גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנה טובה לביטקוין: שוק הקריפטו גדל ביותר מ-50% ב-2019

אף שמחיר הביטקוין טיפס ב-87% בשנה החולפת, הוא נמוך כיום ב-64% מהשיא שקבע בדצמבר 2017 ● נפח המסחר השנתי בביטקוין הסתכם ב-3.8 טריליון דולר - מעט יותר מאשר בשנת השיא ● ביום שישי ימלאו 11 שנים לכריית מטבעות הביטקוין הראשונים

ביטקוין / צילום: רויטרס
ביטקוין / צילום: רויטרס

בשנת 2019 טיפס מחירו של המטבע הדיגיטלי ביטקוין ב-87.3% - עלייה דומה למדי לזו שהשלימה מניית אפל , שרשמה זינוק שנתי של 86.1%. ואולם, למעט שיעור העלייה במחיריהם בשנה החולפת, אין כמעט כל דמיון בין המטבע הדיגיטלי למניה של ענקית הטכנולוגיה האמריקאית, הנסחרת כיום במחיר שיא של כל הזמנים.

אף שבעשור החולף נהפך הביטקוין לנכס פיננסי מבוקש, הוא רחוק מלהיות מניה. מטבעות הביטקוין, יחד עם הטכנולוגיה שעליהם הם מבוססים, לא הומצאו על ידי חברה או ארגון, אלא על ידי ישות אנונימית, המוכרת בשם "סטושי נקמוטו", שנותרה עד היום תחת מעטה מסתורין. על תעלומת ממציא הביטקוין כתבנו כאן לא פעם בשנים האחרונות, ובאחרונה אף נמנה סטושי נקמוטו עם אנשי העשור של "גלובס".

בניגוד למניות אפל, שהונפקו לראשונה לציבור לפני 39 שנה, מטבעות הביטקוין נוצרו לראשונה רק לפני 11 שנה. מניות אפל הונפקו בדצמבר 1980 על ידי חברה, שנוסדה ארבע שנים קודם לכן על ידי סטיב ג'ובס, סטיב ווזניאק ורונלד וויין. ביטקוין, לעומת זאת, נוצר לראשונה ב-3 בינואר 2009, ובכך היה למטבע הראשון בהיסטוריה שנוצר באמצעים דיגיטליים. באותו יום נברא הבלוק הראשון ("בלוק בראשית") בשרשרת הבלוקים (בלוקצ'יין) של ביטקוין, שבו נרשמו 50 מטבעות הביטקוין הראשונים. עם זאת, המסחר במטבעות ביטקוין התחיל רק ביולי 2010, אז הם נמכרו במחיר של 10 סנט ליחידה.

מחר (יום שישי) יתחיל הבלוקצ'יין של ביטקוין את שנתו ה-12. למי שזה סינית בשבילו, הנה הסבר קצר על מהו Blockchain: בלוקצ'יין הוא מסד נתונים דיגיטלי, שבאמצעותו מבוצעות כל העברות הביטקוין בין משתמשים בעולם. המידע על כל המטבעות במסד נתונים זה מחולק לקבצים (בלוקים), המקושרים זה לזה כמו שרשרת, ומכאן השם בלוקצ'יין. כל בלוק בשרשרת מכיל אוסף של העברות מטבע, הנרשמות בממוצע כל 10 דקות ומאובטחות בטכנולוגיית הצפנה (קריפטוגרפיה). התהליך שבו נוספים בלוקים לבלוקצ'יין, תוך אימות הנתונים בכל בלוק, נקרא "כרייה" (Mining), ובאמצעותו גם נוצרים מטבעות ביטקוין חדשים.

מחיר האת'ר ירד ב-8% בשנה שעברה

המכסה הכוללת של מטבעות ביטקוין מוגבלת עד לרף של 21 מיליון מטבעות, שאליו היא צפויה להגיע בשנים 2110-2140 (כך שנותרו לפחות עוד 90 שנה עד אז). ביטקוין מתוכנן כך שלעולם לא תהיה במטבעותיו אינפלציה, אבל השער שלפיו הביטקוין (BTC) נסחר מול הדולר האמריקאי או מול מטבעות פיאט אחרים רחוק מלהיות יציב וסובל מתנודתיות רבה.

שער הביטקוין כיום (נכון ליום חמישי בצהריים) קרוב ל-7,150 דולר ליחידה, על פי נתוני אתר CoinMarketCap. אמנם ב-2019 עלה הביטקוין בכ-87%, אבל זה אחרי שב-2018 הוא צנח ב-73%. במחירו הנוכחי, הביטקוין נמוך ב-64% מהשיא של כ-20 אלף דולר שאליו הגיע ב-17 בדצמבר 2017. באותה שנה, הביטקוין השלים זינוק שנתי פנומנלי של יותר מ-1,300%, אחרי שאת 2016 סיים במחיר של כ-960 דולר.

אם נרחיק שבע שנים אחורה, נמצא כי ביולי 2013 נסחר הביטקוין במחיר של 65 דולר ליחידה בלבד. מי שרכש אז ביטקוין אחד, המתין יותר משבע שנים ומכר אותו היום, למשל, נהנה מתשואה של כמעט 11,000% על השקעתו. ואם נרחיק עד פברואר 2011, כשמחיר הביטקוין הגיע לראשונה לדולר אחד, נמצא כי המטבע השלים זינוק של 715,900% בתוך כמעט תשע שנים.

נפח המסחר הכולל בביטקוין בשנת 2019 הסתכם ב-3.8 טריליון דולר, על פי נתוני חברת המחקר TradeBlock. זהו נתון מעט גבוה יותר מנפח המסחר הכולל בשנת 2017, שבה בועת הביטקוין התנפחה לשיא של כל הזמנים, ובה הוא הסתכם ב-3.7 טריליון דולר.

ביטקוין כבר מזמן לא לבד בשוק הקריפטו, המונה כיום כ-4,990 מטבעות קריפטוגרפיים שונים, על פי CoinMarketCap. עם זאת, הביטקוין הוא השליט הבלתי מעורער של השוק, ומחזיק כיום ביותר מ-68% משוויו הכולל של שוק הקריפטו. מחירו הנוכחי משקף לביטקוין שווי שוק של כ-130 מיליארד דולר. שוויו הכולל של שוק הקריפטו עלה ב-2019 בשיעור של 54%, וסיים את השנה ברמה של 193 מיליארד דולר.

בהשוואה לביטקוין, שכמעט הכפיל את מחירו ב-2019, רוב המטבעות המובילים בשוק רשמו בשנה החולפת תשואות נמוכות יותר או שליליות. מדד Bitwise 10, המשקלל את מחיריהם של 10 מטבעות הקריפטו הגדולים מבחינת שווי השוק שלהם, מצביע על עלייה שנתית של 48% ב-2019.

הרחק מאחורי הביטקוין מבחינת שווי השוק נמצא את'ר, המטבע של פטלפורמת הבלוקצ'יין את'ריום, עם נתח של כ-7% משוויו הכולל של שוק הקריפטו. במקום השלישי בשוק ניצב XRP, המטבע של פלטפורמת ריפל, עם נתח של כ-4% מהשוק. שער האת'ר (ETH) השלים ב-2019 ירידה שנתית של 8%, שהיא הרבה פחות תלולה מהנפילה של 82% שספג בשנת 2018. שער ה-XRP של ריפל ירד בשנה החולפת ב-45%, אחרי שצנח ב-2018 ב-84%. שער הביטקוין קאש (BCH), שנתח השוק שלו נמוך מ-2%, עלה ב-2019 ב-24%, אחרי קריסה של 94% בשנת 2018. מחיר הלייטקוין (LTC), שנתח השוק שלו כ-1% בלבד, טיפס בשנה האחרונה ב-29%, לעומת צניחה של 87% שרשם ב-2018.

בשגרירות הביטקוין בתל אביב יחגגו הערב יום הולדת 11 לביטקוין. אם לשפוט לפי עליית מחיר הביטקוין בשנה האחרונה, יש להם סיבה לחגוג (בניגוד מוחלט למצב בסוף 2018). נאחל לכל קוראינו שנה אזרחית טובה.

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ

בכיר אמריקאי: הצבא לא יהיה מוכן באופן מלא לתקיפה בסוף השבוע ● הפלסטינים מדווחים על ירי טנקים ממזרח למחנה אל-בוריג' שבמרכז רצועת עזה ●  צה"ל תוקף תשתיות של חיזבאללה בדרום לבנון  ● על רקע איומי המלחמה: טראמפ כינס דיון עם יועציו בנושא איראן ● עדכונים שוטפים

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - אך מדוע הסתפק בפסיקת הוצאות משפט נמוכות?

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"