גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לחסוך אשפוזים חוזרים ולהציל חיים: המערכת הלבישה שמתריעה מראש על התקף קוצר נשימה

סנסור לביש, המנטר את הדפוס הנשימתי של כל חולה, יכול לזהות בעזרת אלגוריתם ייחודי מתי חולי נשימה כרוניים עומדים לפני התקף ● חברת Resmetrix מפתחת המוצר, רשמה עליו כבר פטנט בארה"ב"

התמודדות עם מחלות נשימה כרוניות / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
התמודדות עם מחלות נשימה כרוניות / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה מטעם Together

אדם שלא מתמודד עם מחלת נשימה כרונית, כנראה לא יבין לעולם את הרגע הזה: הרגע שבו מתחיל התקף חמור, קוצר נשימה איום, שבמקרים הגרועים יסתיים באשפוז של כמה ימים (ואף יותר מזה) - ובמקרים החמורים באמת, גם במוות. החולים הכרוניים, הסובלים מאסתמה, ממחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD), מסרטן הריאות וממחלות קשות אחרות מסוג זה, מתמודדים עם המציאות הזו לאורך כל חייהם, ויודעים כי בכל רגע נתון ההתקף הבא עשוי להגיע. האם יש דרך לצפות אותו מראש?

מתברר שכן: לאורך השנים חקרה הרפואה המודרנית את נושא מחלות הנשימה הכרוניות לעומקו, וגילתה כי ישנם סימנים מקדימים שעשויים לבשר על התקף מתקרב. סימנים אלו יכולים להופיע כמה שעות ואפילו ימים אחדים לפני ההתקף - ואם החולה ינקוט בפעולות טיפוליות פשוטות יחסית כבר בשלב זה, ההתקף יהיה קל הרבה יותר ואולי אף לא יתרחש. הבעיה היא שכדי לצפות התקף שכזה מראש, יש לנטר את נשימתו של החולה בצורה מדויקת 7/24, דבר שעד לאחרונה נשמע בגדר בלתי אפשרי.

טכנולוגיה חדשה, המשלבת בין סנסור לביש לבין מערכת AI (בינה מלאכותית), מביאה איתה בשורה לאותם חולי מחלות נשימתיות כרוניות: סנסור מיוחד שנלבש באזור בית החזה, מנטר ומנתח את נשימתו של החולה דרך קבע וללא הפסקה. במקרה של סימנים המעידים על התקף מתקרב, הוא שולח התראה אל הסמארטפון של המטופל, ומודיע לו כי עליו לנקוט בצעדים מניעתיים שיחסכו ממנו את ההתקף הקשה, את האשפוז ואת סכנת החיים.

"מדובר בסנסור לביש שמוטמע ברצועת חזה מיוחדת או מוצמד אל החזה בעזרת מדבקות, ומנטר בצורה מדויקת את הדפוס הנשימתי של כל חולה", מספרת ד"ר כרמית לוי, מנכ"לית חברת ResMetrix שפיתחה את המערכת החדשנית. "הרעיון הוא שאנחנו מנטרים את הדפוס הנשימתי של כל חולה ואת השינויים בנפחי הנשימה שלו ועל פי אלגוריתם ייחודי יכולים לזהות מתי החולה עומד לפני התקף, בשלב מוקדם של תחילת הידרדרות.

"היתרון הגדול הוא שהסנסור, המתריע על ההתקף המתקרב, מאפשר למטופל להתחיל את הטיפול בביתו, בסביבה הטבעית שלו. לכן מעבר לעובדה שהוא יחסוך את האשפוז ואת הסבל הרב, הכול נעשה בצורה נוחה ופשוטה למדי. חשוב להבין שאנחנו מדברים כאן על מאות מיליוני חולים בעולם - 250 מיליון חולי COPD, ו-300 מיליון חולי אסתמה. רבים מהם מתאשפזים שוב ושוב בבית החולים בשל התקפים חוזרים (על פי הסטטיסטיקה, 20% מהחולים שהתאשפזו בשל התקף COPD בעבר, יתאשפזו שוב בעתיד בשל התקף נוסף בתוך חודש בלבד). בארה"ב לדוגמה, אשפוז חוזר גורר אחריו קנס כספי. בעזרת המערכת שלנו ניתן לחסוך מהם את כל זה".

לעמוד המוצר באתר Together>>

"החדשנות היא בסנסור עצמו שיש לנו עליו פטנט רשום ומאושר בארה"ב" ובאלגוריתמים ייחודיים, ממשיכה ומסבירה ד"ר לוי. הסנסור מודד בצורה מדויקת מאוד את הדפוס הנשימתי ואת נפחי הנשימה של החולה - נפח האוויר שהוא מכניס לריאותיו, קצב הנשימה ועוד. השינויים נמדדים בכל פעילות של החולה: כשהוא הולך, כשהוא רץ, כשהוא ישן, כפי שאומרת הסיסמה שלנו - anywhere, any time".

כשמדובר בזיהוי בשלבי ההתקף המוקדמים - לעיתים גם משאף יספיק

עד כמה חשובה ההתרעה המוקדמת על התקף מתקרב? כאמור, התקף חמור שכזה יכול להגיע עד כדי סכנת חיים כאשר הוא קשה במיוחד - ובקרב חולי מחלות נשימה כרוניות התקף קשה הוא לא עניין נדיר. טיפול מקדים, כאשר אותם דגלים אדומים מורמים בזמן, יכול להסתכם בפעולה מינורית מאוד, שתמנע את המשך ההחמרה.

"כאשר ההתקף לא חמור עדיין, יכולים החולים פשוט להיעזר במשאף שיש להם בבית", אומרת ד"ר לוי, "מה גם שלעיתים ההחמרה מתחילה משום שהם שכחו להשתמש במשאפים. אם ההתקף חמור יותר, הם יכולים לפנות לרופא האישי שלהם ולקבל טיפול מתאים, סטרואידים וכדומה, שיקלו על התסמינים, או להגדיל את המינון הניתן להם באמצעות המשאפים.

"חשוב להבין: עבור אותם חולים, ההתראה המוקדמת היא קריטית. ברגע שמזהים את הבעיה ומתחילים לטפל בה מספיק מוקדם,ההתקף החמור ימנע. החולה יקבל את הטיפול, ירגיש טוב יותר - ולא יצטרך להתאשפז, ואולי אף לא יזדקק לעזרת הרופא".

לדברי רו"ח שוקי כהן שרת, מייסד ויו"ר הדירקטוריון של פלטפורמת ההשקעות "Together", המבצעת בימים אלו קמפיין השקעה ב-ResMetrix הוסיף:"הפיתוח המדובר ממשיך את התפיסה של מערכת הבריאות המודרנית העולמית, שחושבת דיגיטלית ומעוניינת להוציא את הטיפול מבית החולים לבית המטופל, במיוחד כשמדובר בחולים כרוניים כאלו. חשוב שחולים כאלו יהיו מנוטרים מסביב לשעון ע"י מערכת ניטור חכמה ומדויקת, והמערכת הזו מאפשרת זאת. מדובר במהפכה, כי המערכת יכולה לזהות ולהרים דגלים אדומים הרבה לפני שהמצב של החולה מידרדר.

"מדובר בשוק גדול מאוד ומשמעותי מאוד של חולים, כעל פיתוח המערכת פועלים מיטב המוחות הישראלים בתחום בעיות הנשימה, ולא במקרה החלטנו ב Together להצטרף לסבב ההשקעה בה. אנחנו בוחרים בממוצע באחת מתוך 50 חברות, וכאן זיהינו את הפוטנציאל שנמצא גם בצוות, גם במוצר וגם בשוק הגדול".

החברה זכתה במענק מרבי בתוכנית "ממשל-טק"

המוצר של Resmetrix נמצא כבר בשלבי הפיתוח הסופיים שלו: אב טיפוס של הסנסור כבר קיים, ואף נבדק על עשרות מטופלים ראשונים בניסוי קליני שהתרחש בבית החולים רמב"ם. "בשנה הקרובה אנחנו מתכננים לפתח את המוצר הסופי ולבחון אותו בניסויים קליניים נוספים", מספרת ד"ר לוי. "הצפי שלנו להגעה לשוק הוא עד שנתיים". עדות טובה ליציבותה של החברה ולחוסנה היא הפטנט הרשום שלה, כאמור, בארה"ב, אך גם כאן בישראל כבר קיבלה Resmetrix הכרה מטעם הממשלה במסגרת תוכנית הבריאות הדיגיטלית "ממשל־טק", של המדען הראשי ומשרד הבריאות. החברה זכתה במענק של מיליוני שקלים- אחת מתוך חברות בודדות שנבחרו

"מדובר בתוכנית שהדגש שלה היה על הפן הבריאותי והטיפולי בבית", מספרת ד"ר לוי. "התחרות הייתה קשה, אך בסופו של דבר קיבלנו מענק של שני מיליון שקל, שמהווה 50% מהתקציב הכולל של הפרויקט - זהו שיעור המענק הגבוה ביותר שניתן היה לקבל במסגרת התוכנית הזו".

"מעשית, ההכרה הזו של המדינה אומרת שעל כל דולר שאדם ישקיע בחברה דרכנו, המדינה תשקיע דולר משלה", מוסיף רו"ח כהן שרת. "כלומר כשאדם משקיע היום ב-Resmetrix, הוא יודע שלמעשה שסכום ההשקעה שלו מוכפל., בימים אלו Together מנגישה למשקיעים את האפשרת להשקיע בחברה בסכום מינימלי של 15 אלפי דולר ולהצטרף כבעל מניות בחברה פורצת הדרך לצד משקיעים מובילים.

לסיכום אפשר לומר כי המערכת של Resmetrix, עשויה לספק את הפתרון שחולים רבים מאוד מסביב לעולם חיכו לו במשך שנים רבות. כזה שיכול לשפר את איכות חייהם ולחסוך כסף רב למערכות הבריאות. לצד זה, המערכת עשויה להוות דוגמה לשילוב אופטימלי ומעניין מאוד בין שתיים מהטכנולוגיות החדישות ביותר בעולם הטכנולוגי של ימינו: בינה מלאכותית (AI) ומחשוב לביש. ימים יגידו כמה גבוה יכול להגיע השילוב הזה בין השתיים.

לעמוד המוצר באתר Together>>

עוד כתבות

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית