטוסי F-15 מתקדמים של בואינג. בשונה ממטוסי ה-F-35, מטוסי ה-F-15 שבואינג מציעה לישראל יכולים לשאת מגוון רחב מאוד של סוגים וכמות של פצצות וטילים - אך מטוסים אלה אינם חמקניים.

מטוסי ה-F-35 מסוגלים לשאת גם הם כמויות גדולות של חימושים, אך זאת תוך פגיעה בתצורת החמקנות שלהם.
גורמים ביטחוניים אמרו ל"גלובס", כי חיל האוויר הישראלי שואף להצטיידות של טייסת מטוסי קרב אחת בכל חמש שנים, וזאת בשל התיישנותם של המטוסים המשמשים אותו והצורך לשמר את העליונות הטכנולוגית של צה"ל במזרח התיכון. לפי אותם גורמים, מתווה הצעתה של לוקהיד מרטין למכירת שתי טייסות של F-35 לישראל מדבר על אספקתם על פני תקופה של כעשור, כך שאם היא תתקבל יהיו לחיל האוויר עד שנת 2030 כ-100 מטוסים מסוג זה.

אביב כוכבי צילום: ארז חרודי - עושים צילום

מטוסי ה-F-35 הראשונים נמסרו לישראל בדצמבר 2016 והם מכונים בחיל האוויר בשם "אדיר". כשנה וחצי לאחר הגעתם, אמר מפקד חיל האוויר, האלוף עמיקם נורקין, כי ישראל היא המדינה הראשונה בעולם שביצעה תקיפה מבצעית באמצעות מטוסים מסוג זה.

גורם ביטחוני שמכיר את ההצעות של לוקהיד מרטין ושל בואינג, אמר כי "שני המטוסים טובים ושניהם נחוצים למורכבות המשימה של חיל האוויר, ולכן האתגר המרכזי בבואו לבנות את הכוח, על חיל האוויר לשאוף לתמהיל - שיורכב ממטוסי F-35 וממטוסי F-15 שהם בכלל מפציצים אסטרטגיים שישראל זקוקה להם. מטוסי החמקן לא יהיו מסוגלים לבצע משימות שאליהן נועד ה-F-15".

גורמים בבואינג אמרו בימים האחרונים כי בעוד שהיכולת של ישראל לבצע אינטגרציות שונות של מערכות נשק ישראליות למטוסי החמקן מוגבלת, הרי שהתצורה של מטוסי ה-F-15 שמוצעים לישראל תאפשר לה להתאים להם מגוון רחב של חימושים. חלקם גם חימושים עתידיים, שעשויים להיות מפותחים בתעשיות הביטחוניות הישראליות.

בינתיים בצה"ל: מחדשים את מערך מסוקים

לצד עבודת המטה שמתקיימת בחיל האוויר ובמערכת הביטחון לקראת החלטה על רכש מטוסי הקרב העתידיים, נבחנות במקביל הצעות מלוקהיד מרטין ומבואינג לגבי מסוקי התובלה ומטוסי התדלוק העתידיים של חיל האוויר. מערך מסוקי התובלה של חיל האוויר, המבוסס על מסוקי היסעור, נחשב למיושן לאור העובדה שרבים ממסוקים אלה משמשים אותו משנות ה-70.

בשל המחסור החריף של חיל האוויר בחלפים למסוקים אלה, בסוף השבוע הושלם מבצע רחב היקף של משרד הביטחון ושל משלחת הרכש הביטחוני בארה"ב, ושבמסגרתו הובאו לארץ חמישה מסוקי CH-53 מעודפי חיל הים האמריקאי, שישמשו לאספקת חלפים למסוקי היסעור הישראליים.

לוקהיד מרטין מסרה בתגובה: "לוקהיד מרטין גאה בשיתוף הפעולה ארוך השנים עם מדינת ישראל ובהתחייבות לאספקת מטוסי ה-F-35 שיבטיחו את ביטחונה הלאומי בעשורים הבאים".

מדובר צה"ל נמסר: "צה"ל עוסק בימים אלה בגיבוש תוכניות הרכש במסגרת הסכם הסיוע עם הממשל האמריקאי. מעבר לעסקאות שכבר נחתמו במסגרת ההסכם, כל יתר התוכניות נמצאות בשלב ההחלטות ויסוכמו בחודשים הקרובים במסגרת 'תר"ש תנופה'". 

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק