גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גיוסי אג"ח גדולים בדצמבר הפכו את 2019 לשנת שיא של הנפקות בשוק החוב הקונצרני

מנתוני מעלות S&P לסיכום שנת פעילות גיוסי החוב של החברות בבורסת ת"א, עולה כי בולטת הירידה במרווחי הסיכון ● במקביל לעלייה חדה במדדי האג"ח, ישנה יותר פתיחות להנפקות אג"ח חברות, יש גיוסים חיוביים בקרנות הנאמנות בשוק המקומי ותפנית מבחינת הציפיות לשינויים ברמות הריבית ● ומה הלאה?

רונית הראל בן זאב, מנכ"לית S&P מעלות / צילום: תמר מצפי
רונית הראל בן זאב, מנכ"לית S&P מעלות / צילום: תמר מצפי

סיום חזק במיוחד ל-2019 בשוק גיוסי האג"ח הקונצרניות הפך אותה לשנת שיא בפעילות, עם היקף ההנפקות הגבוה ביותר בעשור האחרון, שהסתכם בכ-72 מיליארד שקל. זאת, כשגופים מתחום הפיננסים רושמים גם הם שנת שיא בגיוסי החוב, שמשכה את המספרים השנתיים למעלה. כך עולה מנתוני מעלות S&P לסיכום שנת פעילות גיוסי החוב של החברות בבורסה המקומית.

דצמבר מסתמן כחודש שיא בפעילות גם הוא, עם גיוסים בהיקף של כ-14 מיליארד שקל, וזאת כשלפי נתוני מעלות, שלוש מהנפקות שבוצעו בו היוו קרוב למחצית הסכום החודשי. אלה כללו גיוס של 2.6 מיליארד שקל שביצע בנק דיסקונט, גיוס של 2.1 מיליארד שקל שביצעה ענקית הנדל"ן המניב עזריאלי ו-1.5 מיליארד שקל שגייסה חברת נמלי ישראל.

על רקע רמות הריבית הנוחות, המחסור באלטרנטיבות השקעה והכסף הנזיל הרב, שוק האג"ח הקונצרניות המקומי נהנה כבר מכמה שנות פעילות אינטנסיביות. סכום הגיוס השנתי שנרשם ב-2019 והגיע לכ-72 מיליארד שקל, משקף עלייה של כ-11% ביחס לגיוסים בהיקף של כ-65 מיליארד שקל שבוצעו ב-2018, וקצת יותר מ-71 מיליארד שקל שגויסו ב-2017.

הצמיחה בפעילות גיוסי האג"ח הקונצרניות נרשמה לצד עליות שערים חדות שאפיינו את מדדי האג"ח - עם עלייה של כ-9% במדד אג"ח ממשלתיות ושל כ-7.5% במדד אג"ח חברות - מה שמהווה לפי מעלות, שנת שיא גם מבחינת עליית מדדי האג"ח.

עשור של צמיחה - היקף הנפקות שנתי של אג"ח חברות

S&P צופה: 2020 תהיה דומה ל-2019

בניתוח המגמות השנתיות מציינת רונית הראל בן זאב, מנכ"לית S&P מעלות, כי אחרי הקריסה בשוקי המניות והאג"ח עם סיומה של 2018, "פתיחת שנת 2019 לוותה בעלייה ברמת אי הוודאות, באשר להשפעת ההתפתחויות בשווקים הגלובליים, הסיכונים בשוק המקומי וקצב העלאת הריבית. אך מהר יחסית המגמות השתנו בשוק ההון בכלל ובשוק החוב בפרט".

לדבריה, בסיכום שנתי, "בולטים במיוחד הירידה במרווחי הסיכון במקביל לעלייה חדה במדדי האג"ח, יתר פתיחות להנפקות אג"ח חברות מצד המשקיעים, גיוסים חיוביים בקרנות הנאמנות בשוק המקומי (גידול של מעל 10% בהיקף נכסי קרנות האג"ח הקונצרניות במהלך 9 החודשים הראשונים של 2019) ותפנית מבחינת הציפיות לשינויים ברמות הריבית ורמת הריבית בפועל ברמה הגלובלית".

במבט קדימה, במעלות מעריכים כי "רמת הריבית במשק הישראלי צפויה להישאר נמוכה, צרכי המיחזור של החברות משמעותיים והיקפי הכספים ורמת הנזילות שבידי המשקיעים המוסדיים ימשיכו להיות גבוהים, ולכן גם ב-2020 יש לצפות להמשך פעילות ערה בהיקפים דומים לאלה שראינו בשנים האחרונות בשוק החוב".

ראש בראש - מדדי אג"ח חברות ואג"ח ממשלתיות

שיגעון ה'קוקו', בולטות לפיננסי ונדל"ן

כאמור, בליבת הצמיחה בפעילות השנתית ב-2019 ניצב הסקטור הפיננסי, בראשות הבנקים, שם נרשמה קפיצה של כ-67% בהיקף ההנפקות, שהסתכמו בכ-30 מיליארד שקל - סכום המהווה יותר מ-40% מסך ההנפקות הכולל בסיכום שנתי.

מנתוני מעלות עולה כי את גיוסי הסקטור הובילו מזרחי-טפחות (6.7 מיליארד שקל), לאומי (4.4 מיליארד שקל), דיסקונט (4.05 מיליארד שקל) והפועלים (3.6 מיליארד שקל), שגייסו יחד כ-19 מיליארד שקל - כ-26% מסכום הגיוס הכולל השנתי.

במעלות מציינים כי "השנה הציגו הבנקים גידול משמעותי בהנפקות אג"ח היברידי מסוג 'קוקו'". הנפקות מסוג זה הסתכמו ב-2019 ביותר מ-6 מיליארד שקל, סכום המשקף עלייה של כ-75% ביחס ל-2018, ומהווה את "הסכום הגבוה ביותר ממועד השקת מכשיר זה לפני כארבע שנים".

הפעילות האינטנסיבית של הבנקים באה לידי ביטוי גם בפילוח המנפיקות הגדולות בבורסה ב-2019, שם הם תופסים את מרבית המקומות הראשונים, לצד כמה חברות נדל"ן - סקטור פעילות נוסף שהיה דומיננטי בפעילות השנה.

נדל"ן: המקומיות בלטו, האמריקאיות נעדרו

לפי נתוני מעלות, בסך הכל כ-50 חברות נדל"ן היו אחראיות בשנה החולפת על גיוסים בהיקף של כ-26 מיליארד שקל - סכום המהווה כ-35% מסך גיוסי האג"ח. זאת למרות שבמהלך השנה החולפת, המשקיעים בשוק היו עדים לדעיכה ניכרת בגיוסי האג"ח של חברות הנדל"ן האמריקאיות, בעקבות קריסת סדרות האג"ח של החברות שכבר נסחרו בשוק המקומי, החל מהרבעון הרביעי של 2018. אחרי שקריסה זו הובילה להיעלמות מוחלטת של חברות הענף מהשוק בתחילתה של 2019, הן החלו "לטפטף" חזרה לפעילות עם התקדמות השנה, בעיקר במחצית השנייה שלה.

היקף האג"ח השנתי שהנפיקו חברות הנדל"ן (כ-26 מיליארד שקל) משקף ירידה של כ-6%-10% ביחס לשנתיים הקודמות (2017-2018), אז גייסו חברות הסקטור כ-28-29 מיליארד שקל בכל שנה, אולם במתינות יחסית לשנים קודמות.

במעלות מציינים, כי "היקף הפעילות של סקטור הנדל"ן השנה הושפע בעיקר מההנפקות של חברות הנדל"ן ה'מקומיות', בעוד שחברות הנדל"ן האמריקאיות בלטו בהיעדרן, עם מספר מועט של הנפקות שהסתכמו בכ-2.7 מיליארד שקל בלבד".

במעלות הוסיפו, כי "הירידה באטרקטיביות הגיוס בשוק המקומי עבור חברות אלו החלה עוד מהמחצית השנייה של 2018, בעיקר על רקע עליית תשואות האג"ח של מרבית החברות, במיוחד החברות בדירוגים הנמוכים יחסית. הפחתת הריבית והתשואות בשוק האמריקאי הוזילו את מקורות המימון בארה"ב והפכו את גיוס החוב בישראל לפחות כדאי באופן יחסי לאלטרנטיבות בארה"ב עבור חלק מחברות הנדל"ן האמריקאיות".

מגייסות האג"ח הגדולות של 2019 בבורסת תא

העלייה בהיקפי גיוסי האג"ח של הבנקים סייעה למחוק שחיקה של כ-10% בהיקף הנפקות המגזר הריאלי השנה בבורסה, שהסתכמו בכ-42 מיליארד שקל - בעיקר בשל "מיעוט הנפקות של מגזר האנרגיה והנפט, שבשנתיים האחרונות הנפיק בהיקפים משמעותיים, שהיוו כ-15% מהיקף ההנפקות השנתי ב-2018 וב-2017, לעומת כ-3% בלבד השנה".

הראל בן זאב ציינה בעניין זה כי "אחד הסיכונים המבניים המאפיינים את השוק המקומי הינו הריכוזיות הענפית עקב משקלו המהותי של סקטור הנדל"ן, וגם ב-2019 סיכון זה נשמר. צמצום ההנפקות של חברות ממגוון תחומי פעילות שונים, שאינן מתחום הנדל"ן, אינו מסייע למשקיעים המוסדיים לגוון את תיק ההשקעות והחשיפה להתפתחויות וסיכונים עתידיים של ענף הנדל"ן נשמרת".

מנתוני מעלות עולה כי גיוסי האג"ח הקונצרניות של השנה החולפת בוצעו על-ידי כ-130 חברות, הכוללות חמש חברות אג"ח חדשות, לעומת כ-140 חברות ב-2018.

במעלות בחנו גם את איכות החוב שהונפק, וציינו כי בהשפעת הגיוסים הגדולים של הבנקים "נמשך הגידול במשקל ההנפקות המדורגות בקבוצת ה-AA ומעלה", עם יותר מ-70% מההנפקות שדורגו בקבוצה זו, לעומת כ-62% ב-2018.

במעלות הוסיפו כי "גם בניכוי המגזר הפיננסי, שרמות הדירוג שלו הן הגבוהות ביותר, ניכר משקל משמעותי לחלקן של ההנפקות בדירוג אשראי גבוה", ובסך הכול בסיכום שנתי כ-95% משווי ההנפקות היה מדורג וכ-82% מהמנפיקות היו מדורגות.

לגבי מרווחי הסיכון מציינים במעלות כי "2019 נחתמה עם רמת מרווחי סיכון נמוכה באופן משמעותי מרמתם בתחילת השנה. מתחילת 2019 היינו עדים למגמה של ירידה במרווחי הסיכון בכל רמות הדירוג, שכללה גם תיקון מסוים לתנודתיות שאפיינה את השווקים בסוף 2018. ככל שרמת הדירוג נמוכה יותר, הירידה הייתה משמעותית יותר והתפרסה על פרק זמן ארוך יותר. להערכתנו, ככל שיישמרו מרווחי הסיכון הנמוכים מאוד לאורך זמן, חברות נוספות ברמות דירוג שונות עשויות לנצל את המומנטום ולבצע הנפקות אג"ח. רמת מרווחי הסיכון של קבוצת ה-BBB בסוף 2019 הינה בממוצע סביב 3%, נמוכה בהשוואה לרמת השיא של 5.5% בתחילת 2019. רמת מרווחי הסיכון של קבוצת ה-A היא 1.5%, בהשוואה לממוצע של כ-2% בתחילת 2019".

לפי מעלות, "בסיכום 2019 רמת מרווחי הסיכון גם בארה"ב הינה נמוכה בהשוואה לתחילת השנה, אך גבוהה מרמת המרווחים בישראל בהשוואה ברמות סיכון מקבילות".

בפרספקטיבה לאחור, הראל בן זאב מציינת כי "במבט לסיכום העשור - על אף נתוני הפעילות המרשימים השנה, 2019 מסכמת עשור אבוד מבחינת צמיחה ופיתוח של שוק האג"ח. הגידול בשווי השוק נמוך יחסית לשנים של ריבית מאוד נמוכה ורמת נזילות גבוהה בידי המוסדיים. תמורת ההנפקות שימשה בעיקר למיחזור חוב ולא להשקעות חדשות. נתונים אלה עולים בקנה אחד עם נתוני המאקרו על רמת ההשקעות במשק ופיתוח התשתיות". 

עוד כתבות

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט