גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בינת

מהפכת הבינה מלאכותית כבר כאן - אז למה ארגונים רבים לא מיישמים אותה בפועל?

הערך שמציעה בינה מלאכותית בדמות ניתוח מידע לקבלת תובנות עסקיות, ידוע ומוכח ● אולם האימוץ שלה על ידי חברות אנטרפרייז מקומיות אינו רחב כפי שניתן היה לצפות ● "בדאטה של כל ארגון טמון פוטנציאל אדיר ואלה שקופצים למים עכשיו, יחזיקו ביתרון גדול מאוד בשנים הבאות ● מי שישלוט בבינה מלאכותית ישלוט בעולם, ממש כך"

בינה מלאכותית / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
בינה מלאכותית / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף Kaleidoo מבית בינת

על מהפכת ה-Artificial Intelligence) AI) מהפכת הבינה המלאכותית, אין אחד שלא שמע. בעידן הנוכחי היקפי הנתונים גדלים בקצב מסחרר וארגונים קטנים כגדולים מתמודדים לא אחת עם השאלה מה ניתן להפיק מהיצף המידע, מה שמכונה Big Data (ביג דאטה). הסלוגן "Data is the new oil" מדגיש כי נתונים הפכו בשנים האחרונות למשאב בעל הערך הגדול ביותר, מה שהיה פעם נחלתו הבלעדית של הנפט. השאלה לגבי בינה מלאכותית אינה מוטלת בספק והוכיחה ומוכיחה את עצמה כמנוע צמיחה משמעותי בכל ארגון בו היא מוטמעת. ארגונים, שנכנסים וייכנסו לתחום היום, ייצרו מנועי צמיחה משמעותיים, שייפתחו עבורם אופציות וכיוונים לתחומים חדשים. אותם ארגונים יהיו בנקודת פתיחה טובה משמעותית מאילו, שימתינו על הגדר.

למרות כל זאת, יודי בר און, מנכ"ל Kaleidoo מבית בינת, המתמחה בעולמות ה-AI וה-Big Data, סבור כי הבינה מלאכותית רחוקה מלהיות מוטמעת בצורה נרחבת בישראל. בעוד הנהנות העיקריות כיום מהתחום, הן חברות הטכנולוגיה הגדולות, רוב החברות, שאינן מתחום זה, מתקשות למצות את הערך הרב הטמון בנתונים. אין הכוונה לסטארט-אפים, שמוצריהם מבוססים על יכולות הבינה מלאכותית, כיכולת ליבה, אלא על חברות עסקיות מן השורה, שמעוניינות לאמץ את הבינה מלאכותית כחלק מאסטרטגיית הארגון. הסיבות לכך מגוונות וכוללת בין היתר מחסור בכוח אדם מיומן, חיסכון בעלויות, פערים טכנולוגים, השקעות נמוכות מידי וחוסר בהבנת הערך והפוטנציאל הטמון בנתונים. ההערכות הן כי רק 10% מהמידע המאוחסן אכן מנותח בפועל. לדבריו, גם אם ישנם ארגונים, שמאמינים כי הם מחזיקים ומנצלים את יכולות הבינה המלאכותית, מדובר במערכות אשר עדיין מבוססות על טכנולוגיות ופתרונות ישנים. "אנחנו למעשה בשלב של חינוך שוק", הוא מסביר, "וזאת במגמה הפוכה לכמות הכתבות, הכנסים, והאירועים סביב הנושא. חלק גדול מהארגונים חוששים לקפוץ למים ומפסידים את הפוטנציאל הטמון בטכנולוגיה".

איך אפשר לגרום לכך לקרות? לפי בר און: בראש ובראשונה נדרשת הגדרת מטרות בדגש על הצורך העסקי. רק לאחריה תערך בחינת הנתונים הקיימים בארגון, שאכן תומכים במטרות וכמובן הגדרת מדדי ההצלחה לתהליך. שלב זה מוגדר כשלב ה-Exploration והינו שלב חובה ומקדים לכל ארגון שמעוניין להיכנס לתחום.

ניקח כדוגמה תהליך מתחום החקלאות. חברה שמתמחה בזיהוי מחלות בגידולים, בעלת צורך עסקי להגדלת זיהוי כמות הגידולים הנגועים, או לחילופין הקטנת מספר הטעויות בזיהוי גידולים בריאים כנגועים במחלה. לצורך כך נדרש לוודא שיש מספיק נתונים מתאימים (דוגמאות של מחלות מתויגות) והגדרה ברורה להצלחת התהליך. לדוגמה, זיהוי של מעל 90% מהמחלות הרלוונטיות או לחילופין עד 5% טעויות בזיהוי של גידולים בריאים כנגועים.

לדאטה שלכם יש ערך עסקי גבוה. לפרטים הקליקו כאן>>

בר און מוסיף כי כניסה לעולם הבינה המלאכותית ללא הבנת הערך העסקי שלה, תהיה שגיאה ברוב המקרים ותגרום לחוסר הצלחה, בעיקר בשלב ההטמעה מול הגוף העסקי. חשוב להדגיש, שמדובר בתהליך מתמשך המותאם לכל ארגון בהתאם לצרכיו העסקיים. טרנספורמציה אמיתית, דורשת משאבים, אבל יותר מכל הירתמות, פתיחות, שיתוף, ויכולת הטמעה בארגון. "אני אומר חד-משמעית: אלה, שקופצים למים עכשיו, יחזיקו ביתרון גדול מאוד בשנים הבאות. מי שישלוט בבינה מלאכותית ישלוט בעולם, ממש כך".

להטמיע מערכת בינה מלאכותית כחלק מהאסטרטגיה העסקית הכוללת של הארגון

כפי שהתחיל בר און להסביר, הטמעת מערכות בינה מלאכותית בארגון היא הרבה מעבר להתקנת טכנולוגיה חדשה. התהליך מתחיל עוד הרבה לפני היישום, בהובלה משותפת של הגוף העסקי והטכנולוגי. "על כן", ממשיך בר און, "כל ארגון חייב לשאול את עצמו מספר שאלות חשובות לפני תחילת התהליך: מהם הצרכים העסקיים? האם יש לי מספיק נתונים (דאטה)? האם המידע מתויג, כלומר הנתונים מדויקים ומסומנים? מהם המדדים להצלחת התהליך? מה הארגון נידרש לבצע? מיהם הגורמים הרלוונטיים בתהליך (מנהלים, עובדים, לקוחות)? כיצד הולכת להתבצע הטמעת המערכת? ועוד. מדובר על תהליך אסטרטגי משמעותי שישפיע על כל הארגון ולכן חשוב לשתף כמה שיותר גופים בתהליך.

יודי בר און, מנכ"ל Kaleidoo מבית בינת / צילום: ניר קנטור

חלק מהארגונים נוטים שלא להקדיש מספיק זמן לכך לפני תחילת התהליך ונתקלים בשאלות תוך כדי, דבר שגורם להתמשכות הפרויקט או עצירתו המלאה. לעיתים נדרשת עבודה של חודשים ארוכים עד לקבלת התוצאות והחזר ההשקעה, Return on Investment) ROI), והארגון חייב לקחת זאת בחשבון כחלק מהתהליך".

- תן דוגמה פרקטית.

"ניקח כדוגמה חברה, שמעוניינת להשיק מוצר חדש ללקוחותיה. אחת הדרכים הנהוגות כיום, הינה להתקשר ללקוח ספציפי ולהציע את המוצר החדש. ברור שלא ניתן להתקשר לכל הלקוחות עקב אילוצים של משאבים (זמן ואנשים) ולכן נדרש תיעדוף של לקוחות פוטנציאלים. בינה מלאכותית יכולה במקרה הזה, על בסיס הנתונים של החברה, לבצע התאמה טובה יותר בין המוצר החדש ללקוח ספציפי ולהגדיל את הסיכויים לרכישת המוצר.

יש כאן אתגר לבעל העסק - הוא חייב לבצע פעולה אקטיבית ולהתקשר לאותם אנשים, שתועדפו על ידי מערכת הבינה מלאכותית וזאת בשונה מהמלצות או השיטות שעבד בהן עד היום, אחרת התוצאות תישארנה זהות. הגדרת מדדי ההצלחה כגון: כמות מכירות, שביעות רצון לקוחות וחסכון במשאבים הינם מדדים קריטיים להבנת הערך העסקי וההצלחה בתהליך".

לא לעשות דברים "על הדרך"

אז לאחר שהבנו את הצורך, השאלות והמשמעות האסטרטגית של ניתוח באמצעות בינה מלאכותית והחלטנו לקפוץ למים ולצאת לדרך, מה בעצם נדרש מאתנו? לדברי בר און - "כמעט כל ארגון, שקיבל החלטה להיכנס לתחום עומד בפני הדילמה: האם להקים את התחום החדש 'In house' או מחוץ לארגון. לפני קבלת ההחלטה, הארגון חייב לשאול את עצמו מספר שאלות, ביניהן: האם מדובר בנושא ליבה של הארגון? האם הארגון בנוי להקמת פעילות שכזו? מה המשמעויות לשימורה? האם מדובר בפרויקט חד פעמי או מספר פרויקטים? ועוד.

"אני שומע לא מעט לקוחות, שבוחנים לעשות את כל המהלך 'In house', כלומר בתוך החברה - ולדעתי ברוב הפעמים מדובר בטעות. ארגונים לא תמיד מבינים עד הסוף את המשמעות ומקווים להתקדם 'על הדרך'. ברגע שהחברה לא מונחית בינה מלאכותית, גרף הלמידה ארוך, הטכנולוגיה והפתרון לא תמיד רלוונטיים, גיוס והכשרת העובדים דורש זמן רב ומשאבים וכך חלק גדול מהארגונים לא יוצאים בסופו של דבר לדרך, או נעצרים בשלב הפיילוט.

בשורה התחתונה, חייבים להבין שבינה מלאכותית הינה עולם תוכן, והתמחות לכל דבר. הטכנולוגיה מתקדמת בקצב מסחרר ודורשת ניסיון רב, טאלנטים, הכשרות, קריאת מאמרים, שיתופי פעולה ועוד. יתרה מכך, לעיתים מספיק לארגון פתרון נקודתי בלבד, שמסתיים עם הטמעת המערכת". כאן, לטענת בר און, ישנה חשיבות אדירה לשימוש בשירותיהם של אנשי מקצוע, שזהו תחום התמחותם העיקרי והבלעדי כמעט.

Kaleidoo מבית בינת מתמחה בעולם הבינה מלאכותית ו-Data. פרויקטים בתחום הבינה מלאכותית בדרך כלל מורכבים ודורשים שכבות נוספות כגון: חומרה, תקשורת, ענן, אבטחת מידע ועוד. בהקשר הזה מזכיר בר און את החיבור בין Kaleidoo לבינת, שנותן ערך נוסף במתן מענה כולל של One stop shop ללקוח. בינת יחד עם Kaleidoo כבר היום, מיישמת פתרונות מתקדמים בעולמות הבינה מלאכותית וה-Data אצל מגוון לקוחות יחד עם שותפיה האסטרטגים, יצרני התוכנה הגדולים בעולם בתחום, סטארטאפים ואקדמיות.

ולסיכומו של עניין, לבר און יש מסר לחברות הגדולות בשוק: "למרות היותנו מוגדרים כ-'startup nation', השימוש בבינה מלאכותית מעבר לים, מתקדם משמעותית בהשוואה לישראל. אם חברות לא יאמצו וייכנסו לתחום הבינה מלאכותית, אנחנו עלולים למצוא את עצמנו ב"קרב מאסף" - הרי לכל חברה בארץ יש מתחרה בחו"ל. אני קורא למנכ"לים, למקבלי ההחלטות - קחו יוזמה וקפצו למים. אל 'תזרקו' את זה על החטיבה הטכנולוגית, מדובר בהחלטה עסקית, אסטרטגית. החליטו שאתם יוצאים למסע הזה, בידיעה שמי שבאמת משקיע בעניין, מקבל ערך אדיר".

המידע הארגוני שלכם יכול להצעיד את העסק קדימה. לפרטים הקליקו כאן>>

עוד כתבות

ברק יצחקי / צילום: יח''צ

מאמן בית"ר ירושלים לשעבר רכש דירה במגדל בן 17 קומות באשקלון

כדורגלן העבר ומאמן בית"ר ירושלים לשעבר ברק יצחקי רכש דירת שלושה חדרים בפרויקט של חברת גוהרי-אפריאט בעיר ילדותו אשקלון ● העסקה מוערכת בכ-2 מיליון שקלים, והדירה נמצאת בקומה העשירית - מספר החולצה שליווה את יצחקי לאורך קריירת המשחק שלו

חברת נובולוג / צילום: איל יצהר

היזם הוותיק שמכניס את היד לכיס כדי למנוע השתלטות

פוזיס רוכש מניות נובולוג של הפניקס וארקין בפרמיה של 19% על מחיר השוק הבוקר ● הרכישה מגיעה על רקע הצעתו של אלי דהן, בעל השליטה בחברת מובמנט, להשקיע 100 מיליון שקל תמורת 21% מנובולוג, ולדלל את משפחת פוזיס להחזקה בהיקף דומה

בנק פלסטין – הגדול ברשות / צילום: Reuters, Atta Mohamed/ABACA

דיסקונט והפועלים מתנתקים מהרשות הפלסטינית, וגם עסקים בישראל ייפגעו

עסקים ישראליים יתקשו לשלם לפועלים ללא מערכת בנקאית מסודרת ● במקביל, מי שסוחר מול הרשות עלול להישאר עם אופציית המזומן בלבד - שעלולה להביא לתסבוכת מול רשות המסים

טקס מתן השם לצוללת אח''י דרקון בגרמניה, נובמבר האחרון / צילום: דובר צה''ל

היקרה בהיסטוריה: הצוללת אח"י דרקון נמסרה לישראל

בעיכוב של שנה מספנות טיסנקרופ השלימו את מסירת אח"י דרקון לחיל הים, הצוללת הגדולה ביותר שנבנתה בגרמניה מאז מלחמת העולם השנייה ● עלות הכלי מוערכת בכ-550 מיליון אירו, והוא מהווה חלק ממערך צוללות שימשיך להתבסס על היצרנית הגרמנית גם בעשור הקרוב

הממשק של פרופלי

"לא צריך עוד מידע, צריך תשובה": כלי ה־AI שיעזרו לכם לרכוש דירה

כלי AI חדשים עוזרים לרוכשי ולמוכרי דירות לקבל החלטות בצורה מבוססת יותר ● כך הופכת מהפכת הבינה המלאכותית את סדר הפעולות - גם ברכישת דירה

יו''ר בזק, תומר ראב''ד / צילום: רמי זרנגר

נמצאה החברה שמרוויחה מאיומי החות'ים: בזק מאמינה שישראל תהפוך לגשר יבשתי לתעבורת האינטרנט למזרח

סך ההכנסות של בזק ברבעון השני עלה ב־1.4% בלבד לכ־2.17 מיליארד שקל, והרווח הנקי ההשוואתי זינק ב־38% ● החברה תחלק דיבידנד של 515 מיליון שקל ● היו"ר תומר ראב"ד: "הסיפור של החות'ים משפיע עלינו לחיוב מאוד. חלק מהצורך בתעבורת התקשורת העולמית הוא לעקוף את האזור של הים האדום ולעבור דרך ישראל"

וואלה

אחרי חודשים של משבר: סבב פיטורים בוואלה

לאחר חודשים של מתיחות בין ההנהלה לנציגות העובדים, הושגו הסכמות על תוכנית הצמצומים: עד שבעה עובדים יסיימו את העסקתם, שניים ישובצו בתפקידים אחרים, וההנהלה התחייבה שלא לבצע פיטורי צמצום נוספים בקרב העיתונאים בשבעת החודשים הקרובים

צילומים: יח''צ

הרשות השנייה חוזרת בה: דוחה טענות אל על ומחזירה את הפרסומת של כאל

תפנית במאבק הפרסומי בין מועדוני התעופה: לאחר שדרשה להסיר חלקים מהפרסומת של Flyall מבית כאל, הרשות השנייה משנה את החלטתה וקובעת כי ההשוואה לכרטיס FLYCARD של ישראכרט ואל על היא לגיטימית ● עם זאת, כאל תחויב להוסיף הבהרות בולטות ולהעביר את הגרסה המתוקנת לאישור הרשות

מהרן פרוזנפר, הממונה על התקציבים; שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי; שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילומים: יוסי זמיר, דוברות משרד האוצר

באוצר מקדמים שינוי דרמטי במיסוי האופציות בהייטק במטרה לייצר בליץ מימושים

צוות מיוחד של משרד האוצר ורשות המסים בוחן שינוי במודל המיסוי של עובדי ההייטק לקראת חוק ההסדרים 2027 ● על הפרק: הגדלת המס על אופציות בשווי מיליארדים, לצד הקלות במס על העבודה ● המטרה: להגדיל הכנסות המדינה בזמן קצר בלי לפגוע בקטר הצמיחה

עליות בוול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט זינקה: הדוחות, השבבים והנפט דחפו את המדדים לשיאים

דאו ג'ונס ו-S&P 500 בשיאים, נאסד"ק זינק ב-2% ● שר האוצר האמריקאי: תיתכן עסקה לפתיחת המצר היום או מחר ● עוד לדבריו: "ין יציב חשוב לא רק לארה"ב, אלא לכל אסיה" ● ג'ף בזוס ממשיך לממש מניות: מתכנן למכור מניות אמזון בשווי כ-4.1 מיליארד דולר ● הלילה לאחר הנעילה: הדוחות המסקרנים של  AMD ו-SpaceX

סם אלטמן ודריו אמודיי / צילום: ap, Franck Robichon, Markus Schreiber

כשל נוסף: מודלי בינה מלאכותית של OpenAI ואנתרופיק יצאו מ"ארגז החול"

OpenAI דיווחה כי במהלך בדיקות סייבר, מודל שלה חרג מסביבת הניסוי וביצע פעולות לא מורשות באינטרנט ● גם מודלים של אנתרופיק הצליחו לצאת מ"ארגז החול", לגשת למערכות אמיתיות ואף לנסות לבצע פעולות זדוניות ● החברות מדגישות כי האירועים התרחשו בתנאי ניסוי מיוחדים ונבעו משילוב של כשלים טכניים והגדרות שגויות

דודי אפל / צילום: תמר מצפי

הותר לפרסום: דודי אפל הוא החשוד המרכזי בפרשת הסתרת הנכסים

יחד עם אפל חשודים בפרשה נשיא בית הדין של הליכוד עו"ד מיכאל קליינר ושני אנשי העסקים יפה ויצחק דיין ● לפי החשד, אפל פעל להסתרת זכויותיו בנכסי נדל"ן שונים בשווי עשרות מיליוני שקלים והבריח נכסים שהיו בשליטתו, בעודו מצוי בהליך פשיטת רגל

הדמיית פרויקט אאורה סיטי חדרה / הדמיה: באדיבות החברה

אאורה ומועדון "חבר" משיקים מבצע ענק למכירת מאות דירות

החברה תציע את כלל מלאי הדירות הזמין בפרויקטים בחדרה, רמת השרון, רמת גן, קריית אונו ואופקים, עם הנחות דו-ספרתיות ● הוועדות המחוזיות ת"א ומרכז אישרו יותר מ-900 יחידות דיור בשתי תוכניות התחדשות עירונית ברמת גן ו-805 יחידות דיור במעונות חדשים למכון ויצמן ● ורשות מקרקעי ישראל שיווקה בהצלחה שבעה מגרשים בבית שמש בכ-325 מיליון שקלים ● חדשות השבוע בנדל"ן

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

ענקית השבבים עקפה את התחזיות, אבל השוק ציפה לנס גדול

ענקית השבבים AMD הציגה רבעון חזק, עם הכנסות של 11.5 מיליארד דולר וזינוק בפעילות הדאטה סנטר, ואף סיפקה תחזית גבוהה מהצפי ● למרות זאת, המניה ירדה במסחר המאוחר, לאחר שהמשקיעים התאכזבו מהיקף השקעות ההון ומהציפיות הגבוהות במרוץ מול אנבידיה

קלוד / אילוסטרציה: Shutterstock

נתנו לקלוד להשקיע 50 אלף דולר, והוא הצליח לעקוף את התשואה של S&P 500

חשבון X עצמאי נתן לסוכן הבינה המלאכותית של אנתרופיק לנהל תיק השקעות של 50 אלף דולר במטרה להשיג תשואה גבוהה ממדד S&P 500 ● כעת טוענים מפעילי הפרויקט כי התיק הניב תשואה של 19% מאז מרץ, וכי משקיעים כבר מעתיקים את העסקאות שלו בהיקף של כ-27 מיליון דולר

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

נייס עקפה את התחזיות, אך המשקיעים מאוכזבים; יורדת במסחר

הכנסות נייס צמחו ל-782 מיליון דולר, מעל ציפיות האנליסטים, הודות להמשך הצמיחה בענן ובפתרונות הבינה המלאכותית ● השחיקה ברווח, ירידה בצמיחת ההכנסות מענן ותחזית חלשה אכזבו את המשקיעים - והמניה יורדת בת"א ובוול סטריט ● בלקרוק חדלה להיות בעלת עניין בחברה

ספינות במצר הורמוז / צילום: ap, Capture One Macintosh

ארה"ב, עומאן ואיראן קרובות להסכם על פתיחה מחדש של מצר הורמוז

ייתכן כי ההכרזה תהיה הלילה. המשמעות: חידוש הפסקת האש והמו"מ על הסכם גרעין ● צה"ל תוקף בלבנון: "חיזבאללה הפר את הפסקת האש" ●  בכיר במשרד החוץ האמריקאי: סבב השיחות בין ישראל ללבנון ברומא הסתיים ויחודש מחר בבוקר ● ישראל מתעדכנת על המו"מ בין ארה"ב ואיראן בעקיפין - ושומרת על דריכות: "המרחק בין שלום ומלחמה קרוב אצל טראמפ" ● דיווחים ערביים: סעודיה תוקפת כעת את החות'ים בצנעא ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; דרמה במניות הישראליות: קאלטורה זינקה, סולאראדג' וטאבולה צללו

נעילה מעורבת בוול סטריט: הדאו ג'ונס טיפס, הנאסד"ק נלחץ ממימושים בטכנולוגיה ● הנחושת והזהב זינקו לשיאים, מניות האנרגיה צללו בצל הירידה בנפט ● AMD, אלפאבית ו-SpaceX נחלשו בעקבות תחזיות זהירות, שינויים ניהוליים וזינוק חד בהוצאות ההשקעה ● וגם: המפגש החד בין הנפילות של סולאראדג' וטאבולה לזינוק של קלטורה

אלי אביסרור / צילום: איל יצהר

מחזור של עשרות שקלים בודדים סידר כניסה מפוארת לאביסרור לבורסה

אביסרור החלה להיסחר בבורסה בת"א לאחר שהשלימה גיוס של 530 מיליון שקל לפי שווי של כ-2 מיליארד שקל ● בפתיחת המסחר זינקה המניה בכ-14.5%, אך העלייה נשענה על עסקאות בודדות ובהיקפים כספיים זניחים, ובהמשך היום נסחרה בתנודתיות

השופט אלכס שטיין / צילום: רפי קוץ

בג"ץ עוצר את ההעברות התקציביות שאושרו אתמול בוועדת הכספים

השופט אלכס שטיין נתן צו ארעי המעכב את ביצוע העברות הכספים בסך מאות מיליוני שקלים שאושרו באותו הדיון, למעט הכספים הנוגעים להוצאות חירום אזרחיות - זאת בהמשך לעתירה שהוגשה אתמול ע"י ח"כ נעמה לזימי ועמותת חדו"ש