גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מקומות יפים מדי מפריעים לי לכתוב". ראיון עם צרויה שלו

רגע אחרי שזכתה בפרס בינלאומי על ספרה "כאב", צרויה שלו כותבת ספר חדש וחושבת שבניגוד למתרחש בחו"ל, בישראל קשה לקבל אישה סופרת

צרויה שלו / צילום: כפיר זיו
צרויה שלו / צילום: כפיר זיו

בתחילת החודש טסה צרויה שלו לז'נבה כדי לקבל בפעם ה-11 בקריירה שלה פרס, הפעם על ספרה "כאב". רק שהפעם היה זה פרס מיוחס במיוחד, פרס "יאן מיכלסקי", השלישי בחשיבותו אחרי ה"נובל" וה"בוקר". הזכייה חיזקה את מעמדה כסופרת הישראלית המצליחה ביותר מעבר לים, שספריה תורגמו עד כה ל-26 שפות.

היא ידעה שהגיעה לרשימה הסופית של המתמודדים על הפרס, אך לא האמינה שתזכה בו עד שהתקשרה אליה נילי כהן מהמכון לתרגום ספרות עברית, שאחראי על תרגום ספריה והפצתם בעולם, ובישרה לה שמייסדת הקרן שמעניקה אותו מבקשת לדבר איתה.

"הייתה שמחה מאוד קצרה", אומרת שלו, שיערה הארוך מחליק על גבה הצנום. מדברת לאט, בוררת הברות ומילים, בונה מהן משפטים מורכבים בשקט מרוכז: "מיד אחרי שהודיעו לי שזכיתי התחלתי לדאוג. צריך לכתוב נאום באנגלית, מה אלבש? עם מי ירדן הבן הצעיר יישאר כשנטוס?

"הגענו לז'נבה יום לפני הטקס ומיד לקחו אותנו למסעדה בלוזאן. אני לא אוהבת מסעדות, רק אוכל פשוט, ופתאום ישבתי שעות במסעדת יוקרה עם 30 מנות ויינות שמתבזבזים עליי. אני גם לא אוהבת לנסוע וקשה לי להופיע בגלל פחד במה, ועוד לנאום באנגלית".

בקיצור, נשמע כמו סיוט בתפאורה מדהימה.

"לא סיוט, חוויה אחרת. למחרת נסענו לבית הארחה יפהפה לאמנים שהקרן ארגנה ואגב, גם הציעה לי לשהות שם כמה חודשים כדי לכתוב, אבל אין לי עניין, אני צריכה את הבית שלי כדי לכתוב. התחילו הנאומים, והשופט דיבר יפה על הספר שלי".

קיבלת סכום נאה, 176 אלף שקל.

"וזה מקל, בעולם כל-כך לא בטוח, שחוסר הביטחון הכלכלי שלו רק עולה ומחמיר עם הזמן".

כשספרייך מתורגמים בהרבה מדינות ונמכרים יפה, אי אפשר לחיות ברווחה ולכתוב בשקט?

"26 שפות זה נשמע המון וזו זכות גדולה, אבל ברוב המקרים הספרים המתורגמים לא מגיעים לקהל רחב, ולכן זה יותר כבוד ועונג מאשר פרנסה".

גם אם הם נמכרים באמזון?

"אני מקבלת דוחות ולא עורכת השוואות, אולי אני לא מעודכנת. אבל כשקורה כמעט נס וספר הופך לרב מכר משמעותי, אז התמונה משתנה ואפשר לממן בשקט כמה שנים של כתיבה".

פרס כמו "יאן מיכלסקי" זה כלי שיווקי מעולה.

"אני מניחה שבכמה ארצות המכירות יעלו. אני לא יוזמת, כי אני עסוקה בכתיבה ובענייני הבית והילדים. עכשיו אני נמצאת ברצף של לילות לבנים של כתיבת הספר החדש וזה תענוג. כשדברים מגיעים אליי, אני שמחה לשתף פעולה, וכל הדברים הטובים קרו בלי יד מכוונת ובלי מאמץ יחצ"ני יוצא דופן. כל הסופרים הישראלים שנמכרים בעולם יוצאים למסעות בעולם כשהמו"ל מזמין אותנו".

המכון לתרגום ספרות עברית מתחיל את תהליך תרגום ספריה של שלו עם יציאת הספר בעברית. לרוב, מגיעות מיד בקשות ממדינות שבהן ספריה הצליחו בעבר: גרמניה, צרפת, פולין, איטליה וכעת גם שוויץ. בצרפת כבר יש לה מתרגמת קבועה שמקבלת ממנה התראה של שנה לפני שהספר יוצא לאור כדי שתתפנה אליה.

בגדול, היא משאירה למכון התרגום ולהוצאת כתר בארץ לנהל לה את העניינים הכלכליים, והיא מתרכזת בכתיבה. "אני לא יכולה לטפל בעניינים אחרים, כי זה מכניס אי שקט לכתיבה, שהיא איטית מאוד, גם בגלל שאני פדנטית ויסודית וגם כי כל נסיעה ארוכה קוטעת את הרצף".

סופרים חיים מהרצאות. ואת?

"זה חלק מהפרנסה. אני לא יוזמת, וגם לא מסרבת. אני נמצאת בכמה מרכזים שמשווקים הרצאות".

את לא דוחפת את עצמך ברשתות החברתיות.

"אין לי פייסבוק, רק מיילים ו-ווטסאפ. אני לא מספיקה לעשות את זה וכנראה שאני מפסידה. מדי פעם מזמינים ממני טור בעיתון בגרמניה, אבל הקיום הוא מכתיבה ותמלוגים".

את מנצלת את הזמן בטיסות לחו"ל לכתיבה?

"בדרך כלל לא, אבל עכשיו, לכבוד נסיעת עבודה לארה"ב, קניתי מחשב נייד לראשונה, ולא הצלחתי לכתוב מילה. אף פעם לא נסעתי להתנתק כדי לכתוב. אני עושה את זה אצלי בבית עם החתולים והילדים והרעש, זה שילוב מפרה ומפריע. יש לי חדר עבודה צמוד למטבח ואני סוגרת את הדלת, אבל היא לא נעולה וכולם נכנסים. פעם קיבלתי ממשכנות שאננים חדר עד הצהריים. הייתי מגיעה לשם כל בוקר ומסתכלת על הנוף ומתקשרת לחברות כדי לחלוק אותו, ואחר כך מסתכלת על המיטה המוצעת, מנסה אותה, מקומות יפים מדי מפריעים לי לכתוב".

היא התחילה את הקריירה הספרותית שלה כלקטורית בהוצאת כתר בשנות ה-80 ומונתה לעורכת ספרי עיון וסיפורת, בין היתר ערכה את ספריהם של יאיר לפיד וסביון ליברכט, וכשעבדה כעורכת בהוצאת קשת, ערכה את רם אורן ואת שלי יחימוביץ', והמשיכה בעבודת העריכה גם אחרי שספריה הפכו לרבי מכר. הראשון שפרסמה היה ספר השירה "מטרה נוחה לצלפים" ב-1988, ואחר כך "רקדתי עמדתי". היא פרצה עם "חיי אהבה", ואחריו באו הרומנים "בעל ואישה", "ילד של אמא", "תרה", "שארית החיים" ו"תראו את הילד", וב-2015 יצא לאור "כאב", שזיכה אותה בפרס החשוב ארבע שנים אחר כך.

"כאב" מספר על איריס, שאהוב נעוריה חוזר לחייה, שנים לאחר שנטש אותה בגיל 17, אחרי שהיא נפצעת בפיגוע טרור בירושלים ומטופלת במרפאת הכאב שבה הוא עובד כרופא. היא מיטלטלת בין חייה היציבים כמנהלת בית ספר מצליחה, עם בעל וילדים, ובין ההזדמנות הנדירה לאהבה שנייה.

שלו הכניסה לעלילה לראשונה את הפיגוע שחוותה ב-2004 ברחביה, כשחצתה את הכביש במעבר חציה ואוטובוס שעליו מחבל מתאבד התפוצץ מולה. היא נפצעה, נותחה, הייתה יותר מחצי שנה בפוסט טראומה ועברה שיקום ארוך. היא מספרת שהרגישה צורך בלתי נשלט לספר שוב ושוב על האירוע למי שהסכים לשמוע והבטיחה שלעולם הוא לא יופיע אצלה בכתובים. ואז, כשהתחילה לכתוב את העמוד הראשון של "כאב", הפיגוע היה שם.

איך מגיבים בחו"ל לסיפור הפיגוע?

"הטרור הוא עניין גלובלי יותר ממה שהיה לפני 20 שנים. כשאני מופיעה בחו"ל, אני נשאלת על הפיגוע כי יודעים שהוא חלק מהביוגרפיה שלי. מעניין אותם להכיר את החוויה הישראלית כמו שאני מתארת אותה, שהיא רגשית ומשפחתית. בעיקרון, אני משתדלת לשמור על דיבור פוליטי מינימלי, כדי שהפוליטיקה לא תשתלט על הספרות. לא הייתי עסוקה בהאשמות או שנאות. ברור שהטרור מעורר בי חלחלה, אבל הוא לא שינה את עמדותיי הפוליטיות. שנה אחרי הפיגוע כבר התייצבתי במחסום ווטש, ואני מחויבת ל'נשים עושות שלום'".

ובעלך, איל מגד, תומך בליכוד.

"איל ואני לא מסכימים כמעט על שום דבר".

כשבעולם, שלו זוכה לכבוד גדול, בארץ, כתב מבקר על "כאב": "זו ספרות פופולרית יעילה וטובה מסוגה". כשהקראתי לה את המשפט, הרגשתי שהיא מתכווצת. "אני לא אוהבת את זה בכלל", אמרה.

את מה? את המילה פופולרית?

"אפשר לפרש את זה בכל מיני דרכים. כשאני כותבת, אני לא חושבת על מכירות ואל מי זה ידבר, לא מנסה לקלוע לטעם של אף אחד אלא כותבת ממקום אינטימי ואותנטי. היה לי מזל שהספרים שכתבתי מהמקומות האלה נגעו בהרבה קוראים כי נוצרת חוויה רגשית שקשורה לאינטימיות של הכתיבה, גם בעלילה, בשפה ובסגנון, שאני מקדישה להם המון, איך לספר את הסיפור - קול המספר, לא פחות מהעלילה. ספרות פופולרית היא בעיניי ספרות פשוטה מהדרך שאני מנסה לכתוב.

"בארץ עדיין יש הבדל בין היחס לנשים שהן סופרות מצליחות לעומת גברים מצליחים. אם גבר היה כותב רב מכר, אף אחד לא היה הופך אותו לספרות פופולרית, גם אם היה כותב על הנושאים הכי נשיים. בישראל קשה לקבל אישה סופרת, בחו"ל אני פחות מרגישה את זה".

עוד כתבות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

נשיא איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן: "ישראל ניסתה להתנקש בי בזמן פגישה"

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע● נשיא איראן טוען שישראל ניסתה להתנקש בו ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בוול סטריט; טסלה נופלת בכ-7% בעקבות הכרזת מאסק על הקמת מפלגה חדשה

הנאסד"ק יורד בכ-0.6% ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם