גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מספרים בולטים וסימוני לייק או דיסלייק: כך ייראו דוחות המבקר החדשים

הרפורמה של מבקר המדינה מתניהו אנגלמן יוצאת לדרך: יעביר ביום האחרון של השנה למשרד ראש הממשלה וליו"ר הכנסת 25 דוחות ביקורת ● הדוחות, לרבות על הגירעון, יתפרסמו עשרה שבועות לאחר מכן - אחרי הבחירות כך הם ייראו

מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן / צילום: יוסי זמיר
מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן / צילום: יוסי זמיר

לראשונה מאז נכנס לתפקידו, מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור מתניהו אנגלמן יפרסם דוחות ביקורת במתכונת רפורמת "הביקורת הבונה", שעוררה עליו ביקורת רחבה בקרב התקשורת ובעולם הפוליטי. 25 דוחות המבקר יועברו ב-31 בדצמבר למשרד ראש הממשלה ויו"ר הכנסת - מרביתם דוחות של החטיבה הכלכלית והחטיבה לענייני ביטחון - והם יתפרסמו לציבור על פי חוק כעבור עשרה שבועות.

הדוחות יתפרסמו ממילא רק לאחר הבחירות, אולם לדברי גורמים הבקיאים בעניין, המועד למסירתם נקבע עוד בחודש אוגוסט, הרבה לפני ההתפתחויות הפוליטיות האחרונות, ואין לו כל קשר למועד הבחירות השלישיות. לדברי אותם גורמים, סמוך לכניסתו לתפקיד הציב לעצמו המבקר כיעד לסיים את הכנת 25 הדוחות עד סוף השנה הלועזית. 35 דוחות אחרים נמצאים בשלבים מתקדמים של עבודה, ובימים האחרונים נשלחו טיוטות הדוח לקבלת התייחסות הגופים המבוקרים. עם 35 הדוחות נמנה גם הדוח של המבקר הקודם שעסק בניסיונות של גורמים ממשלתיים לסכל הקמת רשות תקשורת עצמאית שתחליף את משרד התקשורת, וכן בעצמאות גופי רגולציה בתחום השידורים, עצמאות הרשות השנייה וקליטת עובדים בתאגיד השידור הציבורי.

הביקורת: "קובר" את דוחות קודמו

אנגלמן הכריז עם כניסתו לתפקיד על "רפורמת הביקורת הבונה", שבמסגרתה בכוונתו לעסוק גם בציונים לשבח לצד ביקורת. בתגובה טענו מבקריו כי הוא מבקש להתחנף לשלטון ופועל כבובה של ראש הממשלה נתניהו. אולם החוק עומד לימין אנגלמן. סעיף 15(ד) לחוק המבקר קובע כי על המבקר לציין "שיפור או פעולות בולטות לטובה, הראויים לדעת המבקר להיכלל בדין וחשבון". ואכן הדוחות שיתפרסמו יכללו גם "פעולות בולטות לטובה".

ביקורת נוספת הייתה שהוא "קובר" את הדוחות שקודמו יוסף שפירא סיים. גם כאן הוא טוען שהוא מחויב לעבור עליהם בעצמו, להתאימם לגישתו המקצועית ולא להיות חותמת גומי של המבקר הקודם. "הגם שמדובר בדוחות שהעבודה עליהם החלה בתקופתו של קודמי, הרי שמרגע שהדוחות עברו לאחריותי ומאושרים בחתימתי, הרי שמחובתי כמבקר מדינה לעבור על הדוחות וללמוד את כלל הנושאים לעומקם בטרם אאשרם. הטמענו בדוחות את עקרונות 'רפורמת הביקורת הבונה' ובחלק ניכר מהדוחות ביקשתי מהגורמים המקצועיים במשרד הבהרות לנכתב בדוח ובמידת הצורך השלמות כדי לקדם את האפקטיביות של הדוחות".

"למען קהלים צעירים יותר"

דוחות המבקר יוצגו לציבור במתכונת חדשה ונגישה יותר. במקום תקציר רווי מלל של יותר מ-20 עמודים, שהקשה לעתים על הבנת הדוח וביאור הליקויים והמלצות המבקר בדוח, יכלול התקציר בממוצע עמוד וחצי בלבד ויתמקד בעשרת הממצאים המרכזיים בליבת הדוח ובהמלצות המרכזיות לצידן. בנוסף, התקציר יכלול "נתוני מפתח" ושימוש נרחב באינפוגרפיקה אשר יתמצתו את ממצאי הביקורת למספרים ונתונים מרכזיים.

דוחות המבקר החדשים

המודל החדש של התקציר יהיה קצר בהרבה בניסיון לדמותו, לדברי המבקר, לדוחות של מבקרי המדינה בארה"ב ובאנגליה, אשר לדעת אנגלמן מובילים בתחומם. לדברי אנגלמן, "התקציר החדש הוא צעד ראשון שלנו בדרך להנגשת דוחות המבקר לציבור בצורה הרבה יותר בהירה וממוקדת, אשר תאפשר גם לקהלים צעירים יותר להעמיק בדוחות וללמוד על התנהלות הגופים הציבוריים בישראל".

דוחות המבקר החדשים

חידוש נוסף שמוביל אנגלמן הוא המעקב אחרי מושאי הביקורת. המבקר הנחה את חטיבות הביקורת במשרדו להגביר בצורה משמעותית את מספר ביקורות המעקב אחר משרדי הממשלה והגופים הציבוריים. בהתאם להנחייתו, כבר בתוכנית העבודה לשנת 2020 כלל אגפי הביקורת יבצעו ביקורות מעקב אחר תיקון הליקויים בנושאים רוחביים ובעלי השלכה ציבורית רחבה. במסגרת כך הצוותים המקצועיים יבחרו דוחות ביקורת שבוצעו בשלוש השנים האחרונות ויחזרו לגופים המבוקרים במשרדי הממשלה ובגופים הציבוריים, ויבחנו מקרוב האם הליקויים תוקנו ומהן הפעולות שהגוף המבוקר ביצע בהתייחס לדוח הביקורת.

דוחות המבקר החדשים

"המעקב יגביר את האפקטיביות"

המבקר אנגלמן הדגיש כי כדי לטייב את עבודת הגופים הציבוריים יש לוודא כי הליקויים אכן מתוקנים. לדבריו, במסגרת כך ניתן יהיה לעקוב אחר שיעור תיקון הליקויים במוסדות המבוקרים, דבר אשר יגביר משמעותית את האפקטיביות של הביקורת, כפי שמקובל, לדבריו, במוסדות ביקורת מובילים בעולם, למשל בארה"ב. בעקבות כך, הנחה אנגלמן כי כ-20% מכלל הדוחות יהיו ביקורות מעקב. עד כה לא היה נוהל מסודר בנוגע לביקורות מעקב, ולדברי גורמים במשרד, מעט מאוד ביקורות כאלה בוצעו בעבר ובצורה אקראית וללא הכוונה.

נקודה נוספת שחידד אנגלמן היא כי עובדי מבקר המדינה לא יחקרו פרשות פליליות, בתיאום או שלא בתיאום עם משטרת ישראל. אנגלמן הבהיר כי חוק מבקר המדינה אומר במפורש כי במקרה "והעלתה הביקורת חשש למעשה פלילי, יביא המבקר את העניין לידיעת היועץ המשפטי לממשלה". אנגלמן הבהיר כי בהתאם ללשון החוק עבודת הביקורת תשים דגש על חוקיות הפעולות, טוהר המידות ומינהל תקין, היעילות והחיסכון של הגופים המבוקרים ועוד, וכי כל חשש לביצוע עבירות פליליות צריך להיות מועבר ליועמ"ש, שיחליט כיצד הוא רוצה לטפל בחומרים ואם להעבירם לחקירת משטרה.

שינוי נוסף שמתכנן אנגלמן במשרדו הוא שינוי תמהיל כוח האדם. כיום המשרד מאויש בעיקר על ידי עורכי דין ורואי חשבון, אולם לטענת אנגלמן אין בהם די. הגיוון בתחומי הביקורת יצריך עדכון תמהיל כוח האדם במשרד המבקר וגיוון תעסוקתי בקרב הצוות. לצד עו"ד, רו"ח וכלכלנים, הודיעו בלשכתו כי יפעלו לגייס מומחי מחשוב ומערכות מידע וכן אנשי מקצוע בתחומי החינוך, הרווחה והבריאות לשם עריכת ביקורות בתחומי ליבת העשייה של הגופים. 

העיצוב הקודם של דוחות המבקר:

הדוחות הקודמים

הדוחות הקודמים

היעד הראשון של אנגלמן: בחינה ב-360 מעלות של שוק הדיור

במסגרת יישום "רפורמת הביקורת הבונה", עבודת הביקורת תתמקד בתחומים המוגדרים כיעדים לאומיים ובחינת הצעדים השונים שביצעה הממשלה בדרך לעמידה ביעדים אלו. גורם בכיר במשרד המבקר אומר ל"גלובס" כי בעבר הושקעו משאבים רבים ודוחות שלמים בנושאים שכיכבו בתקשורת אך הם זניחים וחסרי משמעות מקרו-כלכלית לאומית. עם כניסתו של אנגלמן לתפקיד, הוא הורה לראשי החטיבות להתמקד בבחינת ליקויים משמעותיים ואסטרטגיים אשר יש בהם כדי להביא לפגיעה בביטחון ישראל ולהשפיע באופן מהותי על הציבור.

במסגרת כך, השיק תוכנית מערכתית חדשה, "360 מעלות", אשר לפיה תחומים המוגדרים כיעדים לאומיים יבדקו במקביל בצורה רוחבית בדוחות שונים ועל ידי חטיבות ביקורת שונות. זאת מתוך מטרה לקבל את תמונת הביקורת השלמה ככל הניתן.

כך לדוגמה בכל הנוגע לסוגיית שוק הדיור, הנחה המבקר את הצוותים המקצועיים במשרדו לבחון את הנושא בצורה מקיפה, "360 מעלות", בהיבט התשתיתי, בהיבט התכנוני, בהיבט הפיננסי ובהיבט הרגולטורי אשר יאפשר איתור ליקויים וחסמים משמעותיים ומתן המלצות ביקורת להתייעלות והשגת היעד הלאומי. ל"גלובס" נודע כי הבחינה של פעולות הממשלה בדרך להשגת היעד תיעשה ממגוון נקודות מבט, ובכלל זה: תהליך פינוי מחנות צה"ל בדגש על מחנות באזורי הביקוש; הנטל הביורוקרטי הקיים בשוק הדיור ברמה הארצית וברמה המקומית בוועדות לתכנון ובנייה ברשויות המקומיות; השקעות בפרויקטים של תשתיות בשיתוף הסקטור הפרטי בסביבת הריבית הקיימת בישראל וביחס למדינות אחרות בעולם; פתרונות התעסוקה בפריפריה המשפיעים באופן ישיר על ביקוש לדיור באזורים אלו; פעולות הממשלה באמצעות רשות מקרקעי ישראל ומשרד השיכון לקידום תוכניות חדשות. 

עוד כתבות

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה