גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בינת

מהפכת הבינה מלאכותית כבר כאן - אז למה ארגונים רבים לא מיישמים אותה בפועל?

הערך שמציעה בינה מלאכותית בדמות ניתוח מידע לקבלת תובנות עסקיות, ידוע ומוכח ● אולם האימוץ שלה על ידי חברות אנטרפרייז מקומיות אינו רחב כפי שניתן היה לצפות ● "בדאטה של כל ארגון טמון פוטנציאל אדיר ואלה שקופצים למים עכשיו, יחזיקו ביתרון גדול מאוד בשנים הבאות ● מי שישלוט בבינה מלאכותית ישלוט בעולם, ממש כך"

בינה מלאכותית / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
בינה מלאכותית / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף Kaleidoo מבית בינת

על מהפכת ה-Artificial Intelligence) AI) מהפכת הבינה המלאכותית, אין אחד שלא שמע. בעידן הנוכחי היקפי הנתונים גדלים בקצב מסחרר וארגונים קטנים כגדולים מתמודדים לא אחת עם השאלה מה ניתן להפיק מהיצף המידע, מה שמכונה Big Data (ביג דאטה). הסלוגן "Data is the new oil" מדגיש כי נתונים הפכו בשנים האחרונות למשאב בעל הערך הגדול ביותר, מה שהיה פעם נחלתו הבלעדית של הנפט. השאלה לגבי בינה מלאכותית אינה מוטלת בספק והוכיחה ומוכיחה את עצמה כמנוע צמיחה משמעותי בכל ארגון בו היא מוטמעת. ארגונים, שנכנסים וייכנסו לתחום היום, ייצרו מנועי צמיחה משמעותיים, שייפתחו עבורם אופציות וכיוונים לתחומים חדשים. אותם ארגונים יהיו בנקודת פתיחה טובה משמעותית מאילו, שימתינו על הגדר.

למרות כל זאת, יודי בר און, מנכ"ל Kaleidoo מבית בינת, המתמחה בעולמות ה-AI וה-Big Data, סבור כי הבינה מלאכותית רחוקה מלהיות מוטמעת בצורה נרחבת בישראל. בעוד הנהנות העיקריות כיום מהתחום, הן חברות הטכנולוגיה הגדולות, רוב החברות, שאינן מתחום זה, מתקשות למצות את הערך הרב הטמון בנתונים. אין הכוונה לסטארט-אפים, שמוצריהם מבוססים על יכולות הבינה מלאכותית, כיכולת ליבה, אלא על חברות עסקיות מן השורה, שמעוניינות לאמץ את הבינה מלאכותית כחלק מאסטרטגיית הארגון. הסיבות לכך מגוונות וכוללת בין היתר מחסור בכוח אדם מיומן, חיסכון בעלויות, פערים טכנולוגים, השקעות נמוכות מידי וחוסר בהבנת הערך והפוטנציאל הטמון בנתונים. ההערכות הן כי רק 10% מהמידע המאוחסן אכן מנותח בפועל. לדבריו, גם אם ישנם ארגונים, שמאמינים כי הם מחזיקים ומנצלים את יכולות הבינה המלאכותית, מדובר במערכות אשר עדיין מבוססות על טכנולוגיות ופתרונות ישנים. "אנחנו למעשה בשלב של חינוך שוק", הוא מסביר, "וזאת במגמה הפוכה לכמות הכתבות, הכנסים, והאירועים סביב הנושא. חלק גדול מהארגונים חוששים לקפוץ למים ומפסידים את הפוטנציאל הטמון בטכנולוגיה".

איך אפשר לגרום לכך לקרות? לפי בר און: בראש ובראשונה נדרשת הגדרת מטרות בדגש על הצורך העסקי. רק לאחריה תערך בחינת הנתונים הקיימים בארגון, שאכן תומכים במטרות וכמובן הגדרת מדדי ההצלחה לתהליך. שלב זה מוגדר כשלב ה-Exploration והינו שלב חובה ומקדים לכל ארגון שמעוניין להיכנס לתחום.

ניקח כדוגמה תהליך מתחום החקלאות. חברה שמתמחה בזיהוי מחלות בגידולים, בעלת צורך עסקי להגדלת זיהוי כמות הגידולים הנגועים, או לחילופין הקטנת מספר הטעויות בזיהוי גידולים בריאים כנגועים במחלה. לצורך כך נדרש לוודא שיש מספיק נתונים מתאימים (דוגמאות של מחלות מתויגות) והגדרה ברורה להצלחת התהליך. לדוגמה, זיהוי של מעל 90% מהמחלות הרלוונטיות או לחילופין עד 5% טעויות בזיהוי של גידולים בריאים כנגועים.

לדאטה שלכם יש ערך עסקי גבוה. לפרטים הקליקו כאן>>

בר און מוסיף כי כניסה לעולם הבינה המלאכותית ללא הבנת הערך העסקי שלה, תהיה שגיאה ברוב המקרים ותגרום לחוסר הצלחה, בעיקר בשלב ההטמעה מול הגוף העסקי. חשוב להדגיש, שמדובר בתהליך מתמשך המותאם לכל ארגון בהתאם לצרכיו העסקיים. טרנספורמציה אמיתית, דורשת משאבים, אבל יותר מכל הירתמות, פתיחות, שיתוף, ויכולת הטמעה בארגון. "אני אומר חד-משמעית: אלה, שקופצים למים עכשיו, יחזיקו ביתרון גדול מאוד בשנים הבאות. מי שישלוט בבינה מלאכותית ישלוט בעולם, ממש כך".

להטמיע מערכת בינה מלאכותית כחלק מהאסטרטגיה העסקית הכוללת של הארגון

כפי שהתחיל בר און להסביר, הטמעת מערכות בינה מלאכותית בארגון היא הרבה מעבר להתקנת טכנולוגיה חדשה. התהליך מתחיל עוד הרבה לפני היישום, בהובלה משותפת של הגוף העסקי והטכנולוגי. "על כן", ממשיך בר און, "כל ארגון חייב לשאול את עצמו מספר שאלות חשובות לפני תחילת התהליך: מהם הצרכים העסקיים? האם יש לי מספיק נתונים (דאטה)? האם המידע מתויג, כלומר הנתונים מדויקים ומסומנים? מהם המדדים להצלחת התהליך? מה הארגון נידרש לבצע? מיהם הגורמים הרלוונטיים בתהליך (מנהלים, עובדים, לקוחות)? כיצד הולכת להתבצע הטמעת המערכת? ועוד. מדובר על תהליך אסטרטגי משמעותי שישפיע על כל הארגון ולכן חשוב לשתף כמה שיותר גופים בתהליך.

יודי בר און, מנכ"ל Kaleidoo מבית בינת / צילום: ניר קנטור

חלק מהארגונים נוטים שלא להקדיש מספיק זמן לכך לפני תחילת התהליך ונתקלים בשאלות תוך כדי, דבר שגורם להתמשכות הפרויקט או עצירתו המלאה. לעיתים נדרשת עבודה של חודשים ארוכים עד לקבלת התוצאות והחזר ההשקעה, Return on Investment) ROI), והארגון חייב לקחת זאת בחשבון כחלק מהתהליך".

- תן דוגמה פרקטית.

"ניקח כדוגמה חברה, שמעוניינת להשיק מוצר חדש ללקוחותיה. אחת הדרכים הנהוגות כיום, הינה להתקשר ללקוח ספציפי ולהציע את המוצר החדש. ברור שלא ניתן להתקשר לכל הלקוחות עקב אילוצים של משאבים (זמן ואנשים) ולכן נדרש תיעדוף של לקוחות פוטנציאלים. בינה מלאכותית יכולה במקרה הזה, על בסיס הנתונים של החברה, לבצע התאמה טובה יותר בין המוצר החדש ללקוח ספציפי ולהגדיל את הסיכויים לרכישת המוצר.

יש כאן אתגר לבעל העסק - הוא חייב לבצע פעולה אקטיבית ולהתקשר לאותם אנשים, שתועדפו על ידי מערכת הבינה מלאכותית וזאת בשונה מהמלצות או השיטות שעבד בהן עד היום, אחרת התוצאות תישארנה זהות. הגדרת מדדי ההצלחה כגון: כמות מכירות, שביעות רצון לקוחות וחסכון במשאבים הינם מדדים קריטיים להבנת הערך העסקי וההצלחה בתהליך".

לא לעשות דברים "על הדרך"

אז לאחר שהבנו את הצורך, השאלות והמשמעות האסטרטגית של ניתוח באמצעות בינה מלאכותית והחלטנו לקפוץ למים ולצאת לדרך, מה בעצם נדרש מאתנו? לדברי בר און - "כמעט כל ארגון, שקיבל החלטה להיכנס לתחום עומד בפני הדילמה: האם להקים את התחום החדש 'In house' או מחוץ לארגון. לפני קבלת ההחלטה, הארגון חייב לשאול את עצמו מספר שאלות, ביניהן: האם מדובר בנושא ליבה של הארגון? האם הארגון בנוי להקמת פעילות שכזו? מה המשמעויות לשימורה? האם מדובר בפרויקט חד פעמי או מספר פרויקטים? ועוד.

"אני שומע לא מעט לקוחות, שבוחנים לעשות את כל המהלך 'In house', כלומר בתוך החברה - ולדעתי ברוב הפעמים מדובר בטעות. ארגונים לא תמיד מבינים עד הסוף את המשמעות ומקווים להתקדם 'על הדרך'. ברגע שהחברה לא מונחית בינה מלאכותית, גרף הלמידה ארוך, הטכנולוגיה והפתרון לא תמיד רלוונטיים, גיוס והכשרת העובדים דורש זמן רב ומשאבים וכך חלק גדול מהארגונים לא יוצאים בסופו של דבר לדרך, או נעצרים בשלב הפיילוט.

בשורה התחתונה, חייבים להבין שבינה מלאכותית הינה עולם תוכן, והתמחות לכל דבר. הטכנולוגיה מתקדמת בקצב מסחרר ודורשת ניסיון רב, טאלנטים, הכשרות, קריאת מאמרים, שיתופי פעולה ועוד. יתרה מכך, לעיתים מספיק לארגון פתרון נקודתי בלבד, שמסתיים עם הטמעת המערכת". כאן, לטענת בר און, ישנה חשיבות אדירה לשימוש בשירותיהם של אנשי מקצוע, שזהו תחום התמחותם העיקרי והבלעדי כמעט.

Kaleidoo מבית בינת מתמחה בעולם הבינה מלאכותית ו-Data. פרויקטים בתחום הבינה מלאכותית בדרך כלל מורכבים ודורשים שכבות נוספות כגון: חומרה, תקשורת, ענן, אבטחת מידע ועוד. בהקשר הזה מזכיר בר און את החיבור בין Kaleidoo לבינת, שנותן ערך נוסף במתן מענה כולל של One stop shop ללקוח. בינת יחד עם Kaleidoo כבר היום, מיישמת פתרונות מתקדמים בעולמות הבינה מלאכותית וה-Data אצל מגוון לקוחות יחד עם שותפיה האסטרטגים, יצרני התוכנה הגדולים בעולם בתחום, סטארטאפים ואקדמיות.

ולסיכומו של עניין, לבר און יש מסר לחברות הגדולות בשוק: "למרות היותנו מוגדרים כ-'startup nation', השימוש בבינה מלאכותית מעבר לים, מתקדם משמעותית בהשוואה לישראל. אם חברות לא יאמצו וייכנסו לתחום הבינה מלאכותית, אנחנו עלולים למצוא את עצמנו ב"קרב מאסף" - הרי לכל חברה בארץ יש מתחרה בחו"ל. אני קורא למנכ"לים, למקבלי ההחלטות - קחו יוזמה וקפצו למים. אל 'תזרקו' את זה על החטיבה הטכנולוגית, מדובר בהחלטה עסקית, אסטרטגית. החליטו שאתם יוצאים למסע הזה, בידיעה שמי שבאמת משקיע בעניין, מקבל ערך אדיר".

המידע הארגוני שלכם יכול להצעיד את העסק קדימה. לפרטים הקליקו כאן>>

עוד כתבות

משרד הבריאות / צילום: Shutterstock

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לבחון מחדש את הרפורמה בהתפתחות הילד

לאחר הפרסום בגלובס כי משרד הבריאות הפסיק לפרסם את נתוני זמני ההמתנה לטיפולים בהתפתחות הילד, וכי מנכ"ל המשרד אינו רואה בהם עוד מדד להצלחת הרפורמה, פנתה ח"כ לימור סון הר-מלך לשר הבריאות ולבכירי המשרד ● במכתבה דרשה לפרסם את הנתונים, להבהיר אם יעד קיצור זמני ההמתנה נזנח ולבחון מחדש את המשך יישום הרפורמה

צחי אבו / צילום: יונתן בלום

צחי אבו מציג: לקנות 50 דירות בהנחה של 20%

אבו פמילי מגורים תשלם כ-120 מיליון שקל על דירות ארבעה וחמישה חדרים בפרויקט במרכז נתניה ● הפער ממחירי עסקאות קודמות בבניין מוערך בכ-20%, אך עשוי לשקף גם הבדלים בין הדירות; במאי רכשה רנט איט 52 דירות מאאורה בחדרה במהלך דומה

רמי שביט, מנכ''ל ובעלי המשביר / צילום: יונתן לוי

נותנת עודף מ-100 מיליון שקל: מה הוביל לצלילת מניית המשביר מתחילת השנה

בזמן שהבורסה בת"א הרקיעה שחקים, רשת בתי הכלבו של רמי שביט, שנמצאת בעיצומו של שינוי אסטרטגי נוסף, סובלת מנטישת לקוחות ותיקים ומירידה בפדיונות ● גם לאחר שאיבדה 50% מערכה מתחילת השנה, בסביבת המשביר בטוחים: "המצב יתאזן, הפוטנציאל גדול"

דוד אוחנה / צילום: גדי סיארה

יבואנית הרכב הישראלית שמרחיבה את הפעילות בשוק האירופי

יבואנית ומשווקת האוטובוסים והמיניבוסים אוטו חן מוביליטי החלה להתרחב לשווקים באירופה ● בזאת היא מצטרפת למגמת הרחבת הפעילות של יבואני הרכב הישראליים מהשנים האחרונות ● דוד אוחנה, מנכ"ל החברה: "אני מעריך שבסוף 2027 נהיה עם עשרות אוטובוסים בכבישי אירופה"

מטוס ישראייר / צילום: מוני שפיר

מרקש תחכה? חברת התעופה מקפיאה את הקו

בעקבות הנחיות ביטחון חדשות, חברת ישראייר עדכנה כי פעילותה המתוכננת במרוקו מוקפאת ● רק לפני שבועיים הכריזה החברה על שלוש טיסות שבועיות ליעד

ד''ר קובי ברדה / איור: גיל ג'יבלי

ארה"ב יצאה מעיראק אחרי מעל 20 שנה, והשווי הדמיוני של חברת התרופות

4 אירועים שקרו מעבר לים, ומשפיעים על השווקים, הגיאופוליטיקה, והעתיד: לראשונה מאז אירועי 11 בספטמבר, אין חיילים אמריקאים בעיראק ● אלי לילי ממשיכה לצמוח בשוק שמזנק לשווי של 150 מיליארד דולר בשנה ● ובוול סטריט מתגברים החששות מפני סיכוני ה־AI

כרטיס SuperFly של רמי לוי, ישראייר וישראכרט

טיסה לניו יורק ב-909 דולר: המבצע החדש של רמי לוי

מועדון האשראי SuperFly מקבוצת רמי לוי יוצא היום במבצע, במסגרתו יוכלו המחזיקים בכרטיס, ומצטרפים חדשים, ליהנות ממחיר של 909 דולר בטיסה לניו יורק, במגוון תאריכים עד סוף מרץ 2027 ● המבצע יסתיים בגמר המלאי, שלטענת החברה עומד על מאות כרטיסים

ציפי עוזר ערמון, פרופ' אוריאל פורת ואסתר חיות / צילום: יעל צור

אוניברסיטת תל אביב חוגגת 70, בכירי המשק באו לחגוג

במסגרת אירוע לרגל 70 שנים להקמתה, צוין מיזם "70 ל–70", במסגרתו הוענקו 70 מלגות עבור 70 סטודנטיות וסטודנטים משרתי מילואים ● רן אקרמן, מנכ"ל זוגלובק עוזב אחרי שש שנים בתפקיד ● וכנס המשקיעים שערכה קרדן נדל"ן ● אירועים ומינויים

תרגיל של חיילים דנים בגרינלנד, אוגוסט האחרון / צילום: Reuters, Tim Barsoe

הנוסחה הנורדית לשגשוג כלכלי בעולם מסוכן ומפולג

שבדיה ודנמרק משקיעות סכומי עתק בביטחון, מחזקות את הקשרים ביניהן ועם אירופה ומרחיבות את קשריהן מעבר לארה"ב ● המהלכים האלה כבר נושאים פרי

מה צפוי במדד המחירים לצרכן? / צילום: Shutterstock

הכלכלנים מעריכים: מה צפוי בנתוני האינפלציה בישראל?

מדד המחירים לצרכן צפוי לרדת בספטמבר ב-0.3%-0.4%, בעיקר בשל הוזלת הטיסות והדלק, אך קצב האינפלציה השנתי דווקא צפוי לעלות ● הפחתת מס הבלו על הדלק צפויה לפוג ימים ספורים לאחר הבחירות, ומחירי הדלק עלולים לשוב ולהתייקר ● למרות הירידה הצפויה במדד, בנק ישראל צפוי להותיר את הריבית ללא שינוי בהחלטתו בשבוע הבא

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן / צילום: ap, Seth Wenig

ג'יי.פי מורגן פספס, גולדמן זאקס הפתיע: מה קרה בדוחות הראשונים של העונה

רכבת הרים בפתיחת עונת הדוחות: ג'יי.פי מורגן התאושש מפספוס נדיר בזכות תחזית ריבית אופטימית; המנכ"ל ג'יימי דיימון מצמצם את רכישת המניות ומזהיר משינויים בכלכלה • גולדמן זאקס ניפץ את התחזיות עם זינוק בהכנסות ממסחר במניות, בעוד שוולס פארגו הציג תמונה מעורבת • וגם: האם ה-AI יבריח לבנקים את הפיקדונות?

גבול ישראל-סוריה (ארכיון) / צילום: ap, Leo Correa

הפרויקט של צה"ל שמדאיג את סוריה

כותרות העיתונים בעולם: בערב ניוז טוענים כי עבודות חפירה של צה"ל בדרום סוריה עלולות לפגוע במאמצים הדיפלומטיים, באנאדולו הטורקית טוענים שהחברה הכי טובה של ישראל משלמת מחיר, ולמה אתר חדשות הודי הגיע לבקר בערד • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

חברת הדירוג פיץ' / צילום: Shutterstock

פיץ': תחזית דירוג האשראי של ישראל נותרת שלילית בשל העלייה הצפויה בחוב

חברת דירוג האשראי מזהירה מפני המשך העלייה בחוב הציבורי בישראל ומהשפעות המלחמה על הצמיחה ועל מצבה הכלכלי של המדינה ● בסקירה אזורית חדשה קובעת פיץ' כי דירוגי האשראי במזרח התיכון נותרו יציבים למרות המלחמה עם איראן ● החברה מעריכה כי הסכם לפתיחת מצר הורמוז יושג ברבעון הראשון של 2027

מוג'תבא חמינאי, טראמפ ונתניהו / צילומים: AP-Vahid Salemi, Mark Schiefelbein

נתניהו הציע לטראמפ לחדש את המלחמה נגד איראן - עוד לפני הבחירות

הבכיר הביטחוני בבריטניה חשף: איראן מגבירה את הניסיונות לפגוע ביעדים רגישים ומתקנים צבאיים ● סקר דעת קהל שנערך בקרב בני העדה השיעית בלבנון מצביע על ביקורת כלפי חיזבאללה: כשני שלישים תומכים בהעברת נשקו למדינה ● כ-6% בלבד תומכים בהמשך הנהגת חיזבאללה הנוכחית ● בטהרן מגבירים את ההיערכות לעימות נוסף ● התעלומה בגבול לבנון: צה"ל קובע שלא מדובר ברחפן או בכטב"ם ● דיווח: חיזבאללה הצליח להאריך את טווח הרחפנים וצייד אותם במטעני נפץ כבדים ● דיווחים שוטפים

מנכ''ל ומייסד חברת התקשורת bird, רוברט ויס / צילום: ap, Business Wire

המנכ”ל שפיטר 90% מהעובדים שלו. ומה הוא בכל זאת מגייס?

רוברט ויס, מייסד ומנכ"ל חברת התקשורת Bird, צמצם את מצבת העובדים שלה מיותר מ־1,000 ל־120 בתוך כשלוש שנים, והוא מייחס חלק מהשינוי לאוטומציה ולבינה מלאכותית ● האם זה עזר לחברה להתייעל?

ריי דליו, מייסד ברידג'ווטר / צילום: ap, Ng Han Guan

המיליארדר שהזהיר מ״בועה קלאסית בשווקים״ מציג - כך תיערכו לפיצוץ

ריי דליו, מייסד קרן הגידור הגדולה בעולם הזהיר השבוע בסינגפור כי עליית הריבית עלולה להתחיל לפוצץ את בועת הבינה המלאכותית ● ואיך הוא מציע להיערך לתקופה המסוכנת?

מטוס של פליי דובאי / צילום: Shutterstock

אפקט פליי דובאי: הישראלים בורחים מהחברות הזרות, והמחירים צפויים לקפוץ

לפי נתוני גוליבר, בשבוע שלפני ניסיון הפיגוע בטיסת פליי דובאי, 48% מהנוסעים שהזמינו טיסות לתאילנד העדיפו חברות ישראליות - לעומת 66% בשבוע שלאחריו ● פרופ' אשר בלס: "לאל על ולחברות הישראליות יהיה עכשיו יתרון, עקב רצונם של הנוסעים ליהנות ממעטפת ביטחונית גדולה יותר. זה ישפיע גם על הטיסות למזרח וליעדים אחרים"

ניתוח עסקה: להב אל.אר / אילוסטרציה: Shutterstock

המהפך של להב: מחברת נדל"ן קטנה לכזו שעומדת בפני שורה של הנפקות

מחברת נדל"ן הפועלת בגרמניה, התפתחה להב אל.אר לקבוצה רבת זרועות בישראל בתחומי תשתיות ואנרגיה ואף קמעונאות ● ברמת ההנהלה, הבעלים אבי לוי והמנכ"ל הוותיק איליק רוז'נסקי מחזיקים מטה מצומצם, שומרים על מאזן ומינוף שמרני ● גם מעבר לים הבחינו בצמיחה ● ניתוח חברה

דובי אמיתי, יו''ר נשיאות המגזר העסקי / צילום: עוז שכטר

דובי אמיתי נבחר לכהונה שלישית כיו"ר נשיאות המגזר העסקי

נשיאות המגזר העסקי היא ארגון-הגג של 14 ענפים במשק ● אמיתי, שנבחר פה-אחד, משמש גם כיו"ר התאחדות האיכרים בישראל

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

לאחר האירוע החמור: בזן נדרשת להציג תוכנית חדשה לפני חידוש העבודות

לאחר הזינוק החריג בפליטות הבנזן שהוביל לפינוי בתי ספר ולעצירת עבודות התחזוקה במפעל גדיב, במשרד להגנת הסביבה מתנים את חידוש העבודות בהצגת תוכנית למניעת זיהום ● לפי חישוב המבוסס על דוחות בזן, כל יום עיכוב עלול לגרוע הכנסות של מיליוני שקלים