גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק המניות הישראלי לקראת 2020: ימשיך להניב למשקיעים תשואה נאה

קשה עד מאוד לנבא את תשואת שוק המניות בשנה נתונה, שכן בכל מה שנוגע לאקוויטי, זוהי יחידת זמן קצרה ● עם זאת, בטווח הארוך יותר, אני סבור כי השוק המקומי ימשיך להניב למשקיעים תשואה נאה ● איפה כדאי להשקיע? אפשר להמליץ על ארבעה מגזרים

הבורסה בתל אביב / צילום: שאטרסטוק
הבורסה בתל אביב / צילום: שאטרסטוק

גם בדצמבר 2019, כמו בכל סוף שנה, נזרקות לחלל האוויר שלל תחזיות לשנה הקרובה. אני, לכשעצמי, מתקשה עד מאוד לנבא את תשואת שוק המניות בשנה נתונה, שכן בכל מה שנוגע לאקוויטי, זוהי יחידת זמן קצרה. עם זאת, לגבי תקופת השקעה ארוכה מעט יותר, יש לי דווקא דעה מגובשת וברורה: שוק המניות המקומי ימשיך להניב למשקיעים בו תשואה נאה.

הריבית כיום בשפל שעוד לא היה: משקיעים "דוביים", שצופים בדרך כלל שחורות, נוהגים לומר שריבית נמוכה היא יועץ השקעות רע. מה שעומד בבסיס אותה אמירה, בפרט על רקע העובדה ששוק המניות המקומי נמצא כבר שנים רבות במגמה מונוטונית של עלייה, זו ההנחה שירידת הריבית ניפחה את מחירי המניות בנקודת הכניסה. אז זאת בדיוק הנקודה: אף שהריבית בישראל צנחה, רמת התמחור כמעט שלא התארכה.

מכפיל הרווח הנקי של מדד ת"א-125 לא השתנה: במהלך העשור האחרון, הריבית השקלית הארוכה ירדה מרמה של 5% לכדי 1% בלבד. סיבה זו לבדה היתה אמורה להקפיץ את מכפיל הרווח הנקי הממוצע מדרגה - אבל בניגוד להיגיון הפיננסי, זה לא מה שקרה. האמת היא שלמעט תקופה קצרה, מכפיל הרווח כלוא כבר עשור שלם בתוך רצועה צרה.

התחושה של הטעיית הממוצע לא נשענת על קרקע מוצקה: אין חולק על כך שקיימות בשוק המקומי מניות יקרות, אבל בשנה האחרונה השתרשה תחושה שהתמחור הממוצע חוטא בהטעיה. זוהי הגזמה, והעובדה שמדד ת"א-90 הניב ביצועים עודפים בשנה שחלפה, אינה יכולה לשמש כראיה.

תא_90

במלים אחרות, תשואתו העודפת של המדד היא במידה רבה תיקון של ביצועי חסר בשנים קודמות. בהתאם, מכפיל הרווח הנוכחי שלו אינו שונה מהותית מהמכפיל המקביל של מדד ת"א-125 כולו.

הכלכלה איתנה: זה לא המקום לניתוח מאקרו כלכלי של המשק הישראלי, אבל קשה לומר שהתמונה המצטיירת כיום מטרידה; לא בהיבט הצמיחה הצפויה, לא במישור האינפלציה החזויה, ובוודאי לא בהקשר של רמת התעסוקה. אז אם הכלכלה בריאה והריבית אפסית, קשה לא לתהות כיצד רמת התמחור לא הפכה לנדיבה יותר? מה עוד השקעה באקוויטי צריכה?

המניות המקומיות אטרקטיביות גם ביחס לחלופות: אין לי כוונה לעסוק בכל חלופות ההשקעה הקיימות, כמו סחורות או מטבעות, אלא לגעת בשתי האלטרנטיבות הטבעיות - איגרות חוב מקומיות ומניות זרות.

לגבי החלופה הראשונה, אז ברמת הריביות הנוכחית קשה לראות מהיכן תגיע התשואה, שהרי האפשרות לרווחי הון קלושה והתשואה השוטפת של האג"ח, במקרה הטוב, צנועה. בנוגע להשקעה בשוק המניות האמריקאי, לדוגמה, אז פער המכפילים אכן הצטמצם באחרונה, אבל הדיסקאונט שבו נסחר השוק הישראלי עדיין משמעותי.

ארבעה סקטורים מועדפים להשקעה

אין לי כל בעיה עם רכישת מדד ת"א-125 כמקשה אחת, אבל אילו נדרשתי להמליץ על תחומים מועדפים, הייתי מציין ארבעה: בנקאות, ביטוח, קמעונאות מזון ותשתיות.

בנקים: אם יש משהו קבוע בשוק ההון המקומי, זה מכפיל הרווח הנקי של הסקטור הבנקאי. אם תביטו עליו לאורך שני העשורים האחרונים, תגלו שהוא נע סביב 10 בכל שנה ושנה - עם שונות מינימלית ו"עקשנות" מרשימה.

בנקים

זוהי תופעה שמעוררת תמיהה, שהרי הסיכון העסקי הנוכחי נמוך בהרבה מזה שהיה. היכן זה בא לידי ביטוי בביצועים? בפרמטרים הבאים: עלייה ביחס הלימות ההון - כלומר, כרית הביטחון; הקטנת המרווח הפיננסי; ירידה בהפרשות לחובות מסופקים, כפועל יוצא של המרווח שהתכווץ; התייעלות תפעולית חסרת תקדים, שמאפשרת להכיל ולספוג שחיקת מחירים.

ביטוח: בשונה מהבנקים, התנודתיות של מניות הביטוח הישראליות חריגה ומשמעותית, בפרט על רקע התלות האינהרנטית בשוקי ההון. מנגד, לטעמי, אין עוד הרבה ענפים בשוק המקומי שנסחרים בדיסקאונט כה עמוק וממשי. אם אלה פני הדברים, המסקנה הפיננסית ברורה: מניות הביטוח הן בהחלט השקעה מעולה, אבל אך ורק לתקופת זמן ארוכה.

מכפיל ההון הממוצע שבו נסחר כעת הסקטור עומד על 0.8 - רמת תמחור שאינה מתיישבת עם הצמיחה העסקית החדה ותשואת ההון הדו-ספרתית שהסקטור מניב. רק לשם המחשה, אציין שהיקף הנכסים המנוהלים והפרמיות המורווחות צומחים בקצב שנתי מונוטוני של 10% ו-6%, בהתאמה. זוהי צמיחה אדירה.

מה לגבי הרווחיות? בנטרול הרעשים משוק ההון והשפעת הריבית על העתודות, תשואת ההון מפעילות ליבה מתכנסת לרמה נדיבה של 12%-11% בשנה.

אם כך, קשה להימלט מהשאלה הפיננסית הבאה: מהו שיעור ההיוון שמאזן את המשוואה? אחסוך מכם את הטכנוקרטיה המעיקה, ואומר את הדבר הבא: כדי להצדיק מכפיל הון של 0.8, בממוצע - תחת תשואות ההון וקצבי הצמיחה שלעיל - שיעור ההיוון המחולץ אמור להתקרב לכדי 20%. איך לומר, זאת לא הגזמה - זוהי הנחה בלתי סבירה.

קמעונאות מזון: הסיבה שאני חושב שקמעונאיות המזון המקומיות ראויות להשקעה, נשענת הן על מאפייני הביקוש והן על מבנה ההיצע. הדרישה למוצרי מזון היא יחסית קשיחה, כשהצריכה הפרטית צפויה לצמוח בשיעור נאה של 3.5%-3.0% בשנה הקרובה.

לגבי התחרות בענף, הרי שמאז קריסתה של מגה וכניסת יינות ביתן במקומה, התחרות בתחום נוחה הרבה יותר. מבחינת מחירי המניות, הרי שעל פניו רמת המכפילים נראית גבוהה, אבל יש לזכור שזוהי תוצאה ישירה של השילוב בין סיכון עסקי נמוך לצמיחה קשיחה, ושהרמה הנוכחית אינה שונה מהותית מהמכפיל ההיסטורי הממוצע. במלים אחרות, לתמחור הנוכחי יש הצדקה.

תחום התשתיות: במובנים רבים, ישראל נחשבת לאחת המדינות המתקדמות בעולם. ואולם, נדמה לי שרבים יסכימו כי בחלק מתשתיות הבסיס אנחנו רחוקים מאוד מהרמה המערבית.

התמחור ביחס לשוק בארהב-1

זה לא שבעשור האחרון לא בוצעו כאן השקעות כבדות, ההפך, אבל הפער האדיר בנקודת המוצא מותיר לפנינו עוד כברת דרך ארוכה. רק כדי להמחיש את הדברים, אציין את המספרים הבאים: ההשקעה בנכסים קבועים בישראל צמחה מתחילת העשור בשיעור של כמעט 70%, כשבשנתיים הקרובות היא צפויה לגדול בכ-10% נוספים.

חשוב להזכיר בהקשר זה את ההרחבה הנוספת של מפעל אינטל, שתתחיל בשנה הבאה, שכן היא לבדה צפויה להוסיף 35-38 מיליארד דולר להשקעות בנכסים קבועים - שתתפרס על פני שלוש שנים. יש להביא בחשבון גם את השלב הראשון בפיתוח מאגר הגז "כריש", הכולל השקעה של 1.3 מיליארד שקלים בשנת 2020.

אם אלה המספרים, ברור שחברות התשתית המקומיות יהיו הנהנות המרכזיות מהגידול הצפוי בהשקעות. 

הכותב הוא מנהל מחלקת מחקר מניות בלאומי שוקי הון, עובד בנק לאומי. הסקירה בוצעה על בסיס מידע ונתונים ציבוריים, המפורסמים לכלל המשקיעים, ועל בסיס זה בלבד.

עוד כתבות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים