גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: תוכנית "חיסכון לכל ילד" משמרת את הפערים החברתיים

כדי להביא למוביליות חברתית צריך להכניס שינויים בתוכנית ● התוכנית יכולה לשמש כלי מדיניות מועיל להקטנת האי-שוויון ולצמצום פערים חברתיים. בצעדים קטנים אך משמעותיים ניתן לשפרה ולצמצם את העוני הבין-דורי ● דעה

תוכנית "חיסכון לכל ילד". כיצד היא משפיעה על הפערים החברתיים? / צילום: שאטרסטוק
תוכנית "חיסכון לכל ילד". כיצד היא משפיעה על הפערים החברתיים? / צילום: שאטרסטוק

מטרת תוכנית "חיסכון לכל ילד" היא לקדם שוויון ולתרום לצמצום הפערים החברתיים בישראל, באמצעות שיפור המצב הכלכלי של אזרחיה הצעירים. האם התוכנית מצליחה בכך?

התוכנית אומצה על-ידי הממשלה בעקבות המלצות "ועדת אלאלוף" למלחמה בעוני; היקף ההוצאה הכרוכה בה הוא כ-2.7 מיליארד שקל בשנה. ככלל, התוכנית מבקשת להגדיל את המשאבים הכספיים שבידי צעירים בתחילת חייהם העצמאיים, וצפויה להקל על צעירים ממשפחות מעוטות הכנסה להשתלב במוסדות להשכלה גבוהה. עם זאת, בתום כשנתיים להפעלתה, מחקר שערכו אופיר פינטו ודניאל גוטליב מהמוסד לביטוח לאומי מאמת את החששות שהועלו באשר למגבלותיה, ונראה כי נדרשים שינויים כדי שתתרום תרומה ממשית לצמצום האי-שוויון בישראל.

בניגוד לתוכניות ביטחון סוציאלי אחרות, המיועדות לבעלי הכנסה נמוכה, אופיה האוניברסלי של תוכנית "חיסכון לכל ילד" מבטיח את מיצוי זכותם של כל הילדים ליהנות מפירותיה. במובן זה, התוכנית משקפת את גישת ההשקעה החברתית שמציבה במוקד מדינת הרווחה את פיתוח ההון האנושי של המדינה ואת שילובם המיטבי של כלל האזרחים באמצעות מתן כלים והזדמנויות שוות לכול.

במסגרת התוכנית מופקדים מדי חודש לכל ילד 51 שקל מטעם המדינה לחשבון חיסכון ייעודי. להורים עומדת אפשרות להפקיד בחשבון 51 שקל נוספים מקצבת הילדים, בחירת הגוף הפיננסי ומסלול ההשקעה הרצויים. במקרים של היעדר החלטה כזאת, החיסכון נפתח בברירת המחדל שקבעה המדינה. בהגיע הילד לגיל 18 נפסקות ההפקדות, והילד יכול למשוך את כספי החיסכון, או להמתין לגיל 21 וליהנות ממענק נוסף של כ-500 שקל. החיסכון פטור מדמי ניהול, והכסף יכול לשמש לכל מטרה.

התוכנית במתכונתה הנוכחית אינה צפויה לתרום לצמצום הפערים החברתיים-כלכליים, וזאת, לטענת החוקרים, משתי סיבות עיקריות: האחת - הורים משכילים ממעמד חברתי-כלכלי גבוה נוטים לבחור באפיקי השקעה המניבים תשואה גבוהה, לעומת הורים לילדים מהעשירונים הנמוכים, שרבים מהם נצמדים לברירת המחדל שבה התשואה נמוכה. הסיבה השנייה היא שהורים ממעמד גבוה מוסיפים לחיסכון 51 שקל מקצבת הילדים; והורים ממעמד נמוך נוטים שלא להפריש לחיסכון מהקצבה. וכך הפערים בסכומים המצטברים למשיכה יכולים להגיע ל-50,000 שקל לטובת ילדים ממשפחות מבוססות, מה שאינו תורם לצמצום הפערים. 

במטרה לתקן זאת ניתן להכניס לתוכנית תיקונים ושינויים שאינם כרוכים בתוספת תקציבית גדולה. אפשרות אחת היא לשנות את ברירת המחדל, כך שהתשואה תגדל. בהקשר זה,הציע הביטוח הלאומי להתאים את מידת הסיכון בהשקעה לגיל הילד.

אפשרות אחרת היא יישום מדיניות פרוגרסיבית ששומרת על הרכיב האוניברסלי. למשל, מדיניות של "מצ'ינג" (מימון תואם) למשפחות עניות - על כל סכום שהמשפחה מפקידה (עד גובה מסוים), המדינה תפקיד סכום שווה. החיסרון הוא שהדבר מחייב מערך ביורוקרטי שיבדוק לאורך זמן את מצבם הכלכלי של משפחות רבות. מדיניות פרוגרסיבית פשוטה יותר היא שמהילד השלישי במשפחה המדינה תוסיף 51 שקל לחשבון הילד, דבר שיגדיל משמעותית את הסכום הכולל שבו יזכו ילדים ממשפחות עניות ויקל את המעמסה הכלכלית של ההורים.

אפשרות נוספת, שאינה כרוכה בעלות ציבורית ועשויה להבטיח תשואה לרבים, היא לאפשר להורים להפקיד בחשבון החיסכון את מענק הלידה, ובכך להתחיל את החיסכון עם סכום משמעותי. אומנם הכשל המקורי יישאר, אך הפקדת סכום נאה בתחילת הדרך תגדיל את רווחיות החיסכון בכל אפיקי ההשקעה.

תוכנית "חיסכון לכל ילד" יכולה לשמש כלי מדיניות מועיל להקטנת האי-שוויון ולצמצום פערים חברתיים. בצעדים קטנים אך משמעותיים ניתן לשפרה ולצמצם את העוני הבין-דורי, ולהבטיח לילדים ממשפחות עניות עתיד כלכלי טוב יותר. 

הכותב הוא ראש תוכנית הרווחה במרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית, וחבר סגל בבית הספר לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית באוניברסיטה העברית 

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?