גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנשיא עבר על החוק? טראמפ חשף בטוויטר את שמו של המדליף שסלל הדרך לאימפיצ'מנט שלו

הנשיא שיתף בחשבון הטוויטר שלו ציוץ של surfermom77@, שמגדירה עצמה "100% תומכת בטראמפ", ובו שמו של אדם שאמור להיות ה"שורק במשרוקית" (whistleblower), איש קהיליית המודיעין שחשף את פרטי השיחה בין טראמפ לנשיא אוקראינה ● הציוץ נעלם כעבור כמה שעות

דונלד טראמפ / צילום: Leah Millis, רויטרס
דונלד טראמפ / צילום: Leah Millis, רויטרס

 

"בעוד שדונלד טראמפ מנסה לטפח דימוי של מיליארדר בלתי אנוכי, דימוי כזה מרוחק מהמציאות", כותב "אלמוני", "פקיד בכיר בבית הלבן" שחיבר את הספר "אזהרה", מבט מבפנים על דרכי ההתנהלות של הממשל הנוכחי. "רבים מאתנו שהצטרפו לממשלו מכירים בכך שהוא אדם נקמני שמקדם את עצמו, אדם שמקדיש כמויות זמן מוגזמות לתקוף אחרים כדי לדחוף את האינטרסים שלו".

"המאפיינים האלה מתגלמים בדרך שבה מנהל טראמפ את ממשלו", מוסיף "אלמוני". "כולנו למדנו בדרך הקשה שהמודוס אופרנדי של הנשיא נותן עדיפות ללחימה על פני עשיית שלום, לבריונות על פני ניהול מו"מ, לזדון על פני חמלה, לתהילה על פני מתן בסתר. בקצרה, טראמפ הוא דיוקנו של אדם בלתי הגון".

התיאור הזה, מתוך ספרו של המדליף הגדול הראשון בממשל טראמפ, שיצא לאור לפני כמה שבועות, משמש רקע נאות למאמצי נשיא ארה"ב לנקום במדליף הגדול השני, זה שסלל את הדרך להחלטת בית הנבחרים להגיש נגדו כתב אישום בן שני סעיפים, כתום תהליך אימפיצ'מנט שהראה עד כמה מוכן נשיא ארה"ב להרחיק לכת כדי להכשיל מראש יריב פוטנציאלי בבחירות לנשיאות בנובמבר 2020.

לאזכור: אנליסט ב-CIA, שהושאל למועצה לביטחון לאומי, האזין, על פי הנוהל המקובל, לשיחה של טראמפ עם נשיא אוקראינה, וולידימיר זלנסקי, ב-25 ביולי ונחרד לשמוע שטראמפ ביקש מזלנסקי "טובה" תמורת הסכמתו לתת לאוקראינה סיוע צבאי: להכריז על חקירה פומבית של ג'ו ביידן, סגן הנשיא בממשל אובמה, ובנו האנטר, שהיה דירקטור בחברת הגז האוקראינית בוריסמה בחלק מתקופת כהונתו של אביו. סכום הסיום, כ-400 מיליון דולר, כבר תוקצב ע"י הקונגרס כדי לסייע לאוקראינה במאמציה להדוף את תוקפנות רוסיה, שהחלה בכיבוש חצי האי קרים.

בקשה זו היא ליבת מיזם האימפיצ'מנט. הדמוקרטים אומרים, שמדובר בסחיטה וכי טראמפ ניסה למעשה להציע "שוחד" לנשיא אוקראינה ובכך סיכן אינטרסים של הביטחון הלאומי האמריקאי, שממוקדים במאמצים לבלום את התוקפנות הגלובלית של רוסיה.

אותו אנליסט פנה לממונים עליו והתריע על התנהלותו של נשיא ארה"ב. פנייתו נעשתה על פי הנהלים המסדירים קובלנות של עובדי ממשל שמנסים לחשוף שחיתויות פנימיות. כדי לעודד חשיפות כאלה, נחקק חוק להגנת עובדים שמוכנים להסתכן ולתת פומבי למעשי שחיתות ואי-סדרים בגופי הממשל השונים. החוק כולל הוראה מפורשת להטיל חיסיון על זהותו של החושף כדי להגן עליו ממעשי גמול של גורמים אינטרסנטיים. מדליף כזה מכונה באנגלית "שורק במשרוקית" (whistleblower) וזה גם כינוי החוק שמגן על אנשים כאלה.

בשימועים בוועדת המודיעין של בית-הנבחרים, אמר ג'ורג' קנט, סגן עוזר שר-החוץ לענייני אירופה ואירו-אסיה אמר, כי רודי ג'וליאני, פרקליטו האישי של טראמפ הוא שהניע את המאמצים לדחוף לחקירת הביידנים וכי פעילותו של ג'וליאני היתה מבוססת על "קמפיין של שקרים". קנט דחה בתוקף את מאמצי טראמפ להשיק "חקירות סלקטיביות של אזרחים אמריקאים במדינות זרות כדי להפיק רווחים פוליטיים", כלומר להזמין חקירה על הביידנים ממדינה זרה כדי להכפיש את שמו של ביידן האב, בעל הסיכוי הגדול ביותר, בשלב זה לפחות, להתמודד מול טראמפ בבחירות לנשיאות בעוד פחות משנה.

מאז שניתן פומבי לקובלנת האנליסט האלמוני, ניהלו מחוקקים רפובליקאים בשני בתי הקונגרס קמפיין לחשיפת זהותו, אך את הקמפיין הוביל טראמפ עצמו, שטוען כי יש לו זכות, כמו לכל אזרח אמריקאי, לעמוד פנים אל פנים מול מאשימו. מזה חודשים מאיים טראמפ לתת פומבי לזהותו של ה"שורק", למרות ההגנה המפורשת שמעניק החוק לאנשים כמותו.

למעשה, שם ה"שורק" פורסם באתרים ובביטאונים ימניים, לרבות ברייטבארט ניוז, "וושינגטון אקזאמינר" ואפילו האתר הפרטי של דונלד טראמפ ג'וניור, בנו הבכור של הנשיא, אם כי איש לא הביא ראיות שהשם שפורסם הוא אכן שמו של המדליף. בסוף השבוע לא הצליח טראמפ להתאפק.

בליל שבת, בחשבון הטוויטר שלו, עם 68 מיליון עוקבים, הוא שילב ציוץ מ-surfermom77@, צייצנית (או צייץ) שמגדירה את עצמה כ"100% תומכת בטראמפ", ובו שמו של אדם שאמור להיות השורק. אך בשבת בבוקר, נעלם הציוץ הזה מהחשבון של נשיא ארה"ב. מדוע? הבית הלבן מסרב להגיב. לא מן הנמנע שהיועצים המשפטיים של טראמפ הזהירו אותו שהפעם הוא הרחיק לכת.

עורך-הדין סטיבן קון, שמתמחה בהגנה על חושפי מידע ממשלי, אמר ל"וושינגטון פוססט", כי לפנינו מצב חסר תקדים, מפני שחובתו של כל נשיא היא להגן על זכותם של "שורקים" לשמור על עילום שמם, ובמיוחד על "שורקים" מקהיליית המודיעין. עיתוני הזרם המרכזי בארה"ב, לרבות "וול סטריט ג'רנל", "וושינגטון פוסט" ו"ניו יורק טיימס", וכן רשתות הטלוויזיה הגדולות החליטו לא לפרסם את שם ה"שורק".

עוד כתבות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט; הישראלית שמזנקת, ומניית השכרת הרכב שצוללת

נאסד"ק יורד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר מזנקת לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב