גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדיה ופרסום ב-2030: הענקיות ישלטו, הגופים המקומיים יתמחו, והעיתונאים דווקא לא ייעלמו

מהפיכת הסטרימינג שינתה לחלוטין את מערכת היחסים שבין הגופים המשדרים לצופים שלהם ● בעוד עשור סביר שרוב התוכן בעולם יופק ויוגש ע"י גופים אלה ● הטכנולוגיה תיכנס גם לקריאטיב ותשנה את ההגדרה המוכרת לנו למושג "משרד פרסום" ● ומה יעלה בגורל העיתונות? ● פרויקט מיוחד

מהפכת הסטרימינג ששינתה את מערכת היחסים שבין הגופים המשדרים לצופים תלך ותעמיק - 2030 במדיה ופרסום / איור: איל אונגר, גלובס
מהפכת הסטרימינג ששינתה את מערכת היחסים שבין הגופים המשדרים לצופים תלך ותעמיק - 2030 במדיה ופרסום / איור: איל אונגר, גלובס

"הנבואה ניתנה לשוטים", וכשזה קשור למדיה מי שמנסה לנבא היכן נהיה בעוד עשור הוא לא רק שוטה אלא גם יהיר. מספיק אם נזכיר שלעשור שזה עתה הסתיים נכנסנו בלי טוויטר וללא היכולת לפנות לכל אדם בפרסום מותאם אישית - דברים שהיום נתפשים כאלמנטריים - כדי להבין את הטלטלה. הטכנולוגיה והאינטרנט משנים את כל העולם, את מוקדי הכוח, מערערים תפיסות מסורתיות, ומשנים מודלים כלכליים.

מהפיכת הסטרימינג שאנו מצויים בעיצומה טרפה את הקלפים ושינתה לחלוטין את מערכת היחסים שבין הגופים המשדרים לצופים שלהם. התוכן נמצא בכל מקום, בכל מסך ובכל זמן. אין יותר "זמן אמת" - רק תוכן לפי דרישה, אותו מייצרים גופים רבים. כבר היום ניכרים ניצניה של המגמה בה נוצרים גופי ענק שמתיימרים לשלוח זרועות תמנון אל כול שלבי יצירת התוכן והנגשתו - נטפליקס, אפל אמזון, דיסני. בעוד עשור סביר שרוב התוכן בעולם יופק ויוגש ע"י גופים אלה.

במקביל לעליית הענקים יישארו גורמים לוקאליים מתמחים שיודעים לתת מענה לתרבות מקומית בנישות שלענקי התוכן הבינלאומי אין יכולת או רצון לתת מענה: חדשות מקומיות, סאטירה, בידור, אקטואליה - תחומים שמחוברים למציאות היומיומית, שבהם יכול להיות לגורם מקומי ערך מוסף.

יתרון הקוטן: יותר אנשים בפחות זמן

מהפיכת הסטרימינג לצד חדירת הטלוויזיות החכמות מבטיחה שתוך עשור לא רק את התוכן אפשר יהיה להתאים לצרכן אלא גם את הפרסום. מהפיכת הפרסום הפרוגרמטי שהתרחשה עד היום רק על גבי המסכים הדיגיטליים, תתרחש גם על המסך המרכזי בסלון שיהיה בעוד עשור "עוד מסך" עליו ניתן יהיה להגיש פרסום ממוקד ומטורגט. עם זאת, בצד היעילות, פרסום כזה לא מצליח לייצר אימפקט, אלמנט הדרוש לבניית מותגים. לכן יתחזקו התכנים שיצליחו להגיע להרבה אנשים במעט זמן וליצור אימפקט. כבר היום אירועים כמו הסופרבול בארה"ב מתחזקים, ומפרסמים מוכנים לשלם עבור פרסום שם סכומים דימיונים - הודות ליכולת להגיע לכמות גדולה של אנשים. בתי השידור ינסו לשמר מדורות שבט, ובמדינה כמו ישראל זה קל יחסית הודות לקוטנה.

כבר היום כל הטכנולוגיות קיימות: פרטנר, yes, וסלקום משדרות על הרשת; מרבית הטלוויזיות שנמכרות הן חכמות; ולכן, ומבחינה טכנולוגית אנחנו קרובים לשלב זה. לפרקטיקות שיהפכו לדרך העיקרית לרכוש מדיה בטלוויזיה לא יידרש אפילו עשור. השינוי שעשוי להתרחש מזכיר את האופן שבו שינה הפרסום הדיגיטלי את מודל ההכנסות של הפלישרים ברשת. בכניסת הפרסום הפרוגרמטי עבר חלק משיווק מהמלאי לגורמים חיצוניים להם יכולות בגלל הגודל: כמו גוגל, פייסבוק ובישראל גם ארטימדיה. קשה להעריך מה יקרה כשהפרסום המותאם אישית ייכנס למסך הטלוויזיה: כלומר, האם ה"קשת-רשת" של ישראל והעולם ימכרו את הפרסומות שלהן בעצמן או שהן יחברו לכוחות הגדולים שיסייעו ליצרני התוכן למקסם את הנכסים הדיגטליים שלהם. האם זה יימשך? קשה לצפות אבל הניסיון מוכיח שבסוף קשה להתמודד מול היכולות של הפלטפורמות.

יתרון הגודל: תעשייה של גדולים מאוד

מהפיכת הדיגיטל הביאה לעשרות תתי-התמחויות שלא היו בפרסום - גם מבחינה טכנולוגית. בעוד עשור לא בטוח שההגדרה למה זה משרד פרסום תהיה כפי שאנחנו מכירים אותה היום.

עם זאת, כבר עתה ברור שמי שיעבוד מול הלקוח יידרש להיות מסוגל למקסם את כל הכלים השיווקיים-פרסומיים שיש בשוק לצורך העברת הסיפור, ושהמענה יהיה מורכב בהרבה ממה שהוא היום. לא בטוח שכולם ידרשו להיות בכול פרקטיקה קיימת, אבל כולם יאולצו להיות במגוון מספיק גדול כדי לתת חבילה מעניינת ללקוח.

בקבוצות חברות הפרסום הגדולות בעולם מבינים זאת ומשקיעים מיליוני דולרים בהקמת חטיבות טכנולוגיות או ברכישת חבורת קיימות. לא רק חברות הפרסום מזהות את זה, גם חברות טכנולוגיה או ייעוץ צועדות לשם - למעשה, כל גוף גדול שנוגע בלקוח עם שירותים משמעותיים נערך לתת פתרון מלא. כדי להיות בתחומים האלה נדרשות תעשיות כספיות אדירות. ולכן במישור הגלובלי והמקומי יש התכנסות של התעשייה לשחקנים גדולים, וזה יבוא לידי ביטוי ביתר שאת בעשור הקרוב. זאת תהיה תעשייה של גדולים מאוד או של קטנים.

ריסון כוחן של הענקיות

הטכנולוגיה בתחום הפרסום נכנסה בעיקר לתחום המדיה, אולם עדיין חלק ניכר מהקמפיינים מנוהלים על-ידי אדם. בעשור הקרוב חדירת הטכנולוגיה תעמיק: יהיה מעבר למכונות שיחליטו איך להקצות את הכסף ולאן כדי למקסם את הקמפיין ויהיו מערכות חיזוי טובות יותר. זה יאפשר החלפת כוח אדם יקר וישפר את מודל העלויות לתפעול קמפיינים דיגיטליים.

הטכנולוגיה תיכנס גם לקריאטיב, בו היא כמעט איננה היום. אמנם כבר עתה קיימות טכנולוגיות קריאטיב מבוסס מכונה, אבל התחום נמצא בחיתוליו. בעתיד אנשי הרעיונות אולי לא יוחלפו במכונות אבל חלק מהעבודה הטכנית של התאמת קריאטיב לפלטפורמות השונות (והן רבות ומגוונות), לעשות אופטימיזציה תוך כדי קמפיין ולשנות קריאטיב לצורך ייצור תוצאות יותר טובות.

אחרי שנים של התפעלות מהטכנולוגיה ומהיכולות של פלטפורמות ענק כמו גוגל ופייסבוק, סוף העשור הנוכחי אופיין בהתפכחות ובהבנת המחיר שמשלמים על נוכחותן בחיינו - החשש מאימפריאליזם תרבותי-כלכלי, השתלטות והקרסת מודלים כלכליים, הפנמת מחיר הפרטיות שמאחורי שירותי חינם, עולמות אפלים כמו פדופיליה, השחתת השיח, פייק ניוז, וסכנות ליצירה המקומית.

בשוק האירופי כבר יש ניצנים של ניסיונות לרסן את הכוח של הענקיות ויש להניח כי הניסיונות להגביל את כוחן כלכלית ורגולטורית יגברו. סביר להניח שהענקיות ינסו לבצע צעדים כדי לייצר סוג של רגולציה עצמית, אך קשה להניח שזה יעבוד. במצב של היום, כדי למתן את כוחן צריך התערבות של כוחות גדולים, ויש להניח שאלה אכן יפעלו בעשור הקרוב. קודם בעולם ולאחר מכן בארץ. מיסוי, הגבלה על תוכן, חיוב בהשקעה מקומית - כל אלה הם צעדים שהרגולציה תיאלץ לנקוט, וסביר להניח שכך גם תעשה. ולאחר שימותן כוחן, קל יהיה יותר לדבר על שיתופי פעולה שייעשו, לא מתוך זה שהם הצמידו אקדח לרקה של הגורמים בשוק, אלא מתוך תועלת הדדית.

עיתונות: היכונו לעידן האוטוריטות

רבים נוטים לקבור את העיתונות מתוך מחשבה מוטעית שעיתונות היא נייר - החומר הפיזי עליו מופיעות החדשות. סביר שבעוד עשור החדשות שלנו לא ייקראו מדפי נייר העיתון. אבל העיתונות כמקצוע - אותם אנשים שתפקידם להעביר חדשות ולהסביר אותן - לא רק שלא ייעלמו, אלא דווקא יתחזקו. זו שאלה של זמן בתעשייה שכה מוצפת בתוכן, ושבה כל אחד יכול לכתוב הכול, וכמעט בכל מקום. זה הזמן שבו הקהל יתחיל לחפש אוטוריטות. לא רק אנשים שהוא מאמין להם וסומך על האופן שבו הם מעבירים את החדשות ומסבירים אותן אלא גם את הגופים עצמם. כי כשהחדשות נמצאות בכל מקום, האדם הממוצע לא יכול להיות חשוף אליהן כל העת. כך יעלו אוטוריטות לחדשות, אוטוריטות לבידור, אוטוריטות לאופנה ולסגנון חיים. וייתכן שגם יהיו אדריגטורים של אוטוריטות - כאלה שמשלבים על סרגל אחד סוגים משלימים של תוכן. 

עוד כתבות

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש