גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסחר המקוון - מהפכת העשור

בשנת 2019 כשישה מיליון ישראלים ביצעו רכישה באינטרנט - פי עשר מאשר בשנת 2010 ● בדואר ישראל מעריכים כי אנחנו עוד רחוקים מהשיא ונערכים בהתאם

מסחר מקוון. דואר ישראל מטפל ב-95% מכלל החבילות שמגיעות לישראל / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
מסחר מקוון. דואר ישראל מטפל ב-95% מכלל החבילות שמגיעות לישראל / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף דואר ישראל

כדי להבין את כברת הדרך שעשה דואר ישראל בעשור האחרון, כדאי לחזור לסקר שערכה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בשנת 2011, ממנו עלה כי 66% מהישראלים חששו באותה התקופה לרכוש מוצרים באינטרנט.

עשור לאחר מכן, הפירוט של כרטיסי האשראי שלכם מנובמבר, מעיד על המהפכה: לפי האתר Statista.com נכון להיום, כ-5.9 מיליון ישראלים ביצעו רכישות באינטרנט, שהסתכמו בכשישה מיליארד דולר. המומחים בתחום מעידים כי מדובר במגמה כלל עולמית שתלך ותתחזק בשנים הקרובות: ב-Statista.com מופיעות הערכות לפיהן כלל העסקאות באינטרנט יסתכמו ב-2022 בכ-6.5 טריליון דולר, לעומת ל-3.5 בשנת טריליון דולר בשנת 2019.

דואר ישראל מטפל ב-95% מכלל החבילות שמגיעות לישראל, וגם הוא מספק נתונים שמבהירים את המגמה: בשנת 2019 הדואר טיפל בכ-68 מיליון חבילות, פי 8 מאשר בשנת 2010, במשקל כולל של כ-16 אלף טונות.

הישראלים מוותרים על הסיפוק המיידי לטובת מחיר

אופי ודפוסי הקניה ברשת של הישראלים השתנה באופן מהותי בעשור האחרון ואיתו גם הציפיות שלנו בתור צרכנים. אנו מחשיבים את מהירות המשלוח ואת איכותו כחלק בלתי נפרד מחוויית הקניה, אנו לא נרתעים יותר מלעבור את רף ה-75 דולר ולהזמין מוצרים הדורשים תשלום מע"מ, ויותר מכל - אנחנו מזמינים חבילות גדולות ועדינות יותר, שהטיפול בהם צריך להיות קפדני יותר מאי פעם. אז מה הפך אותנו לקנייני רשת? אחת הסיבות המרכזיות היא המחירים האטרקטיביים שמציעים אתרי הסחר העולמיים ומאפשרים לנו הישראלים ליהנות ממחירים נוחים הרבה יותר מאשר אלה שהורגלנו אליהם, ממגוון עצום ומהיכולת להזמין מוצרים במגוון גדלים ושימושים. 

מגמה זו שינתה לא רק את הדואר אלא גם את האסטרטגיה של קמעונאים רבים בישראל, המבינים כי לקוחות מוכנים לוותר על הסיפוק המיידי בקניית מוצר מסוים, על מנת ליהנות ממחיר וממגוון אטרקטיבים יותר, והביאה אותם להשקיע משאבים רבים ביצירת חוויה דיגיטלית משמעותית, בהקמת תשתיות לסחר מקוון וכן... גם להוריד מחירים.

נכון להיום לקוחות דואר ישראל, נהנים ממגוון שירותים הכולל אפשרות לעקוב אחר החבילה שלהם - כל הדרך מהחנות המקוונת ועד לסניף הדואר, ממשלוח מהיר, ממגוון נקודות איסוף ומאפשרות להתאים את מועד האיסוף באמצעות השירותים המקוונים של הדואר. "כל אלה נראים היום מובנים מאליהם, אבל אנחנו בדואר יודעים כי הדרך למצב הנוכחי דרשה לא רק השקעה עצומה במשאבים, בטכנולוגיה ובכוח אדם, אלא בעיקר אימוץ קו מחשבה חדש לחלוטין והיערכות אסטרטגית מהירה ואמיצה שנותנת מענה גם לצרכים הנוכחיים וגם לצרכים העתידיים של הלקוחות" אומר דני גולדשטיין- מנכ"ל דואר ישראל.

משקיעים במיון, בשינוע ובמידע

כדי להתמודד בהצלחה עם כל אלה, הדואר אימץ אסטרטגיה שנועדה לייעל שלושה תהליכים מרכזיים: המיון, השינוע והמסירה והמידע.

תהליך המיון מהווה את פעילות הליבה שנועדה להבטיח את קבלת החבילה בזמן, לכתובת המדויקת וחשוב מכל - באופן השומר על איכות המוצר. לשם כך הוקם מרכז הסחר המקוון לחבילות במודיעין, המשלב טכנולוגיה, תקני שירות מתקדמים וכמובן - צוות עובדים מיומן שהוכשר במיוחד למשימה. כל אלה מעניקים למרכז אפשרות למיין כ-100 מיליון חבילות בשנה.

בתחום השינוע והמסירה, הדואר חידש ותגבר את צי הרכבים שלו, הכולל נכון להיום כאלף רכבים ומשאיות ותגבר ומיצב את מערך השליחים. כמו כן, במסגרת מערך של שיתופי פעולה מספר נקודות המסירה גדל תוך עשור לכ-1300 נקודות, מתוכן כ-600 בחנויות, רשתות קמעונאיות וקניונים. נקודות אלה מאפשרות לא רק קיצור תורים אלא איסוף במועדים גמישים יותר מאשר בעבר. 

לבסוף, מערך המידע של הדואר ביצע קפיצה משמעותית וכיום הלקוחות יכולים לעקוב אחר החבילה שלהם מהרגע שהיא עוזבת את מדינת המוצא, עד שהיא מגיעה לידיהם, לרבות קבלת סמס על ההגעה לסניף או לנקודת החלוקה, אפשרות לקביעת תור ועוד.

לצד ההתייעלות במיון, בשינוע ובמידע, הדואר נדרש להתמודד עם נושאים, המהווים חלק בלתי נפרד מהגידול העצום בתחום הסחר המקוון: "הטיפול של הדואר בחבילות מחייב אותנו להתייחס לנושאים כבדי משקל, כמו הגנה על הפרטיות והמידע של הלקוחות שלנו, היערכות לאיומי סייבר וכמובן, עמידה ברגולציה הישראלית והעולמית בתחום. המשימה הזו חשובה בדיוק באותה מידה כמו העמידה בסטנדרטים השירותיים שקבענו לעצמנו ולשמחתי, המחשבה והמאמצים שלנו בתחום מביאים לכך שלקוחותינו מעניקים לנו את מלוא האמון בתחום". 

יצוא סחורות בהיקף של כ-994 מיליון דולר ב-2020

אבל הישראלים לא רק קונים ברשת... נכון להיום כ-300 אלף ישראלים המציעים פריטים למכירה ברשת במגוון תחומים, שהייחודיים שבהם הוא יצירות יודאיקה, כלי בית, ופרטי אמנות ייחודיים. גם בתחום זה חל גידול משמעותי של כ-50% מאז שנת 2015 והצפי הוא כי עד 2020 ישראלים ייצאו סחורות בהיקף של כ-994 מיליון דולר.

הצלחתם של עסקים אלה כרוכה בעבותות ביכולת שלהם לשנע את המוצרים לכל רחבי העולם ולאפשר ללקוחות לקבל אותם במהירות ובאיכות. 

דואר ישראל בנה מערך שירותים ליצואנים הישראלים המעניק להם תמיכה לוגיסטית מלאה באמצעות מעטפת שירותים הכוללת פתרונות טכנולוגיים מתאימים, אפשרות למכור במטבעות זרים, התייחסות להיבטי מס ומכס בינלאומיים, ועוד.

לצד כל אלה, הוקם מערך של מנהלי תיקי לקוחות, איסוף ושילוח מבית הספק ומערכות ניטור ובימים אלה נערכים לפתיחת מחסנים לוגיסטיים שיפעלו בסמוך למרכז הסחר בנתב"ג, שיאפשרו אחסון ושילוח מהיר יותר מאי פעם.

חדשנות כפעילות ליבה בדואר ישראל

מה צופן העתיד עבור דואר ישראל? ובכן, הצפי הוא כי בשנת 2023 היקפי הסחר המקוון יגיעו לכ-22% מכלל הסחר הקמעונאי העולמי. נתונים אלה ישפיעו מן הסתם גם על מגמת הסחר המקוון בישראל: האתר Statista.com מפרסם הערכות כי עד לשנת 2020 כ-7.4 מיליון ישראלים יקנו מוצרים ברשת, בסכום שיסתכם בכ-6 מיליארד דולר, גידול של כ-70% מול שנת 2019, בה הסתכם המסחר בכ-3.5 מיליארד דולר. 

דואר ישראל ממשיך בהיערכות שלו לטיפול, לקליטה ולשינוע של כל החבילות שיגיעו אבל לא רק: בשנה האחרונה הוקמה חטיבת חדשנות בדואר ישראל, שנועדה לפתח פלטפורמות לשיפור השירות ללקוח, להגדיל את סל המוצרים והשירותים שהדואר מעניק ולקדם שיתופי פעולה עם מפעילי דואר ברחבי העולם. לצד כל אלה, הדואר ישיק בקרוב מעבדת חדשנות שתוקם בצמוד למרכז הדואר בתל אביב ותאפשר לסטארט אפיסטים לבחון, לפתח וליישם מיזמים חדשניים ופורצי דרך.

"אנחנו לא נחים על זרי הדפנה מכיוון שנכון להיום, פוטנציאל הגידול בהיקפי הסחר המקוון רחוק מאוד מלמצות את עצמו. בחמש השנים האחרונות עסקנו בייצוב המערכת ונכון להיום, הדוחות הכספיים שלנו מראים כי אנחנו בכיוון הנכון. בשנים הקרובות אנו נשקיע משאבים רבים במנועי הצמיחה הנוכחיים והעתידיים שלנו בתחום החסר המקוון, נמשיך להתייעל ובמקביל לכל אלה, נביא לשיפור מתמיד בשירותים ללקוחות שלנו - יבואנים ויצואנים כאחד". אומר דני גולדשטיין - מנכ"ל דואר ישראל.

עוד כתבות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

גל הפיטורים באינטל ישראל החל: מאות עובדים יזומנו לשימוע בימים הקרובים

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח