גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רה"מ נתניהו מבקש חסינות: "בדמוקרטיה רק העם מחליט. זה זמני, אתייצב בבית המשפט"

לאחר שמזה שלוש שנים טען רה"מ כי לא יפעל למהלך שיגונן עליו מפני העמדה לדין, נתניהו פנה היום לכנסת בבקשה לקבוע שלא יועמד לדין במהלך כהונת הכנסת הזו והבאה אחריה ● ח"כ אביגדור ליברמן הודיע כי ישראל ביתנו תתנגד למהלך: "נצביע נגד חסינות לנתניהו"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: יוסי זמיר
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: יוסי זמיר

נפל דבר בישראל: ראש הממשלה היוצא בנימין נתניהו, הנאשם בשלושה כתבי אישום גדולים ומסובכים ואמור לעמוד לדין בגין עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים, פנה היום (ד') ליו"ר הכנסת, ח"כ יולי אדלשטיין, בבקשה שכנסת ישראל ה-22 ו/או זו הבאה אחריה, הכנסת ה-23, יעניקו לו חסינות מפני העמדה לדין פלילי. 

■ מסמך בקשת החסינות הרשמי של נתניהו מיו"ר הכנסת ח"כ יולי אדלשטיין

"כאשר נשאלתי בערוץ 12 והשבתי 'מה פתאום', דייקתי בדבריי ואיני חוזר בי גם עכשיו. גם הערב אני חוזר ואומר 'מה פתאום' - לא קידמתי שום חוק, בכוונתי להתייצב בבית המשפט כדי לרסק את העלילות המופרכות נגדי" - כך אמר הערב ראש הממשלה נתניהו.

"חוק החסינות נועד להגן על נבחרי ציבור מפני תפירת תיקים. החוק נועד להבטיח שהנבחרים יוכלו לשרת את העם לפי רצון העם ולא לפי רצון הפקידים. אמר זאת במדויק הנשיא ראובן ריבלין", המשיך נתניהו וציטט את הדברים שאמר ריבלין לפני שנים בנוגע לחשש מרדיפת הרשויות אחרי שרים פוטנציאליים.

"לצערי, זה מה שקורה במקרה שלי - תפירת תיקים, סחיטה באיומים של עדי מדינה, מבול של הדלפות מגמתיות, שטיפת מוח כדי להסית נגד ולעשות משפט שדה נגדי על-ידי הציבור. והכי מדהים - יש האשמה חדשנית נגדי: אני מואשם בקבלת סיקור חיובי". נתניהו אמר את הדברים תוך שהוא צוחק, והוסיף: "אל תצחקו, זה אמיתי".

לדבריו, "חלק מן העבירות מוחזק במחשכים תחת צווי איסור פרסום ותחת המשטרה, אך הדלפות מגמתיות זוכות לזרקורים של אור". נתניהו קרא להסיר את כל צווי איסור הפרסום הנוגעים לכל מי שחקר אותו: "כדי שאור השמש יידע את כל האמת ואת כל המניעים הנסתרים שעומדים מאחורי תפירת התיקים נגדי. ביקשתי שימוע גלוי, אין לי מה להסתיר". לדבריו, "הציבור רוצה את האמת".

נתניהו ציין כי יש עכשיו ניסיון לגרור את מערכת המשפט לפסול את ההתמודדות שלו. לדבריו, "בדמוקרטיה רק העם מחליט. מכל הסיבות הללו בכוונתי לפנות ליו"ר הכנסת בהתאם לסעיף 4 ג לחוק, כדי לממש את זכותי, את חובתי ואת שליחותי ולהמשיך לשרת את עם ישראל".

נתניהו ציין כי ליו"ר כחול לבן בני גנץ אין דבר להציע - "למעט פשיטת רגל בחברה שלו. הוא אומר שאני מתמודד רק בגלל התיקים התפורים. איזה אבסורד, אני מתמודד כי אני מקדיש את חיי. אבל יש אנשים שכן עברו עבירות חמורות, אך ניתנת להם חסינות לכל החיים. לדוגמה, בני גנץ לקח 50 מיליון שקל ללא מכרז על מוצר לא קיים ושלשל 4 מליון שקל לכיסו - ואפילו לא נחקר". נתניהו המשיך וטען כי גם יאיר לפיד לא נחקר בעוון תקציבי פרסום שהוענקו ל"ידיעות אחרונות" כאשר לפיד היה שר האוצר.

מזה שלוש שנים, מאז נפתחו החקירות הפליליות נגד נתניהו, הוא טען ללא הרף כי אין בתיקי הפליליים נגדו דבר, כי התיקים יקרסו במעמד השימוע, וכי הוא עצמו לא יפעל להוביל מהלך שיגונן עליו מפני העמדה לדין. אולם למרות כל הטיעונים הפוליטיים הללו, שהושמעו על-ידו באינספור נאומים והצהרות, נתניהו פנה היום כאמור לכנסת בבקשה שהוא לא יועמד לדין במהלך תקופת הכהונה של הכנסת הזו והבאה אחריה.

יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן הגיב לדברי נתניהו בעמוד הפייסבוק שלו וציין כי יתנגד לבקשת החסינות. "עכשיו ברור מעבר לכל ספק: כל מה שעניין ומעניין את נתניהו זאת החסינות", כך נכתב בפוסט. ממפלגתו של ליברמן נמסר כי "ישראל ביתנו תתמוך בהקמתן של כל הוועדות בכנסת, כולל ועדת הכנסת".

יו"ר כחול לבן, בני גנץ, אמר הערב בתגובה: "'אלה הדברים אשר תעשו, דברו אמת איש את רעהו', כך נאמר בספר זכריה. זה הוא יום קשה למדינת ישראל ויום עצוב לי. לחמתי עבור המדינה, נכנסתי לפוליטיקה בכדי להיאבק על דרך, ואני רואה היום את המדינה מונהגת בידי אדם שמסיט אותנו לשוליים ומסכן את הבסיס האזרחי שכל אדם שווה בפני החוק. מעולם לא תיארתי לעצמי שנגיע ליום שראש ממשלת ישראל יימנע מלהתייצב בפני החוק והמשפט, ושלא יהיה אכפת לו ממדינת ישראל אלא אך ורק מגורלו האישי".

לדברי גנץ, "היום ברור על מה אנחנו נאבקים. נתניהו יודע שהוא אשם. מי שחושב שלא יהיה כלום כי אין כלום, לא מפחד לעמוד למשפט, ולכן או שתהיה פה ממשלת חסינות קיצונית, או שתהיה ממשלת אחדות ממלכתית או חסינות לפני הכול - או אזרחי ישראל לפני הכול. ממלכת נתניהו או מדינת ישראל. או שינצח האינטרס של נתניהו - או שינצחו האינטרסים הלאומיים.

"אסור להקטין את מה שראינו הערב לנגד עינינו. המהלך שקרה הערב אינו עניין טכני או פרוצדורה לזמן קצר, שניתן לעבור עליה לסדר היום. כחול לבן תפעל להקמת ועדת הכנסת על-מנת למנוע מתן חסינות לנאשם בפלילים. נתניהו חשוד ומואשם בלקיחת שוחד ואשם בגרירת מדינת ישראל כבני-ערובה של המאבק המשפטי שלו. הוא גרר אותנו שלוש פעמים בשנה למערכת בחירות שעולה מיליארדי שקלים".

ממפלגת העבודה נמסר בהתייחסות לבקשת החסינות של נתניהו כי "הכנסת היא לא עיר מקלט לחשודים בשוחד. נפעל להקמת ועדת כנסת כדי למנוע מתוכנית ההימלטות של נתניהו לצאת לפועל".

מצב חסר תקדים בהיסטוריה הפוליטית של ישראל

מדובר במצב חסר תקדים בהיסטוריה הפוליטית של ישראל. ראשי ממשלה קודמים שנחשדו בפלילים, התפטרו מתפקידם בשלבים מוקדמים יותר. יצחק רבין ז"ל התפטר מתפקיד ראש ממשלת מעבר אחרי שנחשף על-ידי העיתונאי דן מרגלית חשד לעבירה על הוראות הפיקוח על החזקת מטבע חוץ (על-ידי רעייתו של רבין, לאה רבין ז"ל). ממשלתו של רבין התפרקה עוד קודם לכן בשיאו של משבר קואליציוני, והתפטרותו של רבין הייתה כחודש לפני הבחירות של 1977.

גם ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט הודיע כי יתפטר מתפקידו כראש ממשלה ויעמוד בפני החשדות נגדו, תוך שהוא מאפשר לקיים בחירות פנימיות במפלגת קדימה. אולמרט הודיע על החלטתו להתפטר כשנה לפני שהוחלט סופית להגיש נגדו כתב אישום. אולמרט הועמד לדין על נטילת שוחד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים במספר פרשיות, הורשע בחלק מן האישומים ואף ריצה עונש מאסר.

נתניהו חורג ממה שהיה מקובל עד כה ומעמיד את עצמו לבחירת הציבור בפעם השלישית תוך שנה, תוך שהוא ממשיך לטעון כי האישומים נגדו אינם רציניים ואינם מצדיקים ניהול משפט נגדו.

דיוני החסינות, והוויכוח סביב הקמת ועדת הכנסת כדי להתקדם עם הענקת או הסרת חסינותו, צפויים ככל הנראה לעמוד בלב הקמפיין הפוליטי. מסביבת נתניהו נשמעו בימים האחרונים הערכות כי נושא החסינות עשוי להוריד מן הליכוד מנדט אחד לפחות, אולם נתניהו אינו מתכוון לוותר. מבחינתו זה סביר שהוא יהיה ראש ממשלה מכהן ויזכה לחסינות. ואם לא כך, מבחינתו שייפתח נגדו משפט פלילי תוך כדי שהוא מנהל את המדינה. שרים ובכירים שהקיפו את נתניהו בשנים האחרונות, כמו משה כחלון או גלעד ארדן, הביעו הערכה שראש ממשלה תחת אישום שוחד לא יוכל להמשיך לכהן, אולם ייתכן כי המציאות תטפח על פניהם ועל פני הציבור הישראלי.

חוקי החסינות בישראל עד לפני כ-15 שנים אפשרו לכל חבר כנסת ו/או שר לטעון לחסינות, והחלטת ועדת הכנסת הייתה האם להסיר את החסינות. אולם החקיקה שונתה (עוד לפני כתב האישום נגד אולמרט), כך שהחסינות אינה מוענקת כברירת מחדל, וחבר הכנסת המעוניין לחסות תחת החסינות צריך ליזום בקשה לקבלת החסינות.

ייאמר כי הדיון בוועדת הכנסת בנושא החסינות הוא אומנם מעין-שיפוטי, אך חברי הכנסת יקבלו את החלטתם לפי השיוך הפוליטי. ניתן לצפות שלא יקום חבר כנסת מתוך בלוק ה-55 ויודיע כי יש לשלול מנתניהו את החסינות, וכך גם ההפך.

*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר ההחלטה להגיש כתב אישום נגדו, ראש הממשלה בנימין נתניהו הוא בגדר חשוד, מכחיש את המיוחס לו, לא הורשע בביצוע עבירה, ועומדת לו חזקת החפות.

עוד כתבות

"פשרות משמעותיות": איך עשוי להיראות שלטון חמינאי באיראן?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איך מסקרים בטורקיה את צירוף המדינה לוועד המנהל בעזה, הסעודים מקימים ברית צבאית נגד ההשפעה של איחוד האמירויות במרחב, והמשטר האיראני כבר לא יחזור להיות מה שהיה • כותרות העיתונים בעולם

פרויקט גרדן טאוארס של קבוצת אורון בבת ים / הדמיה: ויו פוינט

התאומים שניצלו זינוק של 140% במניית נדל"ן לגיוס 130 מיליון שקל

קבוצת אורון השלימה הנפקה פרטית של מניות, בעיקר למגדל ומור ● מתוך סך הגיוס, 30 מיליון שקל יזרמו לכיסיהם של צמד בעלי השליטה, התאומים גילי ויואל עזריה

גיוס עובדים / צילום: Shutterstock, tsyhun

דוח הלמ"ס: הביקוש הגבוה ביותר לעובדים מאז 2022

שיעור המשרות הפנויות במשק הגיע בדצמבר לשיא של יותר משנתיים, כשהביקוש הגבוה ביותר נרשם בענפי הבניין והאירוח ● מנגד, במשרות הדורשות השכלה אקדמית קיים עודף עובדים ● בהייטק נרשמת התאוששות מתונה ביחס לשנים קודמות

דני אבדיה / צילום: ap, Lynne Sladky

כוכב במחיר מציאה: למה דני אבדיה שווה 40 מיליון דולר לעונה ומרוויח רק 14 מיליון?

דני אבדיה הופך בשבועות האחרונים לאחד השחקנים הבולטים ב־NBA. עם זאת, השכר שלו רחוק מלשקף את זה ואף צפוי לרדת בשתי העונות הבאות ● מומחים לענף עימם שוחחנו מסבירים את הפרדוקס אליו נקלע השחקן, ועל הדרך חולקים מחמאות לכוכב הישראלי, שככל הנראה נמצא בדרך למשחק האולסטאר היוקרתי

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

אחת ולתמיד: מאיפה הכי כדאי לקחת הלוואה

בעידן של פריים גבוה, הפער בין מקורות האשראי עשוי להגיע לאלפי שקלים בשנה ● האם כדאי לנצל את החיסכון הפנסיוני, למה הלוואה בקליק עלולה לחנוק את המסגרת, ומתי המסלול החוץ־בנקאי הוא הכרח ● הנה מה שאתם צריכים לדעת

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

"האישה הראשונה של שוק ההון" הורידה פרופיל במשך שנים. עכשיו היא עושה קאמבק

זהבית כהן ידעה בעבר הצלחות עסקיות גדולות לצד מאבקים וסערות מתוקשרות בתנובה, בבית ההשקעות פסגות, בזאפ ובחברת ההסעדה שולץ ● לאחר כמה שנים שבהן הורידה פרופיל, חוזרת כהן עם אקזיט מרשים ברשת מקס סטוק, רכישת הענק של אתר יד2 וכניסה לתחום מפתיע ● וגם: איזה רווח הניבה הקרן שהיא מובילה למשקיעיה?

צבי אלון, יו''ר ומנכ''ל טיגו אנרגיה / צילום: Tigo

עם מנכ"ל ישראלי: המתחרה הקטנה של סולאראדג' שקפצה 70% ביומיים

מאז השפל של אפריל שעבר זינקה מניית טיגו, המייעלת ייצור אנרגיה סולארית, ביותר מפי 4 ● מנכ"ל החברה הוא הישראלי צבי אלון, שייסד את ספקית האינטרנט נטוויז'ן

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

מי יהיה המדד הבא בבורסת ת"א שיחצה את רף ה־4,000 נקודות?

השווקים יגיבו למתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן, כמו גם למכסים החדשים שהטיל טראמפ על שמונה מדינות בנאט"ו ● המעבר לימי הפעילות החדשים של הבורסה בת"א מקפיץ את מחזורי המסחר ● אלביט וטאואר הדואליות צפויות לעלות בפתיחה ● מדד המחירים לצרכן הצביע על התייקרות מפתיעה במחירי הטיסות לחו"ל ● וגם: האם 2026 תהיה השנה של המניות הקטנות בוול סטריט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר 

ChatGPT / צילום: Unsplash, mojahid mottakin

לראשונה: OpenAI מתחילה לשלב פרסומות ב-ChatGPT

המהלך יחל כפיילוט למשתמשי ChatGPT בארה"ב, ויחול על המסלולים החינמי ועל Go - חבילת מנוי מוזלת במחיר 8 דולר לחודש, בעוד המנויים בתשלום יישארו ללא פרסום

פרויקט של קטה גרופ ברחוב משה סנה 29 בפתח תקווה / הדמיה: סטודיו הקוביה

מה עומד מאחורי המחיר החריג של דופלקס בשכונה בפתח תקווה?

דופלקס בשכונת אם המושבות בפתח תקווה נמכר ב־7.45 מיליון שקל ● הדופלקס בן חמישה חדרים בשטח 179 מ"ר, וזוהי העסקה השנייה בגובהה בשכונה בפתח תקווה

פטריק דרהי, בעלי הוט מובייל, ואילן סיגל, מנכ''ל פלאפון / צילום: רמי זרנגר

ההצעה החדשה של פלאפון להוט מובייל: 2.3 מיליארד שקל

פלאפון מעלה את ההצעה לרכישת הוט מובייל מ-2.1 מיליארד שקל ל-2.3 מיליארד שקל, ותוחמת את זמן התגובה של אלטיס עד יום חמישי הקרוב ● המהלך מגיע בין היתר על רקע העובדה שישנן מתמודדות נוספות על רכישת הוט מובייל, ובהן דלק ישראל, קבוצה בהובלת גיל שרון וכן פרטנר וסלקום

עידן נסימי / צילום: שי בראל

"אמרו לי שהחלקתי על השכל, אבל עשיתי בשנה וחצי מה שאחרים עושים בחמש": מנכ"ל הסופר של ההסתדרות בראיון

עידן נסימי נכנס לתפקידו כמנכ"ל הסופר החברתי מבית ההסתדרות אחרי שניהל את חברת הגז של קבוצת דלק, וכולם סביבו חשבו שזו טעות ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע החליט להצטרף באמצע המלחמה, למה הוא מאמין במותג הפרטי, כיצד התמודד עם הספקים הגדולים, מה חשב כשראה שהקמעונאיות הגדולות "מחקות" אותו, ואיך הרגיש כשארנון בר-דוד נעצר

נושאת המטוסים הרי טרומן / צילום: דוברות צי ארה''ב

הערכה במערכת הביטחון: תקיפה אמריקנית באיראן - על השולחן

מערכת הביטחון התריעה בפני הדרג המדיני בימים האחרונים שיש עלייה במוטיבציה של חמאס ● ארה"ב מגבירה את צבירת הכוח, בצה"ל מעבים את מערך ההגנה ● לשכת נתניהו גינתה, אך בפועל ישראל הכירה וגם בדקה את שמות המועמדים של טראמפ לוועד המנהל של עזה ● דיווח: טראמפ רוצה שמדינות יתרמו לפחות מיליארד דולר כדי להיות חברות קבע ב"מועצת השלום" בעזה ● מתווה ההטבות למילואימניקים לשנת 2026 אושר בוועדת השרים ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

ירידות בבורסת ת"א; נקסט ויז'ן מזנקת בכ-8%, הולמס פלייס ב-7%

נקסט ויז'ן קיבלה הזמנה בתמורה כוללת של כ-60 מיליון דולר מיטב: הצטרפות המשקיעים הזרים עשויה לחזק את המומנטום בשוק ● ניגוד עניינים? טראמפ רכש אג"ח של נטפליקס ווורנר ברדרס ● מחפשים מקלט: הזהב והכסף מזנקים לשיאים חדשים הבוקר ● ה"מופלאה" שתזנק ב-30% ועוד שתיים: בכירי האנליסטים ממליצים על שלוש מניות ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

"קלוד קוד": הכלי החדש שמאיים לנגוס ברווחים של ענקיות התוכנה

חברת ה־AI אנתרופיק שחררה לאחרונה את העוזר הדיגיטלי האוטונומי החדש שלה ● המהלך עורר חשש בקרב חברות התוכנה, שמניותיהן ירדו לאחר ההכרזה ●​ לדעת מומחים, הדבר עשוי לסמן על שינוי בדפוסי העבודה שאנו מכירים, אך מצביעים על שורת סיכונים הגלומים בו

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

למרות החובה בתקנון: מירי רגב שוב לא התייצבה לדיון בוועדת הכלכלה

תקנון הכנסת מחייב שרים בדיווח שנתי לוועדות, אך שרת התחבורה לא הופיעה גם לאחר שמונה ניסיונות תיאום ● לשתות טקילה עם ג'ורדן: מנהלת השיווק של אגדת הכדורסל הגיעה לישראל, ומגלה מה עומד מאחורי המותג Cincoro ● וגם: הסעיף שעיריית ת"א מוסיפה במכרזים להפעלת בתי קפה בנכסיה ● אירועים ומינויים

מונית של חברת Uber / צילום: Shutterstock

ועדת השרים אישרה את החוק שיאפשר לאובר לפעול בישראל

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הצעת חוק התחבורה השיתופית של חברי הכנסת משה פסל ואיתן גינזבורג ● החוק נועד להסדיר את פעילותם של שירותי הסעה שיתופיים בישראל, בדומה למודלים הפועלים במדינות אחרות

ג'ורדן פריד / צילום: zooz strategy

המנכ"ל שהימר על קריפטו לא מאבד תקווה: "התנודתיות במחיר הביטקוין היא פיצ'ר ולא באג"

ג'ורדן פריד מונה בקיץ האחרון למנכ"ל זוז אסטרטגיה, שקיבלה החלטה לשנות מיקוד עסקי - מתחום האנרגיה הקינטית תחת זוז פאוור, לחברת אוצר המחזיקה בנכסים דיגיטליים ● מאז המניה קרסה ב-85% עקב גיוס הון ועל רקע החולשה בשוק הקריפטו, וכיום היא בסכנת מחיקה מהנאסד"ק ● אבל פריד לא רק אופטימי, אלא משוכנע שביטקוין הוא חלק מהביטחון הלאומי של מדינה

הריסה של בניין במסגרת פרויקט פינוי־בינוי / אילוסטרציה: גל פליבה

פרויקט הדגל של אאורה בנתניה: בית המשפט קבע שהמתנגדים "סרבנים" ויפונו בתוך חודש

המחוזי דחה את טענות הדיירים שלפיהן סירובם לפנות את הדירות נובע מאי־מסירת ערבות בנקאית, וקבע כי מדובר בטענות הלוקות בחוסר תום־לב ● ההחלטה מאפשרת את המשך קידומו של אחד מפרויקטי ההתחדשות העירונית הגדולים והמורכבים בישראל, שנעצר בשל התנגדות של מיעוט דיירים

אשפוזי בית במקום אשפוזים בבתי החולים / צילום: Shutterstock

באוצר מתכננים: תמריצים בעשרות מיליוני שקלים לבתי חולים שיעבירו מטופלים לאשפוזי בית

רפורמה של עשרות מיליוני שקלים בחוק ההסדרים מנסה להפחית עומס במחלקות הפנימיות: משרדי האוצר והבריאות יציעו לבתי החולים "דמי תיווך" או הסבת מיטות לאשפוז ביתי ● האם המודל החדש יצליח לשכנע את המנהלים לוותר על המטופלים במסדרון לטובת טיפול מרחוק?