גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חולים בשפעת? גם זה קשור לשינויי האקלים

ארגון הבריאות העולמי הכריז כי משבר האקלים הוא משבר בריאותי, והגדיר אותו כאתגר הגדול ביותר לבריאות במאה הנוכחית ● נבהלתם מהתפרצות השפעת? הרע מכל עדיין לפנינו: "עונת השפעת בישראל החלה מוקדם משמעותית מהצפוי"

חיסון נגד שפעת / צילום: רויטרס
חיסון נגד שפעת / צילום: רויטרס

"אנחנו צריכים להתמודד עם תוצאותיו של משבר שלא אנחנו יצרנו", זעק קארלן זקרס בן ה-16 בפסגת האקלים של האו"ם, כשהוא מביט במנהיגי העולם ובעיתונאים שהגיעו לסקר את האירוע. "המדינה שלנו אחראית רק על 0.00001% מפליטות הפחמן בעולם, אך הבית שלנו הוא רק שני מטרים מעל גובה פני הים, ואנחנו נמצאים בסכנה". חודשים ספורים לאחר שאחת המדינות הנמוכות ביותר בעולם, איי מרשל, הכריזה על מצב חירום אקלימי - זקרס הצעיר סיפר לקהל במדריד, בקול רועד, על התפשטות של מחלות אפידמיות בשל משבר האקלים, כגון קדחת דנגי - שכבר גבתה את חייהם של תושבים במדינת האם שלו.

העלייה בשכיחות ובעוצמה של אירועי גשם קיצוניים, יחד עם עליית הטמפרטורות, עלולים להגביר את קצב הריבוי של יתושים ושל פרוקי רגליים אחרים, שמעבירים מגוון מחלות. במחקר של המרכז למחלות מדבקות בארה"ב נמצא כי מספר החולים במחלות הנגרמות מקרציות ויתושים, יותר משילש את עצמו בשנה החולפת לעומת שנת 2004. באירופה, קנדה, מרכז אמריקה ועוד, צפויה להתרחב תפוצת מחלות הנישאות באמצעות יתושים כגון קדחת דנגי. עד 2050 יהיו עוד כחצי מיליארד אנשים בסיכון וב-2080 הנתון יזנק לכמיליארד בני אדם שיהיו בסיכון למחלות שמופצות על ידי יתושים, בכפוף להיקף פליטות גזי החממה.

"באירופה לא ראו המון שנים העברות מקומיות של דנגי, ובעשור האחרון התחילו לראות את ההעברות האלו. ההערכה היא שזה נובע מכך שיש יותר יתושים, וב-20-30 השנים הבאות זה יתפשט לעוד מדינות, בגלל ההתחממות. יתושים אוהבים לרוב טמפרטורות גבוהות יותר. כשהקיץ מתארך מספר החודשים שבהם הם פעילים גדל", אומר ד"ר אורי אובלסקי מאוניברסיטת תל אביב, "גם מים עומדים מגדילים את תפוצתם, וכשמדברים על אירועי קיצון של מזג אוויר, מדובר גם על מקרים של שיטפונות שיכולים ליצור מאגרי מים עומדים שהופכים להיות מקום להטלת ביצים. אם נצליח למתן את פליטת גזי החממה, ההתפשטות תהיה נמוכה יותר ומדובר בהבדל של מאות אלפי אנשים.

מה לגבי ישראל?

"אין תחזיות לגבינו בגלל שאנחנו פיקסל קטן מאוד במפה".

זיהומים והשפעות תזונתיות

תפוצת הדנגי היא רק סימפטום של בעיה עולמית. בנובמבר 2018 ארגון הבריאות העולמי הכריז כי משבר האקלים הוא משבר בריאותי, והגדיר אותו כאתגר הגדול ביותר לבריאות במאה הנוכחית מאחר שהוא משפיע על כל ההיבטים של בריאות האדם וביטחונו. הארגון מסווג את ההשלכות הבריאותיות של שינוי האקלים לשלוש: תוצאות ישירות שבדרך כלל מתרחשות בעקבות אירועי מזג אוויר קיצוני, תוצאות שנובעות משינויים סביבתיים ואקולוגיים ותוצאות של טראומה, זיהומים, השפעות תזונתיות ופסיכולוגיות. מי שנמצאים בסיכון הגבוה ביותר הם אוכלוסיות חלשות ומהגרים.

לטענת הארגון, התמודדות עם שינויי האקלים יכולה להציל מיליוני בני אדם ולחסוך מאות מיליארדי דולרים עד 2050. הארגון הציג בפסגת האקלים במדריד סקר עולמי שביצע בנושא "בריאות ושינויי האקלים". לפי חישוביו, הסיכונים הסביבתיים הנגרמים בשל שינויי האקלים מובילים ליותר מ-12 מיליון מקרי מוות בשנה.

אילו היו מיושמים הצעדים שנקבעו בהסכם פריז, ניתן היה למנוע את מותם של יותר ממיליון בני אדם מדי שנה. הארגון מעריך כי בין השנים 2030-2050 צפויים שינויי האקלים לגרום לכ-250,000 מקרי מוות נוספים בשנה, כתוצאה מתת תזונה, מלריה, גלי חום ועוד. הנזק הישיר לבריאות מוערך ב-2-4 מיליארד דולר בשנה עד שנת 2030.

לפי ארגון הבריאות הפאן-אמריקאי (PAHO), צריך להוריד את כמות פליטות הפחמן כדי להפחית את הפגיעה במערכות האקלימיות ולשפר את איכות האוויר. לפי הערכות הארגון, בשנת 2015 העלות הגלובלית של התמודדות עם ההשפעות הבריאותיות של זיהום האוויר הייתה כ-5.3 טריליון דולר, יותר מסך כל תקציבי הבריאות של ממשלות העולם. הדוח קובע כי מאמץ מתואם להורדת הפליטות ייצור אפקט חיובי על מצב הבריאות הגלובלי.

הבעיה המובהקת ביותר הקושרת את משבר האקלים לבעיות בריאותיות היא זיהום האוויר הנוצר משריפת דלקים מאובנים. בזמן שהמדינות מתמהמהות ולא עושות די בכדי לצמצם את השימוש בדלקים מאובנים, שמחמירים לאין שיעור את משבר האקלים ויוצרים זיהום אוויר חמור בעת שריפתם, הן נדרשות למצוא דרכים להתמודד עם ההשלכות הבריאותיות הנוצרות כתוצאה מהפגיעה הכוללת במערכות האקולוגיות, ולהיערך להסתגלות למצב שבו כדור הארץ מתחמם מעבר למצופה.

בין אם מדובר ב-7 מיליון אנשים שמתים מדי שנה בגלל זיהום אוויר או במי שנפגעים מאירועי קיצון דוגמת גלי חום והתפשטות מחלות הקשורה בהתחממות גלובלית - ברחבי העולם מתחילים להבין את הקשר ההדוק בין בריאות הציבור ומשבר האקלים.

"אחד הסיכונים העיקריים של שינוי אקלים הוא פגיעה בבריאות הציבור. ההשפעה העיקרית צפויה במדינות מתפתחות, בגלל העלייה בטמפרטורה ובשל אירועי קיצון כגון שריפות, שיטפונות, בצורות והוריקנים כמו ההוריקן שפקד את מוזמביק במרץ והותיר שלושה מיליון אנשים חסרי בית והתפרצות כולרה. אלו אירועים שהולכים להיות עוצמתיים יותר ולהתרחש בתדירות גבוהה יותר", אומרת ד"ר מיה נגב, חברת סגל בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה. "זה שינוי הדרגתי, אבל אנחנו כבר רואים עלייה בתחלואה ותמותה בשל שינוי אקלים, ועלייה בתפוצה של מחלות מדבקות. בנוסף לתחלואה שמועברת באמצעות יתושים וחרקים המשגשגים בחום, בשל שינויי העונות ועליית הטמפרטורה, אנשים שסובלים מאלרגיות סובלים יותר וצפויה עלייה באלרגנים מצמחים".

העניים פגיעים יותר

תקופות של טמפרטורות קיצוניות עלולות להחריף מספר מחלות כרוניות לרבות מחלות לב, שבץ, מחלת ריאות חסימתית, אסטמה ודלקת פרקים. שיעורי התמותה ממחלות לב, למשל, נוטה להיות נמוך יותר כאשר טווח הטמפרטורה היומית הוא בין 20-15 מעלות צלסיוס, וגבוה כאשר הטמפרטורה הממוצעת נמצאת מעל או מתחת לטווח זה. ההשפעות של משבר האקלים על בריאות הציבור רבות ומגוונות ומידת חומרתן תלויה במיקום, בדמוגרפיה, במצבה הסוציו-כלכלי של האוכלוסייה ובמידת היערכותה לתופעות השונות.

באשר לישראל, העלייה בשכיחותם ובעוצמתם של גלי חום מסכני חיים חוזרת על עצמה בשנים האחרונות באגן הים התיכון, 2,220 אנשים מתים בשנה מזיהום אוויר, וגם אם קדחת דנגי נדירה יחסית - מחלות אחרות שמועברות באמצעות יתושים עלולות להתרחב, למשל קדחת הנילוס.

"מחקרים מראים שמחלות המועברות על ידי חרקים מתפשטות בעשור האחרון במדינות דרום אירופה ובאגן הים התיכון, ביניהן ניתן לציין את קדחת מערב הנילוס שמופיעה בישראל מאז 2010, וכן את הלישמניה ששכיחותה עולה בישראל ובמדינות שכנות", אומרת פרופ' שלומית פז, קלימטולוגית וראש החוג לגיאוגרפיה ולימודי סביבה באוניברסיטת חיפה.

שלומית פז, אוניברסיטת חיפה  / צילום: תמונה פרטית

"קדחת מערב הנילוס הופיעה בישראל לפני שנים לאחר גל חום כבד ומאז מופיעה מדי שנה בעונה החמה. עיקר השינוי בשנים האחרונות הוא התפשטותה לאזורים חדשים ברחבי אגן הים התיכון ואירופה. הלישמניה מתפשטת בישראל בעיקר בעקבות שינויים בשימושי הקרקע - יצירה מלאכותית של בתי גידול, למשל מסלעות בגלל בניה מואצת, לשפני הסלע שהם נשאי הטפיל. ככל הנראה, לעליית הטמפרטורות השפעה על התרחבות התפוצה של זבובי החול המעבירים את המחלה".

לדברי פז, מקבלי ההחלטות בישראל צריכים להקדיש תשומת לב לנקודות החולשה המקומיות, ולייצר פתרונות צופים פני עתיד: "למדינת ישראל כמה נקודות חולשה ראויות לציון: פערים סוציו-כלכליים בין ישובים ובתוכם פערים המוגדרים מהגבוהים במדינות ה-OECD, הטרוגניות רבה של האוכלוסייה וכן עלייה בגודלה של אוכלוסיית הקשישים שרגישה מאוד למזג אויר קיצוני ביחס לכלל האוכלוסייה. בנוסף, העובדה שישראל היא 'אי אנרגטי', כלומר, אינה יכולה לקבל סיוע של אספקת חשמל ממדינות שכנות במקרה של קריסת מערכת החשמל, מעמידה אותה במצב של סיכון ניכר במקרה של התמודדות עם טמפרטורות קיצוניות".

גם ד"ר נגב מדגישה כי ישראל לא חסינה מפני השפעת שינויי האקלים על בריאות הציבור: "בישראל יש כמה ביטויים של השפעת משבר האקלים על בריאות הציבור. יהיו כאן גלי חום ארוכים, חזקים ורבים יותר שקשורים לעלייה בתחלואה ובתמותה, כתוצאה של קריסת מערכות הגוף מטמפרטורה גבוהה. זה יפגע בעיקר באוכלוסיות רגישות כגון קשישים וחולים, באוכלוסיות עניות, ובעובדים שלא נמצאים בתוך מקומות ממוזגים כמו עובדי חקלאות, בניין ואבטחה. גם אם ישראל היא מדינה שיכולה להיערך לשינוי אקלים, המדינות השכנות נמצאות בנקודת התחלה גרועה, וכבר היום הן מתמודדות עם מחסור קיצוני במים ומים מזוהמים. כשהן יושפעו זה ישפיע גם עלינו - גם מבחינה בריאותית. לכן החשיבה על הערכות לשינוי אקלים צריכה להיות אזורית".

"השפעת יכולה להפתיע אותנו"

בשבועיים האחרונים המונים צבאו על סניפי קופות החולים בישראל בכדי להתחסן מפני שפעת, שהופיעה השנה בישראל בצורה חריגה. אין מחקרים רבים בנושא, אך לאחרונה מנסים חוקרים לבחון את הקשר בין החמרת השפעת ותפוצתה לבין שינויי האקלים. מחקר של ארגון הבריאות העולמי, שנערך באוניברסיטת מלבורן באוסטרליה, בחן את התפרצות השפעת במדינה בעונת 2018-9, אז נרשם מספר שיא של מקרי שפעת מאומתים מעבדתית - 85,286 חולים, פי חמישה מהממוצע התלת שנתי, ובנוסף עלייה במקרי אשפוז ואף עלייה בכמות מקרי מוות כתוצאה משפעת, כשבמקביל המחלה מתפרצת בכל עונות השנה ולא רק בחורף.

"יש קשר בין תפוצת השפעת ובין שינויי האקלים", קובע פרופ' חגי לוין מהמרכז הרפואי הדסה והאוניברסיטה העברית, שחוקר בימים אלו את הקשר בין שינוי אקלים ובריאות והקשר בין מחלות זיהומיות ושפעת עונתית במזרח התיכון ובישראל, בשיתוף פעולה עם מומחי אקלים. "מחקרים הראו שנגיף השפעת מושפע מתנאי האקלים - הטמפרטורה והלחות. מצד שני, מחקרים אפידמיולוגיים מראים שיש עונתיות חזקה להופעת השפעת, והיא מושפעת גם מהאקלים. דווח לאחרונה בספרות המדעית על התפרצויות שפעת בין עונתיות באוסטרליה ותחילת עונת שפעת מוקדמת מהצפוי. גם בישראל עונת השפעת החלה מוקדם משמעותית מהצפוי".

פרופ‘ חגי לוין, המרכז הרפואי הדסה  / צילום: פרטי

איך מתמודדים עם זה?

"תחום הבריאות הוא תחום יחסית שמרני, אבל שינויי האקלים מאלצים אותנו להיערך ולהשתנות. לדוגמה, אנחנו בישראל עושים ניטור של שפעת רק בעונת השפעת, ולא לאורך כל השנה. יכול להיות שצריך לנטר אותה לאורך כל השנה ולשלב נתונים אקלימיים במערכת הניטור, כי השפעת יכולה להפתיע אותנו. יכול להיות שנצטרך לתכנן באופן שונה את ההיערכות ואת מבצע החיסון. השפעת היא רק דוגמה. אנחנו גם רואים שינוי בתפוצה של מחלות מעיים זיהומיות ובמחלות נוספות כדוגמת מחלות שמועברות על ידי וקטורים. שינוי האקלים משליך על הבריאות באופן דרמטי, זה לא עניין עתידי, ההשפעות קורות כאן ועכשיו.

"מערכת הבריאות צריכה להכשיר את הצוותים להיערך לשינוי האקלים, ולהיערך בהתאם כדי לתת מענה. אנחנו הרופאים, צריכים להשמיע את קולנו בנושאים החברתיים הבוערים, והנושא הבוער ביותר הוא שינוי האקלים. הרופאים, שרואים את ההשפעות האלה, צריכים לעמוד בחזית של המאבק למען בריאות הציבור בעידן של שינויי אקלים. השיתוף בין קלימטולוגים לבין רופאים הוא הכרחי. צריך צוות רב מקצועי להערכת, ניהול ותקשורת סיכוני אקלים. יש צורך ביצירת תנאים מתאימים לשפה משותפת ושיתופי פעולה בין מערכת הבריאות למערכות נוספות".

"להתמודד עם המשבר כמו עם האיידס"

דוח של אוניברסיטת סטנפורד מציע סט כלים להתמודדות עם המשבר הבריאותי שמגיע בעקבות משבר האקלים. בדוח מציעים החוקרים השקעת כספים בהקמת "כוח משימה" ממשלתי ייחודי, בדומה לכוח המשימה שהוקם בשנת 2003 בארה"ב להתמודדות עם נגיף האיידס. לדבריהם, גוף זה, שתוקצב באופן ייעודי ותכלל באופן הוליסטי את כל הצרכים ודרכי הפעולה להתמודדות, עזר להציל מילוני בני אדם ממוות בארה"ב לבדה.

לפי סטנפורד, המשימה הראשונה צריכה להיות פיתוח תוכנית מעקב אחרי שינויי אקלים, ויצירת מפות וכלי מדידה להבנה וחיזוי משברי בריאות כתוצאה מהמשבר האקולוגי, אפיון תוכניות להסתגלות לשינויי אקלים, חיבור בין מדע הרפואה ומדע האקלים, ולבסוף עזרה ותמיכה במדינות שנמצאות בסיכון גבוה של מחלות מדבקות, בעיות סניטציה ומים.

בנוסף, מערכת הבריאות צריכה להשתפר ולהתאים את עצמה לעתות משבר. בתי חולים צריכים להבין שעליהם להתמודד עם אסונות אקלימיים כמו גלי חום ועד התפרצות מחלות מדבקות הנישאות על יד יתושים וקרציות. לדוגמה, בתי חולים בשיקגו ובניו-אורלינס לא נערכו נכונה לעומס גלי החום, וחולים רבים שמילאו את חללי בתי החולים יצרו עומס רב על מערכת מיזוג האוויר - מה שגרם להרעת מצבם.

מה קורה בישראל? בשנים האחרונות, נדרשו משרדי הממשלה הרלוונטיים לנושא האקלים והשפעתו על בריאות הציבור בשתי תוכניות לאומיות. האחת, "היערכות ישראל להסתגלות לשינוי אקלים: המלצות לממשלה לאסטרטגיה ותוכנית פעולה לאומית", אומצה על ידי הממשלה בקיץ 2018. השנייה, "תוכנית לאומית לבריאות וסביבה", שכתיבתה הסתיימה במרץ 2018, טרם הובאה לאישור.

"שתי התוכניות אינן מותירות ספק באשר לצורך בהיערכות. ישראל אמנם תורמת כמות מועטה של גזי חממה לעולם, אך היא חשופה לכל המפגעים שההתחממות הגלובלית מביאה עימה - ולכן נדרשת היערכות מידית", אומרת ד"ר סיניה נתניהו, לשעבר המדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה. "כמובן, שללא קשר להשפעות ההתחממות הגלובלית, הפחתת השימוש בדלקים פוסיליים תגרום להפחתה בפליטות מזהמים אשר פוגעים בבריאות הציבור. מכאן משתמע שישנן תועלות מרובות, הן של פליטות מזהמים והן של פליטות גזי חממה, במהלך של סילוק הדלקים הפוסיליים מהכלכלה הלאומית והגלובלית.

"ההיערכות שנדרשת מתמקדת בפעולות קריטיות כגון ניטור בזמן אמת של מקרי תמותה ותחלואה, טיפול מניעתי בקרב קבוצות סיכון, בניית מערך נתונים אינטגרטיבי מרכזי שמאגד מידע מסוג שונים וממקורות שונים, למשל קופות חולים ובתי חולים ושיתוף פעולה בין השלטון המרכזי לבין השלטון המקומי. בנוסף, חשוב לקדם בנייה ועדכון של בסיס הידע המדעי לצורך קבלת החלטות, חינוך, העלאת מודעות והנגשת ידע והסברה לציבור הרחב ותקצוב מחקרים אפידמיולוגים מקומיים בהקשר של שינוי אקלים".

עוד כתבות

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה חיובית • המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30 ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג׳ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● על פי ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב והלחימה תיארך כשישה שבועות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים