גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחת לאף: היהלום של גזית גלוב

חברת הנדל"ן המסחרי, שבמשך שנים ארוכות גררה רגליים בפעילות בשוק הישראלי והתמקדה באירופה ובאמריקה, הפנימה בשנים האחרונות את ההחמצה העסקית, ופיתחה פעילות משמעותית בשוק המקומי, הצפויה לצמוח באופן חד בשנים הקרובות

חיים כצמן/ צילום: איל יצהר
חיים כצמן/ צילום: איל יצהר

גזית גלוב היא חברת נדל"ן מסחרי בעלת פעילות גלובלית ענפה, שפועלת, בין השאר, בגרמניה, בברזיל, בארה"ב, בקנדה ובישראל. הפעילות של החברה באירופה, המרכזת כמחצית משווי הפורטפוליו הכולל שלה, מעוררת סקפטיות אצל משקיעים רבים, שחוששים מזליגת המצב הכלכלי באירופה לביצועים העסקיים של הנכסים, וכן נרתעים מהשפעות השחיקה המטבעית של האירו אל מול השקל על שוויים הכלכלי של הנכסים.

תמחור החסר העמוק של מניות אטריום וסיטיקון, המרכזות את פעילות גזית גלוב  באירופה, ביחס לשווי הספרים של פעילותן, מחזק את הסקפטיות של המשקיעים ביחס להשקעות המעובות בנדל"ן אירופי. זאת, למרות העובדה שביצועי הנדל"ן עצמם טובים, וכאשר מממשות החברות הבנות נכסים בפורטפוליו האירופי, מימוש זה מתבצע במחירים המייצגים את השווי בספרים.

לגזית גלוב פעילות משמעותית בברזיל, המרכזת כ-20% מתיק הנדל"ן של החברה. התוצאות העסקיות של תיק הנדל"ן הפרטי של גזית גלוב מרשימות, והן מלמדות על שיפור ניכר במדדים העסקיים. ואולם, גם במקרה זה, כמו במקרה האירופי, סיפור המאקרו הברזילאי, המציג כלכלה מקרטעת וחולשת מטבע מקומי ביחס לשקל, מעיב - ולכן המשקיעים לא יוצאים מגדרם, למרות התוצאות העסקיות המרשימות.

23% מהשווי הנכסי נמצא בישראל

לצד הפעילויות של גזית נדל"ן באירופה, בברזיל, בארה"ב ובגרמניה, המרכזות כ-77% מהשווי הנכסי של החברה, יש בידיה יהלום נדל"ני ממש מתחת לאף שלנו, בישראל, המרכז כ-23% מהשווי הנכסי.

הכוכבים בשמים הסתדרו לפעילים בענף הנדל"ן המניב בישראל, והם זוכים לתנאי מימון חלומיים, לצד סביבת ביקושים תומכת לנדל"ן לסוגיו השונים. נדל"ן מניב באזורי הביקוש המרכזיים בישראל הופך בהתמדה לחלופה עדיפה על השקעה נטולת תשואה בשוק האג"ח. גזית גלוב, שבמשך שנים ארוכות גררה רגליים בפעילות בשוק המקומי (ואף העמידה אותה בזמנו למכירה), הפנימה בשנים האחרונות את ההחמצה העסקית, ופיתחה פעילות נדל"ן מניב משמעותית בשוק המקומי, הצפויה לצמוח באופן חד בשנים הקרובות.

פעילות הייזום של גזית גלוב בישראל היא פעילות הצפויה, להערכתי, להניב רווחי הון של מאות מיליוני שקלים בשנים הקרובות, עם הבשלתם של פרויקטים גדולים בראשון לציון, בכפר סבא, בתל אביב ובמקומות נוספים. העובדה שהרשויות מעודדות בשנים האחרונות בנייה לגובה, לצד מיקום של נכסים מרכזיים של החברה, בסמיכות לצירי תחבורה ציבורית מתפתחים, מהווה רוח גבית חזקה לתנופת הפיתוח של החברה בישראל.

שווי הנדל"ן של גזית גלוב בישראל, המרוכז בעיקרו בגוש דן, עומד על 3.5 מיליארד שקל, וכולל 13 נכסים, שתי קרקעות וכן נדל"ן בשלבי סיום בנייה, כאשר שטחי המסחר מושכרים ל-750 שוכרים. שטחי הנדל"ן הקיימים משתרעים על פני 185 אלף מ"ר, וכמו כן, לחברה 150 אלף מ"ר זכויות בנייה נוספות - מתוכן 95 אלף מ"ר בשלבי תכנון ובנייה.

החשיפה של השוכרים לתחרות אונליין, בעיקר בתחומים כמו הלבשה ומוצרי חשמל, היא איום רב-שנתי, המרחף על כל הפעילים בענף. ואולם, פיתוח נכסים קיימים, ניצול זכויות ועירוב שימושים, לצד התאמה של תמהיל השוכרים לאבולוציה הענפית, צפויים לסייע לגזית גלוב לצלוח את האתגרים ולהציף ערך רב בפעילות בישראל.

רפורמת הריכוזיות לא תאפשר הנפקה

התוכנית העסקית של החברה להגדיל את התזרים התפעולי הנקי מהנכסים הקיימים והחדשים, מרמה מייצגת של כ-180 מיליון שקל לרמה של כ-305 מיליון שקל בשנת 2025, היא תוכנית ריאלית ומרשימה, שאם תיושם - תייצר ערך רב למשקיעים.

להבנתי, הפעילות המניבה של גזית גלוב בישראל היא פעילות קלאסית לחברה ציבורית עצמאית שתיכלל במדד המניות ת"א-125, אשר לו היתה מונפקת בבורסת תל אביב, היתה זוכה לביקושים נאים ונסחרת בתג מחיר נדיב ביחס להונה העצמי, בדומה לחברות נדל"ן מניב מקומי מקבילות.

הנפקה שכזו היא רעיון תיאורטי לא ישים, בעולם שבו הרגולציה פותרת פעם אחר פעם בעיה אחת ויוצרת בעיות אחרות. רפורמת הריכוזיות אינה מאפשרת לגזית גלוב להציף ערך באמצעות הנפקת פעילות זו, שכן תהיה זו שכבה שלישית בפירמידה, בשל העובדה שהחברה האם של גזית גלוב, נורסטאר, ציבורית גם היא.

וכך, המשקיעים בישראל אינם יכולים להיחשף ישירות לנכס אטרקטיבי, ונאלצים לבחור בין רכישת כל החבילה הנדל"נית של גזית גלוב לבין אי השקעה בחברה. גזית גלוב עצמה תיאלץ לפתח את הפעילות בישראל כפעילות פרטית, ולתור אחר אסטרטגיית אקזיט חלופית, שאינה עוברת דרך רישום למסחר בבורסת תל אביב - וחבל שכך. 

הכותב הוא יועץ כלכלי, דירקטור וחבר ועדות השקעה בגופים מוסדיים. כותב המאמר או החברה עשויים להחזיק או לסחור בני"ע המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

תעשיית הביומד מתאוששת / אילוסטרציה: Shutterstock

משרות נפתחות, המדד בעלייה: זה השוק הישראלי שמתחיל להתעורר

בוול סטריט ההתאוששות של תעשיית הביומד ניכרת מאז הקיץ האחרון, ומה קורה בישראל? ● מתעסוקה ועד המדד המקומי - בחודשיים האחרונים נראה שהביומד המקומי לאט־לאט יוצא מהקיפאון

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

מתחרה שלישית על אינמוד: קרן סטיל פרטנרס מציעה לרכוש 51% מהחברה

הקרן מציעה לרכוש 51% מהחברה ב-18 דולר למניה ● "פנינו להנהלה אבל לא זכינו לתגובה", נמסר מן הקרן, שמשקיעה בחברות תעשיה ונסחרת לפי שווי דומה לזה של אינמוד ● ההצעה מגיעה לאחר שבתחילת השבוע נחשף כי שתי מתחרות מעוניינות לרכוש את החברה כולה ולהפוך אותה לפרטית

טסלה S וטסלה X / צילום: באדיבות היצרן

רובוטים במקום מכוניות: טסלה תפסיק את ייצור דגמי היוקרה שלה

שני דגמי היוקרה של טסלה חוו בשנים האחרונות ירידה משמעותית במכירותיהם בעולם, בין השאר בשל התחרות הקשה מצד תעשיית הרכב הסינית ● אילון מאסק צייץ כי החברה עתידה להסב את שטח הייצור  בקליפורניה למפעל לייצור הרובוט דמוי האדם Optimus

דיון בבית המשפט העליון בעתירות שעניינן החלטת הממשלה על סגירת גלי צה''ל / צילום: דוברות הרשות השופטת

בג"ץ דן בהחלטת הממשלה לסגור את גלי צה"ל: "למה זה כל-כך דחוף?"

שופטי בג"ץ רמזו לפגמים בהליך שהוביל להחלטת הממשלה לסגור את תחנת גלי צה"ל עד 1 במרץ, ובהם זיקה לליכוד של חלק מחברי הוועדה הציבורית שהמליצה על המהלך ● מנגד, השופט שטיין תהה "מה ההבדל בין סגירת התחנה לסגירת פלס"ר נח"ל"

סיור ברכבת הקלה / צילום: כדיה לוי

מה מסתתר בקומה הסגורה של תחנת אלנבי ברכבת הקלה בתל אביב?

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס זכו להצצה נדירה מאחורי הקלעים של אחת מעשר התחנות התת-קרקעיות בקו האדום של הרכבת הקלה בגוש דן

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב תיענה בתגובה לת"א

עלי שמח'אני, יועצו הבכיר של המנהיג העליון של איראן: "כל פעולה צבאית מצד ארה"ב מכל מקור ובכל רמה - תיחשב לפתיחת מלחמה" ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● טראמפ: "יש צי גדול בדרך לאיראן, מקווה שהם יחתמו על עסקה" ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "אנחנו ערוכים לעימות ארוך-טווח" ● שר החוץ האיראני: "אם ארה"ב רוצה לנהל מו"מ, היא צריכים לשים בצד את האיומים" ● עדכונים שוטפים

השבוע בענף הרכב / צילומים: Shutterstock, AP / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אובר בוחנת את שוק הרכב הישראלי: צפויה לשתף פעולה עם BYD וטסלה

אובר החלה לבצע הכנות ראשוניות לכניסה לישראל לקראת סוף השנה ● מחירי הליתיום מזנקים בחדות ורומזים על עליית מחירים קרובה ברכבים חשמליים ● אחרי הפסקה ממושכת, טויטה חוזרת לפלח החשמלי ● ויצרנית הרכב הווייטנאמית תאמץ את מערכת הנהיגה האוטונומית של חברת Autobrains הישראלית ● השבוע בענף הרכב

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נאסד"ק יורד ב-2.3%; מטא מזנקת ב-7%, מיקרוסופט צונחת ב-11%

מגמה מעורבת באירופה ● הדולר מתאושש מעט ● מחירי הנפט מזנקים, על רקע דיווחים על תקיפה אמריקאית אפשרית באיראן ● הפדרל ריזרב השאיר את ריבית ארה"ב ללא שינוי, ולא סיפק רמזים לגבי ההמשך ● אפל תדווח היום את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת המסחר

יודפת אפק ארזי, יו''ר נת''ע

יו"ר נת"ע: "לא מרוצה מההתקדמות בקו הירוק, מצפה שהזכיין שמנהל יביא תוצאות יותר מהר"

יודפת אפק-ארזי, יו"ר נת"ע, אמרה בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי "המטרו הוא הכרח, לא לוקסוס - והתקציב קיים; הפרויקט יחסוך לישראל 34 מיליארד שקל בשנה" ● על הרכבת הקלה אמרה: "גם הקו הירוק ייפתח חלקית ב-2028, לא רק הסגול" ● וגם: האם הם חשבו להחליף את החברות בקו הירוק בגלל העיכובים?

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

המטרו יוצא לדרך ומפת התחבורה של ת"א נכנסת לכאוס

בשנה הקרובה יחלו עבודות להקמת תחנות המטרו בצמתים מרכזיים בתל אביב כמו דרך השלום־נמיר, הבימה ושוק הכרמל ● מה מתוכנן ואיך צריך להתארגן לקראת התחלת הפרויקט התחברותי הגדול ביותר שנעשה בישראל? ● גלובס עושה סדר

אילון מאסק / צילום: ap, Brandon Bell

טסלה מאותתת, שוב: העתיד שלה כבר לא נמצא על הכביש

למרות ירידה שנתית ראשונה בהכנסות, אילון מאסק משקיע מיליארדים בחברת הבינה המלאכותית שלו xAI, ואפילו רומז כי טסלה עשויה להידרש בעתיד גם ליכולות ייצור שבבים עצמאיות ● המסר ברור מתמיד: טסלה רואה את עצמה בראש ובראשונה כחברת בינה מלאכותית ורובוטיקה, ורק אחר־כך כיצרנית רכב

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

משבבים דרך אנרגיה ועד מותגי יוקרה: 25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

עם מנהל בכיר מגוגל: התוכנית של היזם הוותיק להוביל את המהפכה הבאה

אסטרה לאבס, שהונפקה לפני שנתיים, כבר נסחרת במכפילים גבוהים במיוחד ● כעת היא בולעת את הסטארט-אפ הישראלי פליופס וממנה את בכירי התעשייה המקומית להוביל את המהפכה הבאה

השופט יצחק עמית בכנס ההסמכה לעריכת דין

נשיא העליון יצחק עמית בכנס עורכי הדין החדשים: "מערכת המשפט תחת מתקפה של ממש"

את הדברים הנוקבים אמר נשיא העליון בטקס ההסמכה לעריכת דין שהתקיים הערב, וזאת בתגובה לקריאות של חלק מחברי הממשלה שלא לקיים הכרעות של בג"ץ ● לדברי עמית, "אם מי שנמצא בעמדת כוח או השפעה מרשה לעצמו להתעלם מהכרעה שיפוטית שאינה לרוחו, מדוע שאזרח מן היישוב יראה עצמו מחויב לה?"

החל משבוע הבא: עליית מחירים בארומה / צילום: יח''צ

ארומה מעלה מחירים: כמה תשלמו על קפה ומאפה?

כשנה בלבד לאחר העלאת המחירים הקודמת: החל מ־3 בפברואר תעדכן רשת ארומה את מחירי חלק מהמאפים ומשקאות הקפה ● קפוצ’ינו קטן בתל אביב יעלה 14 שקל, דיל קפה ומאפה יעלה 27 שקל, ומספר מצומצם של מוצרים יתייקרו בשיעורים חדים של עד 50%

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

שטרות דולרים / צילום: Shutterstock

מה יקרה לתיק ההשקעות אם הדולר יירד ל-2.5 שקלים? לכלכלן הזה יש תשובה מפתיעה

ברקע היחלשות הדולר, במיוחד מול השקל, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס משחרר צפירת הרגעה: "לא צריך לנהל את ההשקעה לפי תנודות המטבע. זה מייצר הרבה רעש בטווח הקצר" ● ומה יקרה אם נראה נפילה חדה עוד יותר של המטבע האמריקאי?

יוסי אלמלם, מנכ''ל קבוצת רימון / צילום: דוד מוסקוביץ

האקזיט של הקיבוצניקים והמייסד: קבוצת גרנות ויוסי אלמלם מכרו מניות רימון ב-200 מיליון שקל

בעלת השליטה בחברת התשתיות והמנכ"ל הוותיק יוסי אלמלם ניצלו זינוק של 130% כדי למכור 5% ממניותיהם; בצד הרוכש, שורה של גופים מוסדיים שנהנו מדיסקאונט של 8% על מחיר המניה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה שלילית בתל אביב; המניות הביטחוניות ירדו ב-5%, מניות הביטוח עלו ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.1% ● השקל נחלש לקראת הנעילה, 3.095 שקלים לדולר אחד● מחירי הזהב והכסף ממשיכים לנפץ שיאים חדשים ● דוחות ענקיות הטכנולוגיה מיקרוסופט, מטא וטסלה יצאו אתמול - אפל תדווח היום לאחר נעילת המסחר ● וגם: בג'פריס שוריים על מניית Plus500

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפ מהסולידית: כך תוכלו להרוויח מירידת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● גלובס עושים סדר