גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשברקע מערכת בחירות נוספת, "חוק קמיניץ" עוד עשוי להידחות

אחרי שהוענקו סמכויות חדשות לאכיפת עבירות בנייה, ונוצרה בשטח הרתעה, הגיע הלחץ מצד החקלאים ומהמגזר הערבי שמאיים להקפיא את החוק • שר המשפטים אומנם תומך בחוק, אבל למערכת בחירות יש חוקים משלה

המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד ארז קמיניץ / צילום: איל יצהר, גלובס
המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד ארז קמיניץ / צילום: איל יצהר, גלובס

אם ניקח דימוי מעולם הבנייה, הרי שהדיון שקיימה השבוע ועדת הכספים של הכנסת בראשות היו"ר משה גפני, דמה למערבל בטון. כוחות מנוגדים כמו ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן, חברו לפתע לח"כ אחמד טיבי מהרשימה המשותפת. כשמנגד צצו באופן פומבי מחלוקות בין בכירים בליכוד כמו ח"כ מיקי זוהר ושר המשפטים אמיר אוחנה. לרקע לערבובייה יוצאת הדופן קוראים "חוק קמיניץ". מדובר בתיקון 116 לחוק התכנון והבנייה, שנחקק לפני פחות משלוש שנים. הוא קרוי על שמו של המשנה ליועמ"ש (אזרחי) ארז קמיניץ, ומטרתו להילחם בתופעת עבירות הבנייה בישראל. "גלובס" עושה סדר.

1. הכלים הישנים לא עובדים

לפני ארבע שנים פרסם צוות שפעל לצורך קידום המגזר הערבי מטעם הממשלה, שורת המלצות, בהן כאלה שקשורות לתחום הדיור. הוחלט בין היתר להקצות 1.2 מיליארד שקל לטובת קידום הנושא ביישובים הערבים ובמקביל לאתר חסמים שמונעים מהיישובים הערבים להתפתח. אחת הבעיות הראשיות שסומנו על ידי הצוותים המקצועיים שטיפלו בנושא, היה תחום הבנייה הבלתי חוקית. כן נמצא כי האכיפה על סמך חוק התכנון והבנייה לא יעילה. וזאת במיוחד במגזר הערבי ובמגזר החקלאי, וכי כשני עשורים אחרי שנשיא בית משפט העליון לשעבר, מאיר שמגר, כינה את עבירות הבנייה "מכת מדינה" - הרשויות לא מצליחות לאכוף את החוק במקרים רבים. המשנה ליועמ"ש קמיניץ, הסביר בהקשר זה, כי בנושא עבירות הבנייה "הגענו לפשיטת רגל אכיפתית, כי השתמשנו בצווים שיפוטיים ובדין הפלילי. לכן החלטנו לצאת מהקופסה ולהשתמש בצעדים מינהליים".

2. משמעות פוליטית לסמכויות החדשות

תיקון 116 שנחקק כאמור ב-2017 מעניק סמכויות ליחידה לאכיפת דיני התכנון והבנייה במשרד האוצר לקנוס את הבעלים והמשתמשים במבנים בלתי חוקיים בקנסות שגובהם נע בין עשרות אלפי למאות אלפי שקלים. בדיון שהתקיים אתמול הסבירו קמיניץ ומנהל היחידה, אבי כהן, שהפקחים לא מחפשים אחרי כל עבירה ועבירה, וכי שהם מתמקדים במה שמכונה "עבירות מסכלות תכנון". כלומר בעבירות שמעכבות ומפריעות לתכנן את השטח הרלוונטי. "אנחנו לא טיפלנו בעבירות בנייה של שלוש קומות בשטח הבנוי של כפר טייבה, אלא מתמקדים בשטחים שמיועדים לפיתוח ומטפלים רק בעבירות שמבוצעות שם", הדגים כהן במהלך הדיון. ההבהרות הללו נדרשו היות ובמהלך הדיון, שבחלקו הגיע לטונים גבוהים במיוחד, נשמעו טענות כי לכאורה החוק מבקש להילחם באוכלוסייה הערבית, דרך הכיס. 

"חוק קמיניץ עובד. ואיך אני יודע שהוא עובד? מאז 2017 ועד היום מספר עבירות הבנייה פחת ב-45% והעבירות הבנייה החמורות פחתו ב-75%", אמר שר המשפטים, אמיר אוחנה. על פי נתוני היחידה לאכיפת לדיני תכנון ובנייה ב-2019 נפתחו 1,264 הליכים כנגד עברייני בנייה. 44% מהם נמצאים בהליכי אכיפה, 39% בהליכי פינוי והפסקת שימוש, 3% בהליכים משפטיים וב-14% מהמקרים קיבלו בעלי הנכסים ארכות לפינוי ולהריסת המבנים. בהשוואה ב-2017 טיפלו אנשי יחידת האכיפה 2,106 מקרים שונים התחלות בנייה לא חוקיות, כך שמדובר בירידה של כ-40% בשנה הנוכחית.  

מדובר אם כן בירידה מרשימה שיכולה להעיד על הרתעה שהחוק ייצר בשטח. אומנם גם לפי מה שאמר כהן עצמו, היחידה שלו לא עוסקת כמעט בעבירות בנייה שמתבצעות בשטחים בנויים, אלא בעיקר שמה דגש על שטחים שמיועדים לפיתוח, ואולם אין ספק שמדובר בנתונים שאוחנה אכן היה רשאי להתברך בהם. מנגד, עו"ד קאייס נאסר, שמייצג עותרים בטייבה ובמזרח ירושלים בעתירות שהוגשו לבג"ץ כנגד החוק מדגיש כי בירור שערך בקרב יחידת האכיפה העלה, כי מאז כניסת התקנות ועד היום, שיעור הקנסות המינהליים שהוציאה היחידה הארצית במגזר הערבי הוא יותר מ-15 מיליון שקל לעומת 4.5 מיליון שקל במגזר היהודי. כאן מתבטאים שורשי הביקורת כנגד החוק, בעיקר מטעם אנשי הציבור הערביים: האכיפה היא בעיקר נגד המגזר שלהם.

3. חוק לערבים וחוק ליהודים?

הישיבה בוועדת הכספים הייתה אמורה להתקיים במקור בוועדת הפנים של הכנסת. ממניעים פוליטיים שונים היא הועברה לוועדת הכספים. מתנגדי החוק הם כמובן הנפגעים הישירים: תושבי כפרים ערבים ודרוזים ומושבניקים יהודים. ח"כ אחמד טיבי מהרשימה המשותפת אמר, כי "מדובר בחוק דרקוני, שכולל קנסות חסרי תקדים והכוונה שלו הייתה לפעול נגד ערבים. אבל הוא פוגע גם במושבניקים". טיבי, שביקש להקפיא או לבטל את החוק, טען כי מכל הדברים והצעדים שגובשו בצוות 120 הימים, שהביא לחוק נותרו רק הליכי החקיקה הקשים. "הבנייה הבלתי חוקית היא תוצאה של היעדר תכנון. אנחנו מעוניינים ביישובים הערביים לבנות כחוק, ובתכנון וברישיון", אמר. "הכוונה של החוק הייתה לפעול נגד ערבים, אבל הוא פוגע גם במושבניקים".  

הסקטור החקלאי מתנגד אף הוא לחוק, ומשתמש בכוחו הפוליטי. בספטמבר פרסמנו ב"גלובס", כי בהנחיית ראש הממשלה בנימין נתניהו, נעשה ניסיון להשהות הליכי אכיפה בקרקעות חקלאיות. יו"ר סיעת הליכוד, מיקי זוהר, ניסה אתמול להציע להפריד בין עבירות שמבוצעות במשקים חקלאיים, לבין עבירות אחרות "אנחנו חושבים שהחוק בעיקרון הוא חוק טוב, רק שיש בו בעיה. הוא נוצר בצורה שלא יודעת להבדיל בין עבירה לעבירה, בין משק פרטי לבין בית מגורים", אמר זוהר, שקומם עליו חברי כנסת שנכחו בדיון שהאשימו אותו בכך, שהוא מנסה להוציא את המושבים מהחוק.

4. ההחלטה המשפטית שנשמטה מהדיון

לאורך כל הדיון אתמול, לא נאמר שכנגד המדינה יש בכלל צו על תנאי, מטעם בג"ץ בנושא זה. הצו מורה לה להסביר מדוע לא תתאפשר תקופת התארגנות לשם מיצוי הליכי התכנון והרישוי הנדרשים למבנים או לשימושים שהיו קיימים ערב פרסום התקנות, למשך שנתיים. זאת, לבקשת עו"ד נאסר, שמייצג בעניין זה את עיריית טייבה.
בדיון שהתנהל לפני כחודש בפני נשיאת בית המשפט אסתר חיות והשופטים עוזי פוגלמן וג'ורג' קרא הסביר עו"ד נאסר כי "לא פלא שהציבור הנפגע ביותר מהמצב הוא הציבור הערבי. עד היום מחצית מהרשויות המקומיות אין להן תוכניות מתאר מפורטות, ולכן הציבור נפגע".  

ההליך מוסיף להתקיים. לצד זאת, די ברור כי במשרד המשפטים לא נלהבים מרעיון הקפאת החוק. גם השר אוחנה הודיע, כי אין בכוונתו לבטל או לשנות את החוק, אלא להכניס, אולי, סדרי עדיפות באכיפתו. ואולם במצב הפוליטי שנוצר, ערב מערכת הבחירות השלישית בתוך שנה - קשה להתנבא לגבי עתידו. 

הזווית הפוליטית: פתאום חברי הכנסת נזכרו לדאוג לחקלאים / דני זקן

לדיון על חוק קמיניץ בוועדת הכספים הזמנית של הכנסת, היו שתי סיבות פוליטיות מנוגדות כמעט. מהצד השמאלי, הבטחה של יו"ר כחול לבן, בני גנץ, לראשי הרשימה המשותפת במהלך המגעים איתם, להביא את הנושא לדיון. ביטול החוק היה אחת מהדרישות המעשיות המרכזיות של המשותפת מכחול לבן. חבר הכנסת איימן עודה אמר בראיון ל"גלובס" לפני הבחירות באפריל, הראיון הראשון שבו הודיע על מוכנות לתמוך בממשלת שמאל, כי תנאי לתמיכה כזו יהיה ביטול חוק קמיניץ. ההבטחה הזו של גנץ להביא את הסוגיה לדיון, הייתה אחת מהסיבות להודעת רוב ראשי המשותפת לאחר הבחירות בספטמבר, כי הם תומכים במועמדות גנץ לראשות הממשלה. גם בדיונים עימם אחר כך, אנשי כחול לבן התמידו בהבטחה, אם כי לפי גורם בכיר בכחול לבן, לא הבטיחו חד משמעית לבטל את החוק. זו הסיבה שחבר הכנסת אבי ניסנקורן, החבר הבכיר של כחול לבן בוועדה המסדרת, הגוף שמחליט על נושאי הדיונים בוועדות הזמניות, תמך בפנייה לקיום הדיון. וכך גם חבר הכנסת מיקי לוי מכחול לבן תמך בדיון בשינוי בחוק לצד חברי המשותפת. 

מהעבר השני התמיכה בעצם קיומו של הדיון נבעה בעיקר בשל לחצם של חברי מושבים שהחוק הביא לאכיפה אמיתית על בנייה בלתי חוקית ושימוש לא חוקי במבנים שבתחומיהם. במושבים רבים, גם בשל עיכובים ביורוקרטיים לאישור, יש מבנים רבים המנוצלים ליעודים מסחריים ואחרים בניגוד לייעוד המקורי שלהם, והאכיפה שהגיעה בעקבות חוק קמיניץ פגעה בהם כלכלית. אלה הפנו את הלחץ למפלגות שבשלטון, לרבות הליכוד אבל גם אחרות. כך שרת המשפטים לשעבר איילת שקד שאמרה בראיון בסוף השבוע: "כשעשינו את חוק קמיניץ, המטרה הייתה להחמיר את האכיפה על בנייה בלתי חוקית בעיקר במגזר הערבי. אני לא רוצה לבטל את החוק, אבל צריך לראות איך משנים אותו בסוף - זה מאוד מכביד על המושבניקים החקלאים". 

את העמדה ביטא היטב חבר הכנסת מיקי זוהר, שאמר בדיון כי לא מספיקה בדיקת סדר העדיפויות באכיפה כפי שהבטיח שר המשפטים אוחנה, אלא צריך לשנותו ולמנוע את הפגיעה במושבניקים. 

עוד כתבות

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד