גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בינת

מהפכת הבינה מלאכותית כבר כאן - אז למה ארגונים רבים לא מיישמים אותה בפועל?

הערך שמציעה בינה מלאכותית בדמות ניתוח מידע לקבלת תובנות עסקיות, ידוע ומוכח ● אולם האימוץ שלה על ידי חברות אנטרפרייז מקומיות אינו רחב כפי שניתן היה לצפות ● "בדאטה של כל ארגון טמון פוטנציאל אדיר ואלה שקופצים למים עכשיו, יחזיקו ביתרון גדול מאוד בשנים הבאות ● מי שישלוט בבינה מלאכותית ישלוט בעולם, ממש כך"

בינה מלאכותית / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
בינה מלאכותית / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף Kaleidoo מבית בינת

על מהפכת ה-Artificial Intelligence) AI) מהפכת הבינה המלאכותית, אין אחד שלא שמע. בעידן הנוכחי היקפי הנתונים גדלים בקצב מסחרר וארגונים קטנים כגדולים מתמודדים לא אחת עם השאלה מה ניתן להפיק מהיצף המידע, מה שמכונה Big Data (ביג דאטה). הסלוגן "Data is the new oil" מדגיש כי נתונים הפכו בשנים האחרונות למשאב בעל הערך הגדול ביותר, מה שהיה פעם נחלתו הבלעדית של הנפט. השאלה לגבי בינה מלאכותית אינה מוטלת בספק והוכיחה ומוכיחה את עצמה כמנוע צמיחה משמעותי בכל ארגון בו היא מוטמעת. ארגונים, שנכנסים וייכנסו לתחום היום, ייצרו מנועי צמיחה משמעותיים, שייפתחו עבורם אופציות וכיוונים לתחומים חדשים. אותם ארגונים יהיו בנקודת פתיחה טובה משמעותית מאילו, שימתינו על הגדר.

למרות כל זאת, יודי בר און, מנכ"ל Kaleidoo מבית בינת, המתמחה בעולמות ה-AI וה-Big Data, סבור כי הבינה מלאכותית רחוקה מלהיות מוטמעת בצורה נרחבת בישראל. בעוד הנהנות העיקריות כיום מהתחום, הן חברות הטכנולוגיה הגדולות, רוב החברות, שאינן מתחום זה, מתקשות למצות את הערך הרב הטמון בנתונים. אין הכוונה לסטארט-אפים, שמוצריהם מבוססים על יכולות הבינה מלאכותית, כיכולת ליבה, אלא על חברות עסקיות מן השורה, שמעוניינות לאמץ את הבינה מלאכותית כחלק מאסטרטגיית הארגון. הסיבות לכך מגוונות וכוללת בין היתר מחסור בכוח אדם מיומן, חיסכון בעלויות, פערים טכנולוגים, השקעות נמוכות מידי וחוסר בהבנת הערך והפוטנציאל הטמון בנתונים. ההערכות הן כי רק 10% מהמידע המאוחסן אכן מנותח בפועל. לדבריו, גם אם ישנם ארגונים, שמאמינים כי הם מחזיקים ומנצלים את יכולות הבינה המלאכותית, מדובר במערכות אשר עדיין מבוססות על טכנולוגיות ופתרונות ישנים. "אנחנו למעשה בשלב של חינוך שוק", הוא מסביר, "וזאת במגמה הפוכה לכמות הכתבות, הכנסים, והאירועים סביב הנושא. חלק גדול מהארגונים חוששים לקפוץ למים ומפסידים את הפוטנציאל הטמון בטכנולוגיה".

איך אפשר לגרום לכך לקרות? לפי בר און: בראש ובראשונה נדרשת הגדרת מטרות בדגש על הצורך העסקי. רק לאחריה תערך בחינת הנתונים הקיימים בארגון, שאכן תומכים במטרות וכמובן הגדרת מדדי ההצלחה לתהליך. שלב זה מוגדר כשלב ה-Exploration והינו שלב חובה ומקדים לכל ארגון שמעוניין להיכנס לתחום.

ניקח כדוגמה תהליך מתחום החקלאות. חברה שמתמחה בזיהוי מחלות בגידולים, בעלת צורך עסקי להגדלת זיהוי כמות הגידולים הנגועים, או לחילופין הקטנת מספר הטעויות בזיהוי גידולים בריאים כנגועים במחלה. לצורך כך נדרש לוודא שיש מספיק נתונים מתאימים (דוגמאות של מחלות מתויגות) והגדרה ברורה להצלחת התהליך. לדוגמה, זיהוי של מעל 90% מהמחלות הרלוונטיות או לחילופין עד 5% טעויות בזיהוי של גידולים בריאים כנגועים.

לדאטה שלכם יש ערך עסקי גבוה. לפרטים הקליקו כאן>>

בר און מוסיף כי כניסה לעולם הבינה המלאכותית ללא הבנת הערך העסקי שלה, תהיה שגיאה ברוב המקרים ותגרום לחוסר הצלחה, בעיקר בשלב ההטמעה מול הגוף העסקי. חשוב להדגיש, שמדובר בתהליך מתמשך המותאם לכל ארגון בהתאם לצרכיו העסקיים. טרנספורמציה אמיתית, דורשת משאבים, אבל יותר מכל הירתמות, פתיחות, שיתוף, ויכולת הטמעה בארגון. "אני אומר חד-משמעית: אלה, שקופצים למים עכשיו, יחזיקו ביתרון גדול מאוד בשנים הבאות. מי שישלוט בבינה מלאכותית ישלוט בעולם, ממש כך".

להטמיע מערכת בינה מלאכותית כחלק מהאסטרטגיה העסקית הכוללת של הארגון

כפי שהתחיל בר און להסביר, הטמעת מערכות בינה מלאכותית בארגון היא הרבה מעבר להתקנת טכנולוגיה חדשה. התהליך מתחיל עוד הרבה לפני היישום, בהובלה משותפת של הגוף העסקי והטכנולוגי. "על כן", ממשיך בר און, "כל ארגון חייב לשאול את עצמו מספר שאלות חשובות לפני תחילת התהליך: מהם הצרכים העסקיים? האם יש לי מספיק נתונים (דאטה)? האם המידע מתויג, כלומר הנתונים מדויקים ומסומנים? מהם המדדים להצלחת התהליך? מה הארגון נידרש לבצע? מיהם הגורמים הרלוונטיים בתהליך (מנהלים, עובדים, לקוחות)? כיצד הולכת להתבצע הטמעת המערכת? ועוד. מדובר על תהליך אסטרטגי משמעותי שישפיע על כל הארגון ולכן חשוב לשתף כמה שיותר גופים בתהליך.

יודי בר און, מנכ"ל Kaleidoo מבית בינת / צילום: ניר קנטור

חלק מהארגונים נוטים שלא להקדיש מספיק זמן לכך לפני תחילת התהליך ונתקלים בשאלות תוך כדי, דבר שגורם להתמשכות הפרויקט או עצירתו המלאה. לעיתים נדרשת עבודה של חודשים ארוכים עד לקבלת התוצאות והחזר ההשקעה, Return on Investment) ROI), והארגון חייב לקחת זאת בחשבון כחלק מהתהליך".

- תן דוגמה פרקטית.

"ניקח כדוגמה חברה, שמעוניינת להשיק מוצר חדש ללקוחותיה. אחת הדרכים הנהוגות כיום, הינה להתקשר ללקוח ספציפי ולהציע את המוצר החדש. ברור שלא ניתן להתקשר לכל הלקוחות עקב אילוצים של משאבים (זמן ואנשים) ולכן נדרש תיעדוף של לקוחות פוטנציאלים. בינה מלאכותית יכולה במקרה הזה, על בסיס הנתונים של החברה, לבצע התאמה טובה יותר בין המוצר החדש ללקוח ספציפי ולהגדיל את הסיכויים לרכישת המוצר.

יש כאן אתגר לבעל העסק - הוא חייב לבצע פעולה אקטיבית ולהתקשר לאותם אנשים, שתועדפו על ידי מערכת הבינה מלאכותית וזאת בשונה מהמלצות או השיטות שעבד בהן עד היום, אחרת התוצאות תישארנה זהות. הגדרת מדדי ההצלחה כגון: כמות מכירות, שביעות רצון לקוחות וחסכון במשאבים הינם מדדים קריטיים להבנת הערך העסקי וההצלחה בתהליך".

לא לעשות דברים "על הדרך"

אז לאחר שהבנו את הצורך, השאלות והמשמעות האסטרטגית של ניתוח באמצעות בינה מלאכותית והחלטנו לקפוץ למים ולצאת לדרך, מה בעצם נדרש מאתנו? לדברי בר און - "כמעט כל ארגון, שקיבל החלטה להיכנס לתחום עומד בפני הדילמה: האם להקים את התחום החדש 'In house' או מחוץ לארגון. לפני קבלת ההחלטה, הארגון חייב לשאול את עצמו מספר שאלות, ביניהן: האם מדובר בנושא ליבה של הארגון? האם הארגון בנוי להקמת פעילות שכזו? מה המשמעויות לשימורה? האם מדובר בפרויקט חד פעמי או מספר פרויקטים? ועוד.

"אני שומע לא מעט לקוחות, שבוחנים לעשות את כל המהלך 'In house', כלומר בתוך החברה - ולדעתי ברוב הפעמים מדובר בטעות. ארגונים לא תמיד מבינים עד הסוף את המשמעות ומקווים להתקדם 'על הדרך'. ברגע שהחברה לא מונחית בינה מלאכותית, גרף הלמידה ארוך, הטכנולוגיה והפתרון לא תמיד רלוונטיים, גיוס והכשרת העובדים דורש זמן רב ומשאבים וכך חלק גדול מהארגונים לא יוצאים בסופו של דבר לדרך, או נעצרים בשלב הפיילוט.

בשורה התחתונה, חייבים להבין שבינה מלאכותית הינה עולם תוכן, והתמחות לכל דבר. הטכנולוגיה מתקדמת בקצב מסחרר ודורשת ניסיון רב, טאלנטים, הכשרות, קריאת מאמרים, שיתופי פעולה ועוד. יתרה מכך, לעיתים מספיק לארגון פתרון נקודתי בלבד, שמסתיים עם הטמעת המערכת". כאן, לטענת בר און, ישנה חשיבות אדירה לשימוש בשירותיהם של אנשי מקצוע, שזהו תחום התמחותם העיקרי והבלעדי כמעט.

Kaleidoo מבית בינת מתמחה בעולם הבינה מלאכותית ו-Data. פרויקטים בתחום הבינה מלאכותית בדרך כלל מורכבים ודורשים שכבות נוספות כגון: חומרה, תקשורת, ענן, אבטחת מידע ועוד. בהקשר הזה מזכיר בר און את החיבור בין Kaleidoo לבינת, שנותן ערך נוסף במתן מענה כולל של One stop shop ללקוח. בינת יחד עם Kaleidoo כבר היום, מיישמת פתרונות מתקדמים בעולמות הבינה מלאכותית וה-Data אצל מגוון לקוחות יחד עם שותפיה האסטרטגים, יצרני התוכנה הגדולים בעולם בתחום, סטארטאפים ואקדמיות.

ולסיכומו של עניין, לבר און יש מסר לחברות הגדולות בשוק: "למרות היותנו מוגדרים כ-'startup nation', השימוש בבינה מלאכותית מעבר לים, מתקדם משמעותית בהשוואה לישראל. אם חברות לא יאמצו וייכנסו לתחום הבינה מלאכותית, אנחנו עלולים למצוא את עצמנו ב"קרב מאסף" - הרי לכל חברה בארץ יש מתחרה בחו"ל. אני קורא למנכ"לים, למקבלי ההחלטות - קחו יוזמה וקפצו למים. אל 'תזרקו' את זה על החטיבה הטכנולוגית, מדובר בהחלטה עסקית, אסטרטגית. החליטו שאתם יוצאים למסע הזה, בידיעה שמי שבאמת משקיע בעניין, מקבל ערך אדיר".

המידע הארגוני שלכם יכול להצעיד את העסק קדימה. לפרטים הקליקו כאן>>

עוד כתבות

מאחורי המפלה של טראמפ בבחירות האמצע / צילום: ap, Jacquelyn Martin

הכלכלה הכריעה: שני הצעדים של טראמפ שעלו לו בבחירות האמצע

ההבטחה להוריד מחירים עם החזרה לבית הלבן לפני שנתיים התנפצה מול מלחמת סחר שהעלתה את יוקר המחיה, ומלחמה באיראן שקרעה את המפלגה הרפובליקנית מבפנים ● במבט לאחור, טראמפ קרא את המפה הפוליטית הפוך ולא הפנים מה רצו בוחריו

תצוגה של טילים איראניים בטהרן (ארכיון) / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: איראן הזמינה מרוסיה 90 משגרים לטילים מונחים מתקדמים

הרצוג בעקבות הפשיעה הלאומנית: "ללא אכיפה נגיע לאסון" ● שורת נחיתות חירום באירופה בעקבות התרעות לפצצות ● התראות על פצצה בטיסות לרומא ולבלגיה ● בעיתונות האיראנית לועגים הבוקר לטראמפ ● טראמפ: "זה נכון שהפסדנו את הבחירות בגלל המלחמה באיראן אבל זה היה שווה את זה" ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירוק בוהק; הדאו ג'ונס ביום החזק ביותר שלו מזה שנה וחצי

הדאו ג'ונס זינק בכ-3% ● אנליסטים מייחסים את הראלי לירידה בחוסר הוודאות הפוליטי, לאחר שטראמפ הצהיר שהוא מקבל את התוצאות ● מניות האנרגיה המתחדשת והבריאות קפצו ● שבע המופלאות טיפסו, מניות השבבים נפלו ● הדולר איבד גובה בעולם ● נפט מסוג ברנט ירד מתחת ל-100 דולר לחבית ● יום קשה לישראליות בוול סטריט: אמדוקס, נייס וטאבולה צנחו בעקבות הדוחות

שיא יוצא דופן בהזמנות בחציון הראשון של 2026 (אילוסטרציה) | חומרים: יח''צ החברות

איבד כ-50% מהשיא: מה גורם לירידות החדות במדד המניות הביטחוניות?

בשוק מנסים להסביר מה עומד מאחורי הירידות החדות במניות הביטחוניות, שהיו עד לא מכבר ללהיט בשוק המקומי, שכבר הספיקו לאבד כמעט מחצית מערכן מאז השיא שנרשם מוקדם יותר השנה ● "שילוב של שינוי בסנטימנט וחשש שהצמיחה בענף תתממש בקצב איטי מכפי שתומחר"

גבי ויסמן, נשיא ומנכ''ל נובה / צילום: גלעד קוולרציק

נובה עוקפת את התחזיות: "בטוחים ביכולתנו למנף את ההזדמנויות"

נובה עקפה את תחזיות האנליסטים עם צמיחה של 28% בהכנסות וזינוק של 46.5% ברווח הנקי ברבעון השלישי, והציגה תחזית חיובית לרבעון הבא ● אך מנייתה עדיין רחוקה ביותר מ-50% מהשיא שרשמה ביוני

ניקש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

פאלו אלטו בוחנת רכישה נוספת בישראל בכ־500 מיליון דולר

פאלו אלטו נטוורקס מנהלת מגעים לרכישת הסטארט־אפ הישראלי קלאץ' סקיוריטי תמורת כ־500 מיליון דולר, כך דיווח אתר דה אינפורמיישן

כרמל שאמה הכהן, ראש עיריית רמת גן / צילום: פוטו מרסלו

"90% מהפרויקטים יירדו לטמיון": האזהרה של ראש עיריית רמת גן

כרמל שאמה הכהן קורא להוסיף דירות לתוכניות מאושרות כדי להתאימן לתנאי השוק המשתנים • במקביל, העירייה בוחנת כיצד להיערך לעידן המכוניות האוטונומיות, הרובוטים והרחפנים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה מעורבת בחוזים בניו יורק; מניות השבבים שוב מאבדות גובה

בורסת פריז מטפסת בכ-0.7% ● נעילה מעורבת באסיה בעקבות הניצחון הדמוקרטי בבחירות בארה"ב - בורסת סיאול צנחה בהובלת מניות השבבים, בורסת הונג קונג זינקה ● מחיר הזהב ממשיך לטפס, מחירי הנפט עברו לעליות קלות ● וגם: האנליסט שמעריך - הניצחון הדמוקרטי מעניק לפד יותר מקום לבצע העלאות ריבית

iPhone Duo

אושר עד יוצאת למבצע חדש ומאתגר מבעבר

אושר עד תמכור אייפון מתקפל בהנחה של 1,000 שקלים ● האם אסטרטגיית ה"האנטינג", שבמסגרתה הרשת מאתרת עסקאות נקודתיות לרכישת מוצרים מבוקשים בכמויות גדולות, תעבוד גם כאשר מדובר במוצר שעלותו גבוהה יחסית?

הנתונים שמראים אם כדאי לגדר את ההשקעות במט"ח מול הדולר

השוואת נתוני הקרנות של קסם ותכלית לאורך תקופה של תשע שנים כמעט מגלה: למרות היחלשות המטבע האמריקאי בכ־10%, הקרנות המגודרות הניבו פחות ורשמו תנודתיות גבוהה יותר ● ועדיין, ההחלטה האם לגדר תלויה גם ביכולת שלנו להתמיד כשהפערים בתשואה גדלים ● המחשבון 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שופטי משפט נתניהו שוקלים לזמן את היועמ"שית לדיון

שופטי משפט נתניהו שוקלים לזמן את היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה לדיון בדלתיים סגורות, על רקע טענות שעלו בעדותו של היועץ המשפטי הקודם פרופ' אביחי מנדלבליט ● נציגת הפרקליטות בדיון: מדובר במהלך חריג ● השופט שחם: "ההגנה אולי התפרצה לדלת פתוחה. אנו שקלנו מהלך כזה עוד לפני"

האחים מיכאל ודניאל זלקינד / צילום: ישראל הדרי

האחים זלקינד מתמקדים: מנסים לצאת מסופרגז ולצמצם החשיפה לקרפור

קבוצת אלקו מקדמת מכירת שליטה בחברת הגז הביתי סופרגז, פועלת להנפיק את רשת המזון קרפור ומזרימה הון לאלקטרה נדל"ן ● מניית החברה צנחה בכ–60% מהשיא

איור של מטופלי ד''ר מסמר בפריז / איור:  Wellcome Collection - Desrais, Claude Louis

כלכלת הפלסבו: הלקח העסקי מהרופא שהיפנט את האליטה של פריז

בשיא עידן הנאורות, עשירי פריז עמדו בתור כדי לקבל טיפול נטול ביסוס מדעי ● אנשי המקצוע הצליחו להוכיח את השרלטנות, אבל בדרך פספסו שיעור מותגי שרלוונטי גם בימינו ● האלגוריתם האנושי

בורסת תל אביב / אילוסטרציה: Shutterstock

יום חריג: הבורסה בדרך למחזור של 17 מיליארד שקל. זו הסיבה

הבורסה בתל אביב מעדכנת היום את הרכב מדדי המניות שלה ● בעקבות זאת, קרנות הסל והקרנות המחקות צפויות לשנות את אחזקותיהן בהיקף של כ-11.7 מיליארד שקל ● סמנכ"ל המסחר, יניב פגוט, מעריך שמחזור המסחר הכולל יזנק ל-15-17 מיליארד שקל - שווה ערך לארבעה ימי מסחר רגילים ● טבע צפויה לספוג את היצע המכר הגדול ביותר, בעוד פאלו אלטו תוביל את הביקושים כחלק מכניסתה למדד ת"א-35

נמל התעופה בבולגריה / צילום: Shutterstock

גל התרעות שווא על פצצות משבש את התחבורה האווירית באירופה

גל התרעות השווא על פצצות בשדות תעופה ובטיסות ברחבי היבשת גורם לנחיתות חירום, שינויי נתיבים וסגירת נמלי תעופה ● בבריטניה מעריכים כי מדובר במבצע שיבוש רוסי, אך עד כה לא נמצאו מטעני חבלה באף אחד מהמקרים

אריה דרעי / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת

גורם בש"ס: דרעי ימשיך לכהן בתפקידו כיו"ר המפלגה - אבל לבקשתו יפרוש מהכנסת

דרעי נפגש עם זקן חברי מועצת חכמי התורה, שם הוא הורה לו שלא לפרוש מראשות המפלגה ● לפי גורם במפלגה - לאחר הפגישה התקבלה ההחלטה ● המנהיג הרוחני הרב יצחק יוסף ביקש גם הוא מדרעי להמשיך בתפקידו

שי וינינגר ודניאל שרייבר, מייסדים ומנכ״לים משותפים של למונייד / צילום: דור מלכה

למונייד עקפה את ציפיות השוק ומעדכנת כלפי מעלה את תחזית ההכנסות השנתית

הכנסותיה של חברת הביטוח הדיגיטלי נעמדו על 336 מיליון דולר - צמיחה של כ-73% ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● בהתאם להערכות המוקדמות, למונייד צפויה לעבור לראשונה ל-EBITDA חיובי ברבעון הרביעי, בסך 5-9 מיליון דולר

מטה בזק בחולון / צילום: חן כליפה לוי צילומי אוויר

בחצי מיליארד שקל: בזק ואדגר בדרך להקמת חוות שרתים בפתח תקווה

קבוצת בזק חוברת לאדגר כדי להקים יחד חוות שרתים בפתח תקווה בהספק של לפחות 16 מגה-וואט ובמודל של חלוקת הכנסות שווה ● הפרויקט, שמוערך בהשקעה של עד 250 מיליון שקל לכל צד, צפוי להתחיל לפעול ב-2028 ולהניב לבזק הכנסות שנתיות של עשרות מיליוני שקלים ● ליאור וידר: "מהלך נכון ומתבקש שפותח לבזק אפיק הכנסות חדש ללא סיכוני הנדל"ן"

אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי 13 שנות קשר: בית המשפט קבע כי מדובר בניצול כלכלי - ולא בזוגיות

אישה בת 74 ניהלה מערכת יחסים עם גבר שעבר להתגורר בביתה, בודד אותה ממשפחתה ומחבריה והשתמש בכספה ● לאחר שמצבה הרפואי הידרדר, מונה לה אפוטרופוס ונחשפו טענות לניצול כלכלי ולהתנהלות כפייתית מצד האיש ● תביעתו לקבל מחצית מרכושה נדחתה, לאחר שבית המשפט קבע כי השניים לא היו ידועים בציבור

רוברט אנטוקול, מייסד ומנכ''ל פלייטיקה / צילום: יח''צ אוהד רומנו

פלייטיקה הכריעה סופית שהפסיקה לחפש רוכש. המניה קופצת

חברת הגיימינג הישראלית, ששכרה לפני כחצי שנה את מורגן סטנלי כדי לבחון "הצפת ערך", הודיעה על סיום התהליך - ללא עסקה ● במקביל, פלייטיקה עקפה את תחזיות האנליסטים ברבעון השלישי, והציגה רווח של כ-40 מיליון דולר וזינוק ב-EBITDA ● המנכ"ל רוברט אנטוקול: "המשחקים שלנו נבנו להצליח לאורך זמן"