גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רה"מ נתניהו מבקש חסינות: "בדמוקרטיה רק העם מחליט. זה זמני, אתייצב בבית המשפט"

לאחר שמזה שלוש שנים טען רה"מ כי לא יפעל למהלך שיגונן עליו מפני העמדה לדין, נתניהו פנה היום לכנסת בבקשה לקבוע שלא יועמד לדין במהלך כהונת הכנסת הזו והבאה אחריה ● ח"כ אביגדור ליברמן הודיע כי ישראל ביתנו תתנגד למהלך: "נצביע נגד חסינות לנתניהו"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: יוסי זמיר
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: יוסי זמיר

נפל דבר בישראל: ראש הממשלה היוצא בנימין נתניהו, הנאשם בשלושה כתבי אישום גדולים ומסובכים ואמור לעמוד לדין בגין עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים, פנה היום (ד') ליו"ר הכנסת, ח"כ יולי אדלשטיין, בבקשה שכנסת ישראל ה-22 ו/או זו הבאה אחריה, הכנסת ה-23, יעניקו לו חסינות מפני העמדה לדין פלילי. 

■ מסמך בקשת החסינות הרשמי של נתניהו מיו"ר הכנסת ח"כ יולי אדלשטיין

"כאשר נשאלתי בערוץ 12 והשבתי 'מה פתאום', דייקתי בדבריי ואיני חוזר בי גם עכשיו. גם הערב אני חוזר ואומר 'מה פתאום' - לא קידמתי שום חוק, בכוונתי להתייצב בבית המשפט כדי לרסק את העלילות המופרכות נגדי" - כך אמר הערב ראש הממשלה נתניהו.

"חוק החסינות נועד להגן על נבחרי ציבור מפני תפירת תיקים. החוק נועד להבטיח שהנבחרים יוכלו לשרת את העם לפי רצון העם ולא לפי רצון הפקידים. אמר זאת במדויק הנשיא ראובן ריבלין", המשיך נתניהו וציטט את הדברים שאמר ריבלין לפני שנים בנוגע לחשש מרדיפת הרשויות אחרי שרים פוטנציאליים.

"לצערי, זה מה שקורה במקרה שלי - תפירת תיקים, סחיטה באיומים של עדי מדינה, מבול של הדלפות מגמתיות, שטיפת מוח כדי להסית נגד ולעשות משפט שדה נגדי על-ידי הציבור. והכי מדהים - יש האשמה חדשנית נגדי: אני מואשם בקבלת סיקור חיובי". נתניהו אמר את הדברים תוך שהוא צוחק, והוסיף: "אל תצחקו, זה אמיתי".

לדבריו, "חלק מן העבירות מוחזק במחשכים תחת צווי איסור פרסום ותחת המשטרה, אך הדלפות מגמתיות זוכות לזרקורים של אור". נתניהו קרא להסיר את כל צווי איסור הפרסום הנוגעים לכל מי שחקר אותו: "כדי שאור השמש יידע את כל האמת ואת כל המניעים הנסתרים שעומדים מאחורי תפירת התיקים נגדי. ביקשתי שימוע גלוי, אין לי מה להסתיר". לדבריו, "הציבור רוצה את האמת".

נתניהו ציין כי יש עכשיו ניסיון לגרור את מערכת המשפט לפסול את ההתמודדות שלו. לדבריו, "בדמוקרטיה רק העם מחליט. מכל הסיבות הללו בכוונתי לפנות ליו"ר הכנסת בהתאם לסעיף 4 ג לחוק, כדי לממש את זכותי, את חובתי ואת שליחותי ולהמשיך לשרת את עם ישראל".

נתניהו ציין כי ליו"ר כחול לבן בני גנץ אין דבר להציע - "למעט פשיטת רגל בחברה שלו. הוא אומר שאני מתמודד רק בגלל התיקים התפורים. איזה אבסורד, אני מתמודד כי אני מקדיש את חיי. אבל יש אנשים שכן עברו עבירות חמורות, אך ניתנת להם חסינות לכל החיים. לדוגמה, בני גנץ לקח 50 מיליון שקל ללא מכרז על מוצר לא קיים ושלשל 4 מליון שקל לכיסו - ואפילו לא נחקר". נתניהו המשיך וטען כי גם יאיר לפיד לא נחקר בעוון תקציבי פרסום שהוענקו ל"ידיעות אחרונות" כאשר לפיד היה שר האוצר.

מזה שלוש שנים, מאז נפתחו החקירות הפליליות נגד נתניהו, הוא טען ללא הרף כי אין בתיקי הפליליים נגדו דבר, כי התיקים יקרסו במעמד השימוע, וכי הוא עצמו לא יפעל להוביל מהלך שיגונן עליו מפני העמדה לדין. אולם למרות כל הטיעונים הפוליטיים הללו, שהושמעו על-ידו באינספור נאומים והצהרות, נתניהו פנה היום כאמור לכנסת בבקשה שהוא לא יועמד לדין במהלך תקופת הכהונה של הכנסת הזו והבאה אחריה.

יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן הגיב לדברי נתניהו בעמוד הפייסבוק שלו וציין כי יתנגד לבקשת החסינות. "עכשיו ברור מעבר לכל ספק: כל מה שעניין ומעניין את נתניהו זאת החסינות", כך נכתב בפוסט. ממפלגתו של ליברמן נמסר כי "ישראל ביתנו תתמוך בהקמתן של כל הוועדות בכנסת, כולל ועדת הכנסת".

יו"ר כחול לבן, בני גנץ, אמר הערב בתגובה: "'אלה הדברים אשר תעשו, דברו אמת איש את רעהו', כך נאמר בספר זכריה. זה הוא יום קשה למדינת ישראל ויום עצוב לי. לחמתי עבור המדינה, נכנסתי לפוליטיקה בכדי להיאבק על דרך, ואני רואה היום את המדינה מונהגת בידי אדם שמסיט אותנו לשוליים ומסכן את הבסיס האזרחי שכל אדם שווה בפני החוק. מעולם לא תיארתי לעצמי שנגיע ליום שראש ממשלת ישראל יימנע מלהתייצב בפני החוק והמשפט, ושלא יהיה אכפת לו ממדינת ישראל אלא אך ורק מגורלו האישי".

לדברי גנץ, "היום ברור על מה אנחנו נאבקים. נתניהו יודע שהוא אשם. מי שחושב שלא יהיה כלום כי אין כלום, לא מפחד לעמוד למשפט, ולכן או שתהיה פה ממשלת חסינות קיצונית, או שתהיה ממשלת אחדות ממלכתית או חסינות לפני הכול - או אזרחי ישראל לפני הכול. ממלכת נתניהו או מדינת ישראל. או שינצח האינטרס של נתניהו - או שינצחו האינטרסים הלאומיים.

"אסור להקטין את מה שראינו הערב לנגד עינינו. המהלך שקרה הערב אינו עניין טכני או פרוצדורה לזמן קצר, שניתן לעבור עליה לסדר היום. כחול לבן תפעל להקמת ועדת הכנסת על-מנת למנוע מתן חסינות לנאשם בפלילים. נתניהו חשוד ומואשם בלקיחת שוחד ואשם בגרירת מדינת ישראל כבני-ערובה של המאבק המשפטי שלו. הוא גרר אותנו שלוש פעמים בשנה למערכת בחירות שעולה מיליארדי שקלים".

ממפלגת העבודה נמסר בהתייחסות לבקשת החסינות של נתניהו כי "הכנסת היא לא עיר מקלט לחשודים בשוחד. נפעל להקמת ועדת כנסת כדי למנוע מתוכנית ההימלטות של נתניהו לצאת לפועל".

מצב חסר תקדים בהיסטוריה הפוליטית של ישראל

מדובר במצב חסר תקדים בהיסטוריה הפוליטית של ישראל. ראשי ממשלה קודמים שנחשדו בפלילים, התפטרו מתפקידם בשלבים מוקדמים יותר. יצחק רבין ז"ל התפטר מתפקיד ראש ממשלת מעבר אחרי שנחשף על-ידי העיתונאי דן מרגלית חשד לעבירה על הוראות הפיקוח על החזקת מטבע חוץ (על-ידי רעייתו של רבין, לאה רבין ז"ל). ממשלתו של רבין התפרקה עוד קודם לכן בשיאו של משבר קואליציוני, והתפטרותו של רבין הייתה כחודש לפני הבחירות של 1977.

גם ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט הודיע כי יתפטר מתפקידו כראש ממשלה ויעמוד בפני החשדות נגדו, תוך שהוא מאפשר לקיים בחירות פנימיות במפלגת קדימה. אולמרט הודיע על החלטתו להתפטר כשנה לפני שהוחלט סופית להגיש נגדו כתב אישום. אולמרט הועמד לדין על נטילת שוחד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים במספר פרשיות, הורשע בחלק מן האישומים ואף ריצה עונש מאסר.

נתניהו חורג ממה שהיה מקובל עד כה ומעמיד את עצמו לבחירת הציבור בפעם השלישית תוך שנה, תוך שהוא ממשיך לטעון כי האישומים נגדו אינם רציניים ואינם מצדיקים ניהול משפט נגדו.

דיוני החסינות, והוויכוח סביב הקמת ועדת הכנסת כדי להתקדם עם הענקת או הסרת חסינותו, צפויים ככל הנראה לעמוד בלב הקמפיין הפוליטי. מסביבת נתניהו נשמעו בימים האחרונים הערכות כי נושא החסינות עשוי להוריד מן הליכוד מנדט אחד לפחות, אולם נתניהו אינו מתכוון לוותר. מבחינתו זה סביר שהוא יהיה ראש ממשלה מכהן ויזכה לחסינות. ואם לא כך, מבחינתו שייפתח נגדו משפט פלילי תוך כדי שהוא מנהל את המדינה. שרים ובכירים שהקיפו את נתניהו בשנים האחרונות, כמו משה כחלון או גלעד ארדן, הביעו הערכה שראש ממשלה תחת אישום שוחד לא יוכל להמשיך לכהן, אולם ייתכן כי המציאות תטפח על פניהם ועל פני הציבור הישראלי.

חוקי החסינות בישראל עד לפני כ-15 שנים אפשרו לכל חבר כנסת ו/או שר לטעון לחסינות, והחלטת ועדת הכנסת הייתה האם להסיר את החסינות. אולם החקיקה שונתה (עוד לפני כתב האישום נגד אולמרט), כך שהחסינות אינה מוענקת כברירת מחדל, וחבר הכנסת המעוניין לחסות תחת החסינות צריך ליזום בקשה לקבלת החסינות.

ייאמר כי הדיון בוועדת הכנסת בנושא החסינות הוא אומנם מעין-שיפוטי, אך חברי הכנסת יקבלו את החלטתם לפי השיוך הפוליטי. ניתן לצפות שלא יקום חבר כנסת מתוך בלוק ה-55 ויודיע כי יש לשלול מנתניהו את החסינות, וכך גם ההפך.

*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר ההחלטה להגיש כתב אישום נגדו, ראש הממשלה בנימין נתניהו הוא בגדר חשוד, מכחיש את המיוחס לו, לא הורשע בביצוע עבירה, ועומדת לו חזקת החפות.

עוד כתבות

סטיבן א. סמית' בקמפיין פאפאיה / צילום: יח''צ

הפרזנטור החדש של פאפאיה

אחרי שפרשן הכדורסל האמריקאי המפורסם סטיבן א. סמית' נתפס משחק סוליטר בגמר ה–NBA, גייסה אותו חברת ההייטק הישראלית פאפאיה כפרזנטור אליפות הסוליטר העולמית שהיא מארגנת ● כעת היא עולה בקמפיין חדש מבוסס AI, וההשקעה במהלך כולו נאמדת במיליוני דולרים ● אירועים ומינויים

עזרא גבאי / איור: גיל ג'יבלי

"כולם חשדו שיש שטיקים": סוכן ביטוח אחד עומד בלב הפרשה החמורה

עזרא גבאי נחשב לאחד מסוכני הביטוח הפרטיים הגדולים בישראל, מחובר היטב לצמרת ההסתדרות, למרכז הליכוד, לעיריות ולחברות ממשלתיות ● כעת הוא נעצר בחשד למעורבות בפרשת השחיתות בהסתדרות ● סנגורו: "כל עסקה הייתה באמצעות מכרז"

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

בעלות מוערכת של מאות מיליוני דולרים: אנרג'יאן תקים צינור גז למדינה חדשה

אנרג'יאן מתכננת להקים צינור שיחבר את אסדת כריש למתקן ייצור חשמל של קבוצת Cyfield בלרנקה ● המהלך מותנה באישור הממשלה המקומית ועשוי לשבור את מונופול היבוא שלה, ואם יאושר, תהפוך קפריסין ליעד יצוא הגז השלישי של ישראל

קמפיין וולט שעלה בסוף השבוע / צילום: צילום מסך

פניתם לוולט וקיבלתם הודעה שהנציג דובר אנגלית? זו הסיבה

בחודשים האחרונים מצאו באפליקציית המשלוחים פתרון לעומס הפניות: חלקן מנותבות לנציגי שירות הממוקמים בגאורגיה, שלא תמיד מתקשרים היטב עם הלקוחות ● לפי החברה, שמעסיקה כ־1,400 נציגי שירות בישראל, מדובר בעיקר בזמן אירועי ספורט גדולים ובערבי חמישי

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: שלומי יוסף

בית המשפט בביקורת על הבורר אורנשטיין: "בהתנהלותו נפלו פגמים"

המחוזי קבע כי פסק הבוררות שפרסם השופט בדימוס איתן אורנשטיין באפריל 2024, בנוגע לסכסוך בין היהלומן דן גרטלר לאנשי העסקים מנדי ומשה גרטנר, לא יקבל כרגע תוקף של פסק דין - אך גם לא יבוטל ויחזור לאורנשטיין "לשם השלמתו" ● השופטת דחתה את טענת גרטלר כי אורנשטיין היה בניגוד עניינים, אך מתחה עליו ביקורת לגבי פגיעה בזכות הטיעון של הצדדים

לוגו ביט / צילום: יח''צ

הקרב על הפקדונות: ביט תיתן ריבית 4%, אבל יש כוכבית חשובה

ביט מציעה ללקוחות להפקיד כסף באותם כיסי חיסכון כך שיצבור ריבית בפיקדונות ייעודיים ● הסכום המקסימלי להפקדה הינו 20,000 שקל, לאחר שלושה חודשים, הקרן והריבית ייפרעו אוטומטית

רשות המסים / צילום: איל יצהר

הקלות מס לקרנות והטבות לחוזרים: כך מנסים באוצר לבלום את הירידה בהשקעות

הטבות מס דרמטיות, פטור ממע"מ ויצירת ודאות במיסוי - אלו רק חלק מהסעיפים הכלולים ברפורמה חדשה שנועדה להגביר את האטרקטיביות של ההייטק הישראלי ● מומחים במשק מברכים על היוזמה, אך קיים חשש מפני התנגדות של קרנות השקעה בתחומים כמו נדל"ן שאינן צפויות ליהנות מהרפורמה

יפעת תומר-ירושלמי, הפרקליטה הצבאית הראשית / צילום: דובר צה''ל

אחרי שעות של חיפושים נרחבים: האלופה יפעת תומר-ירושלמי אותרה

במשך שעות חיפשו כוחות הצלה רבים את הפצ"רית היוצאת אחרי שלא יצרה קשר עם משפחתה מאז שעות הבוקר ● רכבה אותר נטוש ומונע בחוף הצוק בת"א, ומכתב שנמצא בו גרר חשש כבד לחייה ● לאחר שעות של דאגה, המשטרה עדכנה כי האלופה יפעת תומר-ירושלמי "נמצאה בריאה ושלמה" ● ביום שישי האחרון היא הגישה מכתב התפטרות ובו הודתה כי אישרה את הדלפת הסרטון משדה תימן

מצעד של קבוצת פוליסריו, התנועה לשחרור סהרה המערבית / צילום: ap, Guidoum Fateh

תפקידה של ישראל בעסקה שתצייד את מרוקו במטוסי F-35 אמריקאים

הממלכה הצפון־אפריקאית מעוניינת לרכוש מארה"ב מטוסי קרב בשווי 17 מיליארד דולר, ברקע המתיחות בסהרה המערבית ● לפי דיווחים, ישראל לא מתנגדת לעסקה ותשתף פעולה בהליך ● הרצון להתחמש מסביר את "השקט התעשייתי" שהפגינה מרוקו במהלך המלחמה

חדשות הביומד / צילום: יונתן בלום

גלוטן הוא לא הבעיה? כתב העת שמערער על אחת הרגישויות הפופולריות בעולם

מאמר בכתב העת הרפואי "Lancet" טוען כי רוב האנשים שמדווחים על רגישות לגלוטן אינם מגיבים אליו כלל ● רמי לוי יתרום 5 מיליון שקל למכון השיקום של הדסה ● NeuroKaire הישראלית משתפת פעולה עם Compass Pathways הבריטית בתחום התרופות הפסיכדליות ● יורוג’ן קיבלה קוד ביטוחי קבוע לתרופה החדשה שלה ● ומחזור סטארט־אפים חדש של קרן דנגור והשגרירות הבריטית יתמקד בבריאות הנפש ● השבוע בביומד

עו''ד יפעת תומר ירושלמי, צילום: דובר צה''ל

מעצרם של הפצ"רית ושל התובע הצבאי לשעבר הוארך: "חשש לשיבוש לפחות ב-2 פעולות חקירה"

הדיון על הארכת מעצר תומר-ירושלמי וסולומש התקיים בדלתיים פתוחות, הפצ"רית נכנסה לאולם הדיונים לא אזוקה • החוקרת הציגה לשופטת דוח סודי והבהירה: "מדובר בפרשה לא פשוטה" • עורך דינה: "אין שום סיבה להניח שהפצ"רית תשבש חקירה" • הסיבה להארכת המעצר: שיבוש ומסוכנות • הציטוטים מהדיון

שפיר הנדסה / צילום: בר - אל

שפיר הנדסה במימוש ראשון: מוכרת כ-40% משלושה פרויקטים למוסדיים

על פי מזכר ההבנות, ההחזקות בפרויקטים, יועברו לשותפות מוגבלת בשליטת שפיר, והגופים המוסדיים ירכשו ממנה יחידות בשיעור שבין 33.5% ל־38.5% ● העסקה, שנעשית לפי שווי של כמיליארד שקל, היא למעשה מהלך ראשון של מימוש נכסים בתחום הזכיינות מצד החברה

תשואות הגמל והפנסיה / אילוסטרציה: Shutterstock, Lady_Luck

בדקנו 17 שנה של תשואות הגמל והפנסיה כדי לנסות לענות על שאלה אחת: איך תיראה 2026?

ב־17 השנים האחרונות היו רק 3 פעמים שבהן המסלולים הכלליים בפנסיה ובגמל הציגו תשואה גבוהה מזו שהחוסכים הישראלים נהנים ממנה עד כה השנה ● בדרך כלל, שנה פנומנלית גררה אחריה שנה יחסית חלשה, אבל הפעם יש מי שמשוכנעים שהסטטיסטיקה משקרת

מתחת לרדאר: המדינה שמהדקת את הלחץ על יצוא ביטחוני לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: חברות ביטחוניות באוסטרליה מעידות כי יש הגבלות חדשות על יצוא לישראל, ישראל לא הצליחה להתקרב למנהיג המורדים החות'ים עבד אל־מלכ אל־חות'י ואיך ישראל תושפע אם זוהרן ממדאני ייבחר לראש עיריית ניו יורק  ● כותרות העיתונים בעולם 

למרות הלחצים מטראמפ, הנסיך הסעודי לא צפוי להכיר בישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: שנה לאחר הפסקת האש בין חיזבאללה לישראל: ארגון הטרור מתחזק, ובישראל מאיימים בעימות; טראמפ רוצה לכונן יחסים בין הסעודים לישראל - בסעודיה מתנים זאת בהכרה בפלסטינים; ואיראן ופקיסטן מתקרבות ומשנות את האזור • כותרות העיתונים בעולם 

עדי ברונר, גיל סמסונוב, רונן גולדשמידט, יגאל שמיר / צילום: באדיבות החברה

גליקמן-שמיר-סמסונוב זכה שוב בתקציב הפרסום של קופ"ח כללית בהיקף 30 מיליון שקל

מכרז הפרסום של קופת החולים הגדולה בישראל כלל תנאי שחייב שימוש באותם פרזנטורים - והסתיים כצפוי בניצחון המשרד שמלווה אותה בעשור האחרון ● yes השיקה את סדרת הדוקו-ריאליטי "אני נועה קירל" ● בשיבא נחנך "משעול לאה רבין" להנצחת פועלה ● ושמוליק ארבל מונה למשנה למנכ"ל בנק הפועלים ● אירועים ומינויים 

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

יו"ר אל על הופך גם לבעל מניות משמעותי בחברה. כמה הוא יחזיק?

עמיקם בן צבי יקבל 15% ממניות כנפי נשרים, החברה שבאמצעותה שולטת משפחת רוזנברג באל על ● עפ"י הדיווח של החברה לבורסה, ההסכם עם הבעלים, קני ואלי רוזנברג, נחתם בשבוע שעבר וצפוי לצאת לפועל לאחר קבלת האישורים הרגולטוריים

רובע 3, תל אביב / צילום: גיא ליברמן

עיריות ת"א וירושלים עותרות לדיון נוסף בפסיקת העליון בנוגע להיטלי השבחה

שתי העיריות אינן משלימות עם פסק הדין שניתן לפני כשבועיים, שעלול לעלות להן בהפסדים של מיליוני שקלים ואף מיליארדים מהיטלי השבחה ● מומחים מעריכים כי סיכויי הבקשות להתקבל אינם גבוהים

האם יש למועמדים סיכוי מול ממדאני / צילום: Reuters, RYAN MURPHY

הבוחרים בניו יורק לא מחכים: נתון שיא בשלב ההצבעה המוקדמת

מערכת הבחירות הסוערת לראשות ניו יורק מגיעה לישורת האחרונה, ושורה של סוגיות ליבה עומדות במוקד ● המועמד המוביל זוהראן ממדאני, המזוהה עם השמאל, מבטיח למסות עשירים וליישם מדיניות סוציאליסטית ● קרוב ל־600 אלף כבר הצביעו בשלב המוקדם

מנכ''ל OpenAI סם אלטמן ומנכ''ל אמזון אנדי ג'סי / צילום: ap

38 מיליארד דולר: עסקת הענק של אמזון עם OpenAI

ענקית הבינה המלאכותית של סם אלטמן נפרדת ממיקרוסופט ופונה לאמזון בהסכם ענק לרכישת שירותי ענן ב־38 מיליארד דולר ● המהלך נועד להתמודד עם המחסור בכוח מחשוב לעיבודי AI ● מניית אמזון מזנקת ב־10%