גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מספרים בולטים וסימוני לייק או דיסלייק: כך ייראו דוחות המבקר החדשים

הרפורמה של מבקר המדינה מתניהו אנגלמן יוצאת לדרך: יעביר ביום האחרון של השנה למשרד ראש הממשלה וליו"ר הכנסת 25 דוחות ביקורת ● הדוחות, לרבות על הגירעון, יתפרסמו עשרה שבועות לאחר מכן - אחרי הבחירות כך הם ייראו

מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן / צילום: יוסי זמיר
מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן / צילום: יוסי זמיר

לראשונה מאז נכנס לתפקידו, מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור מתניהו אנגלמן יפרסם דוחות ביקורת במתכונת רפורמת "הביקורת הבונה", שעוררה עליו ביקורת רחבה בקרב התקשורת ובעולם הפוליטי. 25 דוחות המבקר יועברו ב-31 בדצמבר למשרד ראש הממשלה ויו"ר הכנסת - מרביתם דוחות של החטיבה הכלכלית והחטיבה לענייני ביטחון - והם יתפרסמו לציבור על פי חוק כעבור עשרה שבועות.

הדוחות יתפרסמו ממילא רק לאחר הבחירות, אולם לדברי גורמים הבקיאים בעניין, המועד למסירתם נקבע עוד בחודש אוגוסט, הרבה לפני ההתפתחויות הפוליטיות האחרונות, ואין לו כל קשר למועד הבחירות השלישיות. לדברי אותם גורמים, סמוך לכניסתו לתפקיד הציב לעצמו המבקר כיעד לסיים את הכנת 25 הדוחות עד סוף השנה הלועזית. 35 דוחות אחרים נמצאים בשלבים מתקדמים של עבודה, ובימים האחרונים נשלחו טיוטות הדוח לקבלת התייחסות הגופים המבוקרים. עם 35 הדוחות נמנה גם הדוח של המבקר הקודם שעסק בניסיונות של גורמים ממשלתיים לסכל הקמת רשות תקשורת עצמאית שתחליף את משרד התקשורת, וכן בעצמאות גופי רגולציה בתחום השידורים, עצמאות הרשות השנייה וקליטת עובדים בתאגיד השידור הציבורי.

הביקורת: "קובר" את דוחות קודמו

אנגלמן הכריז עם כניסתו לתפקיד על "רפורמת הביקורת הבונה", שבמסגרתה בכוונתו לעסוק גם בציונים לשבח לצד ביקורת. בתגובה טענו מבקריו כי הוא מבקש להתחנף לשלטון ופועל כבובה של ראש הממשלה נתניהו. אולם החוק עומד לימין אנגלמן. סעיף 15(ד) לחוק המבקר קובע כי על המבקר לציין "שיפור או פעולות בולטות לטובה, הראויים לדעת המבקר להיכלל בדין וחשבון". ואכן הדוחות שיתפרסמו יכללו גם "פעולות בולטות לטובה".

ביקורת נוספת הייתה שהוא "קובר" את הדוחות שקודמו יוסף שפירא סיים. גם כאן הוא טוען שהוא מחויב לעבור עליהם בעצמו, להתאימם לגישתו המקצועית ולא להיות חותמת גומי של המבקר הקודם. "הגם שמדובר בדוחות שהעבודה עליהם החלה בתקופתו של קודמי, הרי שמרגע שהדוחות עברו לאחריותי ומאושרים בחתימתי, הרי שמחובתי כמבקר מדינה לעבור על הדוחות וללמוד את כלל הנושאים לעומקם בטרם אאשרם. הטמענו בדוחות את עקרונות 'רפורמת הביקורת הבונה' ובחלק ניכר מהדוחות ביקשתי מהגורמים המקצועיים במשרד הבהרות לנכתב בדוח ובמידת הצורך השלמות כדי לקדם את האפקטיביות של הדוחות".

"למען קהלים צעירים יותר"

דוחות המבקר יוצגו לציבור במתכונת חדשה ונגישה יותר. במקום תקציר רווי מלל של יותר מ-20 עמודים, שהקשה לעתים על הבנת הדוח וביאור הליקויים והמלצות המבקר בדוח, יכלול התקציר בממוצע עמוד וחצי בלבד ויתמקד בעשרת הממצאים המרכזיים בליבת הדוח ובהמלצות המרכזיות לצידן. בנוסף, התקציר יכלול "נתוני מפתח" ושימוש נרחב באינפוגרפיקה אשר יתמצתו את ממצאי הביקורת למספרים ונתונים מרכזיים.

דוחות המבקר החדשים

המודל החדש של התקציר יהיה קצר בהרבה בניסיון לדמותו, לדברי המבקר, לדוחות של מבקרי המדינה בארה"ב ובאנגליה, אשר לדעת אנגלמן מובילים בתחומם. לדברי אנגלמן, "התקציר החדש הוא צעד ראשון שלנו בדרך להנגשת דוחות המבקר לציבור בצורה הרבה יותר בהירה וממוקדת, אשר תאפשר גם לקהלים צעירים יותר להעמיק בדוחות וללמוד על התנהלות הגופים הציבוריים בישראל".

דוחות המבקר החדשים

חידוש נוסף שמוביל אנגלמן הוא המעקב אחרי מושאי הביקורת. המבקר הנחה את חטיבות הביקורת במשרדו להגביר בצורה משמעותית את מספר ביקורות המעקב אחר משרדי הממשלה והגופים הציבוריים. בהתאם להנחייתו, כבר בתוכנית העבודה לשנת 2020 כלל אגפי הביקורת יבצעו ביקורות מעקב אחר תיקון הליקויים בנושאים רוחביים ובעלי השלכה ציבורית רחבה. במסגרת כך הצוותים המקצועיים יבחרו דוחות ביקורת שבוצעו בשלוש השנים האחרונות ויחזרו לגופים המבוקרים במשרדי הממשלה ובגופים הציבוריים, ויבחנו מקרוב האם הליקויים תוקנו ומהן הפעולות שהגוף המבוקר ביצע בהתייחס לדוח הביקורת.

דוחות המבקר החדשים

"המעקב יגביר את האפקטיביות"

המבקר אנגלמן הדגיש כי כדי לטייב את עבודת הגופים הציבוריים יש לוודא כי הליקויים אכן מתוקנים. לדבריו, במסגרת כך ניתן יהיה לעקוב אחר שיעור תיקון הליקויים במוסדות המבוקרים, דבר אשר יגביר משמעותית את האפקטיביות של הביקורת, כפי שמקובל, לדבריו, במוסדות ביקורת מובילים בעולם, למשל בארה"ב. בעקבות כך, הנחה אנגלמן כי כ-20% מכלל הדוחות יהיו ביקורות מעקב. עד כה לא היה נוהל מסודר בנוגע לביקורות מעקב, ולדברי גורמים במשרד, מעט מאוד ביקורות כאלה בוצעו בעבר ובצורה אקראית וללא הכוונה.

נקודה נוספת שחידד אנגלמן היא כי עובדי מבקר המדינה לא יחקרו פרשות פליליות, בתיאום או שלא בתיאום עם משטרת ישראל. אנגלמן הבהיר כי חוק מבקר המדינה אומר במפורש כי במקרה "והעלתה הביקורת חשש למעשה פלילי, יביא המבקר את העניין לידיעת היועץ המשפטי לממשלה". אנגלמן הבהיר כי בהתאם ללשון החוק עבודת הביקורת תשים דגש על חוקיות הפעולות, טוהר המידות ומינהל תקין, היעילות והחיסכון של הגופים המבוקרים ועוד, וכי כל חשש לביצוע עבירות פליליות צריך להיות מועבר ליועמ"ש, שיחליט כיצד הוא רוצה לטפל בחומרים ואם להעבירם לחקירת משטרה.

שינוי נוסף שמתכנן אנגלמן במשרדו הוא שינוי תמהיל כוח האדם. כיום המשרד מאויש בעיקר על ידי עורכי דין ורואי חשבון, אולם לטענת אנגלמן אין בהם די. הגיוון בתחומי הביקורת יצריך עדכון תמהיל כוח האדם במשרד המבקר וגיוון תעסוקתי בקרב הצוות. לצד עו"ד, רו"ח וכלכלנים, הודיעו בלשכתו כי יפעלו לגייס מומחי מחשוב ומערכות מידע וכן אנשי מקצוע בתחומי החינוך, הרווחה והבריאות לשם עריכת ביקורות בתחומי ליבת העשייה של הגופים. 

העיצוב הקודם של דוחות המבקר:

הדוחות הקודמים

הדוחות הקודמים

היעד הראשון של אנגלמן: בחינה ב-360 מעלות של שוק הדיור

במסגרת יישום "רפורמת הביקורת הבונה", עבודת הביקורת תתמקד בתחומים המוגדרים כיעדים לאומיים ובחינת הצעדים השונים שביצעה הממשלה בדרך לעמידה ביעדים אלו. גורם בכיר במשרד המבקר אומר ל"גלובס" כי בעבר הושקעו משאבים רבים ודוחות שלמים בנושאים שכיכבו בתקשורת אך הם זניחים וחסרי משמעות מקרו-כלכלית לאומית. עם כניסתו של אנגלמן לתפקיד, הוא הורה לראשי החטיבות להתמקד בבחינת ליקויים משמעותיים ואסטרטגיים אשר יש בהם כדי להביא לפגיעה בביטחון ישראל ולהשפיע באופן מהותי על הציבור.

במסגרת כך, השיק תוכנית מערכתית חדשה, "360 מעלות", אשר לפיה תחומים המוגדרים כיעדים לאומיים יבדקו במקביל בצורה רוחבית בדוחות שונים ועל ידי חטיבות ביקורת שונות. זאת מתוך מטרה לקבל את תמונת הביקורת השלמה ככל הניתן.

כך לדוגמה בכל הנוגע לסוגיית שוק הדיור, הנחה המבקר את הצוותים המקצועיים במשרדו לבחון את הנושא בצורה מקיפה, "360 מעלות", בהיבט התשתיתי, בהיבט התכנוני, בהיבט הפיננסי ובהיבט הרגולטורי אשר יאפשר איתור ליקויים וחסמים משמעותיים ומתן המלצות ביקורת להתייעלות והשגת היעד הלאומי. ל"גלובס" נודע כי הבחינה של פעולות הממשלה בדרך להשגת היעד תיעשה ממגוון נקודות מבט, ובכלל זה: תהליך פינוי מחנות צה"ל בדגש על מחנות באזורי הביקוש; הנטל הביורוקרטי הקיים בשוק הדיור ברמה הארצית וברמה המקומית בוועדות לתכנון ובנייה ברשויות המקומיות; השקעות בפרויקטים של תשתיות בשיתוף הסקטור הפרטי בסביבת הריבית הקיימת בישראל וביחס למדינות אחרות בעולם; פתרונות התעסוקה בפריפריה המשפיעים באופן ישיר על ביקוש לדיור באזורים אלו; פעולות הממשלה באמצעות רשות מקרקעי ישראל ומשרד השיכון לקידום תוכניות חדשות. 

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון