גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: המקרה המוזר של שיבוץ שלושה שופטים בלבד בעתירה נגד ראש הממשלה נתניהו

בית המשפט העליון ידון ביום שלישי הקרוב בשאלה הפוליטית הלוהטת - האם נתניהו רשאי להרכיב את הממשלה הבאה • אלא שההרכב שנקבע מעורר תהיות • מי נותר מחוץ להרכב, מי חויב למסור לביהמ"ש חוות דעת (וסתר את עצמו), ואיך זה קשור שוב לעילת הסבירות? ● דעה

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות / צילום: שלומי יוסף
נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות / צילום: שלומי יוסף

יש הרבה מה ללמוד מהדרך שבה בנתה נשיאת ביהמ"ש העליון, אסתר חיות, את הרכב השופטים לדיון שייערך בשבוע הבא בעניינו של רה"מ בנימין נתניהו. אלה לא שמות השופטים שנבחרו שאמורים לעורר תהייה; זו העובדה שמדובר בשלושה בלבד. הבחירות הקרובות אמורות היו להיערך על שאלה אחת: בהינתן כתב האישום נגדו, האם תם עידן נתניהו? אלא שהדיון שחיות עומדת להוביל ייתר (אולי) את השאלה הזו. לא הציבור יכריע בו, אלא השופטים. מצופה היה שבדיון בשאלה דרמטית שכזו ישתתף מספר גבוה של שופטים, ובכל זאת קבעה חיות כי שלושה שופטים בלבד מספיקים כדי לקבל את ההחלטה.

הרכב מינימלי להחלטה מקסימלית דורש הסברים. זה לא רק ההיגיון הבריא שמתקומם נגד שיבוצם של שלושה שופטים בלבד, זה גם יומנו הארור של ביהמ"ש שזוכר ולא שוכח. לא פחות מחמישה שופטים שובצו כדי לדון בעבר בעתירה שביקשה במקרה דומה לפטר את סגן השר רפאל פנחסי עם הגשת כתב אישום נגדו. ללא פחות משבעה שופטים נדרשו כדי להכריע בסיטואציה זהה כאשר העתירות הוגשו נגד סגן השר צחי הנגבי. ולא פחות משבעה שופטים נדרשו כדי להכריע בסיטואציה זהה כאשר העתירות הוגשו נגד ראשי ערים שנאשמו בפלילים. כיצד קרה שהשאלה הקשה והרגישה כל כך בעניינו של ראש ממשלה מכהן תחת כתב אישום עומדת להתברר בהרכב של שלושה שופטים בלבד?

בית המשפט שבתוך בית המשפט

זה לא רק הזלזול הבוטה שביהמ"ש משדר כאן ביחס לסוג ההכרעה שהוא נדרש לקבל; וזו גם לא רק ההשפעה הדרמטית שעומדת להיות להחלטה שלו על הזכות הכי אלמנטרית של ציבור במדינה דמוקרטית - לבחור את העומד בראש מדינתו. ההרכב הקטן הזה מציב סימן שאלה גדול ביחס לתמימותה של פעולת השיבוץ. השיבוץ הזה נראה כל כך מוזר ומלאכותי, שהנשיאה נאלצה להסביר את עצמה. אלא שההסבר שסיפקה לא מרגיע את החשדות - הוא מגביר אותם. בהודעה רשמית הסבירה דוברות בתי המשפט כי להוציא את השופט ניל הנדל שעסוק בימים אלה בענייני הבחירות מתוקף תפקידו כיו"ר ועדת הבחירות המרכזית, שאר השופטים שובצו על בסיס סניוריטי.
ואכן, שלושת השופטים ששובצו לדיון הם הוותיקים ביותר. אלא שמחצית האמת הזו מסתירה את המחצית האחרת.

שכן אם שלט כאן עקרון הסניוריטי, ייתכן שהוא מסביר נוסף לזהות שלושת השופטים שנבחרו, את העובדה שהוחלט להסתפק, באופן מוזר וחשוד, בשלושה בלבד. שיבוץ של חמישה שופטים על בסיס עקרון הסניוריטי היה מייצר לחיות בעיה רצינית. השופט הבא שהיה מצטרף לדיון היה יצחק עמית. אבל מה עושים עם השיבוץ החמישי? לו הייתה חיות משבצת חמישה שופטים על פי עקרון הסניוריטי, נעם סולברג היה השופט שחותם את ההרכב. סולברג, וזאת לגמרי במקרה, הוא גם השופט שנשא רק לפני חודש נאום חריף שבו יצא חזיתית נגד התפיסה השלטת בעליון. מי שעתיד לשמש כנשיאו השמרני של העליון בעוד כעשור, התגלה כמי שמאמין שאין לביהמ"ש הצדקה דמוקרטית לעשות שימוש בעילת הסבירות כדי לפסול החלטות של נבחרי ציבור.
למי שהאזין לדברים, וחיות האזינה להם, ברור שסולברג מחפש פסק דין מתאים כדי ליישם את התפיסה הזו. אפשר לנחש איזו עמדה היה מנפק לנשיאה לו הייתה משבצת אותו בהרכב.

הרי כל מטרתו של הדיון היא לבחון עד כמה סביר להטיל את הרכבת הממשלה הבאה על נתניהו. סולברג בוודאי לא היה מצטרף לרוב האוטומטי של חיות. גם אם חיות תאשר את המשך כהונת נתניהו, וגם אם תשלול אותה; גם אם תחליט להוציא צו על תנאי נגד נתניהו וגם אם לאו - סולברג היה יוצא נגדה. הוא היה יוצא נגד ההנמקה הצפויה נגד עצם היומרה ונגד עצם הסמכות. הרעיון שלפיו ניתן להעלות על הדעת פסילה של כהונת ראש ממשלה על בסיס עילת הסבירות היה זוכה אצלו לקיתונות של ביקורת.

נראה שחיות הבינה את העניין ולא התכוונה לתת לסולברג להחמיץ עבורה את העיסה. היא לא תאפשר לו להפוך להורס מסיבות. לבית המשפט שבתוך בית המשפט. בניגוד לכל היגיון משפטי או פוליטי, קבעה שמבחינתה שלושה שופטים הם די והותר לתיק הדרמטי הזה. אלא שהניסיון לייצר החלטה מקשה אחת יחריב את בסיס הלגיטימציה שלה.

ייסורי היועמ"ש אביחי מנדלבליט

לקראת הדיון הורה ביהמ"ש ליועמ"ש אביחי מנדלבליט להגיש לו את חוות דעתו בנושא. השופטים מבקשים לקבל ממנו תשובה ברורה לשאלה - האם סביר שנתניהו ירכיב את הממשלה הבאה. מנדלבליט לא רצה להכריע. ניסה להתחמק, אך לשווא. ביהמ"ש מחייב אותו לקבל הכרעה.

הלב יוצא למנדלבליט. הוא באמת לא רצה להיות שם כשזה קורה. אלא שהכלל הוותיק על "מי שהולך לישון עם כלבים, קם עם פשפשים", נכון גם לגבי היועמ"ש. מי שעשה שימוש בעילת הסבירות, באופן חסר תקדים כדי לעצור את מינויה של מ"מ פרקליט המדינה, אורלי בן-ארי גינזברג, נדרש כעת להתקדם לשלב הבא והמתבקש. גם אם לא מתבקש מבחינתו.

הרי מנדלבליט עמד על כך שעמידה בתנאי החוק אינה סוף פסוק. שזהות פרקליט המדינה הזמני אמורה להתברר על פי מה שסביר בעיניו ולא על פי הוראות החוק. מדוע, אם כן, יחמוק מלשתף את ביהמ"ש בעמדתו ביחס לסבירות כהונתו של נתניהו תחת כתב אישום?

מה שמותר לארדן ואסור לאוחנה

זו לא הייתה החזית היחידה שמנדלבליט הסתבך בה השבוע בשל התנהלותו בפרשת מ"מ פרקליט המדינה. חוות הדעת מטעמו, שהתבססה על שימוש בעייתי ותקדימי בעילת הסבירות, תמשיך ותסבך אותו גם בהמשך.

מנדלבליט, שעייף ממלחמתו מול שר המשפטים אמיר אוחנה בעניין מינוי מ"מ פרקליט המדינה, ביקש להימנע מחזית נוספת ואיפשר לשר גלעד ארדן למנות מפכ"ל קבוע, על אף שהממשלה הנוכחית טרם זכתה לאמון הכנסת.
לכאורה, טוב ויפה. אלא שההחלטה הזו, שהייתה מוצלחת עבור ארדן, הייתה בעייתית בעיני התנועה לאיכות השלטון. כיצד ייתכן שבממשלות המעבר הקודמות היועץ קבע שלא ניתן למנות מפכ"ל וכעת לפתע האסור הפך למותר?

התנועה לאיכות השלטון צודקת. זאת אומרת, אני חושב שהיא לגמרי טועה, אבל אם נקבל את התזה של מנדלבליט שלפיה מעורבותו של שר במינוי עולה כדי "חוסר סבירות", היא לגמרי צודקת. אם היועץ רשאי להתעלם מהחוק ומורה על קבלת ההחלטות על מינוי כלשהו על בסיס עילת הסבירות, לא ברור מה ההבדל בין אוחנה לארדן. מדוע אוחנה אינו יכול למנות מ"מ פרקליט מדינה, אבל ארדן יכול למנות מפכ"ל קבע? לכאורה, מה שאסור לעשות באופן זמני ודאי שאסור לעשות באופן קבוע. או שתזת הסבירות מופרכת, כמו שסבור השופט סולברג, או שהיא צודקת כמו שסבור מנדלבליט.

יהיה מעניין לראות את הגמישות והפתלתלות שתפגין מחלקת הבג"צים בתשובה לעתירה שמן הסתם תוגש בקרוב בנושא. לו הייתי במקום ראש המחלקה, ענר הלמן, הייתי בוחן אפשרות לשכור את שירותיו של אומן טרפז. יצטרכו כאן לא פחות מלוליין.

ביהמ"ש עלול לחבל בהליך הבחירות התקין

נזכרתי השבוע בדיונים שהתקיימו לפני שנה וחצי, ערב ההצבעה בוועדת שרים לחקיקה על אישור פסקת ההתגברות. ריכזתי אז את הוועדה, ואחד הטיעונים שעלו נגד התיקון היה זה שביקש להגן על הדמוקרטיה מפני הכנסת. "ומה יקרה אם הכנסת תשנה את חוק יסוד הכנסת ותבטל את הבחירות?", שאלו מתנגדי החוק. הטענה הזו יושבת על הטעות המושרשת שלפיה הכנסת היא מקור הסכנה לדמוקרטיה וביהמ"ש הוא הגורם השומר עליה. אם חלילה תוכל הכנסת לחוקק את שיפסלו השופטים, אפילו עניין יסודי בדמוקרטיה כמו קיומן התקין של בחירות. עלול להיעלם מחיינו.

הרי עצם קביעת הדיון בעתירה נגד נתניהו משמעותו שביהמ"ש רשאי לקבוע כי אחד משני המועמדים המובילים לראשות הממשלה יהיה מנוע מלהקים ממשלה. הבחירות הקרובות לא מתקיימות בין מועמדים דמיוניים. הן מתקיימות בין שניים וביניהם בלבד: בני גנץ ובנימין נתניהו. פסילת נתניהו בביהמ"ש אינה מבטלת את יום הבחירות, אך מרוקנת אותו מכל משמעות.

האם מתנגדי פסקת ההתגברות יצליחו להבחין כעת שביהמ"ש בפסיקתו עלול בעצמו לחבל בהליך הבחירות התקין? שהפגיעה בהליך הכל כך בסיסי הזה במשטר דמוקרטי עלולה לבוא דווקא מצד ביהמ"ש? 

הכותב שימש בארבע השנים האחרונות יועצה הבכיר של שרת המשפטים לשעבר איילת שקד ואחראי מטעמה על ענייני הכנסת והממשלה במשרדה. בנוסף, שימש מרכז ועדת השרים לחקיקה וכמרכז ועדת שקד-לוין להגברת המשילות בישראל. הוא תלמיד לתואר שלישי באוניברסיטה העברית

עוד כתבות

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

פלסטינים ברצועת עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מקורות בחמאס: "ייתכן שיוכרז על הסכם ביום חמישי"

מקורות בחמאס לעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי: המשא ומתן העקיף המתקיים עם ישראל בדוחה "רציני יותר מהפעמים הקודמות" ● דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקאי לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

בראיון עם פרופ' אמיר ירון, הוא מבקר את המעבר לשיטת החישוב החדשה של הלמ"ס, וכן מתייחס לאפשרות של העלאת מסים, בשל צורכי הביטחון שגדלו, בעקבות המלחמה: "יש פערים מאוד גדולים בין דרישות משרד הביטחון, מול מה שמשרד האוצר מדבר עליו"

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך / צילום: אסף גלעד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הודיע כי יטיל מכס בגובה 25% על קוריאה ויפן; הירידות בוול סטריט מתחזקות

הנאסד"ק יורד בכ-1% ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● טסלה נופלת במעל 7%, לאחר שמאסק הכריז על הקמת מפלגה חדשה בארה"ב ● מניות האנרגיה המתחדשת יורדות ● שר האוצר האמריקאי אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● וגם: אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

הספקולציות חוגגות כאילו אנחנו ב-2021: שובן של מניות המם וה־YOLO

הראלי הנוכחי בוול סטריט הציף מגמה שמזכירה נשכחות: מניות של חברות לא רווחיות הניבו מתחילת אפריל ביצועים עדיפים גם ביחס למניות רווחיות ואיכותיות ולמדדים מרכזיים ● בין אלה בולטות חברות מכירת והשכרת רכב ● מה מוביל לכך ואיך הטרנד צפוי להסתיים הפעם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי הסירה את אזהרת הטיסה לישראל: האם חברות התעופה הזרות יחזרו?

ב־24 ביוני הושגה הפסקת אש, אך הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי (EASA) הזהירה שהמצב שברירי ועלול להתלקח מחדש ● תוקף האזהרה פקע, ולאחר דיונים הוחלט שלא לפרסם אזהרה חדשה במקומה ● זו עשויה להיות בשורה חיובית שתקרב את חזרתן של חברות תעופה זרות לישראל

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות